esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Márton napok a Sáfránkertben

2017. november 03. 10:00 - Esszlessz

-november 10-11-12. PALOZNAK

 

Még nincs terved Márton napra? Igazán különleges menüre vágysz? Akkor irány Paloznak!

November 10-11-12-én újra Márton napok lesznek a Sáfránkert Vendéglőben.
Az egész menü mellé egy pohár 2016-os Homola Sillert adnak, de külön is lehet a fogásokból válogatni. A borlapon a Homola Pincészet tételei és az újdonság, a Homola Pezsgő, ami tökéletes bevezetőnek a vacsorához.

Menü:
Céklakrémleves libamaj mousse-al
Libamell,konfitált libazúzával lila hagymás dödöllével aszalt gyümölcsökkel
Mákos guba vanília sodóval

martonnap_safrankert.jpg

Szólj hozzá!

GARDA és Barátai - Tihanyi halas piknik a Placcon

2017. november 02. 12:42 - Esszlessz

november 4.- TIHANY

#gardastory
"Hajdanában, mikor Tihany félszigetét még erdő borította s a nép téli munkáját az erdő szolgáltatta, a halászbokrok nem tanyázhattak naphosszat a parton s a hegyenjárás is inkább önkénytes volt. Akkoron a hegyenjáró kiállott a csúcsra s a falutól a hegyen járóig, kellő távolságban gyerkőczök állíttattak föl. Mihelyt a hegyenjáró észrevette a "látott halat", oda kiáltott a legközelebb álló gyereknek:
"Gaardaa!"
Szájról-szájra röpült a hir a helységbe s az az ember, asszony, a ki a templom táján hallotta a jó hirt, fölszaladt a toronyba s félre verte a harangot, minek hallatára a halászember ott hagyta munkáját s kirohant a partra.
Annyi bizonyos, hogy a "látott hal" a magyar halászatnak legvonzóbb képei közé tartozik." /Herman Ottó - a Látott Hal/
Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 16 éve a Garda Fesztiválra. A „látott hal” kifejezés elválaszthatatlanul kötődik Tihanyhoz és a régen itt élt bátor halászokhoz. Olyannyira, hogy bár már csak az emléke él az egykori gardázásnak, maga a hal bekerült a település címerébe is.
gardaaplaccon.png
#gardaaplaccon
Természetesen a Tihanyi PLACC piac sem maradhat ki a Garda forgatagból, szombaton egész nap halas ételekkel várnak mindenkit.
Dános Tamás séf fogásai: 
� Halászlé
� Halpástétom
� Harcsapaprikás
� Fish & chips
Szólj hozzá!

Rajnaik nyomában

2017. október 25. 16:19 - Esszlessz

- októberi rajnai tesztünk

A rajnai valahogy eddig mindig kimaradt a tematikából, így most gyorsan pótoltuk is eme hiányosságunkat. Nem is értjük: szeretjük a fajtát. Pannonhalmát két pincészet is képviselte, és nagyon szép tételekkel- a Kasnyik Pince, a nyári nosztalgia mellett, ismét szép élménnyel gazdagított minket. No, de beszéljenek a teszten megfogalmazottak:

  1. Tűzkő Rajnai rizling 2016

visszafogott, lágy, fű, egyszerű, reszelt citromhéj, lime-os cantucchi, kesernye, hárs, petrol, citrus, grapefruit, lime, alkoholos édesség, kis sósság, ropogós gyümölcsök, licsi, körte, diszkrét, ígéretes savak, üzemanyag, hagyjunk neki időt, hideg eső, kocsány, meleg, nyári estén fogyaszd

79 pont

  1. Pannonhalmi Apátsági Rajnai rizling 2016

citromízű banán, licsi, nyílik, citrusok, pici petrol, tavaszi virágok, telt, fűszeres, vadkörte, melegség, gázolaj, telt, kerek, ásványos, kis kesernyésség, gazdag, masszív, zöldborsó, minden a helyén, tiszta, cizellált savak, alma, körte, lendület, szeretem a szerkezetét, finom kesernye, nagyon fiatal

88 pont

image1.jpeg

  1. Nigl  Dornleiten Rizling 2016

intenzív, citrusok, grépfrút, fűszerek, japánkörte, picit sós, egres, játékos, virágos rét, körte, alkohol+, telt íz, sósság, őszibarack, sav+, fehér barack, zöld fűszerek, mélység, szigorú, mérnöki szerkezet, hiányzó fajtajelleg, szépen kerekített befejezés, pezsgőtabletta, bújik, simogat, birs, almaleves, finom érettség, nem túloz, de jelen van, innám, finomság

83 pont

  1. Sümeghy Pincészet Rajnai rizling 2015

testidegen, könnyű, citrusok, petrol, citrompótló, üres, jázmin, édes tömjénes illat, parfüm, íze üres, víz, fülledt, grillázs, oxidáció, citromsav, aromák hiánya, széna, istálló, napsütötte tarló, csipsz, parfüm, buta

70 pont

  1. Kasnyik Pincészet Rajnai rizling 2015

intenzív, citrusok, nyár, sós, telt, ásványos, hosszú, tavirózsa, mogyoró, harmónia, virágos rét, napfény, barack, méz (nem volt fajtajelleges), érett körte, tejszín, ananász, dió, sokrétű, élvezetes, kiváló szerkezet, populáris, érett napsugár, dohány, férfias, komoly, alkohol+, vastag, karakter, papirusz, Egyiptom, kevés por, almárium, ételért kiált

88 pont

  1. Cseri Pincészet Rajnai rizling Selection 2013

citrusok, gyöngyvirág, méz, pici kenyérhéj, fenyőmag, pesto, alma, virág, barack, petrol, vilmoskörte, enyhe füstösség, szép sav, intenzív, reszelt alma, friss sajt, zabolátlan, de idővel nemessé váló savak, sódömping, tartás, előremutató, de még fiatal habitus, citrom és fa, ananász, fiatalság, por

88 pont

Szólj hozzá!

Smoke on the water- Őszi BBQ piknik

2017. október 19. 09:44 - Esszlessz

termelőkkel és termékeikkel, vagány konyhákkal, amerikai autókkal és minden földi jóval három napig a keszhelyi yachtkikötőben

 

Időpont: október 21. 12.00-20.00, október 22. 12.00-20.00, október 23. 12.00-18.00

Idén az ősz garantáltan nem megy füstbe a Balatonon!

Hagyományteremtő céllal gasztropikniket rendezünk az ősz derekán a Keszthely Yachtkikötőben, melyen neves és jellemzően regionális alapanyagokra építő éttermek mutatják meg, mit is gondolnak a BBQ-ról. Természetesen a házigazda Paletta bisztró is készül az alkalomra: füstön sült és omlós halakkal húsokkal!

A vendégséfek és éttermek két-két ételt prezentálnak, lehetőség szerint regionális alapanyagok felhasználásával (pl.: Fenyvesi Angus, káptalantóti mangalica stb.).

A kiállító éttermek mellet velünk lesznek még neves balatoni borászatok, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és helyi termelők is, hiszen a legfontosabb célunk felhívni a figyelmet a regionális alapanyagok felhasználásának fontosságára, a vidék összefogására.

Nagyon várjuk a családokat és az egész napra maradókat, lesz ugrálóvár, ínycsiklandó BBQ fogások, állatsimogató, helyi termelők vására, balatoni borok, kézműves sörök, amerikai autók és jó zene minden mennyiségben.

konyhák és termelők:

Wine Flow és Czinege úr / Big Green Egg Magyarország ★ Tütü gasztró busz ★ Hubertus-Hof ★ Georgikon kar ★ Paletta bisztró ★ Pavilon

Korosajt Műhely ★ Laposa Borbirtok ★ Terra Pannonia / Fenyvesi Angus marhák ★ Bezerics Borház ★ Szomor mintagazdaság ★ Sörművek

 

programok:

BBQ piknik ★ amerikai autók ★ DJ-K ★ Rock’n’Roll koncert ★ ugrálóvár ★ borbély show

 

10.21.    DJ Ipa

10.22.    DJ Sosemvolt

                Farkas Péter (Wolf Hair&Barber) / borbély show

                Fegyverneky Levente és a Rocket Rollers / Rock’n’Roll koncert

10.23.    DJ Ernő Piaf

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

Veresegyházi gyöngyszem: BO-KÁ-CSO

2017. október 18. 11:21 - Esszlessz

Nem olyan rég Veresegyházon jártunk, ahol felfedeztünk egy kis gyöngyszemet a fővárostól nem messze a Fő utcában a BO-KÁ-CSO-t. Már sokadik alkalommal szemeztünk ezen kis hely felfedezésével, de most jött el az alkalom ugyanis sör pikniket tartottak.

Családi házat alakították át borbár-kávézó-csokizóvá; innen is kapta a hely a nevét. Minőségi borokat, zamatos kávét és ízletes forró csokoládét kínálnak a betérő vendégeknek. Hangulatos kis kerthelységük vonzza az ide látogatókat. Sőt gyerekekkel és kutyával is érkezhetünk. A kisebbeknek természetes alapanyagból készült szörpökkel kedveskednek. Ha valaki megéhezik az is talál magának harapni valót, hiszen a környékbeli hentesek házi készítésű sonkáját, szalámiját, kolbászát kérheti vegyes tálon. Az édességek kedvelői is találnak itt adalékmentes finomságokat.

18447035_1539637722766882_3667731046000526398_n.jpg

Kép: Bokácso facebook oldala

Térjünk vissza a mi kis sör piknikünkre. Immáron második alaklommal került sor a veresi sörpiknik megrendezésre idén cseh sörökkel. Mi a kellemest a hasznossal összehoztuk, ugyanis az esti kutyasétáltatást egészítettük ki a sör és szörpkóstolással.

Barátságos kis terasz fogadott minket tündéri kis asztalokkal. Mivel már hűlt az idő így vendéglátóink készültek plédekkel a teraszon helyet foglalóknak. Bent igazi melegséget árasztó légkör fogadott, itt is le lehetett ülni, de mi inkább a teraszt választottuk az eb és a gyerekrészleg miatt. J Pillanatokon belül megkaptunk a rendelt italokat. Így élvezhettük a naplementét és azt, hogyan alakul át a csendes terasz zsibongó kis közösségé. Mindenkinek volt valami véleménye a sörökről, és a borokról is. Egymásnak ajánlották a már kóstolt tételeket; igazi családias hangulat alakult ki. Velünk lévő gyerekek nagyon élvezték a szörpöket, és hogy ők lehettek, akik leadják a rendelést. Kóstoltak fahéjas vadszilva, levendula, jaffa narancs, csipkebogyó és eper szörpöt. Mindegyik jellegzetes ízű, illatú és nagyon finom volt, főleg hogy egyik sem volt tele cukorral.

18424017_1535719069825414_1833014749478994062_n.jpg

Kép: Bokácsó facebook oldala

Mi az alábbi csapolt söröket teszteltük:

  • Holba Classic : 3,5%

Puha, sűrű hab. Aranysárga szín. Karamellás illat, ízében citrusok, méz, karamell, lágy komlósság. Igazi ivós sör.

78 pont

  • Holba 13,51 alk.: 6,2% félbarna

Puha, rövid széteső hab. Világosbarna szín. Markáns mézes illat, ízében akácméz, virág, édesség, lágy, búzasör jellegű.

79 pont

  • Cerna Hora Velen alk.: 4,8% búza

Mérsékelten tartós hab. Zavaros aranysárga szín. Szűretlen. Citrusos illat, ízében füves rét, némi kesernye, enyhén élesztős, mézes, kicsit karcos.

76 pont

  • Cerna Hora Granát alk.: 4,5% barna(vörös)

Dús, tartós hab. Vörösesbarna szín. Malátás, kávés illat, ízében kávé, kakaó, meggy,némi édesség és kesernye.

77 pont

  • Holba Vörösáfonyás alk.: 2,2%

Vékony, puha hab. Világos vöröses szín. Intenzív áfonya illat, ízében vörös áfonya, menta, tuttifruti, Gabi fogkrém, áfonya fagyi, kis kesernye, üdítős jelleg.

71 pont

  • Permon APA alk.: 5%

Krémes, fehér hab. Sötét arany szín. Citrusos, karamellás, füves illat, ízében pörköltmogyoró, narancshéj, karamell, testes, citrusos keserűség, hosszú.

82 pont

 Aki elhagyja a fővárost és Veresegyházon jár, ki ne hagyja ezt a jó helyet!

                                                                                                                     

Kriszti, Gyuri

 

Szólj hozzá!

Pezsgő ALL IN - Válogatott pezsgők sétálókóstolója

2017. október 10. 11:19 - Esszlessz

2017. október 25. - DiVino Gozsdu

- sajtóközlemény-

pezsgo_all_in.jpg

Válogatott magyar és külföldi tételek sétálókóstolója a DiVino Gozsduban!

Ami várható:

Számvetés, kóstoló, szüreti tapasztalatok, találkozások, 6 kiállító, kis pincék és viszonteladók, koccintás hazai és külföldi válogatott tételekkel.

Akik velünk lesznek:

- Demeter Endre

- Hernyák Tomi

- Homola Pincészet

- Sauska

- Bor és Más

- Frittmann Peti

Legalább 10 féle pezsgőt kóstolhattok az este folyamán, köztük olyan különlegességeket, mint Hernyák Tomi kísérleti tétele, vagy egy-egy Antech, illetve Taittinger tétel!

dsc_0261.jpg

Néhány tételről bővebben:

- Demetervin Extra Brut Pezsgő 2014

Demeter Endre 2003 óta készíti kísérleti nyerspezsgőit, a most elérhető 2014-es tétel a Chateau Vincent-tel együttműködésben készült, természetesen palackos erjesztéssel (methode traditionel), furmint és hárslevelű alapborból. Ebben a Mádi Kör szabályai szerinti egy kilós terhelésnek köszönhetően a háttérben érződik a településre jellemző ásványos vulkáni talaj karaktere, így a kis tétel nem csak az autochton fajták miatt egyedi. A zárt eleganciát a feszes sav tartja, az autolízises jelleg és a gyöngyözés finomsága az odafigyelésnek és a 25 hónap utáni degorzsálásnak köszönhető. A tétel jellemzője a krémes textúra és az elegánsan visszafogott gyümölcsösség.

- Hernyák Tomi

“A pezsgőnk még nem forgalmi tétel. Idén karácsonyra fog hivatalosan is a piacra kerülni. 2010-es alapborokból készült, 30% fahordós Chardonnay, és 70 % fehér Pinot Noir házasítása. Természetesen direkt pezsgőnek szüreteltük és nevelgettük a magas, 9-10 g savú alapborokat, hogy aztán 2011 nyarán, egy Champagne készítő családdal karöltve palackba tegyük. Azóta, azaz több mint 6 éve fejlődik élesztőn. Nyersen, likőrözés nélkül tervezzük majd palackozni.

Ez az első kísérletünk a pezsgők terén, ezt a mini 1500 palackos tételt 2016-ban 4000 palack, 2017-ben pedig már 5000 palack követi a sorban. Bízunk abban, hogy borászatunk idővel ugyanolyan ismert és elismert lesz a pezsgőivel, mint ahogyan most a borok vagy a párlatok esetében.

Etyeken az idei évtől a helyi borászkollégákkal közösen elindítottunk egy Etyeki Pezsgő Eredetvédelem mozgalmat, melyben az országos termékleírásnál sokkal szigorúbb, minőségibb keretek között szeretnénk megfogalmazni az Etyeki Pezsgő kivételességét.”

- Frittmann Peti - Gold Brut Traditional Method

“2013 évjáratú 100% ezerjóból készült pezsgőnk több mint 30 hónapos érleléssel készült. Palackos erjesztésnek köszönhetően apró buborékok úsznak a felszín felé a citromsárga színű pezsgőben. Az illatot az alma és a körte mellett a tradicionális pezsgőkészítésre jellemző élesztős, piskótás, kekszes jegyek töltik ki. A korty elegáns felépítéséhez a mértéktartó test mellett a közepes savak és krémes gyöngyözés is hozzájárul. Az ízvilágban az illatban már érezhető aromák mellett herbális, grépfrútos zamatokkal színesedik a kép.”

- Homola Pincészet – Pinot Blanc

“Kuriózum, hogy a 2013-as évből termett Pinot Blanc szőlőnkből tradicionális pezsgőt készítünk, palackos érleléssel, 5 gramm cukorral” – mondja Homonna Attila, a birtok borásza. Ez a pincészet első pezsgője, de terveznek vele.

Az esemény mottója pedig legyen egy tökéletesen ide passzoló idézet a Little Britain sorozatból:

"Champagne, champagne for everyone!"

https://www.youtube.com/watch?v=kopbc5qcm68

 

Kóstolójegy: 3500 Ft (minden pezsgő megkóstolására feljogosít)

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

ll. Csopaki Kódex sétáló kóstoló

2017. október 05. 11:47 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Tavaly hagyományt teremtettünk, idén ősszel újra megrendezzük a Csopaki Kódex sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel, izgalmas borokkal és ehhez illeszkedő menüvel a Sáfránkert Vendéglőben. A kóstoló után mindenkit invitálunk a Guden misére a paloznaki templomba, majd a szokásos Guden buliba a Kredencbe!

KÓDEX SÉTÁLÓ KÓSTOLÓ

Október 21-én a paloznaki Szt. József Közösségi Házban (Sáfránkerttel szemben) a környékbeli pincészetek Kódex védjegyes borai sorakoznak fel, melyeket egy sétáló kóstoló keretében lehet végigkóstolni. Több évjáratot is bemutatunk és itt lesznek a legújabb Kódex bírálaton eredményesen végzet borok is.

Sétáló kóstoló: 14:00-18:00 / ára: 2000 Ft (+500 forint visszakapható pohár letét)

kodex1.jpg

KÓDEX VACSORA

A kóstoló után a Sáfránkert Vendéglő egy kifejezetten Kódex borokra hangolt menüvel készül.

Asztalfoglalás és előjegyzés a Sáfránkert telefonszámán: +36 70 624 4448

GUDEN NAP / október 21.

Guden mise 18:00-19:30 Paloznak - Római katolikus templom

Guden buli 20:30-tól / Hello Tourist Kert Balatonfüred

SZÁLLÁS

  1. Kredenc szoba-étel-ital
  2. Kenese-Völgye Villahotel http://kenesevolgye.com/

UTAZÁS:

Jocibusz: +36705579770

 

A CSOPAKI KÓDEX

A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

Mindent bele!

2017. október 02. 15:17 - Esszlessz

- teszteltünk

Szeptemberben újabb évfordulóhoz érkeztünk: immár két éve, hogy elindult közös kóstolóink sorozata. Így a szokásokhoz híven (hisz' immár nekünk is van olyan!), a hónap első keddjén a "mindent bele" téma köré gyűjtöttük a palackokat, pincék, kamrák mélyéről, esetleg pillanatnyi hév alapján szakboltok polcairól. 

Jó kis sor lett, szerettük is, nézzétek:

1) Recas Sole 2015

barack, virágméz, pezseg??,  hordó, krémes, sűrű, grapefruit, érett-sárga, zsíros, faforgács, vajkrém, parmezán, libaháj és tepertő, nyári napsütés, füst, melegség, férfias, érett férfikéz, virág, lime, bodza, zöld paprika, rövidke, kis alkohol, akácméz, szép sav, vanília, karamell, intenzív, vaj, kenyérhéj, citrusok, ősz, brutál fa

82 pont

2) Tüske Pince Kadarka 2015

túl főtt eperlekvár, fáradt szín, medvecukor illat, negrós, csípős, ciános kesernye, világos téglapor, hajnali tábortűz-parázs, mazsola, érlelt nyers steak-hús, bodzabogyó, gyógynövényes cukorka, megfáradt, cseresznyemag, túl a csúcson, vénasszonyok nyara, föld, cseresznye, eper, hűvös, karamell, íze visszafogott, meggy, meggymag, fáradt eper, rövid, üreske, gyógynövény

78 pont

3) Bősz Adrián Vörös Cuvée 2014

menta, kapor, csombor, lestyán, mustármag (savanyúságos összhatás), kökény, som, fanyar, közép mély vörös, lovarda eső után, szalmabála, aszalt paradicsom, vadcseresznye, meggylekvár, hecsedli, naspolya, fahéj, kandalló előtti birkabőr, kovászos ubi, animális, meggy, bors, cseresznye, kávé, csoki, animál, intenzív, gyümölcsös, fa, alkohol+, meggymag, melegség, szeder, tannin+

81 pont

4) Zantho St.-Lőrinc 2015

szeder szín-illat, kicsit alkoholos, bogyós gyümölcsök, áfonya, fémes íz, „húzós”, kompakt-tömör vörös, áfonya-lekvár, őrölt paprika, halászlé..., meggyes étcsoki, pici kapor, buja, tűz, bőrkanapé, gomba, hús, faháncs, frissen kivágott fa, füstölt lazac, kávé, meggybefőtt, lekvár, keserű csoki, alkohol+, tannin, férfias, szilva, kandalló

81 pont

image1_1_1.JPG

5) Vin Art Cabernet Sauvignon classic 2007

„túl a csúcson, de még szép fajtajelleges”, zárkózott illat, lassan nyíló, de NYÍLIK!, húzós, tapadós, tanninos, gyümölcsös, szivar, füst, kandalló, medvebőr, átláthatatlan, felperzselt esőerdő, szárító tanninbomba, meggymagkivonat..., véreshurka, hordódonga, kávélikőr, régi bőrfotel, almárium, babérlevél, likőr, chilis étcsoki, dohány, kávé, régi hordó illata, játszós, csokoládé, eukaliptusz, aszalt szilva, szép tannin, bőr, meggy, szilva, szeder, csoki, kávé, alkohol+

85 pont

6) Vin Art Cabernet Sauvignon barrique Prémium 2007

eukaliptusz, „nagy meglepetés”, szeder, áfonya, meggykompót, buja forró éjszaka, gyümölcsös, csokoládé, whisky, éjfekete, csersavbomba, szőlőmag-olaj, égett-oldalas, vaddisznó-sonka, régiöreg, kandalló, ropogó parázs, régi könyv, idő, időtlenség, áfonyalekvár, bonbonmeggy, fahéj, szárított zsálya, visszafogott illat, aszalt gyümölcsök, kávé, bőr, dohány, szép tannin, meggymag, brownie,szerelem, karácsony, bujaság

87 pont

7) Dávid Borház Egri Bikavér 2006

Fűrészüzem, mustármag, meleg, ölelős, behízelgő, bársonyos, letisztult, elegáns, „nagyestélyis keringő egy kastélyban”, porszáraz, égető tanninok, brettes, bőrkötéses kódex, platán-kéreg, kakaóporos selyemcukorka, szilvadzsem, kor, hordódonga, medvecukor, tűz, portói, szilvabefőtt, kakukkfű, bors, dohánylevél, vanília, kávé, csokoládé, meggy, szilvalekvár, kerek tannin, aszalt meggy,aszalt szilva, őszi erdő,nyugalom,séta, buja éjszaka, vaníliáskarika

87 pont

Szólj hozzá!

V. Junibor és Gasztroünnep

2017. szeptember 21. 18:57 - Esszlessz

- Főszerepben a Juniborászok!

Az ország több borvidéke, 33 borász. Fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a JUNIBORÁSZOK!           

Szeptember 28. és október 1. között a fiatal borászok a DiVinoval karöltve ismét birtokba veszik a Bazilika előtti teret, mely idén ötödjére ad otthont a Junibor és Gasztroünnepnek.

Ebben az évben a VinCe Magazin is tevékenyen részt vesz a szervezésben, sőt rapid kurzusokat is tartanak azoknak, akiket érdekel a borvilág szakmai oldala is. 30 perces kurzusaikon naponta kétszer vezetik be az érdeklődőket a borkóstolás alapismereteibe, egy-egy bortípus vagy szőlőfajta rejtelmeibe. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Érdemes időben foglalni.

121a5776_masolat.jpg

Ugyancsak újítás, hogy nem csak a borászok, hanem a budapesti street food vagány és friss képviselői is megjelennek a helyszínen. Többek között Huszár Krisztián extravagáns fogásait is kóstolhatjuk.

Ami pedig a fizetést illeti, a szervezők könnyítettek az eddigi szisztémán: a készpénz és a kártya mellett már mobilunkkal is pikk-pakk elvégezhetjük azt (piros szolgáltatóhoz tartozók előnyben).

A Juniborászokkal is találkozhatunk minden nap, akik a saját standjuk házigazdái lesznek. Személyesen is megtudhatjuk tőlük hogyan zajlott, zajlik az idei szüret. Sőt! Lesz olyan borász, aki már kóstolót is hoz a 2017-es évjártból. A fogadóórák minden nap 18 és 21 óra között várják a kóstolni vágyókat.

121a5361_masolat.jpg

Az esemény sajtótájékoztatóján 4 borásszal találkozhattunk – Frittmann Péter, Babiczki László, Gál Péter és Demeter Endre -, ők elmondták, hogy az év közbeni nehézségek ellenére (fagykár, jégeső, eső) az augusztus végi kis csapadék és a sok napsütés jót tett a szőlőnek.   Frittmann Peti és Babiczki Laci elmondta, hogy ők már elkezdték a szüretet, sőt már majdnem be is fejezték, és magas mustfokkal szüreteltek és szép savak lesznek a borokban. Péter megígérte, hogy a 2017-es irsai olivér ezen az eseményen fog bemutatkozni. Laci is készül valami újdonsággal, neki a pinot grigio 2016-os bora kerül bemutatásra. Gál Péter is egyetértett kollégáival, a már náluk is leszüretelt Egri Csillagnak szánt fajták és az olaszrizling izgalmas lesz. Demeter Endrénél még most kezdődött a szüretet, a szőlő náluk is szépen beérett. Az eddig leszedett és a pezsgőnek szánt alapbor már érik a pincében.

pixi0279.JPG

Fotó: Pixeltaster

Egy szó mint száz, izgalmas és ínycsiklandó finomságokkal várják a nagyérdeműt mind a kiállítók, mind pedig a szervezők- érdemes lesz kinézni!

 

További infó itt.

 

Kriszti, Andi

 

Szólj hozzá!

Finom harmónia

2017. szeptember 20. 19:53 - Esszlessz

- ezt próbáld ki, ha kiszakadnál egy kicsit a rohanásból

Idilli hely bújik meg a kertváros nyugalmában alig fél órányira Budapest központjától: a Villa Rosa Boutique Hotel és Étteremben jártunk, kóstoltunk, felfedeztünk és nagyon szerettük!

Hányszor fordult már elő, hogy egy kis nyugalomra, meghittségre vágyunk, sallangmentes, ugyanakkor valóban kellemes környezetben? Ugye, hogy sokszor? Ami könnyen megközelíthető, biztos minőséget nyújt, élményt ad, abszolút feszengés mentesen. Nos, találtunk egy ilyet, jól meg is jegyeztük, hisz’ nem csupán a remek konyha, a jól kiválasztott borlap, a hangulatos környezet miatt szerethető, hanem azért, mert a csapat, akik mindezért felelnek, jó munkát végeznek. Fiatalok és elhivatottak és végtelenül kedvesek, pont úgy, ahogy azt kell, nem érzed műnek- ami számomra nagyon fontos.

Pezsgővacsorán ízleltük a helyet. Törley és Francois buborékok kísérték utunkat, melyet a hotel új séfje és konyhafőnöke, Szappanyos Viktor és csapata alkotott számunkra. Négy fogás és hat pezsgő. Welcome drinkként a Törley Gála sec alappezsgőjét töltötték a poharunkba. Érett almás, kedves tétel. Gyümölcsös tonhaltatárral nyitottuk meg az ételek sorát, melyhez Francois Brut Nature érkezett társnak. A pezsgő élénk savaival lendületet adott a tatárnak. Citrusok és kenyérhéj, pici élesztő.

Majd nyúl kapott főszerepet a tányérokon, mentás kecskesajt zselével, cékla variációkkal – be kell vallanom kis félsszel vágtam neki az első falatnak, a tudat miatt, hogy nyuszi, azonban az első falat levett a lábamról. Ahogy láttam, a többieket is. Remek volt. A köret is, finom játék volt a menta és kecskesajt. Törley Excellence Chardonnay szegődött kísérőnek. Szép összhang. Trópusi gyümölcsök illatban és kortyban. Remek savak. Ezt követően konfitált szarvas érkezett, sütőtökkel, pattogatott kukoricával kiegészülve, Hungária Grande Cuvée került a poharakba mellé. Igazi férfias fogás. A pezsgő vastagsága, karaktere tovább erősítette ezt a vonalat.

Desszertként pezsgőben főtt bébi körte, chilis csokoládéágyon hajszolt minket a bűnös élvezetek világába –igaz, erősen hagytuk is magunkat. Törley Chardonnay Brut volt a párja. Krémes, vajas, érett fehérhúsú gyümölcsök az illatban és a kortyban is. Halk hümmögések mellett merültünk el párosításukban.

Extra lezárásképp Francois Rosé Brut került a poharainkba. 7 gr cukor, finom élesztő, grépfrút, szép szerkezet és hossz. Egy pohárral nem értük be.

A pezsgősor, a hozzájuk ügyesen megalkotott ételek, a zene, mely nem tolakodott, finom hátteret adott és a vendéglátók által alkotott egészért tetszett igazán az este. Jó a hely. Működik. Bújjatok el itt egy vacsorára, akár egy egész éjszakára is, vagy költsétek el itt a vasárnapi ebédet, minden adott hozzá!

 

Andi

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil