esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Érzékekre hangolva a Pinot Noir bűvöletében

2019. március 27. 11:53 - Esszlessz

Jubileumi 10. Pinot Noir Vertikális Kóstoló az Etyeki Kúriánál

Etyek, 2019. március 25.

Március 23-án tizedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját. Először 2003-ban palackoztak pinot noirt, melyet úttörőként telepítettek Alcsútdoboz határában, a Nagy-Látó-hegyen. Az első vertikális kóstolót 2010-ben tartották, fél évvel azután, hogy Mérész Sándor főborász csatlakozott a csapathoz. Az idei kóstoló jó alkalmat nyújtott ennek a párhuzamnak megünneplésére: tizedik kóstoló és tíz éve, hogy Mérész Sándor a Kúria főborásza. Idén dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus csatlakozott a kóstoló levezetéséhez, aki 2010-ben, a legelső alkalommal is részt vett a borok értékelésében. Újdonságnak számított, hogy a résztvevők vakon kóstolták a tételeket

 

Az Etyek-Budai borvidék mind a mai napig inkább a fehér borairól, elsősorban a chardonnay fajtáról ismert. Etyeken adott minden, ami a chardonnay rokonának, a pinot noir-nak kedvez, a meszes talaj, a hűvösebb, szeles lankák, a megfelelő mennyiségű napsütés. A Kúria 2001-ben elsőként vágott bele a pinot telepítésébe, azzal a céllal, hogy a szőlőből vörösbort készítsenek. Pár évvel később, 2006-ban, 2007-ben, majd legutoljára 2013-ban újabb telepítések következtek. Mérész Sándor szerint a várható globális felmelegedés miatt fel fognak értékelődni az etyeki és hozzá hasonló adottságú területek a pinot noir termesztésében, hiszen a borok savszerkezete remélhetőleg hosszú távon is kiegyensúlyozott lesz, ami nagyban hozzájárul az érlelési potenciálhoz.

 image003.jpg

A pinot noir fajta kitűnően leképezi a termőhelyek közötti különbségeket, ezért is indult a kóstoló a terroir jellemzésével és ide illő meglepetés tételekkel. Az első három tétel, amit vakon kóstoltak a résztvevők, egy burgundiai borászat a Domaine Chanson Le Bourgogne Pinot Noir 2016, az Etyeki Kúria Pinot Noir 2015, valamint a Sauska Pinot Noir Birs 2015 tétele volt. A 260 éves múltra visszatekintő Domaine Chanson pincekönyvében felfedezhető Voltaire és XVI. Lajos húga, Erzsébet Filippina Bourbon-házi hercegnő is a vásárlók között. Csak remélni tudjuk, hogy a jövő generációjának is legalább ekkora örömet jelent majd, amikor az Etyeki Kúria pincekönyvében Esterházy Péter vagy Besenyei Péter vásárlásait találja meg.

Azért döntöttek a szervezők a vakkóstolás mellett, hogy a résztvevők évjáratokról alkotott előzetes véleménye ne befolyásolja az egyes tételek értékelését. Mészáros Gabriella, Mérész Sándor és Gézárt Anna, az Etyeki Kúria bortanácsadója minden kóstolókör után felfedték a tételeket, és a közöttük tapasztalt eltéréseket.

Az első három tételnél a legnagyobb hangsúlyt egyrészt a pinot noir fajtajegyeire és a termőhelyek között érzékelhető különbségekre, egyediségekre helyezték. Természetesen a titok felfedése után bemutatták röviden a burgundi Domaine Chanson és a tokaji Sauska borászatokat is.

 image002.jpg

 

A következő hármas a 2015-ös évjáratról szólt. Ez az év Mérész Sándor jegyzeteiben A száraz nevet kapta: a kemény, hideg és száraz telet egy szeles szintén száraz tavasz követte. Egy rövid, csapadékos május után kevés csapadékkal érkezett a kora nyár, melyet váltott az extrém esőzéseket és forró, száraz periódusokat felvillantó július, míg nem beköszöntött a szeptemberig elhúzódó hőség. A kóstolt tételek: Etyeki Kúria Pinot Noir 2015, Etyeki Kúria 2015 Magnum, valamint a tavalyi év újdonsága, az Etyeki Kúria 2015-ös Pinot Noir Válogatás. Ez utóbbi tételhez ­ melyből csupán 1.500 palack készült – az évjárat termésének legjobb tételeit 10 hónapon át érlelték kizárólag új, kiváló minőségű francia tölgyfahordókban.

A sort három hűvös, a 2014-es, 2010-es valamint a 2008-as, majd három meleg évjárattal (2013, 2012, 2003) folytatták. Igazi ritkaság, hogy a 2003-ban, az Etyeki Kúria történetében először készített pinot noir tételt még be tudta mutatni ezen a kóstolón a borászat. A három legrégebbi tételt már csak ezen a rendezvényen kóstolhatja meg a közönség, míg a 2012-es, 2013-as és 2014-es évjárat szerepel három másik társukkal (2015, 2015 Válogatás, 2016) a fadobozos Pinot Noir Évjáratválogatásban.

A közönség olyan érdekességeket tudhatott meg, mint hogy mi alapján különböztethető meg egy hűvös és egy meleg évjárat a kóstoláskor, vagy az Etyeki Kúria pinot-jai milyen érlelési jegyeket mutatnak. Elhangzott az is, hogy az Évjáratválogatást akár évekre is érdemes félretenni, hogy később újabb, izgalmas élményeket okozhasson, hiszen a vertikális kóstolókon szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fajtának nagyon jól áll a hosszabb palackos érlelés, illetve hogy a fejlődés nem mindig egyenes irányú, vannak hullámhegyek- és völgyek.

Végül a 2018-as évjárat zárta a sort, itt három különböző hordómintát (egy magyar, egy francia és egy osztrák) hasonlíthattak össze a kóstolók. A tételsor érdekessége ezen kívül, hogy a legutoljára, azaz 2015-ben telepített tőkék első szüretelése van a hordókban.

 image001.jpg

A legtöbb résztvevő tetszését az idei kóstolón a következő tételek nyerték el: Etyeki Kúria Pinot Noir 2003, Etyeki Kúria Pinot Noir Évjáratválogatás 2015, Etyeki Kúria Pinot Noir 2008.

Közös koccintással zárták az eseményt, a pinot noir hordókban érlelt Barrique borpárlat mellé megálmodott jubileumi tortával ünnepelt a borászat.

A hatos Pinot Noir Évjáratválogatás a Bortársaság üzleteiben és az Etyeki Kúria Vinotékájában vásárolható meg.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása