esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Ha február, akkor furmint!

2018. január 10. 16:15 - Esszlessz

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

Idén februárban kilencedik alkalommal tölti meg a borospoharakat a furmint a Furmint Február alkalmából. Ez volt az első olyan kezdeményezés itthon, ami egyetlen szőlőfajtát állított reflektorfénybe, ráadásul egyből egy egész hónapot szentelve neki. Tavaly óta február 1-jén ünnepeljük a Nemzetközi Furmint Napot is, idén pedig pont ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját a városligeti Vajdahunyad várában.

A Furmint Február Nagy Kóstolón várhatóan közel 100 kiállító legalább 150 prémium borát ízlelhetik meg a látogatók. A kínált borok között egészen biztosan találunk majd pezsgőket is, és az édes borok, aszúk szerelmesei sem fognak csalódni. A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de köszönhetően az elmúlt évtized furminttelepítéseinek egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjait is megkóstolhatjuk.

A különleges helyszín korlátozott befogadóképessége miatt érdemes a jegyeket előre megvásárolni, így február 1-jén egy délután alatt átfogó képet szerezhet az ember a fajtáról, és körbeutazhatja a Kárpát-medence legjobb borvidékeit egyetlen pohár segítségével.  

 furmint_februar_kostolo.jpg

Kép: Furmint Photo

Furmint Február Nagy Kóstoló

Időpont: 2018. február 1., csütörtök 16:00-21:00

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára)

Elővételes jegyvásárlás: 9.900 Ft, https://tixa.hu/9-furmint-februar-nagy-kostolo

 

A kiállítói lista január elején (a februári kóstolóra ez még bővülni fog):

A Préselők, Erdőbénye
Angyal Borászat, Rátka

Árvay János Családi Pincészete, Rátka

Áts Családi Pincészet, Tokaj

Babits Pincészet, Tolcsva

Balassa István, Tokaj

Bardon, Erdőbénye

Barkland Pincészet, Miskolc
Barnabás Kézműves Pince, Somló

Barta Pince, Mád

Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal

Bihari Borászat, Mád

Bíró Borászat, Mád

Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud

Bott Frigyes, Muzsla
Bott Pince, Bodrogkisfalud

Czemiczki Pincészet, Tolcsva

Csite Családi Birtok, Erdőbénye

Demetervin, Mád

Dénes Hegybirtok, Ság-hegy

Dereszla Pincészet, Bodrogkeresztúr

Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor

Dobogó Pincészet, Tokaj

Dorogi Testvérek Pincészete, Tarcal
Erzsébet Pince, Tokaj
Espák Pince, Hercegkút

Ferdinánd Pincészet, Mád
Füleky Pincészet, Bodrogkeresztúr

Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle

Gilvesy Pincészet, Szent György-hegy
Gizella Pince, Tokaj

Grand Tokaj, Tolcsva

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal

H2 Pince, Nagyréde

Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet, Bodrogkisfalud
Hímesudvar, Tokaj
Holdvölgy, Mád
Hollókői Pincészet

Homoky Családi Pincészet, Tállya
Kardos Szőlőbirtok, Mád
Katona Borház, Balatonboglár

Kikelet Pince, Tarcal

Királyudvar, Tarcal

Kolonics Károly Családi Pincészete, Somló

Kovács Nimród Winery, Eger

Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

Majoros Birtok, Tarcal
Montium, Szerencs
Myrtus Pince, Tarcal

Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút
Orsolyák Attila, Tokaj

Pálffy Pince, Köveskál

Patricius Borház, Tokaj
Paulay Borház, Tokaj
Péter Pince
Petrányi Pince, Csopak
Royal Tokaji, Mád

Rózsa Pince

RWZ, Mád

Sanzon, Erdőbénye
Sauska Tokaj, Tokaj

Serpens Pince, Sárospatak

Skrabski Pincészet, Balatonudvari
Spiegelberg Kézműves Borpince, Somló

Szabó Zoltán, Hosszúhetény

Szalóczi Pince
Szarka Pince, Mád

Szent Donát, Csopak
Szent Tamás Szőlőbirtok, Mád
Szignárovits-Makai Pince ,Gyöngyöspata
Szóló, Tállya

Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva

Tokaj Pendits, Abaújszántó

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj

Tokajicum Borház, Tarcal

Tomcsányi Családi Birtok, Somló
TR Művek, Tállya
Vincze Tamás, Sárospatak
Zombory Pince, Rátka

Zsadányi Pincészet, Tállya

 

-sajtóközlemény

Szólj hozzá!

"Kellett az eltávolódás..."

2017. december 29. 15:54 - Esszlessz

-a VinoPiano kóstolóján Homoky Dorkával beszélgettünk

„Arcot a bornak” címmel indult el a VinoPiano Borbár kóstolósorozata, mely kóstolók során személyesen a borászok mutatják be tételeiket, illetve lehetősége nyílik a borkedvelő közönségnek aktuális kérdéseit is megvitatni a borkészítőkkel. A laza szakmázás mellett, természetesen, az anekdoták is szerepet kapnak, így lesz a történet igen szerethető.

A kampány eddigi résztvevői voltak: Barcza Bálint Somlóról, Nádasdi Szilárd Etyekről, Homoky Dorka és Kiss János Tokajról, Nyolcas Ádám és Csutorás Ferenc Egerből és Sándor Zsolt Bükkről. Mi Dorkát csíptük el egy rövid 2017-es élménybeszámoló erejéig, persze a poharunkba került borairól is mesélt nekünk, mely ezúttal egy furmint-hárs házasítás a Hetény dűlőből. 2015-ös évjárat. Finom sósság és citrusok az illatban. A korty mézes, köves. Kerek. Mese savak, szép hossz. Fiatal.

Fotók: Szinbád az Utazó

  • Milyen volt az idei évjárat? Hogy sikerült a szüret?
  • Nagyon-nagyon klassz volt. Szárazban is, édesben is. Szeptember közepén kaptunk egy lehűlést. Akkor egy picit megállt az érés. De szerencsére utána jött a melegedés. Ekkor gyorsan le kellett szedni a száraznak valót, mert már elindult a botritisz is. De az még tökéletes volt. Mennyiségben és minőségben is szép lett. Utána meg szuper édes bornak meg aszúnak valót sikerült szüretelni. Most minden szempontból tökéletes volt és már nagyon kellett egy ilyen év.
  • Most jöhet a pihenés?
  • Még nem teljesen. Záróvizsgára készülök. Szüret alatt a szakdolgozat írás is elkezdődött. Egyszerre két szakdogát adtam le. Szőlész-borászon végzem, előtte pedig filmfilozófiát tanultam, ez volt az, ami visszavezetett a borászkodáshoz. Előtte pont emiatt, hogy ebben nőttem fel, kellett valami más, az eltávolodás. Utána fokozatosan visszataláltam. Anno akkor ott abszolváltam és utána kezdtem a szőlész-borászt. A szakdogát anno nem adtam le, és most az szőlész borász mellett úgy döntöttem, hogy akkor ezt is befejezem. Így két szakdolgozat van leadva és szőlész-borász záróvizsgára készülök éppen, januárban pedig lesz még a szőlész- borász védés, meg a filmes államvizsga és védés.
  • Le a kalappal…
  • Köszönöm. Így a szürettől kezdve kicsit besűrűsödött minden. Még januárig ezt így végig kell csinálni és utána egy hónap alvás lesz. Esetleg a pincében egy kis munka, meg szőlőben meditatív metszés.
  • Mikor fognak palackba kerülni a tételek?
  • A ’17-esek azok nagyjából szerintem jövő nyáron. Általában nyáron szeretem lepalackozni a boraimat. Annyi különbség most, hogy csináltam egy viszonylag frissebb muskotályt, mely korábban kierjedt, meg készítettem egy sillert, piros bornak fogom hívni. Tök izgi.
  • Miből készült?
  • Kékfrankos meg blauburger, meg van még mellette olyan is, amit nem tudunk. Ugyanis kékszőlő keverve van egy-egy ültetvényen és azokat is összegyűjtöttem. Előtte apa csinált belőle mindig vörösbort, azokat én nem szerettem. Most mondtam apának, hogy szeretnék ezzel foglalkozni. Egyébként eredetileg rozét akartam készíteni. De még nem foglalkoztam soha kékszőlővel, 4 órát áztattam, tehát az nem sok. De valószínűleg voltak benne olyan fajták, amik jobban festettek úgy, hogy nem lett rozé, siller-vörösbor közötti lett. Nagyon tetszik most.
  • Mikor és hol tudjuk majd kóstolni?
  • Csak nálam a pincében. Szerintem januárban fogjuk palackozni.
  • Nagyjából mennyi palack lesz belőle?
  • Kevés. Nagyjából 200-300 körül. Nagyon izgi lett, és nagyon tetszik, annyira gyümölcsös, tényleg ilyen extra gyümölcsös, és ott van benne valamilyen szinten a talaj is, a Görbe dűlő meg a Nyergesek. Hihetetlenül jó savak vannak benne. Gyümölcsdzsúz. Szerintem, nagyon klassz lett. Másfél hónappal ezelőtt fejtettem át, most még tisztul, utána derítés, nem lesz szűrve és januárban palackba töltjük.
  • A poharunkban lévő furmintodról mesélnél pár szót?
  • A 2015-ös Hetény dűlőből származik, ez nem százszázalékig furmint, ő egy furmint-hárslevelű, a Hetény dűlőről. Mindig egyben szüretelem a két fajtát. De főleg furmint, nagyjából 70-90 % arányban. Ott azért is szeretem egyben szedni, mert nagyon jól kiegészíti a két fajta egymást. Vannak olyan területek, ahol inkább a furmint találja meg magát, van, ahol inkább a hárslevelű. Ez 2015 szeptember végén lett szüretelve, egész fürtben préseltem. Egy éjszakát ülepedett és utána került a pincébe. Ott spontán acéltartályban erjedt. Erjedés után egy harmad része tölgyfahordóba került. Használt tölgyfahordóba, mely akkor volt negyedtöltésű. A nagyobb része pedig tartélyban maradt. 5-6 hónap után lett a kettő rész összeházasítva. És így lett lepalackozva.

 

A következő eseményekről bővebben itt olvashattok.

És ha még keresitek a szilveszteri mulatság helyszínét, akkor adunk egy tippet.

 

 

Andi

Szólj hozzá!

Vörösek vonzásában

2017. december 19. 13:52 - Esszlessz

- magyar bordói nagykedvencek

Nemrég volt szerencsém lekóstolni egy igen szép bordói típusú szortimentet az ezen fajtáknak szentelt rendezvényen. A Winelovers által szervezett Bordói november csúcsboros termében mintegy harminc magyar tétel várta a kóstolni vágyót- fel is kötöttem a felkötni valót, hisz’ mindegyik igencsak érdekelt, igaz, számos borral korábban már találkozhattam. (Kis mázlista.)

Fejest ugorva a merlot-ok, a cabernet sauvignonok és a cabernet franc-ok világába megállapíthatjuk, hogy izgalmas tételek várakoznak a fogyasztókra a hazai pincékben, a külföldi trendeknek megfelelően, egyre szebb, finomabb a hordóhasználat és végre a fogyasztók is elmozdulni látszanak ebbe az irányba. A borok sokrétűek voltak, szépen cizelláltak. Hosszan játszottak az érzékszerveinkkel. Néha már-már varázsoltak.

A harminc tétel közül most tízet emelnék ki, nekem akkor és ott ők tetszettek a legjobban, és hogy miért, a jegyzetet visszaolvasva, úgy sejtem, egyértelmű:

Bock Magnifico 2007

Szexi. Brutál illat. Érettség, komolyság. Meggy és szilva dzsem. Húha tétel. Naspolya és aszalt füge. Bőrfotel és kandalló.

Fekete Borpince Cabernet sauvignon 2012

Tégla illat. Elegáns és egyenes. Jó inni. Meggy, cseresznye. Kerek egész. Nagyon tetszik. Az egyik legemlékezetesebb a sorból.

Gere Attila Kopar Magnum 2007

Villány illat. Cserzett bőr, hús. Szilvalekvár teteje. Fűszerek. Mese. Bújik, kúszik. Csokoládé. Összhang.

Gere Attila Attila Grand vin de Villány 2009

Finom fűszerek, csokoládé eukaliptusz. Bőr és papír. Elegancia. Férfias, komoly, jellem. Könyvtár. Bőrkanapé.

Hudák Szőlőbirtok és Borászat Individuum 2011

Mély rubin. Meggy és medvecukor. Finom istálló és bőr. Bársony puha. Étcsokoládé. Babérlevél. Férfias. Almárium. Tisztelet.

Malatinszky Kúria Cabernet franc 2007 magnum

Izgalom. Buja illat. Meggydzsem teteje. Csokoládé és füstölt hús. Jó inni. Kevés istállósság és kávé. Szép szerkezet, hossz. Kevés dohány.

Maul Zsolt Dávid 2015

Mese szín. Marcipános meggy és vanília. Bújik a bőröd alá. Ízében a csokoládé is bekúszik. Vastag. Fűszerek. Finom paprika. Hossz. Hódít.

Mészáros Borház Grand Antiqua Cabernet sauvignon 2012

Nagy kedvenc. Bors, babér és mentol. Majd érett meggy és cseresznye. Csokoládé, áfonya és dohány már a kortyban. Sokrétű. Jelen van. Lendületes. Hosszú.

Tiffan’s Grand selection 2011

 Lópata és medvecukor. Komolyság. Fűszerek és hecsedlilekvár. Finom összhang. Téli este. Kandalló. Hossz. Bújós tannin.

Vin Art pincészet Csanád cuvée 2011

Naspolya, szilvadzsem. Fűszerek: csombor, babér. Összhang. Csokoládé és kakaó. Leheletnyi bőr. Szép szerkezet.

 

 

Andi

Szólj hozzá!

„Aki szeret, az etet”

2017. december 18. 14:39 - Esszlessz

- a Paletta Budapest bisztróban jártunk

Még csak pár hete élvezhetjük a balatoni fílinget fővárosunkban, máris újabb izgalmakkal és finomságokkal csábít a Paletta Bisztró a 9. kerületben. Házi-gazda névre keresztelt tematikus napokon ízlelhetjük meg a magyar tenger környéki termelők portékáit, legyen szó sajtokról, vajról, különböző húsokról vagy épp borokról.

Be kell vallanom, hogy viszonylag rég jártam a Tompa utcában, valahogy nem vitt arra utam. Így talán még szembetűnőbb volt a változás: kellemes környezet, hangulatos vendéglátó ipari egységekkel és boltokkal tűzdelt, nagyon barátságos utcán sétáltam a Paletta Budapest Bisztró felé. Bezerics Dani új bisztrója csupán pár percre helyezkedik el a körúttól, a Páva utca sarkán. Teltház fogadott.

A tematikus napok-estek állandó házigazdája Dani mellett Tóth Ádám, őt sokan Badacsonyból ismerhetitek, a Pláne borteraszról, neki köszönhetjük a bisztró borválogatását, ők látják vendégül a bemutatni kívánt balatoni termelőt- termelőket. Első esténk főszerepét a balatoni buborékos italok kapták: habzó-, illetve gyöngyöző borokat és pezsgőket kóstolhatott, illetve kedvezményesen vásárolhatott is a nagyérdemű.

Bezerics Szexijével indítottuk esténket, amely hozta a jól ismert és igen szeretett formáját: ropogós volt, citrusos és nagyon nyári. Étvágygerjesztőként pedig pusztaszabolcsi vajat és Daniék helyben sütött kenyerét kaptuk- a vaj krémes volt, a kenyér pedig remek. Aztán Pálffyék extra brut pezsgője került a poharunkba: finom málna és szamóca, szép savak, citrusos vég leheletnyi élesztővel- veszélyes tétel: bújik és nagyon csúszik. Majd megérkezett a DÖDÖLE sós mandulakrémmel, csupa nagybetűvel, mert másképp nem is lehetne leírni. Szerintem a hangos hümmögésünk a szomszédos asztalhoz is elért. Ezt követően pedig fenyvesi angus marhapofa került az asztalra, trombitagombával, póréhagymával és tormás burgonyapürével. Már az illata levett a lábamról. A „brutál jó” kifejezés hagyta el a szám, nem is kell ezt túlcifrázni, kötelezően kóstolni való fogás ő is. Ezután a 2Ha rajnai pezsgőjét kaptuk poharainkba, a kis különcöt. Az alapbor itt látott hordót, mely vastagságot adott, érett almás, oxis jegyekkel egészítette ki a kortyot. Szerepet kapott még a dohány is a kortyban. Desszertünk mákos bejgli volt, angol szósszal, fahéjas, almás fagyival. Maga a tökéj. Lezárásképp a Bencze Birtok piros bakator pezsgőjével tettük fel az i-re a pontot.  Finom élesztő, sok citrus, vastag, lendületes. Napsugár. Kevés papirusz és dohány. Friss. Ropog.

„Aki szeret, az etet.”- hangzott el az este végén Bezerics Dani szájából a hitvallásként is aposztrofálható mondat, és valóban: amellett, hogy Dani célja a balatoni ízek- termékek bemutatása, közelebb hozása a fogyasztóhoz, határozottan érződik a munkája iránt táplált maximalizmusa, elhivatottsága, szeretete, mellyel remek csapatával, még ha csak egy-egy étkezés idejére, de elvarázsolja vendégeit.

És egy valamit viszont már mindennél jobban várok: az első olyan napsütéses napot, amikor egy jól behűtött Szexivel a kezemben felavathatom a teraszt, bár lehet, hogy nem egy pohár lesz, hanem palack, és sok jó barát is társul majd hozzá….

 

Andi

Szólj hozzá!

GastroHack X Junibor - a gasztronómia páratlan párosa

2017. december 18. 11:22 - Esszlessz

1 Juniborász, 2 féle bor, megszámlálhatatlan, de mindenképpen páros számú roppanós kolbász és szaftos tépett marha falat!
Egy este, amikor Czinege kolbásza belelóg a Szent Donát Birtok boraiba! 
A Németh majd mindezt lelkesen moderálja, a Pinter pedig lefotózza - így teljes lesz a gasztro-orgazmus. 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Tom & Jerry, Bonnie és Clyde, Thelma és Luise, Almodovar és Banderas, Tarantino és Uma, Ady és Léda, Ady és a bor. Vannak nyerő párosok, akiknek az egységében rejlik a legnagyobb erő. Nos, szerintünk, ilyen páratlan páros a Gasztronómia és a Bor is.

25289743_1211257752341107_3779352840265284896_n.jpg

Márpedig, ha az ízlelőbimbókat egyszerre szeretnénk szilárd, illetve folyékony halmazállapotú ínyencségekkel kényeztetni, keresve sem találhatnánk rátermettebb párost a Gastro-Hack és a Junibor duójánál. Amennyire újító és friss az egyik csapat a gasztró területén, olyannyira üde és izgalmas a másik a borok világában. 

Mit iszunk majd?
� Kovács Tomi elhozza a #talajsztori borait 
Élet a Marson 2016
Trópusi Lagúna 2016

Mit eszünk majd?
Csupa Big Green Eggekben, PitBoxban és Yagoona ring-grillen készült csodát:
� Roppanós kolbászt
� Szaftos tépett marha wrappot

Lehet jönni párban, vagy páratlanul, a lényeg, hogy tessék frissen-fiatalosan mulatni, sokat enni-inni, és, talán, ha minden jól megy, távozni már mindenki párban fog majd!

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

Megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója

2017. december 11. 10:39 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Többéves előkészítő munkát követően, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatásával megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának áttekintését segítő Útmutató. A kiadvány már elérhető az ágazatban dolgozó szakemberek számára.

A szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó szakemberek számára mindig is fontos volt, hogy az ágazati szabályozással kapcsolatban naprakész tudással rendelkezzenek. A szabályozás megfelelő ismerete vagy éppen az ismeret hiánya a gazdálkodás eredményességét is komolyan meghatározhatja. Az Európai Unió borpiaci szabályozása az egyik legösszetettebb ágazati szabályozás, így az abban történő eligazodás sokszor nem megy segítség nélkül. Az Útmutató célja, hogy gyors és pontos iránymutatást nyújtson a rendelkezések megfelelő és eredményes alkalmazásához.
utmutato_kep.jpg                                                                                      Kép: Koccintas.hu

Az Útmutató újdonsága a korábban megjelent borjoggal foglalkozó kiadványokhoz képest, hogy nem hagyományos könyv formájában, hanem lefűzhető, cserélhető lapos változatban jelent meg, így az a jogszabályi változásokkal mindig frissíthető. Tizenkét fejezetben foglalja össze a különböző rendelkezések tartalmát, egymásra épülésük logikáját. A fejezetek végén összefoglaló táblázat segít eligazodni az egyes szabályok között, megadva azok pontos helyét akár egy, akár több jogszabály foglalkozik az adott kérdéssel.

A jogszabályi változásokról további hasznos és naprakész útmutatást a KOCCINTAS.HU honlapon a http://koccintas.hu/borjog menüben találhat, ahol az Útmutató meg is rendelhető.

Sztanev Bertalan

Szólj hozzá!

Dél-balatoni évjáratkörkép

2017. december 07. 16:18 - Esszlessz

-szép lesz a '17-es

Nemrég Budapesten kortyolhattunk bele az idei dél-balatoni még kiskamasz borokba- mintegy betekintést nyerve a 2017-es évjárat finomságaiba. Idén minden szerencsésen összejött- végre. Akkor volt eső, amikor arra szükség volt, annyi napsütést kapott a szőlő, amely elegendő volt számára, és még a szüretre is jó idő mutatkozott. És hogy milyenek a borok?! Vastagok, vagyis van bennük cucc és a savak is megvannak. Lehet készülni a tavaszra, izgalmas dolgok kerülnek majd a polcokra- a kisfecskék pedig ügyesen csicseregnek, lásd első irsaikat és rozékat.

Pócz József balatonlellei borászt kérdeztük tapasztalatairól, a 2017-es évjáratról:

- Az évjárat egy nagyon jó. Ahogy szoktam mondani, minden a helyén volt, akkor sütött a nap, amikor kellett, akkor esett az eső, amikor szüksége volt rá a növénynek, és akkor volt szárazság, amikor kellett, hogy szárazság legyen. Tudvalévő, hogy egy jó évjárat nagy előnye az, hogy ha a szőlő egy kicsit szenved. Utána jön a szép napos augusztus, ami meg volt, majd utána jöhet a szüret, a szeptember- ekkor már túlságosan sok minden nem tud elromlani. Úgy szokott lenni, hogy ha augusztus szép napos és meleg, akkor már semmi sem ment meg bennünket egy nagyon jó szürettől. Ebben az évben is így volt, hál’istennek.

- Az idei szüretet mikor kezdtétek?

- Későn kezdtünk el szüretelni, augusztus végén, körülbelül 25.-e környékén. A szüreti időpontok akkor vannak mindig, amikor a szőlő megérik. Meg amikor ráérünk szüretelni. Meg kapok szüretelőt.

- Mi kóstolhatunk most? Mikor kerültek palackba?

- Két bor került eddig palackba, az irsai olivér és a rozé. A sauvignon blanc tartályminta, ő még tiszta finomseprőn van és valószínű, hogy egy része hordóba is fog kerülni. Az egy nagyobb ívű bor lesz, muszáj egy kicsit tovább érlelni ezt a fajtát. A cabernet franc egy nagyobbik része egy gyümölcsös formában le lesz töltve, ilyen frissen, gyümölcsösen. Ahogy az az előző évjáratnál is volt. Az kerül a gasztronómiába, a másik, a kisebbik része, nagyjából a 30%-a pedig hordóba és az isten tudja, hogy mikor vesszük ki belőle. De gondolom, egy 20-24 hónapot biztosan érleljük, mert egy nagyon szép telt, testes, nagy borról van szó, ami kedveli azt a hosszantartó érlelést.

- A tervek szerint a sauvignon blanc mikor fog palackba kerülni?

- Azt gondolom, hogy jövő nyáron-május környékén. Korábban nem akarom. Még a korábbi évjáratból is van letöltve egy pár palack és palackban is szeretném érlelni. Ott is kap egy 3 hónapot, utána kerül majd forgalomba.

- És az irsaid, amely nem a könnyed, parfümös vonalat képviseli, hanem a teltebbet, jól ihatót-sokat töltötök le?

- Sokat. Ugye jó a neve és igyekszem egy jó bort készíteni belőle. Meg vagyok róla győződve, hogy a bor az ilyen. A csemegeszőlő fajtákból nem nagyon lehet jó bort készíteni, az irsai pedig az.

- A rozé pedig, itt minden évben más az összetétel, vagy?

- Nem minden évben, de most ebben az évben így alakult az egyik része. Az első rozénál mindig egy kicsit meg van erőszakolva a fajta, hiszen későn érő szőlőkről beszélünk. A többi pedig ugyanezek a fajták és még cabernet sauvignonnal még megspékelve, összesen 20ezer palack lesz belőle.

- A másik rozét mikor kóstolhatjuk?

- Ha ez elfogy. Nagyjából május-április magassága.

- Lesz hozzáadva szénsav?

- Az a tapasztalat, h az én rozéimat jobb szeretik szénsav nélkül, mert sokakat zavar a szénsav.

 

És hogy milyenek voltak a borok, íme, a kóstolójegyzet ahogy szoktuk, érzések, első benyomások alapján és ne feledjétek, nagy részük még minta volt:

 

Fáncsi Hegyi Pince

Zöldbor ’17

vidám, virágos, nyári, aranyos, üde, golden alma, zöld, friss, laza

Irsai Olivér ’17

illatos, csajos, parfümös, tipikus irsai, citrusok

Pinot Gris Pink ’17

nyári, lágy, kedves, butácska, grépfrútos kesernye a végén, laza, fiatalka

Garamvári

Irsai Olivér ’17

parfüm, friss, citrusok, sav+, fajtajelleg

Cserszegi fűszeres ’17

citrusos, vidám, virágos, némi kesernye, friss, tavasz, lendület

Rosé ’17

sav+, meggy, laza, érettebb, némi kesernye, fűszer

Pinot noir ’17

gyümölcs bomba, poros, porcukor állagú, rövid, finom puhaság, sejtelmes

Hujber Pince

Irsai Olivér ’17

füstös, licsi, lekvár virág, mangó,kompót, nagyi kendő, sok, majdnem desszert

Portugieser rosé ’17

rózsaszín, málna, szeder, gyerek, édeskés, szép szín, cukorka, lánykák, nyár

Ikon Pincészet

Chardonnay ’17

élesztős, fülledt, vicces, citrusok, vaj, kevés krém

Rosé ’17

illatos, málna, meggy, sav+,cseresznye, jóféle

Konyári Pince

Márton napi Újbor ’17 (olaszrizling, sauv. blanc)

édeskés, cuki, rét, hűs, vicces, grapefruit, játékos, kacérkodik, játszik a két fajta egymással

Katona Borház

Semillon ’17

grapefruit, könnyű, friss, vidám, játékos, kellemes grépfrútos kesernye, érett alma, pici fűszer, férfias

Chardonnay ’17

ősz, séta, mélység, sajt, kerekebb, szép, fűszeres, hossz, tartás

Nálad vagy Nálam Rozé ’17

frutti, málna, cseresznye, édeske, cuki, nyár, csajok- életérzés

Koltai Pince

Rizlingszilváni-kir.leányka ’17

tuttifruti, némi kesernye, tisztátalan, citrusok

Pinot noir-Cabernet sauvignon rosé ’17

citromos málna ,fehér ribizli, nyárias, laza, cseresznye

Pócz Pincészet

Irsai Olivér ’17

illatos, csajos, nyári, vidám, telt, friss, nagyon tavasz, mosoly, leheletnyi parfüm

Sauvignon blanc ’17

testes, bodza, kiwi, licsi, nyár, fiatal, ficánkol, tavaszi szél, ígéretes tartás, krémesség

Rosé cuvée ’17 (kékfrankos, syrah, merlot)

cseresznye, meggy, málna, ribiszke,kerekebb, lányok, Balaton

Cabernet franc ’17

gyümölcs bomba, pici csoki, kávé, test, buja, gazdag

Rádpuszta Szőlőbirtok

Zenit ’17

édeskés, akácméz, virágos, telt, hossz, citrusok

Pinot noir rosé ’17

kesernye, nyári, vidám, szép sav, friss, grépfrút, nyár, szellő, kócos

Rajnai rizling ’17

érdekes, jó sav, fajtajelleg

Olaszrizling ’17

pasis, mandula, szerethető, virágos, konkrét, vastag, maszkulin

Szabó Bormanufaktúra

Irsai Olivér ’17

csajos, lágy, mangó, fajtajelleges, citrusok

Chardonnay ’17

akácvirág ,játékos, friss, "cuki", hosszú, éleske, savak vannak, citrusok, grépfrút, kíváncsivá tett

Olaszrizling ’17

virágos, mandula, hűs, kócos bébi, jó lesz, citrusok

Kékfrankos rosé ’17

gránátalma, málna, kócos, jó lesz, cserkó, meggy, friss kréta, ribizli, vibrál

Várszegi Pincészet

Rizling cuvée ’17 (rajnai-olasz)

őszi, mangó, mandula, citrusok, lendület, hév

Chardonnay ’17

grapefruit, kócoska, játékos, friss, lendület

Csabagyöngye ’17

könnyed, nyárias, vidám, rövid, vicces, korrekt, rendben, egyben

Veszprémi Pince

Irsai Olivér ’17

rövid, könnyű, parfümös, érett, alma

Szürkebarát ’17

banános, illatos,virágos, csajos, könnyű, baba, laza, lime, egész hosszú, grépfrút

Portugieser rosé ’17

visszafogott, könnyed, játékos, lágy, cserkó, ribizli, fiatalka

 

Andi, Kriszti

Szólj hozzá!

Házi Gazda 01.

2017. december 07. 14:23 - Esszlessz

Balatoni pezsgő és habzóbor nap Budapesten

Balaton a fővárosba költözött és hozott sok-sok finom buborékot is- kell ennél több így ünnepek előtt-alatt-után?

Nini:

Kedves Palettások!

Hagyományteremtő szándékkal indítjuk házi-gazda tematikus napunkat, napjainkat. Ezen alkalmakkor két állandó házi gazdánk: Tóth Ádám, a Pláne Badacsony vezetője, mint a budapesti Paletta bisztró borválogatásáért felelős borválogatója és Dániel Bezerics a Paletták tulajdonosa lát vendégül egy termelőt, akinek a termékei határozzák meg a nap tematikáját és zárásként a vacsora menetét. Az első, picit rendhagyó alkalommal a két házi - gazdánk nem pusztán egy termelőt, hanem sok - sok gazdát szeretne bemutatni. Az ünnep közeledtével hazánkban is előtérbe kerül a pezsgő fogyasztás. Ezért döntöttünk úgy, hogy egész napos habzó és pezsgő vásárt tartunk, egyúttal szeretnénk meghozni a vendégeink kedvét a gyönyörű balatoni buborékosokhoz, amiket mi egész évben előszeretettel ajánlunk és fogyasztunk is.
16990645_1481046241906648_2058365991_o.jpg
Ezen alkalomból már a déliDELI alatt pezsegni fogunk és minden ebédre érkező vendégünket szeretettel meginvitálunk egy pohárra Bezerics Dani szexi gyöngyözőborából. Ádámnál pedig egész nap kóstolgathatjátok a szebbnél szebb balatoni pezsgőket, amiket természetesen kedvezményesen meg is vásárolhattok, vagy előrendelhettek. A nap fénypontja a pezsgő vacsora, ahol a részvétel 24 főben limitált,
Érdemes tehát mihamarabb foglalni. 
Ádám a pezsgőket, Dani pedig a Peletta exclusive erre az alkalomra hangolt menüjét mutatja be.

A vacsora ára 12.400 Ft, ami a fogásokhoz kínált pezsgőket is tartalmazza.

*2 gazda* *4 fogás* *8 pezsgő*

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

BADACSONY NYITVA

2017. december 06. 11:59 - Esszlessz

Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek!

Közös kommunikációba kezdtek a télen is nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek – szám szerint heten -, hogy közös platformon megmutassák: Badacsony télen-nyáron tökéletes úticél. Sőt: ilyenkor sokkal családiasabb a hangulat, van idő beszélgetni a vendéglátóinkkal, elidőzni a borok felett, a cserépkályha mellett. A badacsonyiak ezeket az alkalmakat sem bízzák a véletlenre. Márton naptól farsangig rengeteg tematikus programmal készülnek, miközben már formálódik Badacsony új „fő utcájának” terve – egy olyan utcán, aminek még neve sincs. De ne szaladjunk ennyire előre!

badacsonynyitva3.jpg 

A Badacsony Nyitva oldal és kampány üzenete, hogy Badacsony ősszel és télen is tökéletes desztináció, forralt boros, sült gesztenyés, fényfüzéres hangulattal, forró borcsokival, a megújult Tilia Borvendéglővel, a panorámás Laposa terasszal, a sokszínű Istvándy Borműhellyel, a kényelmes Bonvinóval, a Fata Pince boraival, a Borbarátok vendéglővel, a Pláne Badacsony borterasz borválogatásával és a KisHablány STAND hívogató teraszával és faházával. A 7 hely tulajdonosai valójában a Badacsony Nyitva házigazdái is, egyben barátok, kollégák is. Laposa Bence és Zsófi, Istvándy Gergely, Nagy István, Nagy Miklós és Tóth Ádám maguk is bejárták együtt azt az útvonalat, amit a Badacsonyba kirándulóknak is ajánlanak – finom falatokkal, megállókkal, borokkal és pálinkákkal.

 badacsonynyitva1.jpg

„Ez a fajta közös, helyi gondolkodás már régóta jelen van” – mondja Laposa Bence. Laposáék a borterasszal már évek óta végigcsinálják a telet, a KisHableány teraszán most nyitották meg gesztenyés-forralt boros hétvégi standjukat. „Hasonlóan látjuk, hasonlóan éljük meg a dolgokat, gondolkozunk 12 hónapos vendéglátásban. Ennek következő lépése a Badacsony Nyitva, ahol az üzeneteinket, programjainkat egy platformon tudjuk kommunikálni. Míg 5 évvel ezelőtt ilyenkor semmi nem volt nyitva, úgy ma már itt vagyunk heten. Következő tervünk a Park utcát és a Római utat összekötő útszakasz fejlesztése: ez egy télen-nyáron díszbe öltözött központ lehet a jövőben, mellette a Pláne terasszal, a KisHableánnyal, a Bonvinóval, a Hotel Neptunnal, a végén az Istvándy Borműhellyel” – mondja. Jelenleg az említett utca dekorációját a helyek adják, de már most látszik, hogy egyfajta téli központja lett Badacsonynak.

 badacsonynyitva2.jpg

„Mi magunk régóta úgy gondoljuk, hogy a Badacsony télen talán még szebb is, mint nyáron és hiszünk abban, hogy erről a vendégeket is meg tudjuk győzni. Ehhez kellenek a közösen és magas minőségben biztosított programok, szolgáltatások. És az összefogás, mert ez csak együtt sikerülhet” – mondja Nagy Miklós, a Hotel Bonvino Wine & Spa, a Hotel Neptun és a Tilia, a Badacsonyi borvendéglő vezetője, tulajdonosa.

A Pláne Badacsony borterasznak a tavalyi tél volt az első – 2016 júliusában nyitottak. „Kezdettől fogva egész éves nyitvatartásban gondolkodtunk, a kitartásnak pedig talán kezd megjönni az eredménye, legalábbis nem fordul már elő olyan, hogy napokig egy vendég sem jön be. Sok a visszajáró törzsvendég, sokan a nyár után látogatnak vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy sok környékbeli borász ide jár kávézni, így igazán autentikus a hangulat. Mi a télre programokkal erősítünk, péntekekre tervezzük a családias hangulatú, beszélgetős borkóstolókat” – mondja Tóth Ádám tulajdonos.

Nagy István, a Borbarátok és a Fata Pince tulajdonosa, vezetője szerint ilyenkor több idő van beszélgetni, megismerni a helyieket. „Ilyenkor a Balaton egy másik, nyugodtabb arcát mutatja. Jobban van idő együtt lenni, velünk, vendéglátókkal beszélgetni, ami nekünk is és a vendégeknek is jó élmény”- mondja.

„Azt tapasztalom, hogy az emberek itthon, főleg télen nehezebben indulnak meg, pedig rengeteg új élménnyel lehetnek gazdagabbak” – mondja Istvándy Gergely, az Istvándy Borműhely tulajdonosa. Aki volt már nálunk barátaival, szeretteivel, az tudja, hogy egy ilyen este életre szóló közös emlék lehet, nem kell érte a világ másik végére elutazni. Elég, ezt a 7 helyet bejárni. Szeretnénk megmutatni, hogy érdemes úgymond bízni bennünk. Mert meghitt és egyedülálló élményekkel, programokkal, személyességgel háláljuk meg. Ilyenkor az a közeg jár hozzánk, aki a nyári tömeg helyett ezeket a pillanatokat keresi. Márpedig a jó hangulathoz egyszerű dolgok kellenek, jó borok, jó emberek, jó környezet.”

 

A Badacsony Nyitva programjai és hangulatai folyamatosan bővülnek és frissülnek itt

 

Sajtóközlemény

Szólj hozzá!

Dögös vörösek

2017. november 30. 15:15 - Esszlessz

- syrah teszt

Visszaolvasva a kóstolójegyzeteket szépen kitűnik, hogy ismételten egy megosztó kóstolón vagyunk túl. Sok fent és lent, buja érzetek, kevés csalódottság. Szép syrah-kat kerestünk, többek között találtunk is, de elférne több a polcokon, főleg így ebben a nedves, nyirkos, szürke tél-előben. Mert ez a syrah ideje, ilyenkor tud a legjobban varázsolni, bekúszni a bőrünk alá...

Merlot-val nyitottunk, ne lepjen meg senkit- persze ő is vakon jött, gazdája kíváncsiságával karöltve; és akkor jöjjön a sor:

  1. Etyeki Kúria Merlot 2015

meggy, szilva, friss, fiatal, fa, szeder, téli csillagos éjszaka, könnyű szellő, gyógykesernye, „Oh de szép szín”, nyers, szedres fanyarság, jól esik, aszalt szilva, dió, kiegyensúlyozott, légies, még van ideje...,illat gyorsan elszállt nekem, végén kis kesernye... bíborcsigalila, komolyan mozgó, levendula, áfonyalekvár, kissé éretlen fosókaszilva, meggy befőtt, füst, tannin, lekvár, kis kesernyés, enyhe éretlenség. Fiatal de szép. Hordó picit külön, és (nem tudom elolvasni), húzós picit a cser. Illata tiszta, gyümölcs + hordó. Nem túl vastag a korty. Utóíz: mazsola (nem magyar). Vadhús, marcipán, ígéretes szerkezet, zabolátlan, idő kell neki, must, bujaság, habos csokoládé, kiskamasz, cibere.

81 pont

  1. Maipo Syrah 2016

füst, hűs, cseresznye, élénk, tannin+, pikáns paprika, bors, áfonya, virágföld, gyors semmiség, csirkepörkölt fűszerpaprikás pörkölt hús illat, nyárfa friss ága, üres íz, gyógyszeres, égett gumi, disznóvágás, húsos illat, feszes íz, diós fa, melegség, friss égetésű tégla, meleg föld, komposzt, kissé egyszerű-népszerű, sima tanninok. Sötétlilás szín, konyakmeggy, grillezett hús, szilvalekvár, vékony égett gumi. Hagymalekvár. Brett. Nem túl komplex illat. Kicsit üres, hűvös korty. Fülledt, gépsonka, lágy, kedvetlen, uniformizált, fülledt lóistálló, kapormag, vaníliás fa, szárított hús, almárium.

78 pont

image1_1.jpeg

  1. Moulin de Gassac 2016

lila, mogyorós csoki, bors, lendület, egyszerű, szederlekvár, hús, alkohol+, csíp, füst, édes kísértés, otelló illatban-ízben, kicsit éretlen szőlő, fanyar csípősség, gyönyörű bíbor szín, elegáns, könnyedebb, nem akar több lenni, mint ami, mindennapi bor, szívesen innám meg többször, fekete-lila, füstölt sonka, kökény, hosszú és vad. Mély rubin szín, nyers illat, zöld fűszer, gyógyszeres íz, lágy tannin, kerek íz, könnyű. Színe szép. Illata hordó, visszafogott gyümi, hús, fűszerek, de nem túl szép. Zamatában fémíz (engem zavar). Tannin rendben, kicsi hordócser a végén húz, de nem zavaró. Kortyban gyógynövényesség. Meggy, eukaliptusz, decens, rusztikus, egyensúly, buja gyümölcsök, szilva és meggy dzsem, könnyen szerethető, jól iható, laza.

82 pont

  1. Moulin de Gassac 2016

meleg, pici fűszer, meggy, kesudió, nyílik, vadhús, feketeribizke, csipke, ez az első, ami felizgatott, mélység, gyümi és fűszer randi, gyönyörű szín, erdei gyümölcs lekvár, lágyabb savak, nagy test, sok buja gyümölcs, Fellini. Rubin szín, lekvár, marcipán, eukaliptusz illat, kávé, alkohol+, tannin+, Hévíz, iszap elsőre (kén). Illata kissé zárkózott, egysíkú. Kortyban itt is kis fém íz, savai nem túl szépek. Erjedési aromák főleg, kicsit melegebb erjedés miatt (talán) üresedett ki ennyire. Egyébként jó alapanyag, érett tannin, a korty végén kissé mesterkélt “élelmiszeripari aroma” íz. (u.i.: Ugyanaz, de visszakóstoltuk és rendesen eltért a 3.-tól.) Csipkebogyó, földjegyek, izgága, tanninhiány, rövidke, zöldfűszer, hús, alk+, bors, csokoládé, vadság, fanyar, borzag (gyalogbodza), gránátalma, savas, húzós.

83 pont

  1. Kovács Nimród Monopole Soul Syrah. 2015

füst, tepertős csoki, szeder, áfonya, SOK, alkohol+, sok vanília, skót vajas keksz, animalitás, pemetefű cukorka, meggy, sonka. És csak jött az illat az orromba, bársonyos rózsa, feketeribizli, behízelgő vadság, hosszú és egyre szebben adja magát, nyílik, kicsit szúrós, alkoholos, nem túl jó benyomású illat, nyersesség, kökény, szúrósság, nyersesség ízben, garatban is visszaköszön, van ideje, tömény parfüm, ópium, mósusz, arab bazár, kérges tenyér. Sötét vörös szín, kicsit visszafogott, kávés eukaliptuszos illat, lekvár, fa, kávé, zöld fűszerek, hosszú lecsengés. Itt is hévíz/kén.  Van benne Nagy-Eged?! (ravasz) Brutál hordó, grapefruit. Fiatal, sok kicsit a cser, kesernyés a korty. Az alapanyag egyébként nagyon szép! Időt neki! Sokat! Savanyúság-lé, szellőzik, szép vonalú, erdei gyümölcsök, mély, szexi illat, meggydzsem megszáradt teteje, nyers fa, kakaópor, picit csíp a vége, populáris, férfias.

83 pont

  1. Montes Alpha Syrah 2015

intenzív, meggy, buja hálószoba, kandalló, késő nyár, kávé, karamell, bors, étcsoki, menta, szeder játéka, füst, csipked és nem akarom, hogy vége legyen, robbanó illat, forró izzó nyári ölelés, egy jó masszírozás, sűrű, vargánya, csokis, alkohol++, sexy, tetszik, fűszer, kelet, több, mint a fajtától elvártam, szép, "A barista álma", tintahal, galagonya, tonik, macskagyökér. Mély sötét vörös szín, szilvalekvár, eukaliptusz illat, hosszú lecsengés. Halvány brett, de itt elfér. Illata sok gyümi + kis “káposztás kockásság frissen tört borssal”. A korty széles, szép tannok (icipicit talán zöldesebb), jó gyümölcs van benne. Nehéz belekötni, talán a körző-vonalzó… Vadcseresznye, vadmálna, intenzív, újvilág, jó inni, piacos, hancúrbor, kell, kell, kell, kicsit sok az alkohol, de nem érdekel, konyakmeggy, fülledt éjszaka.

86 pont

  1. Recas Selene Syrah 2015

fűszer, meggy, pici lekvár, áfonya, lilaakác, szegfűszeg, kicsit fülledt, bors, érlelt sonka, kökény, élénk savak, feketeribizke, pici animalitás, gyógyszeres, utóerjedő meggybor, meggymag, meggyes-csokis brownie, konyakmeggy műanyag, illat olyan semmilyen, csípős, nyers, de aztán sokat változott, míg kóstolgattuk, lehet benne potenciál, de nekem annyira nem jött be a stílus, barnás-portóis szín, odaégett lekvár, erős gyógyszeresség, széttartó. Sötét vörös szín, kis csoki illat, éretlen nyers meggy, csoki, kávé dohány, alkohol+, gyors lecsengés. (Recas illat) Itt is kis brett (elfér). Majális/Vattacukor. Korty vastag, viszont műanyag (sajnos). Bőr, dohány illatban. Kár ezért a kortyért…Korty struktúrája szép, de sajna ez a kakasos nyalóka… Füst, fekete ribizli, szeder, intenzív, masszív, hirtelen elcsuklás, babér, kapor, pezseg, kakaópor.

82 pont

  1. Gere Attila Syrah 2013

pici fűszer, csíp, szúr, meggy, nagyon pasis, fa, színén már látszik a kor, eddigi legborsosabb, fahéj, szegfűszeg, kávé, csoki... csak a hordó. Avaros, erjedős, alkoholos, nosztalgia, Cherry Garonne. Szép mély szín, fűt, tiszta vonalvezetésű, játékos, ropogós, nem túlbonyolított, "mégegypohár" bor. Sötét, vörös szín, alkohol+, fa illat, vékony, sav+. Uhh…Illatban hordó, talán nem is tölgy?! (De tölgy) Mellette levendula illat. Jájj… Fűrészpor… Időt neki, mert az anyag itt is jó lenne. Savak mesések, extrakt lenne. Kár érte. Gazdag, florális illatok, fűszerpaprika, kevesebb ízben, minden a helyén,  csokoládé és meggycsók, fűt, bőrkanapé, bőrkesztyű, tartás, bors , komolyság.

80 pont

  1. Bezerics Syrah 2015

fülledt, könnyű, pici fűszer, áfonya, kesernye, parfümös, füge, bors, lapos, főtt szilvalekváros, égett gumi, kénes kesernye, gyógyszer, bántó, szép szín, ázott komondor (kutya) illat, ezen felül nem túl átütő, semmi extra, filigrán, az elején fülledt, de szépen nyílik, nem akar brutalitásával lehengerelni, elegáns, alkohol+, éretlen szőlő illat, füst, kávé, fa, Hévíz illat. Brett-szerű illat (de erről tudom, hogy nem az, hanem valami fehérjebomlás, mert ezt megmérettük). Kortyban a savak jók, tannin szép, de kicsit lapos, üres. El kellett volna már fogynia, de nem öreg csak üreske. Paci, izzadság, túl a csúcson, , régmúlt elegancia, savanyúság, kapor, nyers fa, bors, vesés-leves.

79 pont

  1. Szeleshát Sy. 2013

füst, kávé, cseresznye, meggy, múló, karamell, szilva, alkohol+, chilis eperleves, étcsoki, eukaliptusz, ízben is eperdzsem, tapad, sápatag szín, vékony, szilvalé, fáradt eper, bőr, eukaliptusz, sült hús, oxidált, zöld fűszer, fülledt illat, aztán zöldes jellegű, póréhagymaleves, rövidebb érett lekváros íz, likőrös-vermutos, rumos, sőt almaboros, éles savú, hideg évjáratú burgundy. Oxidáltka irány. Nem vész, de leszálló ág. Később zöldes metszés/rügy illat (de nem éretlen). Korty szerkezete egyébként jó lenne. Picit sav pluszos, (de a sav arányok nem olyan jók, a garatban hat).Az alapanyag kicsit “híg”.(kukorica jó asszociáció valakitől) Meggymárka, mosogatólé, kusza, savanya, lekváros papír, nyers fa, tejkaramella, istálló, ázott széna.

79 pont

  1. Domain Martinelli Crozes Hermitage 2013

meggy, szilva, szalonna, fekete, fémes hűvösség, kakukkfű, csipkebogyó, földes-avaros, kökény, őszi erdei út, éretlen csipkebogyó, marcipános, húsos illat, töltött káposztás íz, majd avaros, tapadós, megtört szín és lélek, kakaó, fakéreg, üres, alkohol+, fa, sav. Virágföld kukaccal. Húdejó! Kicsit a hordó+cser sok. Test kisebb az elvártnál és az alkohol magas. Fajtajelleges Syrah. Kicsit test nélkül és alkohol plusszal. Nem ez ízlett a legjobban. Rebarbara kompót, szeder, kóla, feketebors, fiatal savak, hagyjunk időt neki, nyers marhahús, tapadó fa, túl a csúcson, bors, babér.

79 pont

  1. Twickel Ch. Kajmád Syrah 2012

mézes, avar, ősz, szilva, pici lekvár, bors, harapnivaló, kívül-belül fűt, csipke, játékos, herbális, gomba, telt, bársonyosan-selymes, meglepetés, bújós, sherry-s íz, avinált alkoholos, húú, finom, olajos illat, meleg, kávé, érettség, buja, vastag, krémes, szép sav-tannin szerk., pikáns, olvadt csokis, parfümös, - "sem mélység, sem magasság nem rettent", bonyolult és komplex, végletes és nagy ívű, meggy, vanília, tömjén, eukaliptusz, kén. Illat: korai állapotában elszenvedett kénhiányos állapot, és a palackból is fogy a kén, kissé oxidált. Zamat: brutál szép. Megfelelő test-sav-tannin arány, kicsit visszaköszön itt is az oxi. Hordó nagyon szépen integrált. Oxidált, túlérett, feketeszeder, portóis sallangok, csupasz savak, valaha nagy bor lehetett, hoop-ezt megiszom, szilvadzsem, füstölt sonka, szeretem.

84 pont

  1. Klanis Cortona Syrah 2012

melegség, bujaság, ölelés, télapó, feneketlen, fülledt és buja éjszaka, oregánó, mély és szeret, szárít, de imádom, dübörgő meggyek, melyeket visszafog a tannin, e kettő kimért elegáns erotikával fűtött tánca, picit alkoholos, karakter nélküli illat, 2012-höz képest még mindig nagyon friss, kerek, nem üt nagyot, de elegáns, brutál és szárító tanninok, leégett halász nádkunyhó, odaégett steak, kalmopirines lecsengés, hosszan kellet szellőztetni, hideg, vékony, lassan nyílik, tannin, fa. Nagyboros illat visszafogott gyümölccsel. Csoki, kakaó, szilva, kis füstösség. Elegáns arányok. A hordó kissé ki-ki leng / billeg az illatban és a zamatban is. Savak jók. Zöldes, de nem zavaró, szép tannin. Dohány, potenciál, vastag, szoros, hiányzó gyümölcsök, megérkeztünk(tem), sokat tudnék beszélni róla, hús, bors, kevés föld, fekete.

85 pont

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil