esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Sajtmennyország

2017. november 03. 12:17 - Esszlessz

- krémes kényeztetés a Budai várban

„365 különleges sajt a világ minden tájáról – Kóstolj meg annyi sajtot, hogy az év minden napján meleg szívvel gondolhass vissza egyre!” – ezzel a mottóval rendezték meg október 28-án az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválját a Hilton Budapest Báltermében.

Ahogy beléptünk, a sajtmennyországban éreztük magunkat. A terem tele volt izgalmas illatokkal, színekkel, formákkal. 170m2-en lehetett kóstolni a sajtokat, a friss lágy sajtoktól indulva a kemény sajtok felé.

Külön asztalt kaptak a kézműves kecskesajtok és a magyar sajtok. 20 európai országból és az Egyesült Államokból is érkeztek különleges finomságok. Franciaországot több mint 100 féle termék képviselte.

Érdekes előadást hallgathattunk a sajt és bor kapcsolatáról, valamint a sajt szerepéről a gasztronómiában. Megtudhattuk hogyan ízleljük a sajtokat:

Először a sajt színét vizsgáljuk, majd a kérgét, megnézzük a lyukak méretét; ez után megszagoljuk, hogy milyen illatjegyek jellemzőek egy-egy sajtra, majd kóstolás közben szánkban érzékeljük a sajt rugalmasságát és ízét.

Sajttúránkat mi is a friss, lágy sajtokkal kezdtük a mascarpone-tól a ricottán, mozarellán keresztül a lágy túróból készült sajtokon át a krémes lágy kecske sajtokig. Számunkra igazán érdekes a -Tomme de chévre fraiché aux herbes- friss kézműves zöldfűszeres kecskesajt volt, amely kellemes, nem túl intenzív kecskearomájú, a hozzá adott zöldfűszerektől élénkzöld színű, friss, tavaszi íz világú finomság.

 cheese-tray-1433504_1920.jpg

Kép: Pixabay

Félkemény sajtok közül sok féle gouda sajt volt, csodálatos alpesi sajtok, az angol zsályás sajt a Sage Derby, a spanyol juhsajt a Manchego 3 hónapos érlelésű, de ami igazán különleges volt, az Ossau Iraty AOC minősítésű juhsajt. A baszk Pireneusok hegyláncai között készül 150 éves recept alapján. A tejet a hegyekben élő fekete fejű Manech juhok adják. A sajt kérge aranysárga színű, nem túl vastag, belseje kicsit rugalmas, íze gazdag, karamellás jellegű.

Kemény sajtokból a Corsica Coupé volt érdekes, ami Korzika szigetéről származó enyhébb íz világú gyümölcsös, fehér kérgű juhtejes sajt.

Mosott kérgű sajtok közül a Stinking Bishop lett a kedvencünk, nevét arról a körte fajtáról kapta, amelynek levével mossák a kérgét az érés során. Kérge enyhén rózsaszínes (rúzsos), erős illatú, különlegesen krémes íz világú.

A fehérpenészes sajtok igen intenzívek és sokszínűek voltak. Egyik különlegesség a Camember Calvados, ami először átlagos camemberként kezdi, majd a kérgét óvatosan eltávolítják és Calvados-Cider alkoholos keverékébe mártják, az eljárás végén egy különleges kenyérmorzsába forgatják. Ízében gyümölcsös, édeskés, alma, brandy jegyei fedezhetők fel. 

Az Egyesült Államokból érdekes ízesítésű sajtok érkeztek vegyesen, mint az almás pite ízű, az espresso-s, a málnás, és a mangós különlegességek (de ezek főleg desszertsajtok).

cheese-2785_1920.jpg

Kép: Pixabay

Kóstolhattuk Magyarország első díjnyertes sajtjait a Mondial du Fromage sajtversenyről.

  • A Bronzérmet a Panarella olasz recept alapján készült 6 hétig érlelt félkemény sajtja vihette haza. Világossárga sajt, erjedési lyukakkal, puha, rugalmas textúrával, illata inkább neutrális, íze olaszos stílusjegyeket hordoz, enyhén édeskés, melyet a kérget borító penész tesz még egyedibbé.
  • Az Ezüstérmet a Pater az apátsági hagyományokon épülő 9 hónapig érlelt kemény sajtja kapta. A sajt textúrája merev, néhol kristályos, nehezen vágható, illata diszkrét, keleti fűszerekre emlékeztető, ízében kesudió, pörkölt dió, sós karamella, aszalt ananász fedezhető fel.
  • Az Aranyérmet a Ranolder kézműves 6 hónapig érlel kemény sajtja nyerte. Amely tökéletes megjelenésű, vékony kérgű kicsit rugalmas sajt, illata komplex, ízében karakteres, telt, sokrétű, hosszantartó, felfedezhető benne a pörkölt mogyoró és az erdei íz világ.

 

Még sokáig sorolni lehetne a sok megkóstolt (a kék és szürke penészes, és a rúzsos, stb.) sajtokat... Mindegyik sajt nagyon érdekes és különleges volt, színvonalas és tanulságos kóstolón vehettünk részt…

A sajtok mellé lehetőség nyílt kiváló magyar borok kóstolására is, így egymást kiegészítve még teljesebb íz világot kaptunk!

Köszönet a SZEGA szervezőinek a rendezvény kitűnő lebonyolításért, a helyszínért, és hogy folyamatosan pótolták, feltöltötték a hiányzó sajtokat. Elismerés illeti az ötletes kis táblákat, amin minden fontos információt megtudtunk a sajtokról, a származásukról, és az érési időkről.

A rendezvényen megtudtuk, hogy jövőre is lesz Nemzetek Sajtfesztiválja. Így akinek felkeltettük érdeklődését jövőre kipróbálhatja a sajtmennyország nyújtotta lehetőségeket!

                       

Kriszti, Gyuri

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása