esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Irány a Balaton- hétvégi programszüret

2018. július 06. 08:36 - Esszlessz


-- ANJUNA - HELLO BALATONFÜRED --- Július 7. / Balatonfüred / Anjuna Balatonfüred ---

 

Budapest - és a vizes VB - kedvenc mindenmentes jégkrémjei kikötöttek Balatonfüreden. Július 7-én, a nyár derekán nyílik a balatoni kirendeltség sok-sok színes finomsággal. Szabó Milán és Szalay József három éve Goán, az Anjuna tengerparton határozták el, hogy profi pókerjáték helyett ezután jégkrémből fognak megélni. Ám a porból készült olcsó pálcikás helyett sok gyümölcsöt tartalmazó, tej-, glutén- és adalékmentes jégkrémet akartak készíteni. Nem kevés próba és fejlesztés következett, de az eredmény kifejezetten Balatonfüredre kívánkozik.

"Nagy álmunk válik valóra azzal, hogy az Indiai-óceán partjairól indult történetünket most a magyar tenger mellett, veletek írhatjuk tovább" - mondja Milán és József a nyitásról.
Július 7-én egy igazi Balaton-parti nyitóbulira várnak mimosa bárral, ajándék dippel és toppinggal, meg persze a szokásos jó hangulattal! 

Ez a videó mindent elmond.

EVENT / Anjuna / Anjuna Balatonfüred

 anjuna1.jpg

 

 

 

-- SEMMI TÖBB, csak BURGER, SÖR és VB döntő -- A Bölcső a Plánéban -- Július 13-14-15./ Badacsonytomaj / Pláne Badacsony borterasz ---

 

Van a 11. kerületben egy zseniális kis kézműves söröző, a Bölcső Bar & Food. Remek érzékkel válogatott sörökkel a csapokon és olyan bisztrókonyhával, hogy több se kell. 
Először csak az tűnik fel, hogy az átlagnál több a badacsonyi bor, aztán pár látogatás után véletlenül akár az is kiderülhet, hogy az egyik tulajdonos badacsonyi.
Most először hazamennek egy hétvégére és elzzák magukkal a Bölcsőt is. A Bölcsőt teljes egészében. Három csapon hatféle sör folyik majd váltásban a Mad Scientist főzdétől, illetve a Bölcső Bar & Food-tól, három lapon pedig három burger serceg majd.
A sörök:
- Liquid Cocaine (dupla IPA)
- Mango Bay (mangó-milkshake Pale Ale)
- Tokyo Lemonade (witbier yuzuval)
- Apricot Madness (sárgabarackos Gose)
- Chill Haze (New England IPA és maracuja)
- Bölcső Brew Crew: Busó
Az utolsó egyrészt egy füstös Bak, közelebbről pedig az utolsó hordó a világon ebből a sörből, szóval akár a zarándoklat is ér miatta.
Szóval ezeket a söröket párosítják majd a srácok a burgereik mellé, a Pláne Badacsony borterasz pedig természetesen hozzájárul mindehhez majd a burgerekhez mérhető kőkemény vulkanikus borokkal.
Úgy mellesleg pedig valami vb döntő is lesz ezen a hétvégén.

Időpont: július 13-14-15. Pláne Badacsony borterasz

 plane2.jpg

 

 

--- Friss és forró - ÉTLAPTESZT a Lavender Teraszon / Július 6-7-8. - Balatonvilágos

 

A Balaton legkeletibb csücskében nagy dolgok vannak készülőben. Először is messze földön nem találni olyan steak étlapot, ahol a wagyutól kezdve a balatonfenyvesi angusig a steakek teljes világa megismerhető, és ahol Te magad választhatod ki a vitrinből a húst, amit megsütnek. Másodszor az udvarban télen-nyáron működő pizza kemencéből a környék legjobb pizzái kerülnek elő. Most új séffel erősítenek a nyárra, aki a régi klasszikusok meghagyásával álmodott új étlapot: frisset, szezonálisat. A Lavenderben sok a törzsvendég, maguk a tulajdonosok is mindig itt vannak, így egyértelmű, hogy a családiasság mellett egy étlapváltáskor is mindenki elmondhatja a véleményét, sőt. Az étlapteszt hétvégéjén erre is lesz lehetőség! Kóstolj bele, mondj véleményt, meghálálják!

Hol? Lavender Terasz Balatonvilágos

Mikor? Július 6-7-8.

 

 steg.jpg

 

 

--- KONTOR TAMÁS - Gitár, kikötő, nyáreste - Beindul a Pura Vida Port - Július 6. / Keszthely ---

 

A Keszthelyi Yacht Kikötőben nyitott Pura Vida Port tulajdonképpen elköltöztette mindazt a lelkesedést, amit a tapolcai üzletben lehetett tapasztalni, és áthelyezte egy kikötői környezetbe. A kinti "streetfood" pultnál többek között kemencés pizzát kapni, bent pedig megszokott Pura Vida igényességgel üzemel a konyha - szezonális alapanyagok és gyönyörű tálak kerülnek az asztalokra. 

A hangulatra koncertekkel és Aperol terasszal erősítenek, július 6-án a Megasztárral ismertté vált Kontor Tomi hozza el kedvenc dalait. Tomi dalszerzőként is remekelt már többször, stílusai közé tartozik a country és kocsmazene. Mellé jól megy majd az Aperol spritz és a naplemente...

0706kontortomi.jpg

Szólj hozzá!

"Limonádé jó szívvel" - lemonAID

2018. június 19. 10:51 - Esszlessz

-sajtóközlemény

"Limonádé jó szívvel" - lemonAID egy olyan ügy, melyet minden fenntartható vendéglátást zászlójára tűző étterem és vendéglátóhely tulajdonosnak fel kell vállalnia. A felelősségteljes limonádé-készítésről eddig kevés szó esett, mi most ezen szeretnénk változtatni. 

cover-08.png
Hogy miért most? 

Javában tombol a nyári szezon, vége az iskolának, a családok nekiindulnak és a gyerekek is többször járnak étteremben, vendéglátóhelyen, mint az év más részében.
Egyik részről üdvözlendő az a trend, hogy a vendéglátást magas színvonalon űző helyek esetében jelentősen visszaesett a nagyipari üdítők kínálása, és fogyasztása. Többen már az itallapra sem teszik fel ezeket az üdítőket és csak termelői, ellenőrizhető forrásból származó szörpöket, gyümölcsleveket, helyben készült frissítőket árulnak. Ez egy pozitív tendencia, de felelősség is egyben. Vendéglátóként különösen fontos, hogy az általunk készített üdítőket, frissítőket jó szívvel tudjuk kínálni a vendégek számára, és itt a küllem mellett a beltartalmat és az egészségre gyakorolt hatásokat is figyelembe kell venni. Ez a faktor a limonádé készítés folyamatában különösen fontos. Nagy figyelmet és utánajárást kíván, hogy csak emberi fogyasztásra alkalmas, ellenőrizhető forrásból származó citrusokkal készítsük a limonádékat és díszítsük az egyéb italokat, hiszen köztudott, hogy a citrusok héja méreganyagokat tartalmazhat. Miénk a felelősség, hogy ne "méregleveket", hanem valódi vitaminbombákat adjunk a vendégeinknek.
Kedves felelősségteljes vendéglátók!  

Csatlakozzatok mozgalmunkhoz, nyomtassátok ki és ragasszátok ki a jó szívvel készített limonádék megkülönböztető matricáját. Legyen a közös jelszavunk: lemonAID, limonádé jó szívvel!
A Limonádé jó szívvel Facebook oldalon szeretnénk közzétenni és folyamatosan frissíteni
Letölthető anyagok, matricák
Szólj hozzá!

Szedd-magad 7végék a Balaton legdúsabb levendulásában! - SZENT BALÁZS-HEGYI LEVENDULÁS - Balatoncsicsó

2018. június 18. 09:30 - Esszlessz

unnamed_6.jpg
ELSŐ hétvége: június 15-16-17
MÁSODIK hétvége: június 22-23-24.
HARMADIK hétvége: június 29-30-július 1.
Tavaly hatalmas siker volt a Szent Balázs-hegyi eldugott levendulás első szüretje, idén megismétlik a "szedd magad hétvégéket", de vigyázat: hamar jött a levendula virágzás!

Dúsan virágzó levendula bokrok, pazar kilátás, grillen készült fogások csak helyi alapanyagokból, levendula fröccs, levendula szörp...Persze a panoráma sem elhanyagolható, a távolban hullámzik a Balaton, kirándulási úti célnak pedig ott van a Szent Balázs-hegyi templomrom, mindez egy csodás egész napos programot ad.

Júniusban 3 hétvégén szedd magad levendula akcióval várnak, egy 18 cm-es zacskónyi levendula 1000 Ft-ba kerül, de ha lovon vagy biciklin érkezel, kapsz egy ajándék csokrot.
Idei újdonság a levendula lepárlás bemutatója lesz, ahol az igazán türelmesek haza is vihetik a maguk által szedett virágokból készült olajat. 

Pontosan hol?
GPS koordináta: 
szélesség: 46.9154034813
hosszúság: 17.687156006
Ha szereted a levendulát, a tömeget meg nem, felejtsd el Tihanyt és látogasd meg inkább a Szent Balázs-hegyi levendulást!
Szólj hozzá!

Arany középút

2018. június 15. 09:42 - Esszlessz

- középkategóriás fehéreket kóstoltunk

Középkategóriás fehéreket még nem teszteltünk külön csoportként. Az eredményből kiindulva, lesz még ilyen: bár nem lett hosszú a sor, néha előfordul, van ez így, de még sose sikerült ennyire azonos pontszámokat adnunk. A témából kiindulva pedig ez valahol igen megnyugtató: az ár-érték arány ebben a kategóriában, úgy sejlik, szép egyensúlyra törekszik.

Egy szó mint száz: ha szép középkategóriás fehérborra vágytok, őket bátran le lehet emelni a polcról:

image1_5.jpeg

  1. Cseri Barni's Riesling- Rajnai rizling 2017

virágos, mézes, citrusos, hárs, rét, hosszú pici sósság, kicsit kénes illat, de hamar elillan, grapefruit, ásványos, hosszú, hűvös kő illat, őszibarack, csúszik, fiatalka, szép szerkezet, hossz, tetszik

84 pont

  1. Montes Sauvignon Blanc 2017

újvilági illat, bodza, nárcisz, könnyed sós, szexi, Monet: Vizililiomok, frissen vágott fű, ásványos, szép test, hosszú lecsengés, bodzahegyek, menta, csalán, friss, zöld, kerek, nagyon szerethető, mézes, komoly is meg nem is, mangós, jópofa kesernye a végén

85 pont

  1. Szívek Pince ZéVé Trilógia III. 2015

koriander, citrus, vajas, füves, hársméz, telt, karakter, kicsi fülledtség, petrolos illat, fűszer rántott hús, alma, grapefruit, sós, kicsit kesernyés a vége, hosszú lecsengés, jó savszerkezet, dohány, régi újságpapír, kerekecske, köszméte, vegetális, izgalmas, igazi gasztrobor

87 pont

  1. Kreinbacher Juhfark 2015.

intenzív, akácvirág, sós, ásványos, hegy, kövek, medvehagyma, út, szép sav, visszafogott illat, zöld alma, akác, méz, vanília, kicsit édeskés íz, hosszú lecsengés, halk, füge, férfias, puha

84 pont

Szólj hozzá!

PLÁNE, ÉS KÖSZ A HALAKAT - Halak a Pláne Badacsony borteraszon / Badacsony - JÚNIUS 15-16-17.--

2018. június 13. 09:48 - Esszlessz

Tenger és édesvíz a GreenEggben és a tányéron.


A hétvégén beúszik a teraszra a Budaörsi Halpiac farvizén két ambiciózus séf, akik nem mellesleg jóbarátok is. 
Mogyorósi Donát és Gergely Balogh megfordult már számos neves étterem konyháján, ahol egyre közelebb kerültek a halak precíz elkészítéséhez. Azt mondják, ez igazi maximalizmust igényel, ehhez a szakmai elkötelezettséghez tett hozzá a Petra Tischler melletti szakmai munka.
Hoznak a Dél-Balatonról (Balaton vízgyűjtő területe) pontyot, jól megsütik a bőrén és lencseraguval tálalják, és hoznak a Budaörsi Halpiacról tőkehalat, amit sütve és tatár formájában is megmutatnak majd.

plane_halpiac.jpg
MENÜ 
- Bőrén sült ponty filé lencseraguval, sült salátával
- Tőkehal filé ecetes burgonyasalátával, friss borsó hajtással
- Tőkehal tatár kenyér ropogóssal

Inni pedig csak adnak valamit a környező hegyek.

Szólj hozzá!

Rózsaszín felhőkön innen és túl...

2018. június 08. 10:11 - Esszlessz

Lefutottuk a "kötelező köröket" a rozékkal- igen, nem tartoznak a kedvenceink közé-, talán legfőképp azért, mert nem könnyű itthon igazán jót kóstolni. Szerencsénkre most azért akadt pár, azért bízunk benne, hogy hosszútávom ez a tendencia javulni fog- és nem csak a tipikusan unalmas tuttifruttis "csodákat" lehet leemelni a polcokról.

Íme, egy kis ízelítő- szemezgetni ér, kóstolni pedig még inkább.

image1_4.jpeg

  1. Mészáros Pinot noir rosé 2017

lazacos szín, illata mézes, tottyadt eper, narancs, rövid, picit jellegtelen, kesernye, halvány cseresznyevirág, kicsit megerőszakolt, zavarodott még. Barackkompót. Laza savak és rövidke is. Tavaszi virág illat, szamóca, szolidan gumicukor illat, málna, kellemes savak, hosszú íz, lapos, grépfrútos kesernye, olajos

79 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Mondanró rosé kékfrankos 2017

lazac szín, közepesen intenzív illat, citrusok, meggy, pici fűszer, üreske, nyílik, aranyos színárnyalat, lehengerlő illatok, málna, vadszőlő, fekete ribizli, erőszakos, bárdolatlan savak, húzós vég, grapefruit, az elején bántóak a savak, visszakóstoláskor élénk, friss, lendületes, játékos, ribizli, cigánymeggy

80 pont

  1. Tánczos rosé Cabernet sauvignon 2017

világos hagymahéj szín, fűszerpaprika illat, cseresznye, pici málna, napos vidék, "fröcsike", jó széndioxid, narancs-szín, visszafogottan elegáns, parmen alma, naspolya, remek és sokszínű savak, passion-fruit, stílusos szénsav, fanyar, csipkebogyó, tapadós, savak szépek, szép szénsav használat, férfias, izgalmas, különleges

82 pont

  1. Teleki rosé portugieser 2017

szokatlan telt szín, intenzív illat, citrusok, szamóca, sav+,alkohol+, öregecske, majdnem portói szín, lomha, lusta, állott törülköző, fáradt és unalmas, konyakos szín, főtt málnalekvár, mag íz, fáradt, cipőtalp, főtt eper, savak

77 pont

  1. Tartályminta portugieser rosé - kizártuk
  2. Pastor rosé Kékfrankos 2017

rózsaszínes szín, először fülledt, de eltűnik, utána virágos illat,málnás, könnyed, pici meggy, őszibarack, nőcis, " szép nyári nap" , közép mély szín, érett görögdinnye és orchidea illat, tartós, kemény savak, jó szerkezet, kicsit hosszabb a kelleténél, dohány illat, kocsány, éretlen vadmálna, cseresznye, frissesség, laza, pink grépfrút, nem akarok rajta gondolkodni

81 pont                                                                                                                                                                                         

  1. Légli rosé 2017

vörös arany szín, telt illat, hosszú, tartalmas, meggy, málna, szeder, pici sósság, vérnarancs, idogálós :), mélybe hajló, bordó árnyalat, kerek, simogató illat, gránátalma és bifszek íz. Tartósan sokoldalú. Málnás Haribo, málnás szappan illat, kellemes érett szőlő, Pink Lady alma, cukorkás illet, sav+, alkohol+, lendület, kicsit éles , grépfrút héj

83 pont

  1. AKA Primitívo Puglia 2017

terrakotta szín, illata málnás, mediterrán, pink grépfrút, mangó, vadcseresznye, igazi nő!, jóleső, arany csillogású, vörös füge, datolya, francia krémes, határozottan vörösboros jelleg, mediterrán, boldogság, karakter, lendület, frissesség, simogat, bújik

83 pont

  1. Tramari Primitivo Salento San Marzano 2017

rózsaszínes hagymahéj szín, akácvirág illat, behízelgő, nagyon csajos, fenyőmag, kedves, málnás-meggyes túrós pite, hosszú, picit fűszeres, ezüstös-rózsaszín, nagyon tartózkodó, kényes, pont annyira hosszú, hogy nem tolakodó,  a vége finoman földes, cuki, szerelmes, eper, málna, kedves, bájos, szőlő, elegáns, elcsábított, lapos őszibarack, őszibarack lekvár, kesernye a végén, de nem bántó,  meglepő íz rosénál, elegancia, hossz, játék, hűs kövek, bújik, szexi

85 pont

10. Polgár Siller Kadarka 2015

fáradt eper illat, alkohol+,sav+, vadság, barackmag, óarany, gombás, fagerendás illat, (brett?) buja struktúra, erdei vadgyümölcsök, alk+, kissé harapós savak, Jaj, olajos fáradtság, alkoholos, öreg, túlérett, szilvalekvár, földes, fáradtság, szilva, hossz, múlt, barackmag, cseresznyedzsem

78 pont

Szólj hozzá!

APAk Napja

2018. június 04. 14:23 - Esszlessz

Rendhagyó apák napját tartanak idén több kézműves sörözőben

„Vidd el sörözni a fatert!” jelszóval hirdet rendhagyó apák napi programot egy magyar kisüzemi sörfőzde és egy sörökkel foglalkozó magazin közös felhívása. Az akció lényege az apák napjának népszerűsítése mellett az, hogy az érdeklődők jobban megismerjenek egy kézműves sörtípust.

Az apák napját a XX. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként, június harmadik vasárnapján, előbb az Egyesült Államokban, majd egyre több országban. Az ünnep lényege, hogy ráirányítsa a figyelmet az édesapák családban betöltött szerepére.

unnamed_5.jpg

Miközben az apák napjának ismertsége egyre növekedett, az USA-ból induló sörforradalom megteremtette az APA, vagyis american pale ale típusú söröket. A Kiskunfélegyházán működő Bäder Sörfőzde és a Beerporn.hu sörmagazin közös akciója az APÁk Napja pedig épp arról szól, hogy ünnepeljük együtt a sörtípust és az édesapákat, erre pedig remek alkalom megkóstolni együtt az american pale ale söröket!

Az APÁk Napja során pedig számos alkalom lesz a közös sörkóstolásra a vasárnapi ünnepet megelőző, pénteki kóstolónapon, június 15-én, amikor több kézműves sörözőben is egyszerre kerül csapra az APÁk Napja 2018. vagyis a Bäder Sörfőzde frissen elkészült American Pale Ale söre, amely tökéletes példája a stílusnak: Világos, könnyű, felső erjesztésű sör, amely a felhasznált komlóknak köszönhetően a végletekig aromás, sokszor citrusos, kellemesen trópusi gyümölcsös karakterű.

A résztvevő vendéglátóhelyek, amelyekben frissen csapolva kóstolható meg a sörkülönlegesség:

  • Legfelsőbb Beeróság
  • Lumen Kávézó
  • Pepin Kézműves Söröző
  • IF Cafe Jazz Club
  • Ganz Söröző
  • Wunder Sörművek
  • Beer Brothers Budapest
  • Léhűtő Craft Beer Bar
  • A sör üveges változata elérhető a Beerselection sörszaküzletben


További információk: www.apaknapja.euFacebook esemény

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

ChardonnÉJ 2018 – Hosszú nappal, rövid éjszaka, jó társaság, remek buli!

2018. június 01. 09:58 - Esszlessz

2018. június 23. 17.00-24.00 óra, Etyek Öreghegy

a.png

A fény diadala, a Nap ünnepe: Szent Iván napja. Az Etyeki-Kúria minden évben a Szent Iván napjához legközelebb eső napon, idén június 23-án, szombaton szervezi meg a ChardonnÉJ elnevezésű programját. A 17 órakor kezdődő és 21 óráig tartó kóstoló előtt idei újdonságként 16.30 órától Herczeg Ágnes, Dip. WSET borszakértő mesterkurzusán vehetnek részt az érdeklődők. Kulináris finomságok az etyeki régióból, sötétedéskor tűzrakás és grillterasz. Este 21.30 órától a Padam zenekar előadásában francia sanzonok csendülnek fel, a programot pedig DJ Prof. I.T. bulija zárja.

Az etyeki Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig lehet a legszebb chardonnay bortételeket és világhírű champagne-okat kóstolni. A házigazda Etyeki Kúria (Etyek-Buda) meghívására új vendégborászatok is csatlakoztak a rendezvényhez. Először kóstolhatja a nagyközönség a Konyári Pincészet (Dél-Balaton), a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság), Babiczki László (Mátra), a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra) tételeit. A visszatérő pincészetek sorához – Villa Tolnay Borház (Badacsony), Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), Gróf Buttler Borászat (Eger), Nyakas Pince (Etyek-Buda), N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), Miklós Csabi Pincéje (Mór), Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), az idei évben újra csatlakozott a Kovács Nimród Borászat (Eger) és természetesen a nemzetközi borászatok kínálatával itt lesz a Bortársaság, valamint a helyiek képviseletében az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készülnek.

A kulináris finomságokat az etyeki régió termelői szolgáltatják: délután a házi sajtos Zsuzsa asszony a Halmi Pince Szörp és a Séf Keréken. Sötétedéskor tűzrakás mellett grillterasz lesz.

Este 21.30 órától a Padam zenekar – Kárász Eszer (ének), Wagner-Puskás Péter (harmonika) és Veér Csongor (hegedű) – előadásában francia sanzonok csendülnek fel.

A koncert után 22.30 órától DJ Prof.I.T. teremt bulihangulatot este 24 óráig.

Idén először chardonnay mesterkurzus is lesz, melyet 16.30 órai kezdettel Herczeg Ágnes, Dip. WSET borszakértő és tanácsadó tart. A mesterkurzusra a férőhelyek száma limitált és az 5.000 forintos mesterkurzus jegy a sétálójeggyel érvényes. Jegyek az Etyeki Kúria Borgazdaságban kaphatók. A busztranszfer 15.30-kor indul a BAH csomóponttól.

Sétálójegyek az Etyeki Kúria Borgazdaságban és honlapján és a jegymester.hu oldalon 10.000 forintos áron kaphatók, a jegy ára tartalmazza a délutáni kóstoló árát, a busztranszfert és a koncerten való részvételt. A buszra a event@etyekikuria.com email-címen kell regisztrálni. A buszok a BAH csomóponttól indulnak, 16.30 és 16.50 órakor.

Háttérinformáció chardonnay:

A chardonnay az egész világon közkedvelt borfajta. Kezdetben leginkább burgundiában terjedt el, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban mintegy 3000 hektáron a nyolcvanas évek óta termesztik. Az Etyeki borvidék is elkönyvelhet nemzetközi sikereket evvel a borfajtával. Nevét valószínűsíthetően az azonos elnevezésű „Chardonnay” kis faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.

Jellemzően két nagy csoportja osztják a belőle készített bort, az egyik a korábbi szüretelésű és reduktív eljárással a másik pedig az érettebb és fahordós érlelést is kapó változat.

A fehérborok mellett a pezsgőkészítésnek is nélkülözhetetlen hozzátartozója.

Zöld alma, fehér virágok, citrusok, barack, ananász, mangó, vajas, vaníliás, kókuszdiós vagy füstölt, ebben az íz- és illatkavalkádban merülhetnek el a június 23-án az Etyeki Kúria Borászathoz ellátogató érdeklődők.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Három ok arra, hogy ne hagyd ki a Gere Jazz Fesztivált!

2018. május 31. 14:52 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Június 8-9. között már hetedik alkalommal rendezik meg a Gere Jazz Fesztivált Villányban, a Gere Birtokon. A dolce vita életérzés szellemében az idén olasz tematika lesz, mi pedig adunk három tippet, hogy miért ne hagyd ki a nyár egyik legpezsgőbb exkluzív eseményét.

 

A legdélebbi, igazi mediterrán életérzést kínáló borvidékünk egyik kedvenc célpontja a magyar és a külföldi látogatóknak. A tavaly megújult Gere Attila Pincészet épülete és a hozzá tartozó kert – ahonnan csodás kilátás tárul elénk a Szársomlyó-hegyre és a környező szőlősorokra – csodás helyszíne ennek a rendezvénynek, itt tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy baráti eseménybe csöppentünk volna. A gardenparty-hangulat, ahol a fellépő zenészek és a Gere család mellettünk kortyolják a borokat, garantált. Akik pedig már elfáradtak az egész napi élményektől, azokat vadonatúj MINI-k viszik el a szállásaikra.

 

  1. Mindenki kedvence: az olasz gasztronómia

 

Mindenki imádja az olasz gasztronómiát, a régiók színes és változatos konyhái között könnyű megtalálni a kedvenc fogásainkat. Lesz paradicsomos toszkán pacal parmezánnal és pesztóval, tépett bárány focacciával és ruccolával, garnélás zöldfűszeres rizottó, osso bucco, vegetáriánus lasagne, a grillen pedig halak, csirke, saltimbocca és báránylapocka sülnek, amihez friss salátát kínálnak. Ha már dolce vita, a desszertek is Olaszországba repítenek, a tiramisu mellett kajszibarackos panna cotta cantuccinivel és ricottás rumbaba is várja az édesszájúakat. Gasztronómiai sztárvendégként a Gere család meghívására a Michelin-csillagos La Subida étterem és a Bagatto család kínál ízelítőt, sajtokat, San Daniele sonkákat, és olívaolajat is hoznak magukkal Friuli-Venezia Giulia régióból.

 

  1. Az elmaradhatatlan borok

 

Borvidéken vagyunk, a Gere család pedig az egyik legismertebb magyar borászcsalád, így a fesztivál alatt végigkóstolhatjuk a pincészet sokszínű portfólióját. Ezen a hétvégén a villányi frizzante a jégbe hűtött Gere Frici gyöngyözőbor lesz, ami minden Gere Jazz Fesztiválon a közönségkedvenc. A nyári melegben semmi nem esik olyan jól, mint az üde fehér és rosé Frici, ami Camparival kínálva izgalmas alternatívája lesz az aperol spritznek. A gyümölcsös fehérek és rozék igazi szomjoltók lesznek, és az sem számít majd szentségtörésnek, ha a szódásüveghez nyúlunk. A könnyedebb Portugiesert, Athus cuvée-t és Merlot-t azoknak ajánlják, akik még nyáron sem akarnak lemondani a vörösborokról, ráadásul ezek a borok finom savaikkal remekül illenek a paradicsomos, olasz ihletésű fűszerekkel készült ételekhez. Az olyan komolyabb csúcsborokat se hagyjuk ki, mint a Kopar vagy a Solus, utóbbihoz ráadásul pont egy olyan olasz pincészettől nyerték az inspirációt, mint a toszkán Ornellaia.

 

  1. Jazz minden mennyiségben

 

A jazzrajongók ebben a két napban igazi sztárfellépőket láthatnak és hallhatnak. A Rákfogó zenekar megújult formában az egykori jazz-rock örökzöldek mellett az idén 75 éves és 60 éve színpadon zongorázó Szakcsi Lakatos Béla legújabb szerzeményeit is bemutatja. A Kéknyúl az országban egyedülálló felállásban játszik szórakoztató orgonás jazz-funk-bluest. A Balázs Elemér Group számos nagy sikerű magyar és nemzetközi koncerten lépett már fel, és több díjat is megnyertek. A Barabás Lőrinc Quartet a hetvenes évek szabad levegőjű, improvizatív jazz-rockos világát idézi fel, ami igazán frissen szólal meg a négy fiatal, huszonegyedik századi, nagyvárosi, kozmopolita muzsikus szűrőjén áteresztve. A fesztivál olasz sztárfellépője pedig a legdzsesszesebb tánczene és a legtáncosabb jazz létrehozója, Nicola Conte, akinek hamarosan megjelenő új lemezéről is hallhatnak dalokat a fesztivál vendégei.

Szólj hozzá!

Szent György-hegy hajnalig! Június 2. ITT VANNAK A PROGRAMOK!

2018. május 30. 09:19 - Esszlessz

Aki járt már valaha a Szent György-hegyen, az tudja, hogy ez a tanúhegy egy igazán varázslatos hely. Hogy miért? Egy kicsit távolabb a Balatontól, mégis szigligeti és balatoni panorámával, ásványos borokkal és fantasztikus vendéglátókkal van megáldva, a Kék-túra sem véletlenül megy keresztül rajta. És bár év közben is sok-sok gasztronómiai élménnyel várnak az itteni borászatok, úgy döntöttek, idén először egy hajnalig tartó programra nyújtanak át egy virtuális meghívót.

image_szentgyorgyhegy.jpg

Június 2-án pár nappal a telihold után közel 20 helyszín lesz nyitva délutántól napfelkeltéig: a délutáni szigligeti és balatoni panoráma és naplemente után a majdnem-telihold fényénél lehet bebarangolni a hegyet és be-benézni az egyes pincékhez. Nem csak kóstolni lehet, hanem mindenféle meglepetések is érhetnek. Gilvesyéknél friss pizzát sütnek majd zene mellett, az Angyal pincénél TÁP Színház előadás és hangulatos lampionos kert lesz, a Bencze Birtokon jazzel és fine dining fogásokkal készülnek, Szásziéknál a szőlősorok végében, hatalmas fák alatt kóstolhatunk, a Magashegy Pincészetnél borjóga, a Horváth Pincénél chillout és traktor selfie, meg dűlőbejárás lesz. A Boksay Pincénél gitárzenével és slam előadással készülnek, a Nyári Pincénél koncert és pörkölt lesz, Papa Áronnál vega tapasok és bakelitek várnak, Török Csabánál (2HA) medence és vintage borsor, a Bajnóczy Pincénél gitárest, a Szent György Pincénél rock és néptánc a program. A Hóbor Pincénél bortotó lesz, a Varga Pincénél nóta és tangóharmonika.

De lesznek olyan helyszínek is, amik csak erre az estére nyitnak meg. Földi Bálint Ujvári Viviennel nyit közös kóstolóhelyet erre az estére Bálint hegyi présházában, ahol a Két Jóbarát meg az Anti, és Vivien Szent György-hegyi borai is kóstolhatók lesznek - ő egyébként Tokajban borászkodik. Puttkamer Bence borász egy felújított kúriában Kutyakaparó néven nyitja az ideiglenes kóstolóhelyét koncertekkel és irodalmi programokkal: Hámori Gabriella, Szabó Borbála és Ugron Zsolna is felolvasnak majd.

A Tarányi Présház alatt a Pláne Badacsony borterasz kihylezett tagozata mutat majd utat egy fröccs mellett a következőig – náluk térképhez is hozzá lehet jutni. A CHILL HILL diófás kempingjében pedig újcirkusz, gyerekprogramok és költészet vár mindenkit.

 

Éjfélkor mindenhol egyszerre kigyúlnak a tábortüzek. Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve).

 

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – Nyári Emese, Nyári Pince

 

“Ezen a szőlőhegyen a naplementével nem áll meg az élet, csak átalakul: fent a hold, a távolban a Balaton, egészen varázslatos a hangulat. Aki ezt az érzést megtapasztalja, ez után mindig keresni fogja és újragondolja, mennyire másként is el lehet tölteni egy estét. Olyan felfedezés ez, amihez még messzire sem kell utazni!” – Szászi Endre, Szászi Pince

 

“A Szent György-hegy egy olyan termőhely, melynek természetes flórája és faunája a mai napig egyedülállóan érintetlen. Teljes valójában kizárólag a természettel összhangot kereső gazdálkodáson keresztül mutatható be. Hiszem, hogy közösségünk erőfeszítéseinek köszönhetően a térképen egyre inkább egy organikus szigetként kezd kirajzolódni.” – Bencze István, Bencze Pince

 

Facebook és event.

 

INFO:

  • A buszok befogadóképessége limitált, érdemes időben érkezni. Egy út ára: 600 Ft
  • A borokért betétdíjat kell fizetni, csak a logózott poharak visszaválthatók és csak saját pincéjüknél
  • Érdemes készpénzzel készülni, kevés helyen van kártyás fizetés
  • A hegyre autók ezen az estén csak nagyon fontos esetben mehetnek fel

 

1.

Hóbor Pince 

GPS: 46.831239, 17.439020

A Szigligeti útról mielőtt felkanyarodnátok a Szent György-hegyre, jobbra ott a Hóbor Pince. 7 hektáron olaszrizlinget, szürkebarátot, kéknyelűt, muskotályt termesztenek, a fő cél a szőlő mint gyümölcs elsődleges íz -illat anyagait megőrizni és palackba zárni.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este borfelismerő verseny és borteszt, a legjobbak oklevelet kapnak.

Borkóstolás és borkorcsolyák.

20:00-24:00 Retro zene

 

2.

Varga Pince / 06303311837

GPS: 46.833226, 17.439002

A Varga pince a Szent György-hegy délnyugati oldalán található. Gyönyörű kilátás tárul elénk a Tapolcai-medence minden szépségével. Díjnyertes termelői borok, illatok, ízek várnak.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Házi borkorcsolyák és borkóstolás egész este.

21:00-23:00 óráig Nótaszó tangóharmonikával, amely jókedv esetén meghosszabbítható.

 

3.

Bencze Családi Birtok 

GPS: 46.832321, 17.441820

A birtok középpontjában a Szent György-hegy egyik legrégebbi épülete áll. Az 1807-ben épült, klasszikus, észak-balatoni homlokzatos présház apró pincéjében vinotéka kapott helyet,  előtte hangulatos teraszokat alakítottak ki. Csend, természet, lampionok, elképesztő energiák, csillagos ég.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este: különleges bakelitek Vittorio Waxmannal

Pisztráng egészben, sós pereccel és ízes burgonyasalátával Kiss O’Shea Dániel séf vezényletével

 

  1. Szászi Pince 

GPS: 46.8306195571, 17.446666777155

„Ezen a szőlőhegyen a naplementével nem áll meg az élet, csak átalakul: fent a hold, a távolban a Balaton, egészen varázslatos a hangulat. Aki ezt az érzést megtapasztalja,  mindig keresni fogja és újragondolja, mennyire másként is el lehet tölteni egy estét” – mondja Szászi Endre. A birtok éttermében ezen az estén zárt körű esküvő lesz, de a vinotéka csodás kilátással és borokkal várja a betérőket.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Magyar tarka borjú burger (Kalla hús), sajttál, távolba nézés, és persze Szászi borok!

 

  1. Horváth Pince 

GPS: 46.826058, 17.449655

A Horváth család több generáció óta művel itt szőlőt. Kóstolhatsz náluk szép savú fehéreket, üdítő rozékat, simogató vöröseket, a friss, illatostól a mély, testesig, a sütihez késői szüretelésű bort, vagy jégbort. A bejáratnál Fickó kutyus üdvözöl barátságosan.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Chillout zene, traktor selfie, hold bámulás, üldögélés a teraszon, hintázás vagy séta/fekvés a gyümölcsöskertben, és persze mindenek felett borozgatás.

Étel: csülkös batyu mustárral/tormával, ahogy Timi, a ház asszonya készíti, parasztudvar ízelítő, csupacsoki sütemény házi lekvárral nagymamától

20:00 és 02:00: Dűlőséta borral a kézben

21:00-01:00:  Őri Jenő, a Járdányi Pál zeneiskola tanára zongorázik

22:00: Bortotó játék

 

  1. Szent György Pince és Étterem

GPS: 46.831518, 17.455714

Ez a hely már 1986 óta rengeteg embernek adott szép és felejthetetlen élményeket, emlékeket saját borokkal, házias ételekkel, egyedi programokkal, koncertekkel. Borterasz, kerthelyiség, fedett termek...jókedv, vidámság.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Borkóstoló magyaros köntösben folyamatosan magyar néptánc aláfestéssel

Étel: Bőséges választék az étlapról

21:00 és 01:00 Fellép a celldömölki SIRIUS SHADOWS együttes (ízelítő az instrumentális rock világából)

 

  1. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 

GPS: 46.8339833, 17.4556833

A 2HA egyenlő Török Csabával, és ma már egy kétszer két hektárnyi területtel, jó adag újító energiával és különleges(en jó) vörösborokkal. Csak különleges alkalmakkor nyitja meg a kapukat, ezen az estén ritka tételeket is elővesz majd.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

16:00-19:00 Panorámás medence lebegés behűtött pezsgővel.

Külön kérésre (és jelentkezésre) vintage borsort is lehet kóstolni és élvezni a kilátást chill zenével a háttérben. Később persze feltekerik a hangerőt és indulhat a buli, az est hivatalos DJ-je Cyborg Templar, azaz Polgár Gábor !

Étel: Füstölgő Sarok BBQ Big Green Egg-ekkel, Faludi Dániel és Czinege Tamás személyében

A kávét az Espresso Desk kínálja majd, Vecsey Karcsi közreműködésével.

 

  1. PAP WINES 

GPS: 46.834403, 17.454807

Különleges hely: borászat, „lakásétterem”, manufaktúra, találkozóhely.

Molnár Áron és Karina Vissonova pincészetében kézműves módszerekkel készülnek a borok, a vegetáriánus szezonális étteremben pedig szenvedéllyel készülnek az ételek.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Hegyi vega tapas és kenyér, kézműves fehér- és vörösborok

22:00-tól DJ Papa Áron beáll a bakelitek mögé és a legjobb zenéit teszi fel

 

  1. Magashegy Pincészet & Grand Cru Vendégház 

GPS: 46.836071,17.456713

Panoráma, madárcsicsergés, tücsök-, békakoncert, természetes borok és...bor-jóga! Gémesi-Lázár Helén és Gémesi András birtokán „az idő és a tér megszűnni látszik, az ember csak ül, a végtelen messzeségbe bámul és élvezi, hogy az élet megajándékozta ezzel az élménnyel. "

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este borkóstoló: az Olaszrizling arcai

Étel: Túróscsusza Tekeresvölgyi túróval és szalonnával

18:00 és 21:00 Borjóga a Magashegy teraszán / Hozd össze a bort és a jógát a kilátással: a másfél órás gyakorlás alatt 1-2 deci bort megkóstolhatsz a pince tételeiből.

 

  1. Bajnóczy Pince 

GPS: 46.837315, 17.453694

Egyedi, autentikus, lehet, hogy nomád, de barátságos – mondják magukról. A

hegy dél-keleti lejtői közt, „Isten tenyerén, nekünk a világ közepén”.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egyszerű, de ízletes harapnivalók, (karéj kenyér hagymás tejfellel egy kis mangalicával megspékelve), bor mellé való sós – sajtosak

19:00-22:00 Geiger Tamás gitárestje

22:00-04:00, vagy tovább...: Népzene (néptánccal)

 

  1. Kutyakaparó / Két barát, Von Puttkamer Bence és Mossop Peti helye

GPS: 46.837894,17.456256 , Emmaus romkapolna alatt

A Kutyakaparó két jóbarát, Peti és Bence közös alkalmi kocsmája. Balatoni panorámával, szép és okos nőkkel, jó borokkal, lélekrezgető zenékkel. Amilyen csak a mesében van - és a Szent György-hegyen. Sárkányleheletek(realisták kedvéért: fáklyák) mutatják az utat.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

A Kutyakaparó konyhájában a budapesti Fekete Kutya garázdálkodik

18.00

A SPURIHOZ (2017-es zöld veltelini) Lenthár Balázs blues- és rock’n’roll-sanzonokat játszik

20.30

Próza napnyugtához és chardonnay-hoz.

Hámori Gabriella színművész Hamvas Béla A bor filozófiája c. könyvéből olvas fel, Szabó Borbála és Ugron Zsolna írók saját novelláikból olvasnak.

Bori és Donato magyar-olasz zenével lírát csempésznek a sorok közé.

22.30

Zenés - táncos mulatság a Fláré Beás Band-el (Devecser) és Fürgével (2017-es rajnai rizling)

02:00 hajnali kerti mozi

Egész este hangulat, barátkozás, borkóstolás

 

 

  1. Angyal Pince 

GPS: É: 468379350 K: 174525466

„A Szent György – hegy kis ékköve, az Angyal Pince a természetre, borra és kultúrára épülő sajátos világ, melyben megmutatjuk a számunkra oly kézzelfogható csodáit környezetünknek. A Pincében folyó munka meghatározó szemlélete, hogy a magas szintű szakmai képzettség mellett a kezdetek óta legfontosabb mestereinknek a tőkéket, és az élővilágot tekintjük.

Természetesen, tisztán, egyensúlyban"

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Fény - kép – játék: Halas István és Varju Kata fotóművészek installációja (2 óránként fél óra technikai szünettel)

Világító testfestés Debreczeni Sára Bori maszkmester vezetésével

19.00 TÁP színház.

21 óra felé: Giret Fruzsi és Seres Péter a Satöbbiből.

02.00 Stand up verseny a vendégeknek. Téma: az est konklúziója

Közönségszavazatok alapján díjazzuk a legfrappánsabb felszólalókat.

Étel: friss kenyér kenegetősökkel

 

  1. Nyári Pince

GPS: É: 46.837684 K: 17.451774

A Nyári Pince a Szent György-hegy derekán, kb 220 m magasságban található családi vállalkozás. A hegy egyik legszebb kilátását lila akác lugasból élvezheti az idelátogató. Az élményt egy pohár Nyári borral teheti még felejthetetlenebbé.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Zene, panoráma, borkóstolás

Étel: A Nyári Pince vaddisznó pörköltje

19:00-22:00 Pasco és TG gitárduó

 

  1. Présház / Újvári Vivien és Földi Bálint

GPS: 46.836979, 17.450476 - A Nyári-pincén innen, a Tarányi-pincén túl...

Az 1757 évi suvadás után épült, klasszikus Szent György-hegyi vincellér-lak erre az estére kinyit a vendégek felé. A két borász egyben jóbarát is, Vivien a hegy másik oldaláról, Raposkáról erre az estére Bálint présházában vendégeskedik, ahol mindkettőjük borait lehet majd kóstolni.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este borok-zenék-versek...

Étel: Töpörtyűkrém, kacsazsír, TUNK-sarok, különböző kencék

 

  1. Boksay Pince

GPS: 46.834956, 17.451031

Csönd, nyugalom, lélekzetelállító kilátás, háttérben a kápolnával. Balra a Badacsony és a Gulácsi hegy, szemben a Szigligeti vár méltóságteljes romjai, jobbra a Keszthelyi öböl, köztük a Balaton vize csillog. Emellé finom borok, friss pogácsa és jó programok járnak.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

19.00 - 23.00 Farkas Misi gitárművész

 20.00 és 23.30 Gelencsér Dávid MAGYAR AGYAL MAGYAR AGGYAL slam előadása (két alkalom)

00.20- 02.00 óra között Magyar ALTERNATIV  zenei válogatás a legkedveltebb magyar előadók dalaiból

 

  1. Pláne Badacsony frissítő pont +INFOPONT – Fröccs, kávé, információ

A Pláne Badacsony borterasz igyekszik bemutatni a Badacsonyi borvidék nagy és kis pincéit, nagy és kis mesékkel együtt.  Ha nem tudod, merre indulj, egy fröccs mellett ők mutatnak utat a következőig.

„Szerintünk a Szent György-hegy a legegészségesebb szőlőhegy a borvidéken. Már van élet a hegyen, jó élet van rajta, de még szőlőhegy” – mondja az egész évben nyitvatartó badacsonyi bár tulajdonosa, Tóth Ádám. Ezen az estén a Tarányi présház előtt kell keresni őket.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este: mesék a pincékről, a legjobb kávé hajnalhasadtáig, fröccs és útbaigazítás

18:00 Tanúhegy-túra Szentes Szilárd vezetésével a csúcsra és vissza (kb 2.5 óra, 2000 Ft)

20:00-tól ameddig bírjuk Fodor Shodor Balázs dalkultúra terjesztő estje

 

  1. Gilvesy Pincészet

GPS:   46.835086, 17.448610

A Gilvesy Pincészet 2012-ben jött létre a 18. századi Eszterházy présház felújított épületében. Attól kezdve Gilvesy Róbert és Ruppert Márton közösen hozzák létre a pincészet elegáns és hosszú érlelhetőségű borait. Elsősorban az őshonos fajtákra koncentrálva organikusan gazdálkodnak a Szent György-hegy vulkanikus dűlőin és a Tagyon-hegy mészköves talaján. Fő fajtáik a Rajnai Rizling, Furmint, Olaszrizling és a Sauvignon Blanc. „Mi magunk is újra és újra rácsodálkozunk ennek a lenyűgöző tájnak minden színére, formájára, titokzatosságára” – mondják.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este kemencés pizza Búzalelke és Gilvesy Pincészet kooperáció, borkóstolás, távolba nézés

18:00 The Midsummer Jammers / Teleki Blanka, Teleki Béla, Szász Bernadett

 

  1. CHILL HILL a Diófás Ashramban és KEMPING

GPS: 46.836010   17.441224

Első alkalommal nyitja meg pinceajtaját a nagyközönség előtt a Diófás Ashram: a házigazdák, Tündi és Goldi kézműves bio borokkal, gyógyteákkal, játszótérrel, kortárs cirkusszal, tűzzel, tánccal, zenével készülnek. Mindezt egy olyan különleges helyen, aminek középpontjában egy óriás diófa áll  méltóságteljesen, és ahol a panoráma a Balatonig ér.

"Az elmúlt 18 évet utazással töltöttem. Kortárs cirkuszművészetemmel 4 kontinens 37 országában léptem fel. Az egyetlen hely a világon, ahol 4 éves korom óta minden évben megfordultam, az a Szent György-hegy. Nyilvánvaló volt, hogy itt szeretnék letelepedni és gyermekeimet nevelni" – mondja Goldi. Tündi általa csöppent bele a Szent György-hegy életébe, de a borászkodást a családból hozta. Ők ketten egy igazán különleges világot teremtettek.

 

Állandó program: Gyerekprogramok, borkóstolás, örömzenélés (hangszert hozzatok!), éneklés és tánc a tűz körül. Sátrazás és kemping, reggelivel!

Étel: Borivók kedvence. Bográcsos egytálétel. Séfünk: Thiboard de Tablais

17:00 Kincsvadászat a gyerekekkel és gyermek-lelkű felnőttekkel

18:00 Indiai zene: Duo Darbar koncert a Diófa Kastély árnyas ölelésében

19:00 A bor költészete - Weiner Sennyey Tibor költő a bort, az életet, a szerelmet és a különféle sajtokat dicsérő felolvasóestje

19:45 és 21:00 Kortárs cirkuszi előadás: A házigazda, Goldi, tűz-showja

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil