esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Nyárzáró buborékok

2017. szeptember 05. 12:37 - Esszlessz

- erdélyi bubilesen

Alapvetően egyszerűen le lehet minket venni a lábunkról- az egyik ilyen biztos megoldás a buborékok, a „sok-sok buborékok”. Így kaptunk is az alkalmon, amikor láttuk, hogy a bubiké lesz a főszerep az Winelovers Afterwork rendezvénysorozat következő állomásán. A kóstolónak a Gellért Hotel adott otthont.

Majd 40 tétel, határon innen és túlról. A sok jól ismert borászat mellett ott volt a sorban a Carassia pezsgőket készítő Kárásztelek Pezsgőpincészet is. Már jó ideje kerestük a lehetőséget a pezsgőik kóstolására.

Maga a pincészet az erdélyi szilágysági Kárásztelek csillámpala és csillámkvarcit tartalmú dombjain gazdálkodik. Az összterület meghaladja a 22 hektárt, a telepítés 2011-ben történt. A fajtákat tekintve a meghatározó a pezsgő alapbor készítésére alkalmas fajták választása volt. Fehér szőlők közül az Erdélyben jelentős szerepet betöltő királyleányka, a szintén hűvösebb klímát jobban kedvelő rajnai rizling és harmadikként a chardonnay része a szortimentnek, a kékszőlő esetében pedig a pinot noir.

Az ezekből készült pezsgők mind hagyományos palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők. Csak saját szőlőből dolgoznak, maga a feldolgozás is a helyszínen történik. A pezsgő család jelenleg három tagból áll, ezek pedig:  a Carassia Blanc de Blancs Brut, a Carassia Rose Brut és a Carassia Classic Extra Brut. Mindhármat kóstolhattuk a rendezvényen.

A Carassia Classic Extra Brut virágokkal, finom élesztővel nyit, mely visszaköszön a kortyban is, jó buborékok, szép savak, már-már kacér. Többször visszakóstolós. Jó irány. Szerintünk 86 pont, nem is vitatkoztunk rajta.

Carassia Rose Brut: élesztő és pink grépfrút. Frissesség, ropogós. Jó savak. Kréta. Rózsavíz. Kicsit nagyok a bubik. A közös nevező itt a 81 pont volt. Több ismerőssel cseréltünk véleményt a tételről, szerintük szigorúak voltunk, bár nekik a másik kettő tetszett kevésbé- hát, igen, ízlések és pofonok… vagy buborékok…

A Carassia Blanc de Blancs Brut-tel zártuk a sort: elegancia, szép bubik, tetszetős. Szép fajtajelleg, hossz, szerkezet. Hellószia tétel. Vacsora mellé is őt választottuk- egy palack nem elég…. 86 pont.

Pár napja lehetőségem volt a két gyöngyöző tételt is kóstolni, melyek a Friza termékcsalád tagjai, ők a Friza Királyleányka és a Friza Rosé. A Királyleányka szép fajtajelleges, félszáraz, mely engem picit zavart, de ettől eltekintve egy nagyon bájos, bújós tétel. Virágok. Szép savak. Erős 78 pont. Testvére a rozé szép gyümölcsös, pink grépfrút és piros bogyósok. Savak itt is szépen muzsikálnak. Jól áll neki a buborék. Hipp-hopp elfogy. 80 pont. (Andi)

Öröm volt Észak-Erdélyből ilyen tételeket kóstolni, kíváncsiak vagyunk a folytatásra. Érdemes lesz odafigyelni.

 

Andi és Detti

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása