esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Irány Etyek!Irány a ChardonnÉJ!

2016. június 10. 11:10 - Esszlessz

d7c9378f-021b-42b8-a1cc-a0e3142efd3a.jpg

Másodszorra is ChardonnÉJ – mágikus éjszaka, mágikus borokkal a legjobb társaságban!

  1. június 25. 17.00-23.00 óra, Etyek Öreghegy

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Etyeki Kúria idén is megszervezi a SzentIván-éjhez legközelebb eső szombaton, június 25-én a ChardonnÉJ elnevezésű programját. A tavalyihoz képest a résztvevő borászatok száma is megduplázódott és egészen különleges reserve készletekkel készülnek a ChardonnÉJ sétálóutcai kóstoltatásra. A nap folyamán az Etyeki Kúria szomszédai kínálják finomságaikat és este a Highly Trained Monkeys Band  szolgáltatja a zenét a tánchoz.

Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig zajlik a kóstoltatás. A tavaly már résztvevő jeles borászatokhoz – Nyakas Pince, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Sauska Tokaj, Villa Tolnay Borház, Etyeki Kúria az idei évben csatlakozott az erdélyi Liliac és az osztrák Esterházy mellett a Gróf Buttler Borászat, a Jásdi Pince Csopak, a Kovács Nimród Winery,  a Malatinszky Kúria, Miklós Csabi Pincéje, az N.A.G. Kézműves Borászata és a Thummerer Pince is. Természetesen jelen lesznek a Bortársaság munkatársai is, akik számos külföldi borászat Chardonnay borait és  világhírű champagne-okat is bemutatnak.

Néhányan igazi különlegességgel készülnek, olyan reserve tételekkel, melyeket a kereskedelemben már nem lehet megtalálni, így a tapasztalt borszakértők is megtalálják számításukat.

A vendégek mellett benéznek az Etyeki Kúria szomszédai is, hiszen délután az Etyek M lakásétterem és a házi sajtos Zsuzsa asszony, míg az esti grillezésnél a Chef Parade Country kínálják majd finomságaikat.

A délutáni kóstoló este az Etyeki Kúria teraszán a Highly Trained Monkeys Band zenés táncos mulatságával zárul.

Sétálójegyek a jegy.hu oldalon illetve az Interticket országos jegyirodáiban 7.000 forintos áron kaphatók. Igény esetén autóbusz transzfer is rendelkezésre áll 2.000 forintos egységáron, amelyre előzetesen kell jelentkezni a marketing@etyekikuria.com e-mail címen.

A Chardonnay az egész világon közkedvelt borfajta. Kezdetben leginkább burgundiában terjedt el, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban mintegy 3000 hektáron a nyolcvanas évek óta termesztik. Az Etyeki borvidék is elkönyvelhet nemzetközi sikereket evvel a borfajtával. Nevét valószínűsíthetően az azonos elnevezésű „Chardonnay” kis faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.

Jellemzően két nagy csoportja osztják a belőle készített bort, az egyik a korábbi szüretelésű és reduktív eljárással a másik pedig az érettebb és fahordós érlelést is kapó változat.

A fehérborok mellett a pezsgőkészítésnek is nélkülözhetetlen hozzátartozója.

Zöld alma, fehér virágok, citrusok, barack, ananász, mangó, vajas, vaníliás, kókuszdiós vagy füstölt, ebben az íz- és illatkavalkádban merülhetnek el a június 25-én az Etyeki Kúria Borászathoz ellátogató érdeklődők.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása