esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Sörömök- sörteszt

2016. augusztus 12. 15:38 - Esszlessz

A jó sört is szeretjük. Nyáron meg kiváltképp. Össze is ültünk egy igen meleg este, és megnéztük mivel is olthatjuk szomjunkat- akadtak kedvencek.

  1. Kapucinus Szeplőtelen csapolt

citrus, nyelvre simul, tiszta, méz, propolisz, egyensúly, hiányzó élet, ropi,enyhén keserű, maláta, rövid,csúszik, lágy, simulékony, kesernye a végén, rövid, friss, üde

80,2 pont

  1. Szlovák Holba Serák világos

szalma, könnyen csúszik, pezseg, sós kifli, nagypapa kocsmája, keserűmandula, üdítő CO2, kevés tartalom, gyors tűnés, élesztő, keserű méz, nyár,egyszerű, kocsma, mézvirág, krémes hab, rövid, kesernyés illat, üres, vad picit, kirándulós

79,2 pont

3.Sviany Ruti pils tipusú cseh sör

komló, borostyán, hársméz, sült kolbász, büfé, melegség, kesu, kesernye, hosszú, komló, pici frutti, zamat, puha hab, van vonala, maláta, kesernye, jó a habja, kukorica, gyógyszeres kesernye, hosszú

81,2

  1. Fóti Zwick Prémium világos sör szűretlen

citrusok, komló, füstölt sajt, lágy, mogyoró, méz, fűszer, gyümi, füstös, rövid, háromnapos seprő, főtt hagyma, vastagság, elég belőle egy pohár, tonic, méz, krémes hab, kesernye, gyógynövényes

78 pont

  1. Szarvasi sörfőzde Zwickl Dita szüretlen világos

grapefruit, sült oldalas, tökmagméz, fű, rövid, krémes hab, narancs, mandula, kerek, zöldfűszeres (valami amit nem tudtam meghatározni :-O), tisztaság, vegyes virágméz, zöld dió, ízes, gyors lefutás, kirobbanó CO2, jó inni, összeszedettség, citrus, virágméz, lágy, krémes, nyár, lendület

82, 25 pont

  1. Etyek Rocinante Blonde

maláta, szép hab, mogyoró, punk, rák, dió, állot sajt, na ez a kocsmaillat, grapefruit, puha hab, frissen zúzott szőlő, pomelo, tiszta, telt, decens, elegáns, citrusos, lágy, virágméz, simulékony, borostyán, nyár, lendület, selymes

83,2 pont

  1. American Beauty

ütős, intenzív,érett camember,szezámmag, gumicukor, gyógyszer, karakteres, hosszú, nyári kerti virágok, szuperintenzív, limonádé, vékony, gyors elmúlás, erős bitter, citrom, maláta, kesernye, zöldség, érett mangó, hűs, izgalmas, friss, diófalevél

82,2 pont

  1. Jam 72

intenzív, gyümölcsök, ibolya, tea, ánizs, ananász, vastag hab, hosszú kedves kesernye, csirkepaprikás, borostyán, vastag hab, mézes-citromos tea, ázott kukorica, édesség, kardamon, jó hangulat, üdítő, nap, méz, komló, lágy, gyógynövényes, sűrű, húúúú, erjedt kecskesajt, barack

83,4 pont

  1. Etyek IPA

szép hab, gejl, citrusos, tiszta, kellemes kesernye, friss, elegáns, "komló-vegetális", savak, kristálykeserű, vackor, zöld mandula az utóízben, levendulás szappan, citrusok, zserbó, süti halom, gyógynövényes, lágy, kenyér, szappan illat, méz, dióhéj, diólevél

83 pont

  1. Credo IPA félbarna

kemény hab, citrusok, lágy, chips, szép kesernye, vastag szeretem hab, édes, virágcsokor, hosszú, intenzív, muskotály, harsogó új karalábé és káposztatorzsa, komló, grépfrút, kátrány, lágy hab, elegáns, finomság, könnyű, hűs

83,8 pont

11.Roth Beer The Blue Oyster

kávé, karamell,füst, dohány, pörkölt jegyek, kávé, savanyú, sár, kotyogós kávé, kakaóbab, thai halszósz, köptető, rétegsör,tuttifrutti (Gabi fogkrém), kesernye, pörkölt (fa), jó hab, kávé likőr, csoki likőr, matt, kakaó, kakaó bevonatú cukorka (retró)

77, 4

  1. Litovel Lezák Psenyicy

citrusok, fű, rét, csemege kukorica, dinnye, üde, mély, selyem, savanyú cukorka, konzerv csemegekukorica, citrom, bodza, mojito, teljes, jó inni, lágy, krémes, dinnyés, főtt kukorica, nyár, összhang, semmi extra, csúszik

83,8 pont

  1. Hedon Charlie Firpo APA -rozsos APA félbarna

szép hab, rozs, méz, karamell, ropi, orvosság, zöldségek, karamell, radírgumi, grillázs, sárga virágok, aszalt barack, kóla, masszív, de elegáns bitter, nagyon szép!, citrom, kenyér, lágy, sűrű, friss, üde, pici pörkölés

83,6 pont

  1. Hacker Pschorr -német dupla bock félbarna

szép hab,intenzív,citrusos méz,pici karamell, muskátli, narancs, mézes fűszer, likőr, füstös, medvecukor, törökméz, édes ostya

84,3

  1. Cidre de Normandie - Le Pére Jules

boroshordó, gyümi, lecsúszott b+, imádom,  intenzív, élesztő,citrusok,zöldalma,füst, méz, karamell, lágy, kamilla, süti, virágos rét, erjedő almakompót, pezsgőtabletta, citrusok, érdekes, pez-cukorka, fűszerek

80 pont

  1. Zsadányi TKJ

gyöngyözőbor Pinot-furmint 83

epres, málnás,rágó,frutti, csajos, jól eső, meggy, bubi

78,3

 

 

Szólj hozzá!

WINE | BIKE | PIQNIQ- szekszárdi borászokkal!

2016. július 19. 15:03 - Esszlessz

Július utolsó csütörtökén szekszárdi borászokkal koccinthatunk a Szabadság téren- kár lenne kihagyni!

Fontos információk:

A WINE | BIKE | PIQNIQ egy munka utáni borozós, kajamegosztós összejövetel barátokkal és helyi városlakókkal. "Ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a városod, hanem azt, hogy te mit tehetsz a városodért."

ÉRDEKESSÉG
7 szekszárdi fiatal borász jön és tart nekünk kóstolót:
Eszterbauer Borászat | Heimann Családi Birtok | Németh János Pincészet | Sárosdi Pince | Sebestyén Pince | Takler Pince | Vida Borbirtok

SORON KÖVETKEZŐ ESEMÉNY
A W | B | P 13. eseménye a Szabadság téren lesz. 
Találkozzunk július 28-án csütörtökön, 18:00-tól.

13645144_853714538067027_1292652352780965730_n.jpg
MIÉRT ÉRDEMES ELJÖNNÖD
Remek apropó, hogy találkozz barátaiddal, és megismerkedj másokkal. Hogy jót egyél és igyál egy gyönyörű helyen, megosztva a borodat és ételedet másokkal. Hogy hozzájárulj egy vidámabb, barátságos városhoz.

MIT HOZZ MAGADDAL
-- ha tudsz, gyere bringával 
-- a barátaidat
-- ételt, amit szívesen eszel és kínálsz másoknak
-- egy palack bort 
-- egy palack vizet (jól jön, mielőtt elindulsz haza)
-- ha maradsz naplemente után, egy gyertyát 

Szólj hozzá!

ChardonnÉj- Belekóstoltunk az etyeki naplementébe

2016. július 12. 15:00 - Esszlessz

Végérvényesen berobbant a nyár- akár tetszik, akár kissé nehezen próbáljuk túlélni forróbb pillanatait. A boros rendezvények is inkább vízpartot vagy épp hűs pincék romantikáját kínálják. Még mielőtt a Balaton vagy fent említett pincék által nyújtott enyhülést választottuk volna, belekóstoltunk az etyeki nyári délutánba és éjszakába, és milyen jól tettük: jövőre is kötelező program lesz!

Az Etyeki Kúria szervezésében immár másodjára került megrendezésre az Öreghegyen a ChardonnÉj sétálókóstolós, finom falatokat majszolós esemény, ahol szép számban sorakoztak fel a hazai és külföldi chardonnay-k. Akikkel találkozhattunk: BORtársaság, Esterházy Weingut – Austria, Gróf Buttler, Jásdi Pince, Kovács Nimród Winery, Liliac – Románia, Malatinszky Kúria, Miklós Csabi Pincéje, Nyakas Pince, N.A.G. Borművek, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Sauska Tokaj, Thummerer Pince, Villa Tolnay Borház. Este kilencig sétálókóstoltunk, no, meg persze beszélgettünk borászokkal, képviselőikkel, miközben élveztük a szőlősorok között elbúcsúzó nap utolsó sugarait. Ezután pedig az Etyeki Kúria hangulatos teraszán folytattuk az estét- tábortüzes, lábmegmozgatós koncertes, lazán borozós üzemmódban.

Izgalmas borok kerültek a poharakba: a könnyű bubikon át, a komolyabb hordós tételeken keresztül egészen a narancsborig. A teljesség igénye nélkül, íme, pár kóstolt tétel, akadt köztük kedvenc szép számmal.

Ruinart Blanc de Blancs

100% chardonnay, finom, jó bubik. Elegáns, citrusok, barack és körte. Finom kenyérhéj, füge és leheletnyi karamell. Jó savak. Szép hossz.

Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourg. Blanc de Blancs Brut

Ugyancsak 100% chardonnay. Citrusok, szép savak, finom bubik. Nagyon nyári, nagyon jól csúszik. Esküvőn, vitorláson jártunk a korty élvezete közben.  Kellemes, friss kesernye a korty végén- sokat belőle!

Kovács Nimród: Chardonnay Battonage 2012

Finom pörkölés, vaj, kenyérhéj, mellettük szerephez jutnak az érett citrusok, ananász, érett őszibarack. Krémes, vastag. Szép savak, hosszan eljátszik a szájban.

Kovács Nimród: Chardonnay Battonage 2013

Friss, üde. Kellemes hordóhasználat, barack és citrusok illatban és kortyban. Jó savak, lendületes, egész hosszú.

Tormaresca: Chardonnay 2015

Tartályos. Friss. Laza. Jó savak. Sok citrus. Könnyen csúszik, igazi nyári alapbor- annak pedig tökéletes.

William Fevre: Chablis 2013

Ásványos, lendületes, friss. Citrusokkal kiegészülve mind illatban, mind a kortyban. Szép savak, játszanak. Laza, de cizellált. Sokáig vibrál. Szép.

Montes: Reserva Cahrdonnay 2015

Egyenesen Chiléből, ezt jelzi intenzív illata és íze is. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok és fűszerek jelennek meg az illatban és a kortyban is. Jó savak. Kicsit „tünci-müncis”- ennek köszönhetően könnyen szerethető. Vízparton üldögélős.

Maison Louis Jadot: Bourgogne Chardonnay - Couvent des Jacobins 2014

Finomság és báj. Sok-sok gyümölcs- citrusok és fehér húsúak. Leheletnyi pörkölés. Szép savak. Közepesnél hosszabb, szerethető tétel.

Sauska: Chardonnay 2013

Lendületes. Birs, alma. Pici hordós fűszerek is megjelennek, ásványok mélyítik a kortyot. Jól csúszik. Citrusos kesernye frissíti a korty végét.

Sauska: Chardonnay+ 2013

Vajas, érett citrusok. Hordós fűszerek. Szép savak, lendületes. Az előző nagy testvére.

Sauska: Cuvée 107 2011

Chardonnay és hárslevelű házasítása (54%-46% arányban). Érett citrusok, naspolya, füge, hárs, hordós fűszerekkel alátámasztva. Markáns. Határozott. Szép savak. Hosszú.

Liliac: Chardonnay- Pinot Gris 2013

Könnyen levesz a lábadról. Illatban a szürkebarát uralkodik, szinte hízeleg. Szép szerkezet. Sok őszi barack, citrusokkal, ananásszal. Savak a helyükön. Egész hosszú. Visszakóstolást követel.

Jásdi: Chardonnay 2015

Ficánkol. Fehér húsú gyümölcsök, pici mattság. Friss, üde.

Jásdi: Nagykúti Chardonnay 2012

Vastag. Jó savak. Gyümölcsök mellett a fűszerek jutnak szerephez, finom bőrősség, vegetális jegyekkel kiegészülve.

Thummerer: Egri csillag 2013

Jó savak. Lendületes. Vastag. Fűszeres, gyógynövényes- érett gyümölcsökkel kiegészülve. Finom sósság. Hosszan megmarad a szájban.

N.A.G.: Veresföld Chardonnay 2013

Vastag. Finom hordó. Sok körte, birs. Szép savak. Egyensúly. Boldogság. Báj.

Villa Tolnay: Chardonnay 2014

Csonthéjasok, citrusok. Finom hordó. Jó savak. Nyár. Hosszan játszik a szájban.

Villa Tolnay: Chardonnay 2010

Arany. Tele tercier jegyekkel. Avar, dohány, bőr. Savak a helyükön. Szép.

 

Andi

Szólj hozzá!

Egy különleges ország különleges itala-japán szaké

2016. július 06. 18:27 - Esszlessz


20160701_110446.jpgEgyik partner cégem meghívására részt vehettem egy különleges japán szaké kóstolón. Így pici

betekintést nyerhettem a szakék világába.

 A Hakutsuru cég Japánból érkezett (Magyarországon még nem forgalmazott) 3 szakéval.

Megtudtam, hogy a jó szaké alapja: a minőségi rizs, víz és az élesztő. A szakét a rizs többszörös

párhuzamos erjesztésével készítik. Annál jobb a minősége az italnak, minél jobban hántolják a

rizsszemeket és csak a tiszta rizs belsőt erjesztik kb.10-15 fokon 2 héttől 1 hónapig terjedő

időszakban. A szaké alkohol tartalma lehet 15-18% közötti. A szakéhoz felhasznált rizs nem tartalmaz

a benne lévő keményítő cukorrá bontásához szükséges anyagokat, ezért kell a többszörös erjesztés

módszerével készíteni. Az élesztőgomba hozzáadása szolgáltatja az erjesztéshez szükséges anyagokat

és fehérjebontó enzimeket, amik segítik az élesztő növekedését. A keményítő cukorrá alakulása és a

cukor alkohollá alakulásának külön folyamatai miatt hívják többszörös erjesztésnek.

Az első szaké a Junmai Dai Ginjo egy szűrt; víztiszta színű, meglepően gyümölcsös kicsit selymes ízvilágot mutatott. A második a Sayuri Nigori már kicsit férfiasabb karakterű ízélményt adott, a

harmadik a Tokubetsu Junmai egy szűretlen, tejszerű kicsit illatos, de lágy karakterű szaké volt.

Megtudtam, hogy a cég ezekből a szakékból Japánon kívül az Egyesült Államokba adja el a legtöbbet.

Most szeretnék bevezetni Európába is a nemzeti italukat. Kifejezetten ajánlják shusik mellé a szakét.

Kóstolhattunk még egy Japán whiskyt (Fuji Sanroku) is amelyet a Fuji lábánál készítenek. Kellemes

meglepetés volt ez is. Tölgyfahordóban érlelt single malt whisky, lágy, fűszeres, picit vaniliás tétel,

melyet szívesen kóstolunk.

 

Ismét sikerült valami új dolgot megtanulnom.

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Délceg 2015 bemutató!

2016. június 28. 16:22 - Esszlessz

A Demetervin Délceg 2015-ös évjárata a Flyerz Tetovált Lányok Szépségverseny döntőjén mutatkozik be a Divino Gozsduban június 29-én.

A Demetervin Pincészet Délceg nevű tétele a fiatal borász egyesület, a Junibor koncepcióborok sorában született meg az Élvezet után, Tokaj jóivású jellegét igyekszik bemutatni. Alapját a 2002 óta készített pezsgőalapborok adták, amik 2010-re olyan érdekesek lettek, hogy csendes formában is szerették volna megmutatni a fogyasztóknak. Innen ered a név is, hiszen a pezsgők egyensúlyát a savgerinc adja, hasonlóan a délceg lovashoz paripája nyergében. A Délceg így az a friss, üde, gerinces száraz boruk, amely kellemes formában tükrözi a termőhelyet, a mádi karaktert.

3ccf7568-f354-4436-a5fe-418f867e3828.jpg

Bővebb információ az eseményről:

https://www.facebook.com/events/1108705435818841/

Szólj hozzá!

Vörös és fehér

2016. június 15. 16:59 - Esszlessz

Vida-Zsirai borvacsorán jártunk

Szekszárd és Tokaj találkozott legutóbbi borvacsoránkon, ahol Vida és Zsirai borok kísérték a fogásokat. Nagy kedvencem mindkét borvidék, a két borászat nem kevésbé, így izgatottan vártuk az eseményt, na, meg persze, hogy miképp mutatnak a borok a poharakban.

Zsirai Kata és Vida Peti meséltek a borokról, borhoz való viszonyukról: sok-sok hasonlóságot fedeztek fel ők is-így mi is- történeteikben. Mindketten előbb lettek közgazdászok, aztán kezdték el csak a boros karrierjüket, fiatalos lendületük és elhivatottságuk külön színt visz a boros szegmensbe.

Izgalmas ételek mellé kerültek kiválasztásra a borok, finom összhangot alkotva. Első fogásként tanyasi libamáj pástétom érkezett levendulával Zsirai Sárgamuskotály 2014 került a poharakba. A Pincészet egyetlen tartályban is erjedt tétele (1/3 tartály, 2/3 hordó), az első száraz muskotály. Virágos illatjegyek érett citrusokkal társulnak, telt, kerek, szép szerkezet. Finom fűszerek teszik izgalmassá, szép mattság. Kellemes.

Másodikként balatoni fogas filé került az asztalra, grillezett patisszon ágyon a ’13-as Zsirai Furmint lett a társa. Középhegy és Padi-egy dűlők termése. 7 hónap hordó, szép savak, kellemes citrusok, finom ásványok, almával kiegészülve  az illatban és a kortyban is. Olyan, mint a napsugár.

Szekszárd következett a sorban: báránygerinc lollipop trikolór spárgával, spenóttal, melyet Vida Öregtőkék kadarkája 2014 kísért. Meseszép kadarka, közel 100 éves tőkékről, fantasztikus fűszeresség, melyet piros gyümölcsök egészítenek ki. Könnyű, szépen cizellált. Nagyon szerettük.

A második szekszárdi bor a ’13-as Hidaspetre volt, ő a háztáji kacsamell, vörösboros erdei gyümölcs coulis, lencse saláta mellé érkezett. 100% kékfrankos, másod- és harmadtöltésű hordók, már szekszárdi palackban. Meggy és cseresznye, sok-sok fűszer, mind illatban, mind pedig a kortyban. Szegfűszeg, finom hordós fűszerek. Szép savak, feszes, vagány, buja, szexi.  

A ’12-es Bikavér mellé vadnyúl került, grillezett bébi répával, medvehagyma jus-vel. Kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és egy kevés kadarka házasítása. 18 hónap ászokhordó és kis barrique hordó. Sűrű, vastag illat. Meggy, konyakmeggy, fűszerek és étcsokoládé. Szépen zenélő savak, játékos, igazi szekszárdi bor.

A sort kézműves sajt variációkkal zártuk a Hortobágyról és Zsirai Katika Cuvéevel 2013-ból. Kata édesanyjáról elnevezett bor tartályban erjedt, finom illat, muskotályos, szép szerkezet, jó inni- könnyen szerethető tétel. Finom pont volt a menü végén.

A remek borok mellett külön élmény volt a fiatal borászok beszámolója, jó volt hallgatni őket. 

 

Andi

 

Az eseménynek a Sesasons Bistro adott otthont.

 

Szólj hozzá!

Bubilesen

2016. június 14. 18:45 - Esszlessz

Itt nyár, elő a buborékokkal

Mérhetetlenül szeretjük a buborékokat, így a júniusi kóstolónkat is ehhez a szenvedélyhez igazítottuk. Egyes tételek kóstolásakor párizsi villásreggeliken jártunk- még ha épp csak képzeletben is. Szép sor volt- szerettük.

  1. Astoria Cold Wine Pink frizzante rosé extra dry

Narancs szín, eper, kevés bubi, édeskés utóíz, rövid, édes, üdítő savak, pezsgés, rózsa, édeske, nyáreste, pink, lazac, málna, üde, élesztő, butus, cseresznye, friss, nyár, csajok     

 80 pont

  1. Marsaret Treviso Extra dry prosecco

Érett egres, savanyú alma, dús habzás, üde korty, körte, muskotály, citrom, tiszta, egyensúly, szőlő, lágy, virág, citrusok, alma, cuki, jó savak, kesernye, élesztő, vilmoskörte, körtenektár, csajok, nyár, vitorlás        

81,8 pont

  1. Astoria Millesimato Prosecco superior D.O.C. 2015

Fekete ribizli, élesztő, intenzív, érett, feszes, frutti, kamilla, mango, barack, egyensúly, zöldalma, füge, keserű mandula, kellemes buborékok, fehérhúsú őszibarack, édesKE, rövid, érthető, cukorszirup, fülledt, citrusok, ragad, jó savak

82,6  pont

img_3916.JPG

  4.VINEUM Tokaji extra brut pezsgő hárs/furmint 2010

Savanyú cukor, parfüm, tuttifrutti, kesernyés befejezés, egres, baracklé, gyógyfüvek, fickós savak, Balaton, harsogó, illatos virág, hamvas őszibarack, citrusok, kis karakter, ásvány, érettség, sárgabarackmag, furmint, tetsző, arany, petróleum, éles, mandulahéj        

83 pont

  1. Freixenet Cava Brut

Intenzív, késő tavaszi virágok, izgalmas, rajnais utóíz, kifinomult, rusztikus, tartalmas, tartós, hosszú, zöldalma, kéksajt, lágyság, hmmmm!!, kenyérhéj, aszalt füge, citrus, egyensúly, krémesség, pirítós, kenyérhéj, alma, öröm 

85,2 pont

  1. Wolfberger Riesling cremant

Érlelt, izgalmas, reggeli, elegáns, kerek, petrol, cizellált savak, egyediség, margaréta, kenyérhéj, mandula, üde, camembert, jólét! :), zöldes tónus, finomság, innám, jóságos, datolya, báj, ünnep, finom

88,2 pont

    7.Wolfberger Riesling cremant

Elegancia, petrol, bársony, krémesség, öregember tenyere, pici CO2 buborékok, magyal virág, PÁRIZS!SZERELEM!,elegáns, bársony, enyhe ásvány, vinyl, puha, finesz, báj, szerelem     

89,25 pont

  1. Blanc Cremant de Limoux Brut

Kellemesen büdi, jó savak, férfias, idősebb tétel, kenyérhéj, petrol, keksz, izgága, harmónia, élesztő, fülledtség, pici petrol, valami van vele, élesztő, dől a toast, fura - de tetsző, ismeretlen, doh, citrompótló, csíp

83 pont

  1. Clariette de Die

Traubi, túlérett alma, kölyök, fincsi, bodza, finom savak, hosszú, tartalmas, illatos, muskotály, tüncimünci :), traubi, nyalós, gyerek pezsi, bodzapezsgő, gyerekkor, szirup, almasűrítmény, csajok

82,2 pont

Szólj hozzá!

Új kertkocsma Füreden!

2016. június 14. 13:10 - Esszlessz

index.jpgHello Tourist / Hello Local / Hello kedvenc új balatoni Kredenced

Szerdától a balatonfüredi Kredenc egy kertkocsmával bővül, hogy még többen elférjetek a nyári estéken: lampionok, jó sörök, vagány személyzet, rizlingek, Kredences zenék. Meg persze az Andris.

Június 15-én megnyitjuk a kapukat: azért szerdán, hogy legyen időnk Rátok, legyen időnk megünnepelni a a munkánk kézzelfogható eredményét. 

Program:

- Bemutatkozó tárlatvezetés 

- Vendégeink a Rizling Generáció: Dobosi, Szabó, Zelna, Kálmán, Skrabski - welcome kóstoló.

- Hello, te is itt vagy? - koccintás a Kredences törzsvendégekkel

- Hello Tourist Sound System DjAlanLongBand és DjHelloPiaf

Velünk lesznek #rizlinggeneráció #hedonsör #litovelsör #garagekoktel #etyekipálinka #johnlemon

Facebook: https://www.facebook.com/hellotouristkertkocsma/

index_1.jpg


Időpont2016. június 15-én 17 órától, ameddig sikerül
Helyszín: Hello Tourist Kertbár Balatonfüred Blaha L. u. 5. (a Kredenc mellett az Ipoly lépcsőnél)

 

Fotó kredit: Aknay Csaba

 

Szólj hozzá!

Egy korty somló? Kolonics kóstoló a Dolce Vitában!

2016. június 11. 18:31 - Esszlessz

DOLCE VITA CAFÉ,WINE&DELI PROGRAM

A Somló-hegy nagy borai-Kolonics Károly Családi pincészet kóstoló

Borokat bemutatja: Kolonics Károly tulajdonos-borász

13315221_960580704058619_1138225836832215023_n.jpg
Borsor:
1. Olaszrizling 2013
2. Furmint 2013
3. Juhfark 2013
4. Hárslevelű 2010
5. Olaszrizling 2006
6. Juhfark 2012

A kóstoló ára 2.990 Ft, melyből 1.000 Ft a kóstolt tételekre, vagy 500 Ft egyéb termékekre a helyszínen levásárolható!

Jelentkezési szándékodat kérjük, erősítsd meg az alábbi csatornák valamelyikén:
- webáruházban jegyvásárlással www.dolcevitakonyha.hu, vagy
- emailen az info@dolcevitabolt.hu címen, vagy
- telefonon +36 30 82 84 789 telefonszámon

 

Szólj hozzá!

Irány Etyek!Irány a ChardonnÉJ!

2016. június 10. 11:10 - Esszlessz

d7c9378f-021b-42b8-a1cc-a0e3142efd3a.jpg

Másodszorra is ChardonnÉJ – mágikus éjszaka, mágikus borokkal a legjobb társaságban!

  1. június 25. 17.00-23.00 óra, Etyek Öreghegy

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Etyeki Kúria idén is megszervezi a SzentIván-éjhez legközelebb eső szombaton, június 25-én a ChardonnÉJ elnevezésű programját. A tavalyihoz képest a résztvevő borászatok száma is megduplázódott és egészen különleges reserve készletekkel készülnek a ChardonnÉJ sétálóutcai kóstoltatásra. A nap folyamán az Etyeki Kúria szomszédai kínálják finomságaikat és este a Highly Trained Monkeys Band  szolgáltatja a zenét a tánchoz.

Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig zajlik a kóstoltatás. A tavaly már résztvevő jeles borászatokhoz – Nyakas Pince, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Sauska Tokaj, Villa Tolnay Borház, Etyeki Kúria az idei évben csatlakozott az erdélyi Liliac és az osztrák Esterházy mellett a Gróf Buttler Borászat, a Jásdi Pince Csopak, a Kovács Nimród Winery,  a Malatinszky Kúria, Miklós Csabi Pincéje, az N.A.G. Kézműves Borászata és a Thummerer Pince is. Természetesen jelen lesznek a Bortársaság munkatársai is, akik számos külföldi borászat Chardonnay borait és  világhírű champagne-okat is bemutatnak.

Néhányan igazi különlegességgel készülnek, olyan reserve tételekkel, melyeket a kereskedelemben már nem lehet megtalálni, így a tapasztalt borszakértők is megtalálják számításukat.

A vendégek mellett benéznek az Etyeki Kúria szomszédai is, hiszen délután az Etyek M lakásétterem és a házi sajtos Zsuzsa asszony, míg az esti grillezésnél a Chef Parade Country kínálják majd finomságaikat.

A délutáni kóstoló este az Etyeki Kúria teraszán a Highly Trained Monkeys Band zenés táncos mulatságával zárul.

Sétálójegyek a jegy.hu oldalon illetve az Interticket országos jegyirodáiban 7.000 forintos áron kaphatók. Igény esetén autóbusz transzfer is rendelkezésre áll 2.000 forintos egységáron, amelyre előzetesen kell jelentkezni a marketing@etyekikuria.com e-mail címen.

A Chardonnay az egész világon közkedvelt borfajta. Kezdetben leginkább burgundiában terjedt el, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban mintegy 3000 hektáron a nyolcvanas évek óta termesztik. Az Etyeki borvidék is elkönyvelhet nemzetközi sikereket evvel a borfajtával. Nevét valószínűsíthetően az azonos elnevezésű „Chardonnay” kis faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.

Jellemzően két nagy csoportja osztják a belőle készített bort, az egyik a korábbi szüretelésű és reduktív eljárással a másik pedig az érettebb és fahordós érlelést is kapó változat.

A fehérborok mellett a pezsgőkészítésnek is nélkülözhetetlen hozzátartozója.

Zöld alma, fehér virágok, citrusok, barack, ananász, mangó, vajas, vaníliás, kókuszdiós vagy füstölt, ebben az íz- és illatkavalkádban merülhetnek el a június 25-én az Etyeki Kúria Borászathoz ellátogató érdeklődők.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil