esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban

2018. október 11. 08:51 - Esszlessz

BORmedence 2018 ∙ Kárpát-medencei borünnep

* 2018 legnagyobb Kárpát-medencei kóstolója *

www.bormedence.hu

50 KIÁLLÍTÓ, 14 TÖRTÉNELMI RÉGIÓ, 150+ TÉTEL, 2+1 MESTERKURZUS
bormedence-8.jpg

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár második alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei (bor)kultúra ünnepe, ez alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeumban, október 27-én, 14-22 óra között.

Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével - fele-fele arányban anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul.

Szép szokás szerint idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit.

Ez nem csak a borok terén, de muzsikaszóban (például SZARKA GYULA (Ghymes) Felvidék/Szent György-hegy), gasztronómiában is megmutatkozik. A 2018—as díszvendégek:

- Külhon: BEREG-VIDÉK (Kárpátalja)

- Belhon: BADACSONY és SZENT GYÖRGY-HEGY (Balaton-felvidék).

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is. Száz éve született a híres egri bornemesítő, CSIZMAZIA DARAB JÓZSEF (1918-2013), akire az általa keresztezett interspecifikus szőlőfajták (turán, néró, bianca, medina stb.) borait felvonultató külön kóstolóval emlékeznek.

A BORmedence BOREGYETEM – mesterkurzusok középpontjában szép szokás szerint hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

(1.) VULKANIKUS BADACSONY (a KÉKNYELŰ és társai) – Badacsony egyedi borszőlő fajtáinak bemutatója JOHN SZABO MS magyar származású kanadai Master Sommelier tolmácsolásában.

(2.) Mátyás király születésének és uralkodása kezdetének jubileumi évében bemutatjuk MÁTYÁS KIRÁLY kedvelt erdélyi borát, a FEKETE LEÁNYKÁT. A mesterkurzus a temesvári Rovinhud rendezvény szervezőcsapat közreműködésével kerül megrendezésre, amelyet SZAKÁCS-ORHA IMRE, erdélyi Master of Wine jelölt tart, terítéken erdélyi, anyaországi és regáti (romániai) tételek.

* A BORmedence programsorozat részeként pedig elkészül az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor lesz. 2018-ban olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban – egy jó ivású bor, elegáns hordóhasználattal.

Az BORmedence másnapján, október 28-án a borászok és szakmai meghívottak vakon lekóstolják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. A palackozás 2019. június 4-én történik, így a Kárpát-medence bora az összetartozás borává is válik. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható.

 

Elővételes jegyek www.bormedence.hu/jegy

Early bird jegyek: 6000 Ft / 2 fő! (az első 100 jegy)

Elővételes jegyek:

Elővételes jegy: 4000 Ft / fő.

Diákjegy (25 év alatt): 3500 Ft / fő.

Személyesen: a Kadarka Borbárban (Budapest, Király utca 42.)

 

További információ: www.bormedence.hu   

Facebook esemény: www.facebook.com/events/2170690829855883/

 

Szólj hozzá!

Szívből ajánljuk!

2018. október 05. 08:56 - Esszlessz

 GASZTROHEGY / 1. - Minden, ami szőlő - Október 5-6-7. - BADACSONY ---
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.
Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz helyi alapanyagokkal izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.
“Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!” – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan: október 5-6-7-én a szőlő lesz a tematika.
RÉSZTVEVŐK: Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Istvándy Borműhely, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, St. Orbán Étterem, Laposa Birtok, Kisfaludy-ház
TEMATIKÁK:
Október 5-6-7. Minden, ami szőlő
November 23-24-25. Halak a hegyen
December 28-29-30. Év végi disznóságok
Január 25-26-27. Nagyvadak a hegyről
Február 22-23-24. Gasztrofarsang
Március 22-23-24. Felszáll a füst
Április 12-13-14. Lávakő hétvége 

gasztrohegy_szolo.jpg 

-- SZÜRETI BOR BRUNCH a Fügekertben - ZÁNKA - Október 6. ---

Lassan az utolsó szőlőfürt is lekerül a tőkékről, kicsit fellélegzik a vidék, lesz idő hosszan reggelizni, bruncholni, összeülni, falatozni.
Összebeszéltünk Szabó Gyulával, a Káli Kövek borászával, aki a szomszédos Köveskálról hoz nekünk borokat.
Séfünk, Pallag Dávid pedig ezekhez álmodik friss falatokat.
MIKOR? október 6. 10:00-15:00

 fuge_event_bb_cov2.jpg

--- Bortriatlon BadacsonybanTaco és jazz a Borbély birtokon -- BADACSONY - október 5-6-7.

A Bortriatlon harmadik hétvégéjén, a Rizling Vakáción október 6-7. között a rizlingeké a főszerep. Ha szeretnétek megismerni Badacsony őszi hangulatát,színeit, és szívesen barangolnátok a borospincék között itt a helyetek, hiszen Badacsony ősszel is vár Benneteket!

Az idei Rizling vakációra a Borbély birtokon a kiváló olaszrizlingeket mexikói gasztróval és hangulatos gitár zenével házasítják. Danival és Petkával régóta jó barátságban van a család: az elmúlt években számos országot bejártak, ahol sok tapasztalatot szereztek a foodtruck világában. Mexikói ételkülönlegességeiket országszerte szeretik. Október 6-án 12 órától a TacoTruck ellátogat a Borbély Birtokra, hogy elkészítsék a szezon utolsó tacosait és meglepetés ajánlataikat az olaszrizlingek mellé. A hangulat fokozásáról 14 órától Farkas Zoltán gitárművész gondoskodik, aki a Kontroll Csoport, a Kistehén, az Amorf Ördögök és számos más zenekar zenésze, kedvenc pop és latin zenéinek gitár átiratait játssza, a Beatles-től a Coldplay-ig, Jobim-tól Amy Winehouse-ig, Bob Marley-től a Nirvana-ig. 

rizling_borbely.jpg 

 

Szólj hozzá!

Címkeváltás Bolykiéknál

2018. október 04. 09:41 - Esszlessz

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Bolyki János borait ismerjük egyrészt ízükről, másrészt pedig magukról a címkékről. Ki ne kért volna már Indián nyárt vagy Hazug mókust, a Pocok a szántásbant meg már ragozni sem könnyű, pláne két-három pohár után.
bolyki_borok.jpg

A kezdetektől Ipacs Géza grafikussal együtt dolgoztak ezeken – az akkori piaci viszonyok között merésznek számító – címkéken, de a borfogyasztók hamar megkedvelték az izgalmas vizuális világot, a figurákat és a történeteket, amik most mind kicsit átformálva ugyan, de tovább folytatódnak.

„Népszerűek voltak az eddigi címkéink is, azonban úgy éreztük, szükség van a váltásra, hiszen nemrég átalakult a portfóliónk. Az egri bikavért középpontba állító új kínálat egységes címkevilágot kívánt meg, aminek a tervezését ismét Gézára bíztam. A munkakapcsolat mellett hosszú évek óta barátok is vagyunk, ő tudja a legjobban, hogy grafikai szempontból mi illik hozzánk” – indokolja Bolyki János a változást.

Az Ipacs Géza által tervezett új címkék vizuális keretét maga a Bolyki Pincészet, az emblematikus kőfejtő adja, ami mindegyiken megtalálható, hiszen ott történnek az igazán fontos dolgok. Mint egy színházi előadás díszlete, amiben zajlanak az események, pont úgy, ahogy a pincészet is nyüzsög az itt dolgozóktól, a látogatóktól, az itt házasodóktól, a fesztiválok és koncertek jókedvű közönségétől.

Az inspirációt a korábbi címkék adták, ezeknek az eredeti motívumaihoz nyúltak vissza, látható rajtuk a mókus, a nyúl, a zebra és a többiek. Különlegessége ugyanakkor, hogy a mostani digitális korban ritkának számító grafikák összes elemét kézzel rajzolta egy illusztrátor.

Megmaradt a hátcímkék narratív stílusa, amihez koherensen illeszkedik a képi világ, a történeteket alátámasztják a rajzok, és fordítva. És megmaradt az eddigi játékosság is, a könnyed, vicces, mesés elemek, amik viszont grafikailag sokkal szofisztikáltabbak lettek, és az eddig lazábban egymáshoz kötődő címkék most zártabb egységet alkotnak. Mindegyik bornak megvan a saját története, mégis egy egész sztorit mesélnek el együtt. A sorvezető az Ördöngős Nyúl, ő kalauzol végig a pincészeten, mutatja be a borokat, történeteket mesél, és véleménye van mindenről, ami Bolykiéknál történik.
bolyki_janos.jpg

„Egy számomra fontos címkevilág újult meg, mely ugyan megtartotta a fő motívumokat, de stílusa egységesebb és mesésebb lett. Új funkciót is kapott: minden címke egy-egy Bolyki-féle történetet, szöveget illusztrál, mely történetek egybefűzve meg is jelennek egy új kiadványban. A váltás azért is indokolt volt, mivel Bolyki Jani lassan már négygyermekes apa lesz, és így gyerekeinek saját történeteket mondhat az Ördöngős Nyúlról és barátairól” – meséli a tervező Ipacs Géza az új címkék sztoriját.

Az új évjáratokkal együtt fokozatosan cserélik le az összes címkét, jövő év végén már csak ezekkel találkozhatnak a vásárlók.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Mindent bele- avagy körbenéztünk a spájzban

2018. szeptember 26. 09:42 - Esszlessz

A szeptember mindig is a spájzak, pincék rejtekében megbúvó tételekről szólt, mert valahogy mindig akad egy-két palack, melyek ki-ki kandikálnak így nyár végeztével, kínálva magukat a szomjazók, khm, akarom mondani, kóstolni vágyóknak. Kis különcök, meg nem értettek, vagy épp nagyon szeretettek kerülnek vakteszthez méltó takarásban az asztalra, várva a megmérettetést. Idén csak hat tétel találkozott poharainkkal, többiek a munka oltárán hoztak áldozatot, viszont igen szerteágazó stílusokban merülhettünk el- nagy örömünkre. No, de lássuk a sort- a megosztót:

  1. Rizolo Frizzante

opálos, visszafogott, lomha, körte, alma, pici citrus, zavaros, zöldesfehér, erjedő, murcis, kissé kesernyés, fenolos, alapjában üdítő, de nehezen katagorizálható, rövid  tétel, poshadt seprő, kuszaság, húzós kesernye, ez vajon mi?  rövid, buta, kevés bodza, limonádés, egyszerűcske

78 pont

  1. Konyári Rosé 2017

intenzív, paprikás, málna, mandarin, szép savak, barackvirág, behízelgően édeskés, trópusi illat, mandarin, csajosan bolondos, már-már túlzóan cuki. Kis paprika, tetszetős, lazac, üde, friss, gyümölcskosár, tisztaság, aromagazdagság, izgalmas, lendületes, kerek, ssvak repítik, tetszik

83 pont

  1. Kabaj Beli Pinot

jázmin, citrusok, datolya, retsina, parmezánosparadicsomostésztaolívávalfügévalkapribogyóval, mély, oxidált szín, fahéjas, aszalt paradicsomos, ánizsos illat, erősen fenolos, bitteres keserű íz, gyógynövényekkel, ürömmel. Inkább érdekes mint kellemes, rétegbor, borostyán, csont, nagyi parfümje, szokatlan, vastag, hosszú,sárgabarack kicsivel, méz, vanília, karakteres, helyet kér magának, papirusz, fel kell nőnöm hozzá, szagolgatnám órákig

85 pont

image1_8.jpeg

4.Matsi 2014 Tita de Torro

aszalt szilva, meggy, csoki, bőr, feketeribizli, szépen nyílik, cigánymeggyfekete, izzadt ló, délutáni karavánszeráj, ízben olívaolajos, paprikakrém, ajvár, elegáns, szellőznie kell, csipkelekvár, menta, gombák, szigorú, meleg, medvecukor, brandy, szilvadzsem, fűszerek, málnás étcsokoládé, finom vanília, leheletnyi bőrösség, fűt

88 pont

  1. Dávid Borház Cabernicum 2012

konyakmeggy, szeder, fa, marcipán, fűszeres, hűs, lilásvörös, - visszafogott, hideg, medvecukor és áfonya, kerek és könnyed, de elég rövid. Sötét, masszív, gyógyfüvek, meggylikőr, vanília, elegáns, nem tömény, középen összeszűkül, végén telt, gyors lecsengés, cibere, málna hegyek, illatban buja, ízében kevesebb, fa, tapad, szárít, étcsokoládé, falatnyi mentol

82 pont

  1. Tawny Port

aszalt meggy, szilva, brandys, vermutos, melegség, Poirot novellák, aranybarna, erősen égető alkohol, fügelekvár, müzliszelet, rozskenyér, szilvapálinka. Napóleon brandy, aszalt eper, kóla, nem intenzív, ízben zsálya aromái, hamar elmúlik, kávé, kávélikőr, cukorszirup, dianás cukorka, kakaópor, bugyilehúzós

82 pont

Szólj hozzá!

GASZTROHEGY Terítéken BADACSONY

2018. szeptember 25. 08:39 - Esszlessz

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit. Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Hozzájuk csatlakozott a Tilia Borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban Étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes Kúria. Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit. A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

 gasztrohegy_szolo.jpg

Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

 

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.

“Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!” – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan: október 5-6-7-én a szőlő lesz a tematika.

 

“Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

 

“Nagy könnyebbség, hogy a kilenc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon” – meséli Laposa Bence az együtt tökéletesített koncepcióról.

 

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is, mint inspiráló háttér. A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken, a Badacsony Nyitva oldalára folyamatosan kerülnek majd fel az információk. Egy biztos, aki belevág egy ilyen gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak símogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat.

 tajkepek_oktober-1500px-011.jpg

 

RÉSZLETES TEMATIKÁK:

Október 5-6-7. GASZTROHEGY/1. Minden, ami szőlő – Már túl a szüreten, borok forrnak a pincében, de a szőlőből nem csak bor készül. Murci, must, szőlőlevél, szőlőmagolaj, verjus, mustbalzsam és a badacsonyi szüret ihlette fogások a tányérokon, amikért érdemes bejárni a hegyet.
November 23-24-25. GASZTROHEGY/2. Halak a hegyen –  A legharapósabb halak kerülnek terítékre: menyhal, harcsa, sügér, tokhal a tányérokon, a Balaton vízgyűjtő területéről. A nagy halak megeszik a kicsiket, mi meg a nagyokat…
December 28-29-30. GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.
Január 25-26-27. GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.
Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.
Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…
Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

 

RÉSZTVEVŐK:

Tölgyes Kúria

Bonvino Borbár

Borbarátok Vendéglő

Istvándy Borműhely

Tilia Borvendéglő

Pláne Badacsony borterasz

St. Orbán Étterem

Laposa Birtok

Kisfaludy-ház

 

 

Ajánlott szállások:

Badacsonytomaj: Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester, Hotel Neptun

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

 

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

A további információkat itt lehet elérni:

https://www.facebook.com/badacsonynyitva/

Szólj hozzá!

Spriccen innen és túl....

2018. szeptember 24. 09:42 - Esszlessz

Kerestük a tökéletes fröccsbort, találtunk is egész jót, meg a másik végletet is megkóstolhattuk- egész vidám kóstoló van ismételten mögöttünk. Fogadjátok szeretettel a tapasztaltakat, szódára fel!

image1_7.jpeg

  1. Balaton 750 2017   

friss, körte, vékony, alkoholos, grapefruit héj, szódával elveszít minden ízt, kénes, poros illat, sok sav, citrom, alma, gyorsan kiürült, vékony, kukoricakeményítő, savhangsúly, citrusok, picit csíp, egyszerűcske, grépfrútos kesernye a lecsengésben

76 pont

  1. Szent István Korona Sauvignon Blanc 2017 

friss, ribizli, hársméz, virágos rét, pici izgalom, jó frissítő fröccs, citrus illat, kis édesség, alma, egres, a szóda elvitte az ízét, barack, érett grépfrút, kerekecske, sav+, pezsgőtabletta, fröccsnek lazán lecsúszik

79 pont

  1. Katona Borház Cat on Vatation Semillon 2017 

visszafogott illat, némi grapefruitos kesernye, citrusos, füge, fröccsben, élénk, vidám, ízében volt egy kicsi porosság, de hamar elment, szép sav, fröccsnek nagyon jó, szomjoltó, finom, friss kesernye, leheletnyi trópus, nyári, tetszetős

82 pont

  1. Font Kövidinka 2017 

intenzív, narancsos, margaréta, markáns sav, fröccsnek jó szomjoltó, citrus, őszi barack illat, ásványos, grapefruit, lágy sav, fröccsnek kiváló, behízelgő barack, kerek, jó kesernye, tetszik

81 pont

  1. Katona Borház Cat on Rainbow sauvignon, blanc 

intenzív, mézes, mandarin, alma, sav+, jól áll neki a spricc, lassan nyílik, parfüm, sárgabarack illat, ásványos, szép sav, pici kesernyés a végén, fröccsnek nem való (önmagában fogyasztandó), golden alma, jó kesernye, meleg nyári este, őszibarack mag

83 pont

  1. Hilltop Merlot rosé 2017 

málna, eper, tuttifrutti, lágy, agave, szódával unalmassá válik, illat, pici málna, narancs, édeskés íz, a szóda jól áll neki, kihozza a gyümölcsöt, piros bogyósok, cserkó, meggy, csajos, élesztő, butácska , fröccsnek uncsi, átlag

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Csevej Rosé 2017 

friss szamóca, citrusos, kedves, mézes, a szóda kiemeli, de hamar kiürül, málna, karamell illat, meggy íz, szép sav, fröccsnek nem jó, eltűnik az íze, élesztő, ribizlis, meggy meg a héja, fröccsnek csúszik

83 pont

  1. Cseri Rajnai rizling 2016 

körte, citrusok, akácméz,margaréta, némi petrol,fröccsben nagyon lightos és hamar kiürül, sárgabarack íz, ásványos, fröccsnek is kiváló, szépen kihozza a savakat, dohány, karakter, őszibarack héj, sav+, férfias, finom vanília, narancshéj, fröcscnek tetszik

84 pont

  1. Zelna Olaszrizling 2015 

visszafogott, pici mandula, némi citrus, érett jegyek, kis bodza, igazi fröccsös bor, bár már lecsengőben van, lassan nyílik, mézvirág bodza illat, őszi barack íz, ásványos, kicsi konyakosság érezhető benne, fröccsnek szép, de vétek, sav+, alk+, ásványok. tetszetős, mazsola

82 pont

Szólj hozzá!

Rozét a poharakba!

2018. szeptember 18. 09:02 - Esszlessz

- most és mindig!

Lassan, hogy beköszönt az ősz, a rozék népszerűsége semmit nem csökken. Így gondolják ezt a Nagygombos Borászatnál is: a rozé nem csak egy évszakos ital szerintük, mi sem bizonyítja jobban, hogy az őszi ízeket idéző mustos céklaleves karamellizált szőlővel tökéletes párost alkot a Gróf Grassalkovich Gamay noir rozéjával. De kezdjük az elején.

Meghívást kaptam egy szuper kis sajtós főzőcskézésre. Ami nagyon jó ötlet, mert kötetlenül kóstolhattunk, beszélgethettünk a Nagygombos Borászat borász hölgyével, Takács-Barta Annával és Bodrogi Eszterrel a Fűszer és Lélek blog szerzőjével, aki az ősz ízeit hozta el számukra. Igazi kis csapatépítő program volt. Annától megtudtuk, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nem csak a fröccshöz passzolnak, hanem olyan stílust választott, ami felidézi bennünk a provence-i és spanyol rozék ízvilágát: komolyabb beltartalom, krémesség, szép gyümölcsösség. Így bátran lehet választani a rosé mellé az őszi ételek sokaságából is.

Képek: Furmint Photo

Ez alkalommal két ételt készítettünk Eszter segítségével: a már említett mustos céklalevest, és meglepő módon indiai csirkefalatokat, amit apró kis (tészta) kosárkákba töltöttünk. Az elején még nem volt bátorságunk Eszternek segédkezni, de a végére mindenki kedvet kapott. Volt, aki a céklát aprította, mások a csirke falatok díszítésén szorgoskodtak. Vállalkozó szellemű férfiak bevállalták a petrezselyem aprítását. Igazi csapat munka kerekedett. És együtt fogyasztottuk el az ételeket egy-egy pohár rozé kíséretében.

Desszert nélkül nem lehet vége egy vacsorának sem! J 

A finomságot a 18+ AND LESS fagylaltozó csapata prezentálta. A Nagygombos Cuvée roséjából készült fagyi inkább sorbet jellegű, de kitűnő frissítő a fagyott szőlőszemekkel. Mindenképp kóstoljátok meg! Megtudhattuk, hogy ők nem csak rozé fagyit, hanem a legnépszerűbb alkoholos koktélok változatát is elkészítik fagyiban.

Összefoglalva, a rozénak köszönhetően a nyár mindig velünk maradhat. Hiszen egy ügyesen megválasztott étellel, legyen az főétel vagy épp egy hűsebb sorbet, illetve egy jól elkészített rozéval könnyedén tudunk nyarat idézni otthonunkba, még akkor is, ha már odakint az ősz színei uralják a teret.

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Irány a Balaton- programajánló

2018. szeptember 13. 10:21 - Esszlessz


Indián nyár Brunch
 / 09.15-16. / Fügekert, ZÁNKA / Mindkét nap 10:00-15:00
--- Újra: őszi nyitott teraszos brunchok a Fügekertben: a nyáron nagyon szerette mindenki, a zánkai Fügekertesek ezért őszre sem állnak le. Gyere és a lusta hétvégéket és hosszú reggeli-ebédeket. Most hétvégén 28 fokban készülünk az indián nyárra, a kötelező lecsó mellé jó káli-medencei fröccsöket kínálnak, mert a nyárnak sosincs vége. Gyertek sokan, üljétek körbe az asztalt, osszátok meg a fogásokat és az élményt a fügefa árnyékában!
ÉTELEK:
- Fehér körözöttes bruschetta szardellával és aszalt paradicsommal
- Kaposmérői bárány kolbász humusszal és piritott csicseriborsóval, pola lepénnyel
- Házi almáspite, vanilia mousse, sòs karamell
ITALOK:
- Borok (fehér, rosé, vörös 450Ft-800Ft/dl
- Házi szörpök (bodza, málna) 150ft/dl
- Pálinka 900Ft/dl
- Szóda 50Ft/dl
Ár egy személyre a teljes brunchra: 4890 Ft/fô italok nélkül

 fugekert_indian.jpg

--- Szicília és Szent György-hegy találkozása / Borok és bazalt - Taberna Infinito ---

taberna infinito - A határtalan vendéglő 
Van egy hely a Szent György-hegyen, a kisapáti oldalon, ahol mediterrán a hangulat, hatalmas a terasz, messze ér a kilátás, a hegy borai kaphatók, és mellé szicíliai és balkáni ételek sülnek-főnek. A Taberna Infinito lakásétterem egész estés élményt kínál, a vacsora korlátlan és bor is jár mellé, a tematikus estékre a Szent György-hegy borászatainak tételeit "látják vendégül". Asztalt foglalni érdemes, az étterem hétvégi alkalmakra nyit ki!
Ízelítőnek: Nyári pince, Magashegy Pince, Bajnóczy Pince, BioVits Pincészet
Ételnek: Sicilia pizza mia: focaccia, pizzák: margherita,siciliana, capricciosa, quattro formaggi, diavola, vegetariana.
Grillek a balkánról és a mediterránumból: cevap, souvlaki - csirke, sertés
Saláták környékbeli őstermelőktől: balkáni sajtkrém, keleties savanyúságok, hagymasaláták, friss bio zöldségek, görög joghurt fetával, csípős fetakrém mindez sok-sok kertünkből szedett zöldfűszerrel 
Kenyerek: görög pita, fokhagymás fűszeres olajjal megkenve
Desszertek: pastel de nata, panna cotta, szezonális gyümölcsök
Alkalmak: szeptember 21.22,23,28,29,30

 taberna2.jpg

--- Kutyakaparó Szüret / Szeptember 22. --- Szent György-hegy ----

Aki szerette a júniusi Szent György-hegy hajnaligot, az tudja, hogy a hegy egyik legvarázslatosabb pop-up helyszíne volt a Kutyakaparó, két jóbarát, Mossop Péter és a borász Puttkamer Bence panorámás terasza. A Kutyakaparó most újra megnyit egy estére a szüret alkalmából, zenészek biztosítják a talpalávalót, lesz vacsora és vezetett kóstoló is Bence Szent György-hegyi boraiból. Részletek az eseményben!

 taberna1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Az amerikai sörforradalom egyik legnépszerűbb sörtípusa készül Pécsen

2018. szeptember 12. 11:16 - Esszlessz

Hagyományos módszerekkel készül az amerikai sörforradalom egyik legismertebb sörtípusa a Pécsi Sörgyárban. A Pécsi APA a megújuló Pécsi Sörgyár új, szuperprémium sörcsaládjának első tagja.

A legnagyobb hazai kisüzemi sörfőzdeként számon tartott Pécsi Sörfőzde egy teljesen új sörtípussal, egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott sörstílus, amely világos, könnyű, a felhasznált változatos aromakomlóknak köszönhetően pedig a végletekig izgalmas ízvilágú, sokszor citrusos, kellemesen gyümölcsös, frissítő ital.

pecsi-apa-2.jpg

Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajókaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében, hiszen könnyen érthető és könnyen fogyasztható sörről van szó. A Pécsi Sörfőzde szándékai szerint termékfejlesztésüknek köszönhetően a jövőben még többen választják majd az APA söröket.

Az összesen hétféle komlóval készülő Pécsi APA a többi pécsi prémium sörhöz hasonlóan nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben. A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez – amellyel kapcsolatban hagyományosan jó tapasztalatokkal rendelkeznek Pécsen.

A Pécsi APA sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhat benne a fogyasztó, amelyek további izgalmas aromaanyagokat zárnak a palackba vagy a dobozba.

Hanák Dávid a Pécsi APA termékfejlesztésével kapcsolatban elmondta, az egyik kedvencük az american pale ale típus, és szerették volna megmutatni a világnak a saját verziójukat belőle, miközben olyan termékkel rukkolnak elő, amellyel igyekeznek megtalálni a bevállalós aromatika és a közízlés metszetét. Ez egy kissé rizikós feladat volt, de az elkészült sörrel kapcsolatos visszajelzések alapján már úgy gondolják, sikerült eltalálni a helyes irányt.

A sör 5 százalékos alkoholtartalommal és 32-is IBU-val (International Bitterness Unit) rendelkezik, és illeszkedik abba a fejlesztési és edukációs programba, amelyet a főzde a Pécsi Prémium sorozattal elkezdett – mondta a sörmester. A pécsiek szándéka, hogy a fogyasztók általában többet tudjanak az általuk választott sörökről, ezért szeretnének időről időre olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyeken keresztül meg tudják mutatni a vásárlóknak, hogy a sör egy izgalmas, változatos ital.

A Pécsi APA 0,33 literes üveges mellett fél literes dobozban is kapható, a kiszállítás elindult, a fogyasztók mindkét kiszereléssel találkozhatnak már az üzletek polcain.

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Mindig Balaton

2018. augusztus 29. 09:28 - Esszlessz

programajánló

-- Nem nyárzáró buli a Szomszéd Kertjében / Csopak - Augusztus 30. ---


Újra: zene a kertben! Gero és Évi már csináltak hangulatot az éppen nyíló Szomszéd Kertjében, most újra jönnek, de semmiképp sem hívjuk nyárzárónak.
A TÖRTÉNET:
A valaha volt Nosztori Kocsma helyén lett a Szomszéd kertje: kellett hozzá egy defektet kapott biciklis (Balázs), egy mindig lelkes és örökmozgó séf (Tóth Attila), meg egy stratéga (Emese), aki néha visszarántja a földre a bandát, Toto kutyával együtt. 
És egy közös álom. Ez formálta meg az éttermet, a kertet, az udvart, ad alakot és ízt a füstöknek, húsoknak és tartja melegen a kemencét…
A TE TÖRTÉNETED, VELÜNK:
Gyere el és fedezd fel a tereinket: a kényelmes éttermet, a kis kávézó teraszt és a nagy-nagy udvart, ahol Attiék Yagoonán füstölögnek.
Helyszín: Csopak, Kossuth utca 97. (a volt Nosztori Kocsma helyén)
Program: 19-22h – fellép: Nagy Gergely Gero és Kolipka Évi 

11.jpg

--- Szicília és Szent György-hegy találkozása / Borok és bazalt - Taberna Infinito ---

taberna infinito - A határtalan vendéglő 


Van egy hely a Szent György-hegyen, a kisapáti oldalon, ahol mediterrán a hangulat, hatalmas a terasz, messze ér a kilátás, a hegy borai kaphatók, és mellé szicíliai és balkáni ételek sülnek-főnek. A Taberna Infinito lakásétterem egész estés élményt kínál, a vacsora korlátlan és bor is jár mellé, a tematikus estékre a Szent György-hegy borászatainak tételeit "látják vendégül". 
Ízelítőnek: Nyári pince, Magashegy Pince, Bajnóczy Pince, BioVits Pincészet
Ételnek: Sicilia pizza mia: focaccia, pizzák: margherita,siciliana, capricciosa, quattro formaggi, diavola, vegetariana.
Grillek a balkánról és a mediterránumból: cevap, souvlaki - csirke, sertés
Saláták környékbeli őstermelőktől: balkáni sajtkrém, keleties savanyúságok, hagymasaláták, friss bio zöldségek, görög joghurt fetával, csípős fetakrém mindez sok-sok kertünkből szedett zöldfűszerrel 
Kenyerek: görög pita, fokhagymás fűszeres olajjal megkenve
Desszertek: pastel de nata, panna cotta, szezonális gyümölcsök
Alkalmak:

taberna1_1_1.jpg
--- Kutyakaparó Szüret / Szeptember 22. --- Szent György-hegy ----
Aki szerette a júniusi Szent György-hegy hajnaligot, az tudja, hogy a hegy egyik legvarázslatosabb pop-up helyszíne volt a Kutyakaparó, két jóbarát, Mossop Péter és a borász Puttkamer Bence panorámás terasza. A Kutyakaparó most újra megnyit egy estére a szüret alkalmából, zenészek biztosítják a talpalávalót, lesz vacsora és vezetett kóstoló is Bence Szent György-hegyi boraiból. Részletek az eseményben!
kutyakaparo_1.jpg
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil