esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Őket bátran keresd!Irány a vár!

2017. szeptember 09. 16:16 - Esszlessz

- tuti tippek a borfesztiválra

Csütörtökön nagyjából óránként pillantottunk rá az időjárás előrejelzésre- fog esni, nem fog esni, mennyire fogunk fázni, vagy épp mennyire nem kijelentések mellett, aztán persze morcosan néztünk föl a klaviatúra mögül, mikor eleredt az eső. Majd nyugtáztuk, hogy végül is volt már ilyen, esernyő a táskában, a kóstolóterv pedig összeállítva, rajtunk egy pár csepp eső nem fog ki.

17:00-kor úgy, ahogy azt kell, kiejtettük a tollat a kezünkből és indultunk is a várba, örömmel nyugtázva, hogy süt a nap.

Ahogy megérkeztünk, rögvest az etyeki Patris Pincészet felé vettük az irányt. Tavasszal már beleszerettünk a pinot noir rozé gyöngyözőjükbe: nyár, báj, csajok, rózsa, málna, üde, friss, ropogós. (86 pont) Sauvignon blanc-juk kényeztet: friss, fű, hossz, szép savak, citrusok, bodza, csalán, szeretem bor, fiatalos, tele lendülettel. (87 pont)

Etyeken maradva a Sobol Pincészet standját kerestük fel. Zenit gyöngyözővel kezdtünk: virágos, cukorkás, csajos, bájos tétel, finom krétával. Tavaszi zsongás, bizsergős- fajtajelleges. (84 pont) Rozéjük eper, eperlevél, epermag, pink grépfrút, egy pici kocsány. Nyári frissítő. (84 pont)

A horvátországi magyar borászokat idén is a csúzai Kováts és a karancsi Szabó pincészetek képviselik. Mindketten a Baranyai borvidékhez tartoznak területileg. A Szabó Pince boraival kezdtük a kóstolást. ’16-os muscat ottoneljük kerek, szép illat, fajtajelleges, szép savgerinc, egy nagyon korrekt muskotály, rég kóstoltunk ilyet. (87 pont) ’16-os pinot blanc-juk kerek, trópusi ízvilágot képvisel, hosszú és lágy. Virágok, szolid kesernye a korty végén. (84 pont) Az olaszrizling került sorra, ugyancsak 2016-ból. Ropogós. Szép csalános. Virágok. Hossz. Karakter. Érett citrusok, picit rövid. (85 pont) Merlot rozé: a nagyon könnyen értelmezhető. Csupa eperlekvár, meg eper, és eper, és persze még egy kis eper. (82 pont) A kékfrankos rozé inkább volt a mi világunk. Eper és cseresznye, szép savak, nyár, boldogság. Lecsengésében pici zeller. (86 pont) a 2015-ös merlot meleg volt, csupa gyümölcs. Könnyed, Bújik. Huszonéves fiatal lány. Báj.(85 pont) Ugyancsak ’15-ös évjáratú volt a cabernet sauvignon: áfonya, szilva, feketeribizli-ebből jó sok. Étcsokoládé. Jó hordóhasználat. Szép. (86 pont)

A Kováts Pincénél a ’16-os olaszrizlinggel nyitottuk a sort. Érett fehér grépfrút, szép savak. Meleg. Egy kevés citrom. Virágos. (80 pont) ’16-os chardonnay-vel folytattuk. Kerek és bújik. Virágok, érett citrusok. Sok napsütés. (83 pont) Húha tétel volt a sauvignon blanc. Stílus. Csalán. Test. Szerkezet. Kell, kell, kell. (88 pont) Egy szexi tramini került a poharainkba. Meleg. Fajtajelleg. Jól áll neki a maradék cuki. Rózsa és kőpúder. Egy igazi dáma. (88 pont) Kékfrankos és merlot rozé érkezett. Egyenes. Cseresznye. Ropog. Pink grépfrút. (82 pont) Majd a ’15-ös merlot-val barátkoztunk. Gyümölcsök. Szilva. Laza, könnyű, könnyen érthető és szerethető. (82 pont)

A napot Lenkey Gézánál zártuk. Volt szerencsénk végig kóstolni a sort itt is. A Túlélővel kezdtük feltenni a pontot az i-re. Aztán a 2007-es Kishegy, majd a hársak következtek. Aszúval zártunk. Kötelező tétel mindegyik. Szerkezet, összhang, karakter. Léleksimogató borok.

És hogy kik jönnek még: Füleky biztos, és persze Balassa és Gizella, no, meg egy jó Vision a Höldvölgynél- vagy kettő. Aztán Geréék fekete járdoványát mindenképp meglessük, no, meg a Credot Polgárnál, persze közben Szekszárdra is bekacsintunk.

Tehát irány a 26. Budapest Borfesztivál! Irány a Budavári Palota! Hol találkozunk?

 

Andi & Detti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása