esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Egy Tüske, ami nem szúr

2017. március 24. 15:22 - Esszlessz

Halmai Csaba szekszárdi tulajdonos-borász bemutatója a Magyar Sommelier Szövetség Szakmai Napján

Nincsen rózsa tövis nélkül - tartja a mondás, amúgy botanikailag helytelenül, hisz a rózsa tüskéje önvédelmi célú bőrelváltozás, míg a tövis az ág fás kinövése. Tehát minden rózsa tövismentes! Szekszárdon találjuk viszont a "Tüske pincét", amely nevét a tulajdonos nagyapja beceneve alapján választotta a szakértelmét a szekszárdi termelőszövetkezetben pallérozó szőlész-borász allround Halmai Csaba. Saját vállalkozása közel negyed százados múltra tekint vissza, kezdetben a szőlőtermesztésre koncentrálva, később a magasabb hozzáadott értékű borkészítéssel kiegészítve. A közel 12 ha művelt szőlőterülete Szekszárd számtalan dűlőjében elszórtan fekszik, az évi átlagos 30 ezer palackos prémium eladása mellett helybeni lédigbor-forgalma is segíti a birtok gazdasági életképességét. A kizárólag vörösbort adó táblákon tőkénként 6 csappal, 1-1,5 kg/tőke terheléssel, 2,8-3 m-es sor- és 0,8-1 m-es tőtávval dolgozik, ami Kadarkánál 0,66 m.

h3.jpg
1. Rozé '16. Kékfrankos, Cabernet franc, Merlot és Medoc borok házasítása. Nem túl könnyű, inkább ízgazdag. A 14-16 ezres évi palackszámmal készülő bor kemény savú, férfiasan hosszú, tartózkodó szénsavú. Nem hízelgő, nem bájolog. Nagyon világos, kiégetlen tégla árnyalattal. 79p

2. Siller `16. Kékfrankos, Merlot. Hűtött erjesztéssel, körfejtéses acéltartályban készült, 30% maradék cukornál préselésre került, majd szárazra erjedt ki. Almasavbontva. Hagyományosan házi "parasztbor", piacra régebben nem is nagyon került. Szép piros szín. Nagyon gyümölcsös. Ropogós, jó szerkezetű, magát itató. A klasszikus sillert az erjesztő kádból leengedett színléből készítették, hogy a kád túl ne folyjon az erjedés alatt. A maradék bor így lett duplapasztás! 2008 óta kerül piacra, évi 2500 palackkal, ahol nagyon kell foglalkozni  vele! Jó gasztro-bor. A Fuxli sikeres közösségi marketing volt általában a siller típus számára. Jobban bírja az érlelést, mint a rozé, mert a tannin jobban stabilizál! Rozé árban, csavarzáras kivitelben kerül forgalomba. 80 p.

3. Kadarka `15. 50% pécsi klón, 25% p9-es,  25% Virághegyi klón (ami kadarka és mediterrán géneket is hordoz). Részben 5-10 hl-es fahordós érleléssel. Aranyos-piros csillogású, friss gyümölcsös illatú, bitteresen kemény cserekkel. Izgalmasan vibráló. 85 p.

4. Kadarka `16, hordóminta. 70% pécsi klón, Iván völgyi és kerékhegyi ültetvényekről. Részben fakádas, részben acéltartályos, körfejtéses erjesztéssel készült. Még borzas, fésületlen. Élesebb, tanninosabb. Nagyon friss, fiatal. 76 p.

h001.jpg
5. Birtok Merlot `15. A ny.-i fekvésű Malom oldalból. 13 % alkohol. Fél év fahordós kényeztetés után enyhén barnás szín,  aszalt szilvás illat, finom, elegáns, markáns, gazdag tanninokkal. Sehol sem billeg. 84 p.

6. Kékfrankos `15. hordóminta, egy éves pihentetés után. Baranyavölgy ny.-i lejtéséből, 22-80 éves tőkékről. Erjedés vége előtt már préselve. Szép, érett zamatok.  Meggy, som, kevés friss málna. Jó " paprikás" bor. 82 p.

7. Bikavér `12. 60% Kékfrankos, 12% Kadarka a többi Merlot, Cabernet franc. Hosszú, nagyfahordós érlelést kapott. Magas ablakos, aranybarna színű. Gazdag, sokrétegű, telt, testes, lekváros. Izgalmas! Húú! ...  87 p.

8. Cabernet franc `12. Közel 3-éves, 12, és 5 hl-es hordókban pihent. 14,5% alkohol. Sötétebb, mély bordó. Parfümös, testes. Bársonyos tanninok. Buján átöleli a nyelvet. 85 p.

9. Merlot `12. 20-22 hónapos érlelés transzport hordókban. 15% alkohol. A Malomoldal magas fekvésű, löszös talajú dűlőjéből. Bőrös, szalmás, érett csizmás, délies stílus. Levegőztetni kell! A szűk 3300 palack biztosan boldog fogyasztókra talál majd. 88 p.

 

Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása