esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Vörös és fehér

2016. június 15. 16:59 - Esszlessz

Vida-Zsirai borvacsorán jártunk

Szekszárd és Tokaj találkozott legutóbbi borvacsoránkon, ahol Vida és Zsirai borok kísérték a fogásokat. Nagy kedvencem mindkét borvidék, a két borászat nem kevésbé, így izgatottan vártuk az eseményt, na, meg persze, hogy miképp mutatnak a borok a poharakban.

Zsirai Kata és Vida Peti meséltek a borokról, borhoz való viszonyukról: sok-sok hasonlóságot fedeztek fel ők is-így mi is- történeteikben. Mindketten előbb lettek közgazdászok, aztán kezdték el csak a boros karrierjüket, fiatalos lendületük és elhivatottságuk külön színt visz a boros szegmensbe.

Izgalmas ételek mellé kerültek kiválasztásra a borok, finom összhangot alkotva. Első fogásként tanyasi libamáj pástétom érkezett levendulával Zsirai Sárgamuskotály 2014 került a poharakba. A Pincészet egyetlen tartályban is erjedt tétele (1/3 tartály, 2/3 hordó), az első száraz muskotály. Virágos illatjegyek érett citrusokkal társulnak, telt, kerek, szép szerkezet. Finom fűszerek teszik izgalmassá, szép mattság. Kellemes.

Másodikként balatoni fogas filé került az asztalra, grillezett patisszon ágyon a ’13-as Zsirai Furmint lett a társa. Középhegy és Padi-egy dűlők termése. 7 hónap hordó, szép savak, kellemes citrusok, finom ásványok, almával kiegészülve  az illatban és a kortyban is. Olyan, mint a napsugár.

Szekszárd következett a sorban: báránygerinc lollipop trikolór spárgával, spenóttal, melyet Vida Öregtőkék kadarkája 2014 kísért. Meseszép kadarka, közel 100 éves tőkékről, fantasztikus fűszeresség, melyet piros gyümölcsök egészítenek ki. Könnyű, szépen cizellált. Nagyon szerettük.

A második szekszárdi bor a ’13-as Hidaspetre volt, ő a háztáji kacsamell, vörösboros erdei gyümölcs coulis, lencse saláta mellé érkezett. 100% kékfrankos, másod- és harmadtöltésű hordók, már szekszárdi palackban. Meggy és cseresznye, sok-sok fűszer, mind illatban, mind pedig a kortyban. Szegfűszeg, finom hordós fűszerek. Szép savak, feszes, vagány, buja, szexi.  

A ’12-es Bikavér mellé vadnyúl került, grillezett bébi répával, medvehagyma jus-vel. Kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és egy kevés kadarka házasítása. 18 hónap ászokhordó és kis barrique hordó. Sűrű, vastag illat. Meggy, konyakmeggy, fűszerek és étcsokoládé. Szépen zenélő savak, játékos, igazi szekszárdi bor.

A sort kézműves sajt variációkkal zártuk a Hortobágyról és Zsirai Katika Cuvéevel 2013-ból. Kata édesanyjáról elnevezett bor tartályban erjedt, finom illat, muskotályos, szép szerkezet, jó inni- könnyen szerethető tétel. Finom pont volt a menü végén.

A remek borok mellett külön élmény volt a fiatal borászok beszámolója, jó volt hallgatni őket. 

 

Andi

 

Az eseménynek a Sesasons Bistro adott otthont.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása