József Attila örökbecsű hexametereinek transzformációja adta az alaphangot egy kellemes koraőszi pezsgőzésre a város egyik legtrendibb borbárjában, zarándokhelyén a DiVino Gozsdu-ban. A szellemi műhelyként, bortechnológiai alkotótáborként is funkcionáló, megújulásra mindig kész Junibor lelkes tagjai kívántak ezen a jeges-csúszós szakmai pályán is bemutatkozni egy-egy klasszikus, palackos piruettel.
Bár ez a nemes ital, mint kiegészítő termék, szinte az összes borvidékünkön megjelent az elmúlt években, kiemelt, borvidéki arculatot is átalakító tényezővé igazán Etyeken vált - fejtegette Hernyák Tomi az egyesület elnöke. Bár ’16-os, frissen, a helyszínen degorzsált tétele mind az évjárat vadságát, mind a korai technológiai állapotból fakadó nyersességet igen plasztikusan mutatta be – azaz hegyes-csücsörítős csókra húzta szánkat – szép jövőt jósoltunk neki. Fontos jogi szabályozási lépés lesz, ha elindul a szigorú etyeki pezsgő eredetvédelmi rendszer kialakítása is.
Demeter Endre ’14-es mádi Brut tétele már az érett champagne-ok szerelmeseinek szemébe is örömkönnyeket csalt – hála a 25 hónapos palackos érlelésnek és persze Garamvári Vencel hozzáadott tudás-dozázsának is köszönhetően.
A Homola pincészet Paloznakról mutatta be igazán kedvesre, már-már populárisra kerekített pinot blanc pezsgőjét.
A nemzetközi összehasonlításért felelős Marczingós Zoltán a Bor és Mástól egy cremant-t mutatott be Limoux-ból (D-Franciaország) és egy nagy klasszikust a champagne-i Taittinger pezsgőháztól. Utóbbit egyébiránt – remek marketing érzékkel – egy borospohár talpával sikerült „lefejezni”
A soltvadkerti Frittmann pince ’13-as, 100%-ban Ezerjóból (mi másból?!) készült tradicionális pezsgőjét Frittmann Peti mutatta be ráirányítva a figyelmet, hogy az ország legnagyobb, síkvidéki, homokos-löszös talajú borvidéke is tud kiemelkedő alapanyagot szolgáltatni klasszikus pezsgő készítéséhez.
Képek: Andi
Ahogy Marczingós Zoli saját tapasztalataira (és remek kereskedelmi érzékére is) alapozva összefoglalta: Pezsgőt lehet inni reggelihez, ebédhez, vacsorához és mindezek közötti időben is!
Kiterítenek úgyis!
Gábor