esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Bécsi szelet és csepeli sör: valami készül a Nagykörúton

2017. február 10. 10:41 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Többszörös díjnyertes kisüzemi sörök és hozzájuk illő, frissen készülő ételek várják február 10-től a vendégeket a Rizmajer Sörházban, a József körút 14-ben, ahol Csepel legendás sörfőzője nyit világszínvonalú, három szintes sörözőt.

„Egy valamiben biztos voltam: hogyha egyszer sörözőt nyitok a Belvárosban, az biztosan nem egy mellékutcában lesz” – mondta Rizmajer József. Az 1994-ben, Csepelen alapított Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa igazán nagyban gondolkodott, hiszen a 350 négyzetméteres, új vendéglátóhely és mintabolt zártkörű rendezvényekre is alkalmas pincével, csendes kóstolgatásra kialakított földszinttel és a vendégek számára saját sörcsappal felszerelt emelettel várja a látogatókat. A teljes Rizmajer sör szortiment mellé pedig friss grillsajt, hamburger, kenyérlángos és bécsi szelet készül.

rizmajer_sorhaz_uf_2.jpg

„Az volt a célunk, hogy ha valaki eljön, a lehető legjobb minőségben tudja megkóstolni a söreinket” – foglalta össze a koncepciót a tulajdonos. Az épület eredeti téglafalai, a körúti villamos ihlette vasalatok és a helység tengelyét adó hatalmas fém csigalépcső egyszerre tiszteleg az épület eredeti hangulata és az egyszerű vonalvezetésű építészeti megoldások előtt. Emellett a hely büszkesége a Magyarországon párját ritkító sörcsap rendszer, amelynek lelke a pult alatti pincében található hűtőház. Onnan jut el a sör a csapokba, egy igazi sörfőzde bonyolult rendszeréhez hasonló módon, annak érdekében, hogy a poharakba a lehető legfrissebb italok kerüljenek. 

A sörházban a főzde hat állandó söre mindig kóstolható. Aki a kellemesen könnyed lagert kedveli, annak a Rizmajer Világos, a különlegességekre nyitott fogyasztóknak a Mézes-Narancsos Gyömbér, az egzotikumokra vágyóknak a Cortez kukoricasör, a testesebb italokat kedvelő vendégeknek a hat féle malátával készülő Cingulus fekete porter, azoknak pedig, akik a gyümölcsös söröket szeretik, az egy kis csavarral megalkotott, Konyakos-Meggyest ajánlja a tulajdonos. Mindezek mellett pedig rendre előkerül majd néhány különlegesség. A megnyitó hetében például csapon lesz a cseresznyefán füstölt malátával készülő 424 Füstös Porter, a Popcorn dupla IPA és a Hopfanatic Sörfőzdéből ismert Kiss Tamás NoHopLimitjének „Sicilian Edition” verziója, amelynek lehengerlő gyümölcsösségét a hozzá adott narancshéj fokozza.

A söröző a Rizmajer Sörfőzde mintaboltjaként is működik, így nyitvatartási időben, 11 és 02 óra között bárki betérhet néhány üveg sörért is, amelyekhez „sörfőzdei áron” juthat hozzá.

Az utóbbi időszakban a VIII. kerület felkerült Budapest sörös térképére, hiszen sorra nyílnak a jobbnál jobb, kisüzemi söröket árusító pubok a környéke. „Bízom benne, hogy néhány év múlva, hogyha valaki jó sört szeretne inni Budapesten, habozás nélkül erre a környékre jön majd” – mondta Rizmajer József.

Rizmajer Világos Láger – A jó világos sör titka a minőségi alapanyagok használata, a gondos főzés és a megfelelő idejű erjesztés. Ez a világos sör megfelel az 1516-os bajor sörtisztasági törvénynek, csak vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt tartalmaz. A több hetes erjesztés alatt érnek harmonikusan össze az ízei.

Nemcsak a nagymama főztje, de egy sör is lehet házias. Már 1994 óta készül ez az igazi békebeli, hagyományos könnyű világos lágersör. Őszinte ízeivel azt nyújtja, amit elvárunk tőle. Egy kellemes frissítő akár egy forró nyári délután, akár egy hosszú fárasztó nap után élvezzük.

Alk.4,3% (V/V) Összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, sörélesztő, komló

Rizmajer Konyakos-Meggyes Sör – A gyümölcsös sör általában a hölgyek kedvence. Ám, ha a valódi gyümölcs mellett jó sör az alapja, akkor a férfiszívek is el-elcsábulnak. Főleg ha a serfőző a meggy mellé egy kis konyakot is csurrant a sörbe, hogy mindnyájunk kedvencét a konyakos meggyet már ne csak csokiban, hanem sörben is élvezhessük.

Egy könnyű világos sör, meggyvelő, és borpárlat találkozása ez az izgalmas rózsaszín habkoronával megáldott gyümölcsös sör. A meggyvelő fanyar és édes ízeit a komló és a konyak markáns keserűje teljesíti ki, és együtt adják ezt az üdítően egyedi sört.

Alk. 4,3 % (V/V) Összetevők: víz, pilseni,maláta, meggyvelõ, komló,konyak, sörélesztõ

Rizmajer Cingulus fekete sör (Porter) – A Porter a 18. század végén a londoni dokkmunkásokról kapta a nevét, akik a nehéz napi munka után a könnyű világos ale-ek helyett egy sűrű, barna sört ittak szívesen, hogy visszanyerjék az erejüket és kellemesen ellazuljanak. Ebben a sörben a sötétebb maláták (müncheni, Crystal) adják meg a sör édeskés, testes ízét és a fekete malátával nyeri el a bársonyosan fekete színét. Az eredeti londoni porterekhez hasonlóan hagyományosan felső erjesztéssel készül. Nevét a római légiósok fegyvertartó övéről, illetve a piarista szerzetesek fekete övszalagjáról, a cingulusról kapta.

Kávés, csokoládés illatával rögtön bárkit meghódít ez az éjsötét színű porter. Ízében az édes maláta és a kellemes komlós, pörkölt kávés keserű kontrasztja dominál. Lágy, selymesen krémes szénsavja hamisítatlanul angolos. Önállóan fogyasztva is nagyszerű, de remekül passzol marhahúsos ételekhez, vagy akár édességekhez is. Télen, nagy hidegben csokoládéval, fahéjjal és tejszínnel csodás forralt sört készíthetünk belőle, aminek egyetlen hölgy sem tud ellenállni.

Alk. 6,5% (V/V) Összetevők: pilseni maláta, müncheni maláta, kristály maláta, fekete maláta, ale típusú sörélesztő, komló

Rizmajer Cortez kukorica sör – A kukoricát a nagy sörgyárak csak pótanyagként hasznosítják a sörben, hogy olcsóbb legyen a termékük előállítása. A spanyol gyarmatosító hódítóról elnevezett Cortez nem a spórolás miatt tartalmaz kukoricát. Egy speciális, a Rizmajer Sörfőzde által kikísérletezett főzési eljárásnak köszönhetően a Cortez egy hamisítatlan mexikói stílusú sör, mely 55 % csírátlanított kukoricát és 45 % világos, pilzeni malátát tartalmaz. Ezért nem kukoricás, hanem kukorica sör.

A főzde kukorica söre a lágyabb, édeskésebb ízvilágot képviseli. A kukorica és a kellemesen zöldséges aromájú komló az amerikai-mexikói sörök kevésbé fűszeres, tisztább, egyszerűbb ízeit nyújtja. A Cortez remek példája annak, hogy egy jó sörhöz elsősorban nem reklám és marketing, hanem tudás, tapasztalat valamint megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag kell. Különösen jól illik erősen fűszerezett és egzotikus ételek mellé, akár chilis bab, akár csípős-savanyú csirke kerül az asztalunkra.

Alk. 5,5% (V/V) Összetevők: csírátlanított kukorica gríz, pilseni maláta, sörélesztő, komló, enzim

Rizmajer mézes-narancsos gyömbérsör – Már az ókori Kínában is előszeretettel ízesítették gyömbérrel az italukat. A viktoriánus kor Angliájában éledt újjá ez a szokás, és nem csak üdítőket készítettek, hanem sört is főztek evvel a kedvelt keleti fűszerrel. A Rizmajer gyömbér sörét a felhasznált méz, a narancsok kifacsart leve és belefőzött héjának zamata teszi egyedivé, és a karamell maláta adja meg a kerek testét és meleg tónusú, félbarna színét.

A mézes, malátás illat mellett a gyömbér utánozhatatlan aromája rögtön érezhető a poharunkból. Ízeiben az enyhén édeskés maláta, a diós-karamelles karakter és a narancsos frissesség egészíti ki az intenzív, de jól adagolt gyömbéres ízt. A testes félbarna sör, a kesernyés komlózás és a gazdag, édes fűszerezés remek arányban eltalált találkozása. Télen a kandalló előtt kortyolgatva, vagy akár egész évben jól behűtve, aperitifként ajánlott a fogyasztása. Édeskés kekszekhez, krémes süteményekhez, gyümölcstortákhoz kellemes kísérő lehet.

Alk. 5,5 % (V/V) Összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, karamell maláta, narancs, méz, gyömbér, sörélesztő, komló

Rizmajer Búza – A középkortól a 19. század elejéig a búzasörfőzés Bajorországban hercegi monopólium volt, mivel a búzára szükség volt a háborúkban a hadseregek élelmezéséhez. A búzasörökben legalább 50% a búzamaláta aránya. Kenyeresebb ízeik, lágyabb, kevésbé kesernyés a komlózásuk. A hagyományos bajor búzasörnek több változata van. Az egyszerű szűrt vagy szűretlen, amit frissítő, citrusos üdesége miatt főleg nyáron fogyasztanak, és a gazdagabban malátázott, őszi-téli búzabak sörök, melyek sötétebbek, édeskésebbek.

A főzde szűretlen búzasöre élesztőtől opálos, szép virágméz színe és tojásfehér árnyalatú, dús habja rögtön elvarázsol. Illatában a bajor búzasörökre jellemző szegfűszeg, banán és érett ananász dominál. Ízében nem olyan könnyed citrusos, mint egy nyári búza, hanem a frissesség és a banán-szegfűszeg-ananász trió mellett teltebb, édeskésebb világot is felvonultat. Igazi zamatos búza, melyet ősztől késő tavaszig élvezhetünk igazán.

Alk.6.5% (V/V) Összetevők: ivóvíz, búza maláta, bécsi maláta, pilseni maláta, crystal maláta, aroma komló, sörélesztő

A sörleírásokat Vásárhelyi István készítette.

 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása