esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Az egri csillagok napsütésben ragyognak a legfényesebben

2019. május 10. 14:54 - Esszlessz

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Az Egri borvidék éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció egyaránt kedvez a fehér és a kék szőlőknek is, amelyekből sokféle található itt. Ennek a sokszínűségének köszönhető, hogy Egerben a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza.

Mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér fajták teszik ki, így 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy az egri bikavér párjaként egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozzák. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.

 egricsillag_4_foto_busak_attila.jpg

Fotó: Busák Attila

„Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartunk Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az éttermekben is találkozhatnak” – összegzi Bolyki János. „Mi arra törekedtünk, hogy egy lendületes, gyümölcsös bort készítsünk, ami egy vagány címkével és a könnyen nyitható csavarzárral a mindennapok bora lehet, és látjuk, hogy a fesztiváljainkon is népszerű az egri csillag.”

Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne a hordós jegy.

Ez az a borfajta, ami tökéletes a nyári szezonra. A szőlőfajták házasításának köszönhetően kiküszöbölhetőek az évjárathatások, és a variációk száma szinte végtelen, így mindenki megtalálja a kedvencét közöttük, akár a kissé feszesebb savú, neutrálisabb, vagy az érett gyümölcsökkel teli, illatosabb stílus áll közel hozzá.

Ezek a könnyű, friss tételek a mindennapok borai. Tökéletesek egy hétköznap esti gyors vacsora mellé, akkor is jó választás, ha átugranak a barátok, vihetjük magunkkal piknikre, biciklitúrára vagy vízpart mellé, de ne habozzunk csak úgy magunknak is bontani egy-egy palackkal munka után.

A stílusához pont jól passzolnak a nyári fogások. Egy-egy izgalmas összeállítású szendvics, egyszerűbb tésztaételek, csirkesült, szezonális zöldségek, halburger, saláták, tengeri ételek – látható, hogy nem kell bonyolult ételekben gondolkodni a classicus egri csillag mellé.

egricsillag_3_foto_busak_attila.jpg

Fotó: Busák Attila

A Juhász Testvérek Pincészete leginkább a könnyű, jó ivású borairól ismert, az egri csillag pedig náluk is az egyik sikertermék. „Mi elsősorban a lendületes, gyümölcsös jellegét próbáljuk megmutatni a fogyasztóknak, ami ideális választás a nyári melegben. A fiatalok is szeretik, mivel egyrészt trendi lett egri csillagot inni, és nem csak itt a borvidéken, ráadásul ár-érték arányban is ideális” – meséli Juhász Ádám.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Szent György-hegy hajnalig másodszor!

2019. május 03. 15:43 - Esszlessz

2019 - A tűz éve // 2019.06.01.

Aki valaha járt már a Szent György-hegyen, az tudja, hogy az északi part egyik legvarázslatosabb szeglete. Idén másodszorra tölthetünk egy egész éjszakát a hegyen és járhatjuk be a pincéket, titkos, alkalmi vendéglátó-kerteket, hallgathatunk jazz-koncerteket, táncolhatunk DJ-szettekre, nézhetünk távolba egy bazalt-falon vagy pléden ülve, kóstolhatunk bele a hegy gasztronómiájába, barangolhatunk a szőlősorok mentén. Az idei rendezvény „A tűz éve” keresztséget kapta, nem lesz hiány sárkányos kiállításban, tábortüzekben, és persze tüzes borokban, sőt, tűzzsonglőrök is felbukkannak majd. Idén délután 4 előtt kiegészítő programokkal is készülnek, lehet bruncholni a kisapáti hegyoldalban, aztán megnézni a sárkány tematikájú kiállítást, mielőtt nekivágunk a hegynek. A tavalyi helyszínek mellett lesznek újdonságok is, idén már több mint 20 helyen lehet kalandozni a natúr borktól a tüzes vörösborokig, a lángostól a vega ételeken át a pörköltökig, a gitárzenétől a koppenhágai klubok hangulatáig.

 cover-01-02.png

Itt a csillagok földig érnek, és olyan, mintha visszacsöppentünk volna az időben: a hegy az alvó mammut, előttünk a lakatlan lápvidék, hátrébb Szigliget csúcsai és a Badacsony, mögötte a Balaton csillog” – mondja Szászi Endre, a hegy egyik ismert borásza. A Szászi Pince kertjében lombos fák alatt lehet majd borozni és falatozni.

Kanyargós dűlőutak, vadregényes rejtekek. Földig érő csillagok, lüktető természet. Régi barátok, táncok, mulatságok. Ropogó tábortűz, amíg eljön a pirkadat” – fogalmaz Bencze István, aki most nyitotta meg a hegy aljában, a Bencze Birtokon a MURCI-t, az ország első natúr borbárját.

Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – mondja Nyári Emese, aki édesapjával és férjével viszi a családi pincét. A Nyári-lugas tökéletes hely, hogy gitárzene és lángos mellett csússzunk bele az éjszakába.

Szenvedélyes és tüzes, élettel teli és energikus, magaslatokba törő és hittel teli” – mondják a Bajnóczy Pince házigazdái, Szabó Tünde és Halmosi Áron. Ők szombaton nyitják a Kisapáti Művelődési Házban sárkány tematikájú, válogatott művekből összeállított kiállításukat kiegészítő programként.

A HEGY – így nagybetűkkel – kisugárzása, mely hihetetlen energiával képes feltölteni a testileg és szellemileg fáradt embert, valamint a csend, a felhőtlen pihenés és kikapcsolódás lehetősége fogott meg bennünket az első találkozáskor” - mondja Kövecses Ferenc, őt és családját Szolnokról hozta ide az élet. Ők a 4K Vendégházban idén hegyi borokkal teli vinotékát is nyitnak.

Van itt valami varázslat, ami nem enged továbbmenni. Mesék borokról, messziről jött, itt otthont találó vándorokról, a szőlőről, ami a mindennapokat meghatározza. Mindez a leggyönyörűbb, tanúhegyek ölelte díszletben, amilyet festeni sem lehetne” – fogalmaz Budavári Dóra főszervező. A Pláne Badacsony borterasz házigazdájával, Tóth Ádámmal 2018-ban először hívták életre a rendezvényt.

A bazalt köves termőtalaj, valamint a Balaton közelségének együttes hatása teszi egyedivé az itt termelt borokat. Ez az este azért különleges, mert sok kis egyedi, családi pincészet és bor várja a látogatókat” – mondja Hóbor József, a Hóbor Pince házigazdája, ahol garantáltan hajnalig tart a buli.

"Életünk egyik legmerészebb és legjobb döntése volt, hogy jó néhány évvel ezelőtt présházat és szőlőt vettünk a Szent György-hegyen. A hely a szépség, az alkotás és a nyugalom szigete lett számunkra. A nyári Ghymes fesztiválok izgalma, a must illatú szüretek barátkozós hangulata és a magam készítette első pohár bor zamata alaposan meghatározta további életünket” – mondja Szarka Gyula, a Ghymes zenésze, borosgazda. Ők idén először vesznek részt a programban és zeneileg sok izgalmat tartogatnak.

Amikor megérkezünk erre a tájra, mintha varázsütésre egy másik világba cseppennénk. A harmóniát a természet szépsége mellett az itt élő emberek, a szőlő és a bor szeretete és az évszázadokra visszanyúló hagyományok teremtik meg” – mondják a Molnár Családi Birtok házigazdái, ez is új helyszín lesz idén.

A Szent György-hegyi bor a biológiai  életelixír, rezgéstere az életenergiát stimulálja benned. Legyen részed a megtapasztalás örömében” – mondja Nagy Attila, a Napvirág Borászat megálmodója, ők a Lengyel kápolna felett várnak.

A Szent György hegyet teremtő vulkánok millió éve kialudtak, de ez a hegy tovább álmodik. Ebben a mágikus álomban szeretünk itt feloldódni” – meséli Puttkamer Bence és Mossop Péter, akik Bence kisapáti boraival felszerelkezve Kutyakaparó néven nyitják meg alkalmi helyszínüket „szép nőkkel, jó borokkal, lélekrezgető zenékkel”.

A Szent György-hegyen egy pillanatra sem tudom elfelejteni, hogy egy vulkánon élünk, gazdálkodunk, készítünk bort. A hegy törzse mélyen lenyúlik a föld magjához, innen jön ez a megmagyarázhatatlan energia, amit minden nap érzünk. Lehet, hogy csak a képzeletünk játszadozik? Nem tudom, de érzem, hogy jó energiák vannak itt. És ez hat az életünkre, és a borunkra is” – meséli Gilvesy Róbert, aki idén a Búzalelke Pékség megálmodójával, Kovács Beával és jó energiákkal várja közös helyszínen a látogatókat. Na meg isteni kenyerekkel, Takáts Eszterrel és a Gulácsi slammerekkel.

"A Szent György-hegy nem csak semmihez sem fogható szépségével varázsol el, van itt még valami megfoghatatlan. Valami, ami kihozza azt ami Benned van. Tápláló, felszabadító energiák, itt nem tudsz más lenni, mint ami valójában vagy” – fogalmaz Varju Kata és Angyal András, az Angyal Pince házigazdái, Kata idén portrésorozatot is készít a résztvevőkről.

Őszinte borok, őszinte emberektől!"- mondja Horváth Árpád, akinek családja már több generáció óta művel itt szőlőt. Ők jó borokkal, a nagymama rétesével, parasztudvar ízelítővel, bográcsos szürkemarha pörkölttel készülnek.

Az ilyen különleges helyekről származó borokon keresztül érthető meg igazán, hogy miért foglalkoznak a Szent György-hegyen szőlőműveléssel az itt élő emberek már évezredek óta” – meséli Földi Bálint a meredek hegyoldalról, amit a 200 éves présháza mögött művel. Ez is egy, a Szent György-hegy hajnalig különleges helyszínei közül, melyek csak erre az estére nyitnak meg.

 

Számos helyszínt már tavaly megismerhettünk. Ilyen a déli oldal aljában található Szent György Pince és Étterem, ahol cigányzenére lehet kóstolni, mulatni, falatozni. Feljebb, a 2HA medencés kertje és Török Csaba várnak a hegy legkülönlegesebb vörösboraival, mediterrán hangulattal, pezsgő-premierrel, a Wine & Vinyl DJ-szettjeivel és a Czinege-Stoller páros Füst és Buborék gasztro-kavalkádjával. Még feljebb az egyik leghangulatosabb helyszín, Karina Vissanova és Papa Áron helye, a PAP Wines terasza vár vega ételekkel és a koppenhágai klubok zenéivel. Idén megnyit a Killer Pince romantikus kiskertje is, házi készítésű szörpökkel, finom falatokkal, éjjel friss palacsintával.

Idén is nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és egy igazi „Crossover” esttel várnak. Új helyszín a Hoffmann Pince, félúton a hegytetőre, ha pedig már előző nap, vagy délután 4 előtt elkezdenénk hódolni az élvezeteknek, a taberna infinito tapasai és határtalan terasza és kilátása vár a kisapáti oldalon.

 

Első alkalommal közel 2500-an vettek részt a Szent György-hegy hajnaligon és ismerkedtek meg a „hegy lakóival” és borival. Idén a szervezők még több látogatót várnak, de szeretnék megtartani a rendezvény különleges, bensőséges jellegést, így kóstolópoharas belépővel lehet résztvenni az estén. Már eleve a vulkanikus tanúhegy borainak kóstolása is tartogat egy „egész estés” programot, hiszen délután 4-től hajnalig 4-ig több mint 20 hely zenei és gasztronómiai programja mellett „csúszhatunk bele” a napfelkeltébe.

 

 !!! A 2019-es Szent György-hegy hajnaligon logózott kóstolópohár megvásárlásával lehet belépni (2000 Ft, kisapáti, hegymagasi és raposkai lakcímkártyával 600 Ft), a pohárpontokon plédet, lámpát és „hajnaligos” táskát is lehet majd vásárolni. - Két fő pohárpont lesz, a hegy alján a Hóbor Pincénél, valamint a Tarányi Présház előtt, itt érdemes megvenni a poharakat, de tartalékpohár lesz a pincéknél is. Csak a rendezvény poharából lehet ezen az estén bort figyasztani a résztvevő helyeken.

Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve). Pontos búszmenetrend május 15-től.

 

Facebook: https://www.facebook.com/szentgyhegyhajnalig/

Event:

https://www.facebook.com/events/2072071179671731/

 

 

RÉSZTVEVŐK

  1. Nyári Pince 2. Szászi Pince 3. Gilvesy Pincészet és Búzalelke Pékség 4. Killer Pincészet 5. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 6. PAP wines 7. Horváth Pince 8. Bencze Birtok / MURCI natúr borbár 9. Szent György Pince és Étterem 10. Bajnóczy Pince 11. Boksay Pincészet 12. Hóbor Pince 13. Földi Bálint pincéje 14. Szarka Gyula Pincészete 15. Angyal Pince 16. Kutyakaparó - Puttkamer Bence és Mossop Péter pincéje 17. Molnár Családi Birtok 18. NAPVIRÁG borászat / Kápolnás ház 19. Hoffmann Pince 20. 4K Vendégház és Vinotéka 21. Pláne Badacsony borterasz 22. Macskalépcsős Házikó 23. GOLDI Pince ChillHill

Kiegészítő programok: taberna infinito

 

  1. Nyári Pince: A hegy egyik ikonikus családi pincéjében már a harmadik generáció készít borokat, apa és lánya, Nyári Ödön és Emese együtt dolgoznak. A vulkanikus tételek mellé Etyeki Gezemice-lángost lehet falatozni a lilaakác-lugas alatt, vagy a teraszon.

Program: 17:00-22:00 Pasco és TG gitárduó / 22:30-tól Fábián Éva - Fábián Éva népdalénekes, mesemondó, a Kalamajka együttes alapító tagja, az Óbudai Népzenei Iskola tanára

 

  1. Szászi Pince: A diófa alatt a házigazda, Szászi Endre távolbanézést javasol, mondjuk egy pohár Kabócás Olaszrizling mellett. A kortyban bazalt és napsütés, a kerben padok, az étteremből kilátás. Az este során Torzsa Gabi és Horváth Gyuri Akusztikus zenéje csendül fel, hogy teljes legyen az élmény.
  2. Gilvesy Pincészet és Búzalelke Pékség: Két jó barát, Kovács Bea, a kisapáti Búzalelke Pékség megálmodója és Gilvesy Robert közös helyszíne a Gilvesy birtokon, ahol kovászos kenyérben egészen biztosan nem lesz hiány.

Program: 18:00 - 21:00 Takáts Eszter és a Gulácsi slammerek

  1. Killer Pincészet: Romantikus kiskert, a több mint 20 éve organikus művelésű területen. Különleges natúr vörösborok, borpárlat, Frizzante, házi készítésű gyümölcs- és fűszeres szörpök kóstolhatóak. Az est folyamán regionális termelőktől grillkolbász, pogácsa, éjféltől pedig friss házi palacsinta, saját lekvárokkal ízesítve várja a vándorokat. A zene közben a funky, a jazz és a pop berkeiben kalandozik majd.
  2. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet: Török Csabánál, a hegy nagy vörösborait készítő pincében és az előtte lévő „placcon” a Wine & Vinyl DJ-duója pakolja a lemezeket. A háttérben Czinege és Stoller sürgölődik majd Füst és Buborék gasztro-kavalkádjukkal, Piszkor Norbert cukrásszal kiegészülve. Pezsgő premier!
  3. PAP wines: A hely, ahol a tulajdonosok indiai kalandjai és kedvenc receptjei, a koppenhágai éjszakai élet DJ-múltja, az organikus borkészítés, a vega életmód, a permakultúra és a design-elmélet forr egy egésszé. A lemezjátszók mögött maga a séf, Papa Áron, George Mihaly ( quality music lovers society & Graffiti kings radio) és Winston Green (Copenhagen DK).
  4. Horváth Pince: Horváth Árpád és családja több generáció óta gazdálkodik a hegyen. A szép savú fehérek, üdítő rozék, simogató vörösek mellé a nagymama rétese, parasztudvar ízelítő, bográcsos szürkemarha pörkölt és chillout zene dukál.

Program: 20-02 óráig:  Őri Jenő, a Járdányi Pál zeneiskola tanára

  1. Macskalépcsős házikó: A Horváth Pince idéntől az Oroszlános kút közelében, a hegy felső részén is várja a hajnalozókat.

Program: 19-20:30   Májer Edit énekel, billentyűn kísér Lamport Gusztáv / 20:30- tól ameddig bírjuk:   DJ Rádai 

  1. Bencze Birtok / MURCI natúr borbár: A birtok teraszán idén tavasszal nyitott meg az ország első natúr borbárja, ahová a tulajdonos válogatott izgalmas kénmentes borokat itthonról és a nagyvilágból. Lesz pisztráng egészben sütve, Borglace-os sonkás császárszendvics, a lemezjátszóknál Vittoria Waxxmann+Jaffaz zenél.
  2. Szent György Pince és Étterem: Kiss István és pincéje régi motoros a hegyen a déli oldal aljában. Varázslatos, egyedi vendéglátóhely; a szőlő, a pince, a vendéglő, a saját borok, a kerthelyiségek minden egy helyen 1986 óta. Hideg és meleg ételekkel, cigányzenével várnak.
  3. Bajnóczy Pince: Ha egyedi, autentikus, kicsit nomád, de barátságos, vidám és élénk helyet kerestek, akkor a hegy dél-keleti lejtői között „Isten tenyerén” megtaláljátok. Ételnek quiche-t és fokhagymás tejfeles prószát kínálnak. A pince kiterjesztése a kisapáti sárkány tematikájú kiállítás (lásd lenn)

Program: 19.00 – 21.00 Geiger Tamás akusztikus gitárestje / 22.00 – 03.00 Népzene néptánccal a Csügör zenekarral

  1. Boksay Pincészet: A Lengyel Kápolna alatti háromszögben, a hegy kiemelt pontján várják a látogatókat vulkanikus borokkal és egy igazi „Crossover” esttel, ahol költők, zenészek, slammerek és zene váltják egymást.
  2. Hóbor Pince: A hegy alján jó kiindulási pont. Hurka-kolbász, lángos, sajttál, borkvíz és a tavaly már bevált retro-buli hajnalig. Mellé a Hóbor Pince borai, olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, muskotály és cabernet sauvignon.
  3. Földi Bálint pincéje: A 200 éves klasszikus Szent György-hegyi vincellérház és környéke egyestés egyedi és barátságos helyszín. A házikó mögötti meredek hegyoldal művelése bőven tartogat kihívásokat, Kéknyelű terméséből különleges borok születnek. A különféle kencék, valamint Bálint borai mellé Bárth János nyújta akusztikus aláfestést.
  4. Szarka Gyula Pincészete: Családi alkotóház és présház a hegy lábánál, aminek megmaradtak több mint száz éves jegyei. Panoráma, oszlopos kis terméskő veranda, a szőlő a ház mellett és az öreg hinta. Rögtönzött kis színpad várja a látogatót füves és pados nézőtérrel, a borok mellé tokányt és a Szarka kamra finomságait lehet kóstolni.

Program: 20:00 Szarka Gyula: Bor és a lányka (Szarka Gyula - ének, gitár, Kollmann Gábor – szaxofon, Nagy Szabolcs – zongora). Előtte és utána fürge ujjak citerazenekar Királyrévből. Éjfél után: blues zenék hajnalig.

  1. Kutyakaparó - Puttkamer Bence és Mossop Péter pincéje: A Kutyakaparó két jóbarát, Peti és Bence közös alkalmi kocsmája „Balatoni panorámával, szép nőkkel, jó borokkal, lélekrezgető zenékkel”, ahová Sárkányleheletek (realisták kedvéért: fáklyák) mutatják az utat. Ételnek kolbász és kovász, 19 órától Györgyfalvától Canberráig – az erdélyi Tokos zenekar zenél kivilágos virradatig.
  2. Angyal Pince: A panorámateraszon a Kávéház a Vöröslóhoz vár mindenkit finom ételekkel ezen az estén. Lesz Satöbbi - Giret Fruzsi és Seres Péter koncertje, interaktív színház - Egger Géza színművész estje, Varju Kata fotóművész élőkép installációja és persze zene és tábortűz hajnalig.
  3. Molnár Családi Birtok: Családi és baráti koccintások, nevetések, közös élmények: a Molnár Családi Birtok a Szent György-hegy déli oldalán gyönyörű kilátással vár. Pincepörkölt, pogácsa, zsíros deszka, 18 órától pedig gitáros énekes Pop Seeds koncert.
  4. NAPVIRÁG borászat / Kápolnás ház: A legnagyobb összefüggő terület a Lengyel kápolna feletti részen: gyümölcsfákkal övezett olaszrizling, szürkebarát és kékfrankos, 17 órától hangolás és élőben játszik Horsa Pista bandája, a népzenétől a swingig.
  5. Hoffmann Pince: Vendégház, pince, fedett kiülő, szőlő, csodás panoráma a Balatonra. Egész este DJ Progbalu zenél, a borok mellé virsli és zsemle dukál.
  6. 4K Vendégház és Vinotéka: Csodaszép családi kúria a hegy oldalában a hegy borainak válogatásával. Csomor Gábor mesterszakács vargányával ízesített vadraguval vár. De itt lesznek Sándor Tamás – a bükki sajtmester – díjnyertes sajtjai és pástétomai is.

Program: 19:00-3:00 Maratoni Gerendás Péter koncert az életmű legjobbjaiból és kedvenc nemzetközi előadók nagy slágereiből. // Add át a helyed az utánad jövőknek.

  1. Pláne Badacsony borterasz: A tavalyi év után idán is, a Tarányi Présház előtti placcon vár – a pohárpont mellett – a Pláne standja, ahol máshol nem kapható, de Szent György-hegyi borokat kóstolhatsz. Napnyugtól kedvenc trubadúrunk, Fodor Shodor Balázs énekel és gitározik.
  2. GOLDI Pince ChillHill: Igazi családos chill helyszín. Egy oázis sátrakkal, színekkel, saját borokkal, izgalmas programokkal.

18:00 Weiner Sennyey Tibor (költő, író): „Hamvas Béla, a bor és a Szent György-hegy”   / 19:00 Duo Darbar – Indiai koncert / 20:00 Goldi: „Beethoven a szőlőben” – kortárs cirkuszi előadás   / 21:00 Vertical Amigo: „Ozora plugged” – electro-acoustic koncert / 0:00 Jam session tábortűznél a birtok tengerpartján

 

Kiegészítő programok:

taberna infinito: Határtalan panoráma és valódi mediterrán életérzés 200m magasan a kisapáti oldalon. Tapasok, Szent György-hegyi borok, elő flamenco gitáros, az országban egyedülálló autentikus tabernánkban. Bemelegítő brunch 13 féle tapassal, friss salátákkal, pitákkal, churrossal.

05.31. 15:00-tól - 18:00-20:30-ig Rácz László Gitárművész - akusztikus flamenco gitár

06.01. 10:00-tól - 15:00 Gero és Évi koncert

 

Szent György Cottage présház butik szállás

Grand opening: Elsőként nézheted meg a Szent György hegy legújabb szálláshelyét, a 4 fős présház vendégházat, ahol a vizuális élmény mellé gasztronómiait is társítunk:  zsíroskenyérrel, házi szörppel és fröccsel látjuk vendégül az érdeklődőket a ház teraszán! – Félúton a Bencze Birtok és a Szászi Pince között.

 

KIÁLLÍTÁS:

16:00 Az Ember, a Természet és a Mitológia találkozása egy különleges kiállításban. A Bajnóczy Pince által szervezett kiálltás megnyitója, ahol több művész jeleníti meg a hely mitikus alakját, a Szent György-hegyi sárkányt. / Kisapáti Művelődési Ház

 

 

Szólj hozzá!

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!

2019. április 27. 10:00 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

A gasztropiknikről:

A télen-nyáron nyitva tartó Balatont promótáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre az öt állomást bejáró Gasztropiknik elnevezésű rendezvénysorozatát. Az eddigi helyszínek: Sümeg, Balatonlelle, Badacsony, Csopak és Köveskál után május 10-én a szántódi révből induló kompon fejeződik be az eseménysorozat.

A Balatoni KÖR tagjai olyan minőségi szolgáltatást kínáló vendéglátósok – éttermesek, borászatok, cukrászdák, pálinkafőzők, szállásadók – akik a szezonalitás helyett az egész éves nyitvatartás mellett tették le voksukat. A gasztropiknik rendezvénysorozat időpontjait az eddig leginkább fókuszban lévő nyár helyett a szervezők szándékosan az őszi-téli napokra időzítették. Az esemény keretén belül a közönségnek lehetősége van megismerkedni a tagok által kínált ételekkel-italokkal, kiegészülve kézművesekkel, gyerekeknek szóló játékokkal, mindezt élőzene kíséretében.

A gasztropiknikkel kapcsolatosan Tóth Balázs (BL Yachtklub) ötletgazda, a Balatoni KÖR alelnöke elmondta: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikeres a GasztroPiknik sorozat. A sok éves munka végre meghozta gyümölcsét: egyre hosszabbodik a balatoni szezon, és egyre több vendéglátóhely dönt úgy, hogy leszámol a szezonalitással és egész évben nyitott kapukkal várja a vendégeket, amelynek gazdaságélénkítő hatását a vállalkozókon kívül az önkormányzatok is egyre inkább megérzik.”

 1.jpg

Kóstold körbe kiadvány

A Balatoni KÖR megalapulásának egyik fő gondolatisága szerint a tagok egymást is előszeretettel ajánlják vendégeiknek, mint olyan minőségi szolgáltatókat, ahol csalódásmentesen lehet élvezni a magyar turizmusban rejlő lehetőségeket. A tagokról való tájékozódást a kezdetek óta segíti a Kóstold körbe elnevezésű kiadvány, amely 2018 nyár elején térkép formájában került a vendéglátóhelyekre, illetve jelent meg az újságárusoknál a Magyar Konyha gondozásában.

A kiadvány harmadik kiadását a Gasztropiknik utolsó állomásán, a kompon mutatják be a Balatoni KÖR tagjai.

Gasztropiknik a kompon

Mire számíthatsz, ha a Balatoni KÖRrel tartasz a kompon?

A Balaton körüli legszínvonalasabb termelők (éttermek, borászatok, cukrászdák) ételei-italai mellett pompás zongoramuzsika (Ökrös Károly – Budapest Bár) kíséretében az Egyesület tagjai „vízre bocsátják“ a legújabb Balatoni KÖR Kóstold körbe kiadványt: ennek a segítségével könnyedén lehetséges tájékozódni a tó körüli egész évben nyitva tartó színvonalas helyekről, legyen szó a Balaton bármely pontjáról.

Az előzetes érdeklődésre való tekintettel két időpont került meghirdetésre:

  1. május 10 13-15h
  2. május 10 16-18h

Indulás – érkezés: Szántódi rév

Tipp! Északi partról érkezők akár a menetrend szerinti komppal is érkezhetnek, ahonnan 8 perc az út.

A részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött, a jegyár: 4.900,-Ft, amely tartalmaz két pohár bort és egy főételt, amelyet a káprázatos balatoni 360 fokos panoráma mellett, Ökrös Károly kiváló zongorajátéka kíséretében fogyaszthat el minden kedves vendég.

Jegyvásárlás: https://kostolom-muhely.hu/kulso-rendezvenyek/

 

Akik biztosan ott lesznek a kompon:

Éttermek

Aura Hotel

Bistro Sparhelt

BL YachtClub & Apartments

Borbarátok Panzió és Étterem

FrissTerasz

GUSTO13 Bistro & Delicate

Hotel Bonvino

Kalóz Strandbisztró

Tölgyes Kúria

Borászatok

Bujdosó Pincészet

Dobosi Pincészet és Vendégház

Egly Kézműves Borászat

Fata Pince

Garamvári Szőlőbirtok

Gilvesy Pincészet

Gyukli Pince

Ikon – Késa Birtok

Istvándy Pincészet

Pócz Pince

Söptei Pincészet és Étterem

Pálinkafőzde

Fenegyerek

 

Támogató partnerek:
Mercedes Benz X osztály
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK
Balatoni Hajózási Zrt.

Magyar Vitorlás Szövetség

Szólj hozzá!

Kötelezők másképp- Egri Csillag Weekend

2019. április 26. 12:42 - Esszlessz

A Síkhegy tetején egri csillag classicusokat forgatva a poharainkban ismerkedtünk koncepcióval, tervekkel, no, meg persze magával az egri életérzéssel- ismételten csak erősíteni tudtuk magunkban a tényt, hogy jó itt lenni. Izgalmas és igen színes nap állt még előttünk, így rögvest bele is vetettük magunkat a helyi borászok által nyújtott programok sűrűjébe.

Az egri csillag-sztori még 2010-ben indult: a helyi borászok keresték az egri bikavér fehér párját. Ekkor született meg a gondolat egy olyan fehér házasítás elkészítésére, melyben -jól meghatározott feltételek mentén- hazai fajták reprezentálásával a nemzetközi fajták is szerepet kapnak. Az egri csillag minimum négy féle szőlőből készül, ennek legalább a fele magyar fajta, maximum 30%-a lehet illatos, három kategóriában, classicus (virágos, gyümölcsös, könnyed és könnyen értelmezhető), a komolyabb testvérei: a superior és grand superior.

Hattételes classicus sorunkat az Egri Csillagok Zrt. Egri Csillag Classicus 2018—val kezdtük. Alap tétel. Nagyon laza és könnyed, muskotály, chardonnay és leányka házasítása. Második volt a sorban az Eszterházy Károly Egyetem 2017-es csillaga: olaszrizling, leányka, chardonnay, tramini, szürkebarát találkozása. Elsődleges tramini illat, olaszrizlinges él, fehér húsú gyümölcsökkel. Bolyki Jani ’18-as csillagával kezdtünk megérkezni: könnyű királyleányka, érett sauvignon blanc, hárslevelű és rajnai rizling tánca. Semmi hordó, csak tartály. Friss, citrusok, trópusi gyümölcsök, lendület. Van íve. Jól behűtve, gyorsan el tud fogyni, akár munka után is. A Juhász Testvérek Juhász Egri Csillag ’18-a még keresi magát, illatban virágok, citrusok, melyek a kortyban is megjelennek. Grépfrútos lecsengés. Lőrincz Gyuriék a St. Andreánál is elérték Napborukkal a célt: az első etap 2018-as a héten el is fogyott (zengő, chardonnay, leányka, pinot blanc), egyben van, könnyed, citrusok, frissesség, jól iható bort készítettek. A második eresztés nyolc fajta házasítása: olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc, leányka. Friss palackozás. Spárga, frissesség, lendület, friss, jóleső kesernye a végén, fehér húsú gyümölcsök, citrusok a pohárban. Királyleányka adta a Thummerer Pincészet 2018-as csillagának gerincét. Mellé sauvignon blanc, tramini és zenit került. Virágok és zöld illat, spárga, traminis bájjal. Lendület. Vidám korty, finom mattság, játékos.

Síkhegyi élményeinket Lőrincz Gyuri koronázta meg egy 2012-es Napbor Egri csillaggal: brutál izgalmas. Úgy maradtam volna még a szőlősorok között mélázva, kiélvezve minden egyes rétegét a tételnek. Mézes, mentás. Finom palackbuké. Ölelte a szánkat.

Gál Titiék Fúziójában vártak a superior és grand superior tételek, és egy remek ebéd- de ne szaladjunk ennyire előre még. Maga a Fúzió nagy kedvencem- pazar helyszín, magával ragadó kóstoló tér. Kötelező eleme egy egri kiruccanásnak, még akkor is, ha csak egy pohár borra ülnétek be. Számos rendezvényt tartanak, érdemes előre meglesni a programokat és foglalni, ha szükséges. A pincészet 2018-as Egri csillagával nyitottunk. Tökéletes összekötő a classicus és superior tételek között. Kilenc fajta házasítása. Könnyed, friss. Lecsúszik, de nyomban. Finom kesernye, sós, köves. Citrusok és trópusi gyümölcsök, fehér húsúakkal. Virágok.

Tóth Ferenc Pincészet 2017-es Egri csillag superiorjával nyitottuk meg a superior sort. Olaszrizling (4 hónap 500 literes hordóban), hárslevelű, királyleányka, leányka násza. Mézes, virágos. Vibráló citrusok. Lendület. Ananász, lime, érett citrom. Majd sárgabarack. A korty tükrözi az illatban érzetteket. Közepes test, hossz. Játék. Petrény Winery Astrája következett. 2016-os évjárat. Érett, már-már aszalványos jegyekkel nyit. Finom dohány, sárgabarack, aszalványa is. Vaj. Hordós fűszerek. Korty kicsit alkoholfűtött. Krémesség visszaköszön. Sárgabarack és dohány, hordós fűszerekkel. Új hordóba került.  St. Andrea Boldogságos dűlő Egri csillag grand superior 2017: Halkan indul. Majd megérkeznek az érett gyümölcsök. Talaj. Vonalvezetés. Trópusi gyümölcsök és citrusok. Leheletnyi csonthéjasság, zöldesség. Virágok, sósság. Közepes test, hossz. A sort Thummerer 2015-ös grand superiorjával zártuk. Királyleányka, chardonnay, leányka, olaszrizling, tramini. Vastag illat és korty. Kenyérhéj. Citrusok. Fűszerek. Vanília, vaj. Hosszan játszik a szájban. Szép tétel, 14,5 alkoholja kicsit fűt.

Szeredi Tamás séf komponált kiváló fogásokat tányérjainkra: a fogas remek volt, a spárga hozzá tökéletes, bivaly pedig nagyon odatette magát. Bikavérek érkeztek kísérőnek, szép összhangot alkotva. Csokoládés boldogságbombával zártunk. Engem meggyőzött.

Elvarázsolt ízlelőbimbókkal indultunk útnak a Dobó térre, mely otthont adott az Egri Csillag Weekend rendezvénynek. Itt az egri borászok mellett számos food truck várta éhes vendégét a koncertek és tökéletes idő mellett. Ha egy normál léptékű, családbarát, mindemellett igényes rendezvényre vágytok, akkor minden bizonnyal itt a helyetek. Külön bájt ad a nemrég felújított tér hangulata, a várral a háttérben. Pattanjatok kocsiba, vonatra, szerezzetek egy trendi kóstolópoharat az információs pultnál, és élvezzétek a környező dűlők minden izgalmát és karakterét. Keressétek meg a kedvenc csillagotokat!

Néhány tipp:

  • szerdán érkezett meg a St. Andrea új extra brut pezsgője: élesztős felütéssel nyit, majd citrusok, lágy vaj, pici krém, ropog, nagyon friss. Finom kőpor. Meszes és tufás területről vegyesen. Chardonnay, hárslevelű, pinot noir, kadarka, kékfrankos és merlot. Bátran keressétek.
  • slow market élménypiac néven új eseménysorozat indult szombatonként a Fúzióban- érdemes meglesni

 

 Andi

Szólj hozzá!

Jó helyek a Dél-Balatonon

2019. április 17. 16:02 - Esszlessz

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Ez a gondolat vezette Bujdosóékat, amikor a pincészetük honlapján és közösségimédia-felületein elindították tavaly tavasszal a helyi értékeket bemutató sorozatukat. Az időzítés nem volt véletlen, akkoriban kezdett formálódni egy összefogás a balatonlellei vállalkozások között, aminek természetesen az a célja, hogy megmutassák: a Balaton egész évben rengeteg programot nyújt.

„Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide” – a cél az volt, hogy ezen az ellentmondáson változtassanak. Az elmúlt egy évben ennek elérésére minden hónapban bemutattak egy-egy rendezvényt, kirándulási célt, éttermet. Az elsődleges szempont az egész éves nyitvatartás és a minőség volt, ezek azok az értékek, amiket Bujdosóék szerint érdemes képviselni. Maguk is meglepődtek, hogy az első ötletelést követően már egy egész évre való tematikát össze tudtak állítani, a lista pedig azóta bővült, ami azt bizonyítja, hogy a környék rengeteg értéket rejt.

 bujdoso_2.jpg

Kép: Furmint Photo

„Örömteli, hogy egész éven át nyitva tartó helyekről tudunk sorozatot indítani, ez 5 éve elképzelhetetlen lett volna. Azt látom, hogy a hasonlóan gondolkozó vállalkozások egyre bátrabban ajánlják egymást, felelősséget vállalva a másikért. Jó szívvel tesszük ezt, hiszen ismerjük egymást régóta, ez a borvidéken így működik már jó ideje. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy nem érdemes külső segítségre várni, az összefogásban olyan erő van, ami átsegít a nehézségeken” – mondta Bujdosó Ferenc. A pince számára egyébként sem újdonság az együttgondolkodás, az összefogás, hiszen a Balatoni Kör aktív tagjai, és annak indulása óta minden évben készítenek BalatonBort.

 bujdoso_1.jpg

Kép: Furmint Photo

Az elején egyévesre tervezett sorozat folytatódik, Bujdosó Ferenc szerint van még bőven téma a környéken, és az sem titok, hogy több pozitív visszajelzés érkezett a kezdeményezésükkel kapcsolatban.

„A Somogyi-dombság rengeteg olyan kincset rejt, amiket egyelőre még kevesebben ismernek. Emellett a parthoz közeledve azt látjuk, hogy egyre több minőségi vendéglátóhely jelenik meg, ma már 3-4 komoly minőséget képviselő éttermet tudunk ajánlani. Ha az idelátogatók megtapasztalják, hogy mennyivel izgalmasabb a déli part, mint azt elsőre gondolnák, akkor később visszatérnek hozzánk, hosszú távon pedig csak ez lehet a célunk.”

A sorozat eddigi részei elérhetőek a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet honlapján, ide érdemes ellátogatni az év során, ha új tippekre vagyunk kíváncsiak.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

VIII. Gere Jazz – funky Villányban

2019. április 10. 10:31 - Esszlessz

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Az elmúlt években különféle nemzetek zenéje és konyhája együttesen adták a fő tematikát, az idei év programjának kialakításában viszont maga a dzsessz volt a meghatározó tényező. Az igazi nyári funky-életérzés visszaköszön a villányi garden party hangulatában, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett az új arculatot kapott Gere Frici és a belőle készülő koktélok biztosítják a pezsgést, és hűen tükrözik a ‘70-es évek glamúrját.

 gerejazz_02_foto_wendl_peter.jpg

Fotó: Wendl Péter

A hallgatóságtól komolyabb figyelmet megkövetelő szólamok helyett a funky a ritmusra helyezi a hangsúlyt, amelyben nagyobb szerepet kapnak az ütőhangszerek, a basszus- és ritmusgitárok, valamint a fúvós szekció. Az 1960-as évektől formálódó stílus amerikai eredetű, az afroamerikai zenészek a soul, a soul jazz és a rhythm and blues elemeit egy új, ritmusos tánczenei formába öntötték. A nagyobb létszámú zenekaroknak már önmagukban látványos a színpadi megjelenésük, ennyi ember közös együttműködéséből pedig egy olyan örömzenélés alakul ki, ami biztosan megtáncoltatja a közönséget.

Akár egy izgalmas vörös házasítás, csak itt a szőlőfajták helyett a kultúrák elegyednek, az afroamerikai ritmusok az európai dallamossággal alkotnak kerek egészet.

 gerejazz_03_foto_wendl_peter.jpg

Fotó: Wendl Péter

A Gere Jazz idei programjának pénteki első előadója a Malek Andi Soulistic lesz. A sokoldalú énekesnő a népdaloktól a swingig mindenhol megtalálja a helyét, Villányban a funky klasszikus darabjait formálja a saját ízlésére. A ráhangolódás után a Garami Funky Staff zenél Veres Mónika „Nika” és Bebe közreműködésével. Az ismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor régi nagy álmát váltja valóra: a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek ismert funky, diszkó- és soulslágereit idézi meg professzionális hangzásban, a vendégeket egy vidám házibuliba szólítva.

Szombaton áRON (azaz Romhányi Áron) & Szakonyi Milán duója kezd, akik többféle zenei hátterüknek köszönhetően izgalmasan ötvözik majd a dzsesszt, a bluest és a funkyt, keverve az igényes popzenével. Ez a kérdezz-felelek – na meg némi rap – igazán fiatalos, dinamikus bevezetése lesz a napnak.

Utánuk lép fel a smooth jazz hazai nagyköveteként ismert szaxofonos, Zolbert. A fesztiválra egyedileg összeállított, „Jazz+Funk+Sax” címmel fémjelzett műsorával és fúvós szekcióval bővített nagyzenekari formációjával, saját szerzeményekkel és külföldi előadók számaival bebizonyítja, hogy az igényes funky instrumentális módon is vérpezsdítő.

gerejazz_05_foto_wendl_peter.jpg

Fotó: Wendl Péter 

A Random Trip lényege a spontaneitás; a színpadon megszülető produkció most is egyedülálló koncertet ígér, hiszen ezzel a felállással nem hallhatjuk máshol a csapatot. Az élvonalbeli magyar zenészeket két nemzetközi sztárfellépő is erősíti majd: az acid jazz egyesült királyságbeli csodájának tartott Incognito együttes ünnepelt énekesnője, Vanessa Haynes, valamint az ugyancsak szigetországi, a legdögösebb funkszenzációként aposztrofált PB Underground énekes-ütőhangszerese, Dan Pearce. A megismételhetetlen élmény és a fergeteges hangulat tehát ez esetben is garantált.

Gere Attila és családja a visszatérő vendégeket és az új látogatókat egyaránt örömmel várja erre az exkluzív júniusi programra, hogy a villányi szőlők között eltöltsenek együtt egy kellemes nyári hétvégét, remek borok és másik nagy szenvedélyük, a dzsessz társaságában.

 

További információk itt.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Feketeleánykák nyomában

2019. április 08. 10:45 - Esszlessz

- teszteltünk

Származását máig homály fedi: sokak esküsznek rá, hogy őshonos erdélyi fajta, mások Kárpátokon túli gyökereit igazolták. Egy biztos Partium és Erdély lankáin sűrűbben  előfordul, szereti is helyét, Kárpátokon túl is szívesen nyúlnak hozzá, itthon is találkozni vele- igaz, egyelőre csak a Mátrában, és ott is csak kis területen.

Igazi arcát kutatva nyúltunk a témához. Kerestük a ribizli, szeder és fűszer jegyeket, viszont a túl sok alkohol (egyszer csak leszoknak már róla keleti szomszédaink) és a nem stabil minőség (bízzunk benne, hogy ez is változóban van) kissé megnehezítette a kóstolónkat. 

A sor pedig:

image1_1_5.jpeg

  1. Nativus Pince –évjárat nélküli

Szegfűszeg, szikár, meggy, kökény, zöld dió, rövid, alkohol++, feketecseresznye, kávé, étcsokoládé, tapadós, alkoholos, papirusz, bőr, száraz levél, komposztos föld. Kicsi füst. Egyszerű a vége. Ízében aszalt szilva, áfonya, sok tannin, keserű csoki, rövid, alkohol marad. Poros csók, puha, aszalt meggy, likőrös fűtés, kéreg.

81 pont

  1. Servus Magnus Ceptura Pince 2017

Violás szín, pici, fűszer, csoki, borsosság, aszalt meggy, némi olíva, alkohol++. Fekete ribizli, fahéjas szilvás gombóc, csersav, fáradt olaj, csípős, bántó, keserű lecsengés. Behízelgő. Meleg. Simulékony. Krémes, vajkaramella, aszalványok. Kevéske tannin. Égett gumival zár. Rövid élmény. Illatban ribizli, szeder, fűszeres, füst, ízében aszalt meggy, csoki, vastag, de húz a tannin, szeder dzsem, nagymama lekváros buktája, kedves ,kerek, karácsony, ribizli szár.

82 pont

  1. Recas La Putere 2017

Szegfűbors, szilva, szeder, pörkölt mogyoró, pici vanília, öreg kredenc, sav+, krétapor, égett gumi, hamisított konyakmeggy, csípős, kávé, alkohol++, keserűmandula. Lilás árnyalat, tinta. Brutális erő. Szilvabor. Kökénymag. Éles savak, illatban vanília, ízében ribizli, fahéj, bors, fűszerpaprika, kávé. Berúgja az ajtót, bors, fűszer karakter, áfonya, étcsokoládé, marcipán, odateszi magát.

82 pont

  1. Metamorfózis 2016 > kizárva címkéje szép volt
  2. Noblesse 2016 > kizárva

 

  1. Livia 2015

Gyümölcsös, szegfűszeg, szilva, kis konyakmeggy, könnyed, vidám, rövid, filigrán. Cigánymeggy. Fekete szeder. Jó ivású. illatában meggy, ribizli, majd az alkohol elnyomott mindent, ízében szilvalekvár, meggylikőr, csoki, könnyű jó ivású. Tolakodó alkohol, túlérett magon aszalódott feketecseresznye, medvecukor, kávé, csoki, árérték arányban jó. Gyümölcsbomba, sok alkohol, fahéj, áfonya dzsem, szilva cibere, át-értékarány, szeder, az a fránya alkohol.

83 pont

  1. Hetei 2013

Kapor, vegetális, áfonya, kökény, kis dió, pici fűszer sav+, kapros savanyú, mustármag, lábszag, torma, összehúz mindenhol. Intenzív ánizs. Rossz előpárlat, aldehides illat, ami lassan elpárolog. Zeller! Hááát, inkább érdekes... Illata zárkózott, fülledt, szellőztetés után fűszerpaprika, kömény, ízében ribizli, kökény, konyakmeggy, aszalt szilva, alkohol kilóg. Szilva dzsem teteje, csombor, bors, húsos, marcipán, almárium, disznótoros bor.

78 pont

  1. Balla Géza Sziklabor 2011

Csoki, fűszer, szeder, aszalt meggy, szilva, markáns, A VÁR, sav+, illatában aszalt szilva, ribizlilekvár, oxidált, aszalt szilva, vastag, a végén kesernyés, meggymag, egészséges vér szín, meggy marcipán, kökény, „Garrone Cherry” .Nagy koncentráltság. Vastag test, szárító és ütős tannin. Nagyon hosszú utóíz, abszolút csúcson van. Medvecukor, aszalványok a köbön, eukaliptusz, lyukas korty, fűt, kömény, papirusz.

85 pont

Szólj hozzá!

Pinty került a boros címkére

2019. április 03. 09:16 - Esszlessz

A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken található, a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. A pincészet életében új fejezetet jelent a portfólió és az arculat megújítása.

„Mióta átvettük a pincészetet, azóta sokféle arcát kerestem Nagygombosnak, és úgy gondolom, mostanra állt össze teljes egésszé a kép. Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik” – mesél az eltelt időszakról Barta Anna. „Itt volt az ideje az új címkéknek. Ezt Laki Eszter dizájnerre bíztuk, akinek sikerült egy fiatalos, friss arculatot alkotnia. A portfólió is letisztult, most már konkrét tervek alapján tudunk dolgozni, miközben a számomra kihívást jelentő kísérletezésről sem kell lemondanom.”

nagygombos3_foto_drkuktart.jpg

Kép: drkuktart

A dizájner

 

Laki Eszter grafikus már sok izgalmas projektben vett részt, könyvektől a kávézók, éttermek arculatán át egészen a kozmetikai termékek dizájnjáig sok mindent tervezett, de a boros, sőt a sörös címkék világa sem idegen tőle.

„Az alap címkecsaládnál a célom a könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus kialakítása volt. A színek ismétlődve visszaköszönnek az egyes palackokon, a két címkén található fél gombot szimbolizáló motívum pedig – ami a Nagygombos Birtok nevére utal – kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket” – foglalja össze a koncepciót Laki Eszter. „A prémium címkecsaládhoz az erdei pintyet Annával közösen választottuk vezető motívumként, azt a madarat, ami az apjától tanul énekelni, ahogy Anna is sokat köszönhet az édesapjának, hiszen tőle kapta az inspirációt a borászkodáshoz.”

A kidolgozásban az aranyszín és az egyedi, bélyeget idéző stancforma a prémium kivitelezést erősíti, a természetközeliséget pedig a földszínek szimbolizálják. A tervező számára fontos volt a közös gondolkodás, és az, hogy volt idő megismerni egymást, ami segített abban, hogy itt is az átlagostól eltérő megoldásokat, extra technikákat tudjanak alkalmazni.

 

Új portfólió

Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, a bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A Nagygombos Kékfrankos Rosé a fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Az Illatos Fehér és a Könnyed Vörös házasítások, amelyek a Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatják be a stílus kedvelőinek.

A prémium borcsaládba, amely Barta Anna nevét viseli, a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. A Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító tagjaként a borászat kiemelten kezeli a Kárpát-medencei fajtákat, és Magna borukat a szabályozásának megfelelően hárslevelű, kékfrankos vagy kadarka fajtákból képzelik el, amely mindig a prémium portfólió részét képezi majd. Emellett a Barta Anna által készített egy-egy kísérleti bor visz izgalmas színt ebbe a borcsaládba.

 nagygombos1_foto_drkuktart.jpg

Kép: drkuktart

Háttéranyag

Változások a birtokon

A borászat továbbra is kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban 3 különböző tétellel is megjelennek a piacon. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, és a borok készítésénél is a minél kevesebb beavatkozásra, a természetességre törekszenek, és arra, hogy megadják a kellő időt a bornak.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ültetvények modernizálására, megújítására, új szőlők telepítésére, valamint az 1880-as években épült műemléki birtokközpont felújítása is hamarosan megkezdődik; ezzel a cél az, hogy a borászat összes funkciója egy épületbe kerüljön. Ennek részeként a földszinten kerül kialakításra az erjesztőtér, mögötte egy feldolgozóval, a főépülettől elkülönítve pedig egy új, palackos érlelést szolgáló raktárt építenek.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

III. BorVár Siklós A múlt illata, a jelen zamata, és a jövő dallama!

2019. április 02. 12:26 - Esszlessz

Ez a mottó, és milyen találó!!  2019. május 25.-én újra a Siklósi vár történelmi falai közé költöznek egy estére a villányi borászok.

„A múlt illata” igen, mert a Vár ódon falai a történelem által átitatott különleges illatot árasztanak magukból; és a kiállító borászok régebbi évjáratokat is bemutatnak.

„A jelen zamata” igen, mert a modern borkóstoló mellet, a jelen konyhaművészetét megtestesítő különleges gasztronómiai élményeket is tartogat a rendezvény.

 „A jövő dallama” igen, mert a borkóstolás mellett zenei programokkal is készülnek a szervezők, és minden évben megismételni a rendezvényt.

cever5_new.jpg

Ha már a szervezőknél tartunk tudtátok, hogy idén a két villányi pincészet mellé csatlakozott a Cult in Glass csapata is?!

Közös céljuk, hogy hagyományt teremtsenek evvel a rendezvénnyel, hiszen ez már a 3. BorVár. Újítás idén, hogy a kiállítók bázisát adó villányi borászok mellet ezúttal vendég borvidék is jelen legyen, ami most a Pécsi borvidék lesz. Szerintem szuper ötlet. 

További célkitűzésük, hogy a helyi közönségen kívül az Ország borszerető embereit (mint amilyen én is vagyok) elcsábítsák Siklósra. A vár falai között sétálva egy pohár borral, zenét hallgatva, gyönyörködni a táj szépségében. Megismerni a helyi kultúrát, történelmet. Ez nem csak egy egyestés program!

Ha már Siklóson járunk, ne feledkezzünk meg a gyógyfürdőről, és a történelmi templomokról sem. Rengeteg a látnivaló a környéken.

Végül, de nem utolsó sorban a III. BorVár kiállítói:

Joó Tamás Pincészete 
Vineas Tenkes Pincészet 
Villány két arca stand: Villányi Franc és Villányi Redy közösségi stand
Maczkó Róbert Pincészete 
Bakonyi Péter Pincészete 
Weingut Horst Hummel
Ipacs Szabó Pince
Heumann Pincészet 
Gere Tamás és Zsolt Pincészete 
Grócz Pincészet

Vendégborászok Pécsről:
Planina Borház 
Belward Pince 
Szabó Pince

 Az esemény facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/788532278189946/

Jegyeket már most tudok vásárolni itt

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Érzékekre hangolva a Pinot Noir bűvöletében

2019. március 27. 11:53 - Esszlessz

Jubileumi 10. Pinot Noir Vertikális Kóstoló az Etyeki Kúriánál

Etyek, 2019. március 25.

Március 23-án tizedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját. Először 2003-ban palackoztak pinot noirt, melyet úttörőként telepítettek Alcsútdoboz határában, a Nagy-Látó-hegyen. Az első vertikális kóstolót 2010-ben tartották, fél évvel azután, hogy Mérész Sándor főborász csatlakozott a csapathoz. Az idei kóstoló jó alkalmat nyújtott ennek a párhuzamnak megünneplésére: tizedik kóstoló és tíz éve, hogy Mérész Sándor a Kúria főborásza. Idén dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus csatlakozott a kóstoló levezetéséhez, aki 2010-ben, a legelső alkalommal is részt vett a borok értékelésében. Újdonságnak számított, hogy a résztvevők vakon kóstolták a tételeket

 

Az Etyek-Budai borvidék mind a mai napig inkább a fehér borairól, elsősorban a chardonnay fajtáról ismert. Etyeken adott minden, ami a chardonnay rokonának, a pinot noir-nak kedvez, a meszes talaj, a hűvösebb, szeles lankák, a megfelelő mennyiségű napsütés. A Kúria 2001-ben elsőként vágott bele a pinot telepítésébe, azzal a céllal, hogy a szőlőből vörösbort készítsenek. Pár évvel később, 2006-ban, 2007-ben, majd legutoljára 2013-ban újabb telepítések következtek. Mérész Sándor szerint a várható globális felmelegedés miatt fel fognak értékelődni az etyeki és hozzá hasonló adottságú területek a pinot noir termesztésében, hiszen a borok savszerkezete remélhetőleg hosszú távon is kiegyensúlyozott lesz, ami nagyban hozzájárul az érlelési potenciálhoz.

 image003.jpg

A pinot noir fajta kitűnően leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, ezért is indult a kóstoló a terroir jellemzésével és ide illő meglepetés tételekkel. Az első három tétel, amit vakon kóstoltak a résztvevők, egy burgundiai borászat a Domaine Chanson Le Bourgogne Pinot Noir 2016, az Etyeki Kúria Pinot Noir 2015, valamint a Sauska Pinot Noir Birs 2015 tétele volt. A 260 éves múltra visszatekintő Domaine Chanson pincekönyvében felfedezhető Voltaire és XVI. Lajos húga, Erzsébet Filippina Bourbon-házi hercegnő is a vásárlók között. Csak remélni tudjuk, hogy a jövő generációjának is legalább ekkora örömet jelent majd, amikor az Etyeki Kúria pincekönyvében Esterházy Péter vagy Besenyei Péter vásárlásait találja meg.

Azért döntöttek a szervezők a vakkóstolás mellett, hogy a résztvevők évjáratokról alkotott előzetes véleménye ne befolyásolja az egyes tételek értékelését. Mészáros Gabriella, Mérész Sándor és Gézárt Anna, az Etyeki Kúria bortanácsadója minden kóstolókör után felfedték a tételeket, és a közöttük tapasztalt eltéréseket.

Az első három tételnél a legnagyobb hangsúlyt egyrészt a pinot noir fajtajegyeire és a termőhelyek között érzékelhető különbségekre, egyediségekre helyezték. Természetesen a titok felfedése után bemutatták röviden a burgundi Domaine Chanson és a tokaji Sauska borászatokat is.

 image002.jpg

 

A következő hármas a 2015-ös évjáratról szólt. Ez az év Mérész Sándor jegyzeteiben A száraz nevet kapta: a kemény, hideg és száraz telet egy szeles szintén száraz tavasz követte. Egy rövid, csapadékos május után kevés csapadékkal érkezett a kora nyár, melyet váltott az extrém esőzéseket és forró, száraz periódusokat felvillantó július, míg nem beköszöntött a szeptemberig elhúzódó hőség. A kóstolt tételek: Etyeki Kúria Pinot Noir 2015, Etyeki Kúria 2015 Magnum, valamint a tavalyi év újdonsága, az Etyeki Kúria 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ez utóbbi tételhez ­ melyből csupán 1.500 palack készült – az évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érlelték kizárólag új, kiváló minőségű francia tölgyfahordókban.

A sort három hűvös, a 2014-es, 2010-es valamint a 2008-as, majd három meleg évjárattal (2013, 2012, 2003) folytatták. Igazi ritkaság, hogy a 2003-ban, az Etyeki Kúria történetében először készített pinot noir tételt még be tudta mutatni ezen a kóstolón a borászat. A három legrégebbi tételt már csak ezen a rendezvényen kóstolhatja meg a közönség, míg a 2012-es, 2013-as és 2014-es évjárat szerepel három másik társukkal (2015, 2015 Válogatás, 2016) a fadobozos Pinot Noir Évjáratválogatásban.

A közönség olyan érdekességeket tudhatott meg, mint hogy mi alapján különböztethető meg egy hűvös és egy meleg évjárat a kóstoláskor, vagy az Etyeki Kúria pinot-jai milyen érlelési jegyeket mutatnak. Elhangzott az is, hogy az Évjáratválogatást akár évekre is érdemes félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozhasson, hiszen a vertikális kóstolókon szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés, illetve hogy a fejlődés nem mindig egyenes irányú, vannak hullámhegyek- és völgyek.

Végül a 2018-as évjárat zárta a sort, itt három különböző hordómintát (egy magyar, egy francia és egy osztrák) hasonlíthattak össze a kóstolók. A tételsor érdekessége ezen kívül, hogy a legutoljára, azaz 2015-ben telepített tőkék első szüretelése van a hordókban.

 image001.jpg

A legtöbb résztvevő tetszését az idei kóstolón a következő tételek nyerték el: Etyeki Kúria Pinot Noir 2003, Etyeki Kúria Pinot Noir Évjáratválogatás 2015, Etyeki Kúria Pinot Noir 2008.

Közös koccintással zárták az eseményt, a pinot noir hordókban érlelt Barrique borpárlat mellé megálmodott jubileumi tortával ünnepelt a borászat.

A hatos Pinot Noir Évjáratválogatás a Bortársaság üzleteiben és az Etyeki Kúria Vinotékájában vásárolható meg.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil