esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Csillagok (is) születnek! IX. Egri Csillag Fellövés

2019. március 22. 12:35 - Esszlessz

Eger, 2018.03.15.

Immár IX. alkalommal szervezik meg az egri borászok a friss évjáratú Egri Csillag boraik közös bemutatását. A vörös Egri Bikavér fehér párjaként ismert Egri Csillag már 2010 óta készül, amellyel a tragikusan fiatalon elhunyt borász, Eger modernkori bortörténetének meghatározó alakja, Gál Tibor emléke előtt tisztelegnek a borászok. Az Egri Csillag készítésének feltétele, hogy minimum 4, és legalább 50%-ban Kárpát-medencei szőlőfajtából álljon. A kisebb városi báli rangú eseménynek hagyományosan az egri Liceum csodálatos díszterme ad méltó hátteret. A Végvári Vitézek archaikusan díszes és fergeteges felvonulása kísérte március 15.-én a várból a Líceumig az első palack 2018-as Egri Csillagot. Mintha már-már több figyelem, kísérletező kedv és marketing erő fordulna a Csillagok felé, mint a kissé hányattatott sorsú és nem is teljesen egységesen pozícionált Bikavérek irányába. Az ünnepi köszöntőket természetesen borkóstoló követte, ahol a közel másfél tucat borász a ’18-as és ’17-es Egri Csillagok borai mellett Bikavéreiket is bemutathatta. A nemes kortyok mellett a Snidero Quartet finom és sejtelmes jazz sztenderdjeit is élvezhettük.

 ecs2.jpg

Almagyar Érseki Szőlőbirtok borait Csutorás Feri és lánya prezentálták  – a ’18-as friss, ropogós, erősen rizling-vezérelt bor, északias savak dominálnak. A ’17-es mélyebb, teltebb és érettebb is.

Az Andornaktályán és a Szépasszony-völgyben is jelen lévő Besenyei Borház Csillagában jó arányok uralkodnak, egyetlen fajta sem domináns. Leányka, Zenit, Rizlingszilváni (Müller-Thurgau), Chardonnay és még Cserszegi fűszeres is megfér itt békében.

 ecs1.jpg

Bolyki Jani a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok frontembere szokásosan izgalmas, polgárpukkasztóan vibráló, ropogós, ugyanakkor játékos ’18-as tétele Királyleánykára és Hárslevelűre épül, de a kevés Sauvignon blanc – arányán túl is - megteszi a hatását az összképben.

Az örök mosolygó Dula Bence a pincészetének két Csillagát is hozta – a ’18-as Királyleányka-vázas, kevés Sauvignon blanc-nal díszített bora még messze nincs kész, fűszerei kedvesek, de zabolátlan, kialakulatlan még – bár az erő, a potenciál már érződik a mélyben. A ’17-es viszont már igazi nagymenő a legjobb formájában, remek, vastag-élű savak, elegáns lecsengés jellemzi. Azt est egyik csúcsa.

Egri Csillagok Zrt. – nagyüzemi borászatként szívesen játszik kis tételekben is.  ’18-as Csillagukba majdnem mindent beleadtak, Olaszrizling, Muskotály, Chardonnay, Sauvignon blanc és még Leányka is teszi bujává, erotikusan fűtötté, pajzánná. A ’17-esük viszont inkább férfias, a Leányka és a Sauvignon blanc szép savai tiszta vonalú, élvezetes borrá nemesíti.

 ecs4.jpg

Gál Lajos és fia, Péter a pincészetük két izgalmas tételével készültek: a ’18-as Superior Egri Csillag erősen pörkölt mogyorós karakterével, fiatalos bájával hízelgett. Chardonnay, Olaszrizling és Hárslevelű fajták alkotják a felboríthatatlan egyensúlyt. Kamra-völgy márkájú, ’18-as Grand Superior Csillag nagyon más alkat, komplex, veretes, mély rétegű. Ilyen néven már csak ebben az évben találkozhatunk vele, a következő évjárattól Sík-hegy márkanév alatt arat további babérokat.

Két Lőrinc Gyuri - apa és fia - mutatta be a St. Andrea Szőlőbirtok- Napbor 2018 tételét, amit kifinomultság, elegancia és nagyvonalú stílus emelt jóval az átlag fölé.

A Thummerer Pincészet is két tétellel jelentkezett: a ’18-as Csillagjuk Királyleányka, Leányka, Sauvignon blanc, Zenit húrokat penget nagyon izgalmasan, szinte kirobban a pohárból!  Ropog, recseg, játszik, hancúrozik a nyelven. A ’15-ös Grand Superiort már egészen más, keményebb fából faragták. Óriási tekintéllyel néz a fiatalabb generációkra! Mint egy nagy, évjáratos champagne - CO2 nélkül! Krémes, cipós, vajas – egyértelműen a nap fénypontja!

Az Ostorosbor Zrt Királyleánykára építkező küvéje egy könnyed, nem túlságosan hosszú, nyárias korty – bitteres kesernyésséggel a végén.

 A stabil, megbízható minőségű borairól ismert Varsányi Pincészet Olaszrizlingre és Hárslevelűre felépített Csillaga kapott egy kevéske Sauvignon blanc díszítést, ami határozottan kedvessé, nagyon üdévé és virágossá tette. Jóitatú!

A Petrényi Borászat az elmúlt években egyre többet hallat magáról. ’18-as Egri Csillaguk Olaszrizlingre feszített muskotály, ennek megfelelően erősen fűszeres, talán túl populárisra is sikerült.  A ’16-os Superior-t áthatja a Cserszegi fűszeres letagadhatatlan (akár szerethető – bár ízlésekről nem vitatkozunk) illata. Érett dáma egy kicsit túlöltözött jelmezben. Az ASTRA Grand Superior tételük viszont maga a wágneri csoda: teljes és mély és drámai. Hárslevelű, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Veltelíni. A befejezett és végleges mű! 

Az Eszterházy Szőlőbirtok- ’18-as Csillaga Olaszrizlingre és Chardonnay-ra épül, megtoldva egy kis Traminivel és Szürkebaráttal is. Neutrális, darázsderekú is. A ’17-esben viszont nagyszerűen teljesednek ki a savak, komplex, komoly és rétegzett.

A Tóth és Tóth Szőlőbirtok ’18-as bemutatkozó tétele stabil Hárslevelű alapokon nyugszik, igényes Királyleányka adja a testét, de a vidám vadságát, bolondosságát és parfümösségét is a Sauvignon blancnak köszönheti.

Simon József ’18-as tartályminta Királyleányka, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon blanc Csillaga minden nagyágyút felvonultat, de még elég kiforratlan arcát mutatja, lassan nyílik. Nem így a ’17-es, ami egy kis Cserszegivel és Zenittel vadíttatott meg - előnyére! Szép együttállás, remek kompozíció.

A professzionális pincetechnológia és kiszámítható, korrekt minőség (+árazás) két nagyágyúja, a Juhász Testvérek Pincészete és a Varga Pincészet is hozta, amire számítottunk.  Tiszta, könnyed, kategóriájukban hibátlan versenyzőikkel ünnepelhettük az Egri Csillagok 2019-es ünnepét.

 ecs3.jpg

Tanulság? A „Csillag-filozófia” kétarcúsága kézzel fogható a borokban! Egyoldalon a technológiailag „kimért”, precíz, friss, jó-kortyú, könnyed, néha egysíkúbb, egyéves tételek, a másik oldalon a legalább 2-3 éves, érett, összecsiszolódott, elegáns és komoly borok. Ízlés – és gasztronómiai pozicionálás kérdése az egész! Számomra az est nagy kérdő- vagy felkiáltó jele, a Sauvignon blanc jelenlétének megkerülhetetlensége a Csillagok készítése során. De talán ez is ízlés kérdése! 

 

Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása