Az ország több borvidéke, 33 borász. Fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a JUNIBORÁSZOK!
Szeptember 28. és október 1. között a fiatal borászok a DiVinoval karöltve ismét birtokba veszik a Bazilika előtti teret, mely idén ötödjére ad otthont a Junibor és Gasztroünnepnek.
Ebben az évben a VinCe Magazin is tevékenyen részt vesz a szervezésben, sőt rapid kurzusokat is tartanak azoknak, akiket érdekel a borvilág szakmai oldala is. 30 perces kurzusaikon naponta kétszer vezetik be az érdeklődőket a borkóstolás alapismereteibe, egy-egy bortípus vagy szőlőfajta rejtelmeibe. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Érdemes időben foglalni.
Ugyancsak újítás, hogy nem csak a borászok, hanem a budapesti street food vagány és friss képviselői is megjelennek a helyszínen. Többek között Huszár Krisztián extravagáns fogásait is kóstolhatjuk.
Ami pedig a fizetést illeti, a szervezők könnyítettek az eddigi szisztémán: a készpénz és a kártya mellett már mobilunkkal is pikk-pakk elvégezhetjük azt (piros szolgáltatóhoz tartozók előnyben).
A Juniborászokkal is találkozhatunk minden nap, akik a saját standjuk házigazdái lesznek. Személyesen is megtudhatjuk tőlük hogyan zajlott, zajlik az idei szüret. Sőt! Lesz olyan borász, aki már kóstolót is hoz a 2017-es évjártból. A fogadóórák minden nap 18 és 21 óra között várják a kóstolni vágyókat.
Az esemény sajtótájékoztatóján 4 borásszal találkozhattunk – Frittmann Péter, Babiczki László, Gál Péter és Demeter Endre -, ők elmondták, hogy az év közbeni nehézségek ellenére (fagykár, jégeső, eső) az augusztus végi kis csapadék és a sok napsütés jót tett a szőlőnek. Frittmann Peti és Babiczki Laci elmondta, hogy ők már elkezdték a szüretet, sőt már majdnem be is fejezték, és magas mustfokkal szüreteltek és szép savak lesznek a borokban. Péter megígérte, hogy a 2017-es irsai olivér ezen az eseményen fog bemutatkozni. Laci is készül valami újdonsággal, neki a pinot grigio 2016-os bora kerül bemutatásra. Gál Péter is egyetértett kollégáival, a már náluk is leszüretelt Egri Csillagnak szánt fajták és az olaszrizling izgalmas lesz. Demeter Endrénél még most kezdődött a szüretet, a szőlő náluk is szépen beérett. Az eddig leszedett és a pezsgőnek szánt alapbor már érik a pincében.
Fotó: Pixeltaster
Egy szó mint száz, izgalmas és ínycsiklandó finomságokkal várják a nagyérdeműt mind a kiállítók, mind pedig a szervezők- érdemes lesz kinézni!
További infó itt.
Kriszti, Andi