esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Csillagok (is) születnek! IX. Egri Csillag Fellövés

2019. március 22. 12:35 - Esszlessz

Eger, 2018.03.15.

Immár IX. alkalommal szervezik meg az egri borászok a friss évjáratú Egri Csillag boraik közös bemutatását. A vörös Egri Bikavér fehér párjaként ismert Egri Csillag már 2010 óta készül, amellyel a tragikusan fiatalon elhunyt borász, Eger modernkori bortörténetének meghatározó alakja, Gál Tibor emléke előtt tisztelegnek a borászok. Az Egri Csillag készítésének feltétele, hogy minimum 4, és legalább 50%-ban Kárpát-medencei szőlőfajtából álljon. A kisebb városi báli rangú eseménynek hagyományosan az egri Liceum csodálatos díszterme ad méltó hátteret. A Végvári Vitézek archaikusan díszes és fergeteges felvonulása kísérte március 15.-én a várból a Líceumig az első palack 2018-as Egri Csillagot. Mintha már-már több figyelem, kísérletező kedv és marketing erő fordulna a Csillagok felé, mint a kissé hányattatott sorsú és nem is teljesen egységesen pozícionált Bikavérek irányába. Az ünnepi köszöntőket természetesen borkóstoló követte, ahol a közel másfél tucat borász a ’18-as és ’17-es Egri Csillagok borai mellett Bikavéreiket is bemutathatta. A nemes kortyok mellett a Snidero Quartet finom és sejtelmes jazz sztenderdjeit is élvezhettük.

 ecs2.jpg

Almagyar Érseki Szőlőbirtok borait Csutorás Feri és lánya prezentálták  – a ’18-as friss, ropogós, erősen rizling-vezérelt bor, északias savak dominálnak. A ’17-es mélyebb, teltebb és érettebb is.

Az Andornaktályán és a Szépasszony-völgyben is jelen lévő Besenyei Borház Csillagában jó arányok uralkodnak, egyetlen fajta sem domináns. Leányka, Zenit, Rizlingszilváni (Müller-Thurgau), Chardonnay és még Cserszegi fűszeres is megfér itt békében.

 ecs1.jpg

Bolyki Jani a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok frontembere szokásosan izgalmas, polgárpukkasztóan vibráló, ropogós, ugyanakkor játékos ’18-as tétele Királyleánykára és Hárslevelűre épül, de a kevés Sauvignon blanc – arányán túl is - megteszi a hatását az összképben.

Az örök mosolygó Dula Bence a pincészetének két Csillagát is hozta – a ’18-as Királyleányka-vázas, kevés Sauvignon blanc-nal díszített bora még messze nincs kész, fűszerei kedvesek, de zabolátlan, kialakulatlan még – bár az erő, a potenciál már érződik a mélyben. A ’17-es viszont már igazi nagymenő a legjobb formájában, remek, vastag-élű savak, elegáns lecsengés jellemzi. Azt est egyik csúcsa.

Egri Csillagok Zrt. – nagyüzemi borászatként szívesen játszik kis tételekben is.  ’18-as Csillagukba majdnem mindent beleadtak, Olaszrizling, Muskotály, Chardonnay, Sauvignon blanc és még Leányka is teszi bujává, erotikusan fűtötté, pajzánná. A ’17-esük viszont inkább férfias, a Leányka és a Sauvignon blanc szép savai tiszta vonalú, élvezetes borrá nemesíti.

 ecs4.jpg

Gál Lajos és fia, Péter a pincészetük két izgalmas tételével készültek: a ’18-as Superior Egri Csillag erősen pörkölt mogyorós karakterével, fiatalos bájával hízelgett. Chardonnay, Olaszrizling és Hárslevelű fajták alkotják a felboríthatatlan egyensúlyt. Kamra-völgy márkájú, ’18-as Grand Superior Csillag nagyon más alkat, komplex, veretes, mély rétegű. Ilyen néven már csak ebben az évben találkozhatunk vele, a következő évjárattól Sík-hegy márkanév alatt arat további babérokat.

Két Lőrinc Gyuri - apa és fia - mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok- Napbor 2018 tételét, amit kifinomultság, elegancia és nagyvonalú stílus emelt jóval az átlag fölé.

A Thummerer Pincészet is két tétellel jelentkezett: a ’18-as Csillagjuk Királyleányka, Leányka, Sauvignon blanc, Zenit húrokat penget nagyon izgalmasan, szinte kirobban a pohárból!  Ropog, recseg, játszik, hancúrozik a nyelven. A ’15-ös Grand Superiort már egészen más, keményebb fából faragták. Óriási tekintéllyel néz a fiatalabb generációkra! Mint egy nagy, évjáratos champagne - CO2 nélkül! Krémes, cipós, vajas – egyértelműen a nap fénypontja!

Az Ostorosbor Zrt Királyleánykára építkező küvéje egy könnyed, nem túlságosan hosszú, nyárias korty – bitteres kesernyésséggel a végén.

 A stabil, megbízható minőségű borairól ismert Varsányi Pincészet Olaszrizlingre és Hárslevelűre felépített Csillaga kapott egy kevéske Sauvignon blanc díszítést, ami határozottan kedvessé, nagyon üdévé és virágossá tette. Jóitatú!

A Petrényi Borászat az elmúlt években egyre többet hallat magáról. ’18-as Egri Csillaguk Olaszrizlingre feszített muskotály, ennek megfelelően erősen fűszeres, talán túl populárisra is sikerült.  A ’16-os Superior-t áthatja a Cserszegi fűszeres letagadhatatlan (akár szerethető – bár ízlésekről nem vitatkozunk) illata. Érett dáma egy kicsit túlöltözött jelmezben. Az ASTRA Grand Superior tételük viszont maga a wágneri csoda: teljes és mély és drámai. Hárslevelű, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Veltelíni. A befejezett és végleges mű! 

Az Eszterházy Szőlőbirtok- ’18-as Csillaga Olaszrizlingre és Chardonnay-ra épül, megtoldva egy kis Traminivel és Szürkebaráttal is. Neutrális, darázsderekú is. A ’17-esben viszont nagyszerűen teljesednek ki a savak, komplex, komoly és rétegzett.

A Tóth és Tóth Szőlőbirtok ’18-as bemutatkozó tétele stabil Hárslevelű alapokon nyugszik, igényes Királyleányka adja a testét, de a vidám vadságát, bolondosságát és parfümösségét is a Sauvignon blancnak köszönheti.

Simon József ’18-as tartályminta Királyleányka, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon blanc Csillaga minden nagyágyút felvonultat, de még elég kiforratlan arcát mutatja, lassan nyílik. Nem így a ’17-es, ami egy kis Cserszegivel és Zenittel vadíttatott meg - előnyére! Szép együttállás, remek kompozíció.

A professzionális pincetechnológia és kiszámítható, korrekt minőség (+árazás) két nagyágyúja, a Juhász Testvérek Pincészete és a Varga Pincészet is hozta, amire számítottunk.  Tiszta, könnyed, kategóriájukban hibátlan versenyzőikkel ünnepelhettük az Egri Csillagok 2019-es ünnepét.

 ecs3.jpg

Tanulság? A „Csillag-filozófia” kétarcúsága kézzel fogható a borokban! Egyoldalon a technológiailag „kimért”, precíz, friss, jó-kortyú, könnyed, néha egysíkúbb, egyéves tételek, a másik oldalon a legalább 2-3 éves, érett, összecsiszolódott, elegáns és komoly borok. Ízlés – és gasztronómiai pozicionálás kérdése az egész! Számomra az est nagy kérdő- vagy felkiáltó jele, a Sauvignon blanc jelenlétének megkerülhetetlensége a Csillagok készítése során. De talán ez is ízlés kérdése! 

 

Gábor

Szólj hozzá!

II.Glass of Comedy

2019. március 20. 09:15 - Esszlessz

Avagy a pult másik oldalán

Korábban megígértem, hogy ha részt veszek a Glass of Comedyn, akkor beszámolok róla.

Hétvégén, egy jó kis programon vettünk részt. Most nem, mint vendég, hanem kiállító, de ez nem zavart abban, hogy a fergeteges hangulatot élvezzük.

Megint egy jó kis családias kötetlen kóstolóest volt. A nevettetésünkről a Hírös Gasztro színház gondoskodott. Csak az előadás kezdetén vettük észre, hogy színészeik a vendégek közé vegyülve kóstoltak, így gyűjtve infókat az előadáshoz. 

20190316_171814.jpg

Az est kezdetén egy kötetlen sétálós, beszélgetős, felfedezős, ismerkedős kóstoló volt. Jó volt látni, hogy rég nem látott barátok ide szervezték a találkozót, hiszen a borok oldott hangulatot teremtenek.  Felfedezték a Dávid Borház, a Hauzer Bormanufaktúra, a Fehérváry Szőlőbirtok, a Vabrik Pince, és a Twickel Szőlőbirtok borait.                                                                                                                   

Kóstolás közben pedig belecsöppentek egy rögtönzéssel teli comedybe. Tetszett, hogy a közönséget milyen jól bevonták az előadásba; kis játékkal és a szituációk alapjainak megbeszélésével. A végén vicces jelenetek és sok nevetés várt ránk.

20190316_203303_1.jpg

Még mi kiállítók is jókat nevettünk és a szünetben nem csak a borokról, hanem az előadásról is beszélgettünk. Igazán jó hangulat volt!

Képeket megtaláljátok a Cult in Glass facebook oldalán, mi csak pár ízelítőt közlünk.

 

Továbbra is kóstoljatok, élvezzétek a tavaszt!

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Tavaszi programok Egerben

2019. március 12. 11:57 - Esszlessz

Eger városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a történelembe botlunk, és persze – mint az egyik legkedveltebb magyar borvidék – jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán a városba érkezőket ehhez az igazán színes és vidám évszakhoz illő gasztroesemények, koncertek, fesztiválok csábítják, és az Egri Borműhely tagjai is számos borkóstolóval, pincelátogatással, borvacsorával, sőt még piaccal is készülnek az idelátogatóknak.

eger_tavasz_2_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

Március

március 14., csütörtök

Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló

Az este folyamán nyolcféle csokoládét és nyolc bort kóstolhatnak, melyek a legkülönbözőbb módon kerülnek összhangba és egészítik ki egymás karakterét. Vajon a 2015-ös Kadarkához kínált São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával lesz a kedvenc, vagy a 2011-es Cabernet Franc mellé társított Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és karamellizált mandulával? Kiderül a kóstolón, amelynek házigazdái: Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője, Szeleczky Takács Viktória, a Fabric Csokoládé művésze és alkotója, és Bernáth-Ulcz Adél, a CsokiLaBor szakértője.

március 15., péntek

  1. Egri Csillag Fellövés

Az egri csillag néhány évvel ezelőtt szinte pillanatok alatt lett a borvidék egyik kedvenc bormárkája. A fehér házasítás egyaránt lehet a mindennapok könnyed bora, és egy komolyabb, hordós tétel is. A nemzeti ünnepen az idelátogatók nemcsak közel húsz pincészet új egri csillagát kóstolhatják meg, hanem részt vehetnek a Végvári Vitézek hagyományos felvonulásánis, valamint koncert és after party is várja a vendégeket.

március 20., szerda

Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa

Az esti esemény során nemcsak Vincze Béla világát és életpályáját mutatják be a Gál Tibor Fúzióban, hanem olyan borokat is, amelyek bár az ő történetéhez kapcsolódnak, mégis más pincészet tételei. Így a vendégek egyéb hazai és külföldi termelőktől is kóstolhatnak. Azt est háziasszonya Gál Veronika lesz.

március 21., csütörtök

Wine&Tech meetup Eger

Hogyan viszonyul a szőlész-borász szakma a modern technológiai innovációkhoz? Milyen applikációk, szenzoros berendezések vannak a piacon, és mit érdemes használni egy kisebb vagy nagyobb pincészetnek? A meghívott vendégek segítségével megtudhatják, hogy mit és hogyan alkalmaznak a helyi szőlőkben és pincékben az érintettek. Bemutatkozik a SmartVineyard a Szőlőőr nevű szenzoros készülékük kapcsán, és itt lesz a Vinometer startup, akik a borkóstolás területén fejlesztettek mobilapplikációt. Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig egri fiatal borászok elemzik az aktuális Wine&Tech helyzetet.

eger_tavasz_1_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

március 23., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet személyesen találkozni, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

március 30-31., szombat-vasárnap

  1. Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben

Az egri bikavér is immár hungarikum, a Szépasszony-völgy pedig kedvenc célpontja az Egerbe kiránduló borkedvelőknek. Eger városa ebben az évben is meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi borpincesorán mutatkozzanak be a magyarság csúcsteljesítményeit megtestesítő értékek egy laza, jó hangulatú gasztronómiai programon. Nemcsak borok és ételek, de koncertek, népművészeti és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

 

Április

április 6., szombat

Thummerer Pincészet – Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban

A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják meg azok, akik ezen a szombaton Noszvaj felé veszik az irányt.

április 13. , szombat

Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show

Merőben új és izgalmas eseménysorozatukat folytatják Gál Tiborék idén áprilisban. Egy exkluzív és elegáns parti keretében minden érzékszervünkre hatni fognak. Fények, hangok, dizájn, ételek, borok, mindezeket a fehér szín fogja végigkísérni. Így főleg a fehérborokról, az egri csillagról és limitált, régebbi évjáratú tételekről fog szólni ez a rendezvény, ahol a vendégséf szusit készít majd a résztvevőknek, a dress code pedig természetesen a „white” lesz.

eger_tavasz_4_foto_busak_attila.jpgKép: Busák Attila

április 20., szombat

Thummerer Pincészet – Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban

Akik a húsvéti hétvégét az Egri borvidéken, Noszvajon töltik, azok sem maradnak boros program nélkül. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják a vendégek.

április 20., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

április 25-28., csütörtök-vasárnap

Egri Csillag Weekend & Food Truck Show

Idén 8. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol helyi borászatok kínálják legújabb évjáratú egri csillagukat. Ráadásul éhen sem marad senki, hiszen a tavasz első igazi országjáró Food Truck Show-ja is ezen a hétvégén lesz. A város történelmi központjában, a Dobó téren sorakoznak majd a legjobb guruló gasztronómiáját képviselő food truckok ínyenc különlegességeikkel, és persze koncertek is várják a borkedvelőket.

április 27., szombat

St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta

Töltsön el egy kellemes napot a St. Andrea Szőlőbirtok borászaival! A Gasztroséta alatt Eger történelmi belvárosának legizgalmasabb éttermeibe (Macok Bisztró, Senátor Ház, Imola Hotel Platán Étterem), majd a Szépasszony-völgyben található St. Andrea Kedves Bisztróba látogathatnak el, ahol a borritkaságokhoz a séfek által megálmodott ételeket tálalják fel a vendégeknek. Utolsó állomásként az egerszalóki szőlőbirtokot tekinthetik meg, ahol pincelátogatás után, helyi sajtok mellett megkóstolhatják a borászat újdonságait is.

eger_tavasz_3_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

Május

május 1., szerda
Majális a Szépasszony-völgyben

Az egri Szépasszony-völgyben a május elsejét is megünneplik. A pincesoron programokkal, borral és finom ételekkel várják a látogatókat, és a március végi II. Hungarikum Pikniken elindult Egri Bikavér séta is folytatódik, amelyre majd regisztrálhatnak az érdeklődők.

május 10., péntek

Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló

A több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő, többgenerációs, családi pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. Az első Nagy Kóstolón azokat a kiváló, többszörösen elismert borokat veszik sorra Tóth Ferencék, melyek pincészetük legnagyobb büszkeségei, és már csak limitált palackszámban állnak rendelkezésre.

május 16., csütörtök

Petrény Winery – Balla Géza borest

Egerbe, méghozzá a Szépasszony-völgyben található Petrény Völgy47-be látogat el a 2018-as Év bortermelője címet elnyert Balla Géza, egy kihagyhatatlan borest alkalmából. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára találó termőhelyre, a Ménesi borvidékre is ráirányította a figyelmet.

május 18., szombat

Thummerer Pincészet – Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban

A Thummerer Pincészet 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő, 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat, amiket egy borvacsora keretében kóstolhatnak meg a vendégek. A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a magyar vidék ízvilágát mutassa be, főleg a helyi alapanyagokra koncentrálva. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül.

május 25., szombat

St. Andrea Napbor Ünnep 

A pincészet számára a St. Andrea Napbor Ünnep az év egyik legjobban várt zenei, gasztronómiai és kulturális napja. Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre, és amelyre a kerek évforduló alkalmából különleges meglepetéssel is készül a borászat. Kétóránként pincelátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a borászok, ifj. és id. Lőrincz György társaságában, a Borbárban a legújabb St. Andrea-borokat kóstolhatják, és gasztronómiai specialitásokat falatozhatnak mellé.

május 25., szombat

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, művészekkel és borászokkal lehet találkozni személyesen, beszélgetni, nézelődni, kóstolgatni, vásárolni, mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

május 30. – június 1., csütörtök-szombat

Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!

Eger, Losonczy-völgy, kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd nagy katlanok, sziklák és Bolyki. El nem lehet téveszteni, rendes katarzis, a függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince, benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben Feszt!Eger. Idetalálni könnyű, másnap haza?!

 

Az Egerben zajló boros- és gasztroprogramok részletei kapcsán keressék fel az Egri Bor Most Facebook-oldalát.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Apáról fiúra- kétgenerációs Hernyák borvacsora Lacival és Tomival a Jardinettben

2019. március 09. 11:48 - Esszlessz

Már az kalandosnak tűnt, hogy a közgazdász végzettséggel a délvidéki Csantavért a ’90-es években hátra hagyó, autodidakta, öntörvényű pálinkafőző és szőlőbirtok alapító Hernyák Laci és a már egyetemen borászatot tanult Tomi fia egy asztalnál mutatja be szépen kerekedő, mára a 8 hektárt is elérő etyeki birtokuk vezető borait. További csavart jelentett a Farkasréti temető súlyos árnyékában magát kockás asztalos, tradicionális, budai családi kisvendéglőnek definiáló Jardinette étterem csapata elkalandozik a fine dining, veszélyeket sem nélkülöző világába. Kellően fel voltunk tehát aljzva!

hernyak_laci_es_tomi.jpg

Apa és fia lelkesedésben egymásra licitálva mesélt Etyek, a falu, a borvidék elfeledettségéről, a szintén csantavári Törley József remek helyzetfelismeréséről, kora, a ’90-es évek elejének úttörő, zseniális borász, a „gyeptörő” Báthori Tibor akkoriban még kilátástalannak látszó, önmagát is felőrlő küzdelmeiről. De nem hallgattak a borvidéki vendégfogadás kezdeti kudarcairól sem, a komoly marketing érzékkel és még komolyabb médiatámogatással a település borászai, termelői mögé álló Rókusfalvi Pál érdemeiről  sem és elégedetten meséltek az etyeki piknikek, gasztro-rendezvények mára több tízezresre duzzadt tömegeiről is.

De nézzük a szellem mellett a test örömeit is:

A citromborsos, mascarponés derelyét bazsalikomos redukcióval, passios körtemártásban tálalták fel, amihez a természetesen Hernyákék etyeki Sauvignon blanc 2018 tétele sorakozott fel. Tartózkodó, nem tolakodó fajtajelleg, csendes, kedves bevezető.

A kakukkfüves pisztráng erős vegetalitásához érdekes vállalkozás a kardamomos spárga  Creme Bruelee már-már túl édes krémessége, de megtalálta az egyensúlyát. A ’17-es Zöldveltelíni alig ezer palackkal készül a pincében, kicsit vékony, egy árnyalattal több sav talán jobban ellenpontozhatta volna a bruelee dinamikáját . Zöldfűszerei viszont szépen feleseltek a halra.

A fehérmák kéregben sült házi nyúl göngyölve gurult be tányérunkra, anananászos vajmártás nem engedte kiszáradni és mandula párnán pihent. Ehhez az egészséges és neutrális húshoz ideális választás a kedvesen karcsú idomú, selymes textúrájú ’17-es Chardonnay.

A japán eredetű rizsbor, a mirin a sertésszűz érlelésekor különleges aromákat és puhább szerkezetet eredményez, ezt keretezte a mustos köles és ropogós-zsályás sonkamorzsa. Ehhez az ízdömpinghez más nem is ér fel, mint Hernyákék csúcsbora, a vastag, olajosan lomha, vaníliás, pörkölt mogyorós Altberg cuvée 2015-ből.  Komoly és mély, méltó fejhajtás a terület értékeinek egykori felfedezője az 1992-es Év Borásza, Báthori Tibor Öreghegyi Chardonnay-a előtt.

chardonnay.jpg

Fehér kávétortán trüffelgolyó díszlett és konyakos cseresznye öntet símult alá vibráló páros alkotva az’16-os etyeki Pinot noir-ral. A bor még vad és vadóc, zabolátlan, gyermek burgundi állapotú, de ropogós savai, szilárd gerince hosszú érlelési időt jelez előre.

Az est ízkoronája Laci 7 éves „öthordós” törkölypálinkája volt, amelyet öt különböző fából készült hordóban érleltek – ezek egyikében korábban tokaji aszú pihent. Nagyon komoly, kerek és izgalmas tétel, bátran felveszi a versenyt érleltebb konyakokkal, brandy-kkel is. Igazi egyénisége a magyar spirt-világnak!

Tomi szerelmes ódákkal felérő lelkesedéssel beszélt az Etyeki Pezsgőről, amelynek eredetvédelmi rendszerét a legjobb helyi termelőkkel együtt, Champagne-i mintára alakították ki. Szűk engedélyezett fajtaválaszték, csak borvidéki alapanyag, klasszikus, tradicionális technológia és 24 hónapos minimális érlelés a borvidéken belül. Szigorú szabályok, reméljük, amikor 2021-22-ben először kóstolhatjuk nem fogunk csalódni!


A Jardinette csapata - Kálmán Zoltán, 2. generációs vendéglős tulajdonos vezetésével – szépen abszolválta a számukra kissé szokatlan feladatot. Az inkább családias, baráti rendezvényekre szakosodott étterem vezetése – több környékbeli étteremmel együtt – sokat tesz a budai „hegyvidék” valamikor sokkal szebb időket látott, „kisvendéglős” hagyományainak újraélesztéséért. Sok sikert!

 

Cseh Gábor

Szólj hozzá!

Jardinette GasztroKlub - Többet tudnak, mint egy borvacsora KÖVETKEZŐ: Hernyák apa-fia borest

2019. március 06. 08:42 - Esszlessz

Valami mocorog Budán, újra divatja van a kényelmes borvacsoráknak, együttléteknek, beszélgetéseknek: a Jardinette egyik azon helyek közül, amik a hagyományos értelemben vett jószívű budai vendéglátást képviselik. Kálmán Zoltán és csapata a borvacsorák köré is történetet kanyarít, amolyan egész estéset. 

Az Apa-Fia tematikát folytatva március 7-én egy igazi vagány pároson, Hernyák Lacin és Tomin a sor. Az etyeki páros igazán összetartó csapatot alkot, aki volt már kinn náluk a megújult birtokon, a csodás Fűvészkertben, kóstolta Hernyák Laci "konyakját", vagy résztvett Tomi egy főzőkurzusán, az tudja, hogy borászatnál jóval több az, amit ők ott a szőlőhegyen művelnek. 

hernyak_fb_cover.jpg
Ismerjük meg családi borászatuk történetét, hogyan álltak át évekkel ezelőtt az organikus gazdálkodásra! Borászatukban bio növényvédelem mellett a komposztálásra, a megújuló energiák folyamatos bevonására, a tudatos és fenntartható energiagazdálkodásra, a környezetünk zöldítésére és vegyszermentesítésére nagy hangsúlyt helyeznek. Boraik jó értelemben vett kézműves tételek, melléjük séfünk, Csánky István fantasztikus menüsort állít össze a tökéletes ízkombináció jegyében.

További infó itt.

Szólj hozzá!

Egerben lesz a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője

2019. február 27. 14:54 - Esszlessz

Idén az Egri borvidéken rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság Elődöntőjét március 2-án. A Magyar Sommelier Szövetség által lebonyolított esemény stratégiai partnere az Egri Borműhely, a verseny főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra. Az itteni versenyszakasz három helyezettje másnap Budapesten a döntő keretében csap össze.

 eger_sommelier_bajnoksag_elodonto2_foto_busak_attila.jpg

Kép: Busák Attila

A szervezők szerint a bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a sommelier-k részére. Az idei a harmadik év, amikor a szövetség a bajnokság kapcsán új irányt vett. Míg a döntőre Budapesten, addig az elődöntőkre a borvidékeken kerül sor. Ezt azért is tartják fontosnak, mert tisztában vannak azzal, hogy a borászok élete is inkább itt zajlik, és a rendezvények segítségével a szövetség meg tudja mutatni, milyen fontos stratégiai szerepe van a sommelier-knek, illetve a borászatok kóstoltatással foglalkozó kollégáinak a fogyasztókkal kialakított kapcsolatban.

 

A szövetség képviseletében Schneider Miklós elmondta: „Már várom az egri elődöntőt. Ez a borvidék az egri bikavéren keresztül a tradíciókra történő építkezést, az egri csillag miatt pedig a megújulás képességét jeleníti meg számomra. Nagy kedvencem ezek mellett Egerből a kadarka, ami izgalmas színt mutat a borvidéken. A helyi borkínálat széles: a jól fogyasztható, üde boroktól indulva a prémium, dűlőszelektált tételekig, amelyekre magas fokú rétegzettség, összetettség jellemző.”

 

„Örülünk, hogy otthon adhatunk a versenynek. A turizmus, borturizmus számára különösen fontos a helyi vendéglátás színvonala; bízunk abban, hogy egy ilyen program inspirációt jelent majd a borokkal foglalkozó, éttermekben vagy pincészetekben dolgozó egri szakembereknek” – emelte ki Petrény Attila, a Petrény Winery tulajdonosa, az Egri Borműhely tagja.

 

A verseny délelőtti, zárt körű szakaszában az indulók egy szakmai írásbeli tesztet töltenek ki, valamint borfelismerési feladatokat kapnak. Délután, a nagyközönség előtt is nyitott programon azonban látványosabb feladatok is várhatóak. Az első a dekantálás, levegőztetés lesz, amelyet nemcsak idős, üledékkel bíró borok esetében érdemes megtenni, hanem komoly, fiatal boroknál is, hogy kinyíljanak.

 

A második körben két ismeretlen borhoz kell párosítani az öt ismeretlen étel egyikét – ez komoly szakmai tapasztalatot igényel. Bár a feladat nem tűnik bonyolultnak, a kihívást nehezíti, hogy jellemzően nemcsak a fő alapanyag karakterét kell figyelembe venni, sok esetben egy határozottabb fűszerezés is módosíthatja az elsőre evidensnek tűnő borpárosítást. Az esemény történetében most először lesz lehetőség arra, hogy a megmérettetés után a közönség is megkóstolhassa az étel-bor párosításokat.

 

Az elődöntőre 2019. március 2-án 13:30-tól az egri Dobó István Vármúzeum konferenciatermében kerül sor. A döntőt március 3-án 11 órától a budapesti Gundel Palota Erzsébet Királyné Báltermében bonyolítják le.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Új pince, új arculat, új borok. A többi a régi!

2019. február 26. 11:11 - Esszlessz

Villa Tolnay 2019

Meg kell, hogy mondjam, a kezdetektől fogva kedveltem a Villa Tolnay borokat. Markáns karakter, egyedi, robosztus, jól tartható, érlelhető, maszkulin borok, összetéveszthetetlen, germán arculat – és azok a vastag palackok! Morogtam persze néha, hogy sok a fahordó, ritkán egy-egy kicsit oxidált tétel, de az összbenyomás mindenképpen meggyőző volt. Erre 2018 végére Philipp Oser és Nagy Laci nagyot csavartak a présen! Megnéztük, megkóstoltuk!

vt1.jpg

Az új pince

A vállalkozás fennállása során a legnagyobb fejlesztést hajtotta végre 2018-ban, amelynek eredményeképpen egy borászati tevékenységre tökéletesen optimalizált termelőegység jött létre. A Villa Tolnay egy éve kezdte el a festői szépségű Csobánc-hegy lábánál található új pincéje építését, a több ezer köbméteres gödör, tájseb ásását a közösségi oldalakon hónapokon át figyelhettük lélegzetvisszafojtva. A többfunkciós, összesen 700 m2-es alapterületű föld alatt kiépített épületben acéltartály-park, vörösboros érlelőpince, palackozó üzem, palackos érlelő, raktár találhatóak. Nem akarták egy monumentális épülettel  megváltoztatni a birtok és a környező terület képét: a föld fölött mindössze a présház látható, amely már várja a 2019-es szüretet. A projekt során a legmodernebb építési technológiát az elérhető legjobb szigeteléssel ötvözve egy rendkívül energiahatékony rendszert építettek ki, amely - ahol csak lehetséges - gravitációs elven működik, összekötve a korábbi és az új épületegyüttest.

Az új arculat, új borok

Másfél évtizednyi létezés után már valóban nem lett volna elegendő egy arculati ráncfelvarrás, a kissé kaotikus állapotok mindent átfogó, koncepcionális megújulásért kiáltottak. A korábbi, szőlőfajta/évjárat-orientációjú önmeghatározás helyébe a Balaton vidékének egy mikró-régiója, a Csobánc került az arculat központjába, archaizáló CSOBÁNCZ írásmóddal. A korábbi hiper-minimalista arculatból a szélsőségek lenyesegetésével egy elegánsabb, kortárs minimalista vizuális élmény jött létre. A szőlőtermesztésben a biológiai irányzat egyre markánsabb formát ölt. A borok egyértelműen elegánsabbak, alacsonyabb alkohol tartalmúak, savdominánsabbak, kifejezőbbek lettek korábbi fivéreiknél. Az új borok készítésénél már kivétel nélkül spontánerjesztést végeztek, a kénezés szintjét a technológiailag legalacsonyabb szintre próbálják szorítani, a borok a korábbi osztrák Stockinger mellett már a német Andreas Assmann hordóiban is alakulnak. A továbbra is „súlyos” palackok a kézműves, kisüzemi borkészítésre utaló lágyviasz kapszulával záródnak, ami szintén magán hordozza a Villa Tolnay új logóját. Burgundi mintára hajazva a minőségi kategóriákat *-gal jelölik a 2017-es évjárattól kezdődően.

Az *-os borok egyszerű, acéltartályos, minőségi, a tájra, régióra jellemző fajtaborok, pl. a Sauvignon blanc.

A **-os borok már válogatottabb, markánsan érettebb, részben fahordós tételek. A Tenger ** 2017 fehér cuvée a szépemlékű Névtelen cuvée stílus folytatása, 50% Chardonnay-val valamint Zöldveltelínivel, Rajnai rizlinggel és Olaszrizlinggel kerekítve. Jó egyensúlyú, lendületes, krémes-vaníliás karakter, talán még egy kicsit várni kell a fahordó ízkomponenseinek integrálódására.

A ***-os borok egyértelműen legmagasabb kategóriát, dűlő- vagy hordóválogatást képviselnek.

vt2.jpg

Olaszrizling *** 2017. Az alig 1 hektáros, d-i kitettségű platóról, 35 éves tőkékről szüretelt, apró bogyójú szőlő bora nagyhordós erjesztés és érlelés után nyerte el hűvös, visszafogott eleganciáját, vibráló savait, igazi vulkáni terroir karakterét.

Zöldveltelíni *** Panoráma 2017. Szépen hozza a fajta zöldalmás, karalábés, zelleres ízeit; szomjoltó derűs korty.

Chardonnay *** Panoráma 2017. A burgundi Chardonnay-kra emlékeztető, kissé főúri, távolságtartó karakter, fiatal kora ellenére dekantálni is érdemes, akkor adja meg magát igazán ízlelő bimbóinknak. Battonage-t nem kapott, elegendő számára a vulkanikus talajból felszívott elemi erő.

Cabernet franc *** Unfiltered 2017.  A mindössze hat éves ültetvényről származó bor már-már primőrösen gyümölcsös, ő is burgundi iskola, ropogós, simogató és kedves egyszerre. Az égetetlen barrique, grand reserve hordók csak finoman nyúlnak bele a bor szövetébe. Még várnék pár hónapot, talán egy évet is a piacra hozatalával.

 vt3.jpg

Új rendezvények:

Április folyamán elkészülte után az új épületet egy napra megnyitják az érdeklődők előtt: vezetett pincetúrával, tíz évre is visszanyúló vertikális kóstolóval kötik majd össze az ünnepélyes pinceavatót. A rendkívüli kóstolók sora ezzel nem ér véget: szintén áprilisban Philipp Oser tulajdonos kezdeményezésére Winemakers @the Villa névvel egy új rendezvény kerül megrendezésre a birtokon, amelyet a tervek szerint évről évre megtartanak majd. Meghívásos alapon a környező országokból és itthonról érkezik egy szűk, szakmai réteg, akik együtt keresik a válaszokat a borvilág aktuális, égető kérdéseire. Az ünnepélyes pinceavató 2019 április 20.-án lesz.

 

Gábor

Szólj hozzá!

Bemutatkozik az Egri Borműhely

2019. február 21. 14:13 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

2016-ban ültek le először erről beszélgetni. A résztvevők rögtön az induláskor fontosnak tartották a tudatos működést. Ezért, hogy a fejlesztendő területek kapcsán tisztán lássanak, az első lépést a kérdések jelentették. A vendéglátás és a kereskedelem képviselőivel kezdeményeztek párbeszédet, valamint Eger városával együtt egy 500 fogyasztóra kiterjedő piackutatást is végeztek.

egri_bormuhely_photo_studio_nemes.jpg

Az irányt ezután a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Az egyesület egyik alapítója, Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza így nyilatkozott a közös munkáról: „Számomra nagy élmény lelkes kollégákkal korszakos feladatokról, kérdésekről elmélkedni. Örülök nekik, és igazán remélem, hogy ez a szeretet kiárad majd az egész borvidékünkre, és – bízván valóban méltó közös törekvéseinkben – beteljesítjük a ránk szabott feladatainkat, így talán példát adhatunk a következő generációnak is!”

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

A szervezet életében fontos mérföldkőnek számít, hogy 2018-ban egyesületté alakult, és elkezdte mind a szakma, mind a nagyközönség felé irányuló kommunikációját. Ennek keretében Egri Bor Most néven elindultak közösségi médiafelületek, valamint szakmai előadásokra került sor Egerben és Budapesten, amelyek során az egri csillag, az egri bikavér és a dűlőszelektált egri borok témájában mélyedhettek el sommelier-k, borkereskedők és újságírók. Az Egri Borműhely a nyilvánosság előtt a 2019. februárban Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián mutatkozott be.

 

Facebook-oldal

Szólj hozzá!

Sherryk nyomában

2019. február 08. 15:08 - Esszlessz

Mikor s hogyan fogyasszuk, vagy épp mi mellé? Egy biztos, meg kell érni hozzá, és ha ez megtörténik csodás utakra kalauzolja fogyasztóját. Körbenéztünk a polcokon, hogy miket lehet viszonylag könnyen beszerezni, meg is kóstoltuk őket, íme, egy kis ízelítő- ne féljetek levenni őket a polcról.

  1. Domeco Fino Sherry dry

borostyán szín, hársméz, datolya, sós karamell, vanília, kenyérhéj, Párizsi Szajna part ősszel, csont, kamilla, sóscitrom, bizonytalan, dióhéj lecsengés, szalmasárga szín, füstös diós illat, vajas, alma íz, kis kesernye, fa, oxidált, szép sav hosszú, vastag

84 pont

  1. Sandemann Medium dry sherry

réz szín, visszafogott, nyári alma, aszalt ananász, mangó, dió, alkohol+, erdei séta, Metaxa brandy, borostyán, remek sav-cukor balansz, karotta, aszalt barack, alkoholfűtés, akácméz szín, kamilla, alkohol illat, hárs méz, dió íz, hosszú lecsengés, jó sav

81 pont

47367540_359065151316867_7155248535397466112_n.jpg

  1. Osborne Sherry Cream

méz, mandula, füge, aszalt barack, mandarin, körte, pirított mézes pekándió, rumpuncs, karácsonyi sütemények, lehengerel, cukor felé hajlik, grillázs, hirtelen alábukás, vörös sör szín, dió, füst, élesztős illat, aszalt sárgabarack, nyalós íz, rövid, alkoholos lecsengés

82 pont

  1. Lustan East India Solera Sherry

világos kávé szín, naspolya, kávé, karamell, pörkölt mogyoró, aszalt körte, mézes krémes, picit portóis, drága csokoládé, régi bútor, mélység, elegancia, konyak, mérnöki arányok, egyensúly, mély sötét barna sör szín, dió, keserű csoki illat, kávé, aszalt szilva, hosszú lecsengés

90 pont

img_20181204_225001181.jpg

  1. Osborne Sherry Fino 

mandula, szamorodnis jegyek, hársméz, citrusok, aszalt őszibarack, őszi séta, szalma szín, hárs, alkoholos illat és íz, vékony, fás, dió, kesernye, citrusok, hosszú lecsengés

82 pont

 

Szólj hozzá!

Programajánló! Irány Badacsony!

2019. február 07. 09:36 - Esszlessz

Borbarangolás Borvacsora – 02.16. 

Hamisíthatatlan Laposa Borvacsora, ahol az ételkülönlegességekhez és a vulkanikus borokhoz most élőzene is párosul. 

Gasztrohegy hétvégék / 5. – Gasztrofarsang – 02.22-23-24. 

Variációk egy témára: ezen a hétvégén minden a fánkokról szól. Lehet cukormázas, sós, puha vagy ropogós, mindenkit garantáltan levesz a lábáról. Járjátok be a hegyet és a résztvevő 9 vendéglátóhelyet, akár a vezetett Gasztrokalandok keretében.

farsang.jpg

Pino Borvacsora a Laposa Gasztrobirtokon 03.09. 

A tavasz közeledtével érkezik a pincéből a Pino 2018-as, friss évjárata, melyet most egy exkluzív borvacsorán elsőként kóstolhattok meg a 2017-es évjárattal és a birtok legizgalmasabb borival együtt.

pino.jpg

Pi Day & Night x Divino – 03.14 

Felejtsd el a matekot, a 3,14 most a PiNO-ról szól. Találkozz a Laposa Gasztrobirtok csapatával országszerte a 7 Divino egyikében, vagy gyere kóstolni a Birtokra!

Gasztrohegy hétvégék / 6. –  03.22-23-24. 

Felszáll a füst – Végre tavasz, végre terasz! Ezen a hétvégén minden grillről és a füstökről szól majd. Járjátok be a résztvevő 9 vendéglátóhelyet és nézzétek meg nálunk a naplementét!

Gasztrohegy hétvégék / 7. – Lávakő hétvége – 04.12-13.14. 

Ezen a hétvégén kövön és roston sütünk: húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

Apukám Világa 2017 – Évjáratbemutató és szarvasgombás borvacsora – 04.13. 

Egy ikonikus Olaszrizling és egy ikonikus alapanyag találkozása. Séfünk az Apukám Világa új évjáratához egy egészen különleges borvacsorát álmodott: ritka, hogy egy egész ételsor a szarvasgomba köré épül. Idén palackba kerül az Apukám Világa harmadik évjárata, melyet - mint mindig - édesapánk születésnapjával egy időben mutatunk be. Történetek, ízek, tradíció és új generáció együtt.

apukamvilaga.jpg

Laposa frissTavasz – 05.17-18-19. 

A frissTavasz egy igazi nagy összejövetel nyár előtt, Badacsony-imádóknak. A Laposa Gasztrobirtok minden egysége programokkal készül a hétvégére, lesz miből válogatni a birtoktúrától a koncertekig. Kötelező.

Kéknyelű 2018 x Kékszalag – Évjáratbemutató – 07.18-19-20. 

Július 18-án elstartol az 51. Kékszalag, és mint minden évben, idén is ilyenkor mutatkozik be a Laposa Kéknyelű új évjárata. Különleges ajánlatokkal és fogásokkal készülünk a Birtokon.

Laposa Szüret 2019 – Így szüretelünk mi – 09.13-14-15. 

Járd be velünk a hegyet az aljától a tetejéig és less bele a szüreti időszak minden titkába. Számunkra ez az év egyik legfontosabb és legizgalmasabb része, tarts velünk a birtokbejárásra, az üzemlátogatásra, a piknikre, a koncertekre vagy a ráérős vasárnapi ebédekre.

szuret.jpg

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil