esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

„A bor szeretete vitt előre minket…”- 20 éves a Takler Borbirtok

2016. december 31. 17:09 - Esszlessz

2016-ban ünnepelte 20. születésnapját a Takler Borbirtok, és azon szerencsések közé tartoztunk, akik együtt koccinthattak az első két évtizedre.

A Decsi-szőlőhegyen a Takler Kúriába dél magasságában érkeztünk, ahol az újborok mellett könnyű ebéd fogadta a vendégeket. Ezt követően Takler Ferenc vezetésével pincetúrán vettünk részt. A pince korai éveiről tartott beszámolóba be-beékelődött egy-egy régi már anekdotává avanzsált történet is. Takler Ferenc büszke apa –sőt már nagypapa-: két fiával, ifj. Takler Ferenccel és Takler Andrással közösen vezetik a családi vállalkozást: a húsz év alatt egy év kivételével minden évben építkezek, keresték a lehetőségeket, a fejlődés-innováció iránti vágy konstans motiválójuk volt. Ifj. Takler Ferenc a pincészet főborásza, a feldolgozás és érlelés egész folyamatát menedzseli, Takler András a kereskedelem és marketing feladatokért felel. Hármójuk kemény munkájának köszönhetjük, hogy biztosan nyúlunk egy Takler névvel fémjelzett palackért a polcon, stabil minőséget garantál nevük.

2015-ös hordómintákat kóstoltunk közben. Maga a ’15-ös év a sok csapadék miatt igen kemény és közepes évjárat. Poharainkba a Bikavér Reserve potenciális alapborai kerültek. Először a kékfrankos: idősebb tőkékről, több dűlőről. 1 év hordó, harmadtöltésűek, sok szilva és meggy mellett fűszerek játszanak, szép savak, 13% alkohol, hossza is rendben. Syrah következett, két dűlő termése, 14,5% alkohollal. Érzik, hogy szeretik a fajtát: szép hordó, sok-sok gyümölcs és finom fűszer. Lendületes. Zárkózott, jól fog állni neki a palack és az idő. A bikavér egy negyedét a merlot adja: meggy és málna. Francia első és másodtöltésű hordók. 14,3% alkohol, van benne kraft. Cabernet sauvignonnal zártunk: tipikus, fajtajelleges sauvignon. Hűs illat, piros bogyósokban gazdag, jó savak, szép test, hossz.

Az idei évet tekintve csodás kékfrankosok kerültek a pincébe, akár a sima, akár a dűlőszelektált vagy pedig a reserve kategóriákat tekintve. Merlot és cabernet franc ugyancsak szép arcát mutatta, a P9-es kadarka is szintúgy. Egyedül a cabernet sauvignon és a syrah okozott fejtörést. Takler András szerint az utóbbi 10 év legjobb évjárata lett a ’16-os.

Az idei év talán legmeghatározóbb kóstolója következett a pincetúra és kis szünet után: az eltelt két évtized legszebb boraiból válogatott retrospektív sor varázsolt. Első volt a Szenta-völgyi Kékfrankos 2009-ből: kapor, finom bőr, rengeteg fűszer (kömény, szegfűszeg), szilvadzsemmel és kakaóporral. Elsőtöltésű 500literes zemplényi hordóban 13-14 hónap, 14,92% alkohol. Kerek, szép, hosszú. A Szenta-völgynek fontos szerep jut a pincénél: teltséget, testességet hoz, kötött agyagos talajjal. Párja a Kékfrankos Selection 2000 volt: a kóstolójegyzetet visszaolvasva: nagyon-nagyon-nagyon és sok felkiáltójel (bár a sok felkiáltójel az egész sor meghatározójává vált J ). Főleg a tercier aromák dominálnak: kapor, szegfűszeg, leheletnyi almárium illattal, finom bőr és papír. Mögöttük szilvának dzsemje, kevés áfonya és meggy. Kakaó és kávé. 12,67% alkohol. Vastag. Feszes.

1995 óta készül bikavér a pincénél. Két Selectiont kóstoltunk. Az első 2003-ból: 40% kékfrankos, 30% merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 5% kadarka. Robbanó gyümölcsök (szilva, meggy, áfonya.) Finom fűszerek egészítik ki mind az illatot, mind pedig a kortyot. Majd jön az étcsokoládé, kakaó és kávé. Szép, lendületes savak. 14,3% alkohol. Hosszan időzik a szájban. Párja 2000-ből: 35% kékfrankos, 35% merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 5% kadarka. Lágy, puha. Lassan nyílik. Gyümölcsök mellett itt is a fűszerek játszanak az érzékszerveinkkel. Kakaó és csokoládé. Most van a csúcson. Szép. Összesimult. 12,86% alkohol. Észrevétlenül lecsúszik.

Syrah Reserve 2008: fűszer, csokoládé, meggy, leheletnyi földességgel. Nagy test. 15,79% alkohol. Vastag. Ledönt a lábadról-így hódít, de milyen jól teszi. Hosszú. Cabernet Franc Reserve 2006 következett: nem feltétlenül kiemelkedő évjárat, szinte a sírból jött vissza. Érett gyümölcsök, hordós fűszerek mind illatban, mint pedig a kortyban. Rengeteg csokoládé, kakaó és kávé. Telt. 15,42% alkohol. Hosszú. Szép.

2003-ba utaztunk vissza a következő Cabernet Franc Reserve-vel. Nagy szerepe van a pince életében. Talán ez hozta meg az áttörést: 1 éves korában már kint volt az USA-ban. Vastag, érett, meseszép. Szilva, meggy, medvecukor. Finom hordós fűszerek.  Elegáns korty. 15,34% alkohol, savak a helyükön. Varázsol. Cabernet Sauvignon Reserve 2007-tel folytattuk. Görögszó dűlő. Komplex, finom, elegáns.  Telt. Hosszú. Érett gyümölcsök, sok fűszer. Lágy hűvösség suhan át a kortyon. 16,46% alkohol. Erőteljes.

Két Primarius következett. Az első 2007-ből: rengeteg gyümölcs illatban és a kortyban is. Finom fűszerek cizellálják a kortyot. Szép szerkezet. Savak a helyükön. Telt. 16,31% alkohol, érett tannin. Bőven időzik a szájban. A 2006-os csábít és leteper: gyümölcsök és lekvárjuk is, fűszerek, finom bőr- csupa szeretnivaló komponens. 15,77% alkohol. Vastag, lendületes. Test. Test. Test. Nyomot hagy.

Két regnum cuvée-vel zártuk a sort. Az első a 2006-os volt: 40% merlot, 35% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon, 10% kékfrankos. Medvecukor, szilva és lekvárja, fűszerek, dohány, papirusz, bőr játszik az orrban és a szájban is. Csipetnyi bors. Csokoládé és kakaó mélyíti az összképet. Lendületes, vastag, telt. Nem fukarkodik hosszban. 1999-es nagyöreg zárt: 40% cabernet franc, 40% merlot, 20% cabernet savignon. 13,02% alkohol. Tercier aromák illatban és a kortyban is. Megállítja az időt.

Alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit éttermük, itt zártuk a napot, szeltük fel a tortát, koccintottunk még sokszor ennyi évre. Az étteremben a magyaros ételeken a hangsúly, aktuális forgalmi borokkal párosítva a fogásokat. Ügyesen megalkotott étlap, odafigyelve az alapanyagokra, remekül muzsikálva a borpárosításokkal. Szívük, lelkük minden egyes kortyban és falatban ott van.

Andi

 

Tipp: a Takler Kúriában a kiváló étterem, szállás mellett már a wellenes által nyújtott élvezetekkel is kényeztethetitek magatokat- érdemes legalább 1-2 napra foglalni, a kikapcsolódás garantált! J

Szólj hozzá!

Életünk Somlója

2016. december 05. 11:28 - Esszlessz

Talán nem túlzó azt kijelentenünk, hogy az idei év legjobb közös kóstolóján vagyunk túl- sőt. Imádtuk. Komolyan.

  1. Fekete Somlói pezsgő extra száraz  

élesztő, édes mézes, toast,tökmag, szalma, oxidált, savankás-kesernye, citrom, nem jött be, Tokaj, túl a csúcson, enyv, köptető, széttartás, arany, kenyér, üres, kalács, ananász,ízben:füge,fürge bubik,fémes, picit sós, dió, pár napos virágcsokor illat (az a fincsi :-)), reszelt alma, birsalma, almárium, csont, fülledt,élesztő, gyógynövény

78 pont

  1. Kolonics Furmint 2015

olajos, szépen nyílik, intenzív, telt, hosszú, érett, vadkörte, Toffiffee kávé a Strabacks-ben, mogyoró, selymes, őszibarack, körte, ázott bazalt, forró augusztusi mező, sárgadinnye, harmónia, férfiasság, frissen tört idei dió, hosszúság, aszalt körte, sok fa, sűrű, tüzes, műhely, kesernye, petrezselyemgyökér, dió, diós bejgli, húdecsúszik, baba, fiatal, szerelem, hárs, egres, földes-ásványos

85,2 pont

  1. Somlói Vándor Hárs 2015

citrusok,hársméz,laza,lágy kerek, kis fűszeresség, 100% mangó, sók, csillogó savak, sárga virágok, érett toast, leesés, virágok, ásványok, közepes - test, körte, petrol, jó hordó, hűdeszáraz, köptető, Béres csepp,szalma, ízben itt jön a kecskesajt, játékos, virágméz, egres, lime, kevés test, kenyér, citrus, virágos rét, ásványos, birsalmasajt, érett golden, fa, nyers kesernye, citromhéj

83 pont

20161108_204401584_ios.jpg

  1. Somlói Vándor Juhfark 2015

kanalas orvosság,citrusok, sav+ , közepesen intenzív, pemetefű cukorka, zöldalma, egyben van, korrekt, szép; élesztő, pirított zsemle, méz, somlói Charles Bronson, egyedi, rétegbor, medvecukor, süti, nagy test, ásványok, (nagyon szerettem), gyógynövény,ásványos szép sav

85,1 pont

  1. Somlói Vándor Olaszrizling 2014

arany, füst, ásványok, sós,kerek, hosszú, grépfrút, ÁSVÁNY, SÓ, vadalma, IGEN, TETSZŐ, toast, palackbuké, sütőtök, kidolgozott, jellemző savak, vonala van, vibráló arany, intenzív, komplex, vártnál rövidebb, de szép befejezés, „árány”, Elzász illatú, kellemes kesernye, hosszú(kás), fűszer, só, megittam :), alma, telt, méz, kicsit sok a hordó

85,8 pont

  1. Meinklang Juhfark 2013

illó,bummm :)

  1. Oszvald Olaszrizling 2009

világos arany, intenzív illat, gyógyszeres, rövid, hanyatló,trágya illatban, vegyszer illatban, keresem a szót....., tündöklés, foszforeszkálás, decens elegancia, test, lányság, átbukás, világító arany, érett palack buké, kenyér, zöldes tónus, érett gyümik, fárad elfele, alkohol+, csalódás, ásványos, birskörte, kicsit mintha szétesne,bántó kesernye, fülledt, lassan nyílik, citrus, ásvány, alma, egres, gyógynövényes,

75 pont

  1. Dénes Hegybirtok Olaszrizling 2009

citrusok, kenyér, lágy, hosszú, picit fűszeres,kapor barack, Lidl-s zóldalmás gumicukor, almakompót, ásványos íz a végén, kellemes kesernye, licsi, barack, tejszín, petrol, test, szerelem, gyengédség, íz, ázott kő, pirított kifli, érett elegáns barackos illat, idáig a legtöbb somlói ásványossággal, hosszan tartó zamatok, portói, mézes dió, fehérhúsú őszibarack, oxidáció, alkohol ++, nagy test, fémes utóíz, telt, komplex, karamell, végül valami elképesztő parfümösség, nagyon izgi, szépen tartja magát kora ellenére, birsalmasajt, sok hordó, ízben gazdagabb, jobban egyben van mint a 2009-es előző, elegáns, szép sav, kesernyés, sós, gyógynövényes

86,5 pont

  1. Oszvald Juhfark 2006 90 pont

kenyér, citrusok, intenzív, sajt, óarany, ásványok, mandarin, aszalt füge, sárgabarack, HÜMMMM, aranyos (szín), szép kesernye, NEKEM EZ NAGYON, palackbuké, oxidáció, erős pirítós, török mogyoró, kései szüret, tavalyi dió, arany, olajos, sós, Somló, kövek, uhh, ez SOMLÓ!, animalitás, narancsos tónus, toast, érett, ásványkavalkád, szép test, szeretem illat, enyhe cuki, izgalmas, sokrétű, hársméz,aszalt barack, gazdag, krémes, hárs, méz, föld

90 pont

  1. Oszvald Furmint 2009

dió, frissesség, ásványos, kenyérhéj, "öreg", savanyú káposzta, őszibarack, szép illat-íz, szép savak, régi elegancia, petrol, bitumen, sima, harmónia, ásvány, kesernye, nagypapi vasárnapi öltönyben, szép somlói illat, grapefruit mag, kesernyés somlói íz, friss illat, trópusi gyümi, maracuja, édeske, jófajta kesernye, kicsit rövid, citrus, behízelgő, pemete, fém, só, kandalló melege, akác, ásványos, egres, méz, kenyér

85,7 pont

  1. Dénes Hegybirtok Kakas 2012

intenzív, meggymag, rövid, lágy,Tawnyra emlékeztet,érdekes, szikár, meggy, szeder, hordó, „Somlói meglepetés”, alap burgundi, oldschool pince, sivatag, égett süti, vérbeli somlai vörösben, sötét, meggybefőtt, szikár, marcipán, orrba kúszó piros ribizli, szappan, pici fűszer, KF?, hűvös,, ízben kesernye, nem annyira jön be ízre, de vörös és somló?! – leakalap, alkohol, menta, vanília, cseresznye, konyakmeggy, gyógynövények

82 pont

Szólj hozzá!

A Szekszárdi borvidék új arca

2016. november 23. 11:33 - Esszlessz

A Szekszárdi borvidék pályázat keretében választotta ki új arculatát. A friss és modern, de a hagyományokat is tiszteletben tartó terv nyertesét a borvidék képviselői és a pályázatot lebonyolító ArtHungry.com által felkért zsűri közösen választották ki.

A tervezők 2016. október 10-28. között dolgozhattak az elképzeléseiken, majd azokat feltöltötték az ArtHungry.com oldalára. Ezek közül a tervek közül választotta ki a zsűri, hogy kié legyen a nyertes pályamű, illetve ezzel párhuzamosan, sőt egészen november 20. (vasárnap) éjfélig a közönség is szavazhatott a kedvencére.

A zsűri tagjai Auth Attila, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, Laki Eszter tervezőgrafikus, Tábori-Simon José, az ArtHungry.com művészeti vezetője, valamint Eszterbauer János borász, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke, ifj. Heimann Zoltán és ifj. Vida Péter borászok voltak.

November 21-én került sor a nyertes és a közönségdíjas kihirdetésére, a díjak átadására a Hygge rendezvényhelyszínen tartott zártkörű eseményen, ahol a Szekszárdi borvidék borait is kóstolhatták a meghívottak.

A győztes pályamunka (amelynek a díja 500.000 Ft) nyertesei Lakosi Krisztián és Nagy Dániel lettek, aki a borvidékkel közösen dolgoznak tovább az új arculaton.

lakosi_nagy_1.jpg

A közönségdíjat, amely egy borkóstolóval és dűlőtúrával egybekötött hétvége a Szekszárdi borvidéken, Kun Bianka és Juhász Franciska kapták, akikre 170-en voksoltak az ArtHungry.com oldalán.

Ifj. Heimann Zoltán a Szekszárdi Borászok Céhének képviseletében így foglalta össze, hogy miért is volt fontos a borvidék számára ez a pályázat: „A Szekszárdi borvidék kommunikációjának egyik alapköve ez az új arculat. Kerestük a jó felismerhetőséget, az időtállóságot, a letisztultságot: Lakosi Krisztián és Nagy Dániel munkája felelt meg a legjobban. A további felelősségünk és feladatunk az, hogy erre az arculatra építkezzünk: már készül a borvidéki térképünk, szeretnénk még ismertebbé tenni a szekszárdi palackba töltött három borunkat, a szekszárdi bikavért, kadarkát és kékfrankost. A cél az, hogy a boraink minőségét és kommunikációját is európai szinten mérjük.”

A pályázat lebonyolításában résztvevő ArtHungry.com művészeti vezetője, Tábori-Simon José szerint jó döntés volt a nyílt pályáztatás: „Nagy örömünkre – a több mint 140 nevezés között – feltöltésre került sok minőségi pályamunka is, jól működött, hogy egy szakmai közösségi felületen kellett prezentálnia az alkotóknak. A 30-as shortlistbe szavazott munkákból először kilencet, majd kettőt emelt ki a zsűri, amelyek közül végül a Szekszárdi Borászok Céhe választotta ki a nyertest. Véleményem szerint a Szekszárdi borvidék végre egy mai, vagány és modern új arculatot kapott, jól azonosítható, erős logóval.”

A beérkezett pályázati munkákat itt lehet megtekinteni:

(https://palyazat.arthungry.com/hu/szekszard)

Az új arculattal kapcsolatos friss információk a borvidék Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/aszekszardiborvidek/) találhatóak.

Szólj hozzá!

Olaszrizling-teszt

2016. november 21. 16:52 - Esszlessz

Októberben mi is körbenéztünk az olaszrizling házatáján. Szeretjük a fajtát és keressük is az újdonságokat a már jól ismert tételek mellett. Most is akadt igen szép bor a sorban.

1. Szabó és Fia Olaszrizling 2015 1,5l 

bodza, mandula, kenyérhéj, melegség, báj, játékos, virág, nyár, üde, jó ivású, kesernye, méz, szépen csúszik, jöhet!, érett fehérhúsú gyümölcsök, citrus, alma, szép savak, kesernye a végén

 82 pont

2. Badacsonyikör Olaszrizling 2013

citrusok, mandarin, hársméz, szépen nyílik, picit rövid, füstös, zöld, szőlő, mandula, savas, fröccsnek szuper, arany, érett citrom, lendület, vastag, telt citrus illat, kerek, simulékony, jó ivású

79 pont

 20161012_184551393_ios.jpg

3. Varga Aranymetszés Olaszrizling 2014 

fügelekvár, citrusok, toast, mindenkép ételt igényel, méz sárgabarack, töppedt, szép savak, augusztus délutáni naplemente, hol rövid-hol telt, nap, füge meg a lekvárja, lendület, van benne cucc, húderendbenvan, aszalt füge, hársméz, fémes-poros íz, kesernyés 

 79 pont

4.Tánczos Olaszrizling válogatás 2015 

nyár, könnyedség,hársméz, vizililiom,pici bubi, lassúúúú...., citromfű, fa??, egy igazi jó rizling, olyan amilyet az idős bácsik keresnek, Balaton, víz, citrusok, szép kesernye, eleje üres, lassan nyílik, alma, jól csúszik, fröccs-fűnyírás-nyár

 81 pont

5. Bezerics Anekdota olaszrizling 2014 

visszafogott, szépen nyílik, bodza, méz ,lágyság, pici fa,barack, őszibarack, mag, lekvár, keresem a szót...., sárgabarack, savak, kesernye, citrusok, nyár, telt illat, vanília, gyógynövények, kicsit sok az alkohol

82 pont

Szólj hozzá!

Ezek idén a Balaton legjobb alapanyagai

2016. november 04. 16:39 - Esszlessz

Kiderült mik a Balaton régió legjobb alapanyagai 2016-ban: ha még nem hallott a balatonfenyvesi Angus marháról és a vászolyi sajtról, itt az ideje megjegyezni ezeket a kiváló minőségű hazai termékeket és persze a termelőket is. Ők voltak azok, akiket a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei a legkiemelkedőbbnek tartottak ebben az évben, figyelembe véve a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.

 

A “Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik, akik tavaly óta már számos sikeres akcióval hívták fel a figyelmet a Balaton régió rohamosan fejlődő gasztronómiájára.

 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiinduló pontja. Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, akik igenis képesek profin ellátni a régiós éttermeket. Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a “Balaton Alapanyaga” díjat - mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

 angusok.jpg

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója), emellett a választásban résztvett a Balatoni Gasztrotérkép csapata, Budavári Dóra és Szauer Judit.

 

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai “zsűri” tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot.  A Balatoni Gasztrotérkép csapata hagyományteremtő szándékkal hozta létre ezt a kampányt, s ezentúl minden év végén megválasztják majd az adott év “Balaton Alapanyagát”, ezzel szeretnék ösztönözni is a magyar termelőket.

 vaszolyi_sajt0463-editdesignfood_antonio_photography.jpg

“A vászolyi sajtok rendszeres szereplői az étlapunknak, saját kategóriájában elképesztően jó minőségű és mindig megbízható termékek” – mondta el Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa.   

“A mi egységeink nagy szériában dolgoznak a balatonfenyvesi angus marhával, és akár hamburgerhúsról, akár más termékről legyen szó, a Terra Pannónia százból százszor ugyanazt a fantasztikus minőséget adta vissza” – emelte ki Bezerics Dániel, aki a Télikert, Paletta és Kishableány burgereihez is ezt a húst használja.

 

“Mi a kezdetektől a fenyvesi angus marhával dolgozunk, a jövőbeli terveik miatt is érdemes odafigyelni rájuk” – fogalmazott Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.  

 

Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj

 

A balatoni vendéglátósok fontosnak tartják megemlíteni, hogy elkötelezettek a balatoni halászati kérdéskör rendezése mellett.  A Balaton nem létezhet hal nélkül, a tavi halak beszerzése pedig jelenleg számos nehézségbe üzközik.  “Utoljára adjuk fel a reményt, nagyon bízunk benne, hogy sikerül előrelépnünk a balatoni hal kérdésben, jelenleg is ezen dolgozunk, és egy komplex megoldási javaslatot fogunk letenni az asztalra” – hangsúlyozta Csapody Balázs.  A szakmai beszélgetést vezető Jakabffy László, aki egyébként szenvedélyes sporthorgász hozzátette: “A Balaton hal nélkül egyszerűen nem működik!”

 

A halak esetében javasolni fogunk egy hármas származási jelölést a Balaton régióban működő vendéglátóipari egységeknek a strandbüféktől egészen a legfelkapottabb éttermekig, hogy a fogyasztók pontosan tisztában lehessenek azzal, hogy milyen és honnan származó halat is fogyasztanak – fejtette ki a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

 

A zöldségek szerepét is kiemelkedően fontosnak nevezték a szakemberek,  néhány balatoni étterem  zöldség felhasználásának akár 90 százaléka már saját termelésből vagy termeltetésből származik, ami összehasonlíthatatlanul magasabb minőséget jelent. “Az idei nyáron már rengeteg olyan zöldséget, salátákat, fűszernövényeket használtunk fel az étteremben, amit  édesanyámmal egy veszprém melletti területen mi magunk termesztettünk” – mesélte Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje.

 

A 2016-os választott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként. Magyarország egyik leggyakoribb fehérszőlő fajtája a füred-csopaki, a badacsonyi és az egri borvidékeken található meg a legnagyobb területeken, Csopakon a fajta szigorú védettséget élvez (Csopaki Kódex eredetvédelmi rendszer).

 

A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében.

 

A résztvevő éttermek listája:

 

BL Yacht Club&Apartments

Bonne Chance

Bonvino Hotel

Chianti Étterem

Horváth Ház Borgaléria

Hubertus Hof Hotel&Restaurant

Káli Art Inn

Kistücsök Étterem

Kővirág Étel-Ital-Ágy

Kredenc Borbisztró

Kreinbacher Birtok

Kristinus Borbirtok

Laposa Borterasz

Mala Garden Design Hotel and Restaurant

Márga Bisztró

MIAKŐ

Páskom Cottage

Sáfránkert Vendéglő

Télikert

Terazza Bistro Bar

 

A résztvevők listája folyamatosan bővül, a pontos lista és az ételek a Balatoni Gasztrotérkép Facebook oldalán megtalálhatóak lesznek www.facebook.com/balatonigasztroterkep

Szólj hozzá!

Első Csopaki Kódex sétáló kóstoló

2016. október 19. 14:33 - Esszlessz

KÓDEX SÉTÁLÓ KÓSTOLÓ
Október 22-én a paloznaki Polgármesteri Hivatal emeleti termében a környékbeli pincészetek Kódex védjegyes borai sorakoznak fel, melyeket egy sétáló kóstoló keretében lehet végigkóstolni. Több évjáratot is bemutatunk és itt lesznek a legújabb Kódex bírálaton eredményesen végzet borok is.
Sétáló kóstoló: 14:00-18:00 / ára: 4500 Ft, 3 fogásos vacsorával 12 000 Ft

csopakikodex2.jpg
KÓDEX VACSORA
A kóstoló után a Sáfránkert Vendéglő egy kifejezetten Kódex borokra hangolt menüvel készül Ruprecht László ajánlásával.
- Enyhén füstölt tokhalfilé, tormás csicsóka krémmel, fürjtojással
- Ropogósra sült kacsacomb vargányás pirított burgonyával, zsályás almakompóttal
- Mákos guba, házi áfonya lekvárral

Kóstolójegy a sétáló kóstolóra: 4500 Ft
Kombinált jegy (sétáló kóstoló + 3 fogásos vacsora a Sáfránkertben 3x0,5 dl, menühöz illő borkóstolóval) 12 000 Ft
Asztalfoglalás és előjegyzés a Sáfránkert telefonszámán: +36 70 624 4448

BORÁSZOK A KANAPÉN / Jásdi Borterasz
Október 21. péntek este 18:00
- Jásdi István / Jásdi Pincészet
- Homola Szabolcs / Homola Pincészet
- Molnár Szabolcs / Guden Birtok
- Kovács Tamás / Szt. Donát Birtok

GUDEN NAP / október 22.
Guden mise 18:00-19:30 Paloznak - Római katolikus templom
Guden buli 20:30-tól a Kredencben Balatonfüreden

SZÁLLÁS
Ajánljuk szállásnak a csopaki MANOR apartmanjait, ahová este is könnyű eljutni. Külön erre a hétvégére kedvezményes csomaggal készültek: 22.500ft/éj/szoba áron lehet náluk megszállni (2 személyes)

A CSOPAKI KÓDEX
A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.

Szólj hozzá!

Mindent bele

2016. október 10. 15:25 - Esszlessz

Szeptemberben a kedvünk, hangulatunk szerint választottunk tesztelni valót.Kellemes, még majd nyári esténk volt, jól csúsztak a vörösek a kertben.

  1. Maul Primőr rosé 2016 Medocnoir  

virágos, gumibogyó, lágy, rövid, alkoholos, de jól eladható, „cuncis”, cukorka, bizsereg, laza, rózsaszín, gumicukor, szilvás gombóc, keserű, eperke, kesernye, szőlőhéj, enyhe csípi, gumibogyószörp, piros Haribo, intenzív illat, üres korty

76 pont

  1. Aprókertek Néró 2015

meggy, könnyed, széndioxidos, házibor, érdekes, némi kesernyésség, élesztő, forrás, csíp, kusza, friss szőlő illat, ropogós, fejlődő, sajtokkal pöpec; bubi?!?, direkt termő, alkoholos, pezsgős, tetszik, erjed, tele CO2-al, házi bor feeling, direkttermő?, cuki még van, savak jók, félkész

73 pont

  1. Hetei Merlot 2013

fűszerek, füst, intenzív, piros gyümölcsbomba, kandalló, avar, sokrétű, szerelem, buja, szeder, áfonya, szilvás-kék szőlős lepény, gyümölcsleves, fahéj, szegfűszeg, picit magas alkohol, szép lelágyult tanninszerkezet, száraz diólevél illat, enyhe hamus hordó a végén, (szerves)labor -> naftalin, kardamon, illatban hard barrique de finom hordó dominál, hazai?, zamatában medium hordó ízek, rengeteg, tanninok szépen beértek, jó az alapanyag, de a hordó miatt vad a korty a szájban, medvecukor, utóíze hosszú gyümölcsös lecsengésű, kellemes

85 pont

20160913_195237796_ios.jpg

  1. Szabó és Fia Pirkanc 2012 cabernet franc-kékfrankos  

intenzív,de könnyed, kék, dió, medvecukor, alkoholos, illó?, medvecukor, vastag, alkohol, káposztás cvekedli, masszív, gomba, fűszeres füstölt sonka illat, fémes íz, köptető szirup, fekete cseresznye, fekete ribizlis muffin, fekete ribizli, szeder, szőlő, nyár, hordó, kartonpapír illat, fém íz, Béres csepp, kanalas orvosság, hosszú, apró tannin, jó lenne, kesernye kicsit sok, rozsdás fém illat bontakozik, hordóhasználat szép

82 pont

5.Suklje Kékfrankos 2012

lendületes, csoki, kávé, fűszeres,konyakmeggy, szépen nyílik, idő kell a bornak, áfonyás étcsoki, matt, kapor, finom hordó, marcipán, málna, "ölelés", alkohol +, fűszer, kusza a korty vége, meleg, ázott farönk erdő szélén, idő!! - nyíljon, öreges, vargánya, fekete erdő gyümölcsei, tetszik, alkohol, elegáns gyümölcs illat, pici medvecukrossággal, nagyon jól érett tannin + jó sav + édesérzet arány, a korty közepe viszont sajnos kicsit üres/rövid, szilvalekvár illat bontakozik, okos hordó, nagyon jó ivású, kellemes bor, mégis hagy maga után egy kis hiányérzetet

84 pont

 7.Hetei Syrah 2012

meggy, szivar,test, karakter,komplex, robban!!, "szerelem", gyümölcs bomba, jó savak, szép hordó, pörkölt enyhén cukrozott dió, lágy korty, csúszik, szép gyümi, friss dohány, füge, cipőtalp, szeder, szilvalekvár, min. 80%-os étcsokiii, mesekeksz, fűszer, verjus, csíp, tapad, vasúti talpfa, magas az illó, de ez olyan nagybor-féle, test nagy, de nem túlzó, magyar hordó, intelligens pörkölés, finom lenne, de azért kicsit sok, illó nem csökken sajna, nem az én borom de vitathatatlanul rendben van

85 pont

8.Kovács Nimród Noir 2011, PN-KF-SY  

fűszerek, elegáns, sós, ásványos, élmény csoki, "ősz Párizsban", por, deszka, csoki, alkohol+, meggymag, sima, régi retro kávézó, kávéházi pörkölő, maracuja, dohány, csoko-csokoládé, enyhe kellemes tannin, tetszetős, izgalmas, „Hájas szilvalekváros süti”, bársony, tanin, csoki, kávé illat, ez szép, "jó reggelt" feeling

86 pont

Szólj hozzá!

Etyeki Kúria Design Lounge – az Etyeki Kúria a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozatán

2016. szeptember 23. 09:47 - Esszlessz

Milyen szerep jut a dizájnnak egy minőségi borászat életében és milyen szerep juthat az Etyeki Kúriának a Design Héten? Erre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ pop-up Kúriánkban, ahol nem csak címkéink, de az Etyeki Kúria épületének dizájntitkaiba is beavatjuk a látogatókat.

 

Az Etyeki Kúria Borászat huszadik születésnapja alkalmából az idén először részt vesz a Design Hét rendezvénysorozatán. Két napra, 2016. szeptember 29-én és 30-án a Kúria beköltözik a belvárosba, hogy együtt pezseghessen a fiatalokkal egy erre a célra kialakított pop-up közösségi térben. A Szabadság tér 14. szám alatt azokat az érdeklődőket várja az Etyeki Kúria, akik kíváncsiak a dizájn valamint a minőségi borkészítés és -fogyasztás összefüggéseire, és közben szívesen meg is kóstolják a Kúria aktuális borait.

 

Fotók: Bujnovszky Tamás

Az Etyeki Kúria értékei között jelen van a múlt és a hagyományok tisztelete, emellett azonban mind a kultúra, mind pedig a technika területén keresi a kihívásokat, az újszerű megoldásokat. Hisz a minőségben, a fiatalokban, ezért folyamatosan platformot biztosít számukra, lehetőséget teremtve az érvényesülésükre és tanulva tőlük. Kísérletező, nyitott a diskurzusra és szeret előre tekinteni, akár meg is hökkenteni.

 

A cég 2011-ben megújult arculata Cordula Alessandri nevéhez fűződik. A dizájner feladata egy mindennapi fogyasztásra ajánlott illetve egy alkalomra kinyitható borsor felöltöztetése volt úgy, hogy a megjelenés tükrözze a minőséget, frissességet és dinamikát és mind a szakértő, mind pedig a még csak kíváncsi borfogyasztó megtalálhassa számítását.

 

Az Etyeki Kúria fennállása óta platformot biztosít kortárs képzőművészek számára, a 2013-as modernizálás pedig az építészet területén is igazi áttörést hozott a borászat életében. A Bord Építészeti Stúdió kiemelt hangsúlyt helyezett a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára.

