esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

„A bor szeretete vitt előre minket…”- 20 éves a Takler Borbirtok

2016. december 31. 17:09 - Esszlessz

2016-ban ünnepelte 20. születésnapját a Takler Borbirtok, és azon szerencsések közé tartoztunk, akik együtt koccinthattak az első két évtizedre.

A Decsi-szőlőhegyen a Takler Kúriába dél magasságában érkeztünk, ahol az újborok mellett könnyű ebéd fogadta a vendégeket. Ezt követően Takler Ferenc vezetésével pincetúrán vettünk részt. A pince korai éveiről tartott beszámolóba be-beékelődött egy-egy régi már anekdotává avanzsált történet is. Takler Ferenc büszke apa –sőt már nagypapa-: két fiával, ifj. Takler Ferenccel és Takler Andrással közösen vezetik a családi vállalkozást: a húsz év alatt egy év kivételével minden évben építkezek, keresték a lehetőségeket, a fejlődés-innováció iránti vágy konstans motiválójuk volt. Ifj. Takler Ferenc a pincészet főborásza, a feldolgozás és érlelés egész folyamatát menedzseli, Takler András a kereskedelem és marketing feladatokért felel. Hármójuk kemény munkájának köszönhetjük, hogy biztosan nyúlunk egy Takler névvel fémjelzett palackért a polcon, stabil minőséget garantál nevük.

2015-ös hordómintákat kóstoltunk közben. Maga a ’15-ös év a sok csapadék miatt igen kemény és közepes évjárat. Poharainkba a Bikavér Reserve potenciális alapborai kerültek. Először a kékfrankos: idősebb tőkékről, több dűlőről. 1 év hordó, harmadtöltésűek, sok szilva és meggy mellett fűszerek játszanak, szép savak, 13% alkohol, hossza is rendben. Syrah következett, két dűlő termése, 14,5% alkohollal. Érzik, hogy szeretik a fajtát: szép hordó, sok-sok gyümölcs és finom fűszer. Lendületes. Zárkózott, jól fog állni neki a palack és az idő. A bikavér egy negyedét a merlot adja: meggy és málna. Francia első és másodtöltésű hordók. 14,3% alkohol, van benne kraft. Cabernet sauvignonnal zártunk: tipikus, fajtajelleges sauvignon. Hűs illat, piros bogyósokban gazdag, jó savak, szép test, hossz.

Az idei évet tekintve csodás kékfrankosok kerültek a pincébe, akár a sima, akár a dűlőszelektált vagy pedig a reserve kategóriákat tekintve. Merlot és cabernet franc ugyancsak szép arcát mutatta, a P9-es kadarka is szintúgy. Egyedül a cabernet sauvignon és a syrah okozott fejtörést. Takler András szerint az utóbbi 10 év legjobb évjárata lett a ’16-os.

Az idei év talán legmeghatározóbb kóstolója következett a pincetúra és kis szünet után: az eltelt két évtized legszebb boraiból válogatott retrospektív sor varázsolt. Első volt a Szenta-völgyi Kékfrankos 2009-ből: kapor, finom bőr, rengeteg fűszer (kömény, szegfűszeg), szilvadzsemmel és kakaóporral. Elsőtöltésű 500literes zemplényi hordóban 13-14 hónap, 14,92% alkohol. Kerek, szép, hosszú. A Szenta-völgynek fontos szerep jut a pincénél: teltséget, testességet hoz, kötött agyagos talajjal. Párja a Kékfrankos Selection 2000 volt: a kóstolójegyzetet visszaolvasva: nagyon-nagyon-nagyon és sok felkiáltójel (bár a sok felkiáltójel az egész sor meghatározójává vált J ). Főleg a tercier aromák dominálnak: kapor, szegfűszeg, leheletnyi almárium illattal, finom bőr és papír. Mögöttük szilvának dzsemje, kevés áfonya és meggy. Kakaó és kávé. 12,67% alkohol. Vastag. Feszes.

1995 óta készül bikavér a pincénél. Két Selectiont kóstoltunk. Az első 2003-ból: 40% kékfrankos, 30% merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 5% kadarka. Robbanó gyümölcsök (szilva, meggy, áfonya.) Finom fűszerek egészítik ki mind az illatot, mind pedig a kortyot. Majd jön az étcsokoládé, kakaó és kávé. Szép, lendületes savak. 14,3% alkohol. Hosszan időzik a szájban. Párja 2000-ből: 35% kékfrankos, 35% merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 5% kadarka. Lágy, puha. Lassan nyílik. Gyümölcsök mellett itt is a fűszerek játszanak az érzékszerveinkkel. Kakaó és csokoládé. Most van a csúcson. Szép. Összesimult. 12,86% alkohol. Észrevétlenül lecsúszik.

Syrah Reserve 2008: fűszer, csokoládé, meggy, leheletnyi földességgel. Nagy test. 15,79% alkohol. Vastag. Ledönt a lábadról-így hódít, de milyen jól teszi. Hosszú. Cabernet Franc Reserve 2006 következett: nem feltétlenül kiemelkedő évjárat, szinte a sírból jött vissza. Érett gyümölcsök, hordós fűszerek mind illatban, mint pedig a kortyban. Rengeteg csokoládé, kakaó és kávé. Telt. 15,42% alkohol. Hosszú. Szép.

2003-ba utaztunk vissza a következő Cabernet Franc Reserve-vel. Nagy szerepe van a pince életében. Talán ez hozta meg az áttörést: 1 éves korában már kint volt az USA-ban. Vastag, érett, meseszép. Szilva, meggy, medvecukor. Finom hordós fűszerek.  Elegáns korty. 15,34% alkohol, savak a helyükön. Varázsol. Cabernet Sauvignon Reserve 2007-tel folytattuk. Görögszó dűlő. Komplex, finom, elegáns.  Telt. Hosszú. Érett gyümölcsök, sok fűszer. Lágy hűvösség suhan át a kortyon. 16,46% alkohol. Erőteljes.

Két Primarius következett. Az első 2007-ből: rengeteg gyümölcs illatban és a kortyban is. Finom fűszerek cizellálják a kortyot. Szép szerkezet. Savak a helyükön. Telt. 16,31% alkohol, érett tannin. Bőven időzik a szájban. A 2006-os csábít és leteper: gyümölcsök és lekvárjuk is, fűszerek, finom bőr- csupa szeretnivaló komponens. 15,77% alkohol. Vastag, lendületes. Test. Test. Test. Nyomot hagy.

Két regnum cuvée-vel zártuk a sort. Az első a 2006-os volt: 40% merlot, 35% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon, 10% kékfrankos. Medvecukor, szilva és lekvárja, fűszerek, dohány, papirusz, bőr játszik az orrban és a szájban is. Csipetnyi bors. Csokoládé és kakaó mélyíti az összképet. Lendületes, vastag, telt. Nem fukarkodik hosszban. 1999-es nagyöreg zárt: 40% cabernet franc, 40% merlot, 20% cabernet savignon. 13,02% alkohol. Tercier aromák illatban és a kortyban is. Megállítja az időt.

Alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit éttermük, itt zártuk a napot, szeltük fel a tortát, koccintottunk még sokszor ennyi évre. Az étteremben a magyaros ételeken a hangsúly, aktuális forgalmi borokkal párosítva a fogásokat. Ügyesen megalkotott étlap, odafigyelve az alapanyagokra, remekül muzsikálva a borpárosításokkal. Szívük, lelkük minden egyes kortyban és falatban ott van.

Andi

 

Tipp: a Takler Kúriában a kiváló étterem, szállás mellett már a wellenes által nyújtott élvezetekkel is kényeztethetitek magatokat- érdemes legalább 1-2 napra foglalni, a kikapcsolódás garantált! J

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása