esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Irány a Balaton!Irány Nivegy-völgy!

2016. május 13. 12:26 - Esszlessz

Balatoni gasztrotúránk második állomása a Tagyon Birtok volt. Május második hétvégéjén tartották a hivatalos szezonnyitót a Tagyon hegyen, idén már a harmadikat, melyen mi is vendégeskedtünk. Karnyújtásnyira a Balaton, körben szőlőtőkék, kemence felől érkező finom illatok, új bor bemutató és sok-sok jókedv- remek szervezés, kellemes élményben volt részünk.

Most debütált a birtok zászlós bora: a 2015-ös eReSz, könnyed, szép szerkezetű, tipikusan balatoni rizlingszilváni. Érezni, hogy szereti a Nivegy-völgyet a szőlő. Jól csúszik. Hollósy Zsombor borász keze munkáját dicséri. Olaszrizling és szürkebarát készül még a pincénél, melyek nyárra kerülhetnek a poharakba.

Az új bor mellett nagy szerep jutott az ételeknek is. Június elejétől ugyanis a la carte étlappal várják a vendégeket, melyek elkészítésében nagy hangsúlyt kap a kemence. Ebből készített ízelítőt Gazdag Tamás chef, a kalácson át a langallón keresztül a különböző húsokig, rétessel kiegészítve: új pont került fel a gasztrotérképre. Hiánybetöltő szolgáltatás: úton Hegyestű felé, vagy esetleg vissza, a kék túraútvonalat követve kellemes környezetben fogyaszthat el az ide érkező egy ebédet, vacsorát. Kartaly Attila tulajdonos kifejtette, hogy kiemelten fontosnak tartja a jó minőséget, számos alapanyagot maguk termelnek meg, ezen felül a nivegy-völgyi termelők termékeit részesítik előnyben, legyen szó szörpökről, sajtokról, lekvárról.

Saját boraik mellett felkerültek az itallapra a nivegy-völgyi borászok tételei is, az ide látogató így átfogó képet kaphat a terület borairól. A borlapon megtalálható a Holló Pince, a Dobosi Pincészet, a Lídia Borház, a Szabó & Fia, a Martinus, a Hertzka, a Gilvesy, a Gergely Borház, a Váli Pince borai is.  A lista folyamatosan bővül (izgalmas lenne összekóstolni őket- lehet, hogy meg is tesszük!).

A gasztro élmények mellé számos programmal készül a birtok az idei szezonra, komplex szolgáltatás csomagok közül választhat az ide érkező: vitorlázás, egészség-jóga hétvége, biciklitúrák.

Ami pedig talán a legszembetűnőbb az egész történetben az az, hogy nagyon szerethető. Se sallang, se túlmisztifikáltság- ez kifejezetten tetszett.

 

A fotókat köszönjük Szabó Balázsnak! :) 

 

Andi

Szólj hozzá!

Pinot Noir, csakis Pinot Noir!

2016. május 11. 14:30 - Esszlessz

Különleges tételek májusi éjszakákra!

Május eleji kóstolónk során egy csokor pinot-ót néztünk meg, és úgy tűnik lesz még ennek a kóstolónak párja- plusz érkezett Toszkánából egy syrah is, de még milyen, jó órás szellőztetés után nyílt ki, el is varázsolt....

Szeleshát Pinot Noir 2013  

Cseresznye, likőr, frutti, siller, süti széle, gyors elnémulás, puncstorta, kipróbálnám hűtve is, édes meggyes piskóta, könnyű álom,selyemsál, rövid, rózsa, bőr, animális,konyakmeggy,alkohol, fülledt, nyári est, meggyes piskóta, nyugalom, meggydzsem megszáradt teteje, megszokottság (régi házasságban?)

80 pont 

20160509_184817111_ios.jpg

Válibor Pinot Noir 2012  

Csipkebogyó, som, galagonya, rebarbarás süti, pici fahéj, lendület, jó szerkezet, kevés fajtajelleg, epres utóíz, alkohol, kacsa, fűszer, fahéj, savanyú cukorka, parfüm,nyers, vékony, éretlen szőlő, likőr, puszedli, sikítás, száraz kocsány, ragad

78,75 pont 

Juhász Pinot noir Grand Selelction 2012

Ruby portói, fekete gyümölcs-özön, besztercei érett szilva, húzós, teltség, kissé lapos, rukkola, érett, vidám,ficánka,aszalt paradicsom,csipkebogyó, fekete gyümölcs özön, csoki, füst,fa, bőr,istálló, aszalt meggy,szilva, komplex, vastag, telt, dohány lekvár, csokilikőr, Rigó Jancsi, egy kis elegancia kéne még, farnehéz, istálló, rebarbara, málnamagos étcsoki

83 pont

Ch. Chamilly Mercurly Monopole Pinot noir 2011

Vintage bútor, som, korai szilva, elegáns, mély savak, szerkezet, kenyérhéj, rebarbara, málna, hosszúság, pici alkohol, némi füst, fűszer, tömény cigánymeggy, rock, vintage, meggybefőtt, csoki likőr, vanília parfüm, komplex, szép fa, magas az illó,  bársony, buja, likőr, öreg könyv, dohány

85,75 pont

Az extra tétel:

Scopaiolo Rosso di Toscana Pieve de Pitti Shiraz 2011

Gomba, friss bőr, kerekség, puhaság, feketeerdő torta, máj, portói, fűszer orgia, ölelés, meleg, mediterrán, igazi csokoládé bolt, "kiba" csoki!!! :), meggybefőtt aszalt szilva, kávé, csokoládé, füst, gomba, tannin, fahangsúlyos, fajtajelleges, vastag, test, fűszerek ibolya, leheletnyi menta, boldogság

83,75 pont

 20160509_201218090_ios.jpg

 

Szólj hozzá!

100% Balaton-100% szerelem- idén is!

2016. április 22. 11:47 - Esszlessz

Piknik a dűlőben, degusztációs menü a Sáfránkertben, pincetúra és édes semmittevés a borteraszon, habzsoljuk az életet olyan balatonfelvidéki módon: Homoláéknál kóstoltunk Paloznakon.

A tavaszi napsütéssel beindult a pezsgés Balaton felvidéken is. Tény, már nagyon vártuk. Első állomásunk a Bakony-hegység déli lábánál elterülő, picivel több, mint 400 lelket számláló, hangulatos kis község, Paloznak volt. A Homola Pincészet egynapos gasztroprogramját teszteltük, szerettük.

Mindent kipróbáltunk, amit lehetett: belestünk a pincébe, néztünk hordómintát, kolbászoztunk, pálinkáztunk, kávéztunk, végigettük majd az egész menüsort, sőt, még a nyugágyakra is lecsaptunk. Jelentjük: idén is van miért Paloznakra menni!

Dűlős piknikkel indítottunk: szarvas kolbász, helyi sajtok, pálinka és az új 100% Balaton, no, meg persze napsütés, szőlőtőkék és a távolban elterülő Balaton. Majd felmásztunk a Somlyó-hegyi kilátóba: a panoráma magáért beszélt- mindenképp nézzétek meg! Ebédre a Sáfránkertben került sor: kellemes környezet, kedves-mosolygós személyzet és remek fogások, hozzájuk illő borsorral. Ha hétvégén jártok erre, gondoskodjatok foglalásról, biztos, ami biztos.

A pincében folytattuk a kóstolást, tartály- és hordóminták következtek. Mindkét borcsaládot megnéztük: a 100%-ot és a Homola borcsaládot is. A laza, nyári, jól csúszó borok mellett szépen muzsikáltak a komolyabb tételek is. Látványos a fejlődés az elmúlt éveket tekintve: szép egyensúly, megfelelő savak, tartalom és jó stílus jellemezte a kóstoltakat, mind Homonna Attila főborász munkáját dicsérik.

Zárásképp a borteraszon élveztük a napsütést és a nyugalmat. Kicsit mintha még az idő is megállt volna….

 

Tipp: ha hangulatos nyári programot keresel, akkor egyértelműen Paloznaki Jazz Piknik! Foglalásról időben gondoskodj- tapasztalat, nehogy lemaradj! :)

 

Andi 

Szólj hozzá!

Erősített borok a világ minden tájáról a bolondos április jegyében!

2016. április 21. 18:10 - Esszlessz

 

Pellegrino Marsala superior S.O.M secco dry 18% Szicilia, Olszország

Mézbarna, pörkölt dió, grillázs, datolya, tökmagolaj, égető, rumos mazsola, barna sör, oxidált, konyak, mély, füst, olaj, mogyoró, elegáns, borostyán, nagyi ónémet tálalója, 30-asnak kinéző 45-ös vöröske.

Átlag: 85

erositett_sor.jpg

 

Justino's Reserva Madeira Portugal Fine Dry 5 years old  19%

Édeskés, sós, menta, kesernye, metaxa, pörkölt dió, izgága savak, kandírozott narancshéj, kuszaság, opálos, széteső illat és íz, palackban újra erjedt, keserű, tea, kandis, narancs, karácsony, frissen csiszolt padló, sav.

Átlag: 79,75

 

Cantine Florio Vecchioflorio Marsala, Olaszország 2009  18%

Édeskés, avar, citrusok, rum, tea, rövid, visszafogott, hókifli, izgalmas alkohol, gyors elmúlás, sötét bronz, zöld dió likőr, zserbó, szikár, hamar elfut, napközis tea, idős, oxidált íz, egér, fáradt.

Átlag: 79,5

 

La Gintana Sherry Manzanilla, Spanyolország 15%

Föld, zöld-dió, olajbogyó, alma, levendulás sajt, friss akácméz szín, nyers dió, zöld tea, makadámia, fino, bitterek, elegáns, olaj, aszalt alma, vibráló savak, üres, friss almabrandy, 3 napos vágott alma, sók, csontszáraz, enyv, frissen bontott dió,

Átlag: 83,5

 

Nectar   Samos, sweet, Görögország

Áfonya, beefjerky, telt, karakteres, szikrázó, elegáns, tokaji aszú, aszalt sárga gyümölcsök, gyönyörű elegancia, tökéletes balansz, integrált alkohol, percekig tartó maratoni utóíz, vörös bronz, telt, sűrű, zsíros, végtelen hosszú, török baklava, mazsolaszirup, lenolaj, török bőrkabát, gardrób, keleti fűszerek, mazsola.

Átlag: 90,75

samos_nectar.jpg

Szólj hozzá!

Az olasz meló- Vinitaly 50

2016. április 20. 18:44 - Esszlessz

Az olaszok vérprofik- az már biztos. Stílus és minőség, biztonság és jólszervezettség, egy valamivel több figyelmesség hibádzott csak: a Vinitaly-n jártunk Veronában.

Vasárnaptól szerdáig élvezhettük az olasz borokat, no, meg a vendégszeretetüket, kemény négy nap volt. A rendezvény szakma számára fenntartott napjait vettük célba, elkerülve a tömeget, de így is sok standnál kellett sorban állnunk. Becsekkolás után, a térképet és a pavilonokat végigmérve tudatosult bennünk, hogy hova is érkeztünk: hatalmas csarnokok, régiók szerinti bontásban, egyértelmű jelölések, viszont ekkor már láttuk, hogy mindenképp szűkítenünk szükséges a betervezett kóstolósort- egy hét is kevés lett volna érdemben bejárni a borvidékeket.

Így maradt Toszkána, Puglia, egy csipetnyi Piemont és Szicília, és persze Veneto, a bubik miatt. Kóstoltunk franciacortat, számtalan proseccot, primitivot, chiantik sorát- akadt köztük kiváló tétel bőven. Külön élmény volt számomra a Pitti Pincészettel történt véletlen megismerkedés. Catarina Gargari, a tulajdonos és borász is egy személyben, kiváló angollal mutatta be a kiállított borsorát, '12-es chiantija levett a lábamról, a borok remek ár/érték arányáról nem is beszélve. Itthon kevésbé ismert, illetve nagyon ritkán megtalálható fajtákat is kóstoltunk, sőt, a gasztro pavilonban kétféle sörrel lúgosítottunk az egyik nap végén, emellett fantasztikus sonkákat és sajtokat is találtunk. Nem hiába, nem igazán akaródzott hazajönni.

Ami kifejezetten tetszett:

- térkép, jelölések, infóanyagok mindenhol

- borász és/vagy tulajdonos elérhető a helyszínen

- mindig,  mindenhol volt tiszta pohár

- mosdók folyamatos rendben tartása

- az állandó, jól látható (és gondolom, hasonló léptékű nem látható) rendőri jelenlét 

- ingyenes buszjáratok a város több pontjáról (és fel is fértünk rá, légkondicionált buszok, megfelelő időközönként érkezve)

- látványos standok (ötletgyűjtésre tökéletes alkalom)

- az egész város nyitott volt a rendezvényre, fel voltak rá készülve, nem éreztük azt, hogy szűk lenne, további kóstolók zajlottak esténként a belváros különböző pontjain

- felkészült, kedves személyzet

- külön app a rendezvényhez (bár borfajtára nem lehetett rákeresni)

Ami kicsit visszás volt:

- ha nem vagy olasz, akkor kissé nehézkes volt a kiszolgálás- infószerzés a standoknál-- szerencsére nem ez volt a meghatározó, de néhányszor inkább tovább sétáltunk

- vízvételi lehetőségek: több kényelmesebb lett volna

- wifinek örültünk volna

Tippek, ha jövőre célba vennétek a kiállítást:

- jó előre foglaljatok szállást (a belváros igen kényelmes, és ki lehet fogni nem vészesen drága szobákat)-

- nagyon közel van a Garda tó: ha már Veronában jártok, szánjatok rá időt, mi fél nap alatt körbeautóztuk -ebéddel és egy kávéval-, hihetetlen élmény

- különböző fórumokon célszerű rákeresni az éttermekre, nem mindig sikerült a legjobb helyet kifognunk

- ha tehetitek, egy pohár borral üljetek ki a múzeum lépcsőjére, nekünk bejött

- ne feledkezzetek meg a vásárlásról: finom sajtok, sonkák, olivaolajok mindenhol ;)

- lista a kóstolni kívánt borokról- talán ez a legfontosabb!

- ad-hoc kóstolás sok esetben pozitív meglepetéssel szolgál

 

Ha tehetitek, akkor mindenképp látogassatok ki: a város meseszép, a borok finomak és még jókat is lehet enni- az aperol spritz pedig kötelező!

 

Andi

 

8 komment

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Badacsony jön a New Yorkba!

2016. április 18. 15:30 - Esszlessz

Ötödik születésnapját ünnepelte április 6.-án Budapesten a Badacsony New Yorkban borvidéki közösségi marketing akció. Idén 32 borászat 148 féle bora volt kóstolható, szinte kivétel nélkül a borászok személyes jelenlétében – kiváló lehetőséget biztosítva személyes beszélgetésekre is, ami üdítő színfolt a fesztiválözön egyhangú standjain üres tekintettel mosolygó hostessei után.

badacsony_new_yorkban.jpg

A borvidék láthatóan megtalálta saját arcát olyan ősi fajták tükrében, mint a kéknyelű, a szürkebarát, a bakator, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint vagy a juhfark, de olyan nemzetközi nagyágyúkat is találhattunk, mint a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot blanc, pinot noir, zweigelt vagy a syrah. A fiatalabb elterjedésű fajták, mint a vulcanus, a zeusz, a rózsakő komoly izgalmakkal kecsegtettek. A legfiatalabb, éppen a szép jövő előtt álló zerin volt, ami az egyik legfrissebben elismert magyar szőlőfajta és a Badacsonyi Kutató Intézet kiváló kutatójának, Kiss Ervinnek állít emléket. A borvidékre jellemzően döntően fehér túlsúlyt találtunk, feldíszítve néhány érdekes rozéval és vörös tétellel. Hiányt talán csak az elmúlt években megkedvelt rózsaszínű szürkebarátok és a habzóborok, pezsgők nagyon alacsony mintaszáma hagyott bennünk.

A borok mellett bemutatkozott a Badacsonyi Pálinkaház, a Bella Badacsony különleges gyümölcs és zöldség aszalványokat hozott, a Szegi Családi Gazdaság kézműves sajtokkal dicsekedhetett, és akár szállást is foglalhattunk volna Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spaba.

A rendezvényt mesterkurzusok is gazdagították. Dr. Mészáros Gabriella Őshonos vagy világfajta: Elég-e, ha a miénk? Badacsonyi fajták a ringben., Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus Mésallience vagy szerelmi házasság?  Mit együnk a badacsonyi borokhoz?, Robert Smyth AIWS, újságíró Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével.  címmel tartottak izgalmas eszmefuttatásokat.

A rendezvény népszerűségére jellemző, hogy a már a 15.00.-16.00. közötti „sajtókóstolón” is ki lehetett volna tenni a "Telt Ház" táblát. Ezután viszont elszabadult a pokol, fülledt, levegőtlen terek, izzadó tömeg, a borászokat már csak a 195 feletti testmagasságúak látták. Késő délutánra berajzottak a boros rendezvények holdudvarához tartozó agyonparfümözött hölgyek (és urak!), a rendezvény ezután már inkább techno-partyra hasonlított.

Badacsony népszerűsége egyértelműen kinőtte ezt a helyszínt! Gratulálunk!

 

A bemutatkozó borászatok:

2Ha Szőlőbirtok

a'Capella Szőlőbirtok

Bakó Ambrus

Bencze Családi Birtok

Borbély Családi Pincészet

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Csobánci Bormanufaktúra

Edegger Pincészet

Első Magyar Borház-Szeremley Birtok

Fata Pince

Fischer Borház

Folly Arborétum és Borászat

Gilvesy Pincészet

Horváth Pince

Istvándy Pincészet

Laposa Borbirtok

Málik Pince

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet

Németh Pince

Nyári Pince

Orbán Pincészet

Sabar Borház

SkizoBor

Szabó Családi Pince

Szarka Gyula Pincéje

Szászi Birtok

Szatmári Családi Pincészet

Szent György Pince

Válibor

Villa Sandahl

Villa Tolnay Borház

Weller Borház

 

Cseh Gábor

Szólj hozzá!

Mediterrán cuvée 2016

2016. április 14. 17:10 - Esszlessz

TioFelipe néven olasz-spanyol tapas étterem nyílt a belvárosban

 

A városközpontban járva hamar feltűnik az ínyenceknek, hogy a minőségi vendéglátás néhány ponton elkezd kikristályosodni, sziget-szerűen csoportosulnak egymás közelébe az éttermek, pub-ok, bor-bárok, gasztro-klaszterszerűen összebújva. Ilyen kikristályosodási pont az V. kerületi Hold utcai piac és környéke is, így nem véletlen, hogy a szomszédos Nagysándor József utcában nyitja meg kapuit 2016 áprilisában a TioFelipe tapas-étterem. 

Koncepciójának kialakításában elsődleges cél volt, hogy az olasz főszakács Fabrizio Caldarazzo bebizonyítsa: a spanyol és az olasz konyha jól kiegészítik, támogatják egymást. Fabrizionak három szerelme van: a magyar felesége, aki elhozta őt Magyarországra, a spanyol tapasok és az olasz konyha. TioFelipével egy régi álma válik valóra. Nagy hangsúlyt fektet a legjobb olasz és spanyol alapanyagok felkutatására, Barcelonából például nemrég észak-spanyol termelőktől vásárolt sonkákkal, sajtokkal, borokkal, cavakkal megpakolva tért haza. Fontos a folyamatos magas minőség és a frissesség, a tengeri hozzávalók esetében is. Olasz és angol, Michelin csillagos éttermekben szerzett tapasztalatai alapján olyan éttermet képzelt el Budapesten, ahol mindenből lehet kis (tapas) adagot és főétel mennyiséget rendelni, sőt, a vendégek akár egymás között cserélgethetik a falatjaikat. A mediterrán konyha imádói számára ismerősek lesznek a fogások, de a klasszikusokban is sok a különleges, formabontó, rendhagyó ötlet.

tf.jpg

Fabrizio így ír hitvallásáról:

Gyerekkorom óta szívtam magamba a gasztronómia szeretetét. Generációk óta ezt a mesterséget űzték a felmenőim így nem volt kérdéses, hogy erre visz majd az én utam is. Egy kis dél-olaszországi városkában nőttem fel az Amalfi partvidéken, ahol a főzésre szentelt idő épp olyan létfontosságú volt, mint egy lélegzetvétel. A legnagyobb inspirációt azonban egy olyan embernek köszönhetem, aki gyermekként megismertette velem a spanyol konyha ízeit, Tio Felipe, „Fülöp bácsi”. Aki hajthatatlanul végighúzott magával a spanyol gasztronómia kacskaringós útjain és akinek köszönhetően a spanyol konyha megszállottja és szerelmese lettem. Az elmúlt közel 20 évben sok kultúra konyháját megismertem, elmélyedtem a francia, japán, brazil és természetesen - hazámhoz hűen -  az olasz ízek világában. Álmom csupán egy maradt: létrehozni egy olyan helyet, ahol a tradicionális spanyol és olasz konyha ízei keverednek egymással modern köntösben tálalva.”

 

Az étlapot megtöltő közel 50 (!) étel tizedét sikerül még a nyitás előtti vacsorán megkóstolni.

A CARPACCIO DI MANZO - marinált marha carpaccio, pisztáciával és mustárszósszal egy remek hideg  előétel, s bár a mustár kicsit elnyomta a marha alapízeit és a marinád édes-füstös karakterét, de a hús krémes, olvadó textúrája zsebre tett.

A BATTUTO DI SALMONE, MOUSSE DI TROTA - lazactatár, zöldalma, ropogós zeller, pisztránghabbal - még mindig a hideg kategóriába tartozott. Talán a lazac nem igazán mediterrán, de végre nem finomra darált halpürét kaptam, hanem igényesen, apró kockákra vágott remek, friss anyagot – amit igen meglepő módon, csemegekukoricán szervíroztak.

A TORTELLICASARECCI - házi tortellini, kacsa, füstölt scamorza sajttal forrón érkezett. A batyu rusztikus szabálytalansága vidéki parasztkonyhák tiszta egyszerűségét idézte, pocakjában krémes kacsahússal, hátán illatozó friss rozmaringgal. Kisebb vödörnyit be lehetne falni belőle.

A GAMBERIGRIGLIATI, PROSCIUTTO DI SAN DANIELE - serpenyős garnéla, grillezett újhagyma, sonkaforgács, és mogyorós-paprikás romesco szósz az est gasztronómiai fénypontja volt. A majdnem izzó öntöttvas lábasban megjelenő, sercegő, rotyogó, sistergő garnéla kupacnak sokáig csak az illatát lehetett élvezni, mire fogyasztási hőmérsékletre hűlt. Relative jól tűröm a Scoville-terhelést (SHU), de ez a szósz megkönnyeztetett, cserébe a garnéla ropogós, feszes struktúrája mindenért kárpótolt. Néhány pohár cava kellett az ízlelőbimbóim egyensúlyba hozásához.

A SEMIFREDDO AL LIMONCELLO - citromlikőr parfé mandula grillázzsal - a nyár igazi kedvence lesz. Könnyed, fiatalos, légies, már-már szomjoltó. Megfagyott limoncelló!

A borválasztékot észak- és közép Spanyolország több régiója képviseli. Több évtizede foglalkozom borokkal, de minden egyes tétel egyedi, izgalmas és ismeretlen.

Az aperitif sangria alapját a ház spanyol rozéjának és egy olasz prosecconak a házasítása adta meg az étterem gasztro filozófiájának megfelelően. A friss gyümölcsök színkavalkádja üde színfoltot jelentett, remélem nyárra is készítenek belőle bőven!

A ház egyszerű, funkciójukat jól betöltő, kimért gasztro-borait barcelonai CA N'ESTRUC cég szállítja. A ’15-ös fehér malvasia, grenacha blanco és muscatel szőlőkből készül. A rozé és a vörös borok alapját a helyi garnacha adja.

Ház cavaja a Bocchoris D.O., brut nature. A három legendás katalán szőlőfajta alkotja, a xarellora épül macabeo és parellada kiegészítéssel. Szikár savak, porzó szárazság, finom elegancia. Egy igazán szomjoltó cava.

A Bodegas Zarate Rias Baixas borvidékről származó 2015-ös, 100% albarigno fajtából készült fehér bora remek savakkal és fűszeres, virágos illatokkal csábított el.

A családi Bodegas Muga Haroban a Rioja borvidéken alkotja borait. A ’12-es Reserva DOC egy hagyományos stílusú, elegáns és gazdag vörös, 70% tempranillo, 20% garnacha, 7% mazuelo és 3% graciano alkotja.

A Priorat vidékéről származó Furvus borászat ’12-es garnacha & merlot borára végtelen gazdagság, gyógynövényes karakter,  sós-köves ízek jellemzőek. Amolyan „szuper-terroir” bor.

Az Eguren család és a Bodegas Uvas Felices cégek közös bora az extravagáns, kissé meghökkentő Sospechoso. Tiszta vonalú, karakteres tempranillo, ’12-ből a forró, közép-spanyol Castilla La Mancha vidékéről.

Egy újabb Priorat! A ’14-es Les Crestes meghökkentő címkéjén a szőlő egy kakastaréjból nő ki! 80%-ban 20 éves grenache, 10% carignan és 10% syrah alkotja. Meleg, gazdag, fekete bogyós aromáit ásványi sósság és jó adagnyi füstös-hordósság alapozza meg. Pedig milyen fiatal még! Kedvenc!

Fiatalosnak tűnik a Venta las Vacas Ribera del Duero 2014-es bora Dueroból, de milyen potenciál van benne! Hozza a tempranillo minden szépségét, gyümölcsösségét, egyben vastag testességét. Felteszem, címkéjén a fehér bika a bor erejét, vadságát szimbolizálja.

A La Locomotora borászat tétele nagyon friss, gyümölcsös, Rioja Alta szülötte, 100% tempranillo.

A Bodegas Castaño ’13-as, tiszta monastrell fajtájú bora Detras de la Casa márkanév alatt Valenciából érkezett. 18 hónapig új barrique hordókban pihent, komplex, tömör, vastag tanninú és lomha lecsengésű.

 

Cseh Gábor

 

Szólj hozzá!

Piacoztunk

2016. április 05. 15:52 - Esszlessz

avagy villámmustra a Belvárosi BORpiacon

Március 18.-19.-én került megrendezésre a BOR és Mangalica és a Belvárosi Piac együttműködésével a Belvárosi BORpiac. Remek kis rendezvény volt, és bár csupán egy jó órácskára, de sikerült belesnünk, és természetesen kóstoltunk is.

30 kiállító, két nap, este 10-ig, hangulatos zene, se beugró, se külön fizetős kártya, mindent készpénzzel meg lehet vásárolni (külön köszönet érte!), és még a Fuxlikról is lehullt a lepel- kell ennél több egy laza estéhez?

A nagy ijedtségre Balla Géza roséjával nyitottunk: jól behűtve, ropogós gyümölcsös, savak rendben, nagyon gyorsan és igen jól csúszik, a nyár egyik kötelező kelléke lesz.

Ménesről a Mátrába ugrottunk át, ahol a Benedek Pince Epreskert Chardonnay-ja és Sauvignon blanc-ja került a poharainkba. Meseszép mindkettő. Összhang, feszesség, tartás, must have tételek.

Zárásképp a Balatont vettük célba, a Zelna Borászat Rozáliáját kóstoltuk, tökéletes fesztiválbornak ígérkezik, majd pedig volt szerencsénk a '15-ös olaszrizlinghez is, mely nagyon szép lett. Sima, telt, jó arányok, biztosan keresni fogom. Tegyétek Ti is bátran!

 

Andi

 

Szólj hozzá!

Természetesen természetesen!

2016. április 01. 10:48 - Esszlessz

Junibor Organic Special sajtó kerekasztal

A JUNIBOR fiatalos csapata sosem a konvencionális gondolkodásáról volt híres, közülük néhányan pár éve mégis új utakat kezdtek el járni. Összefoglalóan „organikus”-nak nevezhető filozófiáik és gyakorlatuk felöleli a bio, az organikus és a biodinamikus szemléletek széles tárházát. Nem egy zárt klubban, hanem egy nyitott, együtt gondolkodó, folyamatosan tanuló, kísérletező fórumban gondolkodnak.

Tagjaik:

Gere Andrea, Villány

Pfneiszl Katrin, Sopron

Hernyák Tomi, Etyek

Kis Tamás, Somló

Demeter Endre, Tokaj

Wille Baumkauff Stefán, Tokaj

Franz Weninger, Balf

Árvay Szabolcs, Tokaj

forrás: DiVino Gozsdu

Az persze érdekes kérdés, hogy az organikus kontra konvencionális termesztés vitában miért nem az organikust nevezzük konvencionálisnak, hiszen az évezredes hagyományaival jóval ősibb, mint a ma konvencionálisnak nevezett, modern, intenzív, méreg-alapú termesztési mód. Bár az orvostudományban az ősi, hagyományos technikákat nevezik tradicionálisnak gyógyításnak, míg gyógyszergyártásra épülő módszereket modernnek. De ne legyünk szőrszálhasogatók. Így alakult.

A DiVino Gozsdu-ba szervezett kötetlen, laza, sajtós-borászos kerekasztal néhány alapvető gondolatát szívesen megosztom – felsorolás szerűen:

- az organikus alapvetően nem jelent borászati minőséget a szó élvezeti értelmében, sokkal inkább szemléletet, filozófiát, a természethez való viszonyunk újragondolását

- van jó és rossz organikus bor, mint ahogy konvencionális is

- szemük előtt az „Egészséges szőlő, egészséges bor!” gondolata lebeg

- Boldog szőlő, boldog bor!

- az organikus szemlélet és termesztés egy folyamatos fejlődés eredménye, időben hosszú távra kell berendezkedni

- az átállás éveket vesz igénybe

- egy palack borban 80% az organikus szőlőtermesztés és 20% az organikus borászkodás

- érdekes párhuzamosságokat találhatunk a fosszilis energia pazarlásával és a megújuló energiaforrások használatával

- az organikus termesztés 20-30%-kal költségesebb, mint a konvencionális – ezt azonban a piacon nehéz érvényesíteni

- minden hobbi drága, az organikus is

- majdnem minden családban generációs konfliktusokat okozott az organikus módszerek bevezetése

- az organikus módszerek többségben fiatalok játékszerei, ez viszont jól kommunikálható fiatal, nyitott fogyasztók számára

 

Cseh Gábor 

Szólj hozzá!

Balatoni Nagy Pezsgő és Gyöngyöző Teszt 2016

2016. március 25. 12:45 - Esszlessz

Mint a rebbenő pillangó szárnya – érzékeny vagyok a közösségi bormarketing minden apró rezdülésére, legyen az közös mádi bor, egységes szekszárdi palack, villányi vezérfajta, Balatoni-kör, bor és kult fesztiválok és társaik. Éppen ezért örültem egy újabb balatoni ötletnek, hogy gyöngyöző és habzó borokkal, klasszikus pezsgőkkel tegyék egyedibbé a borrégiót. Tehát elmentem, kóstolgattam, élveztem.bubi.jpg

Forrás: www.magyarborkulturaert.hu

Kedvenceim lettek például:

  • Pócz Pince Bubbori márkájú habzója fehérben illatosan, csajosan, kékfrankos rozéja izgalmasan, ropogósan
  • Légli Ottó ’13-as rajnai/pinot házasítású methode traditionelle gyönyörű  élesztős, kalácsos tétele
  • Szt Donát Brut nature 2009. 4 évnél hosszabb seprőn tartott klasszikusa egészen fantasztikus formában van
  • A boglári Hujber Pince chardonnay frizzantéje éles savú, vibráló személyiség.
  • Homoláék 100% kékfrankosa érett, zamatos formáját hozta – gondolom a palóznaki jazz pikniken gyakran találkozunk még
  • Bujdosóék nagyon vidám gyöngyözője  40% irsaiból, 40% sauvignon blancból és 20% muscat lunelből épült fel. Szokatlan vörös habzójuk KÉK néven 80% pinot noir-ra + merlot-ra támaszkodik.
  • Konyáriék ropogós, friss, férfias rozéja 40%  merlot,  30% kékfrankos és 30% cabernet sauvignonra alapozott, direkt rozénak szüretelve, bár a 13% alkohol kicsit magasnak tűnt.
  • Istvándyék 3 évig élesztőn tartott badacsonyi Kéknyelű Brut Nature likőrőzetlen nyerspezsgője teljesen elvarázsolt.
  • A szintén boglári Várszegi Pincészet Csabagyöngye habzóborának alapanyagát 2015. augusztus elején szüretelték, illata kiugrik a pohárból, bár a végén picit bitteresen zár.
  • A klasszikus BB sorozat  chardonnay brut változata vadítóan izgalmas – már évek óta. Pinot noirjuk hagymás színével, szép élesztős kompozíciójával gyönyörködtet.
  • A csopaki Söptei Pince roséja az átlagnál teltebb, selymesebb, sötét silleres, mély hagyma héjjas színe nagyon sokáig ült a szájban.

Tehát itt a húsvét, a nyúl, a tojás, a sonka és a kalács mellé nyugodtan válasszunk balatoni habzót vagy klasszikus pezsgőt! Nem bánjuk meg!

 

Gábor

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil