esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Szent György-hegy hajnalig! Június 2. ITT VANNAK A PROGRAMOK!

2018. május 30. 09:19 - Esszlessz

Aki járt már valaha a Szent György-hegyen, az tudja, hogy ez a tanúhegy egy igazán varázslatos hely. Hogy miért? Egy kicsit távolabb a Balatontól, mégis szigligeti és balatoni panorámával, ásványos borokkal és fantasztikus vendéglátókkal van megáldva, a Kék-túra sem véletlenül megy keresztül rajta. És bár év közben is sok-sok gasztronómiai élménnyel várnak az itteni borászatok, úgy döntöttek, idén először egy hajnalig tartó programra nyújtanak át egy virtuális meghívót.

image_szentgyorgyhegy.jpg

Június 2-án pár nappal a telihold után közel 20 helyszín lesz nyitva délutántól napfelkeltéig: a délutáni szigligeti és balatoni panoráma és naplemente után a majdnem-telihold fényénél lehet bebarangolni a hegyet és be-benézni az egyes pincékhez. Nem csak kóstolni lehet, hanem mindenféle meglepetések is érhetnek. Gilvesyéknél friss pizzát sütnek majd zene mellett, az Angyal pincénél TÁP Színház előadás és hangulatos lampionos kert lesz, a Bencze Birtokon jazzel és fine dining fogásokkal készülnek, Szásziéknál a szőlősorok végében, hatalmas fák alatt kóstolhatunk, a Magashegy Pincészetnél borjóga, a Horváth Pincénél chillout és traktor selfie, meg dűlőbejárás lesz. A Boksay Pincénél gitárzenével és slam előadással készülnek, a Nyári Pincénél koncert és pörkölt lesz, Papa Áronnál vega tapasok és bakelitek várnak, Török Csabánál (2HA) medence és vintage borsor, a Bajnóczy Pincénél gitárest, a Szent György Pincénél rock és néptánc a program. A Hóbor Pincénél bortotó lesz, a Varga Pincénél nóta és tangóharmonika.

De lesznek olyan helyszínek is, amik csak erre az estére nyitnak meg. Földi Bálint Ujvári Viviennel nyit közös kóstolóhelyet erre az estére Bálint hegyi présházában, ahol a Két Jóbarát meg az Anti, és Vivien Szent György-hegyi borai is kóstolhatók lesznek - ő egyébként Tokajban borászkodik. Puttkamer Bence borász egy felújított kúriában Kutyakaparó néven nyitja az ideiglenes kóstolóhelyét koncertekkel és irodalmi programokkal: Hámori Gabriella, Szabó Borbála és Ugron Zsolna is felolvasnak majd.

A Tarányi Présház alatt a Pláne Badacsony borterasz kihylezett tagozata mutat majd utat egy fröccs mellett a következőig – náluk térképhez is hozzá lehet jutni. A CHILL HILL diófás kempingjében pedig újcirkusz, gyerekprogramok és költészet vár mindenkit.

 

Éjfélkor mindenhol egyszerre kigyúlnak a tábortüzek. Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve).

 

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – Nyári Emese, Nyári Pince

 

“Ezen a szőlőhegyen a naplementével nem áll meg az élet, csak átalakul: fent a hold, a távolban a Balaton, egészen varázslatos a hangulat. Aki ezt az érzést megtapasztalja, ez után mindig keresni fogja és újragondolja, mennyire másként is el lehet tölteni egy estét. Olyan felfedezés ez, amihez még messzire sem kell utazni!” – Szászi Endre, Szászi Pince

 

“A Szent György-hegy egy olyan termőhely, melynek természetes flórája és faunája a mai napig egyedülállóan érintetlen. Teljes valójában kizárólag a természettel összhangot kereső gazdálkodáson keresztül mutatható be. Hiszem, hogy közösségünk erőfeszítéseinek köszönhetően a térképen egyre inkább egy organikus szigetként kezd kirajzolódni.” – Bencze István, Bencze Pince

 

Facebook és event.

 

INFO:

  • A buszok befogadóképessége limitált, érdemes időben érkezni. Egy út ára: 600 Ft
  • A borokért betétdíjat kell fizetni, csak a logózott poharak visszaválthatók és csak saját pincéjüknél
  • Érdemes készpénzzel készülni, kevés helyen van kártyás fizetés
  • A hegyre autók ezen az estén csak nagyon fontos esetben mehetnek fel

 

1.

Hóbor Pince 

GPS: 46.831239, 17.439020

A Szigligeti útról mielőtt felkanyarodnátok a Szent György-hegyre, jobbra ott a Hóbor Pince. 7 hektáron olaszrizlinget, szürkebarátot, kéknyelűt, muskotályt termesztenek, a fő cél a szőlő mint gyümölcs elsődleges íz -illat anyagait megőrizni és palackba zárni.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este borfelismerő verseny és borteszt, a legjobbak oklevelet kapnak.

Borkóstolás és borkorcsolyák.

20:00-24:00 Retro zene

 

2.

Varga Pince / 06303311837

GPS: 46.833226, 17.439002

A Varga pince a Szent György-hegy délnyugati oldalán található. Gyönyörű kilátás tárul elénk a Tapolcai-medence minden szépségével. Díjnyertes termelői borok, illatok, ízek várnak.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Házi borkorcsolyák és borkóstolás egész este.

21:00-23:00 óráig Nótaszó tangóharmonikával, amely jókedv esetén meghosszabbítható.

 

3.

Bencze Családi Birtok 

GPS: 46.832321, 17.441820

A birtok középpontjában a Szent György-hegy egyik legrégebbi épülete áll. Az 1807-ben épült, klasszikus, észak-balatoni homlokzatos présház apró pincéjében vinotéka kapott helyet,  előtte hangulatos teraszokat alakítottak ki. Csend, természet, lampionok, elképesztő energiák, csillagos ég.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este: különleges bakelitek Vittorio Waxmannal

Pisztráng egészben, sós pereccel és ízes burgonyasalátával Kiss O’Shea Dániel séf vezényletével

 

  1. Szászi Pince 

GPS: 46.8306195571, 17.446666777155

„Ezen a szőlőhegyen a naplementével nem áll meg az élet, csak átalakul: fent a hold, a távolban a Balaton, egészen varázslatos a hangulat. Aki ezt az érzést megtapasztalja,  mindig keresni fogja és újragondolja, mennyire másként is el lehet tölteni egy estét” – mondja Szászi Endre. A birtok éttermében ezen az estén zárt körű esküvő lesz, de a vinotéka csodás kilátással és borokkal várja a betérőket.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Magyar tarka borjú burger (Kalla hús), sajttál, távolba nézés, és persze Szászi borok!

 

  1. Horváth Pince 

GPS: 46.826058, 17.449655

A Horváth család több generáció óta művel itt szőlőt. Kóstolhatsz náluk szép savú fehéreket, üdítő rozékat, simogató vöröseket, a friss, illatostól a mély, testesig, a sütihez késői szüretelésű bort, vagy jégbort. A bejáratnál Fickó kutyus üdvözöl barátságosan.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Chillout zene, traktor selfie, hold bámulás, üldögélés a teraszon, hintázás vagy séta/fekvés a gyümölcsöskertben, és persze mindenek felett borozgatás.

Étel: csülkös batyu mustárral/tormával, ahogy Timi, a ház asszonya készíti, parasztudvar ízelítő, csupacsoki sütemény házi lekvárral nagymamától

20:00 és 02:00: Dűlőséta borral a kézben

21:00-01:00:  Őri Jenő, a Járdányi Pál zeneiskola tanára zongorázik

22:00: Bortotó játék

 

  1. Szent György Pince és Étterem

GPS: 46.831518, 17.455714

Ez a hely már 1986 óta rengeteg embernek adott szép és felejthetetlen élményeket, emlékeket saját borokkal, házias ételekkel, egyedi programokkal, koncertekkel. Borterasz, kerthelyiség, fedett termek...jókedv, vidámság.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Borkóstoló magyaros köntösben folyamatosan magyar néptánc aláfestéssel

Étel: Bőséges választék az étlapról

21:00 és 01:00 Fellép a celldömölki SIRIUS SHADOWS együttes (ízelítő az instrumentális rock világából)

 

  1. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 

GPS: 46.8339833, 17.4556833

A 2HA egyenlő Török Csabával, és ma már egy kétszer két hektárnyi területtel, jó adag újító energiával és különleges(en jó) vörösborokkal. Csak különleges alkalmakkor nyitja meg a kapukat, ezen az estén ritka tételeket is elővesz majd.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

16:00-19:00 Panorámás medence lebegés behűtött pezsgővel.

Külön kérésre (és jelentkezésre) vintage borsort is lehet kóstolni és élvezni a kilátást chill zenével a háttérben. Később persze feltekerik a hangerőt és indulhat a buli, az est hivatalos DJ-je Cyborg Templar, azaz Polgár Gábor !

Étel: Füstölgő Sarok BBQ Big Green Egg-ekkel, Faludi Dániel és Czinege Tamás személyében

A kávét az Espresso Desk kínálja majd, Vecsey Karcsi közreműködésével.

 

  1. PAP WINES 

GPS: 46.834403, 17.454807

Különleges hely: borászat, „lakásétterem”, manufaktúra, találkozóhely.

Molnár Áron és Karina Vissonova pincészetében kézműves módszerekkel készülnek a borok, a vegetáriánus szezonális étteremben pedig szenvedéllyel készülnek az ételek.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Hegyi vega tapas és kenyér, kézműves fehér- és vörösborok

22:00-tól DJ Papa Áron beáll a bakelitek mögé és a legjobb zenéit teszi fel

 

  1. Magashegy Pincészet & Grand Cru Vendégház 

GPS: 46.836071,17.456713

Panoráma, madárcsicsergés, tücsök-, békakoncert, természetes borok és...bor-jóga! Gémesi-Lázár Helén és Gémesi András birtokán „az idő és a tér megszűnni látszik, az ember csak ül, a végtelen messzeségbe bámul és élvezi, hogy az élet megajándékozta ezzel az élménnyel. "

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este borkóstoló: az Olaszrizling arcai

Étel: Túróscsusza Tekeresvölgyi túróval és szalonnával

18:00 és 21:00 Borjóga a Magashegy teraszán / Hozd össze a bort és a jógát a kilátással: a másfél órás gyakorlás alatt 1-2 deci bort megkóstolhatsz a pince tételeiből.

 

  1. Bajnóczy Pince 

GPS: 46.837315, 17.453694

Egyedi, autentikus, lehet, hogy nomád, de barátságos – mondják magukról. A

hegy dél-keleti lejtői közt, „Isten tenyerén, nekünk a világ közepén”.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egyszerű, de ízletes harapnivalók, (karéj kenyér hagymás tejfellel egy kis mangalicával megspékelve), bor mellé való sós – sajtosak

19:00-22:00 Geiger Tamás gitárestje

22:00-04:00, vagy tovább...: Népzene (néptánccal)

 

  1. Kutyakaparó / Két barát, Von Puttkamer Bence és Mossop Peti helye

GPS: 46.837894,17.456256 , Emmaus romkapolna alatt

A Kutyakaparó két jóbarát, Peti és Bence közös alkalmi kocsmája. Balatoni panorámával, szép és okos nőkkel, jó borokkal, lélekrezgető zenékkel. Amilyen csak a mesében van - és a Szent György-hegyen. Sárkányleheletek(realisták kedvéért: fáklyák) mutatják az utat.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

A Kutyakaparó konyhájában a budapesti Fekete Kutya garázdálkodik

18.00

A SPURIHOZ (2017-es zöld veltelini) Lenthár Balázs blues- és rock’n’roll-sanzonokat játszik

20.30

Próza napnyugtához és chardonnay-hoz.

Hámori Gabriella színművész Hamvas Béla A bor filozófiája c. könyvéből olvas fel, Szabó Borbála és Ugron Zsolna írók saját novelláikból olvasnak.

Bori és Donato magyar-olasz zenével lírát csempésznek a sorok közé.

22.30

Zenés - táncos mulatság a Fláré Beás Band-el (Devecser) és Fürgével (2017-es rajnai rizling)

02:00 hajnali kerti mozi

Egész este hangulat, barátkozás, borkóstolás

 

 

  1. Angyal Pince 

GPS: É: 468379350 K: 174525466

„A Szent György – hegy kis ékköve, az Angyal Pince a természetre, borra és kultúrára épülő sajátos világ, melyben megmutatjuk a számunkra oly kézzelfogható csodáit környezetünknek. A Pincében folyó munka meghatározó szemlélete, hogy a magas szintű szakmai képzettség mellett a kezdetek óta legfontosabb mestereinknek a tőkéket, és az élővilágot tekintjük.

Természetesen, tisztán, egyensúlyban"

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Fény - kép – játék: Halas István és Varju Kata fotóművészek installációja (2 óránként fél óra technikai szünettel)

Világító testfestés Debreczeni Sára Bori maszkmester vezetésével

19.00 TÁP színház.

21 óra felé: Giret Fruzsi és Seres Péter a Satöbbiből.

02.00 Stand up verseny a vendégeknek. Téma: az est konklúziója

Közönségszavazatok alapján díjazzuk a legfrappánsabb felszólalókat.

Étel: friss kenyér kenegetősökkel

 

  1. Nyári Pince

GPS: É: 46.837684 K: 17.451774

A Nyári Pince a Szent György-hegy derekán, kb 220 m magasságban található családi vállalkozás. A hegy egyik legszebb kilátását lila akác lugasból élvezheti az idelátogató. Az élményt egy pohár Nyári borral teheti még felejthetetlenebbé.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Zene, panoráma, borkóstolás

Étel: A Nyári Pince vaddisznó pörköltje

19:00-22:00 Pasco és TG gitárduó

 

  1. Présház / Újvári Vivien és Földi Bálint

GPS: 46.836979, 17.450476 - A Nyári-pincén innen, a Tarányi-pincén túl...

Az 1757 évi suvadás után épült, klasszikus Szent György-hegyi vincellér-lak erre az estére kinyit a vendégek felé. A két borász egyben jóbarát is, Vivien a hegy másik oldaláról, Raposkáról erre az estére Bálint présházában vendégeskedik, ahol mindkettőjük borait lehet majd kóstolni.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este borok-zenék-versek...

Étel: Töpörtyűkrém, kacsazsír, TUNK-sarok, különböző kencék

 

  1. Boksay Pince

GPS: 46.834956, 17.451031

Csönd, nyugalom, lélekzetelállító kilátás, háttérben a kápolnával. Balra a Badacsony és a Gulácsi hegy, szemben a Szigligeti vár méltóságteljes romjai, jobbra a Keszthelyi öböl, köztük a Balaton vize csillog. Emellé finom borok, friss pogácsa és jó programok járnak.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

19.00 - 23.00 Farkas Misi gitárművész

 20.00 és 23.30 Gelencsér Dávid MAGYAR AGYAL MAGYAR AGGYAL slam előadása (két alkalom)

00.20- 02.00 óra között Magyar ALTERNATIV  zenei válogatás a legkedveltebb magyar előadók dalaiból

 

  1. Pláne Badacsony frissítő pont +INFOPONT – Fröccs, kávé, információ

A Pláne Badacsony borterasz igyekszik bemutatni a Badacsonyi borvidék nagy és kis pincéit, nagy és kis mesékkel együtt.  Ha nem tudod, merre indulj, egy fröccs mellett ők mutatnak utat a következőig.

„Szerintünk a Szent György-hegy a legegészségesebb szőlőhegy a borvidéken. Már van élet a hegyen, jó élet van rajta, de még szőlőhegy” – mondja az egész évben nyitvatartó badacsonyi bár tulajdonosa, Tóth Ádám. Ezen az estén a Tarányi présház előtt kell keresni őket.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este: mesék a pincékről, a legjobb kávé hajnalhasadtáig, fröccs és útbaigazítás

18:00 Tanúhegy-túra Szentes Szilárd vezetésével a csúcsra és vissza (kb 2.5 óra, 2000 Ft)

20:00-tól ameddig bírjuk Fodor Shodor Balázs dalkultúra terjesztő estje

 

  1. Gilvesy Pincészet

GPS:   46.835086, 17.448610

A Gilvesy Pincészet 2012-ben jött létre a 18. századi Eszterházy présház felújított épületében. Attól kezdve Gilvesy Róbert és Ruppert Márton közösen hozzák létre a pincészet elegáns és hosszú érlelhetőségű borait. Elsősorban az őshonos fajtákra koncentrálva organikusan gazdálkodnak a Szent György-hegy vulkanikus dűlőin és a Tagyon-hegy mészköves talaján. Fő fajtáik a Rajnai Rizling, Furmint, Olaszrizling és a Sauvignon Blanc. „Mi magunk is újra és újra rácsodálkozunk ennek a lenyűgöző tájnak minden színére, formájára, titokzatosságára” – mondják.

PROGRAM-ÉTEL-ITAL:

Egész este kemencés pizza Búzalelke és Gilvesy Pincészet kooperáció, borkóstolás, távolba nézés

18:00 The Midsummer Jammers / Teleki Blanka, Teleki Béla, Szász Bernadett

 

  1. CHILL HILL a Diófás Ashramban és KEMPING

GPS: 46.836010   17.441224

Első alkalommal nyitja meg pinceajtaját a nagyközönség előtt a Diófás Ashram: a házigazdák, Tündi és Goldi kézműves bio borokkal, gyógyteákkal, játszótérrel, kortárs cirkusszal, tűzzel, tánccal, zenével készülnek. Mindezt egy olyan különleges helyen, aminek középpontjában egy óriás diófa áll  méltóságteljesen, és ahol a panoráma a Balatonig ér.

"Az elmúlt 18 évet utazással töltöttem. Kortárs cirkuszművészetemmel 4 kontinens 37 országában léptem fel. Az egyetlen hely a világon, ahol 4 éves korom óta minden évben megfordultam, az a Szent György-hegy. Nyilvánvaló volt, hogy itt szeretnék letelepedni és gyermekeimet nevelni" – mondja Goldi. Tündi általa csöppent bele a Szent György-hegy életébe, de a borászkodást a családból hozta. Ők ketten egy igazán különleges világot teremtettek.

 

Állandó program: Gyerekprogramok, borkóstolás, örömzenélés (hangszert hozzatok!), éneklés és tánc a tűz körül. Sátrazás és kemping, reggelivel!

Étel: Borivók kedvence. Bográcsos egytálétel. Séfünk: Thiboard de Tablais

17:00 Kincsvadászat a gyerekekkel és gyermek-lelkű felnőttekkel

18:00 Indiai zene: Duo Darbar koncert a Diófa Kastély árnyas ölelésében

19:00 A bor költészete - Weiner Sennyey Tibor költő a bort, az életet, a szerelmet és a különféle sajtokat dicsérő felolvasóestje

19:45 és 21:00 Kortárs cirkuszi előadás: A házigazda, Goldi, tűz-showja

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása