esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Tokaji aszút az ünnepekre!

2017. november 29. 13:52 - Esszlessz

#KoccintsAszuval 2017

Advent, karácsony, újév. Bő egy hónap a folyamatos ünneplésre, méghozzá az egyik legkülönlegesebb és legegyedibb magyar bortípussal, a tokaji aszúval, aminek egyértelmű helye van a világ legjobb édes borai között. Eleganciájánál és presztízsénél fogva nem a hétköznapok, hanem az ünnepek itala, így pont ideje beszerezni egy-két palackkal, ráadásul több érvünk is van az aszú sokszínűsége mellett.

Ajándék a fa alatt

Ha elegáns és időtálló ajándékot keresünk, akkor meg is állhatunk az aszúnál. Ennek az egyedülálló bortípusnak a különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ráadásul nem minden évben készül. Az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Rengeteg munkával jár egyenként begyűjteni az aszúszemeket, akár mínusz fokokban, és legalább másfél évig kell hordóban és egy évig palackban érlelni, mielőtt hozzánk kerülhet.

Sokszínű gasztronómia

Noha a töltött káposztához vagy a rántott halhoz tényleg nem illik az aszú, számtalan ünnepi ételhez passzol. A klasszikus, világszerte ismert párosításon, a liba- vagy kacsamájon túl például egy birsalmával töltött kacsamellhez is választhatjuk, vagy olyan izgalmasabb húsokhoz, mint a nyúl vagy a galamb, édesfűszerekkel, gyümölcsökkel készült mártással. Szinte az összes desszerthez jól társítható, sőt édesség helyett is kínálhatjuk a vendégeknek, és kéksajt vagy birsalmasajttal tálalt friss brie mellé is érdemes ezt választani. Ha kissé formabontóan, idén ázsiai fűszerezésű ételekkel készülnénk, akkor is egy palack aszút nyissunk.

furmintphoto_koccintsaszuval2.jpg

Fotó: Furmint Photo

Édességekhez

A bor-étel párosítások egyik aranyszabálya, hogy a bornak legalább olyan édesnek kell lennie, mint az ételnek, az aszú esetében pedig nem nehéz megfelelni ennek az elvárásnak. A klasszikus karácsonyi sütemények tele vannak dióval és pörkölt magvakkal, csokoládéval, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, marcipánnal, édesfűszerekkel. Bejgli, zserbó, diótorta, gyümölcskenyér, sütőtökös és pekándiós torták, csokoládés Pavlova.... Nincs hely az összes kedvencünket felsorolni, de mindhez illeni fog az aszúk aromavilága, így nem nyúlhatunk mellé, bármelyik palackot is választjuk.

Desszert helyett

Az aszút önmagában is ihatjuk, édesség helyett. Nem véletlen, hogy éttermek kínálják külön a desszertlapon, hiszen a mézes, édesfűszeres, koncentrált bor már önmagában is élményt nyújt. Régóta úgy tartják számon az aszút mint orvosságot, így hiába a sok-sok gramm maradék cukor benne, mégis egészséges választás. Az aszúk azért is egyedülállóak a világon, mert magas a savtartalmuk, amitől egyensúlyosak és életteliek, így magukban fogyasztva sem lesznek túlságosan sziruposak. Kortyoljunk el egy pohár aranyló színű aszút az ünnepek alatt, és élvezzük a karácsonyi ízeket.

Kísérletezzünk

Arra is lehetőséget adnak az aszúk, hogy kiválasszuk, vajon a fiatal vagy inkább az érleltebb, a könnyedebb vagy a koncentrált, nemritkán 200 gramm fölötti maradék cukrot tartalmazó tételek tetszenek-e nekünk jobban. A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszú akár évtizedeken keresztül élményt nyújt, hiszen az évek alatt újabb és újabb rétegekkel gazdagodik a bor, ugyanakkor érdemes a fiatal, friss aszúkat is kóstolni, amik könnyed, vibráló, csupa gyümölcs tételek. Kísérletezzünk, hogy melyik ételhez melyik aszú passzol a leginkább, de persze a lényeg az, hogy nekünk melyik ízlik majd a legjobban. 

+1

Osszuk meg másokkal is azt az élményt, amit a tokaji aszú nyújt, és az idei ünnepek alatt családdal, barátokkal nyitott, ételhez párosított, ajándékba kapott, karácsonyfa mellett elkortyolt, étteremben rendelt tokaji aszút posztoljuk ki adventtől újévig, és használjuk a #koccintsaszuval hashtaget a fotók mellé.

 

Facebook: www.facebook.com/koccintsaszuval/

Instagram: www.instagram.com/koccintsaszuval/

 

-sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Borbála napi nyitott pince és kiállítás

2017. november 28. 11:38 - Esszlessz

December 2-án, szombaton 11.00 - 18.00 óráig idén is megrendezik szokásos Borbála-napi nyitott pince kóstolót az Etyeki Kúriánál, amire szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Elsőként kóstolhatjuk együtt a soproni dűlőkről származó Kékfrankos 2015, Merlot 2015 és Zweigelt 2015 borainkat, a már ismert kínálat mellett.

unnamed_1.png

A nap folyamán Makai Mira Dalma, Esterházy Művészeti Díjas képzőművész festményeit és kisplasztikáit mutatják be egy kiállítás keretében.

Ezen a napon kedvezményesen vásárolhatjuk meg boraikat.

További infó itt.

Szólj hozzá!

Először készül független, átfogó felmérés a magyarok sörfogyasztási szokásairól

2017. november 20. 14:42 - Esszlessz

-sajtóközlemény

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás a Beerselection.hu Ország Söre kampányával együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.

A Beerselection.hu és a Beerporn.hu újból keresi Magyarország legnépszerűbb kisüzemi sörét, és ha már a kedvenc sörükről szavaztatja meg a fogyasztókat, feltérképezi azok sörivási szokásait is.

A szervezők felkeresték az ország legjobb kisüzemi sörfőzdéit, akik közül 26-an neveztek a megmérettetésre. A 26 résztvevőt arra kérték, nevezzék meg azt a maximum három sört, és az őket készítő főzdét, akik szerintük megérdemelnék az Ország Söre címet. Ily módon ebben az évben a főzdék maguk közül választották ki azt a hét sörkészítőt, amelyekre a közönség szavazhat, valamint a tavalyi győztes Szent András Sörfőzde is a mezőnyben van.

A sörökre ezen az oldalon lehet szavazni, részletesebb leírást pedig a kampány médiapartnere, a Beerporn.hu itt közöl a versenyzőkről

snow-restaurant-mountains-sky.jpg

Fotó: pexels.com

A szavazással párhuzamosan futó sörfogyasztási kérdőív itt érhető el, de a kedvenc sörre leadott szavazat után is továbbléphetnek a kérdésekhez az érdeklődők. A felmérés néhány perc alatt kitölthető, azok között pedig, akik ezt megteszik, többek között olyan értékes nyereményeket sorsolnak ki, mint kétszemélyes belépő a Thermal Beer SPA sörfürdőbe és a februári Indoor Sörfesztiválra, 10 ezer forint értékű törzskártya a Legfelsőbb Beeróságra, valamint a Beerselection és a Beerporn.hu által összeállított, különleges söröket tartalmazó ajándékcsomagok.

A felmérés eredményeit a szervezők részletes összefoglalóban hozzák majd nyilvánosságra, a fogyasztók által adott válaszokból kirajzolódó trendekről pedig nyomtatott kiadvány is megjelenik.

A szavazás december 7-én zárul, a legnépszerűbb kisüzemi sört készítő sörfőzde terméke plakettet kap. Az Ország Söre díjátadó ünnepségére december 12-én kerül sor a Beerselection József körúti üzletében.

Szóval a sörökre itt szavazhatsz, a leírások itt vannak, a felmérés pedig itt érhető el. Kattints hármat!

Szólj hozzá!

DJ A SZŐLŐBEN MIKULÁS EDITION Cyborg templarral

2017. november 16. 09:51 - Esszlessz

- 12.02. Paloznak

Cserépkályha, forralt bor, pokrócok, sercegő sült házi kolbász és hurka, téli balatoni kilátás - szerintünk semmi nem kell egy jó decemberi estéhez. OH WAIT. Egy pár jó bor, jó társaság és zene sem árt. A Homola Borteraszon nem rettennek meg a téltől, borba és jókedvbe burkolózva, töretlenül pörgetik a lemezeket a szőlősorok végében.

djaszolobenmiku2.jpg
PROGRAM:
� 14:00-tól laza zenék, bele a délutánba és a naplementébe, 100% Balaton, Homola Paloznak Olaszrizling, Sáfránykert Olaszrizling, Homola Kékfrankos, Homola Black...
� A lemezjátszóknál 14 órától este 10-ig a csodás Cyborg Templar és az ő bakelitjei
� Sáfránkert újratölt! - Ételek, falatok egész nap a Sáfránkert Vendéglő kamrájából és konyhájából
� Családias, cserépkályhás hangula, tábortűz - #telenisbalaton


// A belépés most is ingyenes!

Szólj hozzá!

MÁLIK ZOLTÁN BORKÓSTOLÓ és VADDISZNÓPÖRKÖLT a Pláne Badacsony Borteraszon

2017. november 15. 10:43 - Esszlessz

11.18. 14:00 - BADACSONY

"Szombaton lejön a hegyről pár vaddisznó különböző megjelenési formákban. Egyikükkel beszélgetünk egy jóízűt, másikukból hasonlóan tartalmas ételt készítünk.
Úgy kezdődött, hogy ezek a szerencsétlen állatok leették egy szőlőnk nagy részét, aztán valamelyikükkel még autóval is összefutottunk. Szóval van törleszteni valónk."
Szombaton revansot vesz a Pláne: a történet mellé állt a vaddisznók képviseletében Málik Zoltán borász – és nagy vadász – akinek régi vaddisznós címkéivel már találkozhattak a borszeretők. Egy egész délutánt a borok és vaddisznók bűvöletében tölthetünk, a fazékban friss pörkölt, a kóstolón Málik Zoli érdekes, régebbi tételei. 
23559563_1568267189933352_6436231803822251712_n.jpg
Program:
- 14 órától: vaddisznópörköltözés, friss kenyér, mellé Málik Budai zöld ’12. Reggeltől főzzük a teraszon bográcsban a szaftos pörköltet friss gombákkal, borókával, meg egy kis feketecsokival. A pörkölt és egy pohár bor ára 2.500,- Ft lesz. A pörkölt a készlet erejéig, vagy a borkóstolóig elérhető.
- 17 órától BORKÓSTOLÓ Málik Zolival

Tételek:
'13-as Zöldszilváni,
'14-es Bakator,
'14-es Szürkebarát,
’12-es Budai zöld,
'12-es Zeusz és
a nagy klasszikus, egy '13-as Kéknyelű.

A kóstoló ára 3.200,- forint, mely tartalmazza az 6 tételes borsort és a borok mellé felszolgált falatkákat.
Tovább infó itt.
Szólj hozzá!

Kiváló évjárat a pincékben

2017. november 08. 09:17 - Esszlessz

Dél-balatoni évjáratjelentés 2017

A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, így adva szemléletes képet egy gyakorlati szüreti jelentés formájában.

„Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér  és a kék szőlők esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk.” – Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, borász (Bujdosó Szőlőbirtok)

Jól indult ez az év a Dél-Balatonnál. Az, hogy kapott hideget és havat is a borvidék, azt jelentette, hogy a kártevők legnagyobb része nem élte túl a telet. Így a növényvédelem szempontjából a vegetáció alatt sem volt nagy rizikó, és könnyebb volt a lisztharmatot is kordában tartani ott, ahol felütötte a fejét. Fagy- és jégkár sem érte a borvidéket, ez is hozzájárult ahhoz, hogy idén kiemelkedő volt a termésmennyiség. A tavasz kiegyensúlyozott volt, a napsütés és a csapadék is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a virágzás időszakában segítse a szőlőnövények optimális fejlődését. A nem túl esős idő pedig megkönnyítette a munkát a dűlőkben, könnyebb volt rendben tartani a sorokat a nagy sár nélkül.

del_balaton_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A nyarat ugyan a forróság jellemezte, ám a borvidéknek itt van a Balaton, aminek a mikroklimatikus, jótékony hatása ilyenkor is érződik. Magasabb marad a tó párolgása miatt a levegő nedvességtartalma, ezért a vízfelülethez amúgy is közel lévő szőlőültetvények nem égnek meg, és még a szárazságra érzékenyebb fajták sem szenvednek annyira a hőségtől. A nyári szárazság egyben azt is jelentette, hogy az aljnövényzetet könnyebben lehetett kezelni kapálással és kaszálással.

Az eddigi évekhez képest korábban kezdődtek a szüretek, és folyamatos figyelmet igényelt a szőlő, nehogy a savcsökkenés túlzott legyen, vagy hogy elszaladjon a cukor. Elégedettek lehetünk a szüreti időjárással, hosszú, napsütéses őszünk volt, ami segítette a munkát – a szeptember közepi eső ugyan adott okot némi izgalomra, de szerencsére utána újra jött a száraz meleg, és a Balaton felől jövő szél felszárította a lombokat.

del_balaton2_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

„Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Idén a szokásos három fajta, (chardonnay, pinot blanc, pinot noir) mellett egy furmint szűztermést – mint újdonságot a borvidéken – és cserszegi fűszerest is tudtunk pezsgőalapanyagnak szüretelni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – Baranyai Péter borász (Garamvári Szőlőbirtok)

„Azt szoktam mondani, hogy ha az augusztus napos és meleg, akkor a jóisten sem ment meg a jó szürettől. Idén is ez történt, a korábbi érésnek köszönhetően teltek és zamatosak a borok, kifejező illattal. A Balaton temperálja a borvidékünket, ennek köszönhető, hogy nem voltak savproblémák. A napsütésnek pedig, hogy szép, gazdag színanyagú vörösborok készülhetnek nálunk.” – Pócz József borász (Pócz Pincészet)

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Újak, frissek, fiatalok – 5 új borász került be 2017-ben a Juniborba

2017. november 07. 09:43 - Esszlessz

-sajtóközlemény

5 új taggal bővült 2017-ben a Junibor és új elnököt is választottak Gál Tibor személyében, valamint az elnökség is átalakult. Az üzenet egyértelmű: a Junibor továbbra is a borászok új generációjának legfontosabb szervezete szeretne lenni, tömörítve az ország legtehetségesebb fiatal szakembereit.

A borászok új generációját összefogó Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete – hagyományosan év végén választja meg az új tagokat. A szeptemberi Zöldszüret felhívására több mint 40 fiatal borász jelentkezett, közülünk 20 tehetséges szakember hozta el borait a budapesti kóstolóra, ahol a Junibor tagjai megismerhették a jelentkezőket. A kritériumok alapján az egyesületbe 35 év alatti borászokat vártak, a novemberi közgyűlésen a tagok 2/3-os támogatásával idén 5 jelentkezőnek szavaztak bizalmat.

Zsirai Kata (Tokaj)

Pálffy Attila (Balaton felvidék, Káli-medence)

ifj. Tiffán Zsolt (Villány)

Böjt Gergő (Eger)

Barcsa Botond (Neszmély)

Hernyák Tamás elnöksége lejárt, így ő leköszönt az elnöki posztról, a tagok teljes egyetértésben Gál Tibort választották a posztra.

A jövőre 10 éves Junibor az idei év végi közgyűlésen válaszutak elé került. A fiatalítás, a még szakmaibb belső rendezvényeink, az új elnökség reform programja, valamint a szervezetünk szakmai jelenlétének a  megszilárdítása mind mind olyan mérföldkő lesz, amely új szelet adhat a Junibor vitorlájának. Nekünk pedig még több erőt, energiát a közösségi munkában, még több lehetőséget, kreatív megnyilvánulásokat a fiatal borászok számára” – mondta Hernyák Tamás, aki ezek után is tevékeny részese lesz az egyesület életének.

A Junibor az elmúlt közel 10 évben bontogatta a szárnyait. Szeretném, ha az elnökségem alatt kialakulna a működésének és céljainak az a rendszere, ami a következő évtizedekre megszilárdítja a Junibort, az ország legmeghatározóbb és véleményformáló borászati szervezeteként” – mondta ifjabb Gál Tibor.

Ezzel együtt az elnökség összetétele is megváltozott, Árvay Angelika és Gere Andi kezdetektől a vezetőség tagjai voltak, ők most átadták a helyüket Laposa Zsófiának és Kovács Tamásnak. (Így az elnökség tagjai: Frittmann Péter, Hernyák Tamás, Gál Tibor, Laposa Zsófia, Kovács Tamás)

Az 5 tag bekerülése egyértelmű üzenet: a Junibor készen áll a vérfrissítésre és az új energiákra. Az egyesület mentor programokkal, Junibor Akadémiával készül az új időszakra, cél a csapaton belül összegyűjtött tudást és tapasztalatot átadni egymásnak ás a fiatal belépőknek. „A Junibor célja, hogy egy olyan egymást segítő közösség legyen, mely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését szem előtt tartva tevékenykedik - a közgyűlésen meghatározó döntéseket hoztunk ennek szolgálatában, így nagyon izgalmas útra léptünk, mind szakmai, mind emberi szempontból” – fogalmazott Laposa Zsófia.

 

 

 

Szólj hozzá!

Miért igyak én pezsgőt? Kiterítenek úgyis!

2017. november 04. 13:51 - Esszlessz

Miért ne igyak én pezsgőt? Kiterítenek úgyis!

József Attila örökbecsű hexametereinek transzformációja adta az alaphangot egy kellemes koraőszi pezsgőzésre a város egyik legtrendibb borbárjában, zarándokhelyén a DiVino Gozsdu-ban. A szellemi műhelyként, bortechnológiai alkotótáborként is funkcionáló, megújulásra mindig kész Junibor lelkes tagjai kívántak ezen a jeges-csúszós szakmai pályán is bemutatkozni egy-egy klasszikus, palackos piruettel.

Bár ez a nemes ital, mint kiegészítő termék, szinte az összes borvidékünkön megjelent az elmúlt években, kiemelt, borvidéki arculatot is átalakító tényezővé igazán Etyeken vált -  fejtegette Hernyák Tomi az egyesület elnöke. Bár ’16-os, frissen, a helyszínen degorzsált tétele mind az évjárat vadságát, mind a korai technológiai állapotból fakadó nyersességet igen plasztikusan mutatta be – azaz hegyes-csücsörítős csókra húzta szánkat – szép jövőt jósoltunk neki. Fontos jogi szabályozási lépés lesz, ha elindul a szigorú etyeki pezsgő eredetvédelmi rendszer kialakítása is.

Demeter Endre ’14-es mádi Brut tétele már az érett champagne-ok szerelmeseinek szemébe is örömkönnyeket csalt – hála a 25 hónapos palackos érlelésnek és persze Garamvári Vencel hozzáadott tudás-dozázsának is köszönhetően.

A Homola pincészet Paloznakról mutatta be igazán kedvesre, már-már populárisra kerekített pinot blanc pezsgőjét.

A nemzetközi összehasonlításért felelős Marczingós Zoltán a Bor és Mástól egy cremant-t mutatott be Limoux-ból (D-Franciaország) és egy nagy klasszikust a champagne-i Taittinger pezsgőháztól. Utóbbit egyébiránt – remek marketing érzékkel – egy borospohár talpával sikerült „lefejezni”

A soltvadkerti Frittmann pince ’13-as, 100%-ban Ezerjóból (mi másból?!) készült tradicionális pezsgőjét Frittmann Peti mutatta be ráirányítva a figyelmet, hogy az ország legnagyobb, síkvidéki, homokos-löszös talajú borvidéke is tud kiemelkedő alapanyagot szolgáltatni klasszikus pezsgő készítéséhez.

Képek: Andi

Ahogy Marczingós Zoli saját tapasztalataira (és remek kereskedelmi érzékére is) alapozva összefoglalta: Pezsgőt lehet inni reggelihez, ebédhez, vacsorához és mindezek közötti időben is! 

Kiterítenek úgyis!

 

Gábor

Szólj hozzá!

Szent Donát - Márga & Thetis - Sparhelt Birtokkonyha est

2017. november 04. 10:06 - Esszlessz

-november 10.CSOPAK

 

A csopaki Márgában folytatják az őszi birtokkonyha sorozatot: jövő pénteken a balatonfüredi Bistro Sparheltet és a hozzá tartozó kisborászatot, a Thetis Birtokot látják vendégül a hegyoldalban, a környék legszebb kilátásával körítve. Ismét három séf készíti majd az ételeket, míg a borpárok a vendégbirtok és a Szent Donát Birtoktételeiből állnak össze. Nagy együttállás lesz újra!

Az ételeket és a borokat a séfek és birtokok képviselői személyesen mutatják be.
Időpont: november 10., 18.00.


Menü: 6 étel - 7 bor
Menü ár borsorral: 12.500,- Ft/fő
Menü ár borok nélkül: 8.900.- Ft/fő
Asztalfoglalás és információ:
Telefon (nyitva tartási időben): 06209281181
E-mail: marga@szentdonat.hu

marga_thetis_sparhelt.jpg
Részletek itt és itt.
Szólj hozzá!

Sajtmennyország

2017. november 03. 12:17 - Esszlessz

- krémes kényeztetés a Budai várban

„365 különleges sajt a világ minden tájáról – Kóstolj meg annyi sajtot, hogy az év minden napján meleg szívvel gondolhass vissza egyre!” – ezzel a mottóval rendezték meg október 28-án az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválját a Hilton Budapest Báltermében.

Ahogy beléptünk, a sajtmennyországban éreztük magunkat. A terem tele volt izgalmas illatokkal, színekkel, formákkal. 170m2-en lehetett kóstolni a sajtokat, a friss lágy sajtoktól indulva a kemény sajtok felé.

Külön asztalt kaptak a kézműves kecskesajtok és a magyar sajtok. 20 európai országból és az Egyesült Államokból is érkeztek különleges finomságok. Franciaországot több mint 100 féle termék képviselte.

Érdekes előadást hallgathattunk a sajt és bor kapcsolatáról, valamint a sajt szerepéről a gasztronómiában. Megtudhattuk hogyan ízleljük a sajtokat:

Először a sajt színét vizsgáljuk, majd a kérgét, megnézzük a lyukak méretét; ez után megszagoljuk, hogy milyen illatjegyek jellemzőek egy-egy sajtra, majd kóstolás közben szánkban érzékeljük a sajt rugalmasságát és ízét.

Sajttúránkat mi is a friss, lágy sajtokkal kezdtük a mascarpone-tól a ricottán, mozarellán keresztül a lágy túróból készült sajtokon át a krémes lágy kecske sajtokig. Számunkra igazán érdekes a -Tomme de chévre fraiché aux herbes- friss kézműves zöldfűszeres kecskesajt volt, amely kellemes, nem túl intenzív kecskearomájú, a hozzá adott zöldfűszerektől élénkzöld színű, friss, tavaszi íz világú finomság.

 cheese-tray-1433504_1920.jpg

Kép: Pixabay

Félkemény sajtok közül sok féle gouda sajt volt, csodálatos alpesi sajtok, az angol zsályás sajt a Sage Derby, a spanyol juhsajt a Manchego 3 hónapos érlelésű, de ami igazán különleges volt, az Ossau Iraty AOC minősítésű juhsajt. A baszk Pireneusok hegyláncai között készül 150 éves recept alapján. A tejet a hegyekben élő fekete fejű Manech juhok adják. A sajt kérge aranysárga színű, nem túl vastag, belseje kicsit rugalmas, íze gazdag, karamellás jellegű.

Kemény sajtokból a Corsica Coupé volt érdekes, ami Korzika szigetéről származó enyhébb íz világú gyümölcsös, fehér kérgű juhtejes sajt.

Mosott kérgű sajtok közül a Stinking Bishop lett a kedvencünk, nevét arról a körte fajtáról kapta, amelynek levével mossák a kérgét az érés során. Kérge enyhén rózsaszínes (rúzsos), erős illatú, különlegesen krémes íz világú.

A fehérpenészes sajtok igen intenzívek és sokszínűek voltak. Egyik különlegesség a Camember Calvados, ami először átlagos camemberként kezdi, majd a kérgét óvatosan eltávolítják és Calvados-Cider alkoholos keverékébe mártják, az eljárás végén egy különleges kenyérmorzsába forgatják. Ízében gyümölcsös, édeskés, alma, brandy jegyei fedezhetők fel. 

Az Egyesült Államokból érdekes ízesítésű sajtok érkeztek vegyesen, mint az almás pite ízű, az espresso-s, a málnás, és a mangós különlegességek (de ezek főleg desszertsajtok).

cheese-2785_1920.jpg

Kép: Pixabay

Kóstolhattuk Magyarország első díjnyertes sajtjait a Mondial du Fromage sajtversenyről.

  • A Bronzérmet a Panarella olasz recept alapján készült 6 hétig érlelt félkemény sajtja vihette haza. Világossárga sajt, erjedési lyukakkal, puha, rugalmas textúrával, illata inkább neutrális, íze olaszos stílusjegyeket hordoz, enyhén édeskés, melyet a kérget borító penész tesz még egyedibbé.
  • Az Ezüstérmet a Pater az apátsági hagyományokon épülő 9 hónapig érlelt kemény sajtja kapta. A sajt textúrája merev, néhol kristályos, nehezen vágható, illata diszkrét, keleti fűszerekre emlékeztető, ízében kesudió, pörkölt dió, sós karamella, aszalt ananász fedezhető fel.
  • Az Aranyérmet a Ranolder kézműves 6 hónapig érlel kemény sajtja nyerte. Amely tökéletes megjelenésű, vékony kérgű kicsit rugalmas sajt, illata komplex, ízében karakteres, telt, sokrétű, hosszantartó, felfedezhető benne a pörkölt mogyoró és az erdei íz világ.

 

Még sokáig sorolni lehetne a sok megkóstolt (a kék és szürke penészes, és a rúzsos, stb.) sajtokat... Mindegyik sajt nagyon érdekes és különleges volt, színvonalas és tanulságos kóstolón vehettünk részt…

A sajtok mellé lehetőség nyílt kiváló magyar borok kóstolására is, így egymást kiegészítve még teljesebb íz világot kaptunk!

Köszönet a SZEGA szervezőinek a rendezvény kitűnő lebonyolításért, a helyszínért, és hogy folyamatosan pótolták, feltöltötték a hiányzó sajtokat. Elismerés illeti az ötletes kis táblákat, amin minden fontos információt megtudtunk a sajtokról, a származásukról, és az érési időkről.

A rendezvényen megtudtuk, hogy jövőre is lesz Nemzetek Sajtfesztiválja. Így akinek felkeltettük érdeklődését jövőre kipróbálhatja a sajtmennyország nyújtotta lehetőségeket!

                       

Kriszti, Gyuri

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil