esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Etyeki Kúria Design Lounge – az Etyeki Kúria a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozatán

2016. szeptember 23. 09:47 - Esszlessz

Milyen szerep jut a dizájnnak egy minőségi borászat életében és milyen szerep juthat az Etyeki Kúriának a Design Héten? Erre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ pop-up Kúriánkban, ahol nem csak címkéink, de az Etyeki Kúria épületének dizájntitkaiba is beavatjuk a látogatókat.

 

Az Etyeki Kúria Borászat huszadik születésnapja alkalmából az idén először részt vesz a Design Hét rendezvénysorozatán. Két napra, 2016. szeptember 29-én és 30-án a Kúria beköltözik a belvárosba, hogy együtt pezseghessen a fiatalokkal egy erre a célra kialakított pop-up közösségi térben. A Szabadság tér 14. szám alatt azokat az érdeklődőket várja az Etyeki Kúria, akik kíváncsiak a dizájn valamint a minőségi borkészítés és -fogyasztás összefüggéseire, és közben szívesen meg is kóstolják a Kúria aktuális borait.

 

Fotók: Bujnovszky Tamás

Az Etyeki Kúria értékei között jelen van a múlt és a hagyományok tisztelete, emellett azonban mind a kultúra, mind pedig a technika területén keresi a kihívásokat, az újszerű megoldásokat. Hisz a minőségben, a fiatalokban, ezért folyamatosan platformot biztosít számukra, lehetőséget teremtve az érvényesülésükre és tanulva tőlük. Kísérletező, nyitott a diskurzusra és szeret előre tekinteni, akár meg is hökkenteni.

 

A cég 2011-ben megújult arculata Cordula Alessandri nevéhez fűződik. A dizájner feladata egy mindennapi fogyasztásra ajánlott illetve egy alkalomra kinyitható borsor felöltöztetése volt úgy, hogy a megjelenés tükrözze a minőséget, frissességet és dinamikát és mind a szakértő, mind pedig a még csak kíváncsi borfogyasztó megtalálhassa számítását.

 

Az Etyeki Kúria fennállása óta platformot biztosít kortárs képzőművészek számára, a 2013-as modernizálás pedig az építészet területén is igazi áttörést hozott a borászat életében. A Bord Építészeti Stúdió kiemelt hangsúlyt helyezett a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára.

 

A Szabadság téri pop-up tér belső kialakításán a Murum Stúdiótól Szüts Nóra, Bene Tamás és Baló Dániel László dolgoznak. Nekik köszönhetően erre az alkalomra egy rendhagyó pop-up közösségi térrel készül a Kúria, ami önmagában is kimeríti a dizájn fogalmát! Az építészek feladata egy olyan térinstalláció létrehozása volt, ami lehetővé teszi egyrészt az Etyeki Kúria borainak érvényesülését, ugyanakkor teret ad Nemes Márton festőművész képeinek és Szegedi Kata ruhakollekciójának, melyet Márton képei inspiráltak.

 

„Az általunk megtervezett tér Nemes Márton képeinek és Szegedi Kata ruhakollekciójának harsogó erejéhez egy visszafogott, néma és puha hátteret biztosít, míg világító onixtömbként emeli ki az Etyeki Kúria borainak jelenlétét. A két karakteresen elváló téri szituáció a használatban is egy egymásra ható, mégis egymás ellenpontjaiként működő körforgást eredményez: a belső szilárd mag egy monoton, a kába-kő rituális körbejárására emlékeztető mozgásra késztet, amiből a fény vonzásának engedvén a nyílások bármelyikén beszivárogva a borok mozdulatlan mélységének meditatív befogadásával szakadunk ki a repetitív körforgásból” – kommentálta az alkotócsapat az elkészült terveket.

 

A tér mindkét nap 11.00 órától várja az érdeklődőket, bárki besétálhat, megnézheti az installációt, a kiállítást és megkóstolhatja a borokat. Szeptember 29-én 18 órakor mesterhármassal készülünk: DESIGN (Alessandri Studio), ÉPÍTÉSZET (Bord Építészeti Stúdió, Bordás Péter), BOR (Mérész Sándor)!

 

Winkler Nóra olyan kérdésekre keresi a válaszokat, hogy milyen szerep jut a dizájnnak egy minőségi borászat életében, meddig terjedhet az önmegvalósítás és hol kezdődik a funkcionalitás. Van-e jelentősége annak, hogy milyen pohárból isszuk a bort és létezik-e az acéltartályok Porsche-je és Trabantja. Beszélgetőpartnerei az épületet megtervező építész, Bordás Péter és a borokat készítő borász, Mérész Sándor. A Kúria arculatát megálmodó Cordula Alessandri egy kisfilm segítségével kapcsolódik a beszélgetéshez.

 

Hogy az élmény teljes legyen, a szeptember 30-i zárópartin Nemes Márton képzőművész és Szegedi Kata divattervező rendhagyó bemutatója koronázza meg az estét. A Design Hét programjain való részvétel ingyenes, a party regisztrációhoz kötött: marketing@etyekikuria.com

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása