esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Szevasz tavasz, szevasz dödölle!

2017. március 29. 11:22 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Tudtátok, hogy Keszthelyen Burgonyakutatási Központ működik? Hogy a Paletta, vagy épp a Kishablány sültkrumpliját is a segítségükkel tökéletesítették? És, hogy tavasz eleje a dödölle szezonja, aminek első ünnepét a hétvégén tartották Keszthelyen, a yacht kikötőben?

A hétvégi tavasznyitó rendezvény középpontjában a burgonyák voltak, minden vendéglátó elkészítette saját dödölléjét, valamint egy szabadon választott ételt, ahol az egyetlen kikötés az volt, hogy fel kell hozzá használni keszthelyi nemesítésű burgonyát. A D-NAP nem titkolt célja felhívni a figyelmet a helyi alapanyagok kiemelt használatára, a helyi termelők támogatására.

 Résztvevők voltak: a szervező keszthelyi Paletta Bisztró, a balatonfüredi Baricska Csárda, Zalaegerszegről a Tütü Gasztró Busz, a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, a PE AK Burgonyakutatási Központ, a Laposa Birtok, Korosa Bandi és a Korosajt Műhely, és a Bezerics Borház. 

 

Szólj hozzá!

Egy Tüske, ami nem szúr

2017. március 24. 15:22 - Esszlessz

Halmai Csaba szekszárdi tulajdonos-borász bemutatója a Magyar Sommelier Szövetség Szakmai Napján

Nincsen rózsa tövis nélkül - tartja a mondás, amúgy botanikailag helytelenül, hisz a rózsa tüskéje önvédelmi célú bőrelváltozás, míg a tövis az ág fás kinövése. Tehát minden rózsa tövismentes! Szekszárdon találjuk viszont a "Tüske pincét", amely nevét a tulajdonos nagyapja beceneve alapján választotta a szakértelmét a szekszárdi termelőszövetkezetben pallérozó szőlész-borász allround Halmai Csaba. Saját vállalkozása közel negyed százados múltra tekint vissza, kezdetben a szőlőtermesztésre koncentrálva, később a magasabb hozzáadott értékű borkészítéssel kiegészítve. A közel 12 ha művelt szőlőterülete Szekszárd számtalan dűlőjében elszórtan fekszik, az évi átlagos 30 ezer palackos prémium eladása mellett helybeni lédigbor-forgalma is segíti a birtok gazdasági életképességét. A kizárólag vörösbort adó táblákon tőkénként 6 csappal, 1-1,5 kg/tőke terheléssel, 2,8-3 m-es sor- és 0,8-1 m-es tőtávval dolgozik, ami Kadarkánál 0,66 m.

h3.jpg
1. Rozé '16. Kékfrankos, Cabernet franc, Merlot és Medoc borok házasítása. Nem túl könnyű, inkább ízgazdag. A 14-16 ezres évi palackszámmal készülő bor kemény savú, férfiasan hosszú, tartózkodó szénsavú. Nem hízelgő, nem bájolog. Nagyon világos, kiégetlen tégla árnyalattal. 79p

2. Siller `16. Kékfrankos, Merlot. Hűtött erjesztéssel, körfejtéses acéltartályban készült, 30% maradék cukornál préselésre került, majd szárazra erjedt ki. Almasavbontva. Hagyományosan házi "parasztbor", piacra régebben nem is nagyon került. Szép piros szín. Nagyon gyümölcsös. Ropogós, jó szerkezetű, magát itató. A klasszikus sillert az erjesztő kádból leengedett színléből készítették, hogy a kád túl ne folyjon az erjedés alatt. A maradék bor így lett duplapasztás! 2008 óta kerül piacra, évi 2500 palackkal, ahol nagyon kell foglalkozni  vele! Jó gasztro-bor. A Fuxli sikeres közösségi marketing volt általában a siller típus számára. Jobban bírja az érlelést, mint a rozé, mert a tannin jobban stabilizál! Rozé árban, csavarzáras kivitelben kerül forgalomba. 80 p.

3. Kadarka `15. 50% pécsi klón, 25% p9-es,  25% Virághegyi klón (ami kadarka és mediterrán géneket is hordoz). Részben 5-10 hl-es fahordós érleléssel. Aranyos-piros csillogású, friss gyümölcsös illatú, bitteresen kemény cserekkel. Izgalmasan vibráló. 85 p.

4. Kadarka `16, hordóminta. 70% pécsi klón, Iván völgyi és kerékhegyi ültetvényekről. Részben fakádas, részben acéltartályos, körfejtéses erjesztéssel készült. Még borzas, fésületlen. Élesebb, tanninosabb. Nagyon friss, fiatal. 76 p.

h001.jpg
5. Birtok Merlot `15. A ny.-i fekvésű Malom oldalból. 13 % alkohol. Fél év fahordós kényeztetés után enyhén barnás szín,  aszalt szilvás illat, finom, elegáns, markáns, gazdag tanninokkal. Sehol sem billeg. 84 p.

6. Kékfrankos `15. hordóminta, egy éves pihentetés után. Baranyavölgy ny.-i lejtéséből, 22-80 éves tőkékről. Erjedés vége előtt már préselve. Szép, érett zamatok.  Meggy, som, kevés friss málna. Jó " paprikás" bor. 82 p.

7. Bikavér `12. 60% Kékfrankos, 12% Kadarka a többi Merlot, Cabernet franc. Hosszú, nagyfahordós érlelést kapott. Magas ablakos, aranybarna színű. Gazdag, sokrétegű, telt, testes, lekváros. Izgalmas! Húú! ...  87 p.

8. Cabernet franc `12. Közel 3-éves, 12, és 5 hl-es hordókban pihent. 14,5% alkohol. Sötétebb, mély bordó. Parfümös, testes. Bársonyos tanninok. Buján átöleli a nyelvet. 85 p.

9. Merlot `12. 20-22 hónapos érlelés transzport hordókban. 15% alkohol. A Malomoldal magas fekvésű, löszös talajú dűlőjéből. Bőrös, szalmás, érett csizmás, délies stílus. Levegőztetni kell! A szűk 3300 palack biztosan boldog fogyasztókra talál majd. 88 p.

 

Gábor

Szólj hozzá!

Bikavérpárbaj 2017

2017. március 21. 14:48 - Esszlessz

- kóstolójegyzet

1.Nyolcas Ádám Bikavér 2013

gyümölcsös, lila, por, kávé, közepes karakter

86 pont

2.Besenyei Bikavér 2013

jól érthető, bájos, kerek, bársonyos, gyümölcsbomba

88 pont

3.Eszterbauer Tüke 2013

fűszeres, kerek, csoki, édeskés, hívogató

88,5 pont 

Fotók: Andi

4.Soltész Bikavér 2015

markáns, cseres, kicsit nyers, édeskés, áfonya, szeder

85 pont

5.Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2012

szilva, meggy, szépség, karakter, szív, csoki

89 pont

6.Tóth Ferenc Bikavér 2013

meggy, áfonya, nyers, vad, szikár, sav++

77 pont

7.Thummerer Bikavér 2012 Grand Superior  

konyak, némi alkohol, csoki, sav+, pici nyersesség

88 pont

8.St Andrea Hangács Bikavér 2013

közepesen intenzív, sav+, nyílik, gyümölcsbomba, konyakosmeggy, áfonya

82 pont

9.Mészáros Bikavér 2015

szeder, zöldike, szépség, nyersesség, fiatal, változó

80 pont

10.Petrény Big Band 2011

gyümölcsbomba, csoki, szeretet, fűszeres, kékség

86 pont

11.Merfelsz Bikavér 2013

csoki, kék, szerelem, kandalló, ősz, némi alkohol

90 pont

12.Fritz Bikavér 2013

konyak, meggy, istálló, pici csoki, szeder

82 pont

13.Villa Wanda Bikavér 2013

fűszerek, sav+++, picit nyers, feketeszeder, lila, ingatag

79 pont

14.Schieber Bikavér 2013

füstös, karakteres, alkohol+, sav+, pici báj

81 pont

15.Garai Bikavér 2015

gyümölcsös, kerek, selymes, lágy, élénk

85 pont

16.Németh János Sygno 2013  

sok gyümölcs, pici csoki, érthető, kerek, báj, némi elegancia

88 pont

 

Kriszti

Szólj hozzá!

Délfrancia hangulat Villányban VI. GERE JAZZ FESZTIVÁL 2017. június 9-10.

2017. március 13. 11:44 - Esszlessz

- sajtóközlemény

A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon június 9-10. között ismét megrendezik – ezúttal már hatodik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén hamisítatlan provence-i hangulatban tölthetik ezt a hétvégét azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, ahol a felejthetetlen zenei programok mellett a legkiválóbb borok és a gondosan válogatott gasztronómiai fogások is szerepet kapnak.

A Gere Attila Pincészet egész portfólióját megkóstolhatják a vendégek, akár egy habzó Friciből készített borkoktélra, egy könnyedebb fehér- vagy rozéborra vágynak a melegben, akár a vörösborok rajongóiként a nyári estéken sem innának mást, mint egy pohár Villányi Franc-t, Kopart vagy a délfrancia borvidékek hangulatát idéző, ám villányi szőlőből készített Syrah-t. A gasztronómiai fogásokról Kozma Szabolcs séf és a Mandula Étterem csapata gondoskodik az átalakított és megújult grillteraszon, az ételekhez használt provence-i régió fűszerei pedig valódi francia hangulatot varázsolnak a tányérokra.

A koncertfolyamot a mára Európa-szerte jegyzett Harcsa Veronika és állandó partnere, Gyémánt Bálint lebilincselő gitárkíséretével indítja. A tanulmányai és a magánélete miatt is egyre több időt külföldön töltő énekesnő itthoni fellépéseinek száma az utóbbi években érezhetően megfogyatkozott, így minden hazai koncertje különleges eseménynek számít. Veronika előadásmódjában a báj és az intellektus kifinomult énektechnikával párosul, melyet Gyémánt Bálint bravúros gitárjátéka tesz teljessé. Megszámlálhatatlan közös koncertjük eredője az a magas fokú egymásra hangoltság, mely koncertről koncertre mindig újat mondó zenei párbeszédükben érzékelhető.

Fotók: Gere Attila Pincészet

A táncolni vágyók idén sem csalódnak majd. A péntek esti hangulatfelelős a méltán népszerű Irie Maffia frontembere, a ghánai–magyar rapdíva, Sena lesz, aki ezen az estén saját formációjával lép színpadra. Kísérői a hazai jazz- és popszcéna ismert egyéniségei, élükön a Hammond orgona nagykövetével, Premecz Mátyással. A Shakespeare-szonett feldolgozásaival is nagy sikert arató Sena ezzel a felállással hozza igazán önmagát, megmutatva egyéniségét és azt az őserőt, amely leginkább sajátja.

A fesztivál második napján, szombaton a sort a hazai jazz egy másik csillaga, a popzenében is minőségit alkotó Váczi Eszter és zenekara nyitja. A nemcsak hangzásában, de megjelenésében is stílusos kvartett dalaiban a zene mellett a szöveg is fontos szerepet kap. Az énekesnő saját költeményei mély érzelmeket hoznak a felszínre, melyeket fanyar, néhol melankolikus, de minden esetben szerethető humor tesz könnyen befogadhatóvá. Váczi Eszterék után a fesztivál egyik, de nem egyetlen világklasszisokból álló formációja veszi át a stafétát. A Kossuth- és Liszt-díjjal is elismert gitárvirtuóz, Snétberger Ferenc partnere a trombita egyik legnagyobb jelenkori mestere, Markus Stockhausen lesz. Kettejük közös munkájaként született meg az a megindítóan szép, andalító zenei anyag, mely a Streams névre keresztelt albumon látott napvilágot. Szintén közös munkájuk eredménye a hangos kritikai elismerést arató Joyosa című lemez, melyen Arild Andersen bőgőn és Patrice Heral dobon működik közre. A rendkívüli művészek alkotta négyes zenéje plasztikus, ritmikus, mégis szelíden hömpölygő. A fesztivál záróakkordjait szolgáltató világsztár formáció magyarországi fellépéseit mindig hatalmas várakozás előzi meg. A közönség kedvence, a francia Nouvelle Vague a MÜPA-ban és az A38-on is több ízben adott telt házas koncertet. A rádiók lejátszási listáin is aranyérmes feldolgozásaik és saját szerzeményeik egyszerre csengnek ismerősen, és ajándékozzák meg eredeti játékossággal a hallgatóságot. A koncert létrejöttének izgalmas apropója, hogy Olivier Libaux, a zenekar vezéregyénisége mellékállású borász, így „műértőként” nagy örömmel fogadta el a felkérést.

Az idén hatodik alkalommal életre hívott programsorozat mostanra hagyományt teremtett a nyári fesztiválok között, és Villányba várja azokat, akik a borok, a zene és a gasztronómia elhivatott rajongói. Gere Attila és családja idén is maradandó élményekkel ajándékozza meg az ezen az exkluzív, francia hangulatú kerti partin résztvevő vendégeket.

Szólj hozzá!

Mexikói Sunday Brunch

2017. március 10. 11:32 - Esszlessz

-programajánló

Izgalmas ételsorral és kellemes wellness-szel készült a márciusi vasárnapokra az Araz étterem, ha épp vacilálnátok, íme egy jó tipp:

Időpont: 2017. március 5., 12., 19., 26.
12 és 15 óra között (9-12 között ingyenes wellness használattal)

 unnamed_1.jpg

Fotó: Araz Étterem

Mexikói menüsor:
Előételek
Gvacamole /Avokádókrém/
Ötborsos bélszín Carpaccio 
Mezcal saláta /káposzta, bab, kukorica, paradicsom, paprika/
Házi chips
Korianderes tejföl
Hagymás-majonéz öntet
Paradicsom salsa

Levesek
Puebla /Korianderes cukkinileves csirkével/
Chihuahuai /Chilis kukoricakrémleves pirított baconnel és bébikukoricával/

Főételek
Chipotle Tinga szószban párolt darabolt marhahús zöldségekkel
Olmék lime-os lazacsteak mangó salsával
Chorizo /Csípős kolbász fűszeres paradicsomöntettel/
Chili con carne /Marhahúsos bab ancho és pasillas chiliből/
Csirkés tortilla

Köretek
Aszalt szilvával grillezett zöldségek juharsziruppal
Túrókrémes burgonya
Sajttal töltött, ránott Jalapeno paprika 
Kókusztejben főtt korianderes fehér rizs

Desszertek
Almás chimichanga
Yucatan fahéjas tejberizs narancsdzsemmel
Tequila mousse
Kókusz flan tejlekvárral


Ár: 7490 Ft/fő
Gyermekkedvezmény: 6 éves korig a részvétel ingyenes, 12 éves korig 50 %-ot biztosítunk

 

Asztalfoglalás:
Tel: +36 1-815-1100
E-mail: araz@araz.hu

 

Szólj hozzá!

EGER-SZEKSZÁRD BIKAVÉR PÁRBAJ 2017

2017. március 08. 16:02 - Esszlessz

Pódiumbeszélgetés, Hotel Corinthia

 

Garay János

Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszinét?


A szekszárdi és egri borvidékek és bikavéreik közötti évtizedes, évszázados vetélkedést szépen simítja-boronálja össze Garay János verse, mely bár a szekszárdiról szól, nemzeti lobogónk színeivel egészen Egerig elér. Mindkét borvidék meghívott, reprezentáns borászai természetesen a bikavér, mint borfajta történelmének vérzivataros évszázadainak, észak és dél ellentéteinek áttekintésével kezdték a beszélgetést. Bár Szekszárd pincéiben korábban hangozhatott fel a bikavér neve, a középkorig csak fehér borokat készítő Egerbe érkező szerbek, az egri püspökök Olaszországból és a francia eredetű ciszterci szerzetesek burgundiából vörös bogyókat termő szőlőtőkéket hoztak és importálták az új borkészítési technológiákat is.

b_3.jpg

Az Egri Bikavér megszületésére azonban még a XIX. század második feléig kellett várni, amikor a helyi Grőber Jenő borász tudatosan házasította vörösborait egy magasabb minőségű, harmonikusabb bortípus elérése érdekében. Amíg a világháborúk és a rendszerváltás között Szekszárd nem is használhatta boraira a Bikavér márkát, addig Egerben „dúlt” a szocialista borászati iparosítás, a monopolizálás, a minőség tömegtermeléssel logikusan együtt járó erodálásával. A ’80-as évek második felében nemcsak a nagypolitikában, de mindkét borvidéken is megindult az erjedés, előbb a termelőszövetkezetek, majd a magántermelők is jelentkeztek saját boraikkal a piacokon. A mezőgazdasági magánterületek privatizációjával, újra telepítésével, hozamkorlátozással és meg-meglóduló, célzott állami támogatással magánpincék tucatjai, majd százai kerestek megélhetést a piacon mind egyedibb boraikkal. A ’90-es évekre kezdtünk elveszni az egyedi címkék, nevek, dűlők, évjáratok között. A harci ék szerepét betöltő Villány után mindkét borvidék kezdte egyéni hangját keresni. A cabernet fajták, barrique borok és brutális alkoholtartalmak utáni kijózanodásban egyre letisztultabb, fűszeresebb, vibrálóbb borokat fedezhettünk fel. A kétezres évekre a bikavér ugyan még mindig a német diszkontok olcsó, alsópolcos bora volt, kiváló tételek már hazai és nemzetközi versenyeken is érmekre váltották a verejtéket. Mindkét borvidék hasonló módon saját szőlőfajta preferenciákkal állt elő, Szekszárd a kékfrankosra és a kadarkára míg Eger a kékfrankos mellett a nemzetközileg jól csengő syrah-ra (siraz) szavaz, de utat engedve más fajtáknak is a színesebb kép kialakításában.

b_2.jpg

Míg Szekszárd a homogénebb termelői struktúra (sok, közel azonos potenciálú, középméretű családi borászat) miatt a dűlőszelekcióra és a csúcsborok mellett a megfizethető középkategóriára koncentrál, addig Egerben egy szűk, de hatékony termelői kör az alacsonyabb árú, sztenderdizált alap-bikavérekben keres megélhetést, míg top-borászatok a hegyoldalak és a polcárak nagyobb magaslatait ostromolják Bikavéreikkel.

Mindkét borvidéken a „harmónia” lett a kulcsszó. A termékleírások folyamatos fejlesztésen – általában szigorításon – esnek át, mind a termésátlagok, mustfokok tekintetében, de a kétszintű, alap-és prémium kategória mindkét borvidéken egyértelműsödik. Marketing szempontból a „bika” vizuális és verbális motívumát mindkét kategóriában Eger tartotta, tartja fontosabbnak, Szekszárd sokkal inkább távolságtartó a kissé kikopott klisétől. És továbbra is a legnagyobb kérdés a belföldi vagy az export értékesítés favorizálása – mindkét borvidéken.

A Szekszárdi borvidékért Mészáros Pál, Sebestyén Csaba és Takler András, az Egri borvidékért Thummerer Vilmos, dr. Pók Tamás és Soltész Gergő harcolt. A békés pódiumbeszélgetést Tóth Adrienn, Wineglass Communication moderálta rutinosan -  így aztán a bikavéren kívül itt más vér nem is folyt.

 

Cseh Gábor

Szólj hozzá!

Furminttal a pohárban

2017. március 03. 12:49 - Esszlessz

Február a furmintról szólt, így kézenfekvő volt, hogy mi is furmintokat sorakoztassunk fel a vaktesztünkön. Egyik szemünk sírt, a másik nevetett....

  1. TR. Művek 2014

citrusok, virágok, rövid, üres, savanyú, tiszta, sók, fehér barack, rezeda, alkohol+, hárs, fű, sok a sav (citrom), alma, hűvös, zöld, éles, fémes, ásványok, szőlő, csípős, kesernye, citromsav, citrompótló, fiatal, petrolka, dió, őszibarack, hátöööö, ízcsalódás

74 pont

  1. Somlói Apátsági Furmint 2014

mézes,karakter,hűha...,kicsit alkoholos, túlérett, töppedt jellegek, szárított barack, aszalt körte, palackbuké, kamilla, szép, komplex illat, decens savak, gyors elmúlás, ici-pici illó, zöldes, gyógynövényes, ásványos, aszalt íz, fajtajelleges. Hűha!,birsmámor, test, jóóó, arany, őszibarack, menta, szép savak, zeller,petrol, pince hiba, kesernye, barack, pince-doh, ásványbomba, érett alma, tepertő, krémes, maradékcuki, szalma

84 pont

17105961_1484814304863175_425783353_o.jpg

3.György Kovács Somlói Furmint 2014 /1.palack

tulipán, fehér őszibarack, elgondolkodtató, pasis, érdekes, sószörp, nyers elegancia, gyógynövények, tetszetős kesernye, hosszúság, szúrós, kénes, alkohol, gyógyszeres illat, sav túlsúly, ásvány, méz, mandula,aszalt íz, citrom, ásványok, kamasz, hossz, férfias, virág, rózsa, orgona, szép savak, sós, kerek, fiatalka, ásvány, petrol, bazaltkő, gyógynövénytea, aszalt barack, egres, hideg almáspite

85 pont

  1. György Kovács Somlói Furmint 2014 /2. palack

fiatal, kapor, sós vanília, banán, picit zöldes, puncs, rumos mazsola, vodka, mérnöki szerkezet, savanyúkáposzta, zsálya, hosszúság, egres, hárs, déli gyümölcs illat, méz, kamilla, gyógynövény, kesernyés íz, zöldspárga, vastag, fiatal, szeretem, banán, ananász, savak, trópusok, pálmafa, tenger, ásványok, alkohol, hosszú, majdnem kerek, mézes pörkölt dió, citrusok, tópart, száraz nád, maradékcuki

84 pont

  1. Béres Tokaji Furmint 2013

hűs, kesernye, kenyérhéj, alkohol+, petrol, jácint, jegestea, feszesség, test, cognac, tannin, rumpuncs, gyógynövény, alma illat, méz, vanília, fás, túlérett, érett golden, mandulás-birses süti, alamcsutka, perverz-tetszik, bazsalikom, kakukkfű, játékos, érett de nem jó, nagyon konyakos, nincs összhangban, olajos, érett, brandy-feeling, fűszerek, oxidált

79 pont

6.Ferdinánd Pince Tokaji Furmint Padi hegy 2013

citrusok, vad, széteső, alkohol, vanília, újvilági sallangok, grillázs, sav+, citromsó, kesernye, zöldbabérlevél, újhordó, gyógyszer, bananász, virág, hordó, nem finom, petrol , sok sav, savanyú, citrusos de nagyon,  trópusi gyümik, cipőszaküzlet, brutál fémes citrompótló, édesítőszer, fáradt hordó, oxidált

70 pont

7.Tokajicum Darázskő Furmint 2012

füst, karamell, sütőtök, némi kesernye, nyílik, ősz, állatkert, sók, forró nyár, vastag, ízes, masszív, potenciál, levegő kell neki!, petrol, gyógynövény illat, méz, bodza, sós-ásványos, olajos, szép maradék cukor, gasztroba vele, szárított citromhéj (kályhán), esős téli délután, megosztó,pemetefű, orvosság, csípős sav, kerek picit kevéske sav, kellemes, mindennapi bor, Tokaj, érett körte, sárgahúsú őszibarack, zellerzöld, földes hordó, komplex, még idő, vizes a vége

83 pont

  1. Tokajicum Királygát Furmint 2012

citrusok, zöldparadicsom, vilmoskörte, kókusz, némi alkohol, grillázs, tejszín, vanília, alkohol+, jó savak, vegetalitás, gyógynövényes, alkoholos illat, méz, hárs, sós, kesernyés, sok a hordó, citrompótló, zöldfűszer, füst, szárított citromhéj, savanyú ubi, veremben zöldségek a homokban, rövid, ásvány, kellemes, késés, alma, karamell, földpince, savanyítólé, gránátalma, enyhe ásvány

80 pont

  1. Breitenbach Furmint 2007 félszáraz

kapor, karamell, vanília, articsóka, kesudió, petrezselyem, kicsit szamorodnis, oxi, nagyapám pincéje, citromhéj, méz, illó, ázott szőlőkaró, alma, egres, aszalt gyümölcs, méz, ásvány, maradék cukor sok, hiányzik a sav, kesernyés, almáspite, almacsutka, illatosító, mókusmogyoró, sherry, nagyi őszibarack befőttje, szegfűszeg, zöldséges, petrezselyemföld, az illat először becsapós illat, mazsola, számomra ihatatlan, nagypapa pince, fáradt hordó, frissen préselt szőlőhéj, édeske, kesernye, savanya, whisky-s hordófűszer

78 pont

  1. Királyudvar Lapis Furmint 2008 édes

mézes, laza, aszalványok, ananász, birs, picit üres, párolt káposzta, sütőtök, grillezett kukorica, kompót, szép sav-cukor balansz, hosszú, friss dió, hárs, bodza,egres illat, kajszi lekvár, csúszik, populáris, fogkrém, aszalványok, dohány, bőr, pici oxi, de csúszik, kapor, behízelgő, barack, baracklekváros vajas kenyér, mazsola, traubi, kellemes, behízelgő, csajozós, finom pörkölt dió, vilmoskörte kompót, naspolya, tufa, nektár, kedves, sárga friss őszibaracklekvár, egyensúly, sokrétű, picit rövid, üde

85 pont

 

Szólj hozzá!

Nőnapi borvacsora

2017. március 01. 15:31 - Esszlessz

- Programajánló

Nőnap alkalmával Barka Áron chef és lelkes csapata különleges vacsorával kedveskedik a Hölgyeknek az Araz Étteremben. 

A nőnapi borvacsora menüje:

Zonin Prosecco Brut

Skót lazac, bergamott, édes narancs, zöldborsócsíra, kumquat

 

Apátsági Furmint Top Selection 2012

Vajhal, rumos rózsa, édeskömény, tintahalmorzsa, csicsóka szirom, pirított mák

 

Polgár Chardonnay Barrique 2015

Kukoricás malac, jázmin, levendula, édesburgonya bonbon, céklapaszta

 

Uborka sörbet, fehércsokoládé, római kamilla

 

Gróf Buttler Kékfrankos 2014

Borjúfilé, mirha, pacsuli, szarvasgomba, fehérgyökérkrém, turbolya-espuma

 

Günzer Ördögárok 2011

Étcsokoládé ballon, jázmin, tápióka, sült eper

 

További infók itt.

wedding-bouquet-1057157.jpg

Szólj hozzá!

Új beach food érkezett: a Pulled Ponty szendvics!

2017. február 27. 14:25 - Esszlessz

Bezerics Dani és a Paletta csapata ismét igen finomat alkotott: új beach food a piacon, vagyis mi már tudjuk, hogy mire cserélitek le a hekket és a lángost! Megérkezett a Pulled Ponty szendvics!

Lehet, hogy a nevet többször kell hallani, viszont az ízét az első után rögvest a szívedbe zárod. Emlékszel még a békebeli főzött perecre? Nos, ilyen tésztából készül a zsömle, melyben tormás házi majonéz ágyon kúszik be az off set smokerben kellemesen füstölt ponty-hasaalja, fokhagymás bébi spenóttal és ecetes lilahagymával bolondítva. Íz orgia kéremszépen.

Egy jó hideg fröccs tökéletes társa lesz, mi épp Bezerics Szexi rozét kortyoltunk hozzá, méghozzá már a 2016-osat, húúúúú, de jó lett ő is.

És hogy hol keressétek: Palettában és a Pavilonban (Keszthelyi Főnix Kikötő)!

 

Andi

Szólj hozzá!

DiVino Gozsdu & Junibor Organic Special

2017. február 20. 15:26 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Organikus bormustra másodszor a DiVino Gozsduban //

Március 1. // 18:00-20:00

8 borász, 16+ tétel: organikusan művelt szőlőből készült borok, organikus gazdálkodás, előnyök, nehézségek, különbségek, különlegességek. Idén egy új standdal, egy vendégországgal is gazdagodik a kóstoló: 3 osztrák pincészet organikus borait is kóstolhatjátok.

Juniborászaink: HERNYÁK Tomi, KIS Tamás, PFNEISZL Katrin, DEMETER Endre, WILLE_BAUMKAUFF Stefán, Franz WENINGER, GERE Andrea, ÁRVAY Angelika

divino_junibor_organic_uj-2.jpg

Vendégország: Ausztria

Idén először - hagyományteremtő céllal - kitekintünk a határon túlra. Nem megyünk messzire, a sort jó szomszédunkkal, Ausztriával kezdjük, ahonnan Kamocsay Ákos házigazdánk kalauzolásával az alábbi három tételt kóstolhatjátok:

FRITSCH Riesling Wagram 2015

JURTSCHITSCH Grüner Veltliner Stein 2015

FEILER Blaufränkisch Umriss 2013

 

Belépő: 3000 Ft + 500 Ft pohárletét, mely visszaváltható távozáskor

A bevételből, mint minden évben a Junibor Egyesületet támogatjuk.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil