esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

Vörösek vonzásában

2017. december 19. 13:52 - Esszlessz

- magyar bordói nagykedvencek

Nemrég volt szerencsém lekóstolni egy igen szép bordói típusú szortimentet az ezen fajtáknak szentelt rendezvényen. A Winelovers által szervezett Bordói november csúcsboros termében mintegy harminc magyar tétel várta a kóstolni vágyót- fel is kötöttem a felkötni valót, hisz’ mindegyik igencsak érdekelt, igaz, számos borral korábban már találkozhattam. (Kis mázlista.)

Fejest ugorva a merlot-ok, a cabernet sauvignonok és a cabernet franc-ok világába megállapíthatjuk, hogy izgalmas tételek várakoznak a fogyasztókra a hazai pincékben, a külföldi trendeknek megfelelően, egyre szebb, finomabb a hordóhasználat és végre a fogyasztók is elmozdulni látszanak ebbe az irányba. A borok sokrétűek voltak, szépen cizelláltak. Hosszan játszottak az érzékszerveinkkel. Néha már-már varázsoltak.

A harminc tétel közül most tízet emelnék ki, nekem akkor és ott ők tetszettek a legjobban, és hogy miért, a jegyzetet visszaolvasva, úgy sejtem, egyértelmű:

Bock Magnifico 2007

Szexi. Brutál illat. Érettség, komolyság. Meggy és szilva dzsem. Húha tétel. Naspolya és aszalt füge. Bőrfotel és kandalló.

Fekete Borpince Cabernet sauvignon 2012

Tégla illat. Elegáns és egyenes. Jó inni. Meggy, cseresznye. Kerek egész. Nagyon tetszik. Az egyik legemlékezetesebb a sorból.

Gere Attila Kopar Magnum 2007

Villány illat. Cserzett bőr, hús. Szilvalekvár teteje. Fűszerek. Mese. Bújik, kúszik. Csokoládé. Összhang.

Gere Attila Attila Grand vin de Villány 2009

Finom fűszerek, csokoládé eukaliptusz. Bőr és papír. Elegancia. Férfias, komoly, jellem. Könyvtár. Bőrkanapé.

Hudák Szőlőbirtok és Borászat Individuum 2011

Mély rubin. Meggy és medvecukor. Finom istálló és bőr. Bársony puha. Étcsokoládé. Babérlevél. Férfias. Almárium. Tisztelet.

Malatinszky Kúria Cabernet franc 2007 magnum

Izgalom. Buja illat. Meggydzsem teteje. Csokoládé és füstölt hús. Jó inni. Kevés istállósság és kávé. Szép szerkezet, hossz. Kevés dohány.

Maul Zsolt Dávid 2015

Mese szín. Marcipános meggy és vanília. Bújik a bőröd alá. Ízében a csokoládé is bekúszik. Vastag. Fűszerek. Finom paprika. Hossz. Hódít.

Mészáros Borház Grand Antiqua Cabernet sauvignon 2012

Nagy kedvenc. Bors, babér és mentol. Majd érett meggy és cseresznye. Csokoládé, áfonya és dohány már a kortyban. Sokrétű. Jelen van. Lendületes. Hosszú.

Tiffan’s Grand selection 2011

 Lópata és medvecukor. Komolyság. Fűszerek és hecsedlilekvár. Finom összhang. Téli este. Kandalló. Hossz. Bújós tannin.

Vin Art pincészet Csanád cuvée 2011

Naspolya, szilvadzsem. Fűszerek: csombor, babér. Összhang. Csokoládé és kakaó. Leheletnyi bőr. Szép szerkezet.

 

 

Andi

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása