esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Új design a Bujdosó Pincészetnél

2017. szeptember 11. 11:36 - Esszlessz

A Dél-balatoni Bujdosó család boraik piaci bevezetésének erősítésére és az új termék-arculati stratégia kialakítására olyan nagyágyút szerződtetett, mint a magyar bor-design guruja, Ipacs Géza. A közös munkájuk gyümölcseiből szemezgetünk az alábbi kisfilmben.

Szólj hozzá!

Őket bátran keresd!Irány a vár!

2017. szeptember 09. 16:16 - Esszlessz

- tuti tippek a borfesztiválra

Csütörtökön nagyjából óránként pillantottunk rá az időjárás előrejelzésre- fog esni, nem fog esni, mennyire fogunk fázni, vagy épp mennyire nem kijelentések mellett, aztán persze morcosan néztünk föl a klaviatúra mögül, mikor eleredt az eső. Majd nyugtáztuk, hogy végül is volt már ilyen, esernyő a táskában, a kóstolóterv pedig összeállítva, rajtunk egy pár csepp eső nem fog ki.

17:00-kor úgy, ahogy azt kell, kiejtettük a tollat a kezünkből és indultunk is a várba, örömmel nyugtázva, hogy süt a nap.

Ahogy megérkeztünk, rögvest az etyeki Patris Pincészet felé vettük az irányt. Tavasszal már beleszerettünk a pinot noir rozé gyöngyözőjükbe: nyár, báj, csajok, rózsa, málna, üde, friss, ropogós. (86 pont) Sauvignon blanc-juk kényeztet: friss, fű, hossz, szép savak, citrusok, bodza, csalán, szeretem bor, fiatalos, tele lendülettel. (87 pont)

Etyeken maradva a Sobol Pincészet standját kerestük fel. Zenit gyöngyözővel kezdtünk: virágos, cukorkás, csajos, bájos tétel, finom krétával. Tavaszi zsongás, bizsergős- fajtajelleges. (84 pont) Rozéjük eper, eperlevél, epermag, pink grépfrút, egy pici kocsány. Nyári frissítő. (84 pont)

A horvátországi magyar borászokat idén is a csúzai Kováts és a karancsi Szabó pincészetek képviselik. Mindketten a Baranyai borvidékhez tartoznak területileg. A Szabó Pince boraival kezdtük a kóstolást. ’16-os muscat ottoneljük kerek, szép illat, fajtajelleges, szép savgerinc, egy nagyon korrekt muskotály, rég kóstoltunk ilyet. (87 pont) ’16-os pinot blanc-juk kerek, trópusi ízvilágot képvisel, hosszú és lágy. Virágok, szolid kesernye a korty végén. (84 pont) Az olaszrizling került sorra, ugyancsak 2016-ból. Ropogós. Szép csalános. Virágok. Hossz. Karakter. Érett citrusok, picit rövid. (85 pont) Merlot rozé: a nagyon könnyen értelmezhető. Csupa eperlekvár, meg eper, és eper, és persze még egy kis eper. (82 pont) A kékfrankos rozé inkább volt a mi világunk. Eper és cseresznye, szép savak, nyár, boldogság. Lecsengésében pici zeller. (86 pont) a 2015-ös merlot meleg volt, csupa gyümölcs. Könnyed, Bújik. Huszonéves fiatal lány. Báj.(85 pont) Ugyancsak ’15-ös évjáratú volt a cabernet sauvignon: áfonya, szilva, feketeribizli-ebből jó sok. Étcsokoládé. Jó hordóhasználat. Szép. (86 pont)

A Kováts Pincénél a ’16-os olaszrizlinggel nyitottuk a sort. Érett fehér grépfrút, szép savak. Meleg. Egy kevés citrom. Virágos. (80 pont) ’16-os chardonnay-vel folytattuk. Kerek és bújik. Virágok, érett citrusok. Sok napsütés. (83 pont) Húha tétel volt a sauvignon blanc. Stílus. Csalán. Test. Szerkezet. Kell, kell, kell. (88 pont) Egy szexi tramini került a poharainkba. Meleg. Fajtajelleg. Jól áll neki a maradék cuki. Rózsa és kőpúder. Egy igazi dáma. (88 pont) Kékfrankos és merlot rozé érkezett. Egyenes. Cseresznye. Ropog. Pink grépfrút. (82 pont) Majd a ’15-ös merlot-val barátkoztunk. Gyümölcsök. Szilva. Laza, könnyű, könnyen érthető és szerethető. (82 pont)

A napot Lenkey Gézánál zártuk. Volt szerencsénk végig kóstolni a sort itt is. A Túlélővel kezdtük feltenni a pontot az i-re. Aztán a 2007-es Kishegy, majd a hársak következtek. Aszúval zártunk. Kötelező tétel mindegyik. Szerkezet, összhang, karakter. Léleksimogató borok.

És hogy kik jönnek még: Füleky biztos, és persze Balassa és Gizella, no, meg egy jó Vision a Höldvölgynél- vagy kettő. Aztán Geréék fekete járdoványát mindenképp meglessük, no, meg a Credot Polgárnál, persze közben Szekszárdra is bekacsintunk.

Tehát irány a 26. Budapest Borfesztivál! Irány a Budavári Palota! Hol találkozunk?

 

Andi & Detti

Szólj hozzá!

Szeptemberi pezsgés a Villa Rosa kertjében

2017. szeptember 07. 09:25 - Esszlessz

programajánló

Nyár vége ide, vagy oda, a mi vérünk még mindig pezseg, és alig várjuk, hogy koccintsunk Veletek egyet-kettőt az elmúlt csodás három hónapra, és persze a legjobb pezsgőkre!

Stílszerűen egy exkluzív pezsgő vacsorát szerveztünk, amire séfünk, Szappanyos Viktor különleges, 4 fogásos vacsora menüt állított össze, a legjobb Törley és Francois pezsgő párosításokkal. 

Az est himnusza pedig legyen ez:
"Gondold meg és igyál:
Örökké a világ sem áll;
Eloszlik mint a buborék,
S marad, mi volt, a puszta lég,
S marad, mi volt, a puszta lég."

pixi2417.JPG

� Italsor: Törley Gála, Törley Excellence Chardonnay, Hungaria Grand Cuvée, Törley Chardonnay Brut, Francois Brut Nature, Francois Pinot Noir Brut Nature

� Menü:
Gyümölcsös tonhaltatár – Francois Brut Nature
Nyúl, mentás kecskesajt zselé, cékla variációk –Törley Excellence Chard
Konfitált szarvas, sütőtök, pattogatott kukorica –Hungária Grande Cuvée
Pezsgőben főtt bébi körte, chilis csokoládé –Törley Chardonnay Brut

� 4 fogásos vacsora 6 pohár pezsgővel: 14.990 Ft
� 4 fogásos vacsora 6 pohár pezsgővel + szoba reggelivel: 24.990 Ft
� 4 fogásos vacsora 6 pohár pezsgővel + szoba reggelivel + transzfer retúr 2 főre: 45.980 Ft

� Transzfer oda-vissza: 4.900 Ft
A transzferről a 06-1-9988-173-as telefonszámon tudtok érdeklődni.

Várunk szeretettel, gyertek sokan! 

Jelentkezni itt tudtok.

Tovább infó pedig itt.

Szólj hozzá!

HERBSTGOLD- FESZTIVÁL KISMARTONBAN 2017. szeptember 6. és 16.

2017. szeptember 06. 10:25 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Új fesztivállal jelentkezik szeptemberben – 2017. szeptember 6. és 16.  – a kismartoni Esterházy-kastély. A fesztivál továbbra is fókuszál Haydn „papára”, ugyanakkor kortársainak és követőnek szerzeményei mellett jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

A HERBSTGOLD Fesztivál középpontjában a forradalmi újítások állnak: Joseph Haydn zenei újításai a francia forradalom idejére estek, s ez utóbbi történelmi esemény Beethovent is foglalkoztatta és inspirálta. Ezzel szemben a szinte kortársuknak nevezhető Franz Schubert művei – elsősorban a Téli utazás című dalciklus – a restauráció utáni rezignációt, visszavonulást jelképezik. 

A jazz és a balkáni, illetve roma zene is törésekből, ellentétekből él; stílusok váltják egymást vagy adják át helyüket valami újnak. A gasztronómia terén is beszélhetünk forradalomról, amikor valami igazán újat alkotnak és hoznak divatba.

foto_01_nicolas_altstaedt_c_marco_borggreve.jpg

Nicolas Altstaedt_(c)_Marco Borggreve

A HERBSTGOLD fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik a különböző műfajok forradalmi tapasztalatait kombinálva, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott koncertek előtti beszélgetések, melyeknek célja, hogy a fellépő művészeket más oldalukról is megismerhesse a publikum.

Tudták-e, hogy az énekes Ian Bostridge például a történelemtudományok doktora és könyveket ír, François Leleux kitűnően ért a borokhoz, Rudolf Taschner matematikus pedig a zenei kompozíciókban is megtalálja a véletleneket.

Az esték nem érnek véget egy koncerttel, akinek kedve van, lazább hangulatban, egy pohár ital mellett folytathatja a Nightline-koncertekkel.

A fesztivál keretében az Esterházy rezidens zenekara a Haydn Filharmónia három koncertet is ad.

A nyitókoncerten szeptember 6-án Nicolas Altstaedt karmester-szólista közreműködésével Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A Haydn Filharmónia második koncertjén, szeptember 10-én Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza. A zenekart a zongoravirtuóz Alexander Lonquich irányítja.

Végezetül pedig szeptember 13-án a francia François Leleux oboaművész társaságában Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

A Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova szeptember 7-i koncertjének darabjai a bécsi klasszikától a kortárs zenéig ívelnek: Haydn, Mendelssohn és Janacek művei mellett, a francia Benjamin Attahir szerzeményének ősbemutatójának is szem- és fültanúja lehet az érdeklődő közönség.

Szeptember 8-án az ORF Radio-Symphonieorchester Wien a fesztivál vendége. Cornelius Meister karmester irányításával és a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze, Andreas Ottensamer közreműködésével Hefti, Stamitz és Beethoven művei szólalnak meg a Haydn-teremben. Az est nem ér végett a klasszikus koncerttel, a kastéllyal szemközti Henrici étteremben 22.00 órától Bach, Scarlatti és Piazzola műveivel, Vassiléna Sérafimova közreműködésével, kötetlenebb hangulatban, egy jó pohár bor mellett folytatódik.

foto_04_vassilena_serafimova_c_maxime_de_bollivier.jpg

Vassiléna Sérafimova_(c)_Maxime de Bollivier

Szeptember 9-én a balkáni és roma zenéé a főszerep. A koncerten a macedón Nat Veliov trombitaművész és az Original Kocani Orkestar, a dél-francia Titi Robin gitárművész és a fenegyereknek számító, szerb Magnifico (Robert Pesut) koncertjét hallgathatjuk. A koncert után az este fellépőivel folytatódik az örömzenélés a kastélyparkban az Orangerie pálmaházban.

A HERBSTGOLD keretében megrendezendő Pan O’Gusto gasztronómiai fesztiválon, szeptember 9-én fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket 12 órától 18 óráig. A Gault Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol ínycsiklandó tradícionális ételeket és forradalmian új kreációikat készítik. Borászok vezetésével fedezhetjük fel a pannon régió festői fekvésű, változatos szőlőterületeit és az itt készülő borokat. Szeptember 10-én 11. órától brunch a kastélyparkban.

Szeptember 10-én még a brunch előtt kitűnő alkalom meghallgatni a Haydn Filharmónia és Alexander Lonquich koncertjét. Haydn és Schumann műve mellett Lonquich előadásában Mozart C-dúr zongoraversenyét hallhatjuk.

Ugyanaznap este 18 órai kezdettel François Leleux oboaművész és a Les Vents Français: Paul Meyer klarinét, Gilbert Audin, fagott, Radovan Vlatkovic, kürt, Eric Le Sage, zongora koncertje csendül fel. Műsoron Poulenc, Beethoven és Mozart művei.

François Leleux szeptember 13-án is színpadra lép, a Haydn Filharmóniával közös koncerten Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

Különleges fénypontot jelent a fesztiválon a brit sztártenor, Ian Bostridge fellépése. Szeptember 12-én az Oberon Trióval ad koncertet, szeptember 14-én pedig Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

Ez a koncert éjjel a Henrici-étteremben folytatódik, ahol az osztrák jazzénekesnő, Lia Pale és zenekara Schubert Téli utazás-ának kortárs variációjával lép színpadra.

Szeptember 15-én minden a jazzről szól, a kameruni a jazz legenda Manu Dibango és Soul Makossa Gang virtuóz előadását hallgathatjuk. Dibango a fúziós jazz egyik legjelesebb képviselője, sajátos stílusát a jazz – és a népszerű kameruni tánczene segítségével alakította ki.

A HERBSTGOLD fesztivál záróeseménye minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz. Szeptember 16-án négy vonósnégyes – a francia Ensemble Quatuor Ebène, a Schumann Quartett, a Quartett plus 1 valamint a Phoen Saxophon Quartett – részvételével vonósnégyes-maratont rendeznek. A megszólaltatott dallamok megtöltik majd az egész Esterházy-kastélyt, a borospincéktől a hercegné szalonjáig. 16.00 és 22.00 óra között minden a mágikus négyes szám jegyében történik, többek között a Café Maskaronban szervezett családi és gyermekprogram is.

 

Jegyek online itt a vagy a kismartoni Esterházyplatz 4. szám alatti Panevent jegyirodában a mail cím alatt vásárólhatóak.

Szólj hozzá!

Nyárzáró buborékok

2017. szeptember 05. 12:37 - Esszlessz

- erdélyi bubilesen

Alapvetően egyszerűen le lehet minket venni a lábunkról- az egyik ilyen biztos megoldás a buborékok, a „sok-sok buborékok”. Így kaptunk is az alkalmon, amikor láttuk, hogy a bubiké lesz a főszerep az Winelovers Afterwork rendezvénysorozat következő állomásán. A kóstolónak a Gellért Hotel adott otthont.

Majd 40 tétel, határon innen és túlról. A sok jól ismert borászat mellett ott volt a sorban a Carassia pezsgőket készítő Kárásztelek Pezsgőpincészet is. Már jó ideje kerestük a lehetőséget a pezsgőik kóstolására.

Maga a pincészet az erdélyi szilágysági Kárásztelek csillámpala és csillámkvarcit tartalmú dombjain gazdálkodik. Az összterület meghaladja a 22 hektárt, a telepítés 2011-ben történt. A fajtákat tekintve a meghatározó a pezsgő alapbor készítésére alkalmas fajták választása volt. Fehér szőlők közül az Erdélyben jelentős szerepet betöltő királyleányka, a szintén hűvösebb klímát jobban kedvelő rajnai rizling és harmadikként a chardonnay része a szortimentnek, a kékszőlő esetében pedig a pinot noir.

Az ezekből készült pezsgők mind hagyományos palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők. Csak saját szőlőből dolgoznak, maga a feldolgozás is a helyszínen történik. A pezsgő család jelenleg három tagból áll, ezek pedig:  a Carassia Blanc de Blancs Brut, a Carassia Rose Brut és a Carassia Classic Extra Brut. Mindhármat kóstolhattuk a rendezvényen.

A Carassia Classic Extra Brut virágokkal, finom élesztővel nyit, mely visszaköszön a kortyban is, jó buborékok, szép savak, már-már kacér. Többször visszakóstolós. Jó irány. Szerintünk 86 pont, nem is vitatkoztunk rajta.

Carassia Rose Brut: élesztő és pink grépfrút. Frissesség, ropogós. Jó savak. Kréta. Rózsavíz. Kicsit nagyok a bubik. A közös nevező itt a 81 pont volt. Több ismerőssel cseréltünk véleményt a tételről, szerintük szigorúak voltunk, bár nekik a másik kettő tetszett kevésbé- hát, igen, ízlések és pofonok… vagy buborékok…

A Carassia Blanc de Blancs Brut-tel zártuk a sort: elegancia, szép bubik, tetszetős. Szép fajtajelleg, hossz, szerkezet. Hellószia tétel. Vacsora mellé is őt választottuk- egy palack nem elég…. 86 pont.

Pár napja lehetőségem volt a két gyöngyöző tételt is kóstolni, melyek a Friza termékcsalád tagjai, ők a Friza Királyleányka és a Friza Rosé. A Királyleányka szép fajtajelleges, félszáraz, mely engem picit zavart, de ettől eltekintve egy nagyon bájos, bújós tétel. Virágok. Szép savak. Erős 78 pont. Testvére a rozé szép gyümölcsös, pink grépfrút és piros bogyósok. Savak itt is szépen muzsikálnak. Jól áll neki a buborék. Hipp-hopp elfogy. 80 pont. (Andi)

Öröm volt Észak-Erdélyből ilyen tételeket kóstolni, kíváncsiak vagyunk a folytatásra. Érdemes lesz odafigyelni.

 

Andi és Detti

Szólj hozzá!

26. Budapest Borfesztivál

2017. szeptember 05. 09:34 - Esszlessz

2017. szeptember 7-10. között a Budai Vár teraszain

 

Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptemberben Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. Rendületlenül a Várban, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra találkozásának legnagyobb ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá. Egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon számos népszerű előadó és fiatal tehetség teszi felejthetetlenné az indián nyár első napjait.

 29333656864_6708f93465_k.jpg

A Borfesztivált megelőző napokon, szeptember 4-én és 5-én ismét megrendezésre kerül a népszerű Boregyetem. A kétnapos előadás- és kóstolósorozat minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, elismert, hiteles szakemberekkel - és nem utolsósorban kiváló borokkal. Szeptember 4-én, hétfőn megtudhatjuk, miként kóstol egy blogger, hogyan folynak egy magazin bortesztjei vagy éppen mire összpontosít és milyen értékeket tart igazán fontosnak egy nemzetközi borbíráló a kóstolás során. Kedden a vendégország, Chile mutatkozik be. A látogatóknak lehetősége nyílik ismereteik bővítésére a dél-amerikai ország bortermeléséről, borvidékeiről. Az előadás kiváló minőségű chilei borok kóstolásával válik még élvezetesebbé.

Pár Borpár - szakmai kóstolók a Budapest Borfesztiválon. A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” lesz a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolás lehetőségét saját standjuknál biztosítják, személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével.

VinAgora Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító közel 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat és bortípusunkat lefedi. Ebben, a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál, minden kategóriának egy-egy csúcsminőségű borát ajánlva. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. Ezek a kiváló borok szépen reprezentálják, milyen egy etalon Olasz rizling, Kékfrankos, Bikavér, rosé, villányi franc, vagy éppen Aszú - és még sok más borstílust megismerhetünk. A program különösen izgalmas a hazánk borkultúráját még kevésbé ismerő külföldi vendégek számára, de hasonlóan nagy élmény a jók között a legjobbakat kereső hazai látogatóknak is.

29334194193_156c907690_k.jpg

Idén a Borfesztivál a nemzetközi borpiac egyik meghatározó országát, Chilét látja vendégül. A chilei borok az elmúlt évtizedekben a világ elitjébe verekedték magukat, mára kiforrott stílussal, kimagasló koncentrációval és zamatintenzitással hívják fel magukra a figyelmet. A fesztiválon számtalan izgalmas tétellel megismerkedhetünk, több chilei borvidékről. A kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik. A helyszíni megjelenést szeptember 7-én a Puelche chilei néptáncegyüttes hagyományőrző programja színesíti.

Nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük, a fesztivál történetében először összesen négy színpadon. Lesznek új fellépők és számos olyan művész is, akik nem először zenélnek a Borfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, néptánc, és a jazz teszik felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat.

A Borfesztivál négy napjának zenei programját más-más stílus ihlette, melyek hangulatához leginkább illő bortípusokra is ajánlást kap a borkedvelő közönség. Első nap a könnyűzenéé lesz a főszerep, mely lendületességével, könnyedségével tökéletes párt alkot a pezsgővel. Légiesen gyöngyöző vagy komoly Champagne – minden buborékos tökéletes választás egy pörgős estéhez. Pénteken a világzene képviselői szórakoztatják a közönséget. Hasonlóan a roséhoz, modern eszközökkel nyúlnak a hagyományokhoz, térhódításuk töretlen. A szombati nap a jazz jegyében zajlik. A jazz hol finoman kimunkált, hol csapongva szárnyaló igényessége a gazdag, összetett fehér borokat idézi. A Borfesztivál utolsó napján a népzene és a néptánc kerül fókuszba, melyek ugyanúgy magyar értékeink őrzői és hirdetői, mint a hazai vörösborok – legyenek akár fajtaborok vagy egy Bikavér.

29926806916_e6a33b02fe_k.jpg

Az első napon többek között a Soulwave koncertje szórakoztatja a borozgatókat, pénteken a Mongooz and the Magnet, valamint az Antonia Vai Symphonic dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Idén ismét a Borfesztivál keretei között, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre szombaton a Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Peet Project, illetve a Budapest Jazz Orchestra, akik László Attila, Oláh Kálmán és Szőke Nikoletta társaságában zenélnek. A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát a Góbé zenekar és a Fonó kamara táncegyüttes közös műsora zárja.

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 10-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A cél évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére - és a borához - való falatokat. Idén még izgalmasabb kínálattal várja vendégeit a Borfesztivál, többek között az Oroszlános udvarban, valamint a megújult Falatozó Kertben a Fesztiválszínpad mellett. Újdonságként a Czinege Füstölgő Sarok BBQ frissen készült ételeivel mutatkozik be, melyek Big Green Egg kerámiában készülnek. A Falatozó Kertbe érkezik a La Lasagneria, igazi olasz lasagne-val és további, eredeti olasz recept alapján készült specialitásokkal. Hamisíthatatlan olasz életérzés természetesen olasz séf tolmácsolásában. Frissen, kemencében sütött magyaros ételekkel, extra feltétekkel készül vendégeinek a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. A prémium különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Nem kell messzire menni a tenger gyümölcseiért sem, csak pár lépés a Lobster Bár, ahol homárból, langusztából, rákból és kagylóból készítik el az ízletes fogásokat. Idén először mutatkozik be a Borfesztiválon a főtámogató SPAR saját food truck-ja, a Grillmobil, ahol a Regnum húsokból készült grillételeket népszerűsíti a cég. A Hunyadi udvaron parkoló foodtruck kínálatában többek között Regnum grill dog, grill kolbász, tépett malac burger szerepel, amelyekhez málna és bodza szörp kortyolható. Az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Julius Meinl osztrák kávéspecialitásait vagy az utóbbi évekből már jól ismert Pellini Caffè kiváló minőségű olasz termékeit.

A Borfesztivál már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának céljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal a vásárlói tudatosság erősítése. Ennek érdekében a Borfesztiválon is több játékos feladattal állnak az érdeklődők rendelkezésére. A Földművelésügyi Minisztérium 2017-et a Furmint évének nyilvánította, így az egyik játék egy kis kóstoló, melyen keresztül a „legmagyarabb” szőlőfajtaként is emlegetett Furmintból készült borok bemutatásával, adott borvidékek termőhelyi sajátosságait is megismerhetik a résztvevők. Ezen felül mindenki kipróbálhatja magát és fontos támpontot kaphat az igazi és a hamis rozé borok felismerésében, valamint gyakorlati példák bemutatásával betekintést nyerhet a borászati termékek kötelező jelölési elemeinek világába. Az élményt kvízkérdések, ügyességi és illatfelismerő játékok teszik még színesebbé. Mindezek mellett itt debütál Magyarországon az európai Wine in Moderation – Bort mértékkel kezdeményezés, melynek keretében a látogatók játszva sajátíthatják el az egészséges borfogyasztás néhány alapszabályát. A játék végén a megszerzett tudás kvíz segítségével tesztelhető, az ajándék garantált! A játékban részt vehet bárki, aki a helyszínen érvényes e-mail címmel regisztrál. Az esemény támogatói a Butlers és a NÉBIH.

Érmes Borok Háza – Találkozás új borokkal, új pincészetekkel. A VinAgora Érmes Borok Házában a Savoyai teraszon a Borfesztivál közönsége személyesen találkozhat azon magyar pincészetek boraival, melyek az idén júniusban megrendezett 18. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánkból és további 14 országból 556 bor versenyzett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, melyek közül 6 Champion díjat, 6 nagyarany, 71 arany és 54 ezüst érmet vittek haza a magyar borászok.

 29667078600_4e68f8f73a_k.jpg

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, a borozgatás vagy a koncertek után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora díjnyertes borokkal.

Különleges akciókkal és játékkal készül a Borfesztiválra a főtámogató SPAR. Azok a vásárlók, akik 2017. augusztus 24. és szeptember 6. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 10 000 forint felett vásárolnak, a kasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, melyet a Borfesztivál pénztáraiban válthatnak be napijegyre, így a fesztivál napijegy fél áron lesz elérhető a számukra. A fesztivál ideje alatt pedig érdemes többször visszatérni a SPAR standjához, hiszen minden negyedik pohár bor ingyenes lesz a látogatók számára, ahol a kivételes minőségű SPAR Válogatás borok is megkóstolhatóak lesznek. Pénteken és szombaton a SPAR standja mellett található pódium színpadon olyan neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban, mint Feind Péter, Kamocsay Ákos, Koch Csaba, Bock József, Bodri István, Juhász Ádám, vagy Mészáros Péter. A Borfesztivál és a hazai borkultúra erőteljes marketingtámogatásban is részesül a SPAR jóvoltából: 2017. szeptember 6. és 27. között kerül kiadásra a SPAR Borkatalógus, melyben VinAgora díjnyertes tételek, valamint a SPAR Válogatás borok is dedikált oldalon kapnak helyet. A SPAR Facebook oldalán pedig játék várja a vásárlókat, melynek keretében Borfesztivál belépőjegyek találnak gazdára a résztvevők között. 

A Jótékonysági Borárverés idén 19. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összegből a 28 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy településen kísérleti programot indít. Kétszáz gyermeket fogadnak oltalmukba és kísérik életüket a fogantatásuk pillanatától kezdve, ezáltal igyekeznek nehéz körülményeiket enyhíteni és lehetőséget adni egy teljesebb és sikeresebb életre. Idén is lehetőség nyílik a valós idejű online licitálásra is az Axioart jóvoltából, ezzel teremtve rendkívül széles társadalmi nyilvánosságot az eseménynek.

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást:

A kisgyermekes családok számára is remek szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. A legkisebb vendégek hozzáértő felnőttek segítségével bontakoztathatják ki fantáziájukat és alkotóképességüket. A környezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók ismételt felhasználása áll: a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

A fesztivál ingyenes és biztonságos vezeték nélküli internetét a 200 ezernél is több regisztrált felhasználóval rendelkező WifiZone biztosítja, megkönnyítve ezzel a kiállítók és a színpadműsorok közti tájékozódást, a barátokkal való kapcsolattartást és az élmények megosztását a közösségi média felületeken. A rendszerbe a WifiZone SSID-hoz való kapcsolódás után gyorsan és egyszerűen, Facebook-fiókkal vagy email címmel regisztrálhatnak a felhasználók. Az egységes hálózatnak köszönhetően a már korábban regisztrált felhasználók okoseszköze a Borfesztivál területén is automatikusan csatlakozik majd a wifihez, akik pedig most, a Budai Várban lépnek be először a WifiZone-ba, a későbbiekben már az automatikus csatlakozás előnyeit élvezhetik.

29926798656_e78d4bdf8b_k.jpg

A Borfesztivál hivatalos személyszállító partnere a 6x6 Taxi – Értéket szállítunk!

A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 26 éve van jelen a magyar piacon. Működése alatt hazánk meghatározó élelmiszer és napi fogyasztási cikk kereskedelmi láncává vált. Hálózatfejlesztése alapítása óta töretlen: a SPAR logója alatt jelenleg összesen 342 SPAR és City SPAR szupermarket, 33 INTERSPAR hipermarket és 133 franchise üzlet működik. 13 ezer munkavállalójával évek óta az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója. 2004 óta a kereskedelmi láncok között egyedüliként saját húsfeldolgozó üzemet működtet Bicskén, Regnum Húsüzem és Oktatóközpont néven. Fennállása óta több mint egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon.

Belépőjegyek 3200 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Borfesztivál oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.

Szólj hozzá!

A verseny-barbecue megérkezett Magyarországra!

2017. augusztus 29. 09:43 - Esszlessz

TÁLLYA BBQ VERSENY & FESZTIVÁL 2017. október 13-15.

 

A magyar BBQ történetének fontos mérföldkövéhez érkeztünk: 2017. október 13-15. között kerül megrendezésre az első hivatalos, pontszerző, pénzdíjas barbecue verseny (Master Series Sanctioned Contest) Magyarországon, a KCBS – Kansas City Barbeque Society védnöksége alatt, a tokaji borvidék szívében, Tállyán.

A 6400 EUR összdíjazású verseny során közel 40 hazai és külföldi BBQ csapat fog egymással megmérkőzni. Az Európa minden szegletéből érkező csapatok 5 kategóriában küzdenek meg a dobogós helyezésekért. A KCBS felajánlása szerint ezen kívül a legjobb helyezést elérő magyar csapat szabadkártyát kap a 2018-as Jack Daniel's világbajnokságra. A verseny Magyarország egyetlen világörökségi borvidékén, Európa mértani középpontjában, Tállyán kerül megrendezésre, a különleges hangulatú szüreti időszakban, kísérőprogramja pedig egy nagyszabású, hamisítatlan blues- és borfesztivál lesz, izgalmas zenei és családi programokkal, utcazene versennyel, egyedi gasztronómiai- és borélményekkel. A verseny és a fesztivál a Tállyáért Egyesület szervezésében, a BBQ Expedition szakmai felügyeletével, valamint az Oroszlános Borhotel, a Colas Északkő, a Big Green Egg és a Márton Birtok támogatásával valósul meg.


Tállya

Tokaj-Hegyalja 1737 óta a világ első zárt borvidéke, 2002 óta pedig az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj. A vidék egyedülálló borfajtája, az aszú világszerte az egyik legismertebb hungaricum. Tállya, Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik, a települést a több évszázados borászati hagyomány, a gazdag épített és szellemi örökség, a különleges természeti adottságok, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusa, a helyi hagyományok, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé. A Tállyáért Egyesület 2014 óta meghatározó közösségi szereplője a helyi és térségi társadalomnak. A civil szerveződés a község gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítését tűzte ki célul, az elmúlt években rengeteg színvonalas rendezvénnyel és kezdeményezéssel járulva hozzá a borvidék programkínálatához. Velük szoros együttműködésben dolgozik a településért az Oroszlános Borhotel, amely nemcsak minőségi szálláshely és kiemelkedő gasztronómiai helyszín, de a környék egyik legfontosabb közösségi központja is.

_mg_1599.jpg


Mi a barbecue?

Az Amerika déli államaiból származó, évszázados hagyományú tradicionális barbecue nem grillezést jelent: a hús fatüzeléses szmókerekben, lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át. Igazi low & slow életfilozófia, a húskészítési eljárások királya. A barbecue az egyik legdinamikusabban növekvő kulturális irányzat világszerte, az amerikai vidéki kultúra egyik utolsó fellegvára, amely az utóbbi években az európai régiókban is, így Magyarországon is óriási népszerűségre tett szert. Amit a barbecue képvisel: hagyománytisztelet, alaposság, idő, alázat. A hidegfüstölési hagyományok könnyedén honosíthatóak hazánkban, a nagydarab, klasszikus húsrészek miatt a barbecue nagyon közel áll a magyar lelkülethez.

bbq-tallya-17jun_311.jpg


KCBS – Kansas City Barbeque Society

A KCBS fő küldetése a barbecue népszerűsítése, védelme és fejlesztése, minél több ember bevonásán és oktatásán keresztül. A világ első számú barbecue-szervezete 30 éve működik és 20.000 tagot számlál a világ minden részén. A versenyszervezet világszerte több mint 500 pénzdíjas versenyt védnököl, melyek a KCBS szigorú szabályzata szerint zajlanak. A szabályok meghatározzák az elvárt formázást, sütést és tálalást, de teret hagynak az egyéni kreativitásnak is. KCBS versenyeket szinte minden hétvégén rendeznek Európa legkülönfélébb szegleteiben, amatőr és profi csapatok részvételével. A KCBS 2017-ben megérkezett Magyarországra, így végre a hazai barbecue-hívek is megismerhetik és részesei lehetnek a KCBS féle tudásbázisnak és versenyrendszernek.


A verseny

A Promenád sétányon megrendezett verseny szombati napja részlegesen lesz nyilvános a nagyközönség előtt, a vasárnap azonban teljes mértékben nyitott lesz minden érdeklődő számára, lehetőség lesz a műhelytitkokba való betekintésre. A szombati napon is több alkalommal biztosítunk bejárási lehetőséget a versenyterületen, szakértő vezetésével, vasárnap pedig már a versenycsapatok által elkészített, de nem beadott húsokból is lehet kóstolni. Újságírók számára regisztrációt követően a verseny teljes egészében nyitott. A verseny szakmai programja és a fesztivál program egyaránt megtalálható a weboldalunkon.


Kísérőprogramok: Tállya BBQ Fesztivál

Mialatt a versenycsapatok felépítik bázisaikat és kezdetét veszi az egész nap és egész éjszaka tartó sütés, a szomszédos Maillot kastélyban és kertjében egy igazi blues fesztivál várja a látogatókat, blues koncertekkel, színvonalas gyerekprogramokkal, valamint a magyar és amerikai kultúra találkozását jelképező kulturális csemegékkel: népi zenekarral kísért magyar táncházzal, amerikai pop up whiskey bárral. A Blues Nagyszínpadon fellép a Ripoff Raskolnikov Band, a Jambalaya, a Pribojszki Mátyás Band, Hangácsi Márton és a Sonny and his Wild Cows. A péntek este különlegessége Hobo Jim Morrison estje lesz, az Amerikai ima. A gyerekeket Kovácsovics Fruzsina gyerekkoncertjével, a Tarisznyás Műhely kézműves foglalkozásaival és fűzfa játékokból álló játszóterével és a Zenebona Társulat két zenebohócának mulatságos előadásával várja a fesztivál.

fellepok.png

A fesztivál másik helyszíne a 400 éves Szirmay kúriában kialakított Oroszlános Borhotel lesz, ahol borélmény programok, borkóstolók, piknikkosaras dűlőtúrák és gasztroélmények várják majd az érdeklődőket, valamint egy különleges zenei programnak is részesei lehetünk itt, hiszen a Zeneszöveg.hu Utcazene Versenyén résztvevő zenekarok produkcióit hallgathatjuk meg egy-egy pohár kiváló tállyai bor elkortyolása közben. Az Oroszlános étterme két alkalommal is izgalmas bor-étel párosításokat felvonultató borvacsorával várja a kulináris élvezetekre vágyókat.


Részletes információk és programkínálat itt

A Tállya BBQ Verseny és Fesztivál Facebook-oldala.  

 

Szólj hozzá!

Nyári sörömök

2017. augusztus 23. 09:56 - Esszlessz

- avagy IPÁ-n innen és túl

Lassan hagyomány, hogy az augusztusi tesztünket a maláta és a komló határozza meg. Most sem volt ez másképp, igaz, akadt kettő kakukktojás is a sorban, nagy örömünkre.

Most is igyekeztünk a könnyen beszerezhető sörökre tenni hangsúlyt, ahogy a tavalyi tesztünk esetében is, sőt a poén és a kíváncsiság kedvéért került a sorba tavaly már kóstolt tétel is. Ezen felül kedves barátunk is meglepett minta söreivel, melyek ugyan kereskedelmi forgalomban  nem kaphatóak, de szépen sejtetik, hogy Balázs söreire érdemes lesz odafigyelni.

image1_3.JPG

És íme az idei lista:

  1. Dreher Bak

karamell, hab gyorsan tűnik, alkoholos, kávé, butácska, nem harmonikus,leégett karamell, dióhéj, feketecsoki, törökkávé, kávélikőr, laza, egyszerűcske, kesernyés  

 

76 pont

 

  1. Kőbányai Sör

szép hab, de rövid, picit sós, citrusos, lágy élesztő, krémes, kesernyés, gyorsan múló habzás, üres, híg, száraz kukoricaszár, egyszerű, könnyű, grépfrútos, nyár, kocsma, bicótúra, lágy, gyorsan kiürül, kellemesen kesernyés, sör illatú, szomjoltó

 

74 pont

 

  1. Gőzmalom Sörfőzde Ugar Nappal  

telt szín, szép, félkemény hab, lágy komlózás, rövid, szomjoltó, barack, illatos szőlő, méz, cukorka, tartalom, mézes zöldtea, cizellált kesernye, túlzó Co2, hosszú, mézes barack, érett körte, pici fűszer, ez csúszik, laza, nyár, telt, opálos, citrus, kellemes kesernyés, citromos, krémes-rövid hab, aktív kicsi buborékok, kellemes malátás íz

 

81 pont

 

  1. Krenner Balázs Fűszeres Saison (minta)

intenzív hab, citrusok, lágy, rövid, vidám, szép kesernye, bodza, fűszer, lime, szupertartós hab, sárga ringló, friss, még nem érett dió, keserű, de nem tolakodik, szép harmónia, finomseprő, korianderbomba, kelt tészta, kerti parti fíling, virág, sok hab, telt hab, opálos napsárga szín, lassan nyíló, malátás-élesztős édeskés íz, könnyű nyári sör

 

82 pont

 

  1. HEDON Sörfőzde Jonny Firpo

vöröses szín, intenzív malátás illat, virágos, durva kesernye, pörkölt mogyoró, kicsit sok, zöld tea, illatorgia, Irsai Olivér, menta, bazsalikom, mélység, tisztaság, frutti, ízben némi csalódás, tűéles kesernye, hosszú, nem lehet sokat inni belőle, friss illat, érett narancs és mandarin, korty grépfrút bomba, hosszú kesernye, én ezt szeretem, komló, markáns hab, szép hab, kapros, fokhagymás illat, sör sör íz, telt

 

81 pont

 

  1. Fűtőház Sörfőzde Nohab

enyhén vöröses szín, szép hab, intenzív illat, krémes, fűszeres, lágy, hosszú, friss sonka, méz, nyári mező virágai, ízben vastag, szép rétegek, tartalom, filteres kávé, légiesség, egészséges, fűszeres kesernye, karamell, baracklekvár, nedves dohány, brandy, kesernye, picit égett, szeretem, komlós illat, grapefruit, barack, lágy hab, kerek, tartós hab, kellemes-krémes íz, keleties fűszerezés, szép élesztős

 

86 pont

 

  1. MONYÓ Flying Rabbit

picit fűszeres, közepes hosszúságú, füstös, almás, szuperintenzív illat, Traubisoda, kis főtt cefre, zavart, ízben krémes, édes, erős, tonicos kesernye, puha, barackdzsem, méz, hossz, buja, nagyon szeretem, virág illat, grapefruit, kesernyés, alma, lágy krémes, mézes, keserű mandula, alma mag, citrusos (fehér rész kesernye), hosszú lecsengés, (zöld)bab íz

 

82 pont

 

  1. HEDON Charlie Firpo

vörösesbarna szín, szép hab, malátás, kávé, krémes, pirított tökmag, barack, tisztaság, mélység, acélosság, sárga grapefruit, limonádé, üdít, nem túl tartalmas, de nem is hiányzik, intenzív kesernye, bármilyen étel mellé jól passzol, zárkózott illat, mézes, hosszú utóíz, kávélikőr, karamell, pirított szójabab, almamag, barackmag, kicsi citrusosság, karamelles krémesség, kamilla

 

83 pont

 

  1. Krenner Balázs Keine Pánik (minta)

óarany szín, kemény hab, pink grapefruit, keserű narancs, pici fűszer, kitartó habzás, kamilla, zöldfűszerek, lime, gumicukor, frissít, fűszeres kesernye, könnyű, citrusok időznek, vérnarancs, grépfrútos kesernye, puha, nyár, hársméz, gyógynövény, cickafark, kakukkfű, koriander, korrekt tartós hab, gyógyszer

 

82 pont

 

  1. Gőzmalom Sörfőzde Ugar Éjjel

sötétbarna szín, füst, dohány, kávé, pörkölt kakaóbab, pici karamell, szamorodni, kóla, jeges kávé, ízben könnyebb az illatnál, krémes, krémlikőr, nem nehéz, hosszú kávé, vajkaramell, üde, pezseg, laza, csokis sütemény, bársonyos, összebújósan nyugodt meleg nyári este a természetben

 

84 pont

 

  1. Fentiman's Gyömbérsör

intenzív citrusok, lágy, rövid, édes mézes, üdítős, gyömbér, nagyon csajos, limonádé, citromos kóla, ízben édes, savanykás, ipari érzet, 7up- tiszta 7up, citrus, cukorszirup, gyömbérsör, bbq csirkeszárnyak mellé tökéletes, sprites-sör illat, margarita koktél, gyógyszeres kesernye, vicces

 

78 pont

 

  1. Fentiman's Fűszeres gyömbérsör

citrusos, lágy, csíp, üdítő, nyári alma, fröccsös, kóla, bors, koriander, fahéj, vagány, ünnepi-karácsonyi hangulat, gyógyszeres, púder, arckrém, cukorkás, csajos, tele van boldogsággal, szúrós édes illat, chilli, „nagyon csípi a torkom”, extra gyömbér, reggeli ébresztő, frissítő, pemetefű cukorka

 

79 pont

 

  1. Fűtőház Sörfőzde 327-139

sötétbarna szín, intenzív, mézes, karamellás, kávés, erőteljes, füstös, igazi pasis, masszív, bakelit, antik fa, dohány, valódi rozskenyér héja, telt, vastag, markáns, kávébab elrágva, steak mellé, acetonos felütés, kávé, csokilikőr, túlpezseg, kakaós selyemcukor, barna, nedves dió, füstölt sonka, égett-pörkölt illat, kemény hab, lágy kesernyés, alkoholos, fáradt olaj, gyógyszer, bársonyos krémesség, túlzott kesernye

 

83 pont

Szólj hozzá!

Tállya Challenge- Magyarország legújabb kihívása Európa közepén!

2017. augusztus 22. 13:39 - Esszlessz

-sajtóközlemény

 

Az idei év őszén először kerül megrendezésre, egy Európában is egyedülállónak számító sportesemény, a Tállya Challenge.

A rendezvény különlegességét, a festői környezetű Tállya település mellett a Colas bánya, és az azt körülvevő terület adja. Monumentális, néhol már holdbéli kinézete egyedi és különleges élményt biztosít a két külön versenyszámot, a futást és a mountain bike távokat teljesítőknek. Tállya, a történelmi borvidék jellegének és az elmúlt 10 év fejlesztéseinek köszönhetően egyre kedveltebb turisztikai célpont. A község közigazgatási területén fekszik a COLAS Északkő Bányászati Kft. üzeme, amely egy aktív andezitbányaként üzemel.

Az esemény promo videója itt.

Az esemény időpontja: 2017. október 6-8.

Az esemény helyszíne: HU-3907 Tállya, Rákóczi út 23

A háromnapos versenyhétvége alatt, kiegészítő programok vehetők igénybe, előzetes bejelentkezés alapján. (Dűlőtúra, vezetett borkóstolók, pincetúrák.)

Bejelentkezés: info@tallyachallenge.hu 

fb_1.jpg

Versenyinformációk:

Versenytáv:12km/1kör
Sportágak:Futás/MountainBike

A TC-RUN egy akadályokkal nehezített terepfutó verseny, extreme helyszínével (Colas Bánya) 14 éves kortól biztosít kihívást a résztvevőknek. Palánkok, rámpák, mocsaras árkok, óriás munkagépek, kötélhálók és még jó néhány akadály várja a kalandfutás rajongóit, akiknek nem csupán az akadályok meghódítása, hanem a bajtársiasság, az akaraterő és kitartás megtapasztalása is felejthetetlen élményt nyújt a megmérettetés során.

A kijelölt TC-RUN táv 1. illetve 3 fős csapatban is teljesíthető. A 3fős csapat együtt teljesíti a 12km-es távot, és mindhárom csapattag időeredményének összege a mérvadó a ragsoroláskor.

A TC-BIKE egy egyedülálló mountain bike verseny, amely az aszfalt és extrém terepviszonyokat egyaránt magában foglalja a 12km-es táv alatt. A pálya olyan kerékpárral teljesíthető akadályrendszereket is tartalmaz, amely az országban egyedivé teszi a TC-BIKE pályavezetését.
A kijelölt TC-BIKE táv 1. illetve 3 fős csapatban is teljesíthető. A 3fős csapat 3x12 km teljesítését jelenti váltóban. A váltó összeadott időeredménye mérvadó a rangsoroláskor!

Bővebb információ és programok itt.

Nevezés információ itt.

Szólj hozzá!

Borkóstoló egy udvarházban

2017. augusztus 15. 10:36 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Tavasz végén átalakításokba kezdett a Gere Attila Pincészet. Varró Zoltán belsőépítész tervei alapján felújították a pincészet teraszát és kóstolótereit. Az építkezés alig több mint három hónap alatt befejeződött, így most már várják a borturistákat.

Kiindulópontként szolgált, hogy a Crocus Gere Bor Hotel otthonos hangulatát szerették volna megidézni, ennek megvalósítását pedig a VarroDesignra bízták. Varró Zoltán belsőépítész – aki számos hotel, cukrászda és étterem enteriőrjét tervezte – évek óta ismeri Gerééket, ráadásul a borok nagy rajongója is, így az inspiráció adott volt. Rögtön tudta, hogy mi lesz a tökéletes koncepció, és valóban, a Gere család a tervek első változatára rábólintott.

 „A kék fotelbe már a látványterven beleszerettem, úgy egyeztünk meg a tervezővel, hogy abban ünnepeljük meg a felújítás végét egy pohár bor mellett” – meséli lelkesen Gere Andrea.

Képek: Furmint Photo

A mostanában divatos, modern hangulatú boros dizájn helyett egy másik vonalon indultak el. Egyértelmű volt, hogy a kóstolóteret és a rendezvényhelyszínt is a családias hangulat fogja meghatározni, valamint azok a mediterrán jegyek, amiket a borászat épülete eredetileg is hordozott, ami nem is csoda, hiszen Villány a mi mediterrán régiónk.

A belső kóstolóhelyiséget felosztották több egységre, egyrészt hogy egy intim hangulat jöjjön létre, másrészt így ténylegesen is egy udvarházban érezheti magát a vendég. A többfunkciós térben kialakítottak egy szalont, egy étkezőt, egy borbárt és egy borkönyvtárat. A tér legjellegzetesebb, egyben emblematikus eleme az az egyedileg készített textil, ami a falakon, a függönyökön és a párnákon is megjelenik. Ez a birtok első kézi tervrajzából készült, és a végeredmény egy akvarellszerű tájkép, ami maradandó értéket sugároz. A borkönyvtárban megtaláljuk a pincészet teljes portfólióját, de nem a megszokott, hanem extravagáns módon, természetesen a borok miatt egy légkondicionált helyiségben.

„Az idelátogató vendégeknek a teljes Gere Attila-portfóliót meg tudjuk mutatni ebben a hangulatos, otthonos környezetben, illetve évjáratos tételeket is kóstolhatnak, ha pedig úgy alakul, akár a hordók között is bontunk egy palackot. A konyha is jobban felszerelt lett, így könnyebb lesz a pincészetnél rendezvényeket, konferenciákat, vacsora- és boresteket tartani, valamint vannak grillkonyhás ötleteink is a hétvégékre, amiket szeretnénk a későbbiekben megvalósítani” – sorolja az új terek adta lehetőségeket Gere Andrea.

A legnagyobb változást a vadonatúj rendezvényterem, azaz a télikert jelenti, ami egy majdnem 150 m2-es helyiség az udvarház és a lenyűgöző kilátású park között. A terem különlegessége, hogy mind az üvegfalak, mind a pavilon teteje teljesen elhúzható, így egy kellemes nyárestén a szabad ég látványában is lehet gyönyörködni, amire a csillag alakú lámpák is reflektálnak. A falakon megjelenő szőlőtőke-dombormű visszafogott utalás a bor eredetére.

„Úgy vélem, hogy ez a tér Magyarország egyik legszebb rendezvényhelyszíne lett, ami elegáns, de nem feszélyezett, egy családi udvarház hangulatát adja vissza az idelátogató vendégeknek” – mondja Varró Zoltán, miközben végignéz a télikerten.

A terasz közepén elhelyezett óriási kandalló, mellette a két mészkőből készült „fotellel” igazán különleges atmoszférát teremt. Az épület másik oldalán, a főbejáratnál pedig egy hamisítatlan mediterrán átriumot találunk, ide egy hatalmas kapun át juthatunk be, aminek a közepén, a szökőkút körül üldögélve, a világ zajától védve kóstolhatjuk a szebbnél szebb borokat.

 „A jó pár év ismeretség után könnyű volt egy olyan koncepciót megalkotni, ami igazán illik a Gere családhoz. Emellett persze összetett és komoly csapatmunka is kellett a megvalósításhoz, hiszen február közepén készültek el a tervek, és június elejére, a Gere Jazz Fesztiválra már át is adtuk a helyszínt, alig több mint három hónap alatt zajlottak le az átalakítások. Nagy élmény volt együtt dolgozni” – meséli Varró Zoltán a közös munkáról.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil