esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Itthon is felkapott a gin

2018. augusztus 28. 10:17 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is a gin, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

A ginnek egy semleges ízű alkoholpárlat az alapja, amelyet borókabogyóval és esetenként más fűszerekkel, citrusokkal, gyógynövényekkel ízesítenek. A mindenki által ismert Tanqueray gint Charles Tanqueray alkotta meg 1830 körül a saját receptje alapján, londoni lepárlóüzemében.

tanqueray_01_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Azóta is töretlen a márka sikere, és a kibővült portfólió minden egyes darabját a feltaláló inspirálta az eredeti, több mint 300 recept valamelyikének alapján. Nemcsak számos díjat nyert az évek során a Tanqueray, de 2018-ban a bártenderek kedvenc gine is lett, akik a koktélokhoz előszeretettel használják ezt az úgynevezett London Dry típust.

Az InterContinental® Budapest Corso Bárja 2018-ban egy magyar találmányok ihlette, különleges koktélszelekcióval rukkolt elő, melynek egyik különlegessége a Soda Water névre hallgató, Tanqueray-alapú gin fizz koktél. Ennek a krémes állagú italnak az egyik legdominánsabb alapanyaga a szódavíz, a koktél elkészítéséhez pedig most egy nem mindennapi eszköz érkezett, egyenesen Csehországból.

 tanqueray_02_furmint_photo.jpgKép: Furmint Photo

A bártendereknek a tökéletes állag eléréséhez ugyanis hosszú perceken keresztül kell sékelniük az italt, amihez a prágai L’Fleur Barból érkezett a segítség, méghozzá a Tanqueray ritka és nagy becsben tartott Champion Shaker gépe jóvoltából. Ebből az eredetileg 1920-ban készült darab limitált szériás másolatából a világon csupán a hat legjobb bár kapott egyet-egyet. Az eszköznek köszönhetően a koktélt nem csupán kóstolni lehet, de augusztus 17-től egészen év végéig az elkészítését is igazi élmény lesz végignézni.

Az InterContinental® Budapest „Live on the Terrace” nevet viselő, egész nyarat átívelő programsorozata kapcsán utazott hazánkba az elismert bártender, a cseh Vitezslav Cirok, aki a koktélok elkészítésénél a legmagasabb minőségre törekszik, ugyanakkor alapvető számára, hogy a munkáját a „zero waste” filozófia jegyében végezze.

 tanqueray_05_furmint_photo.jpgKép: Furmint photo

„Mindig arra törekszem, hogy valami eredetit, valami váratlant találjak ki, mindig egy új történetet öntsek a pohárba. De fontosnak tartom eközben, hogy a fenntarthatóságra és a koktélokhoz használt alapanyagok maximális felhasználására is odafigyeljek” – meséli Vitezslav Cirok, aki az itt kevert koktéljaihoz is a hotel biokertjéből válogatja a fűszereket.

Szólj hozzá!

Üljünk egy asztalhoz a Vöröskereszttel

2018. augusztus 27. 10:28 - Esszlessz

Kávézót nyitott a belvárosban a humanitárius szervezet

 Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ott lehettem az augusztus elején nyíló EMPATHY kávézó megnyitóján.

Illetve azt hiszem igencsak egyszerű megfogalmazás és könnyelmű kijelentés csak kávézónak hívni ezt az igazán szuper új életteret.

A Magyar Vöröskereszt Arany János utcai székházának földszintjén egy speciality kávézó-bisztrót nyitott, Empathy Cafe&Bistro néven. A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát gondolta újra és alakította át vendéglátóhellyé. A beruházás a Google alapítványi támogatásából, valamint széleskörű hazai összefogás eredményeként valósulhatott meg. A projektben résztvevő cégek saját termékeiket, szolgáltatásaikat térítésmentesen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt biztosítottak ezekből a jó ügy érdekében.

img_5923.JPG

Egy nyers, naturális, indusztriális és egyben mégis igazán impozáns teret sikerült kialakítaniuk. Letisztult, kellemes színekkel, mely nyugodt hangulatot áraszt, igazi kis sziget a nyüzsgő belvárosban, ahova akár egy könyv elolvasására is beülhetünk, vagy csak elmenekülhetünk a zajos mindennapoktól 5 percre egy kávéra.

A hamarosan megnyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala az a magas minőséget képviselő, speciality kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar, Bányai László termel és Tóth Sándor a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton pedig háromféle DOP lángos közül választhatnak a falatozni vágyók. Ezt a fogást a hagyomány és az innováció fúziója ihlette, félúton van a római pizza és a magyar lángos között, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztro szakember, Bezerics Dani (Paletta) kreációiból. Italfronton többek között a Laposa Birtok kéknyelűjét lehet megkóstolni. A pincészet egyébként az idei évjáratú boraik bolti eladásaiból is támogatja a szervezet véradásszervezési munkáját.

img_5937.JPG

Az étel- és italkínálat kialakításában egyébként alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzon az Empathy konyhája és az is, hogy működése minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Utóbbira remek példa, hogy a kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet a BWT által felajánlott technológiával. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeinkbe.

 

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathy-ba bekerült egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban. A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték.

 img_5930.JPG

A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját, hogy: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”

 

A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.

 img_5936.JPG

Az egyik kedvenc ilyen gondolatom, melyet olvashattam a megnyitón:

Fluor Tomitól:

„Az együttérzés nem azt jelenti, hogy ugyanazt gondoljuk és érezzük „együtt”, hanem elfogadjuk, ha valaki mást érez és gondol és támogatjuk benne, még ha nem is értjük.”

A Magyar Vöröskeresztnél hiszünk abban, hogy egy nagy múltú szervezet, akkor lehet időtálló, ha képes a megújulásra.” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – 137 éve humanitárius feladatok széles körét látjuk el idehaza és a határainkon túl. Az elmúlt években egy tudatos szemléletváltással új utakat is keresünk, hogy segítő tevékenységünket a továbbiakban is zavartalanul tudjuk végezni. Ezen az úton tett legújabb és legmerészebb vállalkozásunk, az Empathy Cafe&Bistro, ami nem csupán egy charity kávézó lesz, hanem egy olyan közösségi tér, ami fontos társadalmi témáknak is otthont adhat.” – tette hozzá a legnagyobb hazai humanitárius szervezet vezetője.

 

Keressétek hát Ti is és legyetek részesei ennek azigazán különleges életérzésnek, mely mindenkit magával ragad, ha belép az Empathyba! Nem mellesleg, fogyasztásotokkal a szervezet munkáját támogatjátok! J

 

kontakt:

 

Empathy Cafe&Bistro

Budapest, Arany János utca 31.

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök: 7:30-20:00, Péntek: 7:30-22:00, Szombat-Vasárnap: zárva

 

Zsófi

Szólj hozzá!

Irány a Balaton!

2018. augusztus 09. 10:37 - Esszlessz

programajánló

Fügekert brunch II. – Provence-i brunch  / ZÁNKA / Fügekert-Bed&Wine - Augusztus 11-12.

ÚJRA! Brunch a Fügekertben, ez alkalommal Provence felé utazunk a tányérokon! -----
Mondják, hogy a Káli-medence a magyar Provence, meg hogy oda Zánkán keresztül vezet az út...Nos, mi csak annyit mondunk, hogy az egész napos hedonizmus nem csak az olaszoknak áll jól, hanem nekünk is, a Fügekert teraszán. Meg az is biztos, hogy ha töltünk a poharadba egy Káli Kövek Frizzantét még dél előtt, és egy isteni 
Pallag Dávid séfünk ezeket ajánlja a hétvégére:
Bruschetta ordasajttal és aszalt paradicsommal
Grillezett balzsamos füge brezaola levendulás házi kenyérrel
Málnás paradicsom gaspaco roqfort sajtal bazsalikommal
Fehér kőrözött szardíniával és capribogyóval kovászolt kenyéren
unnamed_2.png
ZBBQ x Meczker Tomi x Pláne / Badacsony / PLÁNE BADACSONY / aug. 10-11.
Érdekes kis kooperáció lesz ez! Először is itt lesz a Zabáljcsak! csapata, akik a barbeque őserejét képviselik. Szendvicseik szaftosak, füstösek és nyakig maszatos leszel tőlük, hiszen szerintük ez a lényege a műfajnak. Szóval nagy szakállak, sok varrás és tömött füst.
Őket próbálja majd szelídíteni Meczker Tomi, aki teljesen természetesen említi egy lapon a pulled porkot, a liofilizált málnát, a szömörcés creme fraiche-t !
A kollaboráció "torzszülöttjei" két Tomi által felturbózott hamisítatlan Zabáljcsak! pulled pork szendvics, amik a következő névre hallgatnak; 'Balkán' és 'Cigánypecsenye' ! ;) 
Hogy pontosan miből is áll ez a két extra kollab finomság?!... Gyere el és kóstold meg! 
( Aki pedig maradna a jól megszokott Zabáljcsak! szendvicse mellet, természetesen azt is választhatja! )
NYÁRI ÜNNEP / Nyitva a Nyári Pince! / HEGYMAGAS / augusztus 18.
Adott egy csodálatos lokáció, szemben a Balaton, Szigliget, a Badacsony, ahol csak ámulni lehet. És adott egy családi borászat, ahol a Szent György-hegy hajnaligon is rengetegen voltak.
Augusztus 18-án a nyarat ünnepeljük: csillagokkal, zenével, együttléttel, kóstolással és hosszú-hosszú nyitvatartással. Az augusztusi hosszú hétvége szombatján 13 órakor nyitjuk a kapukat, begyújtjuk a kemencét, megvárjuk a naplementét, és lessük a hullócsillagokat.
- Időpont: augusztus 18 szombat
- Nyitvatartás: 13:00-24:00
- Program: Pasco és TG gitárduó 18:00-22:00
Hullócsillag nézés a teraszról 21:00-tól
- Étel: Finomságok a kemencéből
VÁR MINDENKIT A NYÁRI CSALÁD, Emese, Gyula és Ödön
 
unnamed_1_1.png
DJ a szőlőben - PARTI SZÉL / PALOZNAK / HOMOLA BORTERASZ / augusztus 18.
Túl a Paloznaki Jazzpikniken, de még a szüret előtt odacsapunk egyet a nyárnak, és ahelyett, hogy siratnánk, megünnepeljük, hogy mennyire klassz volt eddig!
Zene, harapnivalók, panoráma, hideg borok, baráti hangulat, és csak semmi nyárvége hangulat! - SŐT! Itt az idő, hogy bemutassuk az új 2017-es évjáratú Parti Szél borunkat, a birtok cuvée-jét! 
PROGRAM:
�14:00-tól laza zenék, bele a délutánba és a naplementébe, Parti Szél, 100% Balaton, 100% Rizling...
�A lemezeknél 14 órától este 10-ig Cyborg Templar, de birtok vezetőnk, Zsandár Tamás, aka Dj Gyanus is báll a dj pult mögé: a chillezéstől haladunk a finom megmozgatáson át a táncig
�Ha megéheznétek többféle lepénnyel várunk!
☀️ Napsütés, napvitorlák, napozószékek, plédek heveredéshez
// A belépés most is ingyenes!
unnamed_1_4.jpg
Szólj hozzá!

Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen

2018. augusztus 08. 10:31 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Eger régóta az egyik legkedveltebb úti cél a borrajongók körében. A gyümölcsös és változatos stílusú borokat adó borvidék augusztus végén ismét remek programmal és exkluzív mesterkurzusokkal készül az Eger-rajongók számára.

A második Vino Kóstoló Ünnepen, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek meg a város legkedveltebb sétálóutcáján található egri Érseki Palota udvarán, bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. A belépőjegy megvásárlásával pedig az Érseki Palota kiállításait is ingyen lehet látogatni a két nap alatt.
vino_kreativ_piros.jpg
Nagy Egri Mesterkurzus

A rendezvény egyik kiemelkedő programja lesz a Nagy Egri Mesterkurzus, amin nyolc pincészet ritkán kóstolható csúcsborait mutatják be az egri Érseki Palota különtermében. Ezek a fajtaborok és házasítások a borvidék legjobb dűlőiből származnak, és a legnagyobb körültekintéssel és figyelemmel, megalkuvás nélkül készítették el őket a borászok. A mesterkurzuson az Egri Borműhely borászai személyesen vallanak arról, mi tesz egy bort komollyá, felejthetetlenné számukra.

Augusztus 24-én, pénteken délután a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, a Gál Tibor Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete, a Petrény Winery, a Soltész Pince, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, valamint a Tóth Ferenc Pincészet legszebb tételeit kóstolhatják a vendégek.

Kékfrankos Mesterkurzus

Augusztus 25-én, szombaton délután pedig az Egri borvidék egyik kiemelt szőlőfajtáján, a kékfrankoson lesz a hangsúly, szintén egy ültetett kóstoló keretében. Az önállóan és házasításokban fontos szerepet betöltő, és természetesen az egri bikavér alapjául is szolgáló fajta elegáns savaival és intenzív gyümölcsösségével meglepetések sorát tartogatja.

Ráadásul idén a Kékfrankos Éve van, így ideje megismerkedni sokféle stílusával. A ​mesterkurzus​on számos kékfrankos megkóstolása mellett három fiatal egri borász,​​ ifj. Lőrincz György, Böjt Gergő és Stumpf Péter előadását hallgathatják meg, akik lelkesen és részletesen mesélnek majd a kékfrankosról.​

További információk és jegyvásárlás:
Nagy Egri Mesterkurzus a Facebookon: www.facebook.com/events/225113798190240/
Kékfrankos Mesterkurzus a Facebookon: www.facebook.com/events/2182679375306766/
Honlap: www.egriborut.hu

Szólj hozzá!

Egy bubi, nem bubi

2018. augusztus 07. 10:03 - Esszlessz

avagy buborékok vonásában- teszteltünk

Ebben a nagy melegben nincs is jobb, mint egy pohár (palack?) hűsítő bubis tétel- legyen az habzó, gyöngyöző vagy pezsgő. Tökéletes rossz kedv és fáradtságűzők- de melyiket szeressük? Körbelestünk a boltok polcain, merítettünk egy egész kellemeset, és íme a végeredmény:

image4.jpeg

-1. La Satreira Granacha Blanc 2017

őszibarack, vidám, virág, könnyű, nyári, érett, gyümölcsös, de mégis friss, jóivású, markáns, ezzel együtt könnyedség is megvan benne, tünci, parfüm, őszibarack, behízelgő, finom

83 pont

image1_6.jpeg

  1. Kálikövek Frizzante 2017

friss, virág, citrusok, sav+, zöldalma, rövid, picit üres, nem olyan elegánsak a bubik, kis kesernye, kellemes bubi, gyors lecsengés, butácska

79 pont

  1. Burg félszáraz

hársméz, cukorka, virág,sav szegény, picit mű, picit poros, élesztős illat, érett, mandulás, gyenge finom bubi, sok cukor, botrytis, mintha egy gyenge aszú fröccs lenne, muskotályos, mézes illat, sárgabarack íz kis kesernyés a végén, mesterséges édesség

78 pont

  1. QuinQuin Sparkling rosé

finom élesztős, rózsa, kajszibarack, hullámzó, eperlekvár, visszafogott illat, citrompótló utóízben, szép buborék, kis karamell, izgalmas, kicsit perverz, poros illat, citrusos, kesernyés íz, durva bubi, hosszú lecsengés, alkohol (Visszakóstolásra már szépen kinyílt, rózsa illatot éreztem és lágyult az íze...)

79 pont

 

  1. Freschello extra dry spumante

citrusos, könnyed, barack, mimóza, közepes buborékok, jóleső, jóivású, friss, tartalmas, harapható, habcsók, élesztő illat, citrus, alma, szép bubi, frissítő

83 pont

4.Il Colle Prosecco Millessimo 2015

citrusos, hársméz, hibiszkusz, lágy, egyszerű, jól csúszik,  érett, jóivású, tetszik, finom, jó, nehéz írni róla, mert könnyen csúszik, hibiszkusz, barack illat, szép sav, finom bubi, mézes íz, jó ivású

84 pont

  1. CATonA szürkebarát gyöngyöző 2017

túlérett málna, konyak, kesernye, Balaton, alkohol+, érett, fás, kellemes bubis, kényelmes, szép savak, zamatosság, naplemente, szőlő illat, bubi jó, de hamar elmegy, sok a sav, kis kesernyés a végén

81 pont

image2.jpeg

6.Wolfberg Chardonnay cremant 

üde, apró buborékok, némi elegancia, orchidea, türkiz, nyár, kenyérhéj, szép bubik, férfias, de könnyen elillan, keksz, elegáns, végén kis barack, szép élesztős illat, vajas pirítós, citrusos, grapefruit íz, lendületes, üde

86 pont

7.Frittmann Ezerjó pezsgő 2013

kenyérhéj, keksz, öregszik, ásványos, karamell, vadvirágos, érett, kis alk +, mogyoró, szójaszósz, dél-keleti, szép bubi, ízben sokkal szebb, mint illatban, kekszes, karakteres,, citrusok, gyümölcsösség, szép, kerek elegy. Oxidált fáradt illat, érett alma, barack íz, finom bubi, ásványos, hosszú lecsengés (Visszakóstolásra már teljesen szétesett...)

85 pont

  1. Törley Francois rosé brut nyers 

túlérett eper, fáradt, rózsa, spárgabelű őszibarack,sav+, picit fáradt illat, aztán nyílik kicsit, citrusok, jó bubik, kényelmes angol úr (de nem túl barátságos), kicsit fülledt, oxidált illat, bubi karcos, érett őszibarack íz, jó sav hosszú, de kesernyés a vége

82 pont

image3.jpeg

Szólj hozzá!

Surf 'n turf - A TENGER ÉS A SZÁRAZFÖLD összeér Badacsonyban!

2018. július 26. 09:56 - Esszlessz

Pláne Badacsony borterasztól már megszokhattuk, hogy a legtöbb nyári hétvégére egy-egy ismerős séfet vagy csapatot igazolnak át a teraszra, akik a badacsonyi borok mellé fantasztikus ételeket készítenek.

plane2_2.jpg
Pár hete már itt volt Balogh Gergely és Mogyorósi Donát a Budaörsi Halpiac, The Fishmonger-től, akik olyan halételeket tettek a vendégeink elé, melyek erősen túlszárnyalták az elvárható szintet. Ők ketten sok éttermet megjártak már, fiatalok, kitartóak és jól áll nekik a terasz is, a kötény is. Ezért komoly technikai tudásukat most újból Badacsonyban vetik be, nem csak halat hoznak magukkal, hanem a surf and turf értelmében a tengert és a szárazföldet kombinálják majd egy-egy fogáson belül. Ezt háromszor is. Imigyen:

- Lazac, sertés rilett, káposzta textúrák,
- Tarja, mazzancole, répa textúrák,
- Lazac ceviche, banánlevélben füstölve, sonka chipsszel
Szólj hozzá!

Tematikus brunchok a Fügekertben

2018. július 25. 11:56 - Esszlessz

Van egy olyan romantikus terasz Zánkán, ami mellett nem lehetett álmodozás nélkül elmenni az utóbbi években...

Van egy filmes és zenei szakember, aki gondol egyet, és panziót álmodik ide...

Aztán van egy séf, aki már volt Michelin-csillagok közelében...

És azt még nem is mondtuk, hogy ez a terasz igazi lusta reggelikre és hosszú ebédekre teremtődött, vagy reggelikre, amik ebédekbe folynak át...

 lecso2.jpg

Kevés lelkesebb tulajdonos van a Balaton-mentén, mint a zánkai Fügekert-Bed&Wine tulajdonos-házigazdája, a filmes és zenés berkekből érkező Havas Miklós – ő egyébként az egyik producere Fabricius Gábor Szex, Drót, Rock 'n Roll című filmtervének, melyet a Karlovy Vary filmfesztiválon idén a „Legjobb vízió díjával” tüntettek ki. Hozzá csatlakozott idén Pallag Dávid, a Michelin csillagos Tanti ex sous chefje. Ők ketten bármilyen reggelit és brunchot elvisznek, úgy, hogy közben minden időtlen, hangulatos, és az ember nem akar tovább indulni.

A hosszú reggelikből születtek a hosszú brunchok. Az étlap táblás ajánlat, déltől a termelői finomságokat grillen készült ételek váltják fel, és az ikonikus lecsó, aminek itt, ahogy lehet, kihúzzák a szezonját.

 

A Fügekertben három tematikus brunch vár ránk a nyáron:

FÜGEKET BRUNCHOK I. – Lecsó brunch – július 28-29.

FÜGEKERT BRUNCHOK II. – Provence-i brunch – augusztus 11-12.

FÜGEKERT BRUNCHOK III. – Jeruzsálemi brunch – augusztus 25-26.

 

----Lecsó brunch a Fügekertben / július 28-29.10:00-15:00-----

 

„A lecsót bárhogy el lehet rontani! Mi szeretnénk, hogy a lecsó a Fügekert emblematikus étele legyen, egy olyan lecsó, aminek van íze, tartása. Spanyol édes füstöltpaprikával, dehidratált paradicsommal, kolbászmorzsával készítjük, minden hozzávalót külön készítünk, és a megfelelő pillanatokban rakunk össze. A tetejére házi aszalt paradicsom kerül, az eredmény egy kultikus étel, amit a Fügekert terasza koronáz meg” – mondja Pallag Dávid, a Fügekert séfje ( a Michelin csillagos Tanti ex sous chefje)

GYERE ÉS LECSÓZZ BE!

Ezen a hétvégén a Fügekert táblás brunch ajánlatán kívül igazán lecsósra veszik a figurát:

LECSÓ 1. - Lecsó keszthelyi tokhallal és pisztráng kaviárral

LECSÓ 2. - "Tüzes" lecsó báránykolbásszal, polával

LECSÓ 3. - Lecsó a'la natur kolbászmorzsával

LECSÓ 4. - Vegetáriánus lecsó cukkinivel és padlizsánnal

 lecso.png

A provence-i brunchra Káli Kövek Frizzantéval, bruschettával, grillezett balzsamos füge brezaolaával, levendulás házi kenyérrel, szardellás fehér kőrözöttel készülnek többek között, a jeruzsálemi brunchon lesz bárányburger, hummusz, báránykolbász muhammarával, polával, shaksuka  kovászolt kenyérrel...

 

A Fügekertben a nap a reggelivel kezdődik 9-kor, ami egészen 12-ig kitart és a szállóvendégek mellett mindenkit szívesen látnak. Ez után jön a brunch, normál napokon 12 órától 3-ig, de a tematikus hétvégéken már 10-től is lehet jönni. 6-tól pedig vacsora-idő, hétfő kivételével minden nap nyitva a Fügekert terasza.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Meghatározó izgalmak

2018. július 20. 09:22 - Esszlessz

-igazi karakterek Tállyáról

Szóló borbemutató jártunk, melynek idén is a Costes Downtown adott otthont. Éless Tímea borai semmit sem vesztettek izgalmasságukból, sőt, különleges karakterük csak még erősebben helyet kért szívünkben. Ételekkel való viszonyukat már most kiemelnénk, nagyon szép összhangot alkottak.6 bort kóstoltunk, egyet a tavaly is kóstolhatóak közül és 5 új tétel került még a poharainkba.

image1.jpeg

Az 1. tételt, mint egy szimbólumot, bevezetést kóstoltuk, ehhez nem érkezett étel. Ő volt a PURO 2016: beavatakozás-mentes, egész fürtös préselés, 700 literes kerámiatojásban erjesztés, érlelés, elnyújtott erjedés, januárig, spontán almasavbontás – májusig, derítés-szűrés-kénezés nélkül palackozás. Illat: friss föld illat, ami jó, élénk, alma, mimóza, krémes, körte, pici főtt tojás, de finoman, kellemesen, nem bántóan, pici keksz, vajas pirítós. Ízében telt, harmonikus; minerális, de csak annyira, mint egy friss tavaszi eső utáni reggel, nem úgy minerális, mint egy sziklanyalogatás, ízben sokadszorra kicsit egyszerűbbé válik, az illat után egy fokkal többet várnék; dió; jó, kerek savakkal.

Másodikként érkezett a FRIVOLO 2017: hiperoxidált, csak szuperegészséges fürtből készült must, szeptember 15. szüret, decemberben egyszer kellett kénezni, március 9-én palackozták, spontán erjedt, acéltartályos. Illatban citrusok, friss, de komplex, egész, telt, biztosan szuper szép és érett szőlőből készült, a magas alkohol és maradék cukor mellett mégis nagyon légies, könnyed, lendületes, pici szénsav érzet, a maradék cukor is nagyon finoman érződik, épp csak annyira, hogy behízelgő legyen. Íz: korrekt, szép, jó ivású, hosszú lecsengés a könnyedség ellenére is. Az ajánlott étellel szuper kombó.

Harmadik tételünk a 1945 2017 (GRACIOZO) - prémium tétel. 1945-ös telepítés, első termése a pincészetnél. Bújó metszés, vagyis új vessző minden évben. Egész fürtös préselés, egy nap ülepítés - tartály, lassú erjedés. illat: érett, diós-fás-oxidált-szépen kifinomult, elegáns, egres, kalácsos illat. Íz: korrekt, citrusokkal-oxidáltsággal együtt (pedig tartályos, de mégis komplexebb egy "reduktív"(mai világban annak hívott, hitt) bornál, szép, bámulatos egysége a fentieknek).  Étellel annyira csoda volt: sós, édes, savanyú, savasság, krémesség - eszméletlen volt. Még bőven érlelhető, szerintem jót is fog neki tenni a palackos érlelés még, mélyülhet még, de már most nagyon szép.

Majd a PARLANDO 2017 következett: ülepítés nélkül, kerámiatojásokban készült, válogatás nélkül, mert gyönyörű szőlő volt, 2018.03-ra erjedt ki, igen, márciusra! :) llat, íz: illatában erőteljesebb az előzőekhez képest (pedig azok sem voltak semmik), érett, de lendületes, citrusok, savak, szénsav, kerek, komplex, de friss, érződik az alkohol erőssége, de nem bántóan, lágyítja a maradék cukor, ami egyébként nem tűnik fel magától, egyáltalán nem mondanám rá vakon, hogy 2017-es, legalább 2-3 éves érett bornak tűnik, egres, gyümölcsök, barack jön belőle, ami megint szuper párosítás az étellel, még inkább előhozza a gyümölcsöket a borból.

THESIS 2017: Úrágya dűlő, szeptember végi szüret (botrythissel) must 1/3 hordó, 2/3 tartály, hordó 220 l. Főzött hordó (nem gőzöléssel tisztítják, hanem nagy kádakban kifőzik), szűretlen - mégis gyönyörű, tiszta, finom. Illat, íz: kis mogyoró, dió, ami a háttérben támogatja a komplexebb, almás, körtés, kis zelleres (friss, tavaszi szárzeller) illatot. Friss, könnyű korty, szép élénk savak, lendületes, virgonc, élénk. Étellel wowwww. A quinoa roppanóssága, kesernyéje eszméletlenül adja vissza a bor roppanósságát lendületét, sósságát, mineralitását.

A sort a TANGO 2014-gyel zártuk. Palackozva 2018-ban. Derítés, kén, szűrés nélkül, kis sem lett nyitva a hordó must kora óta, csíramentes levegőkéreg itt meglett, és létrejött a borban természetesen meglévő élesztőből a filmréteg. Illat, íz: botrythis, méz, dió, finom oxidáltság, de szép, kerek, egész illat, mély aranyszín, úrias mély a bor is. Ízben az illat után picit rövidebb, száraz szamorodni ízvilág, kis citrusokkal, lehetne kicsit vastagabb.

Meghatározó élmény. Idén is.

 

Zsófi

Szólj hozzá!

Most is irány a Balaton!

2018. július 13. 09:08 - Esszlessz

-programajánló

SEMMI TÖBB, csak BURGER, SÖR és VB döntő -- A Bölcső a Plánéban -- Július 13-14-15./ Badacsonytomaj / Pláne Badacsony borterasz ---

 plane2_1.jpg

Van a 11. kerületben egy zseniális kis kézműves söröző, a Bölcső Bar & Food. Remek érzékkel válogatott sörökkel a csapokon és olyan bisztrókonyhával, hogy több se kell. 
Először csak az tűnik fel, hogy az átlagnál több a badacsonyi bor, aztán pár látogatás után véletlenül akár az is kiderülhet, hogy az egyik tulajdonos badacsonyi.
Most először hazamennek egy hétvégére és elzzák magukkal a Bölcsőt is. A Bölcsőt teljes egészében. Három csapon hatféle sör folyik majd váltásban a Mad Scientist főzdétől, illetve a Bölcső Bar & Food-tól, három lapon pedig három burger serceg majd.
A sörök:
- Liquid Cocaine (dupla IPA)
- Mango Bay (mangó-milkshake Pale Ale)
- Tokyo Lemonade (witbier yuzuval)
- Apricot Madness (sárgabarackos Gose)
- Chill Haze (New England IPA és maracuja)
- Bölcső Brew Crew: Busó
Az utolsó egyrészt egy füstös Bak, közelebbről pedig az utolsó hordó a világon ebből a sörből, szóval akár a zarándoklat is ér miatta.
Szóval ezeket a söröket párosítják majd a srácok a burgereik mellé, a Pláne Badacsony borterasz pedig természetesen hozzájárul mindehhez majd a burgerekhez mérhető kőkemény vulkanikus borokkal.
Úgy mellesleg pedig valami vb döntő is lesz ezen a hétvégén.

Időpont: július 13-14-15. Pláne Badacsony borterasz

 

--- Mediterrán kert, élőzene, smoker, tánc, nyáresték - Lavender Terasz Balatonvilágos / Július 13 és 21. - Balatonvilágos

 pura_vida_port_keszthely_kt_8_jpg_exact978w.jpg

A Balaton legkeletibb csücskében nagy dolgok vannak készülőben. Először is messze földön nem találni olyan steak étlapot, ahol a wagyutól kezdve a balatonfenyvesi angusig a steakek teljes világa megismerhető, és ahol Te magad választhatod ki a vitrinből a húst, amit megsütnek. Másodszor az udvarban télen-nyáron működő pizza kemencéből a környék legjobb pizzái kerülnek elő. Most új séffel erősítenek a nyárra, aki a régi klasszikusok meghagyásával álmodott új étlapot: frisset, szezonálisat. Az ételek mellé 13-án és 21-én élőzene is jár: a levendulákkal és leanderekkel, valamint belső tóval rendelkező mediterrán kert/teraszon ez teszi majd teljessé a hangulatot.

 

Fellép a Trióda Zenekar csapata, de hogy az asztalra kerülő ételek is megismételhetetlenek legyenek, a séf ezekre a napokra beüzemeli a smokert. 

Hol? Lavender Terasz Balatonvilágos

Mikor? Július 13 és 21. / 20:00-tól

Event itt

 

--- KONTOR TAMÁS - Gitár, kikötő, nyáreste - Beindul a Pura Vida Port - Július 13. / Keszthely ---

steg3.jpg 

A Keszthelyi Yacht Kikötőben nyitott Pura Vida Port tulajdonképpen elköltöztette mindazt a lelkesedést, amit a tapolcai üzletben lehetett tapasztalni, és áthelyezte egy kikötői környezetbe. A kinti "streetfood" pultnál többek között kemencés pizzát kapni, bent pedig megszokott Pura Vida igényességgel üzemel a konyha - szezonális alapanyagok és gyönyörű tálak kerülnek az asztalokra. 

A hangulatra koncertekkel és Aperol terasszal erősítenek, július 13-án a Megasztárral ismertté vált Kontor Tomi hozza el kedvenc dalait - július 6-án sajnos a rossz idő miatt elmaradt a koncert. Tomi dalszerzőként is remekelt már többször, stílusai közé tartozik a country és kocsmazene. Mellé jól megy majd az Aperol spritz és a naplemente...

Szombaton már 15 órától party az APEROL SKY TERRACE-on, Daniel Soulman melegít, majd őt követi a SaxBeatz! :)

 

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

ChardonnÉJ-ismét együtt koccintottunk Etyeken

2018. július 09. 12:17 - Esszlessz

Június 23-án immár negyedjére került megrendezésre a ChardonnÉJ az etyeki Öreghegyen, a házigazda most is az Etyeki Kúria volt. A chardonnay ünnepen együtt kóstolhatta a nagyérdemű a hazai chardonnay-k nagy részét, kis kitekintéssel a külföldre is, jó kis merítést kapva abból, hogy hol tart hazánkban a fajta.

Az idő kegyesebb volt idén hozzánk, szerencsénkre nem kánikulában kellett kóstolnunk, igaz, naplemente után elkelt a plusz pulóver is, jól esett a tábortűz körül egy pohár borral üldögélni. A kiállítók listája is bővült, a megszokottakon kívül /Villa Tolnay Borház (Badacsony), Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), Gróf Buttler Borászat (Eger), Nyakas Pince (Etyek-Buda), N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), Miklós Csabi Pincéje (Mór), Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), Kovács Nimród Borászat (Eger), Bortársaság, valamint az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda)/ kóstolhattuk a Konyári Pincészet (Dél-Balaton), a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság), Babiczki László (Mátra), a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra) tételeit is.

Idén először mesterkurzussal nyitottuk a mustrát, melyen Herczeg Ágnes kalauzolta a kóstolókat a világ különböző kontinenseire. A hat tételből álló sort Franciaországban nyitottuk meg. La Chablisienne Petit Chablis Pas Si Petit 2017 került elsőként a poharainkba. Illatából ömlik az élesztő, lassan nyílik, zárkózott (hideg), citrus, graipefruit, bodzavirág, savhangsúlyos, citromsav, mustármag, fehér kesernyés. Sós. Íves korty. Fiatal, kicsit nyers.

Második tétel az Etyeki Kúria 2016-os chardonnay-e volt: virágos, körte, őszibarack, technológiái bor, szép hordó használat és battonage technológia. Meleg, puha illat. Érett citrusok, trópusi gyümölcsök. Nagyon szerethető. Szép vonalvezetés. Egész hosszan játszik a szájban. Remekül párosítható étellel.

USA-ba ugrottunk át a harmadik tételért, mely Robert Mondavi Private Selection Chardonnay-e volt 2015-ből. Negro cukorka, pemetefű, szár íz, tapadós, kerek savak, körte, őszibarack. Rengeteg hordó. Papíros érzet, némi dohány, egy kevés fügével.

Majd Chile következett De Martino ’17-es Legado chardonnay-e: agar-agar, zeller, zöldség, vékony, savhangsúly középen, hosszán megmarad az íz, nem pozitív élmény, kocsány íz, nem szokványos. Kevés citrus. Kissé karaktertelen.

Majd Új-Zéland következett, Te Mata Estate Chardonnay 2015-tel: vanília, fűszeres, túlzott hordó használat, de Új-Zéland az Új-Zéland. Ó és új világ technológiáinak találkozása.

Zárásképp Dél-Afrikába érkeztünk, Hamilton Russel Vineyards ’17-es chardonnay-ja került a poharainkba. Vanília, citrom, tejes, mascarpone, krémes sütemény. Lágy sósság. Kevés virág.

Tanulságos kitekintés volt, néhol már-már kissé konzervatívnak éreztük magunkat. Minden bizonnyal több ilyen vagy hasonló tesztre lenne szükség, hogy ennek a neutrális fajtának minél több arcát megismerhessük. Zsuzsa asszony házi sajtjaival a kezünkben és a sétáló utca által kínált borokkal folytattuk a sort, 1-2 kedvencet is találva, majd a Padam zenekar francia sanzonjai mellett zártuk az élménydús napot. Szerettük, mint eddig mindig.

 

Andi, Detti

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil