esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Bor.Zene.Zala.

2019. június 21. 13:33 - Esszlessz

Programok

A remek zalai borok és isteni ételek mellett a fesztivál mindkét napján neves hazai

zenészek koncertjei, akusztikus zenekarok, családi-és gyermekprogramok várják a

Bor.Zene.Zala. látogatóit. A zenei programok esetében fontos szerepet töltenek be a

népzenei elemek, amelyek zalai vidék sajátos hangulatát adják vissza.

 

A Bor.Zene.Zala. családbarát fesztivál, amelynek állandó helyszíne Kányaváry Borbirtok

Zalaszabarban, amely Magyarország legnagyobb élményparkjának (Zobori

Élménypark- www.zobori.hu) közvetlen közelében helyezkedik el.  A gyermekkel utazó

családok számára kiváló hétvégi program, szombaton délelőtt gyermekkoncert

várja a legkisebbeket.

 kepkivagas.JPG

A zenei programok mellett a Borműhely sátorban kóstoló teret alakítunk ki, ahol rapid

borkóstolókon és workshopokon tudhatnak meg többet a zalai borvidékről, vlaamint a

fesztiválon résztvevő borászatokról a vendégek.

 

ZENEI SZÍNPAD

 

IDŐTARTAM

09.20. PÉNTEK

09.21. SZOMBAT

11:00

 

Kifli Zenekar és Tibus Bohóc (gyermekprogram)

12:00

 

13:00

 

Ártatlanka Zenekar

14:00

Wonderland Band

lucie.indie.sky.

 

15:00

16:00

17:00

18:00

Szeder

Aurevoir.

19:00

20:30

Palya Bea

Balkan Fanatik

21:00

22:00

23:00

DJ Ramses Hoppa

DJ Ramses Hoppa

 

 

BORMŰHELY

Vezetett borkóstolók, workshopok

Reduktív borok, tanninok,  primer aromák? Ha esetleg még nem ismered ezeket a kifejezéseket, ne aggódj, a legjobb helyen jársz: 20 perc alatt sok mindent megtudhatsz a borkóstolás alapjairól és a Zalai borvidékről.

- Zalai borvidék bemutatása, szőlőfajták

  • Bemutatjuk a borkóstolás alapjait - kóstolási segédlettel, mire kell figyelni szín, illat, íz aromák ismertetésével. 3 féle bort kóstoltatunk (1 kóstolóadag: 0,5 dl) 

- Bemutatjuk a BORSTÍLUSOKAT: üde fehérbor, fahordós fehérbor, rozé, könnyű,

savhangsúlyos vörösbor, nehéz, tanninhangsúlyos vörösbor - és a hozzá tartozó

szőlőfajtákat, azaz: miből milyen stílust szoktak készíteni

- Megismerheted, hogy a borünnepen milyen szőlőfajtákkal találkozhatsz, azok milyen stílust képviselnek (könnyed / testes)

  • Elsajátíthatd a helyes kóstolási technikát

 

Minden RAPID BORKÓSTOLÓ programon résztvevő látogató levásárolható kupont kap,

amelyet beválthat a fesztiválon résztvevő borászatoknál.

 

Borkóstoló programjaink a fesztivál mindkét napján délutánonként óránként indulnak.

A fesztiválra jegyek a borzenezala.hu oldalon, valamint az országos online jegyértékesítő portálokon keresztül kaphatók.

 

 Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Már palackozva is kapható az igazi PI-víz

2019. június 12. 12:13 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Olimpiai bajnokoknak is segített már

Megjelent a piacon az Elixina, az első palackozott, kiskereskedelemben is kapható magyar PI-víz. Alapja egy kiváló minőségű, nemzetközi szinten is elismert, díjnyertes ásványvíz, amely a Dr. Fülöp László által kifejlesztett BCS PI-technológia segítségével válik különlegesen egészségessé. A bemutatóra impozáns környezetben került sor ismert személyek jelenlétében: Dr. Fülöp Lászlóval, Horváth Gábor olimpiai bajnokkal, Ignácz Attilával, a 2004-es Athéni Olimpiai Játékokon bajnoki címet szerzett kajak négyes erőnléti edzőjével és Szujó Zoltánnal.

d3x9xpjy.jpeg

Kép: Berecz Valter

Június 5-én a Hotel Moments dísztermében mutatták be a sajtó képviselőinek az első palackozott PI-vizet. A rendezvényen jelen volt a technológia feltalálója, Dr. Fülöp László valamint Horváth Gábor, olimpiai bajnok és Ignácz Attila, a 2004-es Athéni Olimpiai Játékokon bajnoki címet szerzett kajak négyes erőnléti edzője. A rendezvény moderátora Szujó Zoltán volt.

A PI-víz kedvező hatásait felmérések igazolják, és százezrek fogyasztják évek óta, ám a kiskereskedelemben eddig nem volt kapható. Az Elixina megjelenésével már bárki számára elérhetővé válik, megfizethető áron. Sokkal egészségesebb mint más vizek, mert segíteni tud a szervezetnek a méregtelenítésben, sejtregenerációban, lúgosításban és az energetizálódásban. Energiaszintje többszöröse a vezetékes víznek vagy az ásványvizeknek. Optimális ásványanyag-tartalma és lúgosító hatása megfelelő folyadékmennyiség bevitele esetén segít a jó közérzet elérésében. Ráadásul elősegíti a bőrsejtek hosszútávon fenntartható hidratáltságát.

„Nagy örömmel fogadtam a kezdeményezést, hogy legyen egy jó minőségű, kiskereskedelemben kapható palackozott PI-víz. Hatásait felmérések igazolják, és szerencsére nagyon sokan fogyasztják évek óta, ám eddig nem volt ennyire könnyedén hozzáférhető. Az Elixina hézagpótló termék, amire óriási szükség van az országban. Ezért álltam mellé, és ezért viselheti a palackozott vizek közül egyedüliként az általam levédetett PI-védjegyet” - mondta Dr. Fülöp László, agrármérnök-kutatóbiológus, aki szerint a magas energiaszintű víz pozitív hatással van az emberek egészségére és teljesítőképességére is.

Utóbbit alá tudja támasztani Horváth Gábor, olimpiai és világbajnok kajakozó is.

„Volt a víznek néhány látványos, jól érezhető hatása. Felgyorsult az anyagcserénk, gyorsabban regenerálódtunk, hamarabb és hatékonyabban pihentük ki magunkat, több lett az energiánk, fittebbekké váltunk, és sokkal ritkábban voltunk betegek, mint előtte. Vagyis jobb lett az általános közérzetünk, és ezzel együtt a teljesítményünk is. Persze egy olimpiai aranyérem megszerzése ezer tényezőn múlik, nem elég csak PI-vizet inni hozzá, de kétségtelen, hogy nagyon pozitív hatása volt a felkészülésünkre és a versenyzésünkre egyaránt” - mondta Horváth Gábor.

8b7ikjtv.jpeg

Kép: Berecz Valter

Ignácz Attila, az aranyérmes férfi kajak négyes egykori erőnléti edzője is a PI-víz pártolója.

„A PI-víz azóta is az életünk, a mindennapjaink része. Én befejeztem ugyan a versenyszerű kajakozást és az erőnléti edzői pályafutásomat, de a sporttól nem szakadtam el. A kajakozás után, 1987-től 2001-ig testépítőként versenyeztem. Idén a NABBA és NAC szövetségek által rendezésre kerülő Mr. Universum versenyein újra színpadra állok, és közben személyi edzőként dolgozom. Ötvenkét évesen persze semmi sem olyan már, mint régen, de nem tudom, hogy milyen lenne az életem a PI-víz nélkül, mert nincs ellenpróba. Számomra fontos a szeretteim egészsége, ezért családom minden tagja PI-víz fogyasztó. Nem is nagyon voltak betegek. Személyi edzőként is mindenkinek azt javaslom, hogy igya 3-4 hétig, aztán döntse el, hogy jó neki, vagy sem. Aki megfogadta a tanácsomat, és kipróbálta, fogyasztó is maradt” - nyilatkozta Ignácz Attila.

Az Elixina az egyetlen PI-víz, amely Dr. Fülöp László nevével fémjelzett BCS PI Technológiával készül. Bársonyossága, tiszta íze egyértelműen megkülönböztethető más vizekétől, ráadásul segítségével sejtszinten gondoskodhatunk szervezetünk tartós vitalitásáról.

Szólj hozzá!

Márkafüggetlen, sör- és gasztronómiai tanfolyamsorozat indul Budapesten

2019. június 11. 13:14 - Esszlessz

A világ legfontosabb sörfajtái mellett az ital történetével, az alapanyagok széles körű bemutatásával, a sör gasztronómiai szerepével, a legjobb magyar és külföldi sörfőzdék főzeteinek kóstolásával és hozzájuk párosított ételekkel indítanak sörtanfolyam-sorozatot Budapest belvárosában.

A HUBA – Hungarian Beer Academy mögött a Brew!Studio, Budapest legismertebb sörfőzést oktató csapata, a Beerporn.hu, a magyar sörmagazin és a Borganika gasztronómiai műhely összefogása áll.

A kezdeményezés célja, hogy a korábban soha nem látott sebességgel változó hazai és nemzetközi sörvilágról rendszerezett tudást biztosítson, ezzel segítve a vendéglátásban, sörfőzésben, médiában és gasztronómiában dolgozókat. A tanfolyamon a sörvilággal kapcsolatos elméleti információk mellett a szakmai sörkóstolás gyakorlatában, sörleírások készítésében is elmélyülnek a hallgatók.

huba-hungarian-beer-academy-1.jpg

A Brew!Studióban több száz vendég számára tartottunk már csapatépítő, ismeretterjesztő sörkóstolókat, sörfőző tanfolyamokat, a HUBA célja azonban egészen más. A Hungarian Beer Academy sörtanfolyamán olyan átfogó tudást biztosítunk a sörkedvelők számára, amely később a szakértővé válás előszobája lehet – mondta Simonfai Balázs, a Brew!Studio oktatója, a HUBA tananyagának összeállítója.

A tanfolyamon a sörtörténet, sörtípus- és alapanyagismeret mellett kiemelt szerepet kap az ital gasztronómiai szerepe is. Pancsovay Zita, a Borganika séfje, a tanfolyamok háziasszonya szerint új korszakba lépett a sörkultúra Magyarországon, amelyet az is jelez, hogy a legnagyobb hazai gasztronómiai fesztivál kiemelt témájává választotta idén a sört, illetve a legjobb magyar éttermek is immár igen körültekintően választják ki az általuk kínált kisüzemi söröket.

huba-hungarian-beer-academy-3.jpg

A Hungarian Beer Academy az első magyar sörtanfolyam, amely sörmárkáktól függetlenül, a világ legfontosabb sörtípusainak bemutatására vállalkozik, ezzel egyedülállóan átfogó képet ad a hallgatók számára a sörvilág jelenlegi állapotáról. A tanfolyam megkezdésekor minden résztvevő, az előadók által összeállított tankönyvet kap, a mintegy húszféle sör és számos, hozzájuk illő étel kóstolása után a hallgatók a kétnapos tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet kapnak – tájékoztatott Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője, a Hungarian Beer Academy projektmenedzsere.

A Hungarian Beer Academy tanfolyamai a Kaluzál téri Vásárcsarnok emeletén található Borganikában várják az érdeklődőket. Az első kurzus július 9-én kezdődik. A képzéssel kapcsolatos további információk a sörtanfolyam weboldalán találhatóak.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Színes éjszakai forgatag Mádon

2019. június 07. 09:16 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Az elmúlt években Mád egy-egy júniusi éjszakára átváltozott. A legelegánsabb hegyaljai település a Jó Éjszakát! Mád rendezvényen megmutatta laza, kötetlen oldalát, a nyitott pincék mellett koncertek, előadások, gasztronómiai kalandok színezték a képet.

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Jó Éjszakát! Mád rendezvényt, holott az előkészületek során jócskán szembesültek nehézségekkel, még az a lehetőség is felmerült, hogy ebben az évben kimarad a program. De ez a rendezvény annyira a szívükhöz nőtt a visszatérő látogatóknak és a vendéglátó pincéknek egyaránt, hogy minden követ megmozgattak a megmentéséért, és végül a helyiek összefogásával sikerült mindent megoldani.

 jem_2019_3.jpg

Az idei rendezvény elsőre kisebbnek tűnhet, azonban ugyanolyan színes programmal készülnek a házigazdák, a színvonalból a nehézségek ellenére sem szeretnének engedni. A borvidék életében aktív településként részt vevő Mádot a híre is erre kötelezi. Június 15-én 10 helyszínen várják a látogatókat, ahol a Mádi Kör 10 tagja kínálja majd borait, ezzel garantálva azt a minőséget, amihez hozzászoktunk a településen. Ezen felül a település több borászata is nyitott ajtókkal várja aznap a látogatókat.

„Mád önkormányzata hívta életre a rendezvényt, az elejétől kezdve az volt a cél, hogy meg tudjuk mutatni az itteni pincék sokszínűségét. A Jó Éjszakát! Mád alkalmával az ide látogatók a borokon túl alaposabban megismerhetik a borászatokat, bejárhatják a pincéket, udvarokat.

A borászatoknak pedig lehetőségük nyílik arra, hogy megmutassák az egyéniségüket, saját karakterüket a látogatóknak. Éppen ezért mindenki olyan programot szervez a saját helyszínére, ami hozzá leginkább illik” – mesélte Kulcsár Edit a Tokaji Borbarátnők Társaságának képviseletében.

 jem_2019_2.jpg

Bár a rendezvény neve esti programot sugall, azonban június 15-én érdemes hamarabb érkezni, mert a programok már kora délelőtt elkezdődnek. Az elmúlt évek tapasztalából tudni lehet: mindig kevés az idő arra, hogy minden helyszínt végig lehessen látogatni. Már a délelőtti óráktól részt vehetnek az érdeklődők kalandos kincskeresésen egy zegzugos pincelabirintusban, ahol természetesen bort is lehet majd kóstolni. Más helyszíneken pedig kiállításmegnyitó és gyerekprogram is lesz. Délután 5 órától viszont már több esemény is elindul, onnantól sokkal nehezebb lesz választani, hogy merre vegyük az irányt. Színes zenei programokkal készülnek a helyszínek, a népzenétől a manouche jazzen át a lazulós elektronikáig széles a választék, biztos, hogy mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Még éjjel 1-kor is kezdődik program, így csak a látogatók és a pincék lendületén múlik, hogy mikor zárul a rendezvény.

 jem_2019_4.jpg

Ahogyan az elmúlt években, ezúttal is ingyenes a részvétel, csak a feltüntetett programokért, kóstolókért kell külön fizetni. A rendezők azonban azt kérik, hogy a látogatók jelezzék részvételi szándékukat az ingyenes jegy megvásárlásával, ezzel is segítve az előkészületeket.

 

Bővebb információt találhatnak az esemény oldalánilletve a rendezvény Facebook-oldalán

Szólj hozzá!

Színre lép a FriciSpritz!

2019. június 06. 14:22 - Esszlessz

A nyári Gere Jazz eseményén a koncertek mellett valószínűleg az újonnan bemutatkozó, többféle ízben készülő FriciSpritz lesz a vendégek kedvence. A Gere Attila Pincészet kertjébe érkezők ezekkel a friss és gyümölcsös italokkal a poharukban élvezhetik a villányi gardenparti hangulatát.

A 2010-es évjárat a vörösborok szempontjából ugyan sok kihívást tartogatott, viszont ez volt az az év, ami a buborékos borok műfajához remekül illett, így Gere Attila ekkor készített először gyöngyözőbort. Az olasz frizzantékhoz hasonló stílus lebegett a szeme előtt, és a Frici nevet is ennek a családban kitalált becézése adta. Reduktív technológiával készülnek az alapborok, majd szén-dioxidot adnak hozzá, és egy szűrőt is alkalmaznak, hogy a durva buborékok szétrobbanjanak, és krémes, de mégis élénk textúra alakuljon ki.

 fricispritz_01_fotocredit_suranyi_miklos_unger_and_partners.jpg

Kép: Surányi Miklós/ Unger and Partners

A Rosé Frici házasításában a menoir intenzívebb virágos, rózsás, rózsaborsos karakterét a merlot kedves gyümölcsössége szépen kiegészíti. A Fehér Fricinél is lényeges, hogy ne legyen nagyon illatos, ne legyen túlzó benne se a királyleányka, se a muscat ottonel, a többi szőlőfajtával együtt a kedves karakter mellett megőrizze az eleganciáját is.

Nemrég új arculatot kaptak a Fricik. „A palack és a címke kiválasztásakor egy fiatalos, élénk dizájnt képzeltünk el. Nekünk nagyon tetszik, hogy a régi külsőhöz képest megmaradt az a könnyedség, ami a gyöngyözőboraink sajátja, csak egy kis délfrancia, bohém, Côte d’Azur-i hangulattal egészült ki” – mesél a változásról Gere Andrea.

Ehhez a megújuláshoz kapcsolódik a FriciSpritz ötlete is. A Gere család Koroknai Klárához fordult, aki londoni és New York-i tapasztalatszerzés után itthon szaktanácsadással foglalkozik nagy italmárkák részére. Ő segített kitalálni több friss, akár otthon is könnyen elkészíthető italt, tele zamatos gyümölcsökkel és illatos zöldfűszerekkel. Hatféle spritzet alkotott meg, de bárki ízlése szerint tudja variálni a hozzávalókat, új és új ízeket hozva ezzel létre. Igyekezett olyan gyümölcsöket és fűszernövényeket választani, amelyek mindenki számára elérhetőek, és így bárki nekiállhat otthon is elkészíteni az italt akár magának, akár a vendégeinek.

 fricispritz_03_fotocredit_suranyi_miklos_unger_and_partners.jpg

Kép: Surányi Miklós/ Unger and Partners

„Az epres FriciSpritzet akár naponta is tudnám inni, egyszerűen addiktív. Fontos, hogy intenzív ízű legyen a gyümölcs, mert így hozzák ki egymásból a legjobbat a gyöngyözővel. Összetörjük az epret a pohárban, ha kell, hozzáadunk citromlevet és egy kis cukrot, amik intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit és a szódát. Egyszerű, nem? Hogy mentát vagy bazsalikomot teszünk-e a tetejére, nos, ezt mindenkire rábízom, ki melyiket szereti” – árulja el Koroknai Klára, hogy melyik az aktuális kedvence.

 

Az epres mellett van körtés-zsályás, málnás-bazsalikomos, uborkás-bodzás, kivis-mentás és az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös recept is, ez utóbbit naranccsal és bazsalikommal bolondítják meg.

 

„Kifejezetten könnyű volt spritzeket készíteni a Fricikkel, hiszen tökéletesen kihozzák az adott gyümölcsből vagy fűszernövényből azt az aromavilágot, amit elképzeltünk. És a közös munka is valahogy így, könnyedén, lazán zajlott a Gere családdal. Ami nem is csoda, hiszen már az első találkozásnál két karton Fricivel állítottak be” – mesél Klára a közös munkáról. „Nem vagyok az az előre megtervező típus, inkább spontán, menet közben állítom össze az ízeket. Érdekes kihívás volt több ember ízléséből végül olyat alkotni, ami mindenkinek tetszik, de szerintem sikerült.”

 fricispritz_06_fotocredit_suranyi_miklos_unger_and_partners.jpg

Kép: Surányi Miklós/ Unger and Partners

A nyári Gere Jazzen az igazi funky életérzés fog visszaköszönni a villányi szőlősorok mellől, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett a Gere Frici és a belőle készülő, itt debütáló FriciSpritzek biztosítják a pezsgést, amik a nyári melegben a fröccs alternatívájaként is fogyaszthatóak.

 

További információk: www.gerejazz.hu

 

Az Epres FriciSpritz receptje

 

1 dl Rosé Frici

2-3 szem zamatos eper

1 csepp facsart citromlé

1 csepp cukorszirup

1 spriccelésnyi szóda

2-3 db illatos menta- vagy bazsalikomlevél

 

Elkészítés:

 

Törőfa segítségével összetörjük az epret a pohárban, ha kell, hozzáadunk citromlevet és egy kis cukrot, amik intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit és a szódát, végül illatos menta- vagy bazsalikomlevelet dobunk az ital tetejére.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Több mint ezer fogyasztó szavazatai alapján készül el idén először a Belvárosi Sörfesztivál hivatalos söre

2019. június 05. 11:02 - Esszlessz

A Belvárosi Sörfesztivál szervezői online kérdőív segítségével kérdezték meg a sörkedvelő érdeklődőket arról, milyen sört kóstolnának legszívesebben az idei rendezvényen. A fogyasztók a készítendő ital olyan paramétereit is meghatározhatták, mint az alkoholtartalom, a szín, de a válaszadók aszerint is választhattak, hogy erősebben, vagy enyhébben komlózott, alsó- vagy felsőerjesztésű sört kortyolnának.

Június 5. és 10. között harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten, a Szabadság téren a Belvárosi Sörfesztivált. A hat napos, ingyenes rendezvényen mintegy 250 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak a látogatók. A környezettudatosság jegyében a kiállítók, műanyag helyett kétféle, speciálisan sörkóstolásra tervezett üvegpohárból kínálják a sört.

unnamed_8.jpg

A szavazatok összesítése alapján, a fesztivál saját söre idén egy New England IPA lesz. A sört az ország legmodernebb kisüzemi látvány-sörfőzdéje, a First Craft Beer készítette el. A stílus jellemzője a szűretlen, „ködös” megjelenés és a kirobbanó, igen intenzív, gyümölcsös komlóillat. Az eredetileg az USA északkeleti részéből származó sörstílus az elmúlt évek leginkább körberajongott craft, azaz kézműves sör fajtája, amelyet a hazai sörszeretők is egyre inkább kedvelnek.

„A New England IPA egy nagyon könnyen szerethető stílus, amely egészen új szeletét képes megmutatni a sörök világának. A fesztiválra főzött sör nagyszerű példája a műfajnak: baracklé színű, a megbabonázó gyümölcsaromát pedig a Simcoe, a Citra és az El Dorado komlóknak, könnyedségét a búzamalátának és gabonapehelynek köszönheti. Óriási lehetőségnek tartjuk, hogy minél több magyar sörkedvelővel megismertessük a New England IPA világát, és erre a várhatóan több mint 100 ezer vendéget fogadó Belvárosi Sörfesztivál remek lehetőséget teremt” – mondta Kurucz Dániel, a fesztivál egyik főszervezője.

Az idén harmadszor megrendezett, ingyenes Belvárosi Sörfesztivál ország-világ legjobb sörei mellett kiváló street food finomságokat és színvonalas koncerteket is kínál a látogatóknak, amellett, hogy a környezettudatosság jegyében a kiállítók, műanyag helyett kétféle, speciálisan sörkóstolásra tervezett üvegpohárból kínálják a sört. A Craft Master One poharat speciálisan a komlóban gazdag, újhullámos sörökhöz tervezték, így garantált, hogy remekül érvényesül majd belőle a fesztiválra főzött New England IPA illata és íze. A Craft Master Bowl pohár pedig egy rendkívül elegáns, tulipán alakú söröspohár, amelyet ugyancsak profi sörkóstolók terveztek, annak érdekében, hogy minél több aromát érezhessen koncentráltan a fogyasztó.

További információ a rendezvényről és a zenei fellépők listája a fesztivál honlapján érhető el. 

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

2019. június 04. 10:38 - Esszlessz

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

„A tavalyi Bikavér Ünnepen jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, hogy az Egri Borműhellyel közösen, a világon oly sok borvidéken megtalálható és a fogyasztók körében népszerű, saját palack készül Egerben is. Ez ugyan sok munkával és egyeztetéssel járt, de így viszonylag hamar, alig egy év alatt sikerült megvalósítanunk a tervet Eger város és az orosházi üveggyár támogatásával” – foglalta össze a palack létrejöttének történetét Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke.

A város – és egyben Magyarország – történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári ostrom, amelyben a Dobó István vezette magyar katonák sikeresen megvédték a várat a hódító törökök ellen. Ez az évszám elválaszthatatlan részét képezi Eger kulturális és történelmi örökségének, és ennek állít emléket a helyi tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az „1552 Eger” felirat található.

 egri_palack_foto_talaber_geza.jpg

Kép: Talabér Géza

A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a borászatok pincéiben. Ehhez a dizájnhoz tértek végül vissza a borműhelyes tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.

Az Egri Borműhely tagjai szerették volna, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, valamint a két kiemelt borvidéki márka, az egri csillag és az egyetlen hungarikum vörösbor, az egri bikavér is. Az egyetlen kritérium, hogy az egri superior és grand superior termékleírásnak feleljenek meg. A kezdeményezés nyitott bármely helyi pincészet számára, aki csatlakozni szeretne, és megfelel a szigorú előírásoknak.

A Borműhely tagjai már a palack tervezésekor szem előtt tartották, hogy az környezetkímélő is legyen, így egy könnyű üveg mellett tették le a voksukat. Az előremutató kezdeményezés célja a kevesebb anyagfelhasználás volt, valamint az, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a palack a mai kor elvárásainak.

„Az egri borvidéki palack gondolata közel tíz évvel ezelőtt merült fel először, és volt szerencsém az azóta megtartott szinte összes megbeszélésen részt venni. Sokszor éreztem úgy, hogy nem fog megvalósulni, de tavaly új lendületet kapott a projekt, és végre a kezünkben tarthatjuk ezt az egyedi, karakteres és látványos Egri Palackot. Fontos tanulság ez a közösségi munka kapcsán, hogy milyen értéket jelent a türelem és a kitartás” – meséli Gál Tibor borász, az Egri Borműhely tagja.

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

 

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

A KÖR HÁROMSZÖGESÍTÉSE – 3 MAGYAR BORRÉGIÓS BRAND TALÁLKOZÓJA BALATONBOR 2019 - ÉVJÁRATPREMIER

2019. május 22. 13:41 - Esszlessz

Már-már hagyomány, hogy a Balatonbor aktuális évjárata Budapesten debütál – a 2018-as idén tavasszal a Sas utcai Société Bistróban május 21.-én. A balatoni borászok által, szigorú kritériumok alapján és fedett kóstolás után kiválasztott tételek viselhetik csak ennek a borrégiós, több borvidéken átnyúló közösségi brand-nek a logóját, címkéjét. A kizárólag Olaszrizling fajtából készült, könnyed, jóivású borok a közös márka mellett természetesen viselik a borász/borászat nevét is. A termelők bíznak abban, hogy a közös márka piaci húzóerőt jelent hamarosan. Ebben az évben két további borvidéki márka is bemutatkozott, a villányi REDy és a pannonhalmi PH-Érték.

A borok frissek, üdék, valóban könnyeden játékosak, egytől egyig. Számomra talán a Bujdosó, Mörk, Pócz, Szőke Barna és Balassa borok emelkedtek a kellemesen magas színvonal fölé – de bármelyiket is vegyük meg a termelőktől vagy a kereskedőktől, nem fogunk csalódni mind a négy évszakban kóstolgatva azokat.

Gábor

 sajtofoto.jpg

 

Sajtóanyag:

 

„Negyedjére is Balatonbor Évjáratpremier

Egy fedél alatt a három közösségi összefogáson alapuló bormárka

 

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozik Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthetünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Idén a BalatonBor fókuszában a gasztronómiai értékesítés áll.

 

Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát május 21-én a budapesti Societé bistróban. Az eseményt megnyitja Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogás eredményeként létrejött friss évjáratú REDyket kóstolni, valamint idén egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. A Pannonhalmi borvidék összefogásának eredményeként született meg a rajnai rizling alapú házasítás, a PH-Érték; május 21-én most ezeket a borokat is megízlelheti a nagyközönség.

A közösségi bormárkák mellett a rendezvényen kóstolhatóak lesznek a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorok is.

 kislaki-balatonbor-olaszrizling-legli-geza.jpg

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül majd a piacra.

A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.

 

Szótár:

A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Első évjárat: 2017

REDy videó

 

A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a PH-Érték elnevezésű borban, amely egy rajnai rizling (minimum 50%) alapú házasítás. Fontos kitétel, hogy a házasításba kerülő illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A szőlő esetében elsődleges szempont a környezettudatos gazdálkodás és a kézi szüret, valamint csak a szigorú minőségellenőrzésen átesett borok kerülhetnek lepalackozásra PH-Érték néven. Friss és üde házasítás, a bor kerek kortyban ölt testet. Első évjárat: 2017

PH-Érték videó

 

A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.

„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.”  Első évjárat: 2015

BalatonBor videó

 

Kiállítók listája:

 

BalatonBor:

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

Effendy Pincészet

Cseh Családi Pince

Dobosi Pincészet és Vendégház

Gergely Borház

Hujber Pincészet

Kislaki Bormanufaktúra

Kisspince

Laposa Birtok

Mörk Pincészet

Pócz Pince

Rádpuszta Szőlőbirtok

Söptei Pincészet

Szabó Bormanufaktúra

Szeremley Birtok

Szőke Barna

Tagyon Birtok

Válibor

Veszprémi Pince

REDy:

Bock Pince

Mokos Családi Pincészet

Csányi Pincészet

Maczkó Róbert Pincészete

Gere Tamás és Zsolt Pincészete

Tiffán Pince

PH-Érték:

Cseri Pincészet

Hangyál Pince

Herold Pincészet

Pannonhalmi Főapátság

Pécsinger Szőlőbirtok

Tar Pincészet

 

Szólj hozzá!

Nyárindító séta borral Pohárral Egerben | Extra kiadás

2019. május 22. 09:24 - Esszlessz

Június 1-jén Egerben ünnepelhetik az odalátogatók a nyár első napját az Egri Borműhely tíz pincészetének boraival, gasztrofinomságokkal és egy izgalmas városi sétával. Érdemes felfedezni a történelmi várost úgy, ahogy még sosem: egy pohár borral a kézben!

 

Városnézés borral

Koklács Kata és Gál Veronika három éve szerveznek és vezetnek sétákat Egerben és környékén, ahol a város nevezetességei mellett a másik főszerep mindig a boré. Mindketten itt nőttek fel, a szőlő és a bor elválaszthatatlan az életüktől, ahogyan a város szeretete is. A programjaikon változatos útvonalakon sétálnak, és közben több pontokon megállnak a vendégekkel, hogy bort kóstoljanak, betérjenek egy étterembe pár finom falatra, és az idegenvezető érdekes történetein keresztül megismerjék a város titkait.

wine_and_go_egri_bormuhely_extra.jpg

Kép: wine&go

Extra kiadás

Ez a nyárindító sétálókóstoló azért is rendhagyó, mert még sosem volt, hogy ennyi borász csatlakozott volna az eseményhez. Az Egri Borműhely tíz pincészetével lehet találkozni, és az ő boraikat megkóstolni a helyszíneken.

A Gál Tibor Fúzióban a welcome drink után pincetúra következik, majd az Érseki Palotában egy kis kultúra, a Senator-Házban és a Brumbrum Büfében pedig a gasztronómia lesz a középpontban. Miután megpihennek a vendégek a Petrény Borbankban, továbbsétálnak a Végvári vitézek terére, és betérnek a Thummerer Borszaküzletbe. Az Eszterházy Károly Egyetemen a birtokigazgató vezeti körbe a vendégeket az épületben, és a séta végül – igaz, az utolsó állomáshoz transzfer visz el mindenkit – Bolyki Jánosnál ér véget.

De nem úgy a mulatság, hiszen a Bolyki-völgyben éppen ezen a hétvégén tartják a Feszt!Eger rendezvényt, és jobbat el se lehet képzelni, mint ezen a különleges helyszínen, egy volt kőfejtőben borozni és közben koncerteket hallgatni.

 

Bikavér és csillag

Mindegyik helyszínen lehet majd bort kóstolni (összesen tízfélét), és mivel az Egri Borműhely tagjainak kiemelten fontos a bikavér és a csillag, úgy gondolták, hogy ezekből állítanak össze egy izgalmas sort a vendégeknek. A könnyed, üde fehértől a komolyabb, dűlős egri csillagokon át a vibrálóbb és testesebb bikavérekig a két bortípus sokféle arcával megismerkedhetnek a résztvevők, miközben a helyszíneken a borászok mesélnek a borokról.

Információk

Program, résztvevők:

Gál Tibor Fúzió: Pál Sándor, Egri Csillagok és Gál Tibor; pincetúra | Érseki Palota: Soltész Gergő; kiállításlátogatás | Senator-Ház: Tóth Katalin; falatok | Brumbrum Büfé: Lőrincz György; falatok | Petrény Borbank: Petrény Attila | Végvári vitézek tere: Juhász család | Thummerer Borszaküzlet: Lamport József | Eszterházy Károly Egyetem: Hegyi Ádám | Bolyki Pincészet: Bolyki János

Jegyek:

Early bird belépőjegy: 5 000 Ft (május 25-ig), mely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és falatokat, az idegenvezetést és a transzfert.

Normál belépőjegy: 7 000 Ft, mely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és falatokat, az idegenvezetést és a transzfert.

Kombinált jegy szombati Feszt!Eger belépővel: 8 500 Ft, mely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és falatokat, az idegenvezetést, a transzfert és a szombati napra belépőjegyet a Feszt!Eger rendezvényre.

Kombinált jegy Feszt!Eger bérlettel: 12.500 Ft, mely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és falatokat, az idegenvezetést, a transzfert és a Feszt!Eger bérletet a rendezvényre.

Pohár letéti díja: 1 000 Ft, a helyszínen fizetendő.

 

Facebook esemény itt.

Egri Borműhely

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

 

 Sajtóközlemény

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil