esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Egytőről- A borbárok közös bora

2018. május 22. 09:52 - Esszlessz

Folytatódik a tavaly indult összefogás, amelyben budapesti és vidéki borbárok vesznek részt és hagyományteremtő céllal megalkották közös borukat az Egytőről-t, hogy megismertessék a fogyasztókkal a Kárpát-medencei szőlőfajtákat. A cél egy jól iható, bisztró stílusú, csavarzárral ellátott könnyed bor, amely minden résztvevő borbárnál elérhető és kóstolható. Tavaly még csak egy boruk volt elérhető a kékfrankos (2016), amit Sebestyén testvérek szekszárdi pincéjében alkottak meg.Ezúttal egy zártkörű kóstoláson került bemutatásra az Egytőről két új családtagja és egy borbár térkép. 

A szekszárdi kékfrankos után a fehérnél is a könnyed jól értelmezhető stílusban gondolkodtak, így esett a választás az olaszrizlingre; ami a Káli- medencéből jól ismert Pálffy Pince égisze alatt készült. Az olaszrizling (2017) 80%-a tartályos erjesztésű, a fennmaradó rész hosszabban héjon áztatott és hordózott tételek házasítása lett. Illatában virágos, zöldalmás jelleg, ízében mandulás, finoman ásványos, kicsit őszibarackos, szép savakkal rendelkező könnyed nyári bor. Szívesen iszogatnánk bármelyik este.

Második vörös bornak szintén Sebestyén Csaba és Csilla szőlőjéből és pincéjében készült Szekszárdi kadarkát választották (2017). Ez is több rétegből áll össze; fiatal és öreg tőkéről szüretelt, tartályos erjesztésű és hordózott tételek házasítása. Illata édeskés, cseresznyés, ribizlis. Ízét meggy, pici csoki, feszes savak, könnyedség, vidámság jellemzi.

Hogy teljes legyen a sor megkóstolhattuk az első bort is a kékfrankost. Illata gyümölcsös, meggyes. Íze könnyű, cseresznyés, málnás, pici fahéjjal. Könnyen érthető, jól iható bor.

Mindhárom bor jól képviseli, amit az összefogás reprezentál.

Az Egytőről borokon kívül a borbár térkép célja, hogy ne szóró anyag szerepét töltse be, hanem a borok iránt érdeklődő közönség figyelmét felhívja az összefogásra. A bor címkéjén lévő egy tőről fakadó ágak az összefogás résztvevőit szimbolizálja. Ez a motívum lépett elő logónak. Egy egyszerű, fiatalos, jól olvasható, kicsi, környezetbarát papírra nyomtatott, lila –sárga térkép; kis helyen elfér és a részt vevő borbárok helyét pontosan mutatja.

A térkép is, mint a borok kis tételszámmal készülnek. Ahol a borokat megtalálhatjátok:

Doblo Wine & Bar, 0,75 bistro, Andante Borpatika, Tasting Table, Palack Borbár és a Cuvée

 

 

Kriszti

Szólj hozzá!

„A jó közönség elég művelt és kicsit spicces”

2018. május 16. 08:26 - Esszlessz

7. Paloznaki Jazzpiknik / Jamie Cullum / SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler / Electro Deluxe / Kraak & Smaak Live Band / Geszti+Jazz+Az+Lányok

2018.05.10.

Sajtópikniket tartott a Kopaszi-gáton a Paloznaki Jazzpiknik, ahol Valde Orsolya, a fesztivál projektvezetője és ötletgazdája, valamint Geszti Péter, az idei rendezvény fő magyar fellépője is beszélt az idei piknikről.

„A jó közönség elég művelt és kicsit spicces” – kezdte Geszti Péter a Paloznaki Jazzpiknik sajtótájékoztatóját, utalva arra, hogy a Balaton mellett fellépőként és közönségként is mindig nagy élmény egy koncerten résztvenni. „A piknik szombatjára fúvós szekcióval egészülünk ki, és több, máshol nem játszott dallal is készülünk. Lesz egy meglepetésünk is, eljátsszuk az egyik bossa-novánkat, amit nagyon szeretek. Lesz egy egy új dalunk is, amit itt mutatunk be! Szőlő mellett zenélni a legjobb dolog!”  - mondta Geszti Péter.

„Homola Szabolccsal, a fesztivál másik alapítójával félig paloznaki lakosok vagyunk, ha tehetjük, szabadidőnk nagy részét itt töltjük. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan mutassuk meg a világnak ezt a csodálatos Hild-díjas települést, hogyan vonzzunk ide embereket. Így jött a jazz és a bor összekapcsolása. Egy kis bulival indult a Tájház-udvaron a szomszédos településen lévő Snétberger Tehetség Központtal karöltve. Fábián Juli koncertje volt, ami először vonzott be annyi embert, hogy egyértelmű volt, van igény a rendezvényre, és arra, hogy növekedjünk. Azóta 3 napos, 4 színpados piknikké nőttük ki magunkat és a Veszprémfest szervezőivel is együtt dolgozunk, hogy évről évre egy jobb fesztivált álmodjunk” – mondta el Valde Orsolya. A fesztivál projektvezetője arról is beszélt, hogy Fábián Juli szerepe mindig is fontos volt a piknik életében, Juli része volt és marad a fesztiválnak. „Fábián Juli a Jazzpiknik kezdete óta hajtóerőnk és múzsánk volt, így az emlékére a korábbi kis színpadot, ahol anno Juli debütált nálunk, átkereszteltük Fábián Juli színpadra. Egy emlékkoncerttel is készülünk, ahová még alakulnak a fellépők, de biztosan velünk lesz Tóth Vera, Big John Whitfield, Carl Avory,  MC Kemon, Zoohacker és zenekara, Delov Jávor és DJ Q-Cee”.

 

„Fontos számunkra, hogy felépítsünk egy bizalmat a közönséggel, ami legnagyobb örömünkre, sikerült is. Olyan nevekre is eljönnek, amiket eddig talán nem is ismertek, mert bíznak a választásunkban, hogy csupa jó előadót hozunk el a Jazzpiknikre” – mondta arra utalva, hogy a nemzetközi és a magyar fellépők közé is mindig kerülnek kevésbé ismert, vagy épp ígéretes nevek.

 

Aki a nyár leghangulatosabb fesztiválját keresi, évek óta Paloznakon találja magát: a fűben ülős, napsütéses délutáni koncertektől a klubhangulaton át a „nagykoncert” élményig minden megvan, csak éppen közben ki sem kell mozdulnunk az apró, de annál színesebb balatoni faluból. 2018-ban itt az idő, hogy egy karnyújtásnyira a vízparttól együtt hullámozzunk  Jamie Cullum hol őrült, hol elringató zongorajátékára, elkalandozzunk a funky, a swing és a hiphop világába a hihetetlenül energikus Electro Deluxe-szal, vagy táncoljunk a Kraak & Smaak electro-funk slágereire. Itt lesz egy igazi jazz és soul klasszikus, a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler csapata, és a Geszti+Jazz+Az+Lányok is egyedi felállással, különleges produkcióval.

Mostanra teljes lett a magyar fellépők listája is. Csütörtökön a Jamie Cullum nagykoncert előtt fellép a Finucci Bros Quartet feat. Radics Gigi, akik Beyonce dalokat hoznak jazzesebb, swingesebb köntösben. Quincy Jones nemrég Radics Gigit a világ 10 legjobb énekesnője közé sorolta – Paloznakon is biztosan varázsolni fog.  Itt lesz a Soul Surge, Kollányi Zsuzsi és Dr. Echo duója, a Muck Éva trio, a 2015-ös év női basszusgitárosa az USA-ban, Malek Andrea, az Indigó, a Várallyay Petra trió, a Pankastic, Ruby Harlem, Tandi Flóra és zenekara Sinha Róberttel, Antonia Vai és a Shaibo is.

 

A Tájház udvarán helyet kapó Fábián Juli Színpadon klubhangulatra és erős hazai zenei felhozatalra lehet számítani. A Taittinger Jazz és Pezsgőbár színpadon a mediterrán jazzé a főszerep, míg a Sáfránkert Vendéglő előtti Audi Stage-en jazzformációk és DJ-k adják a hangulatos aláfestést.

És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb balatonfüredi és csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.

 

A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő, de a piknik nem piknik további hozzávalók nélkül! A piknikhangulatot piknikkosarak, behűtött borok és plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is. A gasztronómiai kínálat összeállításában a Food Truck Catering nyújtott segítséget. Jön a Pola Pola, a Céltorony BBQ, az á table!, a Cupákos, a Lilipop Cukrászda, a Waffel Land, a Paneer, a Meat & Sauce, a Kanálgép, a környékről pedig itt lesz többek között a Tekeresvölgyi Sajtműhely és az Arácsi Cukrászda.

 

A Jazzpiknik a VeszprémFesttel koprodukcióban kerül megrendezésre, rendező partner a Paloznaki Önkormányzat. A program a Mol Nagyon Balaton programsorozat része.

 

Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként  interaktív gyerekprogramokkal várják a kicsiket!

Mivel Paloznak egy kis falu, így szállásokat a környékbeli településeken érdemes nézni. A szervezők a programok előtt és után piknikbuszokat indítanak Balatonfüred és Alsóörs-Balatonalmádi-Balatonkenese irányába, de Veszprémbe is könnyen el lehet jutni taxival.

 

3 nap, 20+ zenei produkció, jazz, bor, buli, Balaton. 2018-ban is irány Paloznak!

 

BONTÁS

 

A Jazzpiknik 7. évét a nulladik napon a kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Cullum nyitja nagykoncertjével az augusztusi csillagos ég alatt. Az igazán sokoldalú és lüktető energiájú zenész remélhetőleg Paloznakon is felugrik majd zongorája tetejére, ahogy az már védjegyévé vált.

A sort pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadók folytatják.

A pénteket a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler

és a báránybőrbe bújt funkos groove-os farkasfalka, az Electro Deluxe erősíti. A brit SOUL II SOUL-nak olyan legendás számokat köszönhetünk, mint a “Keep On Moving” vagy a “Back To Life” – mindkettő erősen dallamtapadás-gyanús – frontemberüket, Jazzie B-t még az angol királynő is kitüntette zenei munkásságáért. Az Electro Deluxe formációnak igazán az élő fellépésekben van az ereje. Zenéjük fokozatosan vált a könnyed electro hangzásból tömény jazz és a funk piszkos keverékévé: dögös ritmusok, listavezető slágerek, vintage hangszerelés.

 

A Jazzpiknik szombati napjának sztárjai a Kraak & Smaak Live Band és a Geszti+Jazz+Az+Lányok produkció. A Geszti+Jazz+Az+Lányok minden, ami Gesztiben jó, egy új, ütős, szórakoztató produkcióba sűrítve. A Rapülők, a Jazz+Az, a Gringó Sztár és a LÉTVÁGY legnépszerűbb dalai egyedi felállással, fúvósokkal szólalnak meg. Geszti Péter mellett itt lesznek a „lányok” is: Váczi Eszter, Behumi Dóri és Kozma Orsi.

A Kraak & Smaak Live Band neve a „ropogós és finom” kifejezést rejti, ami zenei újításukra utal: fellépéseiken keverik az élőzenét és a DJ-szetteket. A stílusában nehezen behatárolható zenekar mindenből a legjobbat válogatta össze: acid jazzből, hiphopból, soulból, funkból, house-ból. Mindegyik tökéletes hozzávaló egy csillagos augusztusi estéhez.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

2018-ban is Gere Jazz Fesztivál

2018. május 14. 09:52 - Esszlessz

Dolce vita életérzés a villányi dombok között

A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon 2018. június 8-9. között ismét megrendezik – ezúttal már hetedik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki hazánkban elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

A Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei között megrendezésre kerülő fesztivál idén is jól csengő hármashangzatba rendezi a Gere-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes dzsesszzenét. Olasz dallamok, toszkán hangulat és minőségi borok várják a Villányba látogatókat június második hétvégéjén.

A gasztronómiai kínálat, ahogyan mindig, most is fontos részét képezi a fesztiválnak, a Gere Birtok Mandula éttermének séfjei igazi itáliai ízekkel készülnek. A legklasszikusabb olasz fogások kerülnek terítékre, izgalmas tálalásban. Lesz paradicsomos toszkán pacal parmezánnal és pesztóval, tépett bárány focacciával és rukolával, garnélás zöldfűszeres rizottó, osso bucco, vegetáriánus lasagne, a grillen pedig hal, csirke, saltimbocca és báránylapocka sül majd, amihez friss salátát kínálnak. Ha már dolce vita, a desszertek is Olaszországba repítenek, a tiramisu mellett kajszibarackos panna cotta cantuccinivel és ricottás rumbaba is várja az édesszájúakat.

Fotók: Wendl Péter

Ezen a hétvégén a villányi frizzante a jégbe hűtött Gere Frici gyöngyözőbor lesz, ami minden Gere Jazz Fesztiválon a közönség kedvence. A nyári melegben semmi nem esik olyan jól, mint az üde fehér és rosé Frici, amit idén Camparival is kínálnak, hogy izgalmas alternatívát nyújtsanak az aperol spritz helyett. A gyümölcsös fehérek és rozék igazi szomjoltók, és az sem számít szentségtörésnek, ha a szódásüveghez nyúlunk. A könnyedebb Portugiesert, Athus cuvée-t és Merlot-t azoknak ajánlják, akik még nyáron sem akarnak lemondani a vörösborokról, ráadásul finom savaikkal remekül illenek a paradicsomos, olasz fűszerekkel készült ételekhez, és természetesen olyan csúcsborokat is nyitnak, mint a Kopar vagy a Solus, amivel igazán feldobják a Jazz Fesztivál nyári estéit.

Gasztronómiai sztárvendégként a Gere család meghívására vendégségbe jön az olasz Sirk család, akik a Michelin-csillagos La Subida étterem tulajdonosaiként képviselik az olasz gasztronómiát, és a vendéglátóhelyük finomságaiból adnak ízelítőt, így sajtokat, sonkákat és olívaolajat hoznak magukkal Friuli-Venezia Giulia régióból.

A kortárs jazz rajongóinak örömére a fesztivál első fellépője a méltán híres Rákfogó zenekar, mely nemcsak a klasszikus Rákfogó újraéledését ünnepli, hanem Szakcsit is, aki idén 75 éves, és 60 éve zongorázik színpadon, mindenki legnagyobb örömére. A zenekar megújult formában, az egykori formáció kísérletező szellemiségében az egykori jazz-rock örökzöldek mellett Szakcsi Lakatos Béla legújabb szerzeményeit is bemutatja.

A Kéknyúl Hammond Band egyedülálló színfoltja lesz a fesztiválnak. A Kéknyúl zenekar az országban egyedülálló felállásban játszik szórakoztatónak mondott orgonás jazz-funk-bluest. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amihez dob, gitár és impozáns ütős-fúvós kar játssza a kíséretet. A műsor javát saját dalok alkotják, amit a nagy öregek iránti tiszteletből néhány klasszikus darab feldolgozása tesz teljessé.

A második nap első fellépője a Balázs Elemér Group lesz. A népszerű zenekart 2000-ben alapította Balázs Elemér, és azóta számos nagy sikerű magyar és nemzetközi koncerten léptek fel, és több díjat is megnyertek. A zenekarvezető és dobos mellett Kiss Flóra, Szakonyi Milán, Balázs József, Komjáti Áron, Lakatos „Pecek” Krisztián és Czibere József fog nekünk a Gere Jazz Fesztiválon zenélni.

A Barabás Lőrinc Quartet a hetvenes évek szabad levegőjű, improvizatív jazz-rockos világát idézi fel, ami igazán frissen szólal meg a négy fiatal, huszonegyedik századi nagyvárosi, kozmopolita muzsikus szűrőjén áteresztve.

A fesztivál olasz sztárfellépője a legdzsesszesebb tánczene és a legtáncosabb jazz létrehozója, Nicola Conte, akinek hamarosan megjelenő új lemezéről is hallhatnak dalokat a fesztivál résztvevői.

Az idén hetedik alkalommal életre hívott programsorozat mostanra hagyományt teremtett a nyári fesztiválok között, és Villányba várja azokat, akik a borok, a zene és a gasztronómia elhivatott rajongói. Gere Attila és családja várhatóan idén is maradandó élményekkel ajándékozza meg az ezen az exkluzív, olasz hangulatú kerti partin résztvevő vendégeket.

 

PROGRAM

június 8. (péntek)

20:00 Rákfogó zenekar

22:00 Kéknyúl Hammond Band

 

június 9. (szombat)

18.00 Balázs Elemér Group

20.00 Barabás Lőrinc Quartet

22.00 Nicola Conte (ITA)

 

További információk itt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Tökéletes harmónia: St. Andrea apa-fia borvacsorán jártunk a Jardinette-ben

2018. május 11. 09:58 - Esszlessz

Finom élesztős, picit kekszes illattal nyitó szép citrusos, remek bubis kadarka pezsgővel nyitottuk meg a Jardinette soron következő apa-fia borvacsoráját, ahol a St. Andrea Pincészeté, azon belül is az idősebb és az ifjabb Lőrincz Györgyé volt a főszerep. Nagyon szerethetőek ezek a tematikus estek: nem csupán azért, mert közelebbről találkozhatunk egy pincészettel, különleges tételekkel, hanem azért, mert egy olyan különleges atmoszférával rendelkeznek, melynek milyensége hosszú ideig elraktározódnak érzékszerveinkben.

A vízilabda világbajnoknak készülő, építész családból származó idősebb Lőrincz György sokat vívódott, míg a borászat mellett tette le voksát: a legnagyobb megerősítést akkor kapta, mikor fia, Gyuri is ezt a szakmát választotta. Az egri borvidéket, ahol dolgoznak, igazi nagy borvidéknek tartják: szerintük áldás van rajta. 15 éve működnek, valódi csodának élik meg történetüket- így is mesélnek róla: alázat, szeretet és elhivatottság sugárzik minden egyes mondatukból. No, és persze az egymás iránti feltétlen szeretet és tisztelet: talán ezzel varázsoltak el minket.

A ’15-ös Brut Nature pezsgőhöz a brunch-ök trónbitrolóját, Benedict tojást tálaltak vörös kaviárral. Ízletes játék volt az övék. Második borunk a St. Andrea Boldogságos 2016 volt: olaszrizling, hárslevelű, furmint, leányka, pinot gris, viognier, sauvignon blanc házasítása. Egyik kedvencem volt a sorban. Szépen mutatkoznak meg a fajták mind illatban, mind pedig a kortyban. Olaszos lendület, sauvignon blanc-os frissesség, leánykás játék, pici mattság. Citrusok, pici vajas, test. Fű. Sós. Köves. Szép szerkezet, hosszan játszik a szájban. Társa füstölt pisztráng, finger lime, mikrozöldekkel. Szép összhang az övék. A hal remek volt, a saláta szintén. A rukkola kesernyéje passzolt a borral. Könnyű, jól eső. Majd rozé következett, mégpedig a “Szeretettel” Rosé Cuvée 2017. Merlot és pinot noir. Ribizli és cseresznye találkozása. Ételpárja a pankómorzsás zöldspárga volt, mártogatóval. A “Csakegyszóval” Pinot Noir 2016-tal folytattuk a sort. 18 hónap, 500 literes hordós érlelés. Cseresznye és meggy. Sósság. Kevés csokoládé, kakaó. Kicsit fűt. Konfitált libazúzát kaptunk hozzá, töltött puliszkagolyóval, vörös áfonya krémmel, amaréna meggy szemekkel. Izgalmas zúza variáció. Kifejezetten szerettem.

Egyik kedvenc tételemmel folytattuk, a Hangács Bikavér 2015-tel. A bor bújós volt, bársonyos. Mély szín, fiatal. Meggy, cigánymeggy, fűszerek, szilva és dzsemje is, fahéj. hosszú. Mattság. Terroir. Szép. Angus stefánia érkezett mellé, sült velővel, barnacsiperkével, bulgurral. Az este csúcspontja volt. A hús remek volt, a velő tökéletes. Karakteres, emlékezetes fogás. Ifj. Lőrincz György kései szüretével, a Kedvessel zártuk a sort. Sárgabarack és bors, narancshéj, karácsony hangulat. Csokoládécsodát kaptunk hozzá kerekre zárva az estét.

Hamarosan következik a következő etap, érdemes figyelni a Jardinette oldalát itt és itt, ezen felül pedig ha egy „csak” ennétek egy jót, ne habozzatok ellátogatni hozzájuk, a kert ilyenkor fantasztikus (az étlapon meg vannak nagyon izgalmas dolgok).

 

Andi

Szólj hozzá!

Amikor sör és bor egyesül

2018. május 10. 09:52 - Esszlessz

A Haraszthy Pincészet és a Rothbeer Sörfőzde közös ötlete a Sauvignon Projekt. Ennek lényege, hogy bor+sör=BORBEER!!! Amely egy sauvignon blanc must hozzáadásával, hideg komlózással készült belga típusú sörkülönlegesség. Tehát a must együtt erjedt a sör lével (vagyis nem kész bor kerül a sörbe). A technológiai részleteket a Rothbeer honlapján megtaláljátok.

A kezdeményezés célja:ezzel a termékkel szeretnék összehozni a borok és sörök szerelmeseit. A kész sört kóstolva jó kezdeményezésnek tűnik a sör népszerűsítése a borkedvelők körében és fordítva.  

             

A BORBEER színében világos szalmasárga jegyeket mutat, ami lehetne akár egy fehér bor színe is, de a szép hab ráébreszt minket, hogy sör van a poharunkban. Illatában először picit borsos jegyek fedezhetők fel, majd egyre gyümölcsösebb, és felfedezhetjük benne a sauvignonos jegyeket. Ízében a frissesség, a citrusosság érezhető finom apró buborékokkal, némi édeskés lecsengéssel. A komló és a bor jelleg egyformán érződik, egyik sem nyomja el a másikat. Igazán üdítő nyári sörkülönlegesség!

Akit érdekel a BORBEER az elkövetkező hetekben több helyen is kóstolhatja ezt a sörkülönlegességet.

Május 10.  Budai Gesztenyés Nagyvendéglő Rothbeer& Haraszthy – sör-bor párbaj

Május 31.-től a Jónás Kézműves Sörházban lesz csapon

Június 2. Szentendrén a Folt Kávézóban a GastroFolt rendezvényen

Jó borsör kóstolást!

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Szent György-hegy hajnalig! Június 2.

2018. május 03. 15:40 - Esszlessz

-sajtóközlemény

image_szentgyorgyhegy.jpg

Aki járt már valaha a Szent György-hegyen, az tudja, hogy ez a tanúhegy egy igazán varázslatos hely. Hogy miért? Egy kicsit távolabb a Balatontól, mégis szigligeti és balatoni panorámával, ásványos borokkal és fantasztikus vendéglátókkal van megáldva, a Kék-túra sem véletlenül megy keresztül rajta. És bár év közben is sok-sok gasztronómiai élménnyel várnak az itteni borászatok, úgy döntöttek, idén először egy hajnalig tartó programra nyújtanak át egy virtuális meghívót. Június 2-án pár nappal a telihold után közel 20 pincészet lesz nyitva délutántól napfelkeltéig: a délutáni szigligeti és balatoni panoráma és naplemente után a majdnem-telihold fényénél lehet bebarangolni a hegyet és be-benézni az egyes pincékhez. Nem csak kóstolni lehet, hanem mindenféle meglepetések is érhetnek. Gilvesyéknél friss pizzát sütnek majd zene mellett, az Angyal pincénél TÁP Színház előadás és hangulatos lampionos kert lesz, a Bencze Birtokon jazzel és fine dining fogásokkal készülnek, Szásziéknál a szőlősorok végében, hatalmas fák alatt kóstolhatunk, a Magashegy Pincészetnél borjóga lesz, a Boksay Pincénél gitárzene és slam előadás, a Nyári Pincénél koncert, Papa Áronnál vega tapasok és bakelitek, Török Csabánál (2HA) a szokásos panoráma és hihetetlen vörösborok, de lesznek olyan helyszínek is, amik csak erre az estére nyitnak meg. Földi Bálint Ujvári Viviennel nyit közös kóstolóhelyet erre az estére Bálint hegyi présházában, ahol a Két Jóbarát meg az Anti, és Vivien Szent György-hegyi borai is kóstolhatók lesznek - ő egyébként Tokajban borászkodik. Puttkamer Bence borász egy felújított kúriában Kutyakaparó néven nyitja az ideiglenes kóstolóhelyét koncertekkel. Programokkal készül a Horváth Pince, a Szent György Pince, a Hóbor Pince és a Bajnóczy Pince is, és különlegességként be lehet majd járni a Tarányi Présházat, ami épp felújítás alatt áll. Éjfélkor pedig mindenhol egyszerre kigyúlnak a tábortüzek. Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve).

 

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – Nyári Emese, Nyári Pince

 

“Ezen a szőlőhegyen a naplementével nem áll meg az élet, csak átalakul: fent a hold, a távolban a Balaton, egészen varázslatos a hangulat. Aki ezt az érzést megtapasztalja, ez után mindig keresni fogja és újragondolja, mennyire másként is el lehet tölteni egy estét. Olyan felfedezés ez, amihez még messzire sem kell utazni!” – Szászi Endre, Szászi Pince

 

“A Szent György-hegy egy olyan termőhely, melynek természetes flórája és faunája a mai napig egyedülállóan érintetlen. Teljes valójában kizárólag a természettel összhangot kereső gazdálkodáson keresztül mutatható be. Hiszem, hogy közösségünk erőfeszítéseinek köszönhetően a térképen egyre inkább egy organikus szigetként kezd kirajzolódni.” – Bencze István, Bencze Pince.

 

További infó itt és itt.

Szólj hozzá!

Helló tavasz!Helló Balaton!Helló Pócz Pincészet!

2018. május 02. 15:30 - Esszlessz

- avagy egy csokor új élménnyel a Balaton körül

Keskeny, kacskaringós út vezet a Kishegyre, melyhez az elvarázsolt jelző sem lenne giccses. Autónk  komótosan kanyarodott be uticélunkhoz a Pócz Pincészethez, ahol a délelőtti napsütésen kívül virágba borult meggy és cseresznyefák hirdették a tavaszt.

Pócz József gyöngyöző borával fogadott, mely –délelőtti óra ide vagy oda- igen jól csúszott. Bájos és szerethető tétel. Majd körbevezetett minket. A pincészet fedett teraszáról a badacsonyi tanúhegyekig látni, melyet  Balaton és az ég kékje fognak közre. Pohár borral kezünkben percekig élveztük a képet, kissé sajnálva, hogy nem a naplemente időpontjában érkeztünk- de minden bizonnyal lesz alkalom arra is.

Mint megtudtuk a mintegy 10 hektáron gazdálkodó borász szortimentjében kb. 60-40-% arányban kapnak szerepet a fehér és kék szőlők. A fajtákat illetően pedig a következőkkel találkozhatunk: cabernet sauvignon, cabernet franc, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, sárgamuskotály, kékfrankos, zöldveltelini, irsai olivér, rizlingszilváni. A Kishegy és a környező területek dűlőinek bemutatása mellett a most piacra kerülő Közel hozzád ’17 olaszrizlinggel barátkoztunk. Remek bor. Szép szerkezet, kerek, virágok és fehér húsú barack, leheletnyi sósság. Kiköveteli a nyarat. Slágergyanús.

Pócz József munkásságában a minőség a meghatározó prioritás: számára a legfontosabb a terület, a fajta és a művelési mód- ezen fogalmak mentén műveli a szőlőt, készíti a borait. Az ültetvények frissítése 2004 óta folyamatos, 5000 fölötti tőkeszám, természetesen hozamkorláttal. A pincébe leérve tartályminták kerültek a poharakba, elsőként a ’17-es chardonnay: szép, kevés vaj, krém, citrusok, fehér húsú gyümölcsök. Test. Hossz. Savak szépek. Széles. Májusban kerül palackba. A második az ugyancsak ’17-es sauvignon blanc volt: lendületes, friss, citrusok, köszméte, fű, kevés spárga, fajtajelleg, savak a helyükön. Hossz. Ugyancsak májusban kerül palackba. Mindkettő igen izgalmas, tartalmas. Érdemes lesz keresni őket a polcokon. A ’15-ös olaszrizlinggel folytattuk: ő már volt hordóban, vaj, krém, citrusok. Savak rendben. Már-már vastag. Test és hossz. Gasztroba vele. Hordóminták következtek: elsőként a ’15-ös cabernet sauvignon: sok gyümölcs és fűszer, cseresznye, meggy, csokoládé, hosszúság, lendület. Ugyancsak ebből az évjáratból érkezett a cabernet franc: bújik, piros és fekete bogyósok, csokoládé, szexi. Őszi esték összebújós bora. Szép savak, hosszúság.

A sort a teraszon zártuk. A ’15-ös sauvignon blanc-hoz már tavaly óta igen közeli viszony fűz: szeretem-tétel. 30%-a kapott hordós érlelést, 3 hónapig. Friss. Lendület. Vagány. Szép fajtajelleg. Jó inni. A 2013-mal záruk a sort, mely 60% cabernet sauvignon, 10% merlot, 30% kékfrankos. 24 hónap hordóban, fele újban, fele másod-harmadtöltésűben. Szeder. Cseresznye, szilva. Fűszerek. Jó inni. Test. Savak szépek. Hosszú.          

Már indultunk, mikor Józsi bácsi utánunk kiáltott, hogy még mutatna egy bort, kezében egy palack Kakashegyi olaszrizling ’11-gyel, a következő szavak jutottak eszembe kóstolása közben: vastag, jujj, mély, gasztro, krémes, hossz, „kellkellkell”, szeretem.

Ha még hezitálnátok, hogy hova menjetek egy jót kóstolni, kirándulni, akár egy napra, vagy többre is, bátran vegyétek fel az célpontok közé a Pócz Pincészetet is, mert jó ott lenni. El ne felejtsetek felsétálni a majd 300 méterrel a Balaton felé magasodó Kishegy tetejére, nem csak a panoráma miatt, hanem a Szent Donát kápolna miatt is, mindenképp érdemes megtekinteni. Ha pedig meg is szállnátok a hegyen, akkor azt is megtehetitek: két és három fős apartmanokkal várják a pincénél a pihenni vágyókat, melyekhez balatoni panoráma is jár. Érdemes jó előre foglalni.

 

Andi

Szólj hozzá!

Osztrák borok estje, tavaszi spárgakóstoló május 10-én

2018. április 29. 11:21 - Esszlessz

osztrak_borvacsi1200_628_1.jpg
Egy esemény, amit nem hagyhatsz ki, ha szereted a különleges ízeket, és valami újra vágysz.
A KisBécs és a Jardinette bemutatja: Orsztrák borok estje, tavaszi spárgakóstoló május 10-én
Fedezd fel velünk Ausztria legjobb borait! A KisBécs tulajdonosa, Kálmán András már több éve azon dolgozik, hogy megismertesse a hazai közönséggel a osztrák pincészetek figyelemre méltó borait, úgyhogy nincs is nála alkalmasabb ember a borkóstoló megtartására.
Aki szereti a zöldveltelinit, a szép rajnait, a kékfrankost és a nemzetközi szintű sauvignon blanc-t, nem mehet el figyelem nélkül Ausztria borai mellett. Nem véletlen, hogy szinte nincs olyan Michelin csillagos étterem, amelynek kínálatából hiányzik az osztrák zöldveltelini, de a rajnai rizlinget is együtt említik a neves német színvonalú borokkal.
Vörös-, rozé- és fehérborokban is nagyon erősek, a steiermarki sauvignon blanc például méltán világhírű.
Az osztrák borászok viszonylag kis területen dolgoznak, nagy fókuszt fektetve a szőlőfajtákra, amelyekben kiemelkedőek és a saját egyediségüket is megmutatják.
A borvacsorán megkóstolhatod az osztrák bortermés legjavát, melyek mellé séfünk párosított fantasztikus ételkölteményeket, amik kiemelik az adott borfajta különleges ízvilágát. A legjobban a könnyed, zöldséges ételek illenek a borkínálathoz, úgyhogy a szezon egyik legfontosabb zöldségének, a spárgának különböző módon elkészített verziói szolgáltatják a köreteket.
Menüsor:
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Kollmitz 2017
Füstölt pisztrángfilé spárgasalátával
RABL Riesling Terrassen 2017
Bársonyos zöldspárga krémleves tempurás rákkal
SKOFF Sauvignon Blanc Classic 2016
Gyömbéres vasalt csirkecombfilé gőzölt spárgával, kukorica koronggal
PRIELER Blaufränkisch Johanneshöhe 2015
Lassan párolt marhapofa spárgával, zöldborsóval, paprikakrémmel
FEILER-ARTINGER Pinot Noir Ried Umriss 2015
Mogyorós csokoládétortácska gyümölcsökkel
A borvacsora ára: 11.990.- Ft/ fő+ 10% felszolgálói díj.
További infó itt.
Szólj hozzá!

Szekszárdi Nyitott Pincék: 2018. május 18–21.

2018. április 27. 08:44 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Joggal kérdezheti bárki, hogy mi ebben a különös, hiszen kedves borászt és jó bort is könnyű találni Szekszárdon. Ez így igaz, viszont a pincelátogatás máskor szervezést igényel, most viszont a részt vevő borászok a megadott nyitvatartási időben folyamatosan várják a látogatókat. Mindenkit szívesen látnak, nem szükséges előre jelezni az érkezést, és mivel húsz pince jelezte aktív részvételét, igazán változatos programot állíthatunk össze, akár a helyszínen is.

 szekszardinyitottpincek_sajto1.jpg

Manapság rengeteg a boros rendezvény országszerte, a pünkösdi azonban annyiban más, hogy ezúttal a fogyasztók látogatják meg a borászokat. Ilyenkor van lehetőség akár egy sétára is a szőlőben, a zöldülő tőkék duzzadnak az erőtől ebben az időszakban. A legtöbb helyen a borok mellé harapnivalót is kínálnak, és sokszor gondolnak a családokra is: van, ahol a gyerekeknek is szerveznek programot, és mindenhol számolnak a sofőrökkel is, ennek megfelelően saját musttal, házi szörpökkel készülnek fel azok kiszolgálására, akik nem kóstolhatnak bort.

Idén a húsz nyitott pince között egyaránt ott találjuk a borvidék meghatározó szereplőit, köztük az Év Bortermelője címet elnyert szekszárdi borászokat is. Mellettük a kevésbé közismert pincék is bemutatkoznak majd, a Kerámia Borműhely Sárköz utcai telephelyén például öt kisebb borászat várja a borbarátokat.

A szervezők ezúttal is indítanak menetrendszerű ingyenes buszjáratokat a pincékhez. Egy északi és egy déli kört alakítottak ki, ezzel még gördülékenyebbé téve a közlekedést. A Szekszárdi borvidék ezen felül letölthető és mobileszközökön is lapozható kiadvánnyal segíti a vendégek tájékozódását, a kis füzetben a térképeken túl minden pince ajánlatát meg lehet találni.

szekszardinyitottpincek_sajto2.jpg

A pünkösdi hétvégén rendezik a Szekszárdi Nyitott Pincékkel párhuzamosan a Pünkösdi Hal- és Vadünnepet is, a rendezvény fő hívó szavai a pünkösdi hagyományok, a minőségi gasztronómia és a színvonalas kulturális program. Ennek megfelelően minden korosztály megtalálja majd az őt leginkább érdeklő programot, esténként pedig koncertek lesznek, ahol fellép többek közt Rúzsa Magdi, a Punnany Massif és az R-GO is.

A Nyitott Pincékkel kapcsolatban az aktuális információkat a borvidék Facebook-oldalán olvashatják az érdeklődők, míg a Pünkösdi Hal- és Vadünnepre vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban a www.szekszardagora.hu oldalt érdemes felkeresni.

Szólj hozzá!

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére - ha szereted a tállyai bort, ezt neked találták ki!

2018. április 24. 18:52 - Esszlessz

Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban, a Maillot kastélyban, ahova a pincészetek a legkiválóbb tételeiket viszik el: furmintok, muskotályok, hárslevelűk, szamorodnik és aszúk kerülnek a poharakba, így minden látogató az ízlésének leginkább megfelelő tételekből válogathat. A borok mellé friss hegyaljai sajtokat is lehet kóstolni környékbeli sajtkészítők jóvoltából. A kora délutántól estig tartó kóstolót egy vacsora követi az Oroszlános Borhotelben, a séf egy különleges menüvel készül, amelynek fogásait a kiállítók boraihoz párosították. Az Oroszlános ezen kívül az egész hosszú hétvége során a la carte étlappal és BBQ Szendvicsbárral is várja a látogatókat, így a délutánokat remekül el lehet tölteni a napfényes teraszon egy klasszikusabb fogás mellett borozgatva, vagy kirándulás előtt-után egy szaftos pulled pork szendviccsel és hűsítő fröccsel feltöltekezve. A napot egy zenés-táncos esemény zárja az Oroszlános pincetermében, hangulatos DJ szettekkel, régi és új zenékkel.

bormajalis.png

PROGRAM

Április 28. szombat

Egész nap           BBQ Szendvicsbár az Oroszlánosban

                               Szaftos BBQ szendvicsek tállyai babérossal, oldalassal, grillsajttal, csirkével

14:00- 21:00       Sétáló kóstoló a Maillot kastélyban

Akik kóstoltatnak: Szalóczi Pincészet, Hollókői József Pincészete, Rózsa Pincészet, Dudovics Pincészet, Zsadányi Szőlőbirtok, Szűcs Pincészet, Barta Pince, Homoky Pincészet, Szent Benedek Pincészet

Kiállítók: Szóráth Pálinka - szőlőpálinka kóstolás, Furmint Pohár, Pásztor Sajt

Jegyek: 1.900 Ft / fő

A Riedel kóstolópoharak bérleti díja 2.500 Ft, ami visszajár a pohár visszavételekor.

19:00 – 21:30     Vacsora az Oroszlánosban

 Tatár falatkák / Idei karalábé krémleves szárnyasgombóccal / Furmintos szarvas / tokány tócsnival / Eperparfé

A menü ára: 5.990 Ft / fő, folyamatos érkezéssel lehet fogyasztani

 

Asztalfoglalás: info@oroszlanos.hu

 

21:30- 24:00       DJ a pinceteremben

 

Információ és jegyvásárlás:
info@oroszlanos.hu / +36 70 323 9592 / +36 47 598 888

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil