esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

PALETTA HALNAPOK 02.09-11.

2018. február 09. 11:51 - Esszlessz

PALETTA BISZTRÓ BUDAPEST / Tompa u. 28.

Most hétvégén (február 9-10-11) első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal, szervezik meg tematikus gasztro hétvégéjüket. Egy közös játékra várják Minket. Játékra ízekkel, sokszor a komfort zónán kívüli járt utak feladásával, váratlan megoldásokkal.

image7.jpeg

Heti speciális menü:
SÜLLŐ ÜVEG | BELUGA LENCSE
KESZEG PARIKÁS KUKORICALISZTBEN - hidegen, hagymákkal és zöldségekkel marinálva
FEEHÉR 'HALÁSZLÉ'  (Balaton Alapanyaga 2017) - töreki bab x keszthelyi tokhal sonka, grapefruit, vanília
HARCSAPOFA BUDAPEST- boglári harcsapofa, kacsamáj szósz, lecsó textúrák, gombák, zöldborsó, édeskömény 
PIROSPAPRIKA BRULÉE - törökméz, kápia lekvár, házi fahéj fagylalt

A halnapok alatt, a tematikus hal ételeink mellett, a teljes étlap elérhető.

Asztalfoglalás ajánlott! +36709474985foglalas@palettabisztro.hu

Szólj hozzá!

Bikavér a gasztronómiában

2018. február 08. 10:34 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek. Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be Budapesten, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján. A folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.

 bikaverparbaj_3_copyright_furmint_photo.jpgKép: Furmint Photo

A külföldi fogyasztók legtöbbször a magyar éttermekben találkoznak a borfajtával, így az ottani sommelier-k a márka nagyköveteiként azon dolgoznak, hogy nemzetközi szinten is újra elismertté tegyék a bikavéreket. Ha a top budapesti éttermek sommelier-it kérdezzük, azt említik, hogy a betérő vendégek általában nosztalgiával emlegetik a „Bull’s blood”-ot, ám kevesen választják ajánlás nélkül. A megfelelő tudású szakember ugyanakkor meg tudja győzni őket arról, hogy tegyenek egy próbát a borral. Többen kiemelik hogy mennyire fontos szerepet játszik a vendégek döntésében az ár. Szerencsére a bikavér itt is jól teljesít, a 3-4 eurós poharankénti árat a vendégek nem élik meg kockázatként, és az így kapott élményt még nagyobbnak érzik.

Azt is kiemelik, hogy a házasítás a kékfrankosalap miatt általában jól párosítható ételekkel, ami ugyancsak a pozitív élményt erősíti. Változatos fogások ajánlhatóak a bikavérhez a vörös húsok közül, mangalica- és vaddisznószűz, borjú és bárányfartő is szerepel a javasolt alapanyagok között. Ezek mellé sütőtököt, zöldlencsét, édesburgonya-pürét, kápiapaprika-krémet és ördögszekérgombát is párosíthatnak a konyhák. Jól látszik, hogy a séfeknek is széles mozgásteret ad, ha ehhez a bortípushoz főzhetnek.

Ha pedig mi magunk is megkeresnénk, hogy melyik egri vagy szekszárdi bikavért szerezzük be a következő vacsoránkhoz, érdemes idén is ellátogatni a Corinthia Hotel Báltermébe 2018. március 2-án, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra. Itt személyesen is meggyőződhet arról mindenki, hogy milyen borokat készített az előzetes kóstolók után kiválasztott harminchárom egri és szekszárdi pince.

 bikaverparbaj_2_copyright_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

 

 Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

 2018. március 2.

Budapest, Corinthia Hotel Bálterem

Az Egri és a Szekszárdi borvidék idén is megrendezi a Bikavér Párbajt, hogy közösen mutassák be a két borvidék egyedi stílusú bikavéreit. 2018-ban is sétáló kóstoló keretében ismerkedhetnek meg a vendégek a különböző évjáratú, kékfrankos alapú házasításokkal, amelyeket személyesen a borászok mutatnak be. Valamint ismét vásárolhatnak limitált mennyiségben a délutáni szakmai sétáló kóstolóra jegyeket azok, akik inkább a kora délutáni órákban szeretnének kóstolni a sommelier-kkel és borkereskedőkkel együtt.

A kiállító borászok listája:

Egri borvidék

Balga Családi Pincészet

Besenyei Borház

Bolyki Pincészet

Böjt Borászat

Tóth Ferenc Pincészet

Eszterházy Szőlőbirtok

Gál Lajos Pincészete

Gál Tibor

Juhász Testvérek Pincészete

Kovács Nimród Winery

Molnár Pincészet

Ostorosbor Pincészet

Petrény Winery

Simon Pincészet

St. Andrea Szőlőbirtok

Thummerer Vilmos

Varsányi Pincészet

Villa Wanda Bormanufaktúra

 

Szekszárdi borvidék

Bodri Pincészet

Bősz Adrián Pincészete

Eszterbauer Borászat

Garai Pincészet

Heimann Családi Birtok

Mészáros Borház

Prantner Pince

Schieber Pincészet

Sebestyén Pince

Szent Gaál Kastély és Borház

Takler Borbirtok

Tüske Pince

Twickel Szőlőbirtok

Vesztergombi Pince

Vida Családi Borbirtok

 

Tovább infó itt.

Szólj hozzá!

Szent Donát Birtok & Laposa Badacsony birtokkonyha est

2018. február 07. 10:14 - Esszlessz

CSOPAK, Márga Bisztró / 02.17.

A csopaki Szent Donát Birtok idei első #birtokkonyha estjén a Laposa Birtok vendégeskedik. Ezúttal is 5 fogással és legalább 6 borral készülnek, amelyet 3 séf és 2 borász prezentál a vacsora során. 
Az este sarokpontjai: pisztráng, nyúl, csicsóka, bárány, szarvas, homoktövis, a borok oldalról furmint, olaszrizling, kékfrankos, zeusz. Ráadásul a Szent Donát Birtok 2016-os Márga Furmintja ezen az esten debütál, tekintve, hogy a február immár jó pár éve a furmint hava. 
szentdonat.jpg
További infó itt.
Szólj hozzá!

DJ a szőlőben - LOVE IS IN THE AIR

2018. február 06. 11:41 - Esszlessz

PALOZNAK, Homola Borterasz / 02.10.

12. alkalommal szól a DJ a szőlőben a Homola Borteraszon. Kint röpködhetnek a mínuszok, lehetnek deresek a szőlőtőkék, ez senkit nem zavar, ha táncról van szó.
Bár Valentin nap környékére esik éppen az első bulik, azért nem kell megijedni, Homoláék nem készülnek szívecskés lufiban úszással, és csókmaratont sem rendeznek. Jó hangulatú, egész napos zenés együttlétre lehet készülni 2-től este 10-ig, ahogy mindig. És lehet élvezni:


� a hideg csípte tőkék látványát
� a Homola borokat
� a Balatont, még februárban is!
� a jó zenét
☀️ a kellemes meleget a ropogó cserépkályha mellett, meg ha a nap süti az arcunkat
� a tábortüzet


A zenei részt a Soul Cure viszi ezen alkalommal, bakelitről szól a "...cold outside", zenei menü:
« jégolvasztó soul
« kandallós jazz
« lassúzós zenék tűz pattogáshoz

unnamed_3.jpg

 

További infó itt.

Szólj hozzá!

Tökéletes sör 7 másodperc alatt – innovációs díjat nyert a leggyorsabb sörcsapoló

2018. február 05. 12:40 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Néhány éve egy startup felforgatta Nyugat-Európa fesztiváljait, stadionkoncertjeit és focimeccseit: megoldották, hogy a vendégeknek egyszerűen ne kelljen többé várniuk a sörükre. Sörcsapolás és űrtechnológia? – immár itthon is kipróbálható a Beerjet, amely díjazott lett a Sirha Budapest 2018 Termékversenyének Innovációs kategóriájában.

Egy ausztriai feljesztőcsapat a hosszas sorban állásnak vetett véget azzal, megalkotott egy gépet, amely bárhol képes megteremteni a sörcsapoláshoz tökéletes körülményeket, és 6 korsó sört csapol ki mindössze 7 másodperc alatt. Ez óránként ezer korsó, de hogyha kell, tovább növelhető a szám, egészen 1500-ig.

A Beerjet első ránézésre ugyan csak egy nagy doboz, amelynek egyik oldalára egy kis tálcán bekerül hat pohár, a gép – ahogy az igazi csaposok – megdönti a poharakat, és folyik is beléjük az ital. Mégis szinte mindenki fotózza és videózza munka közben, hiszen a szupergyors működés lebilincselő, az eredmény pedig tökéletes.

A titok persze bent a dobozban rejlik!

beerjet_6.jpg

A Beerjet népszerűsége Ausztriában, Németországban és az USA-ban már nem újkeletű: az Ottakringer és a Stiegl Sörgyár állandó partnerei és a bécsi Allianz Stadionban, a Borussia Dortmundnál vagy a Bayern Münchennél, de a New York Yankeesnél is jól bevált már a rendszer. Magyarországon eddig többek között a Groupama Aréna és a szombathelyi Swietelsky-Haladás stadion rendezvényeinek látogatói, illetve a Forma 1 idején Hungaroring vendégei találkozhattak a Beerjettel.

A berendezés a Sirha Budapest 2018 élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás Innovációs Termékversenyének Technológia kategóriájában nyert díjat, és a nagyközönség előtt is bemutatkozik a február 7. és 9. közötti rendezvényen.

Szólj hozzá!

Pláne Péntekek! - Vendég a Somló

2018. február 03. 09:59 - Esszlessz

programajánló

BADACSONY, Pláne Badacsony borterasz /02.09.

Van egy csöppnyi borvidék, nem is olyan messze a Badacsonytól, amely férfiasabb, keményebb, mint Badacsony. A Plánéban tradicionálisan csak badacsonyi borok vannak, de Tóth Ádámék időnként más borvidékeket is szívesen vendégül látnak. Somló megismerésében Cartwright Éva, a Somlói boltjának tulajdonosa és házigazdája segít és magával hoz pár borászt is, Kis Tomit és Barcza Bálintot biztosan.  

planesomlo.jpg

Íme a borsor:
Kis Tamás / Somlói Vándor Pince - MORIC SOMLO Hidden Treasure 2016
(Ez önmagában elég érdekes ám.)
Barcza Bálint / Barcza Pincészet - Juhfark 2016
Tóth Péter / Kőfejtő pince - Juhfark 2016
Balogh Zoltán / Somlói Apátsági Pincészet - Furmint 2015
Géró Péter / Géró Pince - Juhfark 2016
Zsirai Kata / Zsirai Pincészet - Juhfark 2016

Lassan mindig van meglepetés tétel is, úgyhogy már egészen megszokjuk. Most is lesz.
További infó itt.
Szólj hozzá!

Viva Espana!

2018. február 02. 09:55 - Esszlessz

spanyol borokat kóstoltunk

A januári hidegre való tekintettel témaválasztásunk Európa déli részére esett, azon belül is Spanyolországot szerettük volna jobban megízlelni. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy lesz még ilyen, ugyanis ilyen magas -és egyöntetűen magas- pontokat, emlékezetem szerint, még nem adtunk. Arról ne is beszéljünk, hogy ár-érték arányban is majdhogynem mindent vittek a tételek- ezt valahol igen szomorúnak tartom.

No, de nézzük a most kissé kúrtára, de annál bujábbra sikerült sorunkat. (Lehet, hogy ismételni kéne magát a sort is, hozzá illő ételpárokkal..hmmm...)

image1_1_1.jpeg

1.Raventos Blanc de Nit Cava rosé 2015

finom élesztős, friss fűszeres, üde, citrusos, cédrus, egres, pici toast, elegáns, szép szín, vajas kenyér illat, markáns bubi, szép hosszú, toast, sütiszél, enyv, érettség, intenzív gyöngyök, grapefruit hártya, kenyér tészta, friss mókusmogyoró, tetszetős, férfias

90 pont

  1. Torres Vina Sol 2016

pici citrus, butácska, púderes, butterfly, rövidke, füves, virágos rét, friss, tavasz, hársméz, ásványos sós, visszafogott, menta, lime, gyanta, egyensúly, mediterrán hangulat, tengerparti növények, tapasokhoz, elillanó illat, majd újra erősít, grépfrút, lágy, egysíkú, mintha külön utakon járna

83 pont

  1. La Vendima Rioja 2016

szilva, konyakmeggy, vidám, tapas bár, bársonyos, mély rubin szín, kicsi fémes illat, meleg, lágy tannin, kerek, csokoládé, ánizs, alkohol+, intenzív, cigánymeggy, kóla, sötét, szép arányok, tartalmas, negro, mattság, otelló, lágyság, puha bársony, meggyes étcsoki, buja

88 pont

  1. Coto de Imaz Rioja 2010 Reserve

intenzív, komplex, melegség, tengerpart- olíva fák, cseresznye, szilva, mámor, dunyha, sötét vörös- fekete szín, aszalt meggy, vanília, aszalt szilva, ánizs, keserű csoki, kávé, fűszerek, fenyő, vargánya, fahéj, szegfűbors, illat kavalkád, vastagság, tartalom, hosszúság, tanningyönyör, fiatal, szerelem illat, dög, buja, vastag, bőr, szexi, kell, kell,kell

93 pont

Szólj hozzá!

Február, a furminthónap

2018. január 30. 12:36 - Esszlessz

-sajtóközlemény

Februárhoz közeledve érezhetően egyre több szó esik a furmintról, gyakrabban kerül a poharakba, fokozódik az érdeklődés a fajta iránt. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!

Egy adatalapú online elemzéseket végző cég tavaly év végén közzétett bejegyzésének tanúsága szerint a magyar internet kedvenc fehér fajtája a furmint. Ráadásul a megjelenések mennyisége mellett a bejegyzések minőségét is vizsgálták, nem csupán a számadatokra támaszkodtak. A legtöbbször említett borfajták esetében megnézték azt is, hogy melyikről beszélnek a legpozitívabban a neten, ennek eredményeként került ki győztesen a furmint.

Amikor Kézdy Dániel 2010-ben, egy régi ötletét megvalósítva, életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még kevésbé állt reflektorfényben a fajta. Az is szokatlannak számított akkoriban, hogy egy egész hónapot egyetlen fajtának szenteljenek. Szerencsére az ország borászai, éttermek, borbárok – és főként a borkedvelők – pozitívan fogadták a kezdeményezést, és azóta is évről évre kimutatják elköteleződésüket a furmint felé.

„Úgy látom, hogy Tokaj eladásainak növekedésében elsődleges szerepet játszanak a száraz borok, ezen belül kiemelten a furmint. A legendás 2000-es Királyudvar Úrágya furmint komoly hullámokat keltett, egyre több pince térképezi fel tudatosan a dűlőit, ennek pedig a borkedvelők a haszonélvezői, hiszen újabb és újabb kiemelkedő területeket és borokat ismerhetnek meg.”

 furmintfebruar4_by_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Hasonló a tapasztalata a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet képviseletében Cseke Kornél értékesítési vezetőnek is: „A Szent Tamás 2009 óta van jelen a piacon, hét évjárat van mögöttünk. Induláskor egy új modellt vezettünk be, a sajátunk mellett jelentős mennyiségű szőlőt integrálunk, a minőség folyamatos ellenőrzése mellett. Ebből a termésből készítjük a Mád furmintot, ami a furmint fajta mellett már megmutat valamit a mádi dűlőkből is. A portfóliónk jelentős részét a száraz borok teszik ki, célunk ezen keresztül megismertetni a dűlőinket. Azt tapasztaljuk, hogy belföldön és külföldön is a száraz borok felé fordultak a fogyasztók, nagy sikere van a tiszta, érthető boroknak. Jelenleg a világon 28 országban elérhető Mád furminton keresztül meg tudjuk mutatni a Tokaji borvidéket, és azon belül a települést is. A növekedés egyértelmű, hiszen induláskor 20 ezer palack készült ebből a borból, azóta meghússzoroztuk a termelést.”

 furmintfebruar3_by_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

Talán furmintdivatról túlzás lenne beszélnünk, de érezhetően több szó esik a furmintról, és egyre sűrűbben rendelik a vendégek is az éttermekben és a borbárokban. Bánki Sándor, a DiVino borbárok franchise-tulajdonosa is megerősíti ezt: „Hozzánk sok külföldi borszerető tér be, örülünk, hogy végre van egy olyan fajtánk, amire azt tudjuk mondani, hogy a sajátunk. Azt vesszük észre, hogy a furmint rákerült arra a listára, amit a külföldiek meg szeretnének kóstolni, ha Magyarországra jönnek. Ilyen szempontból jó a fajtával dolgozni, mert többféleképpen is elkészíthetik a borászok. Figyelünk az ajánláskor, és a borban járatlanabb vendégeknek könnyedebb stílusú furmintot javasoljunk, ami igazi beszélgetős, társasági bor. A komolyabb furmintok megértéséhez már tapasztaltabb kóstolóra van szükség, ezt fel kell tudnunk mérni a vendégnél, hiszen az a célunk, hogy megszerettessük a fajtát, márpedig egy igazán nagy furmintot sokszor nehezebb megérteni, és étel mellett tud igazán kiteljesedni.

Az elejétől fogva részt veszünk a Furmint Február rendezvényein, idén is tartunk furmintpartit, ráadásul a Nemzetközi Furmint Napon, február 1-jén. Nekünk a magyar bor a küldetésünk, ennek pedig kiemelt fajtája a furmint.”

furmintfebruar1_by_furmint_photo.jpg

Kép: Furmint Photo

A kilencedik Furmint Február az eddiginél is színesebb programokat kínál majd, a Vajdahunyadvárban február 1-jén rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját, több mint 100 pince részvételével. Emellett az évek óta sok érdeklődőt vonzó miskolci, debreceni és mádi kóstoló is újdonságokkal készül idén.

Egy új helyszín is csatlakozik 2018-ban: a Káli-medencéből Köveskál. Egy egész hétvégét szentelnek február 23-24-én a balatoni furmintoknak, három helyszínen a furminttal foglalkozó workshopok, a helyi éttermekben pedig a fajtához komponált fogások várják majd a vendégeket.

Szólj hozzá!

Erősített borok- sherryk és portóik a poharakban

2018. január 24. 10:42 - Esszlessz

Decemberben a sherryk és a portóik világában merültünk el- tanulságos kóstolón vagyunk túl. A kóstolópoharak kiürítése után a következő szavakat jegyeztük le összegzésképp: legszexibb, megosztó, fadobozban Jávor Pál fényképe nagyi párnája alatt... Mit is mondhatnánk még ezután...

No, de lássuk a sort és jellemzőket:

  1. Pastrana Sherry

mézes, karamell, füge, dió, száraz, picit sós, dióhéj, komposzt, mandulaolaj, nyikorgó faágy, narancshéj, vanília, méz illat, mogyoró, dohány, vajas, sós íz, rumos dió, kicsit üres, rövid az illat után, vége picit citrusos, almás pite, naspolya, aszalt füge, papirusz, picit vizes, pörkölt dió, zöld teás - kesernyés utóíz, zöld dió  

80 pont

  1. Barbadillo Oloroso Sherry

szamorodnis illat, pörkölt mogyoró, óarany, naspolya, hosszú, alkohol+, érett kesudió, fáradt-olaj, W8-as motor brummogása, birkaszőr takaró és kandallótűz, dió illat, karamell, vastag, füst, kesernyés fa, kellemes, mézes, tetszik szín,  zsenge keserű diós íz, ami finom, kis alkoholosság, buja, férfiparfümnek, szexi, kandalló, részletek, csillog, whisky-szín, sárgabarackmag, fűszer, rumos dió, PIA! 

84 pont

  1. Borges Porto Ruby

aszalt meggy, kávé, egyszerű, kandírozott málna, cseresznyelekvár, égetően sok alkohol, hideg puncs, unalmas, aszalt szilva, méz, konyakmeggy, kiegyensúlyozott, kerek illat, szép lilás-barnás szín, szilva, datolya, kellemes édesség, kávé és csokilikőr, feneke van, fahéj, szilvadzsem, meggy és cseresznye, rumos-szilvás marcipán csoki, bors, nagyon durván édes  

81 pont

  1. Borges Porto Tawny

konyakmeggy, aszalt ribizli, csoki, fahéj, melegség, libamáj pástétom, aszalt áfonya, feketeribizli, jó testű-molett néger transzvesztita táncosnő, aszalt szilva, kávé, konyakmeggy, alkohol kilóg, túl édes íz, elegánsabb, kerekebb, egységesebb az előzőkhöz képest, borosabb jelleg, nincs dió! :), füge, datolya, mazsola, izgalom, téli este, étcsokoládé, családi vacsora, szilvadzsem, kacér, medvecukor, köptető, gyógyfüvek, vörösáfonya, illatban jön az alkohol, fahéjas mandula, elegáns   

83 pont

image1_2.jpeg

5. Down's Fine Tawny

aszalt szilva, sav+, espresso, florentin, lekváros, alkohol kilóg, gyümölcsbomba, kissé lágy, kozmás, lekvár, fáradt, méz, fahéj, füst, konyakmeggy, hideg illat, feszesség, mazsola, akácméz, selymes, behízelgő, szilvalekvár, meggyes marcipán, vonalvezetés, stílus, tetszik, málnaszörp, kávé, csoki, otello szőlő, olajos-vaskos korty, pici oxi, sok!  

81 pont

  1. Liceiras Porto Tawny

füstös, alkoholos, meggy, mazsola, picit diós, dohány,izgalmas, robbanékony gyúelegy, faforgács, elegáns arányok, aszalt meggy, kávé, karamell, méz, vastag test, szép, tölgyes, fás illat, ízben alk+, de édessége finom, lekváros, krémes lecsengés, marcipáncsók, meggycsók, ribizlilevél, tetszik, kakaópor, nagyon oxi, avas dió, zavaros szín, koktélcserkó, meggyes pite, datolya, mézeskalács 

84 pont

  1. Valdouro Porto Tawny

meggyes, old, mazsola, kóla, gejl, édes, pörkölt dió, vörösboros, bárgyú,  szirupos, unalmas, aszalt meggy, méz, alkohol kilóg, kesernyés, aranymazsola, negro, fáradt, cukorka, meggyszörp, alap, szúr, fa, dől az alkohol illatban, ribizli, szirupos 

79 pont

8.Cockburn's Late Botteled Vintage Port 2011

meggy, kerek, sacher torta, kávé, pörkölt mogyoró, fahéj, ölelő, mélyvörös, komoly test nem túlzó arányokkal, szép tanninok, pehelypárna, aszalt szilva, méz, keserű csoki, alkohol kicsit kilóg (lehet, hogy meleg volt), gyönyörű, bíbor szín, csíp, bors, szilva, kerek, ízes, élénk, tetszik, húmicsodaszín, fahéj, étcsokoládé bomba, nem fiatal ő még?, tintás szín, masszív vörösboros illat, erdei gyümik, kék áfonya, tannin - juhú!, földes jegyek, dohány, összeragadt a szám :)   

87 pont

9.La Botteled Vintage Port Finest 2010

kandírozott málna, fűszeres, meggy,  mokka torta sós karamell réteggel, mélyfekete szín, levegő-szerű, egyszerű, a kötelező stílust lefedő, aszalt szilva, csokoládé, szép test, szép tannin, enyhe füst, szép, bíbor szín, illatban kis alk+ előzőekhez képest, kerek ízek, brummogós, macis, fáradtabb, de tetszik ez benne, kávélikőr, csokilikőr, csíp, sűrű, forrócsoki csilivel, kávézacc, füst, gumi, avar, szilvapálinka, meggylekvár, mély rubin szín 

82 pont

  1. Jerez TioNico Sherry Cream

penészes sajt, karamell, méz, oxidált, arany karácsonyfa, diós krém, Dobos torta, remek kesernyék,  oxidált illat, aszalt szőlő, dió, gyümölcskenyér, mikor egy szamorodni találkozik egy gorgonzolával, jó diósság, kellemes édesség, papirusz, dohány, köptető, bogaras, nagyon oxi (de, nyitva volt már), kóla szín, Vadász-csoki (dió), szerecsendió, old-school  

82 pont

 

Szólj hozzá!

Téli hadviselés a Balatonnál

2018. január 16. 12:36 - Esszlessz

Haditerv: pincelátogatás

Cél: Katona Borház

Időpont: december vége

Kis csapatunk előzetes egyeztetés után látogatott a Katona Borházhoz Balatonboglárra (Szőlőskislak). Az eligazítás Balatonszemesen volt, innen indítottuk a támadást a borok és a pince felé. Helyi segédeink szállították a „vér” szomjas harcedzett csapatot a helyszínre, ahol miután egyesítettük erőinket beléptünk a csodálatos pince épületébe. Verőfényes napsütés, barátságos, családias kóstolóhelyiség fogadott minket, ahol a kandallóban lobogó tűz még melegebbé varázsolta a helyet.

Csapatunk bevetése (elhelyezkedése) után, már igazi kóstolós hangulat alakult ki,majd  Katona Zsófi bemutatta a kóstolandó tételeket. Egy zenit tartálymintával kezdtünk, amit csapatunk lelkesen fogadott, ez után érkezett egy sauvignon blanc-semillon házasítás, amit később az est borának kiáltottunk ki. Utána Flörtöltünk egyet Olivérrel, majd egy rajnai rizlingbe botlottunk.

A borok ízlelgetése közben megtudtuk, hogy a pince már a 21. születésnapját ünnepli, ahol jól kiegészíti egymást a technológia és a hagyomány. Itt a balatonboglári pincében dolgozzák fel a szőlőt, majd a bor egy része a budafoki pincébe kerül kezelésre, érlelésre. Helyben leginkább a vörösborok maradnak.

A borászat munkájában nagy szerepet tölt be az ifjabb generáció is. Zsófi gyerekként még nem gondolta, hogy élete részévé válik a családi vállalkozás. A szőlő szeretete, a borok szakszerű bemutatása ma már a hivatásává vált.

Kóstolás közben átsétáltunk megnézni a szőlőt, a szüretelő kombájnt (ezt mindenki nagy izgalommal várta, mert ilyen gépet még nem igazán láttunk közelről) és a pincét. Láttuk a szőlő feldolgozásához szükséges eszközöket, megnéztük a tartályokat, a hordókat, amiben a vörös boraikat érlelik. Láttuk a régebbi évjáratú borokat (amin jól látható milyen változások voltak a címkékben) és az okleveleket a díjnyertes borokkal. Az épület egy részében működik az iroda is és megismertük a hosszú távú terveket, mely vendéglátóhely kialakítását is tartalmazza szálásokkal.

Sétánkat befejezve újra a borok felé fordítottuk figyelmünket, ugyanis el kellett dönteni, hogy Nálad vagy Nálam kóstoltunk. Ezen dilemmán túllendülve érkezett vörös barátunk a cabernet sauvignon! Mely melegségével felvette a versenyt a kandallóban lobogó tűzzel. J

Míg ezen merengtünk, megérkeztek a csapatszállító járművek. Így a hadművelet véget ért. L

Győztesen, élményekben gazdagodva visszavonultunk táborhelyünkre.

A csatát megnyertük! J

 

Kriszti és Gyuri

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil