esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Helló tavasz!Helló Balaton!Helló Pócz Pincészet!

2018. május 02. 15:30 - Esszlessz

- avagy egy csokor új élménnyel a Balaton körül

Keskeny, kacskaringós út vezet a Kishegyre, melyhez az elvarázsolt jelző sem lenne giccses. Autónk  komótosan kanyarodott be uticélunkhoz a Pócz Pincészethez, ahol a délelőtti napsütésen kívül virágba borult meggy és cseresznyefák hirdették a tavaszt.

Pócz József gyöngyöző borával fogadott, mely –délelőtti óra ide vagy oda- igen jól csúszott. Bájos és szerethető tétel. Majd körbevezetett minket. A pincészet fedett teraszáról a badacsonyi tanúhegyekig látni, melyet  Balaton és az ég kékje fognak közre. Pohár borral kezünkben percekig élveztük a képet, kissé sajnálva, hogy nem a naplemente időpontjában érkeztünk- de minden bizonnyal lesz alkalom arra is.

Mint megtudtuk a mintegy 10 hektáron gazdálkodó borász szortimentjében kb. 60-40-% arányban kapnak szerepet a fehér és kék szőlők. A fajtákat illetően pedig a következőkkel találkozhatunk: cabernet sauvignon, cabernet franc, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, sárgamuskotály, kékfrankos, zöldveltelini, irsai olivér, rizlingszilváni. A Kishegy és a környező területek dűlőinek bemutatása mellett a most piacra kerülő Közel hozzád ’17 olaszrizlinggel barátkoztunk. Remek bor. Szép szerkezet, kerek, virágok és fehér húsú barack, leheletnyi sósság. Kiköveteli a nyarat. Slágergyanús.

Pócz József munkásságában a minőség a meghatározó prioritás: számára a legfontosabb a terület, a fajta és a művelési mód- ezen fogalmak mentén műveli a szőlőt, készíti a borait. Az ültetvények frissítése 2004 óta folyamatos, 5000 fölötti tőkeszám, természetesen hozamkorláttal. A pincébe leérve tartályminták kerültek a poharakba, elsőként a ’17-es chardonnay: szép, kevés vaj, krém, citrusok, fehér húsú gyümölcsök. Test. Hossz. Savak szépek. Széles. Májusban kerül palackba. A második az ugyancsak ’17-es sauvignon blanc volt: lendületes, friss, citrusok, köszméte, fű, kevés spárga, fajtajelleg, savak a helyükön. Hossz. Ugyancsak májusban kerül palackba. Mindkettő igen izgalmas, tartalmas. Érdemes lesz keresni őket a polcokon. A ’15-ös olaszrizlinggel folytattuk: ő már volt hordóban, vaj, krém, citrusok. Savak rendben. Már-már vastag. Test és hossz. Gasztroba vele. Hordóminták következtek: elsőként a ’15-ös cabernet sauvignon: sok gyümölcs és fűszer, cseresznye, meggy, csokoládé, hosszúság, lendület. Ugyancsak ebből az évjáratból érkezett a cabernet franc: bújik, piros és fekete bogyósok, csokoládé, szexi. Őszi esték összebújós bora. Szép savak, hosszúság.

A sort a teraszon zártuk. A ’15-ös sauvignon blanc-hoz már tavaly óta igen közeli viszony fűz: szeretem-tétel. 30%-a kapott hordós érlelést, 3 hónapig. Friss. Lendület. Vagány. Szép fajtajelleg. Jó inni. A 2013-mal záruk a sort, mely 60% cabernet sauvignon, 10% merlot, 30% kékfrankos. 24 hónap hordóban, fele újban, fele másod-harmadtöltésűben. Szeder. Cseresznye, szilva. Fűszerek. Jó inni. Test. Savak szépek. Hosszú.          

Már indultunk, mikor Józsi bácsi utánunk kiáltott, hogy még mutatna egy bort, kezében egy palack Kakashegyi olaszrizling ’11-gyel, a következő szavak jutottak eszembe kóstolása közben: vastag, jujj, mély, gasztro, krémes, hossz, „kellkellkell”, szeretem.

Ha még hezitálnátok, hogy hova menjetek egy jót kóstolni, kirándulni, akár egy napra, vagy többre is, bátran vegyétek fel az célpontok közé a Pócz Pincészetet is, mert jó ott lenni. El ne felejtsetek felsétálni a majd 300 méterrel a Balaton felé magasodó Kishegy tetejére, nem csak a panoráma miatt, hanem a Szent Donát kápolna miatt is, mindenképp érdemes megtekinteni. Ha pedig meg is szállnátok a hegyen, akkor azt is megtehetitek: két és három fős apartmanokkal várják a pincénél a pihenni vágyókat, melyekhez balatoni panoráma is jár. Érdemes jó előre foglalni.

 

Andi

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása