esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Hajókkal Dél-Balatonon- Bujdosó Pincészet

2017. február 17. 11:02 - Esszlessz

Napokban ismét felfedezhettem egy régmúltra visszanyúló családi pincészet borait, akik a Balatonboglári borvidék egyik legismertebb borászata. 

Feri Papa már a 60-as években is borászkodott és a borok szeretette átragadt az egész családra.  A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként. Feri papa felel a szőlőkért, Klári mama intézi a pályázatokat és támogatásokat, míg Feri és felesége Bea készítik a borokat.  Zsiga irányítja a borkereskedelmet, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal népszerűsíti a Bujdosó Borokat. Mára a család már kb.90 hektáron gazdálkodik.

Fotók: Furmint Fotó

A balatoni vitorlázás is nagy szenvedélye a családnak. Nem csoda, hiszen a borok elnevezése is utal erre.

Reduktív boraik (Matróz sorozat) frissek,gyümölcsösek, jól ihatóak. A sorban megtalálja mindenki a kedvére valót, akár egy könnyed rozéra, olaszrizlingre, chardonnay-ra, Irsai Olivérre vagy szürkebarátra támad kedve. A könnyedebb vörösbort a Sirály merlot képviseli, ami egy igazán kerek, vérbeli balatoni vörösbor.

Prémium boraikat a Balaton klasszikus elegáns vitorlásairól (többek között a Sirocco, Nemere és Tramontana nevű hajókról) nevezték el.

A kóstoló sort a gyöngyöző borokkal kezdtük, ami Feri szerint Dél-Balaton favoritja lehet, mivel a területek (nem csak az övék) alkalmasak pezsgők, gyöngyöző borok készítésére. 2015-ből három készült Zöld, Kék, Bordó. Ez nem csak a nyakán lévő szalagra utal, hanem fehér, rosé, vörös a kategória. Mind a három bornál a prosecco-k eleganciája a cél. Visszatérve a Zöldhöz Irsai Olivér, sauvignon blanc, muscat lunel egyenlő arányú házasítása. Igazi nyári balatoni bor: könnyed buborékok, ananász. A KÉK (pinot noir, cabernet sauvignon) málnával, fűszerekkel kényeztet.

Folytatás a Katamarán rosé (cabernet sauvignon- franc) volt szintén 2015-ból. Bizonyítva, hogy nem csak a friss rosék lehetnek lendületesek. Szépen nyílik, igazán jól eső málna, eper érzettel és jó savakkal.

A Cirkáló (2015) olaszrizling- rajnai rizling násza. Egy könnyedebb citrusos jegyeket mutató kicsit játékos bor.                                                                                                                                                     Nemerével (2013) már átléptünk a fahordós érlelésű borok világába.  Részben új tölgyfahordós érleléssel készült; a chardonnay gyümölcsössége, a sauvignon blanc fűszeres frissessége, a szürkebarát teltsége és pikánssága párosul a királyleányka kacér illatával, üdeségével. Ez az igazi harmónia.

Matacs Szürkeberát 2013 számomra egy igazi meglepetés volt. Egészen különleges illata visszaköszön ízében is. Illatában az alma, körte, őszibarack dominál; ami vegyül egy kis mézes jelleggel. Ízében a gyümölcsökön kívül megjelennek a pörkölt olajos magvak is. Nagyon jól párosítható a bor sajtokhoz.


Áttérve a vörös borokra a Katamarán 2013 következett, cabernet sauvignon-franc  egyenlő arányú házasítása, 24 hónapos fahordós érleléssel. Illatában, ízében egyaránt a meggyes jegyek uralkodnak. Még egy igazán fiatal, bájos bor.

A Sirocco 2013 klasszikus bordói házasítás szintén 24 hónapos fahordós érleléssel. Illata intenzív cseresznye, szilva. Kortyban az érett cseresznye, fekete ribizli, némi csokoládé dominál.                                                      A Farkastanya Cabernet franc (2012) illatába a piros bogyós gyümölcsökön kívül némi füstösség is jelen van. Kortyban a cseresznye, meggy, fekete szeder harmóniája érződik némi fűszerességgel. Egy igazán karakteres, férfias bor.

A kóstoló sor lezárásaként IBITUBA (2013) cabernet sauvignon-t ízleltük. Érlelt, koncentrált bor, sok fűszerrel, meggyel, áfonyával, némi fahéjas csokoládéval.

Ezen borok után hajózni van kedve mindenkinek a Balatonon. Jól kitalált ötletes bornevek; melyek utalnak a család vitorlázás utáni szenvedélyének és tisztelet a boroknak.

 

Kriszti

Szólj hozzá!

40. évjárat

2017. február 16. 15:06 - Esszlessz

- Polgár Pincészet kóstoló

A Polgár Pincészet szakmai portfólió és muzeális tétel kóstolóján jártunk, és be kell vallanunk, többször is szerelembe estünk... A pincészet 40. évjáratának alkalmából a teljes elérhető tételsor bemutatásra került- igazi élmény volt kóstolni a borokat.

16763838_1469925379685401_1033935267_o.jpg

Kóstolójegyzet:

Chardonnay-Muskotály Cuvée 2015

Visszafogott, kulturált muskotály, majd elindul a parfüm, grépfrút és magja, lime, olajosság

76 pont

Chardonnay Barrique 2015

Elegáns hordóhasználat, hűvös elegancia fut át rajta, Detti mandulás vaníliás kiflije, jó savak, kell, kell, kell, nézzük meg 2 év múlva is, egres, zölddió

86 pont

Libás Portugieser 2016

Fanyar, vadmeggy, meg a szára, alkohol+, ööö…., éretlen gyümölcs

72 pont

Portugieser 2015

Vegyszeres, halk meggy, rövid, üres, jellegtelen, meseszép szín, lilás-rubintos, könnyed, vékony

69 pont

Rubin Cuvée 2015

Rubin, aszalt vörös áfonya, könnyed, halk, kocsányos, meggymag, meggy, szilvamag, jóérzésű meleg, érthető, könnyed, rövid, laza étcsoki, vadászszelet

74 pont

Kékfrankos barrique 2012

Meggy, babérlevél, aszaltmeggy, alkohol+, nyers fa, kapor, szeder, pici fanyarság

78 pont

Syrah 2013

Szegfűszeg, ánizs, étcsoki, tél, dél, kakópor, kandalló, cardamom, tűz, szivar, medvebőr

80 pont

Cabernet franc 2012

Bársony, behízelgő, bújós, szép fa, kandalló, tűz, ölelkezés, gomba, kakópor, tinórú, fűszer, hossz, étcsoki

82 pont

Polgár Cuvée Barrique 2011

Simogatja a lelkem, szerelem, kerek, harmonikus, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, bors, elegancia, annyira kerek, fahéjas szilvalekváros sütemény, húdeszép a hordó, babérlevél

86 pont

CREDO 2011

Bársony, mosoly, szexi, buja, bőrkanapé, karakter, csipke, kapor, bors, dohány, férfias

89 pont

Elixír Cuvée 1995

Füge, Datolya, bors, kapor, sajt, körözött, érett-finom fűszerpaprika, hús, hihetetlenül összetett, almárium, mák

92 pont

Cabernet franc 2003

Mély, barlang, hús, fekete ribizli, pirítós, csoki, afinata (áfonya likőr), fekete ribizli likőr, matt, férfias, harsány, dohány, nyers bőr, szivar, könyvtárszoba, jólesett!

90 pont

Bordeaux cuvée 2002

Szépen nyílik, harmónia, rózsa, kávé, karakter, fűszerorgia, 1001 éjszaka, buja, komoly, szarvas gerinc, bélszínsteak, hűség, melengető, naplemente

91 pont

Olaszrizling-rajnai- hárslevelű 1986

Füst, petrol, száraz fű, angolszalonna, füstölt sajt, zöld dohány, eső és olvadás utáni erdő, hal, tengeri hal, nyári és golden alma, selyem, szöcske

88 pont

Aranyhárs 1989 (?)

Alma, aszalt barack, méz, füge, füge, füge, citrom, aszalványok

91 pont

Siller 2015 – 100% kadarka

Intenzív kadarka illat, jó kadarka íz, csipetnyi fűszer, meggy, könnyű, de van benne cucc, eper, málna, pannacotta (pohárkrém), kacérkodó nő

87 pont

 

Detti, Kriszti, Andi

Szólj hozzá!

Csepeli sörömök a körúton

2017. február 14. 17:02 - Esszlessz

A héten nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a csepeli Rizmajer Sörfőzde új sörözője a József körúton, még nyitás előtt volt szerencsénk tesztelni- egy biztos: szeretni fogjátok!

Három szint, külön terem, mintabolt, meleg konyha, remek kisüzemi sörök, kedves és figyelmes kiszolgálás, mindez 350 négyzetméteren. Laza enteriőr, kellemes apró részletekkel. Nagy kedvenc az emeleten található sörcsap: külön kártya használatával magadnak csapolhatsz- elég pöpec megoldás.

A sörös szortiment izgalmas állandó és változó tételekre oszlik. Nagy favorit volt a Popcorn IPA (be kell vallanom, hogy kapcsolatunk hosszúnak ígérkezik- nagyon csúszik, remek összhang, intenzív), a lazább vonalon a konyakos meggy és a gyömbéres csoda fonta ujja köré kóstolóját. A 424 Füstös Porter: kevésbé a világom, de valóban jóféle, kóstolótársaim csak pozitívan nyilatkoztak róla.

Aztán persze ott a konyha. Jó alapanyagok. Jött a bécsi, ami nem épp kisadag, alig győztük. Sváb krumplisalátával tálalták: kötelező kipróbálni. Az étlapon lángosok, melegszendvicsek és persze az elmaradhatatlan burgerek. Baconos burger mellett döntöttünk: vigyázat, hatalmas és még annál is finomabb. Ami pedig az ár-érték arányt illeti, igen baráti. Jó lenne még pár hasonló hely a körúton, emelve így a kerület presztízsét.

Február 16.-án indul a nyitó hétvége- ugorjatok be egy sörre és egy bécsire! Asztalfoglalás ajánlott!

 

Andi

Szólj hozzá!

Új Év-Újvilág

2017. február 13. 18:03 - Esszlessz

  1. Matua Malborough Sauvignon blanc 2016

 intenzív, citrusok, bodza, menta, parfüm, picit rövid, kilométerekről is SB!, kénbomba, ananászos zselés cukorka, zöld tea, szárzeller, trendi, túúúmácccs!, szeretem, bodza, csalán, zöld tea, intenzív, eukaliptusz, lime, könnyed, kirobbanó, ffi parfüm, teaízesítő, gumicukor, keserűmandula, hosszú, egres, hársfavirág, méz, sós, ásványos, fajtajelleges, behízelgő, mentolos savanyúcukor, könnyű, tavasz, tünci, fényes

83 pont

  1. Old Coach Road Sauvignon blanc 2016

közepesen intenzív, grappefruit, ásványok, pici gyömbér,sav+, lime, maracuja, szénsav?!, brutál savak, vágott fű, nincs harmónia, fülledt, egres, kapor, bizonytalan, zöldalma, „zöldalmás Lidl-s gumicukor”, szép savak, citrus, visszafogottság, füvek, bazsalikom, egysíkú, gyors, savdömping, visszafogott, hárs, fajtajelleges, idő kell neki, citrompótló, erjedt bodzaszörp, bodzapezsgő, nyers

81 pont 

16735184_1466880973323175_143595818_o.jpg

  1. Montes Chardonay 2015

 visszafogott, pici fa, vajkaramell, kesudió, elgondolkodtató, szépség, vajas popcorn, krémes, alk+, szépen összerakott bor, „emlékek”, kukoricaleves, almamag, fás, tetszik, savanykás alma, déli gyümi, harmónia, „teccik”, palackbuké, csemegekukorica, vanília, szálkák, harmónia, zárkózott, fülledt, kesernyés, sok a fa, ölelgetném, fűszeres, ásványos, hossz, szeretem

85 pont

  1. Aldis Chilei Merlot 2016

 vicces, édeskés, meggy, gránátalma, feketeribizli, rövid, vörösáfonya, light, enyhe csoki, pici füst, alkoholos, marcipános aszalt szilva, tapadt, pemetefű, meggykompót, welcome, fahéj, kóla, egyszerűség, barackmag, elnémulás, hibátlan mérnöki munka, nyers, konyakmeggy, meggy befőtt, könnyed, egyszerű, laza, üreske, chips

78 pont

  1. Trapiche Malbec 2015

 tannin, meggy, vörösáfonya, fűszeres, jó kedv, enyhe animalitás, hamu, rózsabors, feketeszeder, nyersesség, alk+, „nem jön?”, szeder, feketeribizli, bors, fűszeres, alkoholos illat, sok, émelyítő, cherry coke, hús, zárkózottság, teltség, komplexitás, potenciál, fű, konyakmeggy, fás, csoki, fiatal, étcsoki, málnadzsem, kávé, „télibuja”

82 pont 

  1. Sunrise Cabernet sauvignon 2015

 fűszerpaprika, visszafogottság, pici szeder, melegség, némi rózsa, bőr, alk+, ribizli, cigánymeggy, komplexitás, tetszetős digibor - innám!, enyhe virágillat, fűszer, orrba vert, fa, :), pemetefű, meggy, KV, sűrű, intenzív, elegáns, korai meggy, medvecukor, eukaliptusz, vizililiom, zamat, pontosság, kilométer, uniformis, popularitás, hibátlan, animális, csoki, kávé, aszalt szilva, hosszú, istálló, kapor, szilva és dzsemje

87 pont

  1. Cimarosa Syrah 2012

 intenzív, meggy, áfonya, szeder, vanília, pici csoki, izgis, füst, hordó, lekváros, feketecseresznye, fűszer, ánizs, szép de még egy kicsit kusza, szárazon After eight + karamell, nem kellemes gyógyszer, gumi, sokkkk, pici illó, érett, túl érett, jól strukurált korty, lassan nyílik, kávé, konyak, aszalt szilva, könnyű, populáris, medvecukor, étcsoki, kerek, fűt, kakaó

87 pont 

  1. Hien Bourglois Pinot noir 2014

 intenzív, kávé, dohány, szeder, szilvalekvár, karamell,alkohol+, csillagszóró, hús, visszafogott illat, eperke, füst, áfonya, meggy, ribizli, könnyedebb gumi, fűszeres, könnyed, fekete csoki mellé, kakaó, eltelít, hömpölygés, Sacher torta, csúcson!, eperlekvár, gumicukor, toast, ízben kifinomultabb, égett cukor, érett, fülledtség, eukaliptusz, alkohol túlsúly, ízben is alkohol, tannin, kapor, májashurka, egyre jobban tetszik, meggyes étcsoki

85 pont

  1. Starry Night Old Zinfandel 2005 85 pont

alkohol++, superberri, kókuszos csokirúd, likőrős, rumos meggy, hűvös meleg, kapor, menta, használt hordó, kakaó, fűszer, „még a szemem is csípi”, szilvalekvár, kókuszos-rumos csoki, szúrósan intenzív, oxidált, kókusz, érett íz, medvecukor, meggylikőr, aszaltszilva, kókuszos csoki, ízorgia, rum, Sport szelet, portói, vanília, kókusz, csoki, szilvalekvár, sherry, nedves kő

84 pont

  1. Reynolds (Ausztrál) ??? 1999

 sajnos szétesett :((((((

 

Szólj hozzá!

Bécsi szelet és csepeli sör: valami készül a Nagykörúton

2017. február 10. 10:41 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Többszörös díjnyertes kisüzemi sörök és hozzájuk illő, frissen készülő ételek várják február 10-től a vendégeket a Rizmajer Sörházban, a József körút 14-ben, ahol Csepel legendás sörfőzője nyit világszínvonalú, három szintes sörözőt.

„Egy valamiben biztos voltam: hogyha egyszer sörözőt nyitok a Belvárosban, az biztosan nem egy mellékutcában lesz” – mondta Rizmajer József. Az 1994-ben, Csepelen alapított Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa igazán nagyban gondolkodott, hiszen a 350 négyzetméteres, új vendéglátóhely és mintabolt zártkörű rendezvényekre is alkalmas pincével, csendes kóstolgatásra kialakított földszinttel és a vendégek számára saját sörcsappal felszerelt emelettel várja a látogatókat. A teljes Rizmajer sör szortiment mellé pedig friss grillsajt, hamburger, kenyérlángos és bécsi szelet készül.

rizmajer_sorhaz_uf_2.jpg

„Az volt a célunk, hogy ha valaki eljön, a lehető legjobb minőségben tudja megkóstolni a söreinket” – foglalta össze a koncepciót a tulajdonos. Az épület eredeti téglafalai, a körúti villamos ihlette vasalatok és a helység tengelyét adó hatalmas fém csigalépcső egyszerre tiszteleg az épület eredeti hangulata és az egyszerű vonalvezetésű építészeti megoldások előtt. Emellett a hely büszkesége a Magyarországon párját ritkító sörcsap rendszer, amelynek lelke a pult alatti pincében található hűtőház. Onnan jut el a sör a csapokba, egy igazi sörfőzde bonyolult rendszeréhez hasonló módon, annak érdekében, hogy a poharakba a lehető legfrissebb italok kerüljenek. 

A sörházban a főzde hat állandó söre mindig kóstolható. Aki a kellemesen könnyed lagert kedveli, annak a Rizmajer Világos, a különlegességekre nyitott fogyasztóknak a Mézes-Narancsos Gyömbér, az egzotikumokra vágyóknak a Cortez kukoricasör, a testesebb italokat kedvelő vendégeknek a hat féle malátával készülő Cingulus fekete porter, azoknak pedig, akik a gyümölcsös söröket szeretik, az egy kis csavarral megalkotott, Konyakos-Meggyest ajánlja a tulajdonos. Mindezek mellett pedig rendre előkerül majd néhány különlegesség. A megnyitó hetében például csapon lesz a cseresznyefán füstölt malátával készülő 424 Füstös Porter, a Popcorn dupla IPA és a Hopfanatic Sörfőzdéből ismert Kiss Tamás NoHopLimitjének „Sicilian Edition” verziója, amelynek lehengerlő gyümölcsösségét a hozzá adott narancshéj fokozza.

A söröző a Rizmajer Sörfőzde mintaboltjaként is működik, így nyitvatartási időben, 11 és 02 óra között bárki betérhet néhány üveg sörért is, amelyekhez „sörfőzdei áron” juthat hozzá.

Az utóbbi időszakban a VIII. kerület felkerült Budapest sörös térképére, hiszen sorra nyílnak a jobbnál jobb, kisüzemi söröket árusító pubok a környéke. „Bízom benne, hogy néhány év múlva, hogyha valaki jó sört szeretne inni Budapesten, habozás nélkül erre a környékre jön majd” – mondta Rizmajer József.

Rizmajer Világos Láger – A jó világos sör titka a minőségi alapanyagok használata, a gondos főzés és a megfelelő idejű erjesztés. Ez a világos sör megfelel az 1516-os bajor sörtisztasági törvénynek, csak vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt tartalmaz. A több hetes erjesztés alatt érnek harmonikusan össze az ízei.

Nemcsak a nagymama főztje, de egy sör is lehet házias. Már 1994 óta készül ez az igazi békebeli, hagyományos könnyű világos lágersör. Őszinte ízeivel azt nyújtja, amit elvárunk tőle. Egy kellemes frissítő akár egy forró nyári délután, akár egy hosszú fárasztó nap után élvezzük.

Alk.4,3% (V/V) Összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, sörélesztő, komló

Rizmajer Konyakos-Meggyes Sör – A gyümölcsös sör általában a hölgyek kedvence. Ám, ha a valódi gyümölcs mellett jó sör az alapja, akkor a férfiszívek is el-elcsábulnak. Főleg ha a serfőző a meggy mellé egy kis konyakot is csurrant a sörbe, hogy mindnyájunk kedvencét a konyakos meggyet már ne csak csokiban, hanem sörben is élvezhessük.

Egy könnyű világos sör, meggyvelő, és borpárlat találkozása ez az izgalmas rózsaszín habkoronával megáldott gyümölcsös sör. A meggyvelő fanyar és édes ízeit a komló és a konyak markáns keserűje teljesíti ki, és együtt adják ezt az üdítően egyedi sört.

Alk. 4,3 % (V/V) Összetevők: víz, pilseni,maláta, meggyvelõ, komló,konyak, sörélesztõ

Rizmajer Cingulus fekete sör (Porter) – A Porter a 18. század végén a londoni dokkmunkásokról kapta a nevét, akik a nehéz napi munka után a könnyű világos ale-ek helyett egy sűrű, barna sört ittak szívesen, hogy visszanyerjék az erejüket és kellemesen ellazuljanak. Ebben a sörben a sötétebb maláták (müncheni, Crystal) adják meg a sör édeskés, testes ízét és a fekete malátával nyeri el a bársonyosan fekete színét. Az eredeti londoni porterekhez hasonlóan hagyományosan felső erjesztéssel készül. Nevét a római légiósok fegyvertartó övéről, illetve a piarista szerzetesek fekete övszalagjáról, a cingulusról kapta.

Kávés, csokoládés illatával rögtön bárkit meghódít ez az éjsötét színű porter. Ízében az édes maláta és a kellemes komlós, pörkölt kávés keserű kontrasztja dominál. Lágy, selymesen krémes szénsavja hamisítatlanul angolos. Önállóan fogyasztva is nagyszerű, de remekül passzol marhahúsos ételekhez, vagy akár édességekhez is. Télen, nagy hidegben csokoládéval, fahéjjal és tejszínnel csodás forralt sört készíthetünk belőle, aminek egyetlen hölgy sem tud ellenállni.

Alk. 6,5% (V/V) Összetevők: pilseni maláta, müncheni maláta, kristály maláta, fekete maláta, ale típusú sörélesztő, komló

Rizmajer Cortez kukorica sör – A kukoricát a nagy sörgyárak csak pótanyagként hasznosítják a sörben, hogy olcsóbb legyen a termékük előállítása. A spanyol gyarmatosító hódítóról elnevezett Cortez nem a spórolás miatt tartalmaz kukoricát. Egy speciális, a Rizmajer Sörfőzde által kikísérletezett főzési eljárásnak köszönhetően a Cortez egy hamisítatlan mexikói stílusú sör, mely 55 % csírátlanított kukoricát és 45 % világos, pilzeni malátát tartalmaz. Ezért nem kukoricás, hanem kukorica sör.

A főzde kukorica söre a lágyabb, édeskésebb ízvilágot képviseli. A kukorica és a kellemesen zöldséges aromájú komló az amerikai-mexikói sörök kevésbé fűszeres, tisztább, egyszerűbb ízeit nyújtja. A Cortez remek példája annak, hogy egy jó sörhöz elsősorban nem reklám és marketing, hanem tudás, tapasztalat valamint megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag kell. Különösen jól illik erősen fűszerezett és egzotikus ételek mellé, akár chilis bab, akár csípős-savanyú csirke kerül az asztalunkra.

Alk. 5,5% (V/V) Összetevők: csírátlanított kukorica gríz, pilseni maláta, sörélesztő, komló, enzim

Rizmajer mézes-narancsos gyömbérsör – Már az ókori Kínában is előszeretettel ízesítették gyömbérrel az italukat. A viktoriánus kor Angliájában éledt újjá ez a szokás, és nem csak üdítőket készítettek, hanem sört is főztek evvel a kedvelt keleti fűszerrel. A Rizmajer gyömbér sörét a felhasznált méz, a narancsok kifacsart leve és belefőzött héjának zamata teszi egyedivé, és a karamell maláta adja meg a kerek testét és meleg tónusú, félbarna színét.

A mézes, malátás illat mellett a gyömbér utánozhatatlan aromája rögtön érezhető a poharunkból. Ízeiben az enyhén édeskés maláta, a diós-karamelles karakter és a narancsos frissesség egészíti ki az intenzív, de jól adagolt gyömbéres ízt. A testes félbarna sör, a kesernyés komlózás és a gazdag, édes fűszerezés remek arányban eltalált találkozása. Télen a kandalló előtt kortyolgatva, vagy akár egész évben jól behűtve, aperitifként ajánlott a fogyasztása. Édeskés kekszekhez, krémes süteményekhez, gyümölcstortákhoz kellemes kísérő lehet.

Alk. 5,5 % (V/V) Összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, karamell maláta, narancs, méz, gyömbér, sörélesztő, komló

Rizmajer Búza – A középkortól a 19. század elejéig a búzasörfőzés Bajorországban hercegi monopólium volt, mivel a búzára szükség volt a háborúkban a hadseregek élelmezéséhez. A búzasörökben legalább 50% a búzamaláta aránya. Kenyeresebb ízeik, lágyabb, kevésbé kesernyés a komlózásuk. A hagyományos bajor búzasörnek több változata van. Az egyszerű szűrt vagy szűretlen, amit frissítő, citrusos üdesége miatt főleg nyáron fogyasztanak, és a gazdagabban malátázott, őszi-téli búzabak sörök, melyek sötétebbek, édeskésebbek.

A főzde szűretlen búzasöre élesztőtől opálos, szép virágméz színe és tojásfehér árnyalatú, dús habja rögtön elvarázsol. Illatában a bajor búzasörökre jellemző szegfűszeg, banán és érett ananász dominál. Ízében nem olyan könnyed citrusos, mint egy nyári búza, hanem a frissesség és a banán-szegfűszeg-ananász trió mellett teltebb, édeskésebb világot is felvonultat. Igazi zamatos búza, melyet ősztől késő tavaszig élvezhetünk igazán.

Alk.6.5% (V/V) Összetevők: ivóvíz, búza maláta, bécsi maláta, pilseni maláta, crystal maláta, aroma komló, sörélesztő

A sörleírásokat Vásárhelyi István készítette.

 

Szólj hozzá!

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért

2017. február 08. 12:05 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.

A nemzetközi bortrendek azt mutatják, hogy a borkedvelők megunták már az ún. világfajtákat. Egy cabernet vagy egy chardonnay kevésbé kelti fel a rendszeres borfogyasztók érdeklődését, és inkább a kuriózumnak számító helyi bortípusokat, szőlőfajtákat keresik. Ez a piaci trend kifejezetten kedvező egy olyan vörös házasítás számára, mint a bikavér, amely kizárólag az Egri és a Szekszárdi borvidéken készíthető, ráadásul egy nemzetközileg kevésbé ismert fajta, a kékfrankos alkotja a bikavérek gerincét.

bikaver_parbaj_logo2017.jpg

Honnan indult és merre tart a bikavér?

A 19. században a bikavér még nem egy konkrét bortípusra utalt, akkor még a hosszú héjon áztatás miatt kapott mélyvörös színe miatt nevezték így. Ekkor a különböző szőlőfajtákat együtt szüretelték, és együtt is dolgozták fel. Csupán a filoxéravész után kezdték el a szőlőket fajtánként külön telepíteni, és az így megváltozott feldolgozásnak köszönhetően emelkedett a bikavér minősége. A szocializmus tömegtermelése azonban nagy károkat okozott ezen a téren, és ez még sokáig éreztette a hatását. Ezek ösztönözték arra a két borvidéket, hogy még a hatályban lévő bortörvénynél is szigorúbb termékleírásokat készítsenek, és így adják vissza a bikavér elmúlt évtizedekben megtépázott renoméját.

Az egri és a szekszárdi bikavérek pont annyira hasonlóak, mint amennyire különbözőek. Az egységes összkép meghatározásának közös alapja volt, hogy kékfrankos szőlőfajtára épüljön a bor, és a minőségvédelem céljából mind szőlészeti, mind borászati technológia szempontjából szabályozzák a bikavér készítésének folyamatát. Azonban a fajták széles skálája és a lehetőség, hogy a borászatok megmutassák egyedi stílusukat, mégis kellően változatos borokat eredményez mindkét borvidékről. Szekszárdon tavaly már 50%-ra nőtt a kékfrankos és a kadarka összaránya a bikavérben, és Egerben is tervezik a Kárpát-medencei fajták arányának növelését a borban. Ez a folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.

Bikavér Párbaj és Bikavér Hetek

Az idei immár az ötödik év, amikor Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezéssel a két borvidék összefog a közös bormárka építéséért. Március 3-án Budapesten, a Corinthia Hotel báltermében közel 30 pincészet mutatja be a két borvidéken vakkóstoló útján kiválasztott legszebb bikavéreket.

De idén a két borvidék nem elégszik meg egyetlen estével, a márciusi Bikavér Hetek alatt számos olyan program lesz, ahol a középpontban természetesen a bikavér áll. Fine dining éttermekben lehet kóstolni pohárral bikavéreket, felkerülnek a borlapokra, és ételek mellé is ezeket ajánlják majd a sommelier-k. Borkóstolók, különböző események pincészeteknél és borbárokban – mind remek alkalom arra, hogy alaposan elmerüljünk a bikavérek világában.

Háttéranyag – bikavér szabályozás

Eger

Borstílus: kékfrankosalapú házasítás, amely összetett fűszeres, gyümölcsös ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Legalább négy szőlőfajta házasítása, amelyek arányának meg kell haladnia az 5-5%-ot, ebből a kékfrankos 30-50%-os jelenléte kötelező.

Szőlőfajták: bíbor kadarka (csak classicus), blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, menoire, merlot, portugieser, pinot noir, syrah, turán, zweigelt

Classicus Bikavér
minimum fél év hordós érlelés

Superior Bikavér
minimum egy év hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés

Grand Superior Bikavér
minimum tizenhat hónap hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés

Szekszárd

Borstílus: kékfrankos- és kadarkaalapú, legalább négytagú házasítás, amelynek aromavilágában a gyümölcsös és a hordós érlelésből származó jegyek jelennek meg. Határozott, harmonikus savérzet hoz létre elegáns összképet.

Szőlőfajták: minimum 45% kékfrankos, minimum 5% kadarka, maximum 40% cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, maximum 10% (prémiumnál nem) alibernet, bíbor kadarka, blauburger, malbec, menoire, mészikadar, pinot noir, portugieser, sagrantino, tannat, turán, virághegyi, zweigelt

Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés

Prémium Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés
a szüretet követő második év december 31-e után hozható forgalomba

A Bikavér Párbaj szponzorai: CEWI, Kávé Háza, Szigetközi Friss Víz
Médiatámogatók: Borravaló, Borsmenta, Jamie Magazin, Pécsi Borozó

Szólj hozzá!

Tokaj Y – Újhullám Tokaj-Hegyalján

2017. január 31. 10:14 - Esszlessz

Fiatalok, céltudatosak, tokajiak: a Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja. Ők azok a bátor fiatalok, akik a hagyományokra alapozva, lendülettel, és modern szemlélettel szeretnék tovább erősíteni a Tokaji Borvidéket. Van, aki nulláról indulva, és van, aki a családi pincészet kereteit tágítva.

A Tokaj Y tagjai mind egyetértenek abban, hogy Tokaj Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke. Az új generáció itt is, mint a többi borvidéken, utat tör magának: szerencsére egyre több fiatal indul neki kíváncsian, kísérletezve, a hagyományokat tiszteletben tartva a borászkodás útján, és teremt új értékeket. Az 5 tagból álló Tokaj Y célja, hogy a tapasztalatokat összeadva, közös erővel, folyamatos tanulással megszerezzék azt a tudást, mellyel méltóképpen képviselhetik majd a jövőben a Tokaji Borvidéket. A feladat egyértelmű: csak és kizárólag minőségi borok készítése egy történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéken. 

Tagok:

Dávid Rémusz, Budaházy- Fekete Kúria Pincészet

Homoky Dorka, Homoky Pincészet

Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat

Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince

Zsirai Kata, Zsirai Pincészet

 

Legközelebb február 2-án, a Furmint Február Nagykóstolón, a közös standnál találkozhattok a tagokkal. Kóstolás közben mesélnek majd arról, mi inspirálta őket, mikor elindultak ezen a sokszor nem könnyű úton, és milyen elvek mentén művelik szőlőterületeiket, készítik boraikat.

Aki kíváncsi a Tokaji Borvidék legdinamikusabb csapatára, az keresse a Tokaj Y csapatát.

 

Találkozzunk:

február 2. - Furmint Február

február 28. – Borkollégium / Tokaj Y mesterkurzus

március 25. - Tokaj Március

május 5. - Nyíregyháza borest

Szólj hozzá!

10 nap 1 borász

2017. január 23. 11:16 - Esszlessz

2017-ben új, egész éves programsorozattal készül a DiVino: 365 nap alatt virtuálisan bejárják Magyarország borvidékeit és bemutatják a Junibor Egyesület tagjait. Ők azok a fiatal magyar borászok, akik bejárva a világot friss szemlélettel és energiával viszik tovább a családi pincészeteket, vagy épp építenek saját borászatot.

A Junibor 33 borászatot tömörít, ez nem 33 borászt jelent, hiszen több testvérpár is dolgozik együtt (a Pfneisl testvérek, Prácserék, Árvay-ék, a Laposa testvérek, vagy Sebestyén Csilla és Csaba).

A „10 nap 1 borász” kampány célja, hogy 10 nap alatt mutassa be az egyes borászatokat és borászokat: videókkal, érdekességekkel, interjúkkal is készülnek. Fontos része a kampánynak a személyes találkozó: a 10 nap alatt a borászok felbukkannak a pesti DiVinokban, Debrecenben és Győrben is a fogadóórákon.

 

121a6516.JPG

Elérhetőségek:

Junibor blog

DiVino Bazilika 

DiVino Gozsdu 

DiVino Győr 

DiVino Debrecen

 

JUNIBORÁSZOK menetrendje 2017-ben

Január 11-20. Laposa Zsófi és Bence

Január 21-30. Babiczki László

Január 31-február 9. Bolyki János

Február 10-február 19. Bussay Dóra

Február 20-március 1. Demeter Endre

Március 2-március 11. Dúzsi Bence és Tamás

Március 12-március 21. Figula Mihály

Március 22-március 31. Franz Weninger

Április 1-10. Ifj. Szepsy István

Április 11-20. Pfneisl Birgit és Katrin

Április 21-30. Ifj. Gál Tibor

Május 1- május 10. Gere Andrea

Május 11-május 20. Gere Zsolt

Május 21-30. Heimann Zoltán

Május 31-június 9. Hernyák Tamás

Június 10-június 19. Jandl Arnold

Június 20-június 29. Jekl Flóra

Június 30-július 9. Ifj. Kamocsay Ákos

Július 10-július 19. Kardos Gábor

Július 20-július 29. Kis Tamás

Július 30-augusztus 8. Kiss Gábor

Augusztus 9-augusztus 18. Bukolyi Marcell

Augusztus 19-augusztus 28. Kovács Tamás

Augusztus 29-szeptember 7. Árvay Angelika és Szabolcs

Szeptember 8-szeptember 17. Miklós Csabi

Szeptember 18-szeptember 27. Gál Péter

Október 8-október 17. Frittmann Péter

Október 28-november 6. Takler András

November 7-november 16. Sebestyén Csilla és Csaba

November 17-26. Wille-Baumkauff Stefán

November 27-december 6. Vesztergombi Csaba

December 7-december 16. Prácser Hajni és Miklós

 

Szólj hozzá!

Leánykák nyomában

2017. január 20. 13:58 - Esszlessz

  1. Fülöp Pince - Csillagom gyöngyöző 2015

 

gumicukor, jázminos zöld tea, birsalmasajt, keveslem a bubit,  tavasz-illat, fajtajelleg, őszibarackfa, édeske, intenzív,ananász, licsi, picit mézes, rágó, parfüm, kedves, kréta, matt, pici cukor,

80,25 pont

 

  1. Vesztergombi Királylány 2016

 

virág, ananász, őszibarack, szép savak, parfüm, citrus, tutti-frutti, cserszegis!, butuska, édeske, laposka,   üde, sav+, alma, gumicukor,nyár,érthető, citrom, nyers, hmmmm

78 pont

 

  1. Vesztergombi Királylány 2015

 

grapefruit, erős savak, alkohol+, száraz pohár kicsit istállós :-O , érett körte, vágott fű, kellemes kesernye, ezen túl üres, intenzív, üde, egyszerű, letisztult, tavasz, vidámság, citrusok, nyers savak, citromfű

78 pont

16144942_1441438835867389_1127222968_o.jpg 

  1. Királyleányka Etyekről  2016

 

apukám 4 éve üres hordója, szúr, csíp, olcsó olívaolaj, muslicaszag, friss csemegeszőlő, bántó savak, citromlé (50% Olympos), túúúl hosszú - szétszedi a számat, kösznem!, muslinca, pinceszag,üres rövid, pff??, acél, citrusok és ennyi

 71,25 pont

 

  1. Nádas Borműhely Királyleányka 2015

 

szalma, nektarin, hosszú, nem túl intenzív illat, enyhe fa, zöldalma, kicsit tüzes, príma sav, alkohol+,  pici fülledtség, mézes, szúrós, citrusos, lendület, nyárias, grépfrút, nyár, balatoni hancúrbor

 81,25 pont

 

  1. Orsolya Pince Leányka 2014

 

picit fémes, benzin, szép szín, tapad, körte, zöldes arany, ásványos, műhely-petrol, jó hordó, sav+, alkohol+,   intenzív, némi petrol, körte, gyömbér, almachips, pirítós, hosszú

 80 pont

 

  1. Várszegi Pince Királyleányka 2014

 

tüsszentés :-), kicsit bántó, tarte tatin, büdi ->kipörög, vaskos, ásvány, avarral borított domboldal, édeske és brutál sav, istálló, szőr, cirtusok, ásványok, pici sósság, nyílik, de kénes, csillog, ázott széna, több szálon fut, cukorka, savanyúcukor

 78 pont  

 

  1. Kölpényi Pince Királyleányka félszáraz 2015

 

állott, gyógynövény, méz, muskotályos, szopogatós cukorka, traubi, doh, kéksajt, trópusi gyümix, melegség, kesernye, illat-íz totál ellentét, mézes alma, rövid, krémes, banán, almás pite vaníliás porcukor nélkül, banán chips, rövid, suta

 75,75 pont

 

  1. Nachbil Feketeleányka 2015 (nyitva volt már pár napja)

 

meggy, paprika, pörkölt sós, hibás?!, kakaóhéj, öreg, fáradt, szilvásgombóc, szilva,must,lila,intenzív, mintha erjedt volna?, utóerjedés?, must, muslinca, kakaopor

 73,5 pont

 

  1. Familia Hetei Feketeleányka 2012

 

picit animális, áfonya, cigánymeggy, alkohol+, hűvös, hűűű, meggy, szilva, szőlő, intenzív, kerek, ribizli, fűszeres, brownie, végre!, alk+, fűszerek, rumos dió, szerecsendió, vörös áfonya, enyhe bőr, kakaós kevert (holland kakaópor), közepes lecsengés, fiatalos, finom hordó, brett?, Karácsony, naspolya, buja, szilvadzsem  

82,75 pont

 

  1. Recas Syrah-feketeleányka Cuvée 2015

 

Catburry cukorka, aszalt szilva, megy, simogat, melegít, pisi kesernye a végén, ami bejön, avar, földes főtt cékla, zöldfűszer, nyers, alk+, mákos pozsonyi kifli - meleg, szilvalekvár, őrölt pirospaprika, marhamáj, kicsit ugrál, csersznye, füstölt szalonna, csillagánizs, animális, kényelmes kanapé, pici csoki, cékla, sült cékla, bazsalikom, nyers hordó, hűvös, gyógynövényes korty, hús

82,25 pont

Szólj hozzá!

Legyünk büszkék a furmintra!

2017. január 18. 13:20 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Február közeledtével egyre több szó esik erről a szőlőfajtáról, a legtöbben mégsem tudnak róla sokat, pedig érdemes jobban megismerni, mert olyan kincsről van szó, ami egy komoly nemzetközi mezőnyben és a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét.

A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de olyan régóta műveljük hazánkban, hogy akár sajátunkként is tekinthetünk rá. Magyarországon kívül kevesen foglalkoznak vele, kisebb mennyiségben a szomszédos országokban találunk még ültetvényeket, de már a tengerentúlon is elkezdtek érdeklődni a furmint telepítése iránt.

Legfontosabb borvidékünk, Tokaj fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alappillére is. Tokaj mellett Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidékünk lát fantáziát benne; a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában is megtaláljuk, sőt telepítették Pécs környékén és az Alföldön is.

 

Furmintforradalom

Az első, országos ismertségre szert tevő, dűlőszelektált száraz furmint a Királyudvar Pincészetnél Szepsy István és Demeter Zoltán kezei között készült el. A 2000-es évjáratú, azóta legendává vált Úrágya Furmint katalizátorként működött. Azzal, hogy a tokaji aszú mellett a komoly, száraz furmintok is a figyelem középpontjába kerültek, a korábbiaknál tudatosabb munka indult el a termőterületek eltérő adottságainak feltérképezésére.

 furmint_1.jpg

kép: Furmint Photo

Szükség is volt erre, hiszen a természetes édes borok fogyasztása világszinten is mélypontra jutott, és amíg a komoly száraz furmintokat szinte minden évjáratban el lehet készíteni, addig az aszú sokkal kiszolgáltatottabb az időjárásnak. Az elmúlt időszakban akadt olyan év, amelyik szinte nem is adott aszút. Mindezek miatt is logikus, hogy egyre több borászat vette és veszi komolyan a prémium száraz furmintokat. Sok minőségorientált, kis családi pince fennmaradását tette lehetővé ez a borkategória, amely jelentős hazai rajongói kört is kiépített a borvidék számára.

A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő. Minden adott tehát, hogy a legkomolyabb burgundi chardonnay-k és német rajnai rizlingek vetélytársa legyen.

 

A furmint és a gasztronómia

A furmint a borásznak szabadságot ad, többféleképpen is elkészíthető: a pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételektől a tartalmasabb, érlelt borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig. Ennek megfelelően az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetőséget kínál.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a furmint esetében nem kizárólag a fő alapanyagot érdemes figyelembe venni az ideális párosítás meghatározásához. A fűszerezés, a köret vagy a mártás kiválasztása sokszor segíthet kizökkenni a megszokott kerékvágásból. Egy friss, gyümölcsös zamatú, száraz, félszáraz vagy akár félédes furmint is remekül illeszthető sültek mellé, különösen akkor, ha a megfelelő fűszerekkel alakítjuk ki az összhangot.

furmint_3.jpg

Kép: Furmint Photo

Más arcát mutatja ugyanakkor, ha hosszabb érlelés után kerül a pohárba. „A furmint egy olyan szőlőfajta, amelynek a bora jelentős mértékben megváltozik már néhány év palackos érlelés után is. Érlelt furmintot bátran párosítok vadszárnyasokhoz, de akár steakhez is” – mondja Szik Mátyás, a Four Seasons Hotel Gresham Palace italkínálatáért felelős örökös magyar sommelier bajnok.

A késői szüretelésű borok, a szamorodni és az aszú kapcsán a klasszikus ételpárokként a desszerteket, a hizlalt májat és a kéksajtot szokás felsorolni, de a csokoládé-cékla párosításra már kevesebben gondolnak, igaz? Az idén a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau Kulináris Élményműhely séfjének, Horváth Gábornak azonban más ötletei is vannak még. „Az olyan erős fűszerezésű ételeket, mint a thai vagy indiai curryt azért is érdemes megkóstolni késői szüretelésű borok, szamorodnik mellé, mert ezek a fogások izgalmas zamatokat hoznak ki a borból. Olyan, mintha egy új ajtót nyitnának ki.”

Furmintünnepek

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Egy egész hónapon át találkozhatunk a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Számos étterem poharazza majd, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót szerveznek.

Február 2-án, csütörtökön rendezik meg nyolcadik alkalommal a Vajdahunyad várában a Furmint Február nagykóstolót, ahol közel 100 pincészet vesz részt kiállítóként. Nagy részük Tokajból érkezik, de somlói, egri, balatoni és határon túli borokkal is találkozhatunk majd.

Idén debütál a rendezvénysorozat nyitányaként a Furmint Day, a Nemzetközi Furmint Nap is, amely – a Malbec vagy a Chardonnay Dayhez hasonlóan – egy egész napot szentel a szőlőfajtának. Február 1-je lesz ezentúl a furmint napja, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is népszerűsíti a furmintot. A több nyelvű honlap, a www.furmintday.com mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhető és olvasható lesz minden, ami a szőlőfajtával kapcsolatos – hírek, érdekességek, rendezvények, képek és furminttal foglalkozó borászatok.

furmint_2.jpg

Kép: Furmint Photo


Az események ötletgazdája, Kézdy Dániel mindenkit arra biztat, hogy kóstoljon furmintot február elsején, vagy bármikor a hónap folyamán, és ossza meg másokkal is ezt az élményt #furmintday hashtaggel, hogy a furmint végre elfoglalja méltó helyét a világ nagy fajtái között.

A Furmint Február Facebook oldala: www.facebook.com/furmintfebruar
A Furmint Day Facebook oldala: www.facebook.com/worldfurmintday

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil