esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

ChardonnÉJ 2018 – Hosszú nappal, rövid éjszaka, jó társaság, remek buli!

2018. június 01. 09:58 - Esszlessz

2018. június 23. 17.00-24.00 óra, Etyek Öreghegy

a.png

A fény diadala, a Nap ünnepe: Szent Iván napja. Az Etyeki-Kúria minden évben a Szent Iván napjához legközelebb eső napon, idén június 23-án, szombaton szervezi meg a ChardonnÉJ elnevezésű programját. A 17 órakor kezdődő és 21 óráig tartó kóstoló előtt idei újdonságként 16.30 órától Herczeg Ágnes, Dip. WSET borszakértő mesterkurzusán vehetnek részt az érdeklődők. Kulináris finomságok az etyeki régióból, sötétedéskor tűzrakás és grillterasz. Este 21.30 órától a Padam zenekar előadásában francia sanzonok csendülnek fel, a programot pedig DJ Prof. I.T. bulija zárja.

Az etyeki Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig lehet a legszebb chardonnay bortételeket és világhírű champagne-okat kóstolni. A házigazda Etyeki Kúria (Etyek-Buda) meghívására új vendégborászatok is csatlakoztak a rendezvényhez. Először kóstolhatja a nagyközönség a Konyári Pincészet (Dél-Balaton), a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság), Babiczki László (Mátra), a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra) tételeit. A visszatérő pincészetek sorához – Villa Tolnay Borház (Badacsony), Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), Gróf Buttler Borászat (Eger), Nyakas Pince (Etyek-Buda), N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), Miklós Csabi Pincéje (Mór), Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), az idei évben újra csatlakozott a Kovács Nimród Borászat (Eger) és természetesen a nemzetközi borászatok kínálatával itt lesz a Bortársaság, valamint a helyiek képviseletében az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készülnek.

A kulináris finomságokat az etyeki régió termelői szolgáltatják: délután a házi sajtos Zsuzsa asszony a Halmi Pince Szörp és a Séf Keréken. Sötétedéskor tűzrakás mellett grillterasz lesz.

Este 21.30 órától a Padam zenekar – Kárász Eszer (ének), Wagner-Puskás Péter (harmonika) és Veér Csongor (hegedű) – előadásában francia sanzonok csendülnek fel.

A koncert után 22.30 órától DJ Prof.I.T. teremt bulihangulatot este 24 óráig.

Idén először chardonnay mesterkurzus is lesz, melyet 16.30 órai kezdettel Herczeg Ágnes, Dip. WSET borszakértő és tanácsadó tart. A mesterkurzusra a férőhelyek száma limitált és az 5.000 forintos mesterkurzus jegy a sétálójeggyel érvényes. Jegyek az Etyeki Kúria Borgazdaságban kaphatók. A busztranszfer 15.30-kor indul a BAH csomóponttól.

Sétálójegyek az Etyeki Kúria Borgazdaságban és honlapján és a jegymester.hu oldalon 10.000 forintos áron kaphatók, a jegy ára tartalmazza a délutáni kóstoló árát, a busztranszfert és a koncerten való részvételt. A buszra a event@etyekikuria.com email-címen kell regisztrálni. A buszok a BAH csomóponttól indulnak, 16.30 és 16.50 órakor.

Háttérinformáció chardonnay:

A chardonnay az egész világon közkedvelt borfajta. Kezdetben leginkább burgundiában terjedt el, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban mintegy 3000 hektáron a nyolcvanas évek óta termesztik. Az Etyeki borvidék is elkönyvelhet nemzetközi sikereket evvel a borfajtával. Nevét valószínűsíthetően az azonos elnevezésű „Chardonnay” kis faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.

Jellemzően két nagy csoportja osztják a belőle készített bort, az egyik a korábbi szüretelésű és reduktív eljárással a másik pedig az érettebb és fahordós érlelést is kapó változat.

A fehérborok mellett a pezsgőkészítésnek is nélkülözhetetlen hozzátartozója.

Zöld alma, fehér virágok, citrusok, barack, ananász, mangó, vajas, vaníliás, kókuszdiós vagy füstölt, ebben az íz- és illatkavalkádban merülhetnek el a június 23-án az Etyeki Kúria Borászathoz ellátogató érdeklődők.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása