esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Új pince, új arculat, új borok. A többi a régi!

2019. február 26. 11:11 - Esszlessz

Villa Tolnay 2019

Meg kell, hogy mondjam, a kezdetektől fogva kedveltem a Villa Tolnay borokat. Markáns karakter, egyedi, robosztus, jól tartható, érlelhető, maszkulin borok, összetéveszthetetlen, germán arculat – és azok a vastag palackok! Morogtam persze néha, hogy sok a fahordó, ritkán egy-egy kicsit oxidált tétel, de az összbenyomás mindenképpen meggyőző volt. Erre 2018 végére Philipp Oser és Nagy Laci nagyot csavartak a présen! Megnéztük, megkóstoltuk!

vt1.jpg

Az új pince

A vállalkozás fennállása során a legnagyobb fejlesztést hajtotta végre 2018-ban, amelynek eredményeképpen egy borászati tevékenységre tökéletesen optimalizált termelőegység jött létre. A Villa Tolnay egy éve kezdte el a festői szépségű Csobánc-hegy lábánál található új pincéje építését, a több ezer köbméteres gödör, tájseb ásását a közösségi oldalakon hónapokon át figyelhettük lélegzetvisszafojtva. A többfunkciós, összesen 700 m2-es alapterületű föld alatt kiépített épületben acéltartály-park, vörösboros érlelőpince, palackozó üzem, palackos érlelő, raktár találhatóak. Nem akarták egy monumentális épülettel  megváltoztatni a birtok és a környező terület képét: a föld fölött mindössze a présház látható, amely már várja a 2019-es szüretet. A projekt során a legmodernebb építési technológiát az elérhető legjobb szigeteléssel ötvözve egy rendkívül energiahatékony rendszert építettek ki, amely - ahol csak lehetséges - gravitációs elven működik, összekötve a korábbi és az új épületegyüttest.

Az új arculat, új borok

Másfél évtizednyi létezés után már valóban nem lett volna elegendő egy arculati ráncfelvarrás, a kissé kaotikus állapotok mindent átfogó, koncepcionális megújulásért kiáltottak. A korábbi, szőlőfajta/évjárat-orientációjú önmeghatározás helyébe a Balaton vidékének egy mikró-régiója, a Csobánc került az arculat központjába, archaizáló CSOBÁNCZ írásmóddal. A korábbi hiper-minimalista arculatból a szélsőségek lenyesegetésével egy elegánsabb, kortárs minimalista vizuális élmény jött létre. A szőlőtermesztésben a biológiai irányzat egyre markánsabb formát ölt. A borok egyértelműen elegánsabbak, alacsonyabb alkohol tartalmúak, savdominánsabbak, kifejezőbbek lettek korábbi fivéreiknél. Az új borok készítésénél már kivétel nélkül spontánerjesztést végeztek, a kénezés szintjét a technológiailag legalacsonyabb szintre próbálják szorítani, a borok a korábbi osztrák Stockinger mellett már a német Andreas Assmann hordóiban is alakulnak. A továbbra is „súlyos” palackok a kézműves, kisüzemi borkészítésre utaló lágyviasz kapszulával záródnak, ami szintén magán hordozza a Villa Tolnay új logóját. Burgundi mintára hajazva a minőségi kategóriákat *-gal jelölik a 2017-es évjárattól kezdődően.

Az *-os borok egyszerű, acéltartályos, minőségi, a tájra, régióra jellemző fajtaborok, pl. a Sauvignon blanc.

A **-os borok már válogatottabb, markánsan érettebb, részben fahordós tételek. A Tenger ** 2017 fehér cuvée a szépemlékű Névtelen cuvée stílus folytatása, 50% Chardonnay-val valamint Zöldveltelínivel, Rajnai rizlinggel és Olaszrizlinggel kerekítve. Jó egyensúlyú, lendületes, krémes-vaníliás karakter, talán még egy kicsit várni kell a fahordó ízkomponenseinek integrálódására.

A ***-os borok egyértelműen legmagasabb kategóriát, dűlő- vagy hordóválogatást képviselnek.

vt2.jpg

Olaszrizling *** 2017. Az alig 1 hektáros, d-i kitettségű platóról, 35 éves tőkékről szüretelt, apró bogyójú szőlő bora nagyhordós erjesztés és érlelés után nyerte el hűvös, visszafogott eleganciáját, vibráló savait, igazi vulkáni terroir karakterét.

Zöldveltelíni *** Panoráma 2017. Szépen hozza a fajta zöldalmás, karalábés, zelleres ízeit; szomjoltó derűs korty.

Chardonnay *** Panoráma 2017. A burgundi Chardonnay-kra emlékeztető, kissé főúri, távolságtartó karakter, fiatal kora ellenére dekantálni is érdemes, akkor adja meg magát igazán ízlelő bimbóinknak. Battonage-t nem kapott, elegendő számára a vulkanikus talajból felszívott elemi erő.

Cabernet franc *** Unfiltered 2017.  A mindössze hat éves ültetvényről származó bor már-már primőrösen gyümölcsös, ő is burgundi iskola, ropogós, simogató és kedves egyszerre. Az égetetlen barrique, grand reserve hordók csak finoman nyúlnak bele a bor szövetébe. Még várnék pár hónapot, talán egy évet is a piacra hozatalával.

 vt3.jpg

Új rendezvények:

Április folyamán elkészülte után az új épületet egy napra megnyitják az érdeklődők előtt: vezetett pincetúrával, tíz évre is visszanyúló vertikális kóstolóval kötik majd össze az ünnepélyes pinceavatót. A rendkívüli kóstolók sora ezzel nem ér véget: szintén áprilisban Philipp Oser tulajdonos kezdeményezésére Winemakers @the Villa névvel egy új rendezvény kerül megrendezésre a birtokon, amelyet a tervek szerint évről évre megtartanak majd. Meghívásos alapon a környező országokból és itthonról érkezik egy szűk, szakmai réteg, akik együtt keresik a válaszokat a borvilág aktuális, égető kérdéseire. Az ünnepélyes pinceavató 2019 április 20.-án lesz.

 

Gábor

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása