esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

ChardonnÉj- Belekóstoltunk az etyeki naplementébe

2016. július 12. 15:00 - Esszlessz

Végérvényesen berobbant a nyár- akár tetszik, akár kissé nehezen próbáljuk túlélni forróbb pillanatait. A boros rendezvények is inkább vízpartot vagy épp hűs pincék romantikáját kínálják. Még mielőtt a Balaton vagy fent említett pincék által nyújtott enyhülést választottuk volna, belekóstoltunk az etyeki nyári délutánba és éjszakába, és milyen jól tettük: jövőre is kötelező program lesz!

Az Etyeki Kúria szervezésében immár másodjára került megrendezésre az Öreghegyen a ChardonnÉj sétálókóstolós, finom falatokat majszolós esemény, ahol szép számban sorakoztak fel a hazai és külföldi chardonnay-k. Akikkel találkozhattunk: BORtársaság, Esterházy Weingut – Austria, Gróf Buttler, Jásdi Pince, Kovács Nimród Winery, Liliac – Románia, Malatinszky Kúria, Miklós Csabi Pincéje, Nyakas Pince, N.A.G. Borművek, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Sauska Tokaj, Thummerer Pince, Villa Tolnay Borház. Este kilencig sétálókóstoltunk, no, meg persze beszélgettünk borászokkal, képviselőikkel, miközben élveztük a szőlősorok között elbúcsúzó nap utolsó sugarait. Ezután pedig az Etyeki Kúria hangulatos teraszán folytattuk az estét- tábortüzes, lábmegmozgatós koncertes, lazán borozós üzemmódban.

Izgalmas borok kerültek a poharakba: a könnyű bubikon át, a komolyabb hordós tételeken keresztül egészen a narancsborig. A teljesség igénye nélkül, íme, pár kóstolt tétel, akadt köztük kedvenc szép számmal.

Ruinart Blanc de Blancs

100% chardonnay, finom, jó bubik. Elegáns, citrusok, barack és körte. Finom kenyérhéj, füge és leheletnyi karamell. Jó savak. Szép hossz.

Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourg. Blanc de Blancs Brut

Ugyancsak 100% chardonnay. Citrusok, szép savak, finom bubik. Nagyon nyári, nagyon jól csúszik. Esküvőn, vitorláson jártunk a korty élvezete közben.  Kellemes, friss kesernye a korty végén- sokat belőle!

Kovács Nimród: Chardonnay Battonage 2012

Finom pörkölés, vaj, kenyérhéj, mellettük szerephez jutnak az érett citrusok, ananász, érett őszibarack. Krémes, vastag. Szép savak, hosszan eljátszik a szájban.

Kovács Nimród: Chardonnay Battonage 2013

Friss, üde. Kellemes hordóhasználat, barack és citrusok illatban és kortyban. Jó savak, lendületes, egész hosszú.

Tormaresca: Chardonnay 2015

Tartályos. Friss. Laza. Jó savak. Sok citrus. Könnyen csúszik, igazi nyári alapbor- annak pedig tökéletes.

William Fevre: Chablis 2013

Ásványos, lendületes, friss. Citrusokkal kiegészülve mind illatban, mind a kortyban. Szép savak, játszanak. Laza, de cizellált. Sokáig vibrál. Szép.

Montes: Reserva Cahrdonnay 2015

Egyenesen Chiléből, ezt jelzi intenzív illata és íze is. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok és fűszerek jelennek meg az illatban és a kortyban is. Jó savak. Kicsit „tünci-müncis”- ennek köszönhetően könnyen szerethető. Vízparton üldögélős.

Maison Louis Jadot: Bourgogne Chardonnay - Couvent des Jacobins 2014

Finomság és báj. Sok-sok gyümölcs- citrusok és fehér húsúak. Leheletnyi pörkölés. Szép savak. Közepesnél hosszabb, szerethető tétel.

Sauska: Chardonnay 2013

Lendületes. Birs, alma. Pici hordós fűszerek is megjelennek, ásványok mélyítik a kortyot. Jól csúszik. Citrusos kesernye frissíti a korty végét.

Sauska: Chardonnay+ 2013

Vajas, érett citrusok. Hordós fűszerek. Szép savak, lendületes. Az előző nagy testvére.

Sauska: Cuvée 107 2011

Chardonnay és hárslevelű házasítása (54%-46% arányban). Érett citrusok, naspolya, füge, hárs, hordós fűszerekkel alátámasztva. Markáns. Határozott. Szép savak. Hosszú.

Liliac: Chardonnay- Pinot Gris 2013

Könnyen levesz a lábadról. Illatban a szürkebarát uralkodik, szinte hízeleg. Szép szerkezet. Sok őszi barack, citrusokkal, ananásszal. Savak a helyükön. Egész hosszú. Visszakóstolást követel.

Jásdi: Chardonnay 2015

Ficánkol. Fehér húsú gyümölcsök, pici mattság. Friss, üde.

Jásdi: Nagykúti Chardonnay 2012

Vastag. Jó savak. Gyümölcsök mellett a fűszerek jutnak szerephez, finom bőrősség, vegetális jegyekkel kiegészülve.

Thummerer: Egri csillag 2013

Jó savak. Lendületes. Vastag. Fűszeres, gyógynövényes- érett gyümölcsökkel kiegészülve. Finom sósság. Hosszan megmarad a szájban.

N.A.G.: Veresföld Chardonnay 2013

Vastag. Finom hordó. Sok körte, birs. Szép savak. Egyensúly. Boldogság. Báj.

Villa Tolnay: Chardonnay 2014

Csonthéjasok, citrusok. Finom hordó. Jó savak. Nyár. Hosszan játszik a szájban.

Villa Tolnay: Chardonnay 2010

Arany. Tele tercier jegyekkel. Avar, dohány, bőr. Savak a helyükön. Szép.

 

Andi

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása