esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Tökéletes harmónia: St. Andrea apa-fia borvacsorán jártunk a Jardinette-ben

2018. május 11. 09:58 - Esszlessz

Finom élesztős, picit kekszes illattal nyitó szép citrusos, remek bubis kadarka pezsgővel nyitottuk meg a Jardinette soron következő apa-fia borvacsoráját, ahol a St. Andrea Pincészeté, azon belül is az idősebb és az ifjabb Lőrincz Györgyé volt a főszerep. Nagyon szerethetőek ezek a tematikus estek: nem csupán azért, mert közelebbről találkozhatunk egy pincészettel, különleges tételekkel, hanem azért, mert egy olyan különleges atmoszférával rendelkeznek, melynek milyensége hosszú ideig elraktározódnak érzékszerveinkben.

A vízilabda világbajnoknak készülő, építész családból származó idősebb Lőrincz György sokat vívódott, míg a borászat mellett tette le voksát: a legnagyobb megerősítést akkor kapta, mikor fia, Gyuri is ezt a szakmát választotta. Az egri borvidéket, ahol dolgoznak, igazi nagy borvidéknek tartják: szerintük áldás van rajta. 15 éve működnek, valódi csodának élik meg történetüket- így is mesélnek róla: alázat, szeretet és elhivatottság sugárzik minden egyes mondatukból. No, és persze az egymás iránti feltétlen szeretet és tisztelet: talán ezzel varázsoltak el minket.

A ’15-ös Brut Nature pezsgőhöz a brunch-ök trónbitrolóját, Benedict tojást tálaltak vörös kaviárral. Ízletes játék volt az övék. Második borunk a St. Andrea Boldogságos 2016 volt: olaszrizling, hárslevelű, furmint, leányka, pinot gris, viognier, sauvignon blanc házasítása. Egyik kedvencem volt a sorban. Szépen mutatkoznak meg a fajták mind illatban, mind pedig a kortyban. Olaszos lendület, sauvignon blanc-os frissesség, leánykás játék, pici mattság. Citrusok, pici vajas, test. Fű. Sós. Köves. Szép szerkezet, hosszan játszik a szájban. Társa füstölt pisztráng, finger lime, mikrozöldekkel. Szép összhang az övék. A hal remek volt, a saláta szintén. A rukkola kesernyéje passzolt a borral. Könnyű, jól eső. Majd rozé következett, mégpedig a “Szeretettel” Rosé Cuvée 2017. Merlot és pinot noir. Ribizli és cseresznye találkozása. Ételpárja a pankómorzsás zöldspárga volt, mártogatóval. A “Csakegyszóval” Pinot Noir 2016-tal folytattuk a sort. 18 hónap, 500 literes hordós érlelés. Cseresznye és meggy. Sósság. Kevés csokoládé, kakaó. Kicsit fűt. Konfitált libazúzát kaptunk hozzá, töltött puliszkagolyóval, vörös áfonya krémmel, amaréna meggy szemekkel. Izgalmas zúza variáció. Kifejezetten szerettem.

Egyik kedvenc tételemmel folytattuk, a Hangács Bikavér 2015-tel. A bor bújós volt, bársonyos. Mély szín, fiatal. Meggy, cigánymeggy, fűszerek, szilva és dzsemje is, fahéj. hosszú. Mattság. Terroir. Szép. Angus stefánia érkezett mellé, sült velővel, barnacsiperkével, bulgurral. Az este csúcspontja volt. A hús remek volt, a velő tökéletes. Karakteres, emlékezetes fogás. Ifj. Lőrincz György kései szüretével, a Kedvessel zártuk a sort. Sárgabarack és bors, narancshéj, karácsony hangulat. Csokoládécsodát kaptunk hozzá kerekre zárva az estét.

Hamarosan következik a következő etap, érdemes figyelni a Jardinette oldalát itt és itt, ezen felül pedig ha egy „csak” ennétek egy jót, ne habozzatok ellátogatni hozzájuk, a kert ilyenkor fantasztikus (az étlapon meg vannak nagyon izgalmas dolgok).

 

Andi

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása