esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Először rendezik meg az Egri Csillag Hetet

2022. március 10. 12:11 - Esszlessz

2022. március 10. és 17. között első alkalommal vehetnek részt a borkedvelők az Egri Csillag Héten. A tematikus hét célja, hogy felhívja a figyelmet az Egri borvidék meghatározó fehérborára. Bonthatunk egy palack egri csillagot otthon, részt vehetünk az országosan szervezett kóstolók valamelyikén, vagy éppen kérhetünk a csatlakozó éttermek egyikében egy csillaghoz párosított fogást.

Az esemény időzítése több szempontból is ideális. Az egri csillagot gyakran nevezik a borvidéken a tavasz borának. Egyrészt mert hagyományosan ebben az időszakban mutatják be belőle az új évjáratot, másrészt a legismertebb egri csillag kategóriának számító classicus borok frissessége, könnyedsége, valamint gyümölcsöket, virágokat idéző aromái igazán jól illenek a tavaszhoz.

egri_csillag_het.png

Fotó: Kőrösi Tamás

Erre a hangulatra épít Eger egyik legismertebb étterme, a Macok Bisztró is. Szternák Péter étteremvezető örömmel csatlakozott az új kezdeményezéshez: „Minden évben az egri csillagokkal állnak elő először a helyi borászok a tavaszi rügyfakadás időszakában. A friss zöldségekkel, salátákkal, a szezonális spárgával kínált fogások, pl. halak, könnyebb sajtok, csirkehúsok tökéletes összhangban állnak ezzel a bortípussal. Így a Macokban is kiemelt ajánlattal készülünk az Egri Csillag Hétre, több pincészet egri csillag borához illő fogások kerülnek majd az étlapra.”

Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében így gondol az egri csillagra: „Kevés olyan borvidék van, ahol kiváló fehér és vörös házasításokat lehet készíteni. Eger ilyen. Fontosnak tartom, hogy az egri csillagon keresztül megmutassuk Eger kiváló fehérboros adottságait.”

macok-etelfoto-fotos-busak-attila.jpg

Fotó: Busák Attila

Az első év egy rendezvénysorozat életében mindig különösen izgalmas, hiszen mind a programok szervezői, mind a résztvevők ekkor ismerik meg a rendezvény koncepcióját. Ígéretes jövőt jósol azonban, hogy az Egri Csillag Hét meghirdetése után rögtön sokan csatlakoztak a projekthez. Sok helyen lesz premiere az új évjáratoknak, jó néhány étteremben kínálnak pohárral egri csillagot, borkereskedések állítanak össze egri csillag borokból csomagokat, és maguk a pincészetek is számtalan kóstolási, vásárlási lehetőséget vonultatnak fel.

Az Egri Csillag Hét programjai itt érhetőek el:


egriborvidek.hu/egri-csillag-het/

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása