esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

PURO premier

2017. július 28. 10:22 - Esszlessz

- Tállya és a Michelin csillag találkozása

 

Tállya, sallangmentes, természethű borok, féltve őrzött értékek, kísérletezés, szabadság: a Szóló Fine Wine Puro 2016 borának premierjén jártunk, a rendezvénynek a Costes Downtown adott otthont.

Éless Tímea borász avatott be minket a hét hektáron (melynek nagy része Tállyán található) gazdálkodó pincészet történetébe és mindennapjaiba. Tímea tállyai lány, otthonról hozza a szőlő, a természet szeretetét, tiszteletét. Kísérletező borász. Fókuszban a furmint, mellette a hárslevelű kap komolyabb szerepet. A borok stílus mentén tagolódnak, nem pedig dűlőszelektáltak, így a jól megszokott stílusú bort fogyaszthatjuk, ha a természet is úgy engedi, minden évben. 300-400 palackot készítenek tételenként, helyben és főleg gasztróban találkozhatunk velük.

Rozéval nyitottuk a sort, mégpedig a Contra 2015-tel. Hagymahéj szín, zweigelt és blauburger, 625 palack, 400 tőkéről. A provence-i vonalra hajaz. Hordóban erjedt. Grépfrút és ribizli.

Frivolo 2016-ral folytattuk a sort. Mádról érkezett, furmint. Egyértelmű zöldalma és ásványok. Éles savak, a 7,2g maradék cukor kerekíti a kortyot. 675 literes porcelán tojásedényben erjedt, egy ideig abban is érett. Könnyű, behízelgő. Pongrácz Péter az étterem head sommelier-je mutatta be a kísérő falatkákat, melyet a fantasztikus Miguel Rocha Vieira Executive Chef készített számunkra. Jelen esetben fekete királyhal tartár zöld alma granité lett a társ. Szép lendületet, frissességet adott a bor, játszott az étellel.

Harmadikként a Parlando ’15 került a poharakba. 80% furmint, 20% hárslevelű. Köves talajról, novemberi szüret. Finom hordó, méz, virágok. Lendület, vastagság, szép ásványok. Keresd és szeresd tétel. Kacsamell tabouleh és gránátalma kísérte. Remek találkozás. Tökéletes összhang.

Grazioso 2016: 85% furmint, 15% hárslevelű. Még palackozás előtt. Ásványok és citrusok. Szép savak. Lime és grépfrút. Férfias. Még nagyon fiatal. Marhapofa édesburgonyapüré és jus lett a társa. Imádtam a kettőt együtt. Játszottak az ízlelőbimbóinkkal. Még, még, még….

Elérkeztünk a Purohoz. 2016-os évjárat. Első szüret a Sípos-dűlőből. Furmint, 60 éves tőkékről. 770 palack. 12 mm falvastagságú tojásban erjedt. Szűrés, derítés, kénezés nélkül került palackba. Maradék szénsav. Lendületes, citrusos-sós. Férfias. Folyamatosan változik. Izgalmas tétel. Az ételt pedig érlelt Parmiggiano Reggiano lett olivával. Remekül álltak egymásnak.

Zárásképp készülő aszú kóstolhattunk. Furmint és hárs. Sárgabarack bomba. Krémes, bársonyos, lendületes. Narancshéj, törökméz, hossz. Bújik. Tökéletes lezárás volt.

 

Andi

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása