esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog

Borról hitelesen, mégis lazán

„Aki szeret, az etet”

2017. december 18. 14:39 - Esszlessz

- a Paletta Budapest bisztróban jártunk

Még csak pár hete élvezhetjük a balatoni fílinget fővárosunkban, máris újabb izgalmakkal és finomságokkal csábít a Paletta Bisztró a 9. kerületben. Házi-gazda névre keresztelt tematikus napokon ízlelhetjük meg a magyar tenger környéki termelők portékáit, legyen szó sajtokról, vajról, különböző húsokról vagy épp borokról.

Be kell vallanom, hogy viszonylag rég jártam a Tompa utcában, valahogy nem vitt arra utam. Így talán még szembetűnőbb volt a változás: kellemes környezet, hangulatos vendéglátó ipari egységekkel és boltokkal tűzdelt, nagyon barátságos utcán sétáltam a Paletta Budapest Bisztró felé. Bezerics Dani új bisztrója csupán pár percre helyezkedik el a körúttól, a Páva utca sarkán. Teltház fogadott.

A tematikus napok-estek állandó házigazdája Dani mellett Tóth Ádám, őt sokan Badacsonyból ismerhetitek, a Pláne borteraszról, neki köszönhetjük a bisztró borválogatását, ők látják vendégül a bemutatni kívánt balatoni termelőt- termelőket. Első esténk főszerepét a balatoni buborékos italok kapták: habzó-, illetve gyöngyöző borokat és pezsgőket kóstolhatott, illetve kedvezményesen vásárolhatott is a nagyérdemű.

Bezerics Szexijével indítottuk esténket, amely hozta a jól ismert és igen szeretett formáját: ropogós volt, citrusos és nagyon nyári. Étvágygerjesztőként pedig pusztaszabolcsi vajat és Daniék helyben sütött kenyerét kaptuk- a vaj krémes volt, a kenyér pedig remek. Aztán Pálffyék extra brut pezsgője került a poharunkba: finom málna és szamóca, szép savak, citrusos vég leheletnyi élesztővel- veszélyes tétel: bújik és nagyon csúszik. Majd megérkezett a DÖDÖLE sós mandulakrémmel, csupa nagybetűvel, mert másképp nem is lehetne leírni. Szerintem a hangos hümmögésünk a szomszédos asztalhoz is elért. Ezt követően pedig fenyvesi angus marhapofa került az asztalra, trombitagombával, póréhagymával és tormás burgonyapürével. Már az illata levett a lábamról. A „brutál jó” kifejezés hagyta el a szám, nem is kell ezt túlcifrázni, kötelezően kóstolni való fogás ő is. Ezután a 2Ha rajnai pezsgőjét kaptuk poharainkba, a kis különcöt. Az alapbor itt látott hordót, mely vastagságot adott, érett almás, oxis jegyekkel egészítette ki a kortyot. Szerepet kapott még a dohány is a kortyban. Desszertünk mákos bejgli volt, angol szósszal, fahéjas, almás fagyival. Maga a tökéj. Lezárásképp a Bencze Birtok piros bakator pezsgőjével tettük fel az i-re a pontot.  Finom élesztő, sok citrus, vastag, lendületes. Napsugár. Kevés papirusz és dohány. Friss. Ropog.

„Aki szeret, az etet.”- hangzott el az este végén Bezerics Dani szájából a hitvallásként is aposztrofálható mondat, és valóban: amellett, hogy Dani célja a balatoni ízek- termékek bemutatása, közelebb hozása a fogyasztóhoz, határozottan érződik a munkája iránt táplált maximalizmusa, elhivatottsága, szeretete, mellyel remek csapatával, még ha csak egy-egy étkezés idejére, de elvarázsolja vendégeit.

És egy valamit viszont már mindennél jobban várok: az első olyan napsütéses napot, amikor egy jól behűtött Szexivel a kezemben felavathatom a teraszt, bár lehet, hogy nem egy pohár lesz, hanem palack, és sok jó barát is társul majd hozzá….

 

Andi

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása