- sajtóközlemény-
Válogatott magyar és külföldi tételek sétálókóstolója a DiVino Gozsduban!
Ami várható:
Számvetés, kóstoló, szüreti tapasztalatok, találkozások, 6 kiállító, kis pincék és viszonteladók, koccintás hazai és külföldi válogatott tételekkel.
Akik velünk lesznek:
- Demeter Endre
- Hernyák Tomi
- Homola Pincészet
- Sauska
- Bor és Más
- Frittmann Peti
Legalább 10 féle pezsgőt kóstolhattok az este folyamán, köztük olyan különlegességeket, mint Hernyák Tomi kísérleti tétele, vagy egy-egy Antech, illetve Taittinger tétel!
Néhány tételről bővebben:
- Demetervin Extra Brut Pezsgő 2014
Demeter Endre 2003 óta készíti kísérleti nyerspezsgőit, a most elérhető 2014-es tétel a Chateau Vincent-tel együttműködésben készült, természetesen palackos erjesztéssel (methode traditionel), furmint és hárslevelű alapborból. Ebben a Mádi Kör szabályai szerinti egy kilós terhelésnek köszönhetően a háttérben érződik a településre jellemző ásványos vulkáni talaj karaktere, így a kis tétel nem csak az autochton fajták miatt egyedi. A zárt eleganciát a feszes sav tartja, az autolízises jelleg és a gyöngyözés finomsága az odafigyelésnek és a 25 hónap utáni degorzsálásnak köszönhető. A tétel jellemzője a krémes textúra és az elegánsan visszafogott gyümölcsösség.
- Hernyák Tomi
“A pezsgőnk még nem forgalmi tétel. Idén karácsonyra fog hivatalosan is a piacra kerülni. 2010-es alapborokból készült, 30% fahordós Chardonnay, és 70 % fehér Pinot Noir házasítása. Természetesen direkt pezsgőnek szüreteltük és nevelgettük a magas, 9-10 g savú alapborokat, hogy aztán 2011 nyarán, egy Champagne készítő családdal karöltve palackba tegyük. Azóta, azaz több mint 6 éve fejlődik élesztőn. Nyersen, likőrözés nélkül tervezzük majd palackozni.
Ez az első kísérletünk a pezsgők terén, ezt a mini 1500 palackos tételt 2016-ban 4000 palack, 2017-ben pedig már 5000 palack követi a sorban. Bízunk abban, hogy borászatunk idővel ugyanolyan ismert és elismert lesz a pezsgőivel, mint ahogyan most a borok vagy a párlatok esetében.
Etyeken az idei évtől a helyi borászkollégákkal közösen elindítottunk egy Etyeki Pezsgő Eredetvédelem mozgalmat, melyben az országos termékleírásnál sokkal szigorúbb, minőségibb keretek között szeretnénk megfogalmazni az Etyeki Pezsgő kivételességét.”
- Frittmann Peti - Gold Brut Traditional Method
“2013 évjáratú 100% ezerjóból készült pezsgőnk több mint 30 hónapos érleléssel készült. Palackos erjesztésnek köszönhetően apró buborékok úsznak a felszín felé a citromsárga színű pezsgőben. Az illatot az alma és a körte mellett a tradicionális pezsgőkészítésre jellemző élesztős, piskótás, kekszes jegyek töltik ki. A korty elegáns felépítéséhez a mértéktartó test mellett a közepes savak és krémes gyöngyözés is hozzájárul. Az ízvilágban az illatban már érezhető aromák mellett herbális, grépfrútos zamatokkal színesedik a kép.”
- Homola Pincészet – Pinot Blanc
“Kuriózum, hogy a 2013-as évből termett Pinot Blanc szőlőnkből tradicionális pezsgőt készítünk, palackos érleléssel, 5 gramm cukorral” – mondja Homonna Attila, a birtok borásza. Ez a pincészet első pezsgője, de terveznek vele.
Az esemény mottója pedig legyen egy tökéletesen ide passzoló idézet a Little Britain sorozatból:
"Champagne, champagne for everyone!"
https://www.youtube.com/watch?v=kopbc5qcm68
Kóstolójegy: 3500 Ft (minden pezsgő megkóstolására feljogosít)
További infó itt.