esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Pezsgő ALL IN - Válogatott pezsgők sétálókóstolója

2017. október 10. 11:19 - Esszlessz

2017. október 25. - DiVino Gozsdu

- sajtóközlemény-

pezsgo_all_in.jpg

Válogatott magyar és külföldi tételek sétálókóstolója a DiVino Gozsduban!

Ami várható:

Számvetés, kóstoló, szüreti tapasztalatok, találkozások, 6 kiállító, kis pincék és viszonteladók, koccintás hazai és külföldi válogatott tételekkel.

Akik velünk lesznek:

- Demeter Endre

- Hernyák Tomi

- Homola Pincészet

- Sauska

- Bor és Más

- Frittmann Peti

Legalább 10 féle pezsgőt kóstolhattok az este folyamán, köztük olyan különlegességeket, mint Hernyák Tomi kísérleti tétele, vagy egy-egy Antech, illetve Taittinger tétel!

dsc_0261.jpg

Néhány tételről bővebben:

- Demetervin Extra Brut Pezsgő 2014

Demeter Endre 2003 óta készíti kísérleti nyerspezsgőit, a most elérhető 2014-es tétel a Chateau Vincent-tel együttműködésben készült, természetesen palackos erjesztéssel (methode traditionel), furmint és hárslevelű alapborból. Ebben a Mádi Kör szabályai szerinti egy kilós terhelésnek köszönhetően a háttérben érződik a településre jellemző ásványos vulkáni talaj karaktere, így a kis tétel nem csak az autochton fajták miatt egyedi. A zárt eleganciát a feszes sav tartja, az autolízises jelleg és a gyöngyözés finomsága az odafigyelésnek és a 25 hónap utáni degorzsálásnak köszönhető. A tétel jellemzője a krémes textúra és az elegánsan visszafogott gyümölcsösség.

- Hernyák Tomi

“A pezsgőnk még nem forgalmi tétel. Idén karácsonyra fog hivatalosan is a piacra kerülni. 2010-es alapborokból készült, 30% fahordós Chardonnay, és 70 % fehér Pinot Noir házasítása. Természetesen direkt pezsgőnek szüreteltük és nevelgettük a magas, 9-10 g savú alapborokat, hogy aztán 2011 nyarán, egy Champagne készítő családdal karöltve palackba tegyük. Azóta, azaz több mint 6 éve fejlődik élesztőn. Nyersen, likőrözés nélkül tervezzük majd palackozni.

Ez az első kísérletünk a pezsgők terén, ezt a mini 1500 palackos tételt 2016-ban 4000 palack, 2017-ben pedig már 5000 palack követi a sorban. Bízunk abban, hogy borászatunk idővel ugyanolyan ismert és elismert lesz a pezsgőivel, mint ahogyan most a borok vagy a párlatok esetében.

Etyeken az idei évtől a helyi borászkollégákkal közösen elindítottunk egy Etyeki Pezsgő Eredetvédelem mozgalmat, melyben az országos termékleírásnál sokkal szigorúbb, minőségibb keretek között szeretnénk megfogalmazni az Etyeki Pezsgő kivételességét.”

- Frittmann Peti - Gold Brut Traditional Method

“2013 évjáratú 100% ezerjóból készült pezsgőnk több mint 30 hónapos érleléssel készült. Palackos erjesztésnek köszönhetően apró buborékok úsznak a felszín felé a citromsárga színű pezsgőben. Az illatot az alma és a körte mellett a tradicionális pezsgőkészítésre jellemző élesztős, piskótás, kekszes jegyek töltik ki. A korty elegáns felépítéséhez a mértéktartó test mellett a közepes savak és krémes gyöngyözés is hozzájárul. Az ízvilágban az illatban már érezhető aromák mellett herbális, grépfrútos zamatokkal színesedik a kép.”

- Homola Pincészet – Pinot Blanc

“Kuriózum, hogy a 2013-as évből termett Pinot Blanc szőlőnkből tradicionális pezsgőt készítünk, palackos érleléssel, 5 gramm cukorral” – mondja Homonna Attila, a birtok borásza. Ez a pincészet első pezsgője, de terveznek vele.

Az esemény mottója pedig legyen egy tökéletesen ide passzoló idézet a Little Britain sorozatból:

"Champagne, champagne for everyone!"

https://www.youtube.com/watch?v=kopbc5qcm68

 

Kóstolójegy: 3500 Ft (minden pezsgő megkóstolására feljogosít)

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása