esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Badacsony jön a New Yorkba!

2016. április 18. 15:30 - Esszlessz

Ötödik születésnapját ünnepelte április 6.-án Budapesten a Badacsony New Yorkban borvidéki közösségi marketing akció. Idén 32 borászat 148 féle bora volt kóstolható, szinte kivétel nélkül a borászok személyes jelenlétében – kiváló lehetőséget biztosítva személyes beszélgetésekre is, ami üdítő színfolt a fesztiválözön egyhangú standjain üres tekintettel mosolygó hostessei után.

badacsony_new_yorkban.jpg

A borvidék láthatóan megtalálta saját arcát olyan ősi fajták tükrében, mint a kéknyelű, a szürkebarát, a bakator, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint vagy a juhfark, de olyan nemzetközi nagyágyúkat is találhattunk, mint a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot blanc, pinot noir, zweigelt vagy a syrah. A fiatalabb elterjedésű fajták, mint a vulcanus, a zeusz, a rózsakő komoly izgalmakkal kecsegtettek. A legfiatalabb, éppen a szép jövő előtt álló zerin volt, ami az egyik legfrissebben elismert magyar szőlőfajta és a Badacsonyi Kutató Intézet kiváló kutatójának, Kiss Ervinnek állít emléket. A borvidékre jellemzően döntően fehér túlsúlyt találtunk, feldíszítve néhány érdekes rozéval és vörös tétellel. Hiányt talán csak az elmúlt években megkedvelt rózsaszínű szürkebarátok és a habzóborok, pezsgők nagyon alacsony mintaszáma hagyott bennünk.

A borok mellett bemutatkozott a Badacsonyi Pálinkaház, a Bella Badacsony különleges gyümölcs és zöldség aszalványokat hozott, a Szegi Családi Gazdaság kézműves sajtokkal dicsekedhetett, és akár szállást is foglalhattunk volna Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spaba.

A rendezvényt mesterkurzusok is gazdagították. Dr. Mészáros Gabriella Őshonos vagy világfajta: Elég-e, ha a miénk? Badacsonyi fajták a ringben., Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus Mésallience vagy szerelmi házasság?  Mit együnk a badacsonyi borokhoz?, Robert Smyth AIWS, újságíró Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével.  címmel tartottak izgalmas eszmefuttatásokat.

A rendezvény népszerűségére jellemző, hogy a már a 15.00.-16.00. közötti „sajtókóstolón” is ki lehetett volna tenni a "Telt Ház" táblát. Ezután viszont elszabadult a pokol, fülledt, levegőtlen terek, izzadó tömeg, a borászokat már csak a 195 feletti testmagasságúak látták. Késő délutánra berajzottak a boros rendezvények holdudvarához tartozó agyonparfümözött hölgyek (és urak!), a rendezvény ezután már inkább techno-partyra hasonlított.

Badacsony népszerűsége egyértelműen kinőtte ezt a helyszínt! Gratulálunk!

 

A bemutatkozó borászatok:

2Ha Szőlőbirtok

a'Capella Szőlőbirtok

Bakó Ambrus

Bencze Családi Birtok

Borbély Családi Pincészet

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Csobánci Bormanufaktúra

Edegger Pincészet

Első Magyar Borház-Szeremley Birtok

Fata Pince

Fischer Borház

Folly Arborétum és Borászat

Gilvesy Pincészet

Horváth Pince

Istvándy Pincészet

Laposa Borbirtok

Málik Pince

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet

Németh Pince

Nyári Pince

Orbán Pincészet

Sabar Borház

SkizoBor

Szabó Családi Pince

Szarka Gyula Pincéje

Szászi Birtok

Szatmári Családi Pincészet

Szent György Pince

Válibor

Villa Sandahl

Villa Tolnay Borház

Weller Borház

 

Cseh Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása