Napokban ismét felfedezhettem egy régmúltra visszanyúló családi pincészet borait, akik a Balatonboglári borvidék egyik legismertebb borászata.
Feri Papa már a 60-as években is borászkodott és a borok szeretette átragadt az egész családra. A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként. Feri papa felel a szőlőkért, Klári mama intézi a pályázatokat és támogatásokat, míg Feri és felesége Bea készítik a borokat. Zsiga irányítja a borkereskedelmet, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal népszerűsíti a Bujdosó Borokat. Mára a család már kb.90 hektáron gazdálkodik.
Fotók: Furmint Fotó
A balatoni vitorlázás is nagy szenvedélye a családnak. Nem csoda, hiszen a borok elnevezése is utal erre.
Reduktív boraik (Matróz sorozat) frissek,gyümölcsösek, jól ihatóak. A sorban megtalálja mindenki a kedvére valót, akár egy könnyed rozéra, olaszrizlingre, chardonnay-ra, Irsai Olivérre vagy szürkebarátra támad kedve. A könnyedebb vörösbort a Sirály merlot képviseli, ami egy igazán kerek, vérbeli balatoni vörösbor.
Prémium boraikat a Balaton klasszikus elegáns vitorlásairól (többek között a Sirocco, Nemere és Tramontana nevű hajókról) nevezték el.
A kóstoló sort a gyöngyöző borokkal kezdtük, ami Feri szerint Dél-Balaton favoritja lehet, mivel a területek (nem csak az övék) alkalmasak pezsgők, gyöngyöző borok készítésére. 2015-ből három készült Zöld, Kék, Bordó. Ez nem csak a nyakán lévő szalagra utal, hanem fehér, rosé, vörös a kategória. Mind a három bornál a prosecco-k eleganciája a cél. Visszatérve a Zöldhöz Irsai Olivér, sauvignon blanc, muscat lunel egyenlő arányú házasítása. Igazi nyári balatoni bor: könnyed buborékok, ananász. A KÉK (pinot noir, cabernet sauvignon) málnával, fűszerekkel kényeztet.
Folytatás a Katamarán rosé (cabernet sauvignon- franc) volt szintén 2015-ból. Bizonyítva, hogy nem csak a friss rosék lehetnek lendületesek. Szépen nyílik, igazán jól eső málna, eper érzettel és jó savakkal.
A Cirkáló (2015) olaszrizling- rajnai rizling násza. Egy könnyedebb citrusos jegyeket mutató kicsit játékos bor. Nemerével (2013) már átléptünk a fahordós érlelésű borok világába. Részben új tölgyfahordós érleléssel készült; a chardonnay gyümölcsössége, a sauvignon blanc fűszeres frissessége, a szürkebarát teltsége és pikánssága párosul a királyleányka kacér illatával, üdeségével. Ez az igazi harmónia.
Matacs Szürkeberát 2013 számomra egy igazi meglepetés volt. Egészen különleges illata visszaköszön ízében is. Illatában az alma, körte, őszibarack dominál; ami vegyül egy kis mézes jelleggel. Ízében a gyümölcsökön kívül megjelennek a pörkölt olajos magvak is. Nagyon jól párosítható a bor sajtokhoz.
Áttérve a vörös borokra a Katamarán 2013 következett, cabernet sauvignon-franc egyenlő arányú házasítása, 24 hónapos fahordós érleléssel. Illatában, ízében egyaránt a meggyes jegyek uralkodnak. Még egy igazán fiatal, bájos bor.
A Sirocco 2013 klasszikus bordói házasítás szintén 24 hónapos fahordós érleléssel. Illata intenzív cseresznye, szilva. Kortyban az érett cseresznye, fekete ribizli, némi csokoládé dominál. A Farkastanya Cabernet franc (2012) illatába a piros bogyós gyümölcsökön kívül némi füstösség is jelen van. Kortyban a cseresznye, meggy, fekete szeder harmóniája érződik némi fűszerességgel. Egy igazán karakteres, férfias bor.
A kóstoló sor lezárásaként IBITUBA (2013) cabernet sauvignon-t ízleltük. Érlelt, koncentrált bor, sok fűszerrel, meggyel, áfonyával, némi fahéjas csokoládéval.
Ezen borok után hajózni van kedve mindenkinek a Balatonon. Jól kitalált ötletes bornevek; melyek utalnak a család vitorlázás utáni szenvedélyének és tisztelet a boroknak.
Kriszti