esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Somló elsőbálozói

2019. február 04. 14:16 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A borvidéken január végén első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Somlói Borászbált. A hajnalig tartó, jókedvű és elegáns rendezvényen a somlói borok mellett fontos szerepet kapott a gasztronómia, a zene és a tánc is. 

A helyi borászokat ugyan összefűzi a munkakapcsolat, szakmai rendezvényeken, borkóstolókon, borversenyeken sokszor találkoznak, de fontosnak érezték, hogy kötetlenül is időt töltsenek együtt. A farsangi időszakban pedig mi más lehetne ennek a legjobb kerete, mint egy bál. A Kreinbacher Birtokon gyűltek össze a borászok és vendégeik, ahol Baráth Sándor, a Nagy-Somlói borvidék hegyközségi elnökének megnyitója után kezdetét vette a vacsora és a borkóstolás, izgalmat csempészett az estébe a tombola, majd hajnali kettőig tartott a zene és a tánc. Az utolsóként távozók természetesen a borvidék fiataljai voltak.

 somloi_boraszbal_1.jpg

Fotó: Nagy Gábor

„Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt – meséli Baráth Sándor. Telt házunk volt, és a résztvevők visszajelzései alapján is sikeresnek bizonyult az első bálunk itt, a Somló hegyen. Bár nem a szigorú szakmai munka volt most előtérben, azért nem tudtunk kibújni a bőrünkből, így a borlapon minden pincészettől szerepelt egy-egy tétel, amit a vendégek és a borászok meg tudtak kóstolni.”

A vacsoramenüt a Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József állította össze, a fogások kitalálásakor természetesen fontos szempont volt, hogy jól passzoljanak hozzájuk a somlói borok.

 somloi_boraszbal_2.jpg

Fotó: Nagy Gábor

Előételnek füstölt libamell volt lilahagyma-lekvárral, savanyított zöldségekkel és kaláccsal, majd tanyasi tyúklevest tálaltak zöldségekkel és macesszel. A bőrös karajhoz puliszkával, káposztával és citromos burgonyával például egy határozott savgerincű, testes somlói juhfarkot párosítottak, ami szépen kiegyensúlyozta a hús zsírosságát. Majd a desszert, egy málnás-pisztáciás panna cotta zárta a vacsorát.

A következő Somlói Borászbálnak már az időpontja is megvan: 2020. január 25-én gyűlnek össze megint a borászok, hogy újra ilyen vidáman kezdjenek neki az új évnek.

somloi_boraszbal_6.jpg

Fotó: Nagy Gábor

Szólj hozzá!

Másodjára nyitja meg kapuit Köveskál a Furmintnak – izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

2019. január 30. 09:03 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek, Káli Art Inn, Kővirág – összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely immár második alkalommal kerül megrendezésre február 22-24 között. Az esemény nemcsak a balaton-parti Furmintokra szeretné felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy az egész nyáron teltházzal üzemelő Köveskál télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várja a kirándulókat.

Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, a közönség a Káli Art Inn, a Kővirág, illetve a Mi a Kőben kezdheti meg az ismerkedést a térség legjelentősebb Furmintjaival. A gasztronómiai élmények mellett pedig a helyi Művelődési Ház Lakásszínházzal várja az extravagancia kedvelőit.

004_furmintnapok2018.jpg

Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás illetve falatozás. Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek. Az első műsorsávban a balatoni Furmintokról lehet meghallgatni a borrégió legjelentősebb Furmint-termelőinek előadásait, ezután pedig olyan érdekes témák kerülnek napirendre, mint a Furmintból készült pezsgő vagy a fajta házasíthatósága, de bepillantást nyerhetünk a Furminttal is foglalkozó borásznők életébe is. Az előadásokra jegyek a készlet erejéig kaphatóak.

Érdemes szállást foglalni a faluban vagy a környéken, hiszen a szervezők vasárnapra is készülnek érdekes programokkal. Az éttermek kínálata közül lehet választani brunchot vagy akár pezsgős gourmet reggelit is, aki pedig szívesen indítaná egy kis testmozgással a napot, dűlőtúra keretein belül kerülhet közelebb a szőlőtermesztés szépségeihez.

Videós beszámoló a tavalyi rendezvényről.

 133_furmintnapok2018.jpg

 

Részletes program:

  1. Február 22

Káli Art Inn, Kővirág, Mi a Kő: Furmintra hangolt borvacsora

 

Február 23

12:00-13:30 Pálffy Pince – Balatoni Furmintok

Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Sümegi Gábor (Skrabski Pince), Barcza Bálint (Barcza Pincészet)

Moderátor: Pampetrics Milán (Pampetrics Borkereskedés)

 

12:00-13:30 Káli Kövek - Balatoni Furmintok

Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Sike Balázs (Skizo Borház), Spiegelberg István (Spiegelberg Kézműves Borpince)

Moderátor: Tóth Ádám (Pláne Badacsony)

 

12:00-13:30 Káli Art Inn – Balatoni Furmintok

Beszélget: Trombitás Tamás (Trombitás Borház), Ruppert Márton (Gilvesy Pincészet), Cartwright Eva (Somlói Borok Boltja)

Moderátor: Juhász Krisztián (Borkonyha, Textúra)

 

15:00-16:30 Pálffy Pince - Furmintok és Buborékok

Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Várszegi György (Kreinbacher Birtok), Baranyai Péter (Garamvári Szőlőbirtok), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis)

Moderátor: Blazsovszky Péter (Babel Budapest)

 

15:00-16:30 Káli Kövek - A Furmint mint házasítás

Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Homonna Attila (Homonna Birtok), Pálffy Attila (Pálffy Pince), Egly Márk (Egly Szőlőbirtok és Pincészet)

Moderátor: Kézdy Dániel (Aszu Prime, Furmint Február)

 

15:00-16:30 KÁLI ART INN - Gyengébb? Nem! - Furmintok

Beszélget: Laposa Zsófia (Laposa Birtok), Ujvári Vivien (Barta Pince), Zsirai Kata (Zsirai Pincészet), Berecz Stephanie (Kikelet Pince)

Moderátor: Szabó Edit (Borsmenta)

Az előadásokon a részvétel regisztrációhoz kötött!

 160_furmintnapok2018.jpg

Kísérőprogramok

Kővirág, Mi a Kő: Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt

Pálffy Pince, Káli Kövek: kötetlen borozás

Káli Art Inn: ültetett Furmint borvacsora, Juhász Krisztián (Borkonyha) sommelier részvételével

 

Február 24.

Pálffy Pince: Pezsgős reggeli, dűlőtúra

Káli Kövek: Afterparty (kávé, tea, süti, gyógysör), dűlőtúra

Mi A Kő: “Huncut Malacságok” brunch

Káli Art Inn: "Messze földön híres" ültetett reggeli helyi termékekkel, saját házi lekvárokkal, tojással, friss narancslével, kávéval, teával

Kővirág: Pezsgős gourmet reggeli

 

További infó: 

Köveskáli Furmint Napok:

https://www.facebook.com/events/213871879493165/

Furmintozzunk! Hány Gyula fér el egy borbárban?!

https://www.facebook.com/events/350773818840866/

 

Szólj hozzá!

Magyar Bor Nagydíj 2018

2019. január 04. 20:31 - Esszlessz

- sajtóközlemény

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

Kiválasztottak továbbá közülük egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2018 nyerteseiként, amelyek ezúttal az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borai lettek.

s12-lukae.jpg

Ennek a különleges versenynek a keretében a borszakírók először több fordulón át leadott szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a végül kialakuló 12-es listák borait a tagjaikból alakított két bizottság kétszer kóstolja eltérő sorrendben, illetve pontozza. A bírálatnak ezúttal a Kóstolom borbár adott helyt.

 s12-tothf.jpg

A „Super 12”  listákon ezúttal összesen 11 borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Eger (6), Tokaj (4) és Szekszárd (3).  Harmadszor, vagyis eddig minden évben rájuk került a Holdvölgy, a Kovács Nimród Borászat, Balla Géza, a St. Andrea és a Thummerer Pincészet egy-egy bora.

 

A két listán az alábbi fehér és vörös borok szerepelnek (ABC sorrendben):

 

Dobosi Pincészet Háromszög Olaszrizling 2016 (Balaton-felvidék)

Figula Pincészet Száka Olaszrizling 2015 (Balatonfüred-Csopak)

Gallay Kézműves Pince Nyékládháza Zenit 2015 (Bükk)
Holdvölgy Expression Tokaji Hárslevelű Becsek 2015  (Tokaj)

Káli Kövek Rajnai Rizling Szentantalfa 2016 (Balaton-felvidék)

Kovács Nimród Borászat Nagy-Eged Furmint 2015 (Eger)

Pajzos Pincészet Tokaji Hárslevelű 2015 (Tokaj)

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Barakonyi Furmint 2015 (Tokaj)

Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016 (Somló)

Tóth Ferenc Pincészet Egri Leányka Superior 2016 (Eger)

Szászi Birtok  Badacsonyi Rózsakő  2017 (Badacsony)

Szepsy Pincészet Úrágya Tokaji Furmint 2015 (Tokaj);

 

Balla Géza Sziklabor Feketeleányka & Cabernet Franc 2015 (Ménes)

Bock Pince Villányi Merlot Special Reserve 2013 (Villány)

Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2017 (Szekszárd)

Gere Attila Pincészete Fekete Járdovány 2016 (Villány)

Janos von Beőthy Csobánc-hegy Petit Rhone 2013 (Badacsony)

Luka Pincészet Kékfrankos 2015 (Sopron)

Mészáros Borház Bodzási Kékfrankos Prémium 2015 (Szekszárd)

St. Andrea  Nagykadarka Nagy-Eged Grand Superior 2016  (Eger)

Stumpf Pincészet Nagy-Eged Öregtőkék Kékfrankos 2015 (Eger)

Schieber Pincészet Patina Cabernet Franc 2013 (Szekszárd)

Tóth Ferenc Pincészet Kékfrankos Superior Tornyos 2013 (Eger)

Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior 2015 (Eger).

 

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2019. január 26-án a debreceni Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen kerül sor.                                                                                         

 

Budapest, 2019. január 3.

Szólj hozzá!

Bubis Ünnepet!

2018. december 21. 12:05 - Esszlessz

- őket bátran keresd a fa alá

Ha ünnep, akkor buborékok, minél kisebbek és finomabbak, annál jobbak. Velük telt meg az évzáró poharunk koccintásra épp karácsony előtt egy héttel. Majd mindegyik varázsolt, és nem csak mosolyt az arcunkra. Szép szerkezetükkel, kifinomult világukkal méltó lezárása ennek az évnek, mely tele volt fenttel és lenttel bőven- nem fukarkodott semmiben. 

Gábor kóstoló jegyzeteivel adunk ötletet a megfelelő ünnepi tétel kiválasztásához és kívánunk Nektek is áldott ünnepet és egy sokkal boldogabb Új Évet!

image2_1.jpeg

doc Valdobbiadene Prosecco

Gyönyörű, érett, cipó, kalács, mogyoró, püspökkenyér, panettone.


Franciacorta. Lombardia

Mélysárga. Testes. Vastag. Mély savak. Vadalma. Kemény sziklák. Szikrázik


Raventos Cava 2016.

Hagymahéj. Füstös, érett sonkás, jó egyensúly, mély háttér, elegáns izgalmak


Moet Ch Imperial Brut

Barnakenyér. Rétes. Érett camembert. Krémes. Friss pogácsa. Kicsit lomha.


Gimmonet 100% Ch.

Brutál rétegezettség. Rozskenyér. Tökmagolaj. Sütőtök. Hegyi vaj. 


Gimmonet.2010. Special Club. Pincék zárt csoportja (9)

Hajnali pékség ciabattája. Rozmaring. Vastag savak. Vibráló frissesség. Nagy potenciál. Élményözön.

 image1_9.jpeg

Szólj hozzá!

Szabó Edit vehette át a Bussay-emlékdíjat 2018-ban, Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott

2018. december 15. 09:54 - Esszlessz

A nagy presztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 13-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén adta át a Bussay László Emlékdíjat.

Az egyhangú szavazás eredményeként az elismerést az idén Szabó Edit újságíró, a Borsmenta.hu online gasztronómiai magazin alapító-főszerkesztője vehette át.

Büszke vagyok erre a díjra, mert tőletek kaptam. Tőletek, akik az interjúalanyaim vagytok, és akiktől minden nap tanulok valami fontosat a szakmáról és az életről” – mondta Szabó Edit a díj átvételekor.

Amikor Bussay doktorral beszélgettem, méltatott nekem egy bort. Azt mondta: Edit, az olyan bor, hogy attól a világ angolspárgát csinál. Szóljatok, ha majd írtam egy ilyen cikket, de akkor se hagyom abba. Nagyon köszönöm!” – zárta beszédét a díjazott.

 szabo_edit_foto_veto_gabor.JPG

Szabó Edit újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végéig elsősorban a szűkebben vett kultúra területén mozgott, később érdeklődése a bor és a gasztronómia felé fordult. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsorszerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt. 2014-ben Nagy séfkönyv címen jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2017-ben ezt követte a magyar bor világának 26 női „főszereplőjét” bemutató „Gyengébb? Nem!”. Mindkét kötetet a rangos Corvina kiadó adta ki.  2016 elején indította el a Borsmenta elnevezésű online magazint, amelynek ma is főszerkesztője.

Az elismeréssel járó, kézzel festett herendi vázát dr. Bussay László lánya, dr. Bussay Dorottya, a virágcsokrot pedig az idén „Év bortermelője”-címmel kitüntetett borász, Balla Géza adta át a díjazottnak.

A nemrégiben elhunyt kiváló kolléga, nemzetközi borakadémikus, tanár, Sánta Zoltán a Pannon Bormíves Céhtől posztumusz díjat kapott. Róla és munkásságáról volt kollégái és egyben barátai Török Péter és Mészáros Gabriella emlékeztek meg.

santa_zoltan_foto_facebook.jpg

Sánta Zoltán több, mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. Borkollégiumi előadó, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban.

 

A díjról: A díjat a Pannon Bormíves Céh tagjai 2013-ban alapították, és egy évvel később, dr. Bussay László halálát követően Bussay László Emlékdíjra nevezték át. Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel összhangban sokat tett a magyar borkultúráért. A díjazottat a tagok titkos szavazással választják.

 

Az eddigi díjazottak:

2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus

2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója

2015 Borbás Mária, televíziós újságíró

2016 Dr. Nagymarosi András, geológus, posztumusz díj

2017 Eperjes Károly, színművész

 

A Pannon Bormíves Céhről

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz elismert családi pincészet. A szervezet mára 36 tagot számlál az ország összes borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A tagok célja nemcsak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása mellett.

Szólj hozzá!

Öt klasszikus ünnepi édesség tokaji aszúhoz

2018. december 14. 11:28 - Esszlessz

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért ne legyen az ugyanolyan emlékezetes?

A tokaji aszúról tudjuk, hogy ünnepi bor. Ha pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek ehhez a bortípushoz.

Birsalmasajt

A Délnyugat-Ázsiából származó gyümölcsöt, a birset szokás birsalmának és birskörtének is nevezni. Mivel készítése nem igényel különleges alapanyagokat és eszközöket, viszont hűtés nélkül is akár hónapokon keresztül eltartható, nem véletlen, hogy úgy tekinthetünk rá, mint az egyik legrégebbi tradicionális édességünkre. A hosszan főzött birspüré intenzív, gyümölcsös ízei és magas cukortartalma miatt ideális páros egy frissebb évjáratú, tízévesnél fiatalabb aszúhoz.

 koccintsaszuval_fotocredit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Zserbó

Bár a zserbó eredete kapcsán több elmélet is létezik, a legtöbben Gerbeaud Emilhez, a svájci származású cukrász- és csokoládékészítő mesterhez kötik megalkotását, aki 1884-ben érkezett Magyarországra, hogy betársuljon egy, a mai Vörösmarty téren álló kávéházba. Az omlós tésztalapok közé baracklekvár és diós töltelék kerül, majd a tetejére csokoládé. Az édesség karakteres, markáns ízei miatt egy érleltebb, tízévesnél idősebb aszút ajánlanánk hozzá. Mivel ez egy alapvetően hosszú életpályára szánt bortípus, ilyeneket könnyen találunk majd a borkereskedések polcain.

Bejgli

A mai Lengyelország területéről származó, hozzánk osztrák közvetítéssel érkező sütemény lassan 200 éve jelent biztos pontot karácsonykor az asztalunkon. Hosszú ideig a mákos és a diós változat volt ismert, de ma már a gesztenyés és az aszalt gyümölcsös variációk, illetve mindezek kombinációi is kedveltek. A sütőből kikerülő bejgli a legtöbb családban több étkezést is végigkísér, és erre alkalmas a tokaji aszú is. Ha mindössze egy-egy pohárral iszunk ebből a gazdag, koncentrált borból, tegyük vissza a dugót, a hűtőben ilyen állapotban is megőrzi értékeit egy-két hétig.

Puszedli

Mint sok más édesség, a puszedlik is osztrák közvetítéssel érkeztek hozzánk, majd váltak a 20. századra nemcsak itthon, de az egész közép-kelet-európai régióban az adventi időszak meghatározó süteményévé. Ez a több hétig is eltartható finomság rengeteg változatban készülhet, elég csak az alapanyagok kapcsán a különböző fűszerezésekre, dióra, mandulára gondolni. A méz ízt és textúrát befolyásoló jelenléte miatt az aszú ebben az esetben is logikus választás, hiszen mindkettő közös jellemzője a koncentráció és az édesség.

Mézeskalács

Végül, de nem utolsósorban következzen az ősi gyökerekkel rendelkező mézeskalács. Az ókori görögök misztikus erőt tulajdonítottak a méznek, ami átsugárzott a felhasználásával készült tésztaételekre is: Püthagorasz a legenda szerint állat formájú mézeskaláccsal áldozott valódi állat helyett az isteneknek. A különböző formákat kiszaggatni és díszíteni igazi családi program. Ahol mézeskalácsot sütnek az ünnepekre, még szenteste után is gyakran előkerülnek a mézeskalácsos dobozok, így az ünnep hangulata, pláne egy pohár aszú társaságában, hosszan kísér majd.

 

Ha az ünnepek során tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!

 

Honlap: www.koccintsaszuval.hu
Facebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/
Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Bormedence 2018- borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből

2018. december 13. 08:33 - Esszlessz

Előkelő helyszínen a Magyar Nemzeti Múzeum falai között került megrendezésre a Bormedence 2018, ahol a Kárpát-medencére jellemző fajtákat kóstolhattunk. Kicsit megilletődve mentünk fel a múzeum több mint 170 éves lépcsőin a csodálatos Kupola és Díszterembe, ahol már vártak minket a borászok. Nehéz volt eldönteni hol is kezdjük a kóstolást.

Az asztalok között szlalomozva, végigjártuk a Kárpát-medencét keresztül kasul. Jártunk a Balaton északi partján, felmentünk Badacsonyba és a Szent-György hegyre ahol kóstoltunk rózsakövet, bakatort, zeust, kéknyelűt, szürkebarátot. A hegyről lefelé baktatva útba ejtettük Somlón a Tomcsányi Pincét ahol jófajta furmintot és juhfarkot ízleltünk. Innen a Felvidék felé vettük az irányt ahol a Világi Winery- vel ismerkedtünk. Cserszegi fűszeresük nagyban különbözik az itthon megismerttől. Tartalmasabb, picit ásványosabb nem annyira parfümös. Ezen felbuzdulva végig kóstoltuk a kínálatot. Nem csalódtunk. A Felvidékről átruccantunk Kárpátaljára ahol furmintot, bakatort teszteltünk, amik szokatlan ízvilágúak voltak nekünk. Így átugrottunk Horvátországba ahonnan a Kováts Pincészet érkezett (a Drávaszögi Csúza faluból). Sauvignon blancból nem csak szárazat, hanem egy késői szüretelésűt is ízlelgettünk. Különösen tetszett traminijük, ami aranysárga színű, kicsit testes, szép savú, kicsit licsis, törökmézes ízű bor.

Ezek után a fekete leánykák jöttek szépen sorban; a mesterkurzus résztvevőjeként megtudtuk történetét, megismertük a termőterületeinek földrajzi elhelyezkedését, szürcsölgettük, hasonlítgattuk őket, jól megismerkedtünk velük. Rájöttünk, hogy miért is volt ez Mátyás király kedvenc bora. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ezek után kis társaságunk feje kezdett megtelni, ezért úgy döntöttünk ideje hazamenni, mert a jóból is megárt a sok. J

Jó és izgalmas borokat kóstolva, élményekkel gazdagodva, bővült tudással, jó érzéssel telítődve tértünk haza…

 

Kriszti, Gyuri

 

 

Szólj hozzá!

Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük

2018. december 10. 09:24 - Esszlessz

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. #aszuday

 

 „Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk visszajelzést, amire mi sem számítottunk. Többen voltak, akik eddig ugyan nem rajongtak az édes borokért, de ezen a napon egy-egy kivételes tokaji aszút megkóstolva megváltozott a véleményük. Ez is alátámasztja azt, amit már sokszor tapasztaltam: aki egyszer találkozik egy aszúval, attól kezdve másképpen értékeli ezt a kategóriát” – mesél Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól.

 

„A tavalyi merészebb ötlet, a szecsuáni konyha ételei után idén egy hagyományosabb, ám exkluzív alapanyagra koncentrálunk, a libamájra. Sok elkészítési mód közül választhatunk, és a receptjeink segítségével akár otthon is tökéletes párosokat hozhatnak létre a borkedvelők december 10-én.”

 aszuday_2_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Aszú és libamáj

 

Noha desszertborként tekintünk rá, a tokaji aszú nem csak az édességek mellé passzol. Magyarország a világelsők közé tartozik a minőségi, hízott libamáj előállításában, a magyar gasztronómiában éppen ezért az egyik tradicionális párosítás a libamáj és a tokaji aszú.

 

A libamáj édeskés íze szépen harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete. Az elkészítésnél érdemes figyelembe venni az aszúnk karakterét. A fiatal aszúkhoz friss gyümölcsök és zöldfűszerek passzolnak, az érett, régebbi évjáratokhoz pedig használjunk aszalt gyümölcsöket, lekvárt, vagy karamellizálhatjuk is az ételt. Mivel a tokaji aszú az évjáratok, dűlők és borkészítés eltérései miatt sokszínű, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel a konyhában.

 aszuday_3_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A tokaji aszú

 

A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén található, régre visszanyúló borkészítési hagyományokkal rendelkező szőlőtermő terület, amelyet már 1737 óta jegyeznek mint a világ első zárt borvidékét. Kivételes édes borok készülnek itt, a talaj, a mikroklíma, a botritisz, a helyi szőlőfajták és a borkészítés ötösfogatának köszönhetően a tokaji aszú egyedülálló, más borokkal össze nem hasonlítható karaktere jön létre.

 

A vulkanikus alapkőzet a borok ásványos karakterét és a feszes savszerkezetet adja, a folyók által befolyásolt őszi, párás mikroklíma pedig segíti a Botrytis cinerea nevű nemespenész kialakulását, aminek köszönhetően megjelennek az aszúsodott szőlőszemek. Ezeket a bogyókat, amelyekben a cukor koncentrálódik, kézzel, több körben, az őszi hónapokban folyamatosan szedik. A szigorúan meghatározott borkészítési eljárást minden termelőnek be kell tartania, így csak a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort.

 

Aszú Day

 

  1. december 10-én a második Aszú Dayt ünnepeljük. Ezen a napon legyen a tokaji aszú nagykövete, vásároljon egy palackkal, kérje a kedvenc éttermében, vagy nyissa ki otthon, és készítsen hozzá egy libamájas fogást, és ossza meg az aszú élményét másokkal is. #aszuday

 aszuday_1_photo_credit_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Facebook: facebook.com/aszuday

Instagram: instagram.com/aszuday

Website: aszuday.com

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Friss ropogósak

2018. december 07. 19:46 - Esszlessz

- újbor teszt 2018

Immár hagyománnyá vált- és alapvetően nagyon kíváncsian is várjuk őket- az új borok tesztje a csapatnál. Lelkességünk idén sem lankadt, így le is kóstolunk egy szép sort. Az első fecskék között akadtak ígéretesek szép számmal, még ha most kissé nyúzottnak tűntek is. Várjuk a sorban érkező újakat, addig pedig fogadjatok sok szeretettel  egy csokorra valót az újakból:

1.Hidegkúti Tibor Karát minta

Citrusos, nyárias, savanyú cukorkás, őszibarack, kén+, opálos, visszafogott, kénes, ropogós sav, grapefruit, szőlő íz. Seprő, őszibarack, citromhéj, érdes savak, hirtelen halál, élesztősen opálos, kemény savanyúcukorka illat, citrompótlóval. Ízben könnyed, légiesen lágy, kezdődő kesernyésséggel, kicsi borókával a végén.  Lime, még dolgozik, kréta, tavasz, frissesség, kócosság, zöldalma.

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Cserszegi fűszeres minta

Parfüm, citrusok, ropogós savak, lendületes, mézes, zöld alma, szalmasárga szín, mézes illat, citrompótló, sok sav. Borsóhüvely, fodormenta, tiszta, vonal, illatos, már-már pacsuliba hajló kölnis. Széles, kocsányos, zellerszáras íz, kicsi poloskával. Tavaszi virágcsokor, barack, grapefruit kesernye, hosszú és játékos, bájos, szőlőcukor, nagyon könnyed, kislányok.

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Sauvignon blanc minta

Zöld alma, szép savak, jácint, zöld fűszer, kesernye, nem tiszta szín, szúrós kénes illat, parfüm, kerek sav, alma, egres, kesernyés. Ananász, vaj, kemény sajtok, hosszú, nagyon vidám, játékos és könnyed illat. Mosolygó íz, üde savszerkezet, lendület, friss grépfrút, úgy szomjoltó, hogy szomjas leszel tőle. Behízelgő, cukorka, méz, a korty lapos, ficánkol, nagyon tavasz, pici por, vibrál.

80 pont

  1. Megyeri-Hanti Pince Chardonnay minta

Mézes, diós, aszalványos, harsány, alkoholos, kialakulatlan, fülledt, barack, kevés sav, barackmag, kesernyés utóíz. Sárgadinnye, ananász, tejszín, faforgács, kerek, tele ízzel, narancshéj, nagyon vidám, játékos és könnyed illat. Mosolygó íz, üde savszerkezet, lendület, friss grépfrút, kenyérhéj, fülledt, csöppnyi báj, pici krém, puhaság.

81 pont

image1_1_4.jpeg

  1. Las Mulas Sauvignon Blanc 2018

Füves, mézes, grapefruithéj, csábító, fajtajelleges, pici fűszer, parfümös, mézes, hárs illat, körte, sárgadinnye, fémes utóíz. Áprilisi tavaszi zöldek, lendület, kissé üres, spárga, grépfrút, első szaglásra illatában vmi égett érzés (merkaptán?), kandírozott gyümölcs, idővel citrusok, majd ízben szép savak jönnek, alma-körte duó, kirobban a pohárból és lehengerel. Bodza, ananász, fodormenta. Robogó íz-gyorsvonat. Dübörgő, de nem bántó savak. Mindene a helyén van, talán egy kis egyéniség jól állna neki. Robbanó fajtajelleg. Köszméte. Nagyon nyár- nagyon barátok. Itatja magát. Elegancia hiánya.
81 pont

6.Gere Schuber rosé 2018 

Pinkis szín, tuttifrutti, eper, technobor, üreske, butácska, édeske, nagyon rózsaszín, karamell, málna illat, grapefruit, licsi, kesernyés utóíz, szuperpink, epervelő, lendület, tisztaság, mérnöki, frissítő, kedvesen üde pink. A túlérettségbe átbillenő illatok, főleg szamóca, de már berkenye is. Kissé lágy, mediterrános kerekségű. Egy kis kényszer-készültség érezhető. Cserkó, eper, ribizli, a vége bántóan kesernyés.  Mattság. Hubba-bubba.

80 pont

  1. Teleki Portugieser rosé 2018

Rózsaszín, málna, nyárias, gránátalma, egyszerű, pink, már-már lilás szín, eper, málna, nektarin, szép sav, kesernyés utóíz. Pez, kakasnyalóka, üdítő savak, jó szerkezet, eper, hiányzó CO2, sillerbe csúszik át. Felsejlő vörösboros jegyek. Nagyon zárt, tartózkodó. Ázott papír a végén. Érett szamóca, málna, cseresznyevirágzás, lendületes savak.

79 pont

  1. Szentpéteri Néro Rozé 2018

Érett ribizli, vérnarancs, csajos, sav+, jól eladható, hagymahéj szín, málna, meggy, narancs, jó ivású. Márka üdítő, vattacukor, tiszta, üdítő, izgága savak, élvezetes, bármilyen alkalomra, ezüstös-rózsaszín. Pornószinésznősen sokat ígér az illata, amit ízben be is vált. Sziporkázó savak, pezsgő alapborhoz illő, feszes szerkezet. Kéjbor. Nem túl intenzív illat, meggyes-málnás, licsi, nyelven szép játék, ami hosszan elnyújtja a piros bogyós gyümölcsök zamatát. Cseresznyebomba és szappanja. Lendület. Nyári délután. Csúszik.

82 pont

  1. Frittmann Rosé Cuvée  2018

Rózsaszín, rózsa, viola, pink grapefruit, kis kesernye, tavaszt idéző, klasszikus rozé szín, fülledt, málna, meggy illat, meggy, narancs, kesernyés íz. Hiányzó gyümölcsök, széna, túlérett eper, citromsav, gyors eltűnés, tartózkodó, inkább körtés, bőralmás. Ízben lapos, kissé unalmas, a végén enyhe másnapos szájszag. Lapos illat, színben a legszebb, ízében cseresznye, ízében meggy, grapefruit kesernye. Krétás mattság, fémes hűvösség. Úgy lecsúszik, mint a sicc. Csajos, könnyed játék.

79 pont

image1_2_1.jpeg

  1. Dávidborház Pinot noir rozé 2018

Visszafogott, keresemazillatát, kávés, nyalókás, meggyes, rózsaszínflamingó, klasszikus rozé szín, málna, meggy, nyárra jó lesz, pirosribizli, korai cseresznye, eltipró CO2, lágyság, némi húzósság, fröccszerű szénsav-hatás. Mögötte üres, cukros, szirupos, nyalókás, megolvadt fagylalt, illatban először kis ammónia, lapos, Piroska eperszörp jó hígításban, málnás keménycukorka, bántó CO2

77 pont

  1. Günzer Portugieser 2018

Meggy, cseresznye, könnyed, alkohol+, rövidke, nem hagy mély nyomot, lila szín, égett gumi, vékony tannin, jó a sav, könnyű. Portói, alkoholfűtés, szájban friss vörösboros jellegek, egysíkú savak, gyors, mélypiros, kicsi lila peremmel. Fiatalosan is koraérett, szép gyümölcsös, áfonya és mazsola. Kellemesen olajos savak, jó, hogy selymesek tanninok. Nagyon jól iható. Kicsi bőr teszi még kerekebbé.  Remek kolbász, szalámi-bor, marcipán, kevés étcsoki illatban, zavaró pezsgés a kortyban.

80 pont

  1. Teleki Portugieser 2018

Lilás, fekete cseresznye, szilva, konyakmeggy,  harsány, hideg, szép lilás szín, nyers, zöld illat, meggy, alkohol, lágy tannin, vékony. Nagyapám bora, rusztika, vanília, kevert sütemény, korosabb vörösöket idéző világ, tompa savak, nem populáris, tömény cherry-brandy aroma. Kicsit húzós savak, szárító tannin. Vékonyka test és rövid is. Rakoncátlan illat, kicsit chilis, fülledt, hideg madárfészek, már-már portóira hajazó illat, könnyed, lusta, rideg, tapad.

79 pont

 

Szólj hozzá!

Két kategóriában keresik idén az ország legjobb kisüzemi sörét

2018. december 05. 10:58 - Esszlessz

Immár harmadszor rendezik meg az Ország Söre nevű, – idén először szakmai kóstolóval egybekötött – közönségszavazást, amelyen IPA és „speciality” kategóriában keresik a legnépszerűbb hazai kisüzemi főzeteket.

A Beerselection.hu sörszaküzlet és a Beerporn.hu sörmagazin 2018-ban harmadik alkalommal szervezte meg az Ország Söre szavazást. A verseny két kategóriája a kézműves sörfőzdék között legnépszerűbb india pale ale (IPA) és a sörfőzői kreativitásnak legnagyobb teret adó „speciality” csoport lett, amely kategóriába a különleges, esetenként rendhagyó főzetek kerülhettek.

unnamed_7.jpg

A mezőny összeállításához a szervezők a magyarországi kézműves sörfőzdéket kérték fel: a hazai kisüzemek kategóriánként 1-1 sörüket jelölhették a versenyre. Összesen 33 sörfőzde vállalkozott a megmérettetésre.

A résztvevők által jelölt 1-1 sörből összeálló mezőnyt egy újabb körben, ugyancsak a sörfőzdék szűrték meg: az volt a feladatuk, hogy válasszák ki a teljes mezőnyből az általuk legjobbnak tartott 3-3 főzetet.

Ezt követően a szervezők, a beérkezett listák alapján sorba állították az IPA és a „speciality” kategória 10-10 legnépszerűbbnek bizonyult sörét, majd elindult a közönségszavazás, ahol maguk a fogyasztók mondhatnak véleményt. 

A szavazás december 23-án éjfélig tart. A „speciality” mezőny változatossága miatt ebben a kategóriában tisztán a közönségszavazatok döntik el, melyik jelölt lesz az Ország Söre, az IPA-k közül pedig sörfőzőkből álló szakmai zsűri, vakteszten dönti majd el a közönségszavazásbanélen végző, legnépszerűbb öt sör végső sorrendjét.

A közönségszavazás ezen a linken érhető el. A szakmai teszt január 10-én lesz a Beerselection sörszaküzletben, ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre.

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil