Idén már a hatodik évjárat Fuxli borait kóstolhattam meg. Hatos számnál maradva pedig: most hat pince kapta meg a lehetőséget Fuxli néven forgalomba hozni a (kicsit mostohagyerekként kezelt) sillert.
Véleményem szerint ő az egyik legsokoldalúbb gasztro bor, hiszen számos ételünk zamataival harmonikus egyensúlyban van. A hagyományos magyar konyha pirospaprikás vagy akár paradicsomos ételeinek, meg persze ugyanúgy az itáliai paradicsomos tésztáknak szintén kiváló társa, mint ahogy a kacsa- és libasültekhez is nagyszerűen illeszkedik.
Fotó: Kiss Albert
Az sem meglepő, hogy a – lehetőleg tojásos-kolbászos – lecsónak is egyértelműen ez a bor a leghitelesebb kísérője. Ezeknek az étkeknek ugyanis a legtöbb rozé általában kevés, míg egy testes vörös bor már túl sok. A halászlé egyik lényegi meghatározójának, a fűszerpaprikának az aromája is olyan bort kíván, amelyben nem dominál a csersavasság, merthogy az erőteljes tanninok a paprikás étellel találkozva fanyar, keserű érzetet adnának a bornak. Éppen ezért mi nagyon szeretjük, borhűtőnk állandó tartozéka.
No, de lássuk az új borokat:
Eszterbauer Fuxli 2016 (75% kadarka 25% kékfrankos)
Cseresznye, meggy, fűszerek, szép savak, kis vagányság
81 pont
Garai Pince Fuxli 2016 (100% kadarka)
Visszafogott, kicsit fás, fűszerek, sav+, gomba, paradicsom, komolyság, test
78 pont
Heimann Fuxli 2016 (80% kadarka,10% merlot,10% kékfrankos)
Intenzív, piros gyümölcsök, mézes, málnás, bazsalikom, pici zöldes jelleg, báj
80 pont
Hetényi Fuxli 2016 (60% kékfrankos,40% kadarka)
Intenzív, zöldalma, kevés fűszer, erőteljes, meggymag, sav+, alkohol++
77 pont
Sebestyén Fuxli 2016 (2/3 kékfrankos, 1/3 cabernet sauvignon)
Intenzív, érett, karakter, kompót, némi fűszerpaprika, meggy, málna
80 pont
Takler Fuxli 2016 (95% kékfrankos, 5% kadarka)
Igazi piros, ribizli, meggy, málna, pici fűszer, játékos, paradicsomos húsgombóc
80 pont
Összegezve a kóstoltakat: idén is van mihez nyúlni, szép tételek kerültek a polcokra, keressétek és szeressétek a FUXLIT!
Fotó: Kriszti
A kóstoló keretén belül a borvidéki összefogás és együtt dolgozás fontossága is szerepet kapott. Szekszárd esetében ennek tökéletes megtestesítője a szekszárdi palack, melybe a borvidék kiemelt fajtái kerülhetnek: kadarka, kékfrankos és a bikavér- evvel is népszerűsítve a borfajtákat.
Így kerültek kóstolópoharainkba a következő tételek:
Hetényi Pince Kadarka 2014
Cseresznye, fűszerek, némi aszús jelleg, melegség, szépség, pici csoki
85 pont
Garai Pince Szekszárdi Bikavér 2015 (kadarka, kékfrankos, merlot, cabarnet franc, cabernet sauvignon)
Összetett, erő, harsány, istálló, szárít, csoki, szilva, füst, fiatal
84 pont
Kriszti
Kampec 2017.05.22. 09:35:09
Esszlessz 2017.05.22. 11:12:27