esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Kötelezők másképp- Egri Csillag Weekend

2019. április 26. 12:42 - Esszlessz

A Síkhegy tetején egri csillag classicusokat forgatva a poharainkban ismerkedtünk koncepcióval, tervekkel, no, meg persze magával az egri életérzéssel- ismételten csak erősíteni tudtuk magunkban a tényt, hogy jó itt lenni. Izgalmas és igen színes nap állt még előttünk, így rögvest bele is vetettük magunkat a helyi borászok által nyújtott programok sűrűjébe.

Az egri csillag-sztori még 2010-ben indult: a helyi borászok keresték az egri bikavér fehér párját. Ekkor született meg a gondolat egy olyan fehér házasítás elkészítésére, melyben -jól meghatározott feltételek mentén- hazai fajták reprezentálásával a nemzetközi fajták is szerepet kapnak. Az egri csillag minimum négy féle szőlőből készül, ennek legalább a fele magyar fajta, maximum 30%-a lehet illatos, három kategóriában, classicus (virágos, gyümölcsös, könnyed és könnyen értelmezhető), a komolyabb testvérei: a superior és grand superior.

Hattételes classicus sorunkat az Egri Csillagok Zrt. Egri Csillag Classicus 2018—val kezdtük. Alap tétel. Nagyon laza és könnyed, muskotály, chardonnay és leányka házasítása. Második volt a sorban az Eszterházy Károly Egyetem 2017-es csillaga: olaszrizling, leányka, chardonnay, tramini, szürkebarát találkozása. Elsődleges tramini illat, olaszrizlinges él, fehér húsú gyümölcsökkel. Bolyki Jani ’18-as csillagával kezdtünk megérkezni: könnyű királyleányka, érett sauvignon blanc, hárslevelű és rajnai rizling tánca. Semmi hordó, csak tartály. Friss, citrusok, trópusi gyümölcsök, lendület. Van íve. Jól behűtve, gyorsan el tud fogyni, akár munka után is. A Juhász Testvérek Juhász Egri Csillag ’18-a még keresi magát, illatban virágok, citrusok, melyek a kortyban is megjelennek. Grépfrútos lecsengés. Lőrincz Gyuriék a St. Andreánál is elérték Napborukkal a célt: az első etap 2018-as a héten el is fogyott (zengő, chardonnay, leányka, pinot blanc), egyben van, könnyed, citrusok, frissesség, jól iható bort készítettek. A második eresztés nyolc fajta házasítása: olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc, leányka. Friss palackozás. Spárga, frissesség, lendület, friss, jóleső kesernye a végén, fehér húsú gyümölcsök, citrusok a pohárban. Királyleányka adta a Thummerer Pincészet 2018-as csillagának gerincét. Mellé sauvignon blanc, tramini és zenit került. Virágok és zöld illat, spárga, traminis bájjal. Lendület. Vidám korty, finom mattság, játékos.

Síkhegyi élményeinket Lőrincz Gyuri koronázta meg egy 2012-es Napbor Egri csillaggal: brutál izgalmas. Úgy maradtam volna még a szőlősorok között mélázva, kiélvezve minden egyes rétegét a tételnek. Mézes, mentás. Finom palackbuké. Ölelte a szánkat.

Gál Titiék Fúziójában vártak a superior és grand superior tételek, és egy remek ebéd- de ne szaladjunk ennyire előre még. Maga a Fúzió nagy kedvencem- pazar helyszín, magával ragadó kóstoló tér. Kötelező eleme egy egri kiruccanásnak, még akkor is, ha csak egy pohár borra ülnétek be. Számos rendezvényt tartanak, érdemes előre meglesni a programokat és foglalni, ha szükséges. A pincészet 2018-as Egri csillagával nyitottunk. Tökéletes összekötő a classicus és superior tételek között. Kilenc fajta házasítása. Könnyed, friss. Lecsúszik, de nyomban. Finom kesernye, sós, köves. Citrusok és trópusi gyümölcsök, fehér húsúakkal. Virágok.

Tóth Ferenc Pincészet 2017-es Egri csillag superiorjával nyitottuk meg a superior sort. Olaszrizling (4 hónap 500 literes hordóban), hárslevelű, királyleányka, leányka násza. Mézes, virágos. Vibráló citrusok. Lendület. Ananász, lime, érett citrom. Majd sárgabarack. A korty tükrözi az illatban érzetteket. Közepes test, hossz. Játék. Petrény Winery Astrája következett. 2016-os évjárat. Érett, már-már aszalványos jegyekkel nyit. Finom dohány, sárgabarack, aszalványa is. Vaj. Hordós fűszerek. Korty kicsit alkoholfűtött. Krémesség visszaköszön. Sárgabarack és dohány, hordós fűszerekkel. Új hordóba került.  St. Andrea Boldogságos dűlő Egri csillag grand superior 2017: Halkan indul. Majd megérkeznek az érett gyümölcsök. Talaj. Vonalvezetés. Trópusi gyümölcsök és citrusok. Leheletnyi csonthéjasság, zöldesség. Virágok, sósság. Közepes test, hossz. A sort Thummerer 2015-ös grand superiorjával zártuk. Királyleányka, chardonnay, leányka, olaszrizling, tramini. Vastag illat és korty. Kenyérhéj. Citrusok. Fűszerek. Vanília, vaj. Hosszan játszik a szájban. Szép tétel, 14,5 alkoholja kicsit fűt.

Szeredi Tamás séf komponált kiváló fogásokat tányérjainkra: a fogas remek volt, a spárga hozzá tökéletes, bivaly pedig nagyon odatette magát. Bikavérek érkeztek kísérőnek, szép összhangot alkotva. Csokoládés boldogságbombával zártunk. Engem meggyőzött.

Elvarázsolt ízlelőbimbókkal indultunk útnak a Dobó térre, mely otthont adott az Egri Csillag Weekend rendezvénynek. Itt az egri borászok mellett számos food truck várta éhes vendégét a koncertek és tökéletes idő mellett. Ha egy normál léptékű, családbarát, mindemellett igényes rendezvényre vágytok, akkor minden bizonnyal itt a helyetek. Külön bájt ad a nemrég felújított tér hangulata, a várral a háttérben. Pattanjatok kocsiba, vonatra, szerezzetek egy trendi kóstolópoharat az információs pultnál, és élvezzétek a környező dűlők minden izgalmát és karakterét. Keressétek meg a kedvenc csillagotokat!

Néhány tipp:

  • szerdán érkezett meg a St. Andrea új extra brut pezsgője: élesztős felütéssel nyit, majd citrusok, lágy vaj, pici krém, ropog, nagyon friss. Finom kőpor. Meszes és tufás területről vegyesen. Chardonnay, hárslevelű, pinot noir, kadarka, kékfrankos és merlot. Bátran keressétek.
  • slow market élménypiac néven új eseménysorozat indult szombatonként a Fúzióban- érdemes meglesni

 

 Andi

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása