A JUNIBOR fiatalos csapata sosem a konvencionális gondolkodásáról volt híres, közülük néhányan pár éve mégis új utakat kezdtek el járni. Összefoglalóan „organikus”-nak nevezhető filozófiáik és gyakorlatuk felöleli a bio, az organikus és a biodinamikus szemléletek széles tárházát. Nem egy zárt klubban, hanem egy nyitott, együtt gondolkodó, folyamatosan tanuló, kísérletező fórumban gondolkodnak.
Tagjaik:
Gere Andrea, Villány
Pfneiszl Katrin, Sopron
Hernyák Tomi, Etyek
Kis Tamás, Somló
Demeter Endre, Tokaj
Wille Baumkauff Stefán, Tokaj
Franz Weninger, Balf
Árvay Szabolcs, Tokaj
forrás: DiVino Gozsdu
Az persze érdekes kérdés, hogy az organikus kontra konvencionális termesztés vitában miért nem az organikust nevezzük konvencionálisnak, hiszen az évezredes hagyományaival jóval ősibb, mint a ma konvencionálisnak nevezett, modern, intenzív, méreg-alapú termesztési mód. Bár az orvostudományban az ősi, hagyományos technikákat nevezik tradicionálisnak gyógyításnak, míg gyógyszergyártásra épülő módszereket modernnek. De ne legyünk szőrszálhasogatók. Így alakult.
A DiVino Gozsdu-ba szervezett kötetlen, laza, sajtós-borászos kerekasztal néhány alapvető gondolatát szívesen megosztom – felsorolás szerűen:
- az organikus alapvetően nem jelent borászati minőséget a szó élvezeti értelmében, sokkal inkább szemléletet, filozófiát, a természethez való viszonyunk újragondolását
- van jó és rossz organikus bor, mint ahogy konvencionális is
- szemük előtt az „Egészséges szőlő, egészséges bor!” gondolata lebeg
- Boldog szőlő, boldog bor!
- az organikus szemlélet és termesztés egy folyamatos fejlődés eredménye, időben hosszú távra kell berendezkedni
- az átállás éveket vesz igénybe
- egy palack borban 80% az organikus szőlőtermesztés és 20% az organikus borászkodás
- érdekes párhuzamosságokat találhatunk a fosszilis energia pazarlásával és a megújuló energiaforrások használatával
- az organikus termesztés 20-30%-kal költségesebb, mint a konvencionális – ezt azonban a piacon nehéz érvényesíteni
- minden hobbi drága, az organikus is
- majdnem minden családban generációs konfliktusokat okozott az organikus módszerek bevezetése
- az organikus módszerek többségben fiatalok játékszerei, ez viszont jól kommunikálható fiatal, nyitott fogyasztók számára
Cseh Gábor