Balatoni gasztrotúránk második állomása a Tagyon Birtok volt. Május második hétvégéjén tartották a hivatalos szezonnyitót a Tagyon hegyen, idén már a harmadikat, melyen mi is vendégeskedtünk. Karnyújtásnyira a Balaton, körben szőlőtőkék, kemence felől érkező finom illatok, új bor bemutató és sok-sok jókedv- remek szervezés, kellemes élményben volt részünk.
Most debütált a birtok zászlós bora: a 2015-ös eReSz, könnyed, szép szerkezetű, tipikusan balatoni rizlingszilváni. Érezni, hogy szereti a Nivegy-völgyet a szőlő. Jól csúszik. Hollósy Zsombor borász keze munkáját dicséri. Olaszrizling és szürkebarát készül még a pincénél, melyek nyárra kerülhetnek a poharakba.
Az új bor mellett nagy szerep jutott az ételeknek is. Június elejétől ugyanis a la carte étlappal várják a vendégeket, melyek elkészítésében nagy hangsúlyt kap a kemence. Ebből készített ízelítőt Gazdag Tamás chef, a kalácson át a langallón keresztül a különböző húsokig, rétessel kiegészítve: új pont került fel a gasztrotérképre. Hiánybetöltő szolgáltatás: úton Hegyestű felé, vagy esetleg vissza, a kék túraútvonalat követve kellemes környezetben fogyaszthat el az ide érkező egy ebédet, vacsorát. Kartaly Attila tulajdonos kifejtette, hogy kiemelten fontosnak tartja a jó minőséget, számos alapanyagot maguk termelnek meg, ezen felül a nivegy-völgyi termelők termékeit részesítik előnyben, legyen szó szörpökről, sajtokról, lekvárról.
Saját boraik mellett felkerültek az itallapra a nivegy-völgyi borászok tételei is, az ide látogató így átfogó képet kaphat a terület borairól. A borlapon megtalálható a Holló Pince, a Dobosi Pincészet, a Lídia Borház, a Szabó & Fia, a Martinus, a Hertzka, a Gilvesy, a Gergely Borház, a Váli Pince borai is. A lista folyamatosan bővül (izgalmas lenne összekóstolni őket- lehet, hogy meg is tesszük!).
A gasztro élmények mellé számos programmal készül a birtok az idei szezonra, komplex szolgáltatás csomagok közül választhat az ide érkező: vitorlázás, egészség-jóga hétvége, biciklitúrák.
Ami pedig talán a legszembetűnőbb az egész történetben az az, hogy nagyon szerethető. Se sallang, se túlmisztifikáltság- ez kifejezetten tetszett.
A fotókat köszönjük Szabó Balázsnak! :)
Andi