esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Nyelvében ALE a nemzet!

2017. április 18. 09:54 - Esszlessz

Kazinczy sorait s nyakunkat tekergettük legutóbbi, nagyáruházi bevásárlásunk során. Multi-kézműves sör? Óvatos Duhaj Soproni IPA (India Pale Ale) néven dob piacra egy izgalmas tételt a mostanában sokat hánytorgatott Heineken.  A felsőerjesztésű, ale tipusú, jellegzetesen markáns világú sörök leginkább a sör reneszánszában megerősödött kisüzemi manufakturák és rétegízlésű híveik kedvencei – most egy nemzetközi giga-főzde kínálatában? Máris kíváncsiak lettünk. Ráadásul 199-ért?

unnamed_1_1.jpg

Igyekeztünk az ajánlott 8-11°C-t betartva kóstolni. Borostyános színét fakítja kissé a szűretlenségéből fakadó, szürkés felhő. Habtartóssága közepesnél jobb, enyhén kelt tésztás. Illata kellemesen könnyed, zöldfüves-komlós, lassan nyílik és hosszan tart. Íze fenyőgyantás, retszinás, frissen darált mulcsos. Hasisosan kesernyés, lakkbenzines árnyalattal,  a nyelvgyököt körbeölelő, keserű vérnarancsos gyógyszerességgel. Nem akar elkeseríteni, éppen annyira áll távol az egyen tömegsöröktől, amennyire még egy kevésbé ínyenc is jól különbséget tud tenni – tehát valóban óvatos. Ennyiért nagy duhajságot nem is vártam volna! Aktuálisan a húsvét tradicionális ételeihez is remek választás, rozmaringos bárányhoz vagy jóféle főtt parasztsonkához – sok tormával. Ne ijedjünk meg az unalmas, kissé ötlettelen marketingtől és a visszaváltható, kopott-„prolis” üvegtől, a beltartalom tovább tart, mint a vizuális igénytelenség feletti dünnyögésünk.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

 

Gábor

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TIDZSI 2017.05.07. 16:30:04

Egy igaz APA Anyák napjára!

Már megfogni is jó. Nem vékony, pont a kezembe illik, pedig egy kicsit több mint a birodalmi pint. Hiába no, a 0,66 liter az csak egy jóformájú, kézbe illő üvegbe fér el. A kóstoló kedvéért pohárba töltöm, pedig minden porcikám azt üzeni, hogy azonnal el kell kapni, nem kell pohár, üveg a szájhoz és mély, élvezetes első korty…De most kitöltöttem. Elsőre a habja az jóformán semmi. Még szerencse, hogy nem a habért veszem a sört, de azért 1981-ben az U Flekuban (meg később is), megbírta a sörhab az alu 1 Ft-ost. Azért se adom fel, egy erőteljes magasról öntéssel a második pohár tetejére tudok egész szép habot csinálni. Habkönnyű habot. Átmeneti habot. Gyorsan kell illatolnom, mert már apad is. A hab alól elemei erővel tör fel a citrus. Lime. Grapefruit héja. Elegáns keserűvel párosul. Mindent elnyom, beszivárog még a bőröm alá is. Duzzad az erőtől, de mégis gyengéd. Olyan az illata, mint a kedves csókja. Megvadulok tőle. Az illattól nem is tudtam eddig a színére figyelni. A hab alatt mélyborostyán, mézga, szépséges apró buborékokkal. Mintha 35 millió éves lenyomatok lennének a borostyánban.

Most már megkóstolom. Simogat, körbevesz, ölel, szeret. Az a citrusos-keser – áldja meg az Isten Amerikát ezért a komlóért – orgiát ül a nyelvgyökömön. A köldökömön. A szemöldököm beleremeg, elborít az íz förgeteg. Döbbenetes beköszönés, szép lecsengéssel. Valamit nagyon tudnak Hedon-ék. Ízbomba, de nem tolakodik. Elsöpör, de harmonikus. Most már nem bírom, tovább, meghúzom az üveget. Még mindig jó a fogása, csak 12 korty után teszem le. Friss, üde, szép. Kívánom.

Hogy miért Charlie Firpo a neve? Nem tudom. Ahogy azt sem értem, miért hagymás babhoz ajánlják (ha már Firpo akkor hamburger). De ez a sör csoda inkább a délutáni teraszok söre, a tengerparti elrévedésé.

Kicsit drága a révedezés, mert 1150 Ft-ért kapom a kedvenc boltomban, de nekem megéri! Nyitom a következőt.

Tidzsi

Esszlessz 2017.05.22. 11:14:13

Kedves Tidzsi!

Egészségedre!

;)
süti beállítások módosítása