 

A Szabadság téri pop-up tér belső kialakításán a Murum Stúdiótól Szüts Nóra, Bene Tamás és Baló Dániel László dolgoznak. Nekik köszönhetően erre az alkalomra egy rendhagyó pop-up közösségi térrel készül a Kúria, ami önmagában is kimeríti a dizájn fogalmát! Az építészek feladata egy olyan térinstalláció létrehozása volt, ami lehetővé teszi egyrészt az Etyeki Kúria borainak érvényesülését, ugyanakkor teret ad Nemes Márton festőművész képeinek és Szegedi Kata ruhakollekciójának, melyet Márton képei inspiráltak.

 

„Az általunk megtervezett tér Nemes Márton képeinek és Szegedi Kata ruhakollekciójának harsogó erejéhez egy visszafogott, néma és puha hátteret biztosít, míg világító onixtömbként emeli ki az Etyeki Kúria borainak jelenlétét. A két karakteresen elváló téri szituáció a használatban is egy egymásra ható, mégis egymás ellenpontjaiként működő körforgást eredményez: a belső szilárd mag egy monoton, a kába-kő rituális körbejárására emlékeztető mozgásra késztet, amiből a fény vonzásának engedvén a nyílások bármelyikén beszivárogva a borok mozdulatlan mélységének meditatív befogadásával szakadunk ki a repetitív körforgásból” – kommentálta az alkotócsapat az elkészült terveket.

 

A tér mindkét nap 11.00 órától várja az érdeklődőket, bárki besétálhat, megnézheti az installációt, a kiállítást és megkóstolhatja a borokat. Szeptember 29-én 18 órakor mesterhármassal készülünk: DESIGN (Alessandri Studio), ÉPÍTÉSZET (Bord Építészeti Stúdió, Bordás Péter), BOR (Mérész Sándor)!

 

Winkler Nóra olyan kérdésekre keresi a válaszokat, hogy milyen szerep jut a dizájnnak egy minőségi borászat életében, meddig terjedhet az önmegvalósítás és hol kezdődik a funkcionalitás. Van-e jelentősége annak, hogy milyen pohárból isszuk a bort és létezik-e az acéltartályok Porsche-je és Trabantja. Beszélgetőpartnerei az épületet megtervező építész, Bordás Péter és a borokat készítő borász, Mérész Sándor. A Kúria arculatát megálmodó Cordula Alessandri egy kisfilm segítségével kapcsolódik a beszélgetéshez.

 

Hogy az élmény teljes legyen, a szeptember 30-i zárópartin Nemes Márton képzőművész és Szegedi Kata divattervező rendhagyó bemutatója koronázza meg az estét. A Design Hét programjain való részvétel ingyenes, a party regisztrációhoz kötött: marketing@etyekikuria.com

Szólj hozzá!

Siller-teszt

2016. augusztus 18. 11:43 - Esszlessz

Valamilyen oknál fogva még mindig nem keressük őket eléggé, pedig nyáron, jó melegben igazán jól tud esni. Magyaros ételeket pedig meseszépen kíséri. Merítettünk egyet a viszonylag könnyen beszerezhető kínálatból, sok kedvenc ki is maradt. 

Ami biztos: több kellene a polcokra, tessék keresni és fogyasztani, egy hortobágyi húsospalacsinta szinte könyörög érte, a lecsó is nagy barátságban áll vele. Mi behűtve szeretjük- ez pedig már ízlés dolga.

  1. Bezerics SZEXI Vörös gyöngyöző syrah siller 2014

málna, némi kesernye, nyár, virág,szörp, hecsedli, túmáccs bubi, gránátalma, csónak-enyv, meggy, nagyi málnaszörpje, somlekvár, telt, oldschool, hosszú, hippi, zöld, bubi, csirkepaprikás, kékszőlő (direkt termő), szeder, Ördögkatlan fesztivál, fém, pezseg, puha, picit kusza,  meggybefőtt, karamell, citrus

78 pont

  1. Orsolya Pince Syrah siller 2015

visszafogott,eperlekvár, gránátalma, csajos, gumimaci, alkoholos, eper, csillog, kusza, kiváló fröccs, fáradtság, lágy, frutti, szesz, disszonancia, szalma eső után illat, inkább rozé kategória (nincs tannin), piros, pöttyös gumilabda (kerek bor, kis gumissággal), málnaszörp,  nyár, verjus, málna, könnyű, itatja magát, játszik, puha, csúszik, buja, szőlő illat, fülledtség, bőr, alkohol, aszalt meggy, aszalt paprika

76 pont

  1. Merfelsz Fuxli 2015

málna, naplemente,ribizlik..., rövid,begónia, sűrű, pince, már-már veres, telt, alkohol +, rövid, piacos szín, tiszta, ígéret, fiatal vörösbor, üres íz, nemes savak, gyors múlás, elsőre nagyon mesterkélt, művi illat, tejsavas erjedés nyomai rossz értelemben (koviubi/hordóskáposzta ízek nyomokban) + fém íz, magas illó, nem kerek, max. fröccsnek, konyakos meggy aroma, rózsa illat, csípős, tapadós, szeder, áfonya, kesernye, hízeleg, meggy, szilvabefőtt, nyers  

76 pont

  1. Orsolya Pince Syrah siller 2015

lendületes, üde, itatja magát, piros gyümölcsök, frissebb, elegánsabb, mint a 2., de lehet, csak hidegebb, vonal, savak, Tavel, szalma eső után illat, inkább rozé kategória (nincs tannin), piros, pöttyös gumilabda (kerek bor, kis gumissággal), málnaszörp, nyár, avar, káposzta, nagyon túlérett megbuggyant meggy, fanyar, kökény, málna, nyár, frissesség, meggy, alkohol

78,8 pont

 

  1. Pompás cabernet franc"siller" 75 pont

fülledt, kénes,csíp, kesernye,alkohol, füstölt parenyica, ázott pince után por, esővíz, nem tiszta, sűrű, fenol-hegyek, zeller, zöldség, alkohol ++, vegetális, poros, ízben szebb, hecsedli, szesz, rosé port, nem tükrös = hordóminta, rebarbara illat + földes gyökérnövények (zeller?) + görögdinnye illat, szövevényes, izgi, savszegény, kár érte, kénes, nem tiszta, fanyar, vanília, keserű csoki, leheletnyi mosogatórongy, erjedt eperdzsem, diszharmónia, istálló

73,3 pont

 

  1. Bősz Adrián Siller 2014 cf.-kad.-kf. 81 pont

kávé, csoki, bubi, lágy, érett eper, lendületes, olajos, cseresznye, avokádó, jó savak, fűszer, ivós, enyhe bubi (ööö?), túlérett eper, paprika, cayenne bors, ízek, szép zárás, gazdag és diszkrét savak, gyümi, cuki, rövidke, pici tannin ahogy kell, a bubit nem értem, de amúgy nem rossz cucc, jó kis borocska, a kesernye kicsit sok, kvaterkázó, maci fröccs, málna, vicces, fanyar, hagymalekvár, meggy, alkohol, kesernyés, jó ivású, picit csíp, alkohol+

79 pont

 

  1. Hertzka Siller kékfrankos 2014 79 pont

visszafogott, áfonya, fura, levendula, rózsaszirom, piros bor, enyhe sósság, szép PIROSBOR, nagypapa bora, tannin, meggy, hordó, kakasos nyalóka, klasszik siller nekem - közelít a vöröshöz, oxidált, gyümis, tannin + sav + cukor arány jó benne, egy laza vörösbor feeling egy kis hordóval megspékelve, hordó vanília a végén, kicsit üres a korty, (az ilyet amúgy simán iszom), ásványok, hamvas eper, elegancia, ízben kevesebb, tannin, kesernye, gumis-málna, tapadós, fáradt, meggy, tuti-frutti, szép savak, tannin, hosszú, sós, jó ivású, vásári cukorka, citrusok, fanyarság

75 pont

  1. La Camensarde Syrah rosé 2015 78 pont

málna, tuttifrutti, rövid, érdekes, jól csúszik, csajos, jó feltapadás, gránátalma, epres cukorka, lekvár, enyhe porosság, grapefruit, rövidke, oxidáció, lágyság, kesernye, disszonancia, medvecuki illat, alkohol, kortyban nagyon jó arányok!, zamathoz képest zárkózott, megbúvó illat,szekszárdi okos pincétől talán?,korty közepe kicsit üres (alkohol miatt),nagyon ügyes bor, tetszetős savak, savanyú cukor, gyümölcs tea (műanyag), pemetefűcukorka, málna, karamell, vanília, meggykompót, enyhe füstösség, erdei gyümölcs tea, savak, piros grépfrút héj

76,4 pont

  1. Banyuls Domaine de La Rectorie 2013

konyakmeggy, intenzív, igazi DOLCE VITA, nyami, mazsolás, érett, francia illat, erdei vegyes gyümilekvár, rozmaring, fűszer, alkohol (persze avinált), édessége ellenére nagyon csúszik, SZÉP!, portói, kakaó, kardamon, ízek esszenciája, egyensúly, aszalt meggy, cukor, hellószia, lánybúcsú, sűrű

85,8 pont

 

Szólj hozzá!

IV. JUNIBOR Borünnep az ország legyszebb sétálókóstolójával

2016. augusztus 16. 15:53 - Esszlessz

2016. augusztus 25-28.- Szent István tér

4 nap / 32 fiatal borász / 100+ bor / 96 óra a legizgalmasabb magyar borok

társaságában

Kóstoltál már a Szent István téren körbesétálva az ország legizgalmasabb

32 fiatal borászától? Többek között megújult Kedvencek kóstolójával és 4

napos borünneppel vár idén is a DiVino és a JUNIBOR az ország egyik

legszebb terén.

A Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino minden borkedvelőt egy közös ünnepre

és találkozóra hív, ahol a borokat első kézből, maguktól a borászoktól lehet

megkóstolni. Ezen a 4 napon biztosan a Bazilika előtt lesz a legnagyobb az egy

négyzetméterre jutó borászok száma. Kötetlen kóstolókkal, fogadóórával, finom

falatokkal, ismerős arcokkal és jó hangulattal várnak mindenkit.

Az esemény társsszervezője a Divino, ahol csak a JUNIBOR Egyesület tagjainak

borai kaphatók. A JUNIBOR, vagyis a Fiatal Borászok Egyesülete 40 év alatti

borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről.

Az egyesület fontosnak tartja az új generáció mentorálását, ezért idén másodszor

Zöldszüret néven zártkörű rendezvényen találkoznak a 20 legígéretesebb fiatal

borász jelentkezővel.

A JUNIBOR tagjai: Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani,

Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi, Pfneisl Katrin és

Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa

Bence, Laposa Zsófi, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold,

Dúzsi Tomi, Kiss Gábor, Sebestyén Csabi, Demeter Endre Szepsy István, Takler

Andris, Frittmann Peti, Prácser Miklós, Pracser Hajni, Kis Tamás, Heimann Zoli,

Bussay Dorottya, Kovács Tomi

Extra program:

„Kedvencek kóstolója” – Ritkaságok, máshol nem kóstolható tételek a

Juniborászoktól augusztus 27-én 16:00-19:00- ig a Bazilika előtti téren.

Jegyek kaphatók a DiVinoban, ár: 3500 Ft.

unnamed.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil