esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Helló turiszt!

2017. augusztus 03. 12:22 - Esszlessz

A Szabad Kürti Borköztársaságban jártunk

 

Júliusi rekkenő hőség, egy szuper kis csapat, bőröndök már a csomagtartóban, indulás! Célpont: Kürt, a X. Kürti Borfesztivál!

Nagy izgalommal készültünk erre a hétvégére, kíváncsiak voltunk, hogy szomszédjainknál hogyan zajlik egy ekkora boros esemény. Laza másfél óra alatt, késő délután érkeztünk szállásunkra, Érsekújvárra (Nové Zámky), ahol elfoglaltuk szobáinkat, majd gyors megbeszélés és egy istenhozott sör után indultunk is a Fő térre, ahonnan (a szervezőknek hála) inga jártban szállították a buszok az érdeklődő borkedvelőket a nagyjából 30 km-re fekvő Kürtre (Stekov), a rendezvény helyszínére és este vissza.  

A buszon ülve, a sík szántóföldeket átszelő nyíl egyenes országúton haladva, fürkészve kerestük a szőlőültetvényeket. Kis aggodalom fogott el minket, vajon szőlő nélkül is lehet bort készíteni? Kb. fél óra múlva megpillantottuk a szőlőhegyeket, melyet hangos felkiáltással jeleztünk társainknak, mondván, hogy itt már nem lehet gond, lassan érkeznünk kell. Erre a nagyon kedves buszsofőr bácsi csak enerváltan nyugtázta, hogy „ezek csak dombok, a hegyek arrébb vannak…”- persze egy kósza mosolyt azért elmorzsolt a bajsza alatt. (Igen, tudjuk. Ez még nem a Tátra.) Aztán végre megpillantottuk a helyszínt, ahol már javában szólt a zene, sétáltak és kóstoltak helybéliek és a távolabbról érkezők. Belevetettük mi is magunkat az ismeretlenbe.

 

Pontos kóstolási koncepciónk: na, az nem volt! Célunk: jól érezni magunkat és élvezni a környezet adta lehetőségeket, és ettől fikarcnyit sem eltérni.

Kezdetként betértünk egy csodás kis pincéhez, ahol a borász fogadott minket és gyors felvilágosítást adott a helyi szőlő fajtákról és világfajtákról, a termőhelyről, és természetesen mesélt magukról is. Teljesen elvarázsolt a táj; magunkba szívtuk a szőlőtőkék látványát, a naplementét és az egész rendezvény hangulatát.

Folytattuk felfedező utunkat kóstolva jót és kevésbé ízletes bort, de ez sem szegte kedvünket. A kiállítók között bemutatkozott Szlovákia, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovénia, Németország és San Marino. Németországot egy Mosel környéki pince képviselte. Náluk kóstoltunk egy rizling alapú pezsgőt, ami egy gyümölcsös, citrusos íz világot képviselt, de számunkra semmi izgalmas pluszt nem adott. A rajnai rizlingjük is inkább a gyümölcsösebb, könnyedebb ízeket hozta.

Aznap még felfedeztünk pár helyi pincét. A helyben termesztett rajnai és olaszrizlingek inkább a savas vonalat képviselték (egy kettő a fogkő levételére is képes volt). A helyi szürkebarátnak kifejezetten jól állt ez az éghajlat. Szép aromák, jó savszerezett volt rá jellemző. A helyi vörös fajta a dunaj is egy kellemes meglepetés volt. A gyümölcsössége kiváló, jó tanin-sav hangsúllyal.

Nekünk legjobban a Kasnyik Családi Pincészet borai tetszettek. Csodálatos zöldveltelíniük és rajnai rizlingjük van (egyéb más mellet, de a nagy melegben a vörösöket estére hagytuk). A fehér borokban felfedezhető a gyümölcsösség és a karakter is. A vörös boraik sem nehéz bombázók, inkább rájuk is a könnyed gyümölcsös karakter és szép savszerkezet jellemző.(kékfrankos, dunaj,red cuvée)

Másnap gondoltuk elkalandozunk San Marinóba; no, ez vicces volt. Sajnos a borok melegek voltak, az információ, amit kaptunk a szőlőterületről igen nagynak tűnt az egész állam területéhez képest, de elmondták, hogy magasak a hegyek és teraszos művelést folytatnak. (Na, jó, hiszem ha látom… San Marino gasztronómiája a hagyományokra épül, ami főleg tésztás ételt jelent, hozzá illő borokkal.)  Hagyományos san marino-i borfajták a sangiovese, albana, biancale és a muskotály. Ezek közül csak a sangiovese-t sikerült tesztelnünk, de az is inkább jellegtelen, lágy, tannin szegény, picit gyümölcsös volt.

Romániát a Nachbil borászat képviselte. Nagy szerencsénkre a pult mögött ismerős arcok voltak, és így egy átfogó kóstolósort kaptunk a partiumi borokból.

Magyarországot több borászat képviselte, de őket most itt nem mutatjuk be, mert jól ismerjük boraikat…

Élveztük tovább a borokat, na, és a helyi söröket, a hely romantikus hangulatát, a táj szépségét, a helyiek vendégszeretetét, a jó kedvet és a koncerteket. Nézelődtünk a kézműves árusok között (ahol volt határon innen és túl). Kifejezetten jó volt látni, hogy csak a munkájára és portékájára igényes árusoknak biztosítottak helyet a rendezvényen. Kóstoltunk ínycsiklandozó falatokat, a street food minden jellegzetessége kapható volt (kebab-tol a sült libamájig minden). A legérdekesebb a grillezett parenyica szendvics volt szilvalekvárral! Hmmm…

Összességében az egész borfesztiválnak nagyon jó hangulata volt. Kitűnő volt a szervezés, a logisztika, a körülmények (ivóvíz ellátás, pohármosók, tisztaság, mosdók). Családosok, fiatalok és idősek, minden réteg megtalálhatta a magának izgalmas programot. Mindenki pozitív és megnyerő volt, még a nyelvi akadályok is áthidalódtak- és igen nagyon fejlődött az activity-s tudásunk is. Levezetésként Érsekújvár főterén betértünk egy jellegzetes helyi sörre, mert a borok után jól esett a lúgosítás.

 

Ha kedvet kaptatok hozzá, gyorsan jegyezzétek fel a naptárba- jövőre ne hagyjátok ki! Lehet mi is ott leszünk… 

                                                                                         

Kriszti, Gyuri, Andi

Szólj hozzá!

Magyar Küvé – Örömzene és Tánc a Teraszon

2017. augusztus 02. 15:02 - Esszlessz

programajánló

A mozgalmas szüreti időszak kezdete előtt megérdemlünk mindannyian még egy kis ráhangoló szórakozást. 

Egy különleges, izgalmas elgondolás az Esszencia Produkció művészeinek rendhagyó előadásában - először a régióban - az Etyeki Kúria Teraszán. 

A zene, a tánc és a próza legkiválóbb képviselői mesélik el a régmúlt történetét, hagyományait, miközben élvezzük az évezredek óta honos szőlőgazdálkodás legfrissebb nedűit. 

20525816_1056508001153528_8514247944869846986_n.jpg

Az örömzene neves mesélői, akik különleges módon ötvözik a klasszikus- és népzenét a jazzel: Kacsó Hanga Borbála, Csík János, Balogh Kálmán, Bognár András, Kováts Gergő, Kunos Tamás és Lakatos Róbert.
Anekdoták: Farkas Dénes, a Nemzeti Színház színművésze.
A táncokat ropják: Horváth Mária és Gémesi Zoltán
A műsorban többek közt székely, sváb és dunántúli bordalok is felelevenednek majd.

KAPUNYITÁS: 19:00
KEZDÉS: 20:00

A belépő ára 2.000 Ft, amely a helyszínen váltható.

Asztalokat a kényelmes borfogyasztás érdekében itt lehet foglalni.

Szólj hozzá!

Nyári BBQ-estek az ARAZ Étterem belső teraszán

2017. augusztus 01. 10:10 - Esszlessz

programajánló

Június 8-tól csütörtökönként, Budapest bohém-negyedében minden bizonnyal az ARAZ étterem válik a perzselő nyár illatainak, ízeinek egyik fellegvárává. A kétórás italcsomaggal, koktélokkal, korlátlan ételfogyasztással, a frissen sült, parázson izzó húsok illatával és zamatával BBQ partink méltán veszi fel a versenyt az autentikus amerikai gasztrokultúra ezen jellegzetes remekével. 

Mindezt megfűszerezve DJ Starsky pörgős latin zenéivel, valamint az ARAZ étterem belsőteraszának utánozhatatlan, sajátos hangulatával, a belváros közepén hetente megrendezésre kerülő BBQ-parti tökéletes nyáresti programnak ígérkezik.

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

PURO premier

2017. július 28. 10:22 - Esszlessz

- Tállya és a Michelin csillag találkozása

 

Tállya, sallangmentes, természethű borok, féltve őrzött értékek, kísérletezés, szabadság: a Szóló Fine Wine Puro 2016 borának premierjén jártunk, a rendezvénynek a Costes Downtown adott otthont.

Éless Tímea borász avatott be minket a hét hektáron (melynek nagy része Tállyán található) gazdálkodó pincészet történetébe és mindennapjaiba. Tímea tállyai lány, otthonról hozza a szőlő, a természet szeretetét, tiszteletét. Kísérletező borász. Fókuszban a furmint, mellette a hárslevelű kap komolyabb szerepet. A borok stílus mentén tagolódnak, nem pedig dűlőszelektáltak, így a jól megszokott stílusú bort fogyaszthatjuk, ha a természet is úgy engedi, minden évben. 300-400 palackot készítenek tételenként, helyben és főleg gasztróban találkozhatunk velük.

Rozéval nyitottuk a sort, mégpedig a Contra 2015-tel. Hagymahéj szín, zweigelt és blauburger, 625 palack, 400 tőkéről. A provence-i vonalra hajaz. Hordóban erjedt. Grépfrút és ribizli.

Frivolo 2016-ral folytattuk a sort. Mádról érkezett, furmint. Egyértelmű zöldalma és ásványok. Éles savak, a 7,2g maradék cukor kerekíti a kortyot. 675 literes porcelán tojásedényben erjedt, egy ideig abban is érett. Könnyű, behízelgő. Pongrácz Péter az étterem head sommelier-je mutatta be a kísérő falatkákat, melyet a fantasztikus Miguel Rocha Vieira Executive Chef készített számunkra. Jelen esetben fekete királyhal tartár zöld alma granité lett a társ. Szép lendületet, frissességet adott a bor, játszott az étellel.

Harmadikként a Parlando ’15 került a poharakba. 80% furmint, 20% hárslevelű. Köves talajról, novemberi szüret. Finom hordó, méz, virágok. Lendület, vastagság, szép ásványok. Keresd és szeresd tétel. Kacsamell tabouleh és gránátalma kísérte. Remek találkozás. Tökéletes összhang.

Grazioso 2016: 85% furmint, 15% hárslevelű. Még palackozás előtt. Ásványok és citrusok. Szép savak. Lime és grépfrút. Férfias. Még nagyon fiatal. Marhapofa édesburgonyapüré és jus lett a társa. Imádtam a kettőt együtt. Játszottak az ízlelőbimbóinkkal. Még, még, még….

Elérkeztünk a Purohoz. 2016-os évjárat. Első szüret a Sípos-dűlőből. Furmint, 60 éves tőkékről. 770 palack. 12 mm falvastagságú tojásban erjedt. Szűrés, derítés, kénezés nélkül került palackba. Maradék szénsav. Lendületes, citrusos-sós. Férfias. Folyamatosan változik. Izgalmas tétel. Az ételt pedig érlelt Parmiggiano Reggiano lett olivával. Remekül álltak egymásnak.

Zárásképp készülő aszú kóstolhattunk. Furmint és hárs. Sárgabarack bomba. Krémes, bársonyos, lendületes. Narancshéj, törökméz, hossz. Bújik. Tökéletes lezárás volt.

 

Andi

Szólj hozzá!

Nyári könnyedség

2017. július 27. 11:15 - Esszlessz

- teszteltünk, fókuszban a könnyű borok

 

Az évszaknak megfelelően könnyű ,nyári, ropogós borok után néztünk, aztán egy-két palack esetében meg is lepődtünk, mert szép komolysággal találkoztunk.

Íme, a borok:

  1. Homola 100% Balaton 2016

krémes, pirított mandula, nyár, virágok, fűszerek ,méz, némi alkohol, őszibarack, licsi, fémes, rövidke, kisteraszos, augusztusi napfelkelte, közepes intenzitás, vizes agyag, ízben érdekesebb mediterrán, menta, bazsalikom, gyorsan kiürül, alkohol, kesernyés, mézeskalácsos, mazsolás süti, bodzaszörp, friss pálpusztai, érett olívaolaj, lassan támad, citrompótló, grépfrúthéj, leheletnyi kedvesség, adj időt neki

80 pont

  1. Káli Kövek Rezeda 2016

intenzív illat, méz, egres, tavasz, rövid, virág, alkohol+, fehérbors, bazsalikom, pici kén, vegetális, zárkózott, sós, telt, alkohol, gyors elbukás, zsálya, kenyér, tárkony, vidám-friss savak, légies és kacér, kicsit rövid, sós, mandulafa, Balaton, barátkozás

80 pont

  1. Tornai Juhfark 2015

citrusok, fű, virágos rét, szellő, sajt, virág, méz, füge, sós, uborka, játszós, bazsalikom, izgága, savak, tartalom, szép vonal, érettség, hársméz, zöld fűszerek, kesernyés, alkohol, olajos-krémes, komoly savakkal és markáns beltartalommal, hosszú, nyújtózkodó macska, birs (zöld), hűvös tengeri szél, sárgabarackhéj, finom kréta, törökméz

82 pont

image1_2.JPG

  1. Nederburg Cheninblanc 2015 Dél-Afrika

üde, akácvirág, méz, nyári alma, délies, szerelem, kenyér, zöldfűszer, tengerparti kövek, simogató kesernye, eső utáni illat, mélységek, dió, mandarin héj, megállapodott savak, tropikális, kissé lelágyul a végeken, alkoholfűtött, lassan nyílik, mézvirág, telt, grapefruit, érett-túlérett, aszalt gyümölcsös, kalács, francia krémes, hájas tészta, kenyérhéj, pirítós, grépfrút, finoman sós

82 pont

  1. Szeleshát Rosé Válogatás 2016

eper, meggy, málna, mályvacukor, hosszú, kesernye, picit szúrós, ribizli, tejcsoki, cukorka, fém, Piroska szörp, fűszerpaprika, kései meggy, lágy, epres-tejszínes süti, érett, nem populáris, üde, friss, málna, déli gyümölcs, hosszú lecsengés, kis kesernyés a végén, középmálna, kirobbanóan virgonc, kicsit sematikus, josta-domináns, eccerűcske, száraz agyag, cseresznye, lányok, kacérok, első szerelem

80 pont

  1. Sirmin Vines Muscat ottonel 2012

sherry-portói, öregecske, méz, aszalt barack, vicces, tea???, birslekvár, dió, méz, rózsa, krémes, fáradtka, borostyán, zsálya, amontillado sherry, gyógyszer, szép örögedés, grillázs, törökméz, oxidált, mézsárga, levegős, madeira-stílus, inkább fáradt-őszi légy, túl a csúcson, kandírozott narancs, fekete tea, mandarintea és dzsem, ezmiez?, csalán, mangó

77 pont

  1. Teleki Shiraz 2016

fűszeres,meggy, hűs, érdekes, vad, szeder, picit üres, bors, föld, dohány, sonka, cseresznye, friss főtt sonka, kései eper, lágyabb savak a kelleténél, bozsolés jellegek, közepén kissé üres, túlégett téglapor szín, cserzett vadnyúl-gerezna illat, vargánya gomba, szárított áfonya. Könnyed, kicsit nyers, éretlen, marcipán, paprika, meggymag, fahéj, hűvös, frigid, alap

79 pont

  1. Ikon Merlot 2015

áfonya, szeder, vadság, picit nyers, tannin+, Éretlenek film, marcipán, csoki, nagy borokat idéz, ízben szikár, kevés, bors, szárazság, szigorú, éretlen szőlő, meggy, cseresznye, könnyű, nagyon sok meggy, éretlen savak, húzós, alap, zöld, nyers, töttyedt eper

79 pont

  1. Tánczos Olaszrizling 2016

friss, üde, citrusok, üreske, sav+, zöld alma, fehérhúsú őszi, mandula, élénk + savak, kocsány, gyors elmúlás, mézes, fűszerek, alma, kicsi alkohol, trópusi gyümölcsök, pinkis árnyalat, hátbirizgető savrendszer, mézes-hársas, jó nyári bor, nyár, Balaton, nyári alma

79 pont

  1. Laposa Illatos 2016

friss, citrusos, nyár, fehérhúsú őszibarack,rövid, vízpermet, tisztaság, muskotály, Traubisoda, tökély savak, nagyfröccsnek, virág, mező egres, alma, musi, kis kén, kesernyés, ezüstzöld, vadságában is kerek, hosszú potenciálú, pezsgőtabletta, citrom, nyers

80 pont

Szólj hozzá!

DIVINO+ANJUNA=SUMMERWINE

2017. július 17. 10:33 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A DiVino wine bar és az Anjuna Ice Pops nyári szerelemgyerekeként megszülettek a SUMMERWINE gyümölcsös-boros ice popok. A július 12-i bemutatón a Divino Bazilikánál és a Gozsduban sorban álltak az érdeklődők, a több száz ice pop pár órán belül elfogyott – elégedett arcokkal kísérve.

 fb_event_summerwine_2017_06_28_nagy.jpg

Fotó: Pintér Árpád

„Körülbelül 3 hónap telt el azóta, hogy megszületett a boros ice popok ötlete és megkerestük az Anjunát, készítsenek jégkrémeket a DiVinos Juniborászok boraiból. Sok kísérlet, sok bor, sok jég, sok kóstolás, aztán a mosoly, ahogy 12-én, a hivatalos bemutatón Bolyki Jani először kóstolja az Egri Bikavéres feketecsokis csodát” – mesélte Budavári Dóra és Szegő Fruzsina, a DiVino kommunikációs csapata. „Régi vágyunk volt a borok és a jeges édesség háziasítása, az Anjunában pedig most tettestársra találtunk! Első körben 4 Juniborász borait választottuk ki, majd megkérdeztük őket, hogy ők szívük szerint milyen gyümölccsel párosítanák össze a saját borukat. Ez után, az Anjunás srácokon, Szabó Milánon és csapatán volt a sor, hogy megalkossák a tökéletes arányokat. Az eredmény 4 meglepően izgalmas ice-pop lett!”

 dsc_1629.png

Fotó: Horpáczi Dávid

„Felcsillant a szemünk, amikor a lányok megkerestek minket ezzel az ötlettel, hiszen már 2 éve, amikor az első Anjuna bolt megnyitott, az első gondolataink egyike volt, hogy mennyire klassz lenne egy boros jégkrém.” – mesélte Milán, aki az Anjuna Ice Pops egyik alapítója. „Elképesztően izgalmas volt az egész folyamat, egészen onnantól kezdve, hogy megérkeztek hozzánk a borok, a kísérletezésen keresztül odáig, hogy végre elkészült a 4 tökéletes ice-pop!”

 

Több alapanyaggal is kísérletezett a csapat, míg végül ezek lettek a kedvencek:

 

  • Bolyki Pincészet – Egri Bikavér: Erdei gyümölcsös bikavér jégkrém, a felső 1/3-a kolumbiai étcsokoládéba mártva. Kb: 3% alkoholtartalom
  • Miklós Csabi – Királyleányka: Narancsos fehér bor jégkrém, benne friss eperszeletekkel. Kb 3,5% alkoholtartalom
  • Dúzsi Tamás Pincészete – Rozé: Epres "rozéfröccs" jégkrém. Kb.: 6% alkoholtartalom
  • Homola Pincészet - 100% Balaton: Sárgabarackos fehér bor jégkrém. Kb 3% alkoholtartalom

 

A Summerwine ice-popkat megálmodó és megalkotó csapat alig várta, hogy maguknak a borászoknak is bemutathassa a saját boraikból készült jégkrémeket. Természetesen, mindenkinek nagyon ízlett, sőt, Bolyki János saját bevallása szerint „az Egri Bikavérem még sosem volt olyan finom, mint ezzel a jégkrémmel együtt kóstolva!”

 img_3399.JPG

Fotó: Pintér Árpád

A 4 féle boros ice-pop a jövő héttől a tervek szerint a következő helyeken lesz kapható:

 

Divino Gozsdu – mind a 4 féle

Anjuna Ice Pops boltok (Lövőház utca, Sas utca) – a 4 féle íz váltakozva található majd meg a kínálatban + Anjuna triciklik

Homola Borterasz – a 100% Balaton + sárgabarack

Miklóscsabi Pincéje – Királyleányka + narancs, eper

Bolyki Pincészet – Egri Bikavér + erdei gyümölcsök

Dúzsi Tamás Budapesti Borboltja – Rozé + eper

 

Ajánlott fogyasztói áruk:

 

Egri Bikavéres – 1050 Ft

Kirányleánykás – 850 Ft

Rozés – 850 Ft

100% Balatonos – 850 Ft

 

Szólj hozzá!

Chardonnay-k vonzásában

2017. július 13. 12:34 - Esszlessz

- a ChardonnÉJen jártunk és szerettük!

A kilencvenes évek nagy nyertese, viszonylag könnyen lehet vele dolgozni, megbízható, az a szőlőfajta, mellyel könnyedén össze tudjuk hasonlítani magunkat a világgal, mégis kissé háttérbe szorult az utóbbi időben, igen, ő a chardonnay.

Hogy miért lett kevésbé divatos? Talán mert nem fesztivál bor. Vagy, mert az illatosak és a rozé kultusz is ludas benne, no, és persze a vörös trendek, bár az is lecsengett már. Vagy épp még leragadtunk a farnehéz, erősen hordózottaknál, esetleg a laza, gyümölcsbombáknál? Pedig ha bubikról van szó a pinot noir mellett egyértelmű főszereplő, sőt, tökéletes gasztrobor, amolyan biztonsági játékos: szépen párosítható, jól áll neki a terroir, a szép hordó.

Az Etyeki Kúria szervezésében idén harmadjára jártuk körül a témát ChardonnÉJen termelőkkel karöltve, laza sétálókóstolóval és remek koncerttel kiegészítve.  Még mindig ez az egyik kedvenc boros rendezvényem: hangulatos környezet, Öreghegy, panoráma, szőlősorok szép rendben futnak egymás mellett, izgalmas tételek, tökéletes létszám (se nem túl sok, se nem túl kevés), finom ételek és esti koncert a kivilágított szőlőtőkék között. Már-már giccses kellékei egy tökéletes nyárestének.

A fajtát tekintve a házigazda Etyeki Kúriánál folyamatosan alakítják a stílust, nagyon szeretik a fajtát, szép borok készülnek belőle. A Villa Tolnaynál is hasonlóan gondokodnak, szerintük is fantasztikus fajta, nagyon kíváncsiak, hogy mit mutat a Csobáncon, szeretik a vibrálását, a hordóval való játékot. Nyakas Pince egyik alap fajtája: még rosszabb évjáratokban is szépen működik, ha pedig házasításról van szó, akkor biztos gerincet ad. A Malatinszky Kúria 30 hektárából 5 hektárát chardonnay adja: meghatározó szerepet tölt be itt is.

Poharunkba először a Babarczi Szőlőbirtok és Pince Buborczija került: nagyon vidám, friss, ropog, igazi nyári, fesztiválbor. Borzasztóan jól csúszik, olyan igazi csacsogós, frissítő tétel. Őt követte a pince ’16 chardonnay-e: könnyű, citrusokkal, pici vaj, beszélgetős, van benne egy kis komolyság, leheletnyi mineralitás. Szép.

Az Esterházy Pincészet három tétele következett: elsőként az ugyancsak ’16-os chardonnay. Tökéletes alapbor. Frissítő. Citrusok. Grépfrút. Nyár, laza és egyenes. A Leithaberg ’15-tel ugrottunk is egy szintet: klasszikus chardonnay, finom kelttészta, csipetnyi barack, hordós fűszerek, markáns, ételért kiált.  Lama ’15-tel zártunk: a savak repítik a kortyot, még fiatal, citrusok, sós, vanília és karamel.

Balaton-felvidékre utaztunk a következő kortyokkal, mégpedig a Figula Pincészethez. 7ha boruk sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát és sárgamuskotály házasítása. A 2015-ös évjárat nagyon virágos, szinte kiugrik a bodza a pohárból, bájos, de vastag. Udvarol és hagyod magad. Őt követte a Chardonay barrique ’15: vastag, krémes. Vanília. Tökéletes gasztrobor. Férfias. Hosszú, komoly.

A Balaton vonzásában maradva a Villa Tolnay vett le a lábunkról: ’16-so rajnaival kacérkodtunk elsőként. Tavasz, frissesség, szerelem, lányok, lazaság. Egy pohár (inkább palack khm) nem elég. A 2015-ös chardonnay pedig érett citrusos, krémes, vaníliás, sármos, ételért kiált ő is. Szép hossz.

Majd Villány jött és a Malatinszky Kúria borai: Noblesse Chardonnay 2013-mal kezdtünk: vaj és őszibarack, fűszerek, dohány, papirusz és almárium. 2007-es évjárata a tercier aromákról szólt. Mogyoró, karamell, férfias, kávé, dohány.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ’15-ös Chardonnay-e finomam elegáns. Fiatal. Vaj, krémesség. Tavasz. Bársonyos. Szép szerkezet. Biztos választás.

A kóstoltakat tekintve elmondható, hogy itthon is van miből választanunk, legyen szó alap, esetleg magasabb minőségű tételről. Hogy melyiket választjuk-szeretjük, ízlés dolga. Még ha kicsit meg is feledkeztünk a fajtáról, ismételten bekopogtatott az ajtókon, hogy „Helló, itt vagyok! Keress bátran- sokszínű és megbízható vagyok!”. Egy biztos: akadt pár tétel, melyek visszakóstolásra „kényszerítenek” és nagyon úgy tűnik, hogy ételt is kívánnak maguk mellé- nincs mese, irány a konyha, micsoda kényszer! ;)

 

Andi

Szólj hozzá!

Jazz, bor, Balaton

2017. július 12. 09:54 - Esszlessz

-sajtóközlemény

6. Paloznaki Jazzpiknik

 2017. augusztus 3-4-5.

Kool & the Gang // Mario Biondi //

Matt Bianco feat New Cool Collective  // Incognito // Random Trip

 

Himnuszt kapott a 6. Paloznaki Jazzpiknik: Fábián Juli, aki kezdetektől végigkíséri a pikniket és az első fellépők között volt, Zoohackerrel igazi nyári slágert rakott össze. A Jazz & Wine című dalt már játsszák a rádiók. A 4 színpados rendezvény fellépőlistája teljes lett, a szombatot a Random Trip erősíti.

 

A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet idén már hatodszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket, ami kis Tájház udvari dzsemboriból vált 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává. A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknikhangulatra, színvonalas gasztronómiai kínálatra és első osztályú előadókra számíthatnak a látogatók. A 400 lakosú falu - Füredről csak 10 perc autóval - ilyenkor három napra a jazz balatoni fővárosa lesz: a falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek.

 juli_zoo5.jpg

Az idei pikniket egy különleges nulladik nappal nyitják: az igazi nyáresti hangulatot megteremtő Group'n'Swing után a világhírű Kool & the Gang ad koncertet a T-Systems Nagyszínpadon, augusztus 3-án, csütörtökön. Pénteken fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, majd a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi. A szombati nap kiemelt sztárja a Matt Bianco feat New Cool Collective és a Random Trip lesz.

 

Felsorolni is nehéz, a három nap alatt mennyi jó zene lesz még terítéken: Kéknyúl & Jónás Vera, The Qualitons, Swing á la Django, Peet Project, Antal Gábor trió, Dj Bootsie Live Band, Sárik Péter trió és Berki Tamás, Brass On The Road, Palásti Máté duó, Opportunity, Sweet Delight duó, Acustic Cuts.

 

Fábián Juli a kezdetektől a Jazzpiknik egyik legfontosabb visszatérője, „arca” és lelkes látogatója, baráti kapcsolatot ápol a szervezőkkel. Zoohackerrel közösen rakták össze a Jazzpiknik himnuszát is (https://youtu.be/feVkKKNuFp0) – a fülbemászó dal júliustól hallható a rádiókban.

 

A nagyszínpadon a koncertek közben a Homola Borterasz DJ a szőlőben programsorozatának rezidens DJ-i állnak a bakeliteknél: Cyborg Templar és Infragandhi.

A Sáfránkert Vendéglő előtt, a falu főutcáján jazz formációk szórakoztatják a járókelőket, a Pezsgő Teraszon pedig a mediterrán jazz életérzés is helyet kap. És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb Balatonfüred-Csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.

 jazzpiknik2017_image1.jpg

A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő, de a piknik nem piknik további hozzávalók nélkül! Idén is meghívják a korábbi évekről is ismerős kedvenc vendéglátóhelyeiket a környékről és Budapestről is. Lesznek régi szereplők, de új “felfedezettek” is, az összeállításban a Food Truck Catering segített. A környékről itt lesz a Baricska Csárda, a Tekeresvölgyi Sajtműhely, Budapestről a Céltorony BBQ, a Babuska, a Meat&Sauce, a PolaPola, a Lakatos Műhely. A piknikhangulatot pedig piknikkosarak, behűtött borok, plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli pincészetek válogatott borai is. Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként interaktív gyerekprogramokkal várják a kicsiket!

 

Mivel Paloznak nagyon kicsi, így szállásból is kevés van, a piknikre viszont egyre többen kíváncsiak, a szervezők a programok előtt és után piknikbuszokat indítanak Balatonfüred és Alsóörs-Balatonalmádi-Balatonkenese irányába, de Veszprémbe is könnyen el lehet jutni taxival.

 

Bővebb információ itt.

Szólj hozzá!

Bebizonyosodott: a hárslevelű izgalmas fajta

2017. július 08. 11:20 - Esszlessz

- sajtóközlemény

Lezajlott az Országos Hárslevelű Borverseny

 

2017. június 23-án rendezték meg az Országos Hárslevelű Borversenyt, amelyre számos borvidékről, több kategóriában neveztek hárslevelű borokat. A verseny eredményeit szemlélve újra bebizonyosodott, hogy ennek a szőlőfajtának  milyen jól áll a természetes maradék cukor.

 

Somlói, villányi, tokaji, mátrai, balatoni, bükki és természetesen egri, debrői hárslevelűket is bíráltak a szakemberekből és borászokból álló bizottságok. Minden nevezett kategóriában adhattak aranyérmet, de ezüstöt és bronzot is szép számmal osztottak ki, míg a nagy arany büszke nyertese idén Gecse István 2014-es évjáratú édes Debrői Hárslevelű bora lett. Az egyedi klíma, a talajadottságok és a tradíció együtt teszi egyedivé ezt a gyümölcsös, jellegzetes fehérbort, a debrői hárslevelűt, amely legtöbbször félédes kategóriában jelenik meg a piacon. Az érett szőlő összetett illatot és gazdag gyümölcsösséget ad a bornak, amit az élénk sav kellemesen egyensúlyoz ki.

 

harslevelu_kep1.jpg

 

„Nehéz dolga volt a zsűrinek, annyi szép hárslevelűt neveztek az idén, szerte az országból, a száraztól az édesig” – mondta Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója. „14 arany- és sok ezüst-, valamint bronzérem született, a bizottságok elnökeinek véleménye szerint is kiegyensúlyozott versenyt tudhatunk magunk mögött.”

 

„A sajátos mikroklimatikus adottságnak köszönhetően a botritisz csodálatos ajándéka is lehet a természetnek” – fűzte hozzá Gecse István, a nagy aranyat nyert 2014-es, édes Debrői Hárslevelű borásza.

 

Bolyki János 2013-as évjáratú, Meta Téma I., II. és III. szüret nevű borai is ezüst- és aranyérmesek lettek a versenyen. „Három hárslevelűt küldtem be, ebből mindhárom érmet kapott. Ugyanarról területről, a 3,7 hektáros Középbérc-dűlőből származik a szőlő, és az évjáratuk is megegyezik. Amiben különböznek, az a szüretek időpontja. Három ütemben szedtük le a szőlőt, október közepén, végén és november elején, így egyre magasabb a borok maradékcukor-tartalma.”

 

Július 6-án, csütörtökön este 7 órakor, az Egri Bikavér Ünnep keretében kerül sor a díjátadóra, ahol az aranyérmet és különdíjat nyert borászoknak nyújtják át az elismeréseket. A rendezvénysorozat minden évben rengeteg vendéget vonz a városba, így a hárslevelű fajta is kiemelt figyelmet kap majd a borkedvelők oldaláról.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil