esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Miért igyak én pezsgőt? Kiterítenek úgyis!

2017. november 04. 13:51 - Esszlessz

Miért ne igyak én pezsgőt? Kiterítenek úgyis!

József Attila örökbecsű hexametereinek transzformációja adta az alaphangot egy kellemes koraőszi pezsgőzésre a város egyik legtrendibb borbárjában, zarándokhelyén a DiVino Gozsdu-ban. A szellemi műhelyként, bortechnológiai alkotótáborként is funkcionáló, megújulásra mindig kész Junibor lelkes tagjai kívántak ezen a jeges-csúszós szakmai pályán is bemutatkozni egy-egy klasszikus, palackos piruettel.

Bár ez a nemes ital, mint kiegészítő termék, szinte az összes borvidékünkön megjelent az elmúlt években, kiemelt, borvidéki arculatot is átalakító tényezővé igazán Etyeken vált -  fejtegette Hernyák Tomi az egyesület elnöke. Bár ’16-os, frissen, a helyszínen degorzsált tétele mind az évjárat vadságát, mind a korai technológiai állapotból fakadó nyersességet igen plasztikusan mutatta be – azaz hegyes-csücsörítős csókra húzta szánkat – szép jövőt jósoltunk neki. Fontos jogi szabályozási lépés lesz, ha elindul a szigorú etyeki pezsgő eredetvédelmi rendszer kialakítása is.

Demeter Endre ’14-es mádi Brut tétele már az érett champagne-ok szerelmeseinek szemébe is örömkönnyeket csalt – hála a 25 hónapos palackos érlelésnek és persze Garamvári Vencel hozzáadott tudás-dozázsának is köszönhetően.

A Homola pincészet Paloznakról mutatta be igazán kedvesre, már-már populárisra kerekített pinot blanc pezsgőjét.

A nemzetközi összehasonlításért felelős Marczingós Zoltán a Bor és Mástól egy cremant-t mutatott be Limoux-ból (D-Franciaország) és egy nagy klasszikust a champagne-i Taittinger pezsgőháztól. Utóbbit egyébiránt – remek marketing érzékkel – egy borospohár talpával sikerült „lefejezni”

A soltvadkerti Frittmann pince ’13-as, 100%-ban Ezerjóból (mi másból?!) készült tradicionális pezsgőjét Frittmann Peti mutatta be ráirányítva a figyelmet, hogy az ország legnagyobb, síkvidéki, homokos-löszös talajú borvidéke is tud kiemelkedő alapanyagot szolgáltatni klasszikus pezsgő készítéséhez.

Képek: Andi

Ahogy Marczingós Zoli saját tapasztalataira (és remek kereskedelmi érzékére is) alapozva összefoglalta: Pezsgőt lehet inni reggelihez, ebédhez, vacsorához és mindezek közötti időben is! 

Kiterítenek úgyis!

 

Gábor

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